Dodaj do ulubionych

Zalety playbacku

06.01.05, 12:16
Zwykle ludziom nie podoba się, kiedy wykonawca na koncercie korzysta z
playbacku zamiast śpiewać na żywo. A ja, kiedy ostatnio usłyszałem, jak Robert
Gawliński męczył się na koncercie sylwestrowym na rynku w Krakowie zatęskniłem
za tym udogodnieniem, które co prawda odbiera koncertom dużą część
spontaniczności, ale za to nie naraża słuchaczy na "atrakcje" w rodzaju
łabędziego śpiewu na zjechanych strunach głosowych. A co Wy na to? :-))
Obserwuj wątek
    • teleskop82 Re: Zalety playbacku 13.01.05, 11:04
      Na tegorocznej orkiestrze w Płocku grała grupa Toronto. I wystąpili z
      playbacku...moim zdaniem to taka muzyczna prostytucja. Nie widzę w tym żadnych
      zalet i jak zobaczyłem co się dzieje udałem się do pomieszczenia zamkniętego w
      celu konsumpcji coca - coli :)
      • roman_j Re: Zalety playbacku 13.01.05, 11:23
        teleskop82 napisał:

> Na tegorocznej orkiestrze w Płocku grała grupa Toronto. I wystąpili z
        > playbacku...moim zdaniem to taka muzyczna prostytucja.

Mocne słowa. :-)) Fakt, że jest to pójście na łatwiznę i może nawet pewnego
        rodzaju oszustwo wobec publiki, ale tylko dlatego, że publika wymaga grania na
        żywo. Ja nieco zmieniłem nastawienie po wspomnianym koncercie sylwestrowym. Aż
        przykro było słuchać Gawlińskiego. Tak sobie myślę, że playback powinien być
        takim wyjściem awaryjnym z sytuacji, bo co zrobić np. kiedy artysta jest
        niedysponowany głosowo? Przypadek losowy. Może się zdarzyć. Odwołać wtedy
        koncert? Może jednak lepiej puścić go z taśmy? :-))
        • hiubi Re: Zalety playbacku 23.01.05, 20:42
          generalnie jestem przeciwny playbackowi a Twoj argument to mnie nie przekona nigdy. Jak artysta jest cienki to niech nie bedzie artysta. Jak jestem chory lub niedysponowany to odwoluje spotkania i ide na zwolnienie i nie bede oszukiwal wspolpracownikow - szkoda publiki ale coz... zawsze organizatorzy na masowych koncertach moga znalezc kogos na zastepstwo ;)

• roman_j Re: Zalety playbacku 23.01.05, 22:14
            Koncert sylwestrowy, na żwyo w TV, a tu ogłaszają, że artysta niedysponowany.
            Nie wyobrażam sobie żadnego, który by się na to zgodził. Trzeba jechać nawet na
            rozjechanym gardle. Choć nie wiem, co gorsze. Fałszować, czy skrewić. :-))
            • hiubi Re: Zalety playbacku 24.01.05, 18:26
              Z tego co wiem koncerty transmitowane przez TV w wiekszosci sa z playbacku... niestety...
              • roman_j Re: Zalety playbacku 24.01.05, 19:10
                Ten najwyraźniej nie był... niestety... ;-)))))))
                • hiubi Re: Zalety playbacku 25.01.05, 21:10
                  Moze mial byc i artysta myslal ze jest... albo sie cos panom od sprzetu pochrzanilo... a bylo az tak zle?
                  • roman_j Re: Zalety playbacku 25.01.05, 21:39
                    Jak na moje średnio muzycznie wyczulone ucho, to było niedobrze. Ale to było
                    prawie cztery tygodnie temu i w zasadzie utrwaliła mi się sama opinia, natomiast
                    występ już nie bardzo potrafię sobie przypomnieć. :-))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka