fyrlok 25.02.07, 22:45 Podwójno slonsko tragydja: miasta.gazeta.pl/katowice/1,35055,2705162.html ------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
poglodzio Re: Monte Cassino 28.02.07, 17:31 No tragedia bo po obu stronach byli ślązacy ( polacy) Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Monte Cassino 28.02.07, 20:50 > ślązacy ( polacy) upraszczasz "kochanie" zycie nie jest proste przynajmniej nie slaskie Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Monte Cassino 01.03.07, 15:11 No w tym akurat zdaniu miałem na myśli że po obu stronach byli polacy- ślązacy,kaszubi,wielkopolanie,mazurzy Odpowiedz Link Zgłoś
rodowiczmaryla Re: Monte Cassino 02.03.07, 04:27 Inni Slazacy tez tam byli. Ci gorsi ? Juz nie slaska tragedia ?? Odpowiedz Link Zgłoś
rodowiczmaryla Re: Monte Cassino 02.03.07, 04:34 Poglodzio nie wie np. o linczach na Slazakach, którzy w 1939 byli w polskiej armii, uciekajacej na wschód. Jak tylko oddalili sie od grupy swoich polskich "kameradów", to z powodu dziwnej-obcej gadki (w polskich mundórach) byli gonieni przez miejscowych i linczowani jako "niemieccy szpiedzy". Niestety, wspól-kombatanci przewaznie nie pomagali. A i przypadki aktywnych antyslaskich "kolezenskich" mordów tez byly. Tylko tak przykladowo. Tragicznych slaskich tematów wiele. Nie o wszystkim jeszcze ksiazki w polskich ksiegarniach. Nie o wszystkim Polacy chca slyszec. Nie wszystko pasuje. :( Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Monte Cassino 02.03.07, 15:31 no dla wschodniej ciemnoty wiejskiej ( chłopów bezrolnych) ludzie mówiący z troche innym akcentm byli niemcami, zresztą podobnie mieli i Polacy na wschodziegdyż musieli uciekać przed linczem ukraińców i innych narodowości Odpowiedz Link Zgłoś
oppelner_os Re: Monte Cassino 18.04.07, 00:34 Polacy nie sa Ukraincami, wiec niezbyt trafne porownanie:) Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Monte Cassino 04.05.07, 09:30 no nie ale oni głownie byli sprawcami linczów choć nie wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
mr.superlatywny Re: Monte Cassino 15.04.07, 05:05 Moj opa tam bol (jako obronca). Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Monte Cassino 17.04.07, 14:01 dziadek mojego szwagra bronił pszczyny a bracia moich dziadków lwowa i warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Monte Cassino 18.04.07, 15:47 nie, pochodzę z małopolski a dokładniej z obecnego powiatu olkuskiego i miechowskiego, oraz z terenów leżących na terenia woj.śląskiego tj. pilica,smoleń Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Monte Cassino 21.04.07, 11:18 OK:) lubie sląsk, szczególnie opolski Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Monte Cassino 19.04.07, 14:45 opowiadał mi że w 1939 jego dziadek bronił pszczyny i następnie dostał się do niewoli z której uciekł w 1944 i przedostał się do PSZ i w polskim wojsku na zachodzie został aż do 1947 roku, potem wrócił do kraju ale jego ordery się spaliły w trakcie pożaru po wojnie. Początkowo w to nie wierzyłem ( no bo jak się można dostać do niewoli praktycznie w 1 dniu wojny) ale potem pokazali mi zdjęcia,dyplomy Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Monte Cassino 20.04.07, 11:40 Nie byl Slazakiem, siedzial jako wojok w slaskiej Pszczynie. Pytanie, czy "bronil" ? Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Monte Cassino 21.04.07, 11:17 no i co z tego że nie był ślązakiem, był krakusem ale śląsk to Polska więc go bronił choć dostac się do niewoli w 1 dniu wojny to troche wstyd Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Monte Cassino 05.05.07, 09:41 bronił Polski bo jakbyś nie wiedziała ( trzeba było chodzić do skzoły) trwała kampania wrześniowa. Zreszta poszukałem troche i dowiedziałem się że brat mojego sąsiada zginął na śląsku cieszyńskim Odpowiedz Link Zgłoś