Dodaj do ulubionych

Powrot do Polski i ciekawostka

05.06.12, 23:48
Witam,
mam do Was pytanie.
Po 4 latach pracy w D (programista C++, C#) postanowilem wrocic do kraju (zach. PL) i chwile odpoczac. Postanowilem powysylac pare CV do Poznania i Wroclawia. Zero odzewu. Wyslalem 4 CV do Berlina (bliska odlegosc ode mnie) = 100% zaproszen na rozmowy.

Pytanie: Czy doswiadczenie z D jest w PL niemile widziane ?
Obserwuj wątek
    • Gość: asbierzeraz Re: Powrot do Polski i ciekawostka IP: *.95-160-184.mc.videotron.ca 06.06.12, 03:11
      Ja raczej sklanialbym sie do stwierdzenia, ze to normalne.

Jest odzew z Niemiec bo akurat ostatnio tam pracowales - masz to na pewno w swoim
      resume czy cv.

Sprobuj inne kraje i jak bedzie odzew to wtedy udowodnisz, ze masz racje i Polska po prostu
      opuscila Cie (lub spisala na straty).
      • zaqwsx64 Re: Powrot do Polski i ciekawostka 06.06.12, 19:57
        Z Anglii mialem w miedzyczasie oferty, oczywiscie nie wiadomo czy by cos z tego wyszlo...
        A ile sie wogole placi programista C++ C# w np. Wroclawiu ? Kolega zarabia tam kolo 4tys. To przecietny zarobek ?
        • Gość: asbierzeraz Re: Powrot do Polski i ciekawostka IP: *.95-160-184.mc.videotron.ca 07.06.12, 14:13
          To jest cenne dla mnie info bo wnioskuje, ze;

NIE WARTO WRACAC DO POLSKI.
          • Gość: program Re: Powrot do Polski i ciekawostka IP: *.internetia.net.pl 07.06.12, 17:07
            4k to nie jest dobra pensja. o wiele wiecej dostanie na kontrakcie nawet w Poznaniu czy Wrocławiu. Mi po odliczeniu podatkow zostaje około 9k, pracuje we Wro. Do pracy mam 10 minut tramwajem, wiec kazde popoludnie mam wolne. Sama robota nie jest wymagająca, raczej code-monkey, wiec w pracy mam sporo czasu na np giełde ktora daje mi dodatkowy dochód. Czy warto w takiej sytuacji pchać sie na zachod ? Zdziwiłem sie nawet raz, bo kolega ktory pracował w D zarabiał mniej niz ja.
            • zaqwsx64 Re: Powrot do Polski i ciekawostka 07.06.12, 18:06
              Jesli chodzi o kolege to zarabia dokladnie 4,2 k netto w tzw. duzym koncernie. Twoja pensja 9k netto to naprawda ladna kwota jak na Polske zapewne. W Niemczech zarabialem pare tys wiecej po przeliczeniu, ale nie ma sie oczywiscie czym chwalic.
              Pytanie tylko czy to 9tys dostajesz, bo:

1. Jestes naprawde dobry
              2. Miales troche szczescia
              3. Na jak dlugo masz ten kontrakt i co potem ?

• Gość: program Re: Powrot do Polski i ciekawostka IP: *.internetia.net.pl 07.06.12, 19:17
                to juz jest normalna stawka na rynku, nie dla "wybranych". Natomiast jedne z lepszych ofert jakie spotkałem to 12k brutto na umowę o prace. Oczywiescie takie oferty sa kierowane do ludzi z kilkuletnim doswiadczeniem i bardzo dobrym angielskim, co chyba jest juz standardem.
                • Gość: xxx Re: Powrot do Polski i ciekawostka IP: *.dip.t-dialin.net 07.06.12, 21:23
                  Nie wierze, żeby to była norma kwota dla code monkey. na ile konkretnie wystawiasz faktury że zostaje ci 9k ?
                  • Gość: program Re: Powrot do Polski i ciekawostka IP: *.internetia.net.pl 07.06.12, 22:47
                    Mam swoje poletko i odpowiedzialnosci, ale nie jestem żadnym guru na szczycie piramidy. Moze źle sie wyraziłem. Ja ogolnie uwazam ze Polska i glownie utrzymaniowe projekty tutaj realizowane to robota code monkey, nie ma co marzyć o europejskich innowacyjnych projektach.
                    • Gość: Marek Re: Powrot do Polski i ciekawostka IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.07.12, 13:38
                      Za 7-9k da się znaleźć pracę, jeśli po pierwsze zna się dobrze angielski a po drugie ma się trochę doświadczenia (nie musi być ogromne)
    • mcov Polska to 06.06.12, 03:36
      Polska to peryferia świata, bez jakiegokolwiek znaczenia politycznego i gospodarczego.
      • Gość: asbierzeraz Re: Polska to IP: *.95-160-184.mc.videotron.ca 06.06.12, 03:59
        Pamietaj, ze zwracasz sie do swoich rodakow czy ziomkow.

Troche szacunku czy respektu, albo przynajmniej taktu (wiem, ze to nie jest latwe).

Regards.
        • mcov Czy ja tu kogoś obrażam? 07.06.12, 01:46
          Czy ja tu kogoś obrażam?

Podaję fakty. Szkodza, że nikt mi tego nie powtarzał dzień w dzień na studiach, hehehehehehe
      • Gość: Inzynierek Re: Polska to IP: *.ip.netia.com.pl 03.07.12, 08:39
        > Polska to peryferia świata, bez jakiegokolwiek znaczenia politycznego i gospoda
        > rczego.

Kolega MCOV konsekwentnie krytykuje wszystko co zwiazane z PL i wychwala USA. Dziwi mnie tylko, ze siedzi na tym prowincjonalnym forum i pisze po polsku. Czyzby nie bylo angielskojezycznych forum na ktorych moglbys sobie podyskutowac z rownymi sobie? Albo myjesz podlogi w supermarkecie w Dallas i w ten sposob chcesz sie dowartosciowac?
        • Gość: xxx Re: Polska to IP: *.dynamic.chello.pl 03.07.12, 23:14
          Po prostu człowiek po pewnym czasie przebywania w trochę lepszym świecie zaczyna zauważać jakie to jest wszystko w Polsce, chore, kulawe i liche. Oczywiście duma nigdy nie pozwoli przyznać się do tego więc będziemy w tym dumnie na tej polskiej ziemi trwać i racjonalizować swoją egzystencję w tej lichości.
          • Gość: krool Re: Polska to IP: 213.95.68.* 04.07.12, 08:22
            Widzisz, może cie to zaskoczy ale nie tylko ty byłeś za granicą. Ja w swoim życiu zaliczyłem USA, UK i DE i w przeciwieństwie do Ciebie nie uważam że wszystko w PL jest chore i kulawe. Każdy kraj ma swoje plusy i minusy a to że nie jesteśmy tak bogaci jak zachód to kwestia historyczna na którą nikt z nas nie miał wpływu.
            • Gość: xxx Re: Polska to IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.12, 00:07
              ok, nie wszystko.. ale mimo wszystko widać tą przepaść. Nie chodzi tylko o $, ale też o inne sprawy. Nie chcę się rozpisywać. W każdym razie udawanie że wszystko jest ok albo wręcz "dobre bo polskie" i super też do pozytywnych zmian nie prowadzi bo nie widać wtedy problemów. Ja mam szacunek do ludzi, którym chce się tu coś budować.
        • mcov Niestety nie, ale chciałbym 06.07.12, 05:45
          Niestety nie, ale chciałbym. Miałbym robotę mniej stresującą. Od 9 do 5 PM leję po ryjach takich nieudacznych, pryszczatych inżynierków po polibudach jak ty, hehehehehe.
          • Gość: pawel Re: Niestety nie, ale chciałbym IP: *.143.243.11.ultranet.net.pl 09.07.12, 19:43
            Żal mi takich ludzi jak ty. Musisz mieć poważne problemy emocjonalne i duże kompleksy. Nadawałbyś się na kapo ze swoim podejściem do podwładnych.
            • maly_zlosliwiec Re: Niestety nie, ale chciałbym 10.07.12, 05:47
              Zgubiłeś sens całej wymiany zdań.
              Bo mnie żal ludzi,którzy nigdy nie będą wiedzieć, o co chodzi takim jak Mcov.
              Kilku bywało i widziało. Ale reszta nawet mglistego pojęcia nie ma, jak to powinno wszystko działać. Widzę, że efekt osiągnięty - adrenalina po kokardkę.
              >>
              • Gość: pawel Re: Niestety nie, ale chciałbym IP: 82.113.121.* 10.07.12, 16:18
                Cieszę się ze nie wiem o co takim ludziom chodzi. Gdybym ich rozumiał to poszedłbym do psychologa. Jeżeli ty w obrażaniu innych i wulgarnym odnoszeniu się do dyskutantów doszukujesz się głębszego sensu to gratuluję wyobraźni.
                • maly_zlosliwiec Re: Niestety nie, ale chciałbym 11.07.12, 05:35
                  Dzielą Was obydwu lata świetlne. Rozumiem też jego frustrację, bo sama się tak czuję.
                  Miałeś kiedyś szansę pogadania z wybitnym człowiekiem ?
                  Studiowałeś na znakomitej uczelni ?
                  Miałeś pracę w dobrej firmie ? Bo jeśli nie, to nic nie zrozumiesz.
                  Bo nie masz porównania, i nie chodzisz w... bo odkryłeś ile czasu i pieniędzy zmarnowałeś w niewłaściwym miejscu.
    • Gość: android-dev Re: Powrot do Polski i ciekawostka IP: *.ip.netia.com.pl 06.06.12, 11:25
      Moim zdaniem możesz być dla nich za drogi.
      Nawet jeżeli opuścisz trochę swoje oczekiwania, firmy mogą myśleć, ze będą musiały Tobie płacić więcej niż seniorowi...

Moim zdaniem problemem jest kasa (lub domysły firm w tym temacie).
    • Gość: xxx Re: Powrot do Polski i ciekawostka IP: *.dip.t-dialin.net 06.06.12, 22:10
      Myślałem że ciekawostką będzie że dostałeś dobrą pracę w PL
      to to dzień jak co dzień, polska norma ;-)
    • lled Re: Powrot do Polski i ciekawostka 07.06.12, 19:09
      a co to jest D?
      • zaqwsx64 Re: Powrot do Polski i ciekawostka 07.06.12, 21:32
        Symbol Niemiec w międzynarodowym kodzie samochodowym.
        • lled Re: Powrot do Polski i ciekawostka 07.06.12, 21:58
          nie wiedzialem ze tutaj sie koduje kodeksem rodem z automotoklubu. trzeba bylo napisac 059 bo to symbol dyplomatyczny niemiec w iranie, lub CLW symbol konsula niemieckiego w usa.
          • zaqwsx64 Re: Powrot do Polski i ciekawostka 07.06.12, 23:13
            Prosze nie przekladaj braku powodzenia w zyciu na to forum.
            • lled Re: Powrot do Polski i ciekawostka 08.06.12, 15:26
              dobre
    • karlos44 Re: Powrot do Polski i ciekawostka 28.06.12, 22:49
      Moim zdaniem miałeś pecha że się do Ciebie nie odezwali. Generalnie we Wro pracy dla programistów C++ nie brakuje. Co do zarobków to przede wszystkim pytanie jest czy chcesz pracować na umowę o pracę czy kontrakt. Na umowe o prace to jak dostaniesz we Wro 8 tys brutto to bedzie b. dobrze. Na kontrakcie możesz dostać sporo więcej. Myślę, że 10-12 tys + Vat jest spokojnie do osiągniecia.
      • Gość: dfg Dlaczeho we Wro a nie w Warszawie? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.07.12, 13:57
        Jak to jest, że we Wrocławiu jest więcej prqcy w IT niż w Warszawie?
        • Gość: karlos44 Re: Dlaczeho we Wro a nie w Warszawie? IP: 213.95.68.* 05.07.12, 14:22
          Dolina krzemowa :) Wrocek jest po prostu modny jeżeli chodzi o IT. Poza tym jest tu polibuda wrocławska która produkuje sporo studentów i dobrze współpracuje z biznesem, jest prezydent miasta który stwarza dogodne warunki dla firm z IT, kolejna kwestia to pewnie wynajem biur jest tańszy, zarobki tez pewnie trochę mniejsze niż w wawie.
          • Gość: asd Re: Dlaczeho we Wro a nie w Warszawie? IP: *.internetia.net.pl 05.07.12, 20:37
            w Wawie ogólnie jest więcej pracy w IT niż we Wro, to nie podlega watpliwości. Ale potencjalnych pracownikow jest też tam zdecydowanie więcej. Prawie cała Polska wschodnia od karpat po mazury zjeżdża sie do Wawy, by zdobyc prace i sie "zaczepić" zaniżają stawki. Poprostu rynek pracy przegrzany.
            • Gość: karlos44 Re: Dlaczeho we Wro a nie w Warszawie? IP: *.internetia.net.pl 05.07.12, 23:58
              Ilościowo może i tak jest ale i tak we Wro poszukujący pracy jest w lepszej sytuacji. Warszawa musi wyżywić cały wschód i centrum a na zachodzie to trochę się to wszystko rozkłada na Poznań, Wro i Sląsk tak, że jest tej pracy stosunkowo dużo.
            • Gość: Pan Tygrys Re: Dlaczeho we Wro a nie w Warszawie? IP: *.adsl.inetia.pl 15.07.12, 23:41
              @ASD - ty pewnie jestes jeszcze z przedwojennych Warszawiakow? A nieee, oni nie plota takich bredni. Wiec synek naplywu powojennego - faktycznie, miejscowy... Wlasnie tacy 'Warszawiacy' jak ty zanizaja stawki - bo oni, jak im nie wyjdzie, to do mamy i taty wroca, wyro dostana, miche pod nos, poprane, posprzatane i jakos sie kreci. Albo nawet nie mysla o tym, by sie usamodzielnic, bo drogo i lepiej poczakac, az babcia wykituje, to sie mieszkanko odziedziczy. Przyjezdni musza zarobic extra na wynajem lub kredyt. Mam sporo znajomych naplywowych w IT i zaden z nich nie zarabia mniej niz 8 brutto. Przewaznie sporo wiecej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka