johana13 22.08.02, 15:21 otwieram nowy, bo tamten nam zginal. Poszukuje inf.o nowej Wspolnocie mieszkancow Albatrosow 11,16,18,20.Czy maja strone internetowa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ania Re: MULTI-HEKK - problemy IP: *.k.mcnet.pl 22.08.02, 18:15 Mieszkam na osiedlu od miesiaca i to co mnie wkurza najbardziej to kultura kierowcow mieszkajacych na osiedlu. Pomijam parkowanie na kraweznikach i robienie w ten sposob z ulicy dwukierunkowej jednokierunkowej (nie mam pretensji w koncu nie ma odpowiedniej ilosci miejsc i ludzie musza gdzies zaparkowac), ale inne przepisy ruchu drogowego obowiazuja. Panowie (niestety tylko plec meska mi sie ostatnio trafiala przed maske), uwazajcie jak wyjezdzacie, jezeli macie kogos wyjezdzajacego z takiej samej uliczki osiedlowej jak Wy, ale z prawej strony to zgodnie z kodeksem drogowym samochod z Waszej prawej strony ma pierwszenstwo. Dlaczego Wam sie wydaje, ze jak za kierownica siedzi kobieta to nie zna sie na przepisach. Drugi problem dotyczy wjazdu/wyjazdu na osiedle. Jezeli ktos wyjezdza z osiedla i jest juz na samym koncu to nie ladujcie sie samochodem do przodu, bo i tak nie bardzo jest gdzie sie schowac a na dwa samochody nie ma miejsca. W kazdym cywilizowanym kraju w pierwszej kolejnosci sie wychodzi a potem sie wchodzi. Niestety w tym punkcie jak wynika z moich obserwacji rowniez przoduja Panowie (niestety im gorszej klasy samochod i na dodatek mniejszy gabarytowo tym wiekszy "burak" w srodku za kierownica). Pozdrawiam wszystkich milych i kulturalnych kierowcow plci meskiej (tacy tez mieszkaja na naszym osiedlu) - Ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Re: MULTI-HEKK - problemy IP: 212.76.35.* 23.08.02, 09:03 Mnie też denerwują kierowcy z naszego osiedla. Najbardziej osoby które nie wiedzą po co postawione są np paliki jako barierka. Przy wjeżdzie do garaży z obu stron postawione zostały paliki niestety niektórzy nie wiedzą co one oznaczają wyciągają je i parkują pod samymi oknami ludzi. Gdyby to byli mieszkańcy jeszcze tych mieszkań! Ale niestety nie ,są to mieszkańcy bloku Meander którzy stawiają samochody przy Jaminku. A może by tak postawić samochód na parkingu przy kościele i przejść się kawałek? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: MULTI-HEKK - problemy IP: *.k.mcnet.pl 23.08.02, 10:11 Gość portalu: jk napisał(a): > Mnie też denerwują kierowcy z naszego osiedla. > Najbardziej osoby które nie wiedzą po co postawione są np paliki jako barierka. > Przy wjeżdzie do garaży z obu stron postawione zostały paliki niestety > niektórzy nie wiedzą co one oznaczają wyciągają je i parkują pod samymi oknami > ludzi. Gdyby to byli mieszkańcy jeszcze tych mieszkań! Ale niestety nie ,są to > mieszkańcy bloku Meander którzy stawiają samochody przy Jaminku. A może by tak > postawić samochód na parkingu przy kościele i przejść się kawałek? > > Pozdrawiam Nie licz na to, ze ktos bedzie chcial sie przejsc, kazdy chce zaparkowac jak najblizszej (przeciez to mlodzi staruszkowie, ktorzy nie maja sily dojsc o wlasnych silach do bloku, wiec musza zaparkowac blisko - gdyby bylo mozna to wjechaliby do klatki). Paliki nie stanowia rowniez niestety zabezpieczenia nedznej zieleni na naszym osiedlu. Ile razy stoje na balkonie tyle razy widze, ze zdecydowana wiekszosc (niestety sa to glownie mlode osoby) przechodza przez trawnik, ktory jest ogrodzony palikami, bo nie chce im sie obejsc trawnika. Powiedzmy sobie szczerze, jezeli rodzice nie dopilnowali wychowania tych ludzi to nie liczmy, ze teraz z prostakow, ktorym sloma z butow wystaje zrobimy ludzi kulturalnych i myslacych nie tylko o sobie. Pozdrawiam - Ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JK Re: MULTI-HEKK - problemy IP: 212.76.35.* 23.08.02, 10:23 Bardzo podobają mi sie twoje opinie. Cieszę się ze nie jestem osamotniona w temacie naszych włascicieli samochodów. Już myslałam że nie jestem stworzona do mieszkania w tej wspolnocie Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kasia252 Re: MULTI-HEKK - problemy 23.08.02, 10:24 A może by tak skoncentrować sie na rzeczywistych problemach, takich jak brak parkingu, nie spoełniajace norm garaże, totalna olewka ze strony H-H - i z nimi walczyć. Pouczanie innych kierowców jest stratą czasu. Jakoś parkowac muszą - do wanny samochodu nie zabiora. Gość portalu: jk napisał(a): > Mnie też denerwują kierowcy z naszego osiedla. > Najbardziej osoby które nie wiedzą po co postawione są np paliki jako barierka. > Przy wjeżdzie do garaży z obu stron postawione zostały paliki niestety > niektórzy nie wiedzą co one oznaczają wyciągają je i parkują pod samymi oknami > ludzi. Gdyby to byli mieszkańcy jeszcze tych mieszkań! Ale niestety nie ,są to > mieszkańcy bloku Meander którzy stawiają samochody przy Jaminku. A może by tak > postawić samochód na parkingu przy kościele i przejść się kawałek? > > Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: MULTI-HEKK - problemy IP: 212.76.35.* 23.08.02, 10:44 Z boku Jmnika jest kupa pola gdzie można swobodnie parkować. Jeżeli parkuje sie na trawniku koło bloku to można również na polu. Szczerze mówiąc nie obchodzi mnie że ludzie nie mają gzdzie parkować . Jeżeli stać ich na samochód to można tez wykupić miejsce postojowe których jest pod dostatkiem. Ludzie mieszkający niedaleko ulicy i wjazdów do garazy chcą równiez miec cisze i czyste powietrze, a nie smrody z samochodów. Chodniki sa dla pieszych chyba się nie mylę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: MULTI-HEKK - problemy IP: *.k.mcnet.pl 23.08.02, 10:48 A moze by tak, w pierwszej kolejnosci wymagac od siebie, a dopiero potem od innych. Brak parkingow nie jest wytlumaczeniem braku kultury kierowcow. Rezcywiscie nie ma co ich uczyc, lepiej porozbijac im samochody, jak mi taki jeszcze raz wyskoczy przed maske to po prostu w niego wjade, moze wtedy troche zacznie myslec (nie ma to jaki tureckie przepisy ruchu drogowego, kot ma wiekszy samochod ten ma pierwszenstwo) Pozdrawiam - Ania Odpowiedz Link Zgłoś
kasia252 Re: MULTI-HEKK - PARTACTWO I AROGANCJA 23.08.02, 10:31 w Delikatsach przy Strusiej (od strony koscioła) jest petycja do urzędu gminy o utrzymanie czasowej trasy 709. Chodzi o to, aby autobus nie tylko w czasie remontu wiaduktu, ale już zawsze, dojeżdżał pod nasze osiedle. Podpisujcie ludziska, jeśli nie chcecie zachrzaniac półtora kilosa na Szkolną! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: MULTI-HEKK - PARTACTWO I AROGANCJA IP: *.datastar.pl 23.08.02, 10:57 Na uliczkach na naszym osiedlu samochody powinny parkować tylko z jednej strony . Druga powinna być wolna - zarówno chodnik jak i ulica. Nie ma zakazu zatrzymywania ale jest przecież obowiązek pozostawienia na chodniku 1,5 m wolnego przejścia. Często widzę jak kobiety z wózkami z dziećmi nie mają jak przedostać się przez osiedle. Na Słowiczej jest ogromny teren. Teraz można tam parkować za darmo. Ale kierowcy uparcie pchają się na uliczki. Może by tak któregoś wieczoru napuścić policję? Mandacik zrobi swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Re: MULTI-HEKK - PARTACTWO I AROGANCJA IP: 212.76.35.* 23.08.02, 11:01 Popieram pomysł z policją. Ale czy im by się chciało? Parę razy widziałam przechodzących przez na sze osiedle policjantów ale cóż z tego. Popatrzyli i poszli. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia252 Re: MULTI-HEKK - PARTACTWO I AROGANCJA 26.08.02, 12:38 Superpomysł. Tyle że ten rzekomo wolny i darmowy parking parkingiem nie jest, ale terenem budowy z górami i dolinami (moze mkiedyś bedzie parking, a poza tym niewielu śmiecha się parkowanie kilkaset metrów od domu. A polica ma poważniejsze rzeczy na głowie - i oby tytmi właśnie się zajęła, a nie jakimś bzdurnym parkowaniem. Jeśłi już - od tego jest straż miejska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: MULTI-HEKK - PARTACTWO I AROGANCJA IP: *.k.mcnet.pl 28.08.02, 08:14 kasia252 napisała: > Superpomysł. Tyle że ten rzekomo wolny i darmowy parking parkingiem nie jest, > ale terenem budowy z górami i dolinami (moze mkiedyś bedzie parking, a poza tym > > niewielu śmiecha się parkowanie kilkaset metrów od domu. > A polica ma poważniejsze rzeczy na głowie - i oby tytmi właśnie się zajęła, a > nie jakimś bzdurnym parkowaniem. Jeśłi już - od tego jest straż miejska. Rzeczywiscie parking na Slowiczej to gory i doliny, ale chyba lepiej tam zaparkowac niz ryzykowac uszkodzenie samochodu przez mniej zdolnego kierowce, ktory wyjezdzajac zawadzi o inny czytaj nasz samochod, nie wspomne juz o pieszych, ktorzy ze zlosci, ze nie maja jak przejsc porysuja samochod. Policja moglaby sie zajac klientami podjezdzajacymi (czytaj porzucajacymi swoje samochody) przed kawiarnia przy Albatrosow, ktorych jezyk oraz zachowanie pozostawia wiele do zyczenia. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aska Re: MULTI-HEKK ;( IP: 217.17.35.* 23.08.02, 12:14 jeżeli chodzi o podpisywanie petycji to też zachęcam!!! Mam pytanie o zapisy dzieci do podstawówek ( 1 klasa).Czy naprawdę jest to taki koszmar-nie ma miejsc, nauka odbywa się na trzy zmiany, i kiedy trzeba się zapisywać? Mój synek ma 5 lat, za rok idzie do zerówki i podobno JUŻ powinnam szukać dla niego miejsca w szkole :( Myślę że sporo mieszkańców naszego super osiedla zna ten problem.Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Re: MULTI-HEKK ;( IP: 212.76.35.* 27.08.02, 10:33 Ludziska podpisujcie petycje w sprawie pozostawienia przedłużonej trasy 709 Podpisując wczoraj petycje widziałam tylko 25 autografów. Czyżby tak małej ilości mieszkańców zależało na tej lini. Petycje można podpisać w sklepie przy ul Strusia 1A Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja cieplo-zimno IP: *.u.mcnet.pl 29.08.02, 15:38 To pojawilo sie na stronach onetu. Podejrzewam że Uniservice poszedłby po takiej kontroli z torbami. "Rachunki za ciepło nagminnie zawyżane. Nasze rachunki za energię cieplną często są zawyżane. Według Najwyższej Izby Kontroli firmy dostarczające energię cieplną nagminnie zawyżają rachunki zaliczkowe dla odbiorców ciepła. Z opublikowanego przez NIK raportu o działaniu rynków energii cieplnej wynika, że firmy nierzetelnie ustalają też i zatwierdzają taryfy cieplne. Paweł Banaś z NIK-u powiedział, ze zawyżanie zaliczek jest powszechne i to zarówno w przypadku klientów prywatnych jak i instytucjonalnych. Na przykład w Darłowie wysokość zaliczek przekroczyła o blisko 70 procent należną kwotę, w Karczewie o 60 procent. Banaś przyznał, ze trudno tych nadpłat uniknąć, jednak ich skala powinna być dużo mniejsza. Inne nieprawidłowości wykryte podczas kontroli to ukrywanie kosztów w zawyżonych taryfach. Zdarza się, że zalicza się do nich koszty nowych przyłączeń. Tracą na tym odbiorcy, którzy mają już dostarczane ciepło, bo muszą płacić za coś, z czego nie korzystają. Według Izby ta sytuacja po części wynika ze zbyt małej kontroli ze strony Urzędu Regulacji Energetyki. Urząd nie zgadza się z zarzutami NIK-u." Odpowiedz Link Zgłoś
scoat Re: cieplo-zimno 30.08.02, 08:49 uniservice na Meandrze juz praktycznie nie istnieje, zostal wykopany Odpowiedz Link Zgłoś