Gość: gr Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.woi.waw.pl 03.09.03, 09:20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: groszka1 Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.woi.waw.pl 03.09.03, 09:23 Natomiast nie wiem czy wszyscy wiedzą, ale pełną parą ruszyły prace na terenie RSM Praga. Teren ogrodzony Ciężki sprzęt sprowadzają. Betonki przywieźli. Ostatnio również JWC zaczęło równać teren pod Dębowy Park II Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly69 Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.ina.pl 04.09.03, 07:56 Witajcie na 2 wyrwano bujną roślinnośc i posiano trawę oraz przy 3 przyczepka ziemi byla zrzucona. wreszcie jest styropian wiec pracuja chlopaki-musza podgonic ze 4 dni kiedy to nic sie z elewacja nie dzialo. pzdr maly69 Odpowiedz Link Zgłoś
stefania Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin 04.09.03, 09:45 Mam gorącą prośbę, napiszcie jeszcze raz co na tej nieszczęsnej jedynce jest już zrobione w kwestii elewacji i elektryki. z góry dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pisiu Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: 217.153.60.* 04.09.03, 09:55 Elektryka - prawie cała jedna klatka (w sobotę było brak jednego pionu - tego z mieszkaniami o metrażu ok.90m) Elewacja - gotowa jedna "wieża" + krótki odcinek poza, zaczęta druga "wieża" - roboty stanęły na 4 dni z powodu braku styropianu, teraz styropian już jest i - jak sądze - robią drugą "wieżę". pozdrawiam pisiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SEB Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.u.mcnet.pl 04.09.03, 10:00 Jak napisał mały69, świeża dostawa steropianiu pozwoliła ruszyć ekipie do wykańczania elewacji zewnętrznych. Jeżeli wszystko dobrze pójdzie wkrótce powinni skończyć drugą wieżę i wewnętrzną część dziedzińca. NIestety nie wiem co dzieje się z elektryką. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pisiu Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: 217.153.60.* 05.09.03, 09:01 hop! -podbijam wątek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pisiu Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: 217.153.60.* 08.09.03, 12:47 Z wizji lokalnej - niedziela: Elektryka - cała jedna klatka (tydzień temu brak było jednego pionu) Elewacja - gotowa jedna "wieża" + druga "wieża" w 60%, na łuku położony styropian - poza krótkim odcinkiem wewnątrz łuku - na zewnątrz "surowo" tynki na klatkach schodowych znajdują się jedynie w dwóch klatkach - reszta przeraża gołym betonem. Aha, na budowie było jakieś małżeństwo zainteresowane mieszkaniami w I-ce. pozdrawiam pisiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly69 zebranie IP: *.ina.pl 08.09.03, 13:01 sluchajcie po 20 wrzesnia spoldzielnia ma zwolac zebranie - efekt naszego pisma- i maja byc zlozone wyjasnienia. Nasze punkty maja byc omowione i przygotowane odpowiednie dane. Rada nadzorcza oddzielnie takze wyjasnia sprawy ze spoldzielnia. Sa takze wysylane zawiadomienia o zaleglosciach wraz z naliczonymi odsetkami. pzdr. maly69 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly 69 Re: zebranie IP: *.ina.pl 10.09.03, 09:16 czesc sasiadom informacje ze spoldzielni: 1. Zebranie ma byc zorganizowane po 20 wrzesnia i wszyscy podpisani otrzymaja odpowiedz a zainteresowani powiadomienia 2. jesli ktos nie regulowal platnosci bez porozumienia ze spoldzielnia-nakazy zaplaty + odsetki sa do nich wysylane 3. Aktualnie wykonywana jest zielen na osiedlu -bud II i III 4. Chodniki + drogi wewnetrzne beda wykonywane pod koniec wrzesnia 5. teoretycznie firma wykonujaca stropo-dach nad garazem w I ma wejsc na budowe 10.09 ale to teoretycznie-bo na budowie nikt o tym jeszcze nie wie 6. Tynki wewnetrzne - przelom wrzesnia i pazdziernika - takze teoretycznie 7. moze dojsc do sytuacji ze kazdy z blokow oddzielnie bedzie oddawany do uzytku - stad zielen i byc moze wykanczanie garazy 8. Na teren osiedla i na mieszkania w budowie nie mozna wchodzic bez poinformowania kier.budowy-ochrona ma taki nakaz. 9.Sprzedaz - pojawila sie informacja o firmie oppenheim na szybach dz. sprzedazy 10.nadal obecnie takimi samymi silami wykonywana jest elewacja budynku I (oblozenie steropianem od wew w 3/4) 11. 3 elektrykow - wykonana cala klatka A1 i panowie beda przechodzic na B1 B2 C1 - B1 sa wykonane 2 mieszkania z 6 12. prawie wszedzie (brak moze ok 5) jest wykonana posadzka na balkonach w I tyle na dzis pozdr. maly69 Odpowiedz Link Zgłoś
stefania Re: zebranie 10.09.03, 10:56 od czego ta firma openhhaim? a czy kierownik budowy jest ten sam? możesz mi podać tel? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly69 milenium IP: *.ina.pl 10.09.03, 11:31 nr tel do kierownika budowy 0601 944 209 pzdr maly ps=oppenhaim to firma udzielajaca kredytow oraz -tu mniemanie- chcaca sprzedawac mieszkania zamiast msm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robin123 Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.chello.pl 10.09.03, 21:52 Otrzymalem odpowiedz na nasze pismo ze spoldzielni a wy. Musze powiedziec ze malo osob podpisalo sie pod tym pismem zaledwie 15. Czy tylko tylu z nas czyta to forum ? Odpowiedz Link Zgłoś
stefania Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin 11.09.03, 09:55 Ja sie nie podpisałam, bo mnie nie było na zebraniu, ale jakbyś mógł przesłać tą odpowiedź to bardzo poproszę. Byłam wczoraj na budowie i choć robotników jest nie wielu to pracuja dzielnie, chyba do 7 (ja byłam po pracy). Ochrona czujna, wypytują zaraz a na co a po co. Generalnie odniosłam wrażenie, że choć wolno zbliżamy się do szczęśliwego końca. Odpowiedz Link Zgłoś
dar-ek Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin 12.09.03, 09:12 Ja też już otrzymałem to pismo. Mam nadzieje że zebranie przyniesie konkrety bo tu nie ma specjalnie nowych dla nas informacji. Optymistyczne jest to że kotłownia jest prawie gotowa do ew. ogrzewania :), tylko że nie ma instalacji CO :( Pisze się tam min. że tempo prac po 30.04 spadło znacznie ze względu na zaległości. Moim zdaniem nie zmieniło się wcale - czyli nadal było tak samo marne. pozdrawiam Darek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haj Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: 217.153.60.* 12.09.03, 08:39 hop - odświeżam wątek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly96 Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.ina.pl 15.09.03, 10:16 witajcie sasiedzi Sluchajcie pozbierajcie troche faktow na to spotkanie bo musimy byc przygotowani aby rozmawiac ze spoldzielnia rzeczowo. Nie moze to zebranie wygladac i dotykac spraw proceduralnych - to musza byc konkrety. Czesc z rzeczy o ktorych napisala spoldzielnia powinno byc zrobione juz duzo wczesniej przez Novum bo za to dostali pieniadze wiec tak naprawde to od swiat nie zrobiono wiele a i kotlownia juz byla zrobiona wczesniej. Pozbierajcie fakty to bedzie nam latwiej. pozdr. maly69 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anrom Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.09.03, 11:03 Jest juz ustalony dokladny termin zebrania ? Odpowiedz Link Zgłoś
annamaria26 Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin 15.09.03, 17:02 Dordzy Niedoszli Sąsiedzi! Dobra i szczera rada przed zebraniem: dowiedzcie się jak spółdzielnia rozliczy niebagatelne koszty sądowo-komornicze z przegranych przez nich spraw w sądzie! są niebagatelne... serdecznie pozdrawiam niedoszła sąsiadka (bud. 1 m. 12) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SEB Coś optymistycznego IP: *.u.mcnet.pl 16.09.03, 08:24 Dla odmiany na tym morzu beznadziei i zwątpienia mam pozytywną informację. Ekipa elewacyjna wykończyła praktycznie większość "wieży nr 2" i jeżeli wszystko będzie przebiegać w takim tempie jak dotychczas powinna wykończyć wnętrze budynku nr 1. Wówczas nic nie będzie stało na przeszkodzie, żeby rozpocząć prace nad płytą garażową. Pozdrawiam serdecznie wszystkich sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anrom Re: Coś optymistycznego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.09.03, 09:20 a kiedy poloza tynki po zewnetrznej stronie budynku, ja mam z tantej strony mieszkanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: Coś optymistycznego IP: 62.111.226.* 17.09.03, 10:03 Firma ma otynkować cały budynek, więc tynki kładą po kolei, ale kiedy dokładnie zaczną akurat Twoją stronę to wie w zasadzie tylko wykonawca. pozdrawiam Przemek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly69 ZEBRANIE Z ZARZADEM I RADA NADZORCZA IP: *.ina.pl 18.09.03, 08:44 Witajcie Sasiedzi Z informacji które zaczerpnąłem ze spółdzielni Zebranie o którym jest mowa z zarzadem i radą nadzorcza odbędzie sie dla BUDYNKU I w dn. 24.09.2003 o godz. 18.00 w rawarze na Poligonowej 30 Rozdzielono nasze trzy bloki na zabrania oddzielne-nie wiem czy7 to dobrze czy źle ale poruszana będzie tylko u nas zapewne sprawa naszego bloku. Myśle że tym pozostałym dwóm blokom zostanie powiedziane iz bedą próbować oddać je oddzielnie do użytkowania a nas dopiero potem- w takim razie czy to jest jedno osiedle czy trzy rozdzielne-myśle ze to równiez osłabić może nas wspólny głos bo oczywiście pozostali moga zgodzić sie na proponowane warunki co ,,przeciagnie,, ich na strone spółdzielni. Moim zdaniem albo jestesmy całościa albo nie!!!! i rozmawiamy jako całość - ja tez kupiłem mieszkanie aby skorzystać z ulg w tym roku a w powyzszym przypadku staje sie to coraz mniej prawdopodobne bo jako blok I mozemy zostać traktowani troche inaczej od reszty. oczywiście to jest moje prywatne zdanie na ten temat. Oficjalnie wszyscy otrzymamy powiadomienia na temat zebranie juz niedługo - ALE DLACZEGO TAK POZNON SPOLDZIELNIA NAS O TYM ZAWIADAMIA- powinno odbyć sie to wczesniej aby można było zaplanować sobie prywatne/słuzbowe zycie. A co na budowie: Elektryków nie ma zcyli tak jak pisałem ostatnimi czasy zakończono elektrykę na klatce B1 w postaci 2 mieszkań i dalej cisza-panowie nawet nie pojawiaja sie na Milenium. Elewacja- jest wykonywana w takim tempie jak była- przy dobrych wiatrach i chęciach być może do końca tego tygodnia będzie położony steropian i otynkowany od wewnętrznej strony. Zieleń-szczerze mówiąc- nie wiem czy dzieje sie coś w tym temacie - bo wydaje mi sie ze jest bez zmian.troche jest uporzadkowany teren. Generalnie rzeczywiscie wyglada to tak jakby I miała być oddzielona od reszty. Ale- to moje prywatne zdanie-jak jesteście na budowie to możecie to sami ocenić. pozdrawiam sasiadów maly69 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pisiu Re: ZEBRANIE Z ZARZADEM I RADA NADZORCZA IP: 217.153.60.* 18.09.03, 09:33 A czy wiesz kiedy są zebrania dla pozostałych bloków? - myślę że mieszkańcy I także powinni się znaleźć na tych zebraniach... Pzerzucenie wszystkich 10 (15?) robotników do garaży 2 i 3 oddali ukończenie I na bliżej nieznany okres. pozdrawiam - roztrzesiony pisiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly69 Re: ZEBRANIE Z ZARZADEM I RADA NADZORCZA IP: *.ina.pl 18.09.03, 09:47 Zebranie pozostalych jest chyba w kolejnych 2 dniach-ale pewny nie jestem. jesli mozecie to zadzwoncie do sekretariatu spóldzielni-oni wiedzą-i napiszcie to na forum pzdr. maly69 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yacool Będzie ulga odsetkowa IP: 62.111.226.* 19.09.03, 08:00 www1.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1679215.html (...) Na czwartkowym posiedzeniu sejmowej komisji infrastruktury przedstawiciel Ministerstwa Finansów zapowiedział, że przepis mówiący o trzech latach zostanie zmieniony z mocą wsteczną od 2002 r. Dzięki temu z ulgi skorzystają także ci, którym fiskus jej odmawia, bo w 2002 lub 2003 r. kupili (bądź kupią) "przeterminowane" mieszkanie. (...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: groszka1 Re: Będzie ulga odsetkowa IP: *.woi.waw.pl 19.09.03, 08:21 Mam nadzieję że faktycznie tak się stanie. Niestety nadal są to wyłacznie propozycje. Jak zobaczę tę zapis w ustawi to uwierzę. Na razie jestem sceptyczna. A ponieważ sama mam trochę wspólnego z procesami legislacyjnymi w naszym kraju obawiam się że zmiana ta szybko nie zostanie wprowadzona, jeżeli wogóle. Tak więc nadal w naszym wspólnym interesie jest naciskanie na Spółdzielnię, żeby tak na wszelki wypadek zakończyla budowę w tym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yacool Re: ZEBRANIE Z ZARZADEM I RADA NADZORCZA IP: 62.111.226.* 19.09.03, 08:14 Cześć. Tak się składa, że byłem na nieoficjalnym zebraniu mieszkańców osiedla (a raczej budynku 1) na budowie i dobrze pamiętam, że większość osób jeżeli już miała jakieś zdanie na ten temat, to optowali za zebraniem dla mieszkańców budynku 1. Tak więc doszukiwanie się spisku może wyglądać teraz troszkę śmiesznie (przynajmniej dla mnie). Wydaje mi się, że nic nie stało na przeszkodzie, żeby wymusić na spółdzielni zebranie całego osiedla. Zresztą - może jeszcze nic straconego. A budowa przyspieszyła ostatnio wyraźnie. Zwieźli styropian na ocieplanie zewnętrznej strony budynku. Novum już prawie całkiem się wyniosło. Wszystkie śmieci zepchnęli spychem, uprzątneli betony z drogi. A tak na marginesie (taka mała złośliwość) - jestem ciekaw, czy forum czyta pan kierowca taksówki z budynku numer 1 (chyba Nova Taxi, czy coś). Drogi Panie - ogromna wieś stawać z uporem maniaka w miejscu, które znacznie utrudnia wyjazd z parkingu. Słoma i tyle. Swoją drogą ciekawe, że ochrona normalnie przepędza kierowców z drogi wewnętrznej, tutaj notorycznie robi wyjątek. Pozdrówka dla sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
dar-ek Re: ZEBRANIE Z ZARZADEM I RADA NADZORCZA 19.09.03, 09:54 Czy możesz napisać gdzie nastąpiło przyśpieszenie prac? Bardzo bym chciał żeby tak było ale jak dotąd widać tylko prace nad elewacją a to tylko jednen z wielu kroków do końca. Fakt że z zewnątrz budynek zaczyna powoli wyglądać jakby sie szykował do oddania ale w środku przecież jeszcze długa droga. Elektrycy podobno spasowali na razie więc wynika z tego że to raczej spowolnienie? pozdrawiam Darek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly69 Re: ZEBRANIE Z ZARZADEM I RADA NADZORCZA IP: *.ina.pl 19.09.03, 11:40 Hey jesli chodzi o te domysly to tak jak podkreslilem to jest moje prywatne zdanie - dlaczego??otoz kazdy z mieszkajacych juz bardziej bedzie zainteresowany soba i trawnikiem wokol niz oddaniem calego osiedla bez wylaczania poszczegolnych blokow. Dlaczego tak - to moze spowolnic i oslabic glos osiedla-czyz nie jestesmy jednym??-ja takze kupilem mieszkanie na milenium i mielem je odebrac w lipcu tegoz roku i co???? tak wiec jest mozliwosc iz bud 1 bedzie nawet przepchniety na nastepny rok. sluchajcie tak jak podkreslam to jest moje zdanie a wy przeciez takze analizujecie sytuacje na budowie. moim zdaniem to nic na w/w sie nie zmienilo i nie przyspieszylo-elektrykow nie ma przez caly tydzien a sprzatanie novum to nie postep na budowie. gdzie naprawde jest postep???nie mam pojecia bo dla mnie to sie nic tam szczegolnego nie dzieje. W dalszym ciagu mozemy mowic o gdybaniach a nie o konkretach-tynki posadzki, hydraulika, elektryka, prace nad stropem-wszystko gdybania. pozdrawiam maly69 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yacool Re: ZEBRANIE Z ZARZADEM I RADA NADZORCZA IP: 62.111.226.* 19.09.03, 14:21 Mówie o pracach przy elewacji. Porównując je do sytuacji z przed jakichś 3-4 tygodni, kiedy dwóch - trzech panów szurało coś szpachelką od czasu do czasu, teraz prace trochę pogoniły. Co do novum - informacja, jak informacja, nie dotyczyła postępów na budowie. Co do elektryków to nic mi nie wiadomo, ale rzeczywiście jakoś ich nie widać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anrom Re: ZEBRANIE Z ZARZADEM I RADA NADZORCZA IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.09.03, 14:57 dokonczenie elewacji daje tylko wrazenie optyczne ze jest cos zrobione. Od strony kosztow to groszowa sprawa. Zrobienie pozostalych prac jes dopiero kapitalochlonne i czy w zwiazku z tym znowu prace nie beda wstrzymane. Oby tak nie bylo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly69 budujemy nowy dom jeszcze jeden nowy dom.... IP: *.ina.pl 22.09.03, 09:26 Według informacji które jakos tam zdobyłem ze spółdzielni-ale moze być z nimi tak jak zwykle- czyli to sa tylko gdybania i wszystko jest byc moze- to: do 24.09 ma wejsc firma wykonująca tynki wewnetrzne - bud 1 od 10.09 miała wejśc firma wykonujaca garaż-blok 1 - jakoś tego nie widać- chyba że to jakaś niewidzialna ręka... do 19.09 miał być rozstrzygniety przetarg na firme wykonującą drogi i chodniki od 22.09 być może ponownie pojawia sie na budowie elektrycy tak jak zwykle sa pracownicy wykonujący elewacje i prawdopodobnie z końcem tego tygodnia zostanie ona zakończona od strony wewnętrznej - bud 1 tyle z informacji które posiadam. Swoja droga ciekawe jak Spółdzielnia zaprezentowała sie na targach budowlanych. Jakie informacje były tam przedstawiane - moze przypadkiem ktoś był i coś usłyszał? pozdrawiam maly69 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: budujemy nowy dom jeszcze jeden nowy dom.... IP: 217.153.76.* 22.09.03, 12:56 Witam sasiadow, Troche mnie zaskoczyles tym terminem rozstrzygniecia przetargu na chodniki bo jak rozmawialam z paniami z dzialu sprzedazy to mowily,, ze do konca pazdziernika beda chodniki a tu jeszcze przetarg do rozwiazania... hmm.. a z drugiej strony czemu ja sie jeszcze dziwie... tylko jak nastepnym razem pani powie mi, zebym sie jeszcze uzbroila w cierpliwosc to moge sie zdenerwowac bo mowi mi to od ponad pol roku... I jeszcze jedno ktos wspomnial o kosztach rozpraw sadowych. Wiecie cos wiecej bo to jest niepokojace... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annamaria26 Re: budujemy nowy dom jeszcze jeden nowy dom.... IP: *.wardynski.com.pl 24.09.03, 09:52 proszę o kontakt e-mailem: annamaria26@gazeta.pl - powiem ile za co... pozdrawiam a wszystkim życzę cierpliwości i jak najszybszego odebrania wymarzonego M :O) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pisiu Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: 217.153.60.* 22.09.03, 08:59 hop - podbijam wątek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anrom Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.09.03, 12:58 Gdyby spoldzielnie byla bardziej elastyczna, zmienila swe podejscie do klienta juz dawno sprzedali by wiekszosc mieszkan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m1 Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 22.09.03, 14:03 wedlug pisma ktore dostalam w sobote spoldzielnia twierdzi ze sprzedala juz wiekszosc mieszkan ciekawa jestem tylko co to znaczy "wiekszosc" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly69 Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.ina.pl 22.09.03, 14:39 rozumujac w ten sposób ze wiekszosć mieszkań została sprzedana i to ze jest zaciagnięty niemały kredycik- to kłopotów z finansami być nie powinno. Z tego co zasłyszałem również sprzedaż mieszkań idzie nie najgorzej szczególnie w ostatnim okresie-1-2 mieszkania w tygodniu. jak pisałem tynki bedzie wykonywała firma która ma wejsć na budowę do 24.09 i jest to,,Roboty budowlane - Jacek Kantorowicz-Katowice,, jesli cos przekreciłem w nazwie to przepraszam. Zakończenie tynków wewnetrznych przewidziane jest umowa na 15 Grudzień 2003. pytanie-jak sadzicie czy bud1 zostanie oddany w tym roku??? To sa tynki a gdzie hydraulika, posadzki które robi się po tynkach - że nie wspomne o innych pracach wykończeniowych. A przeciez to juz będzie zima-więc temperatura będzie miała takze decydujący wpływ na prace na zewnątrz i wewnątrz budynku- a podłogi według wszelkich regół wykonuje sie na końcu. jedyne rozwiazanie to radykalnie krótsze terminy i więcej pracowników na budynku1 i osiedlu - inaczej marne szanse na zakończenie w 2003. pozdrawiam maly69 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anrom Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.09.03, 14:59 musimy ich przycisnac na zebraniu. jesli oni zadaja odsetek od osob zalegajacych my powinnismy zadac za nieterminowe oddanie mieszkan. nie mam zamiaru czekac na mieszkanie do przyszlego roku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pmt Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.era.pl 23.09.03, 08:46 Witam! Znajomi byli na targach mieszkaniowych i podeszli do stoiska MSM 82, reszta mieszkań Millenium jest oferowana z terminem oddania 2004. Wydaje mi się, że nie mamy szans na 2003 (no, może jedna, dwie klatki) i spółdzielnia powinna to otwarcie powiedzieć, a nie wciskać nam ciemnotę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly69 Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.ina.pl 23.09.03, 12:35 To raczej pewne w 100% ze blok nr 1 bedzie oddany w roku 2004. Tak jak wam pisalem 15 grudnie zakonczenie tynkow wewnetrznych a ok 30 listopada zakonczenie stropu garazu (wybrana zostala nowa firma wczoraj w przetargu gdyz poprzednia sie wycofała). Do końca listopada ma byc skończona elewacja i otoczenie. raczej pewnikiem jest wyłączenie bloku 1! z reszty inwestycji-stąd ten termin 2004 - bloki 2 i 3 maja byc przekazane w 2003. Ani roboty hydrauliczne ani roboty przy garazach nie sa kontynuowane!!!! Sluchajcie nie wiem jak wy ale ja wybrałem to mieszkanie dlatego ze miało być to CUDO oddane w LIPCU. Moje pytanie nastepne brzmi- czy ktoś zapłacił po otrzymaniu nakazu ze spółdzielni ratę łącznie z odsetkami??? pozdrawiam maly69 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haj Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: 217.153.60.* 23.09.03, 15:23 Ja nie dostałem nakazu - z opóźnieniami, ale wpłacam transze (nie bez bólu). Dostałem natomiast pismo ze sp-ni nakazujące mi zakup miejsca w hali garażowej. Cyt. "dla kompleksowego zakończenia realizowanych robót niezbędne jest jednak sprzedanie miejsc postojowych w halach garażowych". Dalej - środki mają być wniesione najpóźniej do końca roku, gdyż w przeciwnym wypadku brakujące przychody będą musiały znaleźć swoje źródło we wzroście cen mieszkań, co w konsekwencji skutkowac będzie konicznością wniesienia dopłat przez nabywców lokali. Dalej jest coś o ofercie kredytowej i o tym aby złożyć deklarację zakupu (bądź nie) miejsca garażowego - lub nawet kilku. Znaczy co: nie chcę miejsca w hali (bo nie mam i nie planuję na razie samochodu), ale i tak za nie zapłacę po rozliczeniu?? Czegoś tu nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly69 Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.ina.pl 23.09.03, 16:08 tak właśnie tego pisemka nie rozumiem. np. ja kupiłem miejsce parkingowe na które płatności mam realizować w 24 ratach a i tak dostałem pisemko a przecież juz kupiłem to miejsce-więc jak to jest-czy tam nikt nioe wie (spółdzielnia) co kto kupił i za ile?????? jakaś paranoja!!!!!! dezinformacja i tyle pomikjajac reszte pzdr maly69 Odpowiedz Link Zgłoś
robin123 Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin 23.09.03, 20:15 Drodzy przyszli niedoszli sąsiedzi. Zgłosiłem się do spółdzielni jakoś na początku lipca. Wybrałem wymarzone mieszkanie dostałem obietnice że we wrześniu dostane już klucze. Rozpocząłem załatwianie kredytu sprawa się przeciągał dość długo ponieważ dużą część moich dochodów to umowy o dzieło i bank je odrzucił. Zabrakło mi nie małej kwoty ale nie poddawałem się walczyłem dalej. Zdobyłem z nie małym trudem kolejne pieniądze brakuje mi jednak nadal 10 tyś niby już niewiele biorąc pod uwagę cenę mieszkania (170 000). Kiedy jednak widzę że przez ostatnie ponad 2 miesiące podczas których ja robiłem wszystko żeby zdobyć pieniądze spółdzielnia nie zrobiła prawie nic, a na budowie otynkowano jedynie jedynkę z jednej strony z zewnątrz to ręce mi opadają i nie mam już siły. Obserwowałem inne budowy (bo na budowaniu się nie znam ile co zajmuje ;)) i w ciągu tego samego czasu w innych miejscach zrobiono o wiele wiele więcej niż w Milenium. Nie ma praktycznie nadziej na odebranie mieszkania w tym roku więc potracił bym ulgi to jedno, po drugie musze gdzieś mieszkać a nie mogę wynajmować i płacić rat. Cena jaką oferuje spółdzielnia za m nie jest też żadną rewelacją jeśli wziąć pod uwagę lokalizacje to developerzy mają lepsze oferty. Wybrałem Milenium ponieważ miałem dostać klucze we wrześniu to raz po za tym podobało mi się bardzo wybrane przeze mnie mieszkanie pod względem usytuowania w bloku, rozkładu itd. Przedłużający się czas wykonania (dochodzi już do 3 lat jak czytałem na forum) coraz mniej gwarantuje nam wyliczoną przez spółdzielnię cenę. Nie dysponuje środkami na dopłaty a poza tym jeszcze drożej to już byłoby przegięcie. Biorąc pod uwagę wszystko powyższe opuszczam (nie jako pierwszy i jedyny) szeregi przyszłych mieszkańców jedynki. Życzę wam wszystkim przyszli niedoszli sąsiedzi powodzenia i wytrwałości abyście w końcu odebrali swoje wymarzone mieszkania. Mnie czeka walka o odbiór wpłaconej pierwszej raty. Moja decyzja jest pewna na 90%. Co myślicie o tym drodzy forumowicze warto walczyć o mieszkanie w Milenium czy dopóki mam szanse bo wpłaciłem tylko pierwszą wpłatę wycofać się tak jak planuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly69 Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.ina.pl 24.09.03, 08:45 Czesc jak wiesz ja za spółdzielnia nie przepadam i chyba obiektywnie patrzę na jej poczynania walcząc jednocześnie o swoje (przyszłego i przyszłych mieszkańców prawa-przynajmniej sie staram. Co ja uważam-osobiscie czekam na to co powie spółdzielnia na tym dzisiejszym zebraniu. tak jak napisałem i co wiem juz na dziś ze spółdzielni to: od 1 października wchodzi firma robiąca garaż w bud1 i zakończenie do 30 listopada od dziś wchodzi firma od tynów wewnętrznych i ma zakończyć 15 grudnia wczoraj byłem na budowie i elektrycy weszli na klatke B2. Nie było ich przez tydzień na budowie bo spółdzielnia im nie płaciła.Zapłaciła-są. jeśli lokalizacja i układ ci sie podoba(a przyznam ze w okolicy są mieszkania/będą których oddanie przewidziane jest na koniec 2004 to poczekaj do zebranka na którym mam nadzieję cos ustalimy a także poczekaj na to aby zobaczyć jak te nastepne firmy zaczną pracować-jeśli bedzie ok to pewnie zostaniesz przy swym wyborze-nic i tak nie ryzykujesz bo wpłaciłeś 10%-jesli bedzie źle to odejdziesz do innej firmy i tyle. Ja też miałem mieć mieszkanie na Lipiec i tak mi to powiedziano-co było nie ukrywam jednym z warunków zakupu go w tej a nie w innej firmie-również muszę to powiedzieć sam układ mieszkania mi pasował. jeszcze czekam i także nie wpłaciłem całości bo widzę co się dzieje- a to jednak są każdego z nas ciężko zdobyte pieniądze których nikt z nas nie chce dać byle gdzie i byle komu. Mam nadzieję że bedziemy dziś walczyć o swoje a nie tylko słuchać ,,prawd,, spółdzielni. Tak a propos to myśle iz śpiewka bedzie ta co zwykle... Do zobaczenia na zebranku pozdrawiam maly69 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anrom Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.09.03, 09:01 Kupowalem mieszkanie pod koniec kwietnia i takze mamili mnie lipcem choc wiedzialem od insp.nadzoru budowlanego ze bedzie to wrzesien, ale to mnie nie zrazilo. Jednak nie oddanie bloku w tym roku to przegiecie. Nie wiem jak y ale ja mam w umowie stala cene mieszkania i nie interesuje mnie ich nieudolnosc i zwiazane z tym koszty. Do zobaczenia na zebraniu Odpowiedz Link Zgłoś
stefania Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin 24.09.03, 09:46 Cały problem polega na tym, że to nie oni tylko my budujemy i nie oni zapłacą tylko my zapłacimy. Niestety s-nia to nie deweloper, który ma z góry obliczoną marżę i może z niej zejść płacąc np. odsetki za zwłokę. Smutne jest tylko w tej naszej s-ni to, że nie mówi się prawdy, nawet tej mniej przyjemnej od razu i uważam, że jest to nie w porządku, jak ktoś za tydzień od podpisania umowy dowiaduje się, że termin oddania to nie lipiec, ale w najlepszym razie grudzień. No cóż sytuacja trochę zarząd przerosła, było ok. jak się samo sprzedawało. Myślę jednak,że zarząd to ok. 15 osób może mniej, a członków samego Milenium, że o SStoku nie wspomnę, jest przynajmniej ok 150 i może jest wśród nas ktoś kto zna się na prawie spółdzielczym i wie jak ten nasz niudolny momentami zarząd zmienić? W końcu w Pax-ie się udało zmienić Prezesa, a nowy wyprowadził s-nię na prostą - to może i u nas należy tak zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anrom Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.09.03, 10:04 Przed kupnem mieszkania przegladalem wpis do rejestru sadowego spoldzieni. O ile pamietam w zarzadzie byl nawet czlowiek urodzono w latach 30. Dla tych ludzie realia gos. rynkowej sa obce. Przy dobrej koniunkturze nic nie musieli robic, sprzedaz szla sama, ale obecnie sobie nie radza. Popieram propozycje odnosnie prawnika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly 69 Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.ina.pl 24.09.03, 10:05 Z tego co wiem/poprawcie mnie jesli sie myle/ zazwyczaj płaci sie po zakończeniu jakiejs pracy a nie przed. Tak więc rozwiazaniem w tej sytuacji może być -skoro nie jesteśmy pewni spółdzielni a właściwie jej prezesa i zarządu - stanie twardo na stanowisku aby nasze wpłaty były uzaleznione od postępu prac na budowie i tak np. zakończenie tynków-a przecież będą wykonywać to klatkami np zakończono A1-wszyscy obowiazkowo płacą jakąś tam kolejną transzę wpłaty, następna klatka -nastepni itd. To samo dotyczy hydrauliki, posadzek, garaży, obsadzenia drzwi , chodników itd. Przecież nie jest to trodne a mozliwe bo my widzimy co sie dzieje i od tego uzalezniamy płaty i płacimy sumiennie-czy to nie proste??? Jak ktoś pracuje szybciej-szybciej dostaje zapłatę-tak także i terminy ulegaja przyśpieszeniu i jest wywarty wpływ na wykonawce który jest zainteresowany szybszym zakończeniem prac-a tak tooooooo sieeeeeeee ciaaaaaaagnie i ciaaaaaagnie. czy to co powiedziasłem nie brzmi logicznie???? pozdr maly69 Odpowiedz Link Zgłoś
stefania Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin 24.09.03, 10:23 To bardzo proste, problem polega jednak na tym, że jest sporo ludzi w jedynce, którzy wpłacili od 100 do 90% i za te pieniądze zbudowano najpierw III, a potem II, a jedynka, która miała być pierwsza jest ostatnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly 69 Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.ina.pl 24.09.03, 10:53 wiem ze tak jest poniewaz takze do tych naleze ktorzy wplacili juz prawie calosc-ale tym ktorym pozostalo cokolwiek do zamkniecia 100% kwoty - jest to realne i procentowo mozna ta pozostala kwote w ten sposób rozłożyć.jest to realne i myślę że tak nalezy to rozłożyć.niestety rzeczywiscie ci co wpłacili 100% już mają trochę inna sytuację i to im mówiono o wczesniejszych terminach. szkoda ale jesli jeszcze ta pozostała część jest w stanie tak wpłynąć na budowę to ok. oczywiście jak widzisz wspomnialem tu przedewszystkim o pracach na bud1- skoro spółdzielnia zaczeła tak to rozgraniczaćnasze bloki - to my bedziemy także płacić ale za postęp na budynku nr1-który z tego wszystkiego wyszedł jak Zabłocki na mydle. Oczywiscie pozostałe bloki moga podejść w ten sam sposób do tego zagadnienia. Ja nie rozdzieliłem osiedla-tylko spółdzielnia, wiec trzymajmy sie tego. W ten sposób mamy wpływ na to co sie dzieje na budynku bo zarządzamy nasza kasą w zależności od postępu prac. Rozwiązanie dobre dla obu stron-nic sie nie dzieje na budowie-my nie płacimy- dzieje sie -my płacimy-proste jak niewiem co....:) pozdr maly69 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anrom Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.09.03, 11:03 prblem w tym ze, zalegle wplaty lokatorow to tylko kropl potrzeb. Odpowiedz Link Zgłoś
robin123 Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin 24.09.03, 12:39 Gość portalu: anrom napisał(a): > Kupowalem mieszkanie pod koniec kwietnia i takze mamili mnie lipcem choc > wiedzialem od insp.nadzoru budowlanego ze bedzie to wrzesien, ale to mnie nie > zrazilo. Jednak nie oddanie bloku w tym roku to przegiecie. > Nie wiem jak y ale ja mam w umowie stala cene mieszkania i nie interesuje mnie > ich nieudolnosc i zwiazane z tym koszty. > Do zobaczenia na zebraniu Czy jestes pewien tego zapisu w swojej umowie ja mam "Nie przewiduje sie wzrostu ceny" cos takiego. Czyli nie jest to gwaracja stalej ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haj Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: 217.153.60.* 25.09.03, 08:48 hop :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly 69 Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.ina.pl 25.09.03, 09:38 i jak kochani oceniacie zebranie? czy jakieś refleksje po pytaniach i odpowiedziach sie nasunely? maly69 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pisiu Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: 217.153.60.* 25.09.03, 10:04 Dla mnie to było jak zebranie egzekutywy... przewijający się wątek główny - niesprzedane miejsca garażowe, kontretne informacje - w zasadzie znane już z Twojego (Mały69) postu, Terminy, tempo prac uzaleznione od wpłat spółdzielców, sprzedaży miejsc postojowych, sprzedaży mieszkań. Propozycja wpłat zależnie od postępów robót spotkała się ze znacznym sprzeciwem Zarządu. Szkoda - pozostaje nam aneksowanie umów zależnie od postępów robót - co w sumie na jedno wychodzi. pozdrawiam pisiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly 69 Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.ina.pl 25.09.03, 10:34 Wydaje mi sie iz spoldzielnia chce i jest dla niej lepiej jak rozmawia z nami indywidualnie a nie gdy przyjęta jest jakas grupowa jasna strategia dzialania. przeciez to co zostalo zaproponowane-czyli zaplata po jakims etapie prac jest bardzo prosta do wykonania. pracownik spóldzielni w formie kierownika jest caly czas na budowie i tak caly czas raportuje o postepach prac-wiec powiedzenie ze wykonano tynki czy posadzki czy...nie jest jeszcze jedna dodatkowa praca (jak sie wyrazono) papierkowa dla tego pana. To co zostalo powiedziane w odpowiedzi na to pytanie ze gdy te zaleglosci nie beda regulowane to jeszcze raz mieszkanie bedzie wystawiane do sprzedazy-jasne i klarowne ale w przypadku zakonczenia tynkow-terminu platnosci-gdy wplata nie wplywa mozna tak czy inaczej realizowac wystawienie na sprzedaz-a przynajmniej wczesniej mamy pewnosc o splynieciu wplat. nie poruszono jeszcze wczoraj sprawy iz gdy zaleglosci sa jakie sa to takze pracownicy banku widzac postepy budowlane zwalniaja badz nie kolejne transze kredytu-wiec bank takze widzi co sie dzieje na budowie-jakas zaleznosc - pieniadze-postep-wystepuje. powiedziane zostalo iz sa juz umowy-ale jest tez ppunkt iz spoldzielnia moze spowolnic prace-i wtedy te daty o ktorych mowilismy wczoraj maja sie nijak do umow i do naszych wplat mieszkaniowych-poniewaz np.pieniadze pojda na zielen, drogi czy garaze- a tynkarze nie beda ich mieli na kontach i przystopuja. Oczywiscie sa to czarne scenariusze ale jestem po ostatnim czasie do nich przyzwyczajony. pozdrawiam i kochani rozmawiajmy , rozmawiajmy i dbajmy o swoje pieniadze. przeciez tak ciezko/lekko je zarabialismy maly69 uklony dla sasiadów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magic Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.waw.cdp.pl, / *.waw.cdp.pl 25.09.03, 12:17 Nie do końca zgadzam się z waszymi opiniami. Nie zapominajcie iż jest to spóldzielnia a nie developer- a więc nie dysponuje takimi funduszami jak np . JW, gdzie budowa choć zaczęta póżniej niż nasza idzie szybciutko.Ja wpłaciłam już wszystko na mieszkanie i garaz więć co mam powiedzieć. A wasza argumentacja do mnie nie przemawia w końcu te brakujące 1.052 tys z wpłat członkowskich starczyłoby na roboty tynkarskie to 550 tys. i np elektrykę. dlatego moim zdaniem sami sobie szkodzicie -a wzajemne obrzucanie się wyzwiskami i obwinianie nic nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pisiu Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: 217.153.60.* 25.09.03, 12:30 Stary - wyluzuj, doskonale rozumiemy specyfikę spółdzielni, poza tym nie obrzucamy nikogo wyzwiskami ani żadnym błotem, prowadzimy prawdziwie stonowaną wymianę opinii. Ja dzis poza tym wpłacam kolejną transzę... pozdrawiam pisiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magic Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 25.09.03, 12:56 To dobrze że płacisz-tyle że nie każdy tak robi - a mnie osobiście denerwuje to że wpłaciłam juz wszystko dobre pół roku temu i co tak samo jak Wy nie mam nic - poza nadzieją ze kiedys się tam przeprowadzę. A poza tym nie wiem czy byłes na wczorajszym zebraniu to były puste polemiki - jak ktoś wymyslił żeby płacic po oddaniu poszczególnych etapów budowy to już całą dyskusja krążyła tylko wokół tego a tak na dobrą sprawe moim zdaniem to nierealane- chyba że biurokracja full opcja to czyjes marzenie!!!!!!!! Pozdrawiam wszystkich mieszkańców Odpowiedz Link Zgłoś
natanata Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin 25.09.03, 13:50 W stu procentach popieram magic - ja podobnie jak ona wplacilam juz prawie wszystko - zostala mi ostatnia rata wartosci ok.5% i na prawde to co teraz moge powiedziec, to to ze przez osoby, ktore wstrzymaly placenie rat nie przeprowadze sie do swojego mieszkania w tym roku. A po wczorajszym zebraniu juz po prostu nie wiem co myslec. O ile ci wstrzymujacy platnosci nie zmienia swego zdania sp-nia bedzie miala duze problemy z wykonczeniem tego osiedla i z cala pewnoscia nie dotrzyma terminow podanych wczoraj. Zastanawia tylko fakt, do czego zmierzaja nieplacacy - dla mnie jest jasne, ze bez wplat sp-nia nic nie zrobi. Ale mi zalezy na moim mieszkaniu. Tylko ciekawe kto dluzej wytrzyma... Wszyscy bawimy sie w spoldzielczosc, wiec powinnismy okazac minimum zaufania i nie fundowac sobie wzajemnie dodatkowych miesiecy w naszych obecnych ciasnych/starych/cudzych katach. Osobiscie nie wierze, ze sa tu jakies przekrety i defraudacje. I podchwytliwe (albo i nie) pytania dotyczace wartosci czegostam, kredytow, obciazen itd. do niczego nie sa potrzebne. Mam nadzieje, ze znajda sie chetni na pozostale mieszkania i jak najwiecej uda sie zrobic do zimy. No to tyle - pozdrawiam wszystkich placacych i tych, ktorzy juz zaplacili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly 69 Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.ina.pl 25.09.03, 14:24 posłuchaj Magic ja uwazam iz jakas racja w tym wystąpieniu była. Jasne częśc osób wpłaciła 100% część 90% a część 10% ale ja nie mam do nikogo pretensji chociaż również płaciłem. Takie jest zycie-ktoś dojrzał coś niewłaściwego w działaniu spółdzielni i zareagował-moze tak to nalezy tłumaczyć. Ty nie ujrzałaś albo ujrzałaś za późno i juz niestety wpłaciłaś całe 100%. Ja rozumiem obie strony -ale my musimy zrozumieć ze my mieszkańcy to jedna strona ,,barykady,, a spółdzielnia to druga strona ,,barykady,,. Kazde rozwiazanie przyspieszające zdobycie pieniędzy dla spółdzielni jest dobre ale my musimy byc razem wiec i taka propozycja która padła jest przyblizeniem końca drogi o mieszkania. Jesli chodzi sprawy biurokracji-to takiego czegos nie bedzie gdyz: kierownik budowy i tak jest na budowie i kontroluje wszystko a jak slyszelismy podpisywane umowy sa podpisywane z jakimis terminami wiec bardzo prosto i latwo mozna ustalic terminy zakonczenia poszczegolnych klatek dodajemy 5 dni i realizujemy platnosc?czy to takie pracochlonne???chyba nie. jedyne co trzeba przygotowac to sztampa aneksu i tu sie zgadzam wyliczenie indywidualne kosztu zaplaty zaleglosci wzgledem prac. 60 mieszkań - niech 20 osób zapłaciło 100% reszta nie- to czy przygotowanie aneksu i rozłozenie rat potrwa dłuzej niż 1 dzień a jest to praca dla 1 osoby- chyba nie wiele zachodu trzeba w to włożyć. oczywiscie 1 kolejny dzien potrzebny jest na zaznajomienie sie z podpisanymi umowami aby moznabyło wpisać odpowiednie daty. taka jest moja opinia i jeszcze raz podkreslam eozumiem jedna i druga stronę pozdr.maly69 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anrom Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.09.03, 14:32 Dobrze ze nier siedzimy biernie, ale oni na takich jak my zjedli zeby. Nie zreformuijemy ich. Trzeba z nimi wspolpracowac nie walczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pmt Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: 213.158.195.* 25.09.03, 16:56 No cóż, osobiście mam wrażenie, że zostaliśmy wczoraj zagadani przez prezesów. Mimo wszystko pokazaliśmy, że potrafimy się zebrać i występować wspólnie, jest to jeden z nielicznych (może jedyny) plusów zebrania. Nie chodzi tu o walkę ze spóldzielnią i prezesami, ale o pilnowanie swego i patrzenie na ręce ludziom dysponującym naszymi pieniędzmi. Pozdrawiam PMT Odpowiedz Link Zgłoś
dar-ek Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin 26.09.03, 09:38 Jestem gotów poświęcić moje ostatnie pokłady ufności w stosunku do spółdzielni. Za dwa tyg. mam termin kolejnej raty. Jeżeli deklarowane prace ruszą w podanych terminach i tempie wpłacam te pieniądze. Podobno do trzech razy sztuka. pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pisiu Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: 217.153.60.* 29.09.03, 08:53 hop - odświeżam wątek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haj Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: 217.153.60.* 29.09.03, 09:27 Sąsiedzi - byłem w sobotę w sp-ni i naprawdę był ruch - z tego co widziałem dwie osoby pytały o mieszkania, trzecia przygotowywała umowę - nie wiem czy os. Millenium, czy os. SStok, ale chyba faktycznie jest jakieś ożywienie... Po prostu nie mogłem się dopchać do pracownika spółdzielni, wszyscy rozmawiali z klientami :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly69 Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.ina.pl 29.09.03, 10:47 to cieszy ze jest ozywienie. fakt faktem bylem w sobote na budowie to nawet rusztowanie bylo demontowane-jak nigdy bo w sobote nie pracowano. Zobaczymy jak z wchodzacymi firmami bedzie od dzisiaj a wlasciwie od 24 miala/ma wejsc firma od tynkow-mam nadzieje ze wejdzie i wezmie sie ostro do roboty. Elektrycy moze tez przyspiesza-to jest podstawa pracy tynkarzy. maly69 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pisiu Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: 217.153.60.* 30.09.03, 16:46 odswieżam wątek - widział kto tych tynkarzy - mieli wczoraj wejść do I ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly69 Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.ina.pl 01.10.03, 08:06 Generalnie totynkarze mieli być od 25.09 a juz od 29.09 to na 1000% i juz będą wykonywać tynki!!!!! a tu co głucho i nic sie nie dzieje!!!!!!!!i jak traktować głosy panów prazesów powaznie-czy mozna???????? Byłem 30.09 na budowie i nic nowego się nie dzieje-czyzby dalsze obietnice bez pokrycia?????? Dziś jest 1.10. OD DZISIAJ MIALA BYC NA BUDOWIE OBECNA TAKZE FIRMA KTORA BEDZIE WYKONYWALA SKLEPIENIE GARAZU A TYNKARZE OD MIN 2 DNI- CZY BEDZIE ROWNIEZ TA FIRMA OD SKLEPIENIA???-CZY BEDZIE TYLKO NA PAPIERZE??? maly69 Odpowiedz Link Zgłoś
przemo2000 Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin 01.10.03, 09:05 Witajcie sasiedzi! Chcialbym podzielic sie z Wami informacjami dot. wykonawcow tynkow, hali garazowej oraz drogi wewn. i chodnikow: - po pierwsze to przytaczanie co chwila terminu 24.09 (lub 25.09) jako tego poczatkowego rozpoczecia pracy tynkarzy to lekka przesada w swietle przedstawionych na zebraniu faktow - nie mogli wejsc wczesniej bo nie byl jeszcze roztrzygnięty przetarg; od 29.09 byla przygotowana umowa i czekala sobie na podpisanie, rownoczesnie robotnicy mieli zaczac goscic na budowie. Niestety dopiero 30.09 zabrano do podpisu umowe, powiadomiono rowniez spoldzielnie ze robotnicy pojawia sie 1.10 - dzisiaj trzeba bedzie to zweryfikowac! - co do hali garazowej to 1.10 maja rozpoczac sie prace, a w szczegolnosci pomiary geodezyjne - ciezkie roboty powinnismy wiec ujrzec w tym tygodniu - drogi i chodniki - 30.09 budowe odwiedzil wykonawca i dokonal analizy sytuacji tak aby sprawnie wykonac prace w szczegolnosci w sytuacji, gdy na terenie osiedla znajduje sie juz mnostwo samochodow. Tak przy okazji drogi - mam już dosyc tych, ktorzy parkuja w uliczce majac dalej wolne miejsca - jestem za zdecydowanym zakazem parkowania poza wyznaczonymi miejscami i mam nadzieje ze nie jestem w tym osamotniony. pozdrawiam Przemek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly69 Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.ina.pl 01.10.03, 10:47 tak to ja posługuje sie w/w datą. Według moich informacji przetarg odbył sie w dn.22.09 więc juz na zebraniu było wiadomo kiedy wspomniane firmy wejda na budowę (stąd info od Panów Prezesów). Wiedziałem także ze 24-15.09 to termin pojaienia się panów od tynków na obiekcie-był tam ich szef a od poniedziałku miało ruszyc z kopyta, ale.... jest jak jest. Faktycznie firma od ,,garażu,, miała wejść z dn. 1.10 ale ... nikt o tym na budowie nie wie. bedzie mozliwość zweryfikowania powyzszego - skoro ty już tam mieszkasz to widzisz ,,nowości,, częściej niz ja. Wszystkie te informacje które posiadam czerpię z pewnych źródeł i poddaje je tylko do informacji i oczywiscie weryfikacji innych. Staram sie to robic w miare obiektywnie. pozdrawiam maly69 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SEB Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.u.mcnet.pl 01.10.03, 10:52 Witam Sąsiadów, Zgadzam się w zupełności z przemo2000 w sprawie samochodów. Czasami wieczorem trudno dojechać do miejsc parkingowych za budynkiem nr 2. Zastanawiające jest dlaczego przy tak dużej liczbie samochodów, tak mało jest chętnych na miejsca parkingowe. Rozumiem, że ich cena odstrasza, nie można jednak zapominać o tym, że nie możemy dopuścić do tego żeby nasze osiedle wyglądało jak jeden wielki parking. Sprawę przeładowania samochodami można łatwo rozwiązać po zamontowaniu bramy. Spółdzielnia powinna wymóc na ochronie, aby nie pozwalała na dłuższe parkowanie osobom , które nie wykupiły miejsc postojowych. Jest to może nieco bezwzględne, ale wówczas nie było by sytuacji, że Spółdzielnia szantażuje nas podniesieniem kosztu 1m mieszkania, ponieważ bilansuje brak wpływów ze sprzedaży miejsc parkingowych. Pozdrawiam wszystkich serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly69 Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.ina.pl 02.10.03, 08:25 witajcie Cos te zapewnienia prezesow ktore padly na zebraniu blado wygladaja w rzeczywistosci. bylem tam wczoraj 1.10 i nic sie nie dzieje z tego co bylo mowione na zebraniu. czyzby umowy jaszcze nie obowiazywaly pomiedzy wykonawcami i spoldzielnia?? czy ktos wie wiecej??? pzdr maly69 Odpowiedz Link Zgłoś
dar-ek Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin 02.10.03, 09:17 Sąsiedzi, o co tu chodzi? Mieliśmy wpłacać bo zobaczymy że ruszą ostro tynki i garaż. Chyba było jasno powiedziane na zebraniu że wszystko jest ustalone w tym temacie i w konkretnych terminach pojawią się ekipy. Wątpliwości budził tylko zakres prac związany oczywiście z tempem spływania środków finansowych. Panie Prezesie ja chce wpłacać! Dlaczego robione jest wszystko aby tak się nie działo? Co sie tym razem stało? pozdrawiam Darek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anrom Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.10.03, 08:20 niedotrzymywanie termimow w branzy budowlanej to normalka. kilka dni opoznienia mozemy przebolec, ale nie dluzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.konsalnet.com.pl 03.10.03, 09:32 Witam! Rozumiem ze punkt widzenia SEBA wynika z faktu wykupienia(ciekawe czy od razu z mieszkaniem)miejsca postojowego za "małe" 16tys.zł. Ja podczas kupowania lokalu byłem zapewniany że miejsca postojowe nie są do OBOWIĄZKOWEGO wykupu, dowiadując się na ostatnim zebraniu od Prezesa że: cytat- "wiecie Państwo-to jest handel, jak byśmy mówili wszystko od początku (chodzi ocz.o miejsca które TRZEBA kupować) to prawdopodobnie nie sprzedali byśmy nic" - szóstka za szczerość - he,he.Nie ma jak to filozofia tzw.prymitywnego marketingu-skłamać ,sprzedać i mieć w nosie - w PL niestety często stosowana.Stosujący ją ma świadomość bezkarności(wiadomo jak działają sądy itp.) poza tym nawet jak chcesz się wycofać to nie myśl że dostaniesz od razu kasę - spece od dżungli prawa spółdzielczego wynajdą Ci jakiś paragraf wedle którego będą oddawać Ci pieniążki sukcesywnie w miarę wpłacania ich przez nowego własciciela Twojego byłego mieszkania - jak uda im się je sprzedać oczywiście mamiąc kolejnego klienta mozliwością nie obowiązkowego wykupu miejsca parkingowego. A wracajac do miejsca parkingowego - już wyobrażam sobie taką sytuację - ja trzymając się pierwotnej obietnicy spółdzielni nie kupuję takowego, spółdzielnia w odpowiedzi zakłada bramę i daje polecenie ochronie- nie wpuszczać na teren osiedla mieszkańców którzy nie wykupili miejsc. Czyli - ochrona za którą JA płacę nie będzie mnie wpuszczać na teren osiedla, a ja będę parkował w okolicznych bagnach wśród budowlanych sławojek, zarośli i zapomnianych sprzętów betonowo-zbrojeniowych, brodząc po pas w błocie z perspektywą przedłużenia ul.Ceramicznej może za 15 lat ( tak podobno wypowiada się w tym temacie Gmina do której to należy). Powiem krótko - cyrk!!! Następna sprawa - opłaty od października - jest wsród nich opłata stała za sprzątanie. Sprzątanie czego? Placu budowy? Trzeba oddać wszystko w terminie - i zacząć naliczać normalny czynsz, a nie sztukowć - Wy macie płacić,a my jak będziemy mieli humor to zrobimy wam chodnik- a na razie cieszcie się bo trawa już wykiełkowała - CYRK. Ok - starczy - pozdrawiam Wszystkich mieszkańców! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: 62.111.226.* 03.10.03, 15:36 czytam czytam i zaczyna mnie cos trafiac: - po pierwsze to naucz sie sluchac, by pozniej nie pisac bzdur - wcale NIE MUSISZ kupowac miejsca - POWINIENES sie jedynie zadeklarowac czy chcesz kupic czy tez nie!!!!!!!!!!; - po drugie to, ze nie namawiano Cie do zakupu bo owszem chciano sprzedać mieszkanie (teraz tez nikt Cie do tego nie zmusza), poza tym ZADEN developer czy spoldzielnia NIE MA PRAWA zmuszac do kupna miejsca postojowego - kontrole rodzajów umow podpisywanych przez spoldzielnie i developerow jednoznacznie mowia ze taka praktyka jest nielegalna; - po trzecie to tylko Twoja sprawa, gdzie bedziesz parkowal gdy nie kupisz miejsca na osiedlu, bo ochrona za ktora i TY placisz NA PEWNO nie pozwoli Ci wjechac na teren osiedla - po czwarte gdy nie stac Cie na miejsce, a chcesz je miec to dokladnie przejzyj oferte spoldzielni, bo stara sie ona dac Ci jednak mozliwosc kupna - co do oplat to nie wyobrazam sobie zerowania na osobach, ktore jeszcze nie moga otrzymac kluczy i ja nie zamierzam obciazac budowy oplatami eksploatacyjnymi (co do wielkosci oplat mozna sie dogadac i wypracowac tzw. zloty srodek) Przemek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: 212.69.76.* 05.10.03, 15:57 Przemku zgadzam sie z Toba, ale miej nieco wiecej chlodnego spojrzenia na sprawe. Osobiscie nie rozumiem "Krzykaczy" denerwujacych sie o zakup garazy w warunkach kiedy jezdza oni samochodami. Ja kupilam miejsce, mimo auto chwiliowo jest wirtualne. A jesli "Jezdzacy Krzykacz" nie ma woli kupna garazu, to niech sie nie wydziera, ze bedzie parkowal 3 km dalej i brodzil po blocie, bo ja codziennie taplam sie po Ceramicznej i zaden Krzykacz nie jest az tak uprzejmy, zeby przejezdzejac kolo mnie, ustapil mi SUCHEGO miejsca.Ale nie zrobi tego, bo ON jedzie SWOIM AUTEM, ktore bedzie parkowal pod chmurka i po zimie bedzie krzyczal na S-p, ze mu lakier odpada, bo ochrona nie dopilnowala, zeby snieg na JEGO samochod nie padal. POZDRAWIAM WSZYSTKICH NIEZMOTORYZOWANYCH. P.S. Kochani niezapominajmy,ze nikogo z nas nikt nie zmuszal do kupna mieszkania na tym osiedlu i ze istnieje alternatywa: pobudowac WLASNY DOM bez GARAZU, BO PO CO??????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.konsalnet.com.pl 06.10.03, 11:40 Doroto! Gratuluję zapobiegliwości - kupić miejsce nie mając auta - podziwiam, za te pieniądze kupiła byś autko w cale nie złym stanie i już nikt by Cię nie chlapał. Pewnie że nikt nie zmuszał - mówił tylko że nie trzeba będzie kupować miejsc parkingowych i tylko o to chodzi - o niedotrzymanie umowy przez jedną stronę. W takich wypadkach ta druga strona (niedotrzymująca umowy) często ludzi domagających się swoich praw nazywa krzykaczami. Nie życząc Ci znalezienia się w tej roli - grzecznie proszę - bez epitetów, ok? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.konsalnet.com.pl 06.10.03, 11:28 Czy Ty człowieku nie rozumiesz że KIT z deklaracjami to mowa-trawa.Co z tego że 70% mieszkańców zadeklaruje się że nie wykupi miejsca???????????Wtedy koszty doliczą do czynszu wszystkim-Tobie pewnie nie-bo TY WYKUPIŁEŚ i dlatego tak się żoładkujesz. A gdzie ja będę stawiał auto jak nawet nie wykupię, to niech Cię o to głowa nie boli - na pewno nie będę stawał na dojazdch czy uliczkach(jak to już praktykują niektórzy)-pisząc to udawadniasz zupełne nie zrozumienie tego co pisłem-ale nie przejmuj sie badania stwierdzają że duży % ludzi nie rozumie tego co czyta. I dlatego pewnie coś Cię trafia - he,he Odpowiedz Link Zgłoś
przemo2000 Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin 07.10.03, 18:50 cóż koleżko, widzę że nie znajdziemy wspólnego języka, ale wcale mnie to nie dziwi; nie wszystko musi sie wszystkim podobać i nie wszyscy muszą postrzegać świat z takiego poziomu jak Ty; mam nadzieję że chociaż Ty jeden zrozumiałeś o co tu chodzi i również bezbłędnie zrozumiałeś mój post; pozdrawiam ten % ludzi, którzy podobnie jak ja "nie rozumie co czyta" Przemek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.konsalnet.com.pl 08.10.03, 08:38 I ich nazywaj swoimi koleżkami - Panie P.,a świat kazdy może postrzegać z jakiego pozimu mu sie podoba. Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haj Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.blokowe.pl / 80.51.251.* 05.10.03, 12:11 Szanowni spółdzielcy - jak oceniacie termin końca listopada na oddanie pierwszej klatki bloku I? Moim zdaniem jest to szalenie wątpliwe brak: 1.tynków wewnętrznych 2.hydrauliki 3.CO 4.Wykończenia klatek schodowych 5.Szereg innych rzeczy, o których nie mam pojęcia... Nie jestem specem od budowlanki, ale nie sądzę że termin powyższy jest realny. Czy w końcu zaczęto tynki wewnętrzne w I ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.03, 14:09 Wydaje mi się ,że Prezes na zebraniu wyraźnie określił, kiedy możemy spodziewać się kluczy do naszych mieszkań w I . Wtedy, gdy zostaną sprzedane wszystkie mieszkania na osiedlu. Myślę więc ,że listopad jest tak samo realny jak kazdy inny miesiąc i równie prawdopodobny jak te terminy ,które mamy zapisane w umowie. Biorąc pod uwagę spokojną reakcję sali na opowieści prezesów na ostatnim zebraniu a nawet krytyczne uwagi uczestników wobec tych, którzy usiłują troszkę sie buntować, ja na miejscu sp-ni uznałabym ,że dajemy im wolną rękę. Myślę ,że skwapliwie z tego skorzystają No cóż ,uczmy się pokory i cierpliwości. Pozdrawiam wszystkich niezadowolonych Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pisiu Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: 217.153.60.* 07.10.03, 14:55 hop - podbijam wątek Odpowiedz Link Zgłoś
stefania Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin 08.10.03, 09:45 Napiszcie, czy coś robią w jedynce i na osiedlu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.era.pl 08.10.03, 10:20 Z tego, co ja się orientuję to jeszcze nie otynkowali sporej części 1 od strony 2 ( i raczej szybko tego nie zrobią, mieli długie ciepłe lato, ale nie spieszyli się a teraz trochę popadało i dopóki ściany nie wyschną nie powinni zakładać styropianu i tynków), zaczęli za to powolne prace przy chodnikach i drogach wewnętrznych. A ja zadam pytanie z nieco innej beczki - jestem ciekaw ile osób, które mieszkają już na Osiedlu zdecyduje lub się zdecydowało na ofertę firmy Telnap ( telefony, telewizja, internet) ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SEB Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.u.mcnet.pl 08.10.03, 10:43 Witam wszystkich, Rzeczywiście prace przy układaniu chodników i dróg ruszyły pełną parą. Wczoraj wyrównano paking przy ogrodzeniu od strony Kościoła, i przygotowano przedpole do prac wewnątrz dziedzińca w bud nr.2. Miejmy nadzieję, że prace będą prowadzone w rozsądnym tempie. Dodatkowo bodajże od poniedziałku działają latarnie na odcinku od Ćmielowskiej do naszego osiedla. Osobiście wolałbym raczej, żeby powstała chociaż namiastka chodnika. Być może udałoby się wpłynąć na naszą Spółdzielnię, żeby ułożyła coś takiego z płyt, nie wiem czy jest to wykonalne, ale podobne rozwiązania widziałem na innych osiedlach. W obecnej sytuacji powtórka z "manewrów błotnych" z zeszłego roku jest nieunikniona. Jeszcze jedno małe pytanko, czy ktoś z Was drodzy sąsiedzi słyszał cokolwiek o Agencji Inwestycyjnej CORP-SA. Jest to najprawdopodobniej spółka, która będzie zarządzać naszym osiedlem, przynajmniej na to wskazuje rachunek bankowy na który należy wpłacać tzw. "opłaty za tymczasową eksploatację". Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: borian Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.chello.pl 08.10.03, 10:59 Czy ktoś sie orientuje kiedy ruszą prace nad halą garażową na jedynce ?? I co się dzieje z tynkarzami, miało wejść kilka ekip a z tego co wiem nie ma żadnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bożena Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.itpp.pl 08.10.03, 12:17 Z tego co widzę za oknem, prace nad wykończeniem hali garażowej I juz sie zaczęły. Jeżdzi jakaś koparka i usuwa płyty inne rzeczy leżące w dziedzińcu jedynki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bożena Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.itpp.pl 08.10.03, 12:48 Tak patrzę i patrzę na tą koparkę i z tego co widzę to całkiem sporo jest tych płyt wygrzebanych z dziedzińca jedynki. Nie wiem co oni planują z nimi zrobić (jak na razie koparka wywozi je gdzieś poza ogrodzenie), ale może udałoby sie zrobić z nich jakąś prowizoryczną drogę od strony koścoioła. Jest sporo ludzi którzy chodzą tamtędy na przystanek a teraz błoto jest tam potworne. Płyty może trochę poprawiłyby sytuację. pozdrawiam Bożena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robokopek Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: 217.153.22.* 10.10.03, 15:15 Może wykonawca chce zdążyć z pogłębieniem wykopu pod garaż przed mrozem, który zwiąże ziemię na głebokość metra. Praca ta, nie jest może też bardzo kosztowna, a zawsze można powiedzieć, że coś się zrobiło. Następnie już łatwo będzie uznać, że warunki atmosteryczne nie pozwalaja na dalsze prace, a w szczegolności na betonowanie. Oby do wiosny... He, he... Odpowiedz Link Zgłoś
natanata Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin 10.10.03, 16:35 robokopek, co marudzisz przeciez ekipa tynkarska juz dziala, robia garaz to chyba nie jest tak zle, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robokopek Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: 217.153.22.* 13.10.03, 12:38 W zasadzie to tak. Dziś rano Panowie tynkarze wnosili worki z zaprawą do tynkowania. Przygotowane są też w kilku mieszkaniach metalowe listwy narożników. Ale czy ja dobrze pamiętam, że Panowie prezesi obiecywali, że ekipa wchodzi 30.09 i po 10 dniach cała pierwsza klatka jest wytynkowana. Dziś jest 13.10 i mamy 0,(0) m2 tynku. Pzdr, licząc na ciepłą zimę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magic Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 09.10.03, 09:24 Witam przyszłych sąsiadów! Co do Twoich pytań SEB to CORP-SA wedle mojej wiedzy jest to całkiem droga agencja Inwestycyjna z siedzibą na placu Bankowym (błękitny Wieżowiec), którym to też zarządza. Podobno to do nich nalezy Błekitny co sugerowałyby, iz raczej tania to ona nie bedzie. Czy wiesz może jak wysokie są opłaty eksploatacyjne za m2 A tak z innej beczki Czy coś wam wiadomo na temat postępów na budowie? Pozdrawiam wszystkich sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SEB Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.u.mcnet.pl 09.10.03, 15:19 Z rozliczenia które otrzymałem, wynika że opłaty nazywane przez naszą spółdzielnię tymczasowymi wynoszą ok. 1,91 zł na 1 mkw (eksploatacja ?, sprżatanie ??, konserwacja ??? i ogrzewanie), dodatkowo dochodzą opłaty stałe i ryczałty w wys. ok 125,43 na lokal, składają się na nie głównie ciepła woda i ochrona. Mam nadzieję, że późniejszy czynsz będzie niezbyt wygórowany. JEżeli nie będziemy zadowoleni, zawsze możemy utworzyć wspólnotę i samemu wybrać spółkę zarządzającą. Oczywiście wcześniej spółdzielnia przenieść musi wcześniej na nas prawo własności do lokali, niestety jak wszyscy widzą nie spieszy się z tym zbytnio. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haj Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.dialup.warszawa.pl 12.10.03, 11:34 ... ino podbijam wątek ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haj Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: 217.153.60.* 14.10.03, 10:28 podbijam wątek Odpowiedz Link Zgłoś
dar-ek Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin 14.10.03, 10:42 jak to jest z tymi tynkami w końcu zaczeli robić czy nie? ktoś może z sąsiadów wizytował ostatnio jedynkę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robokopek Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: 217.153.22.* 14.10.03, 10:46 dar-ek napisał: > jak to jest z tymi tynkami > w końcu zaczeli robić czy nie? > ktoś może z sąsiadów wizytował ostatnio jedynkę? Zobacz moje "memo" z 13.10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly 69 Re: INFO z Budowy IP: *.ina.pl 15.10.03, 11:09 cześć Sąsiedzi byłem wczoraj na budowie i oto co ujrzałem. W budynku nr1: -zaczęto wykonywać tynki poczynając od pietra 6 oraz poniżej zakładano kantówki na krawędzie przyokienne i na ścianach. -elewacja od strony wewnetrznej-można rzec ukończona-pozostały prace wykończeniowe. -elewacja od str zewnetrzej -ul ceramiczna- doszło do klatki B2, natomiast na klatce B1 położony jest juz kolor. -elektrycy- wykonana klatka B2 (osobiście nie sprawdziłem ale to usłyszałem)i do 25.10 mają zakończyć klatkę C1 -potem przechodzą na B1. -elektrycy - wykonywane jest podprowadzenie kabli elektr. pod latarnie wewnątrz osiedla i prawdopodobnie w okresie tygodnia do dwóch będą stały latarnie. -garaż-wybranie i wyrównanie wykopu pod takowy zaawansowane w jakiś 90% - został tylko kawałek od strony parkingu. pozostała część osiedla chodniki- wykonano zatoczki + drogę za bud.2. wewnatrz 2 kładzione są płyty chodnikowe - zaawansowanie 1/2 dziedzińca- pozostałe drogi-kostka. Brama - od strony kościoła zmieniano usytuowanie bramy na bezpośrednio wchodzące w ulicę osiedlowa wewnętrzną biegnacą pomiedzy bud 2 i 3. tyle co do postępów budowlanych. pozdrawiam sąsiadów maly69 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: 217.153.149.* 15.10.03, 11:21 sasiedzi, wiem, że ten temat juz był poruszany wczesniej niestety nie mogłem znaleść wątku na ten temat. Inferesuje mnie zagospodarowanie terenu za budynkiem II. Kupując mieszkanie, odwiedziłem kilka miejsc gdzie dostałem stosowną odpowiedz, niestety po podpisaniu umowy doszły mnie słuchy, że zamiast terenów "rekeacyjnych", zaraz za Kościołem bedzie przebiegać ulica. Bardzo Was prosze o informacje albo o namiar na jakąś "placówke" gdzie dostanę kompetentną odpowiedz na ten temat. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly 69 Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.ina.pl 15.10.03, 11:51 Witaj Sąsiedzie Najwięcej informacji możesz dowiedziec sie w urzędzie gminy w dziale/departamencie architektury. ów dział/departament stosowny miesci sie w tym duzym sklepie Champion a właściwie w tym budynku-posiadając odrebne wejscie. Z informacji które posiadam tereny rekreacyjne a właściwie park Botewa jest przewidziany przy ul.Botewa właśnie. Od strony lini wysokiego napiecia przewidziana jest ulica a docelowo z biegiem lat ta siec energetyczna ma zejść pod ziemię. jedyny teren rekreacyjny dla mieszkańców-jak sie postaramy - może powstać w miejscu obecnego parkingu samochodowego. pzdr. maly69 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: 217.153.149.* 15.10.03, 12:51 podzwoniłem w pare miejsc.... W czasie kiedy podpisywałem umowę z spóldzielnią, za budynkiem II planowany był teren zielony, dziś się dowiedziłaem, że ma tam przebiegac ulica!!! Pani z urzędu oznajmniła mi jednk, że plany mogą uledz zmianie gdy inwestor nie bedzie miał pieniędzy na rozpoczęcie budowy, że to nie czasy PRL-u i takie plany sie zmieniają. Mam nadzieję, że sie zmienią bo szukałem mieszkania,gdzie bedę miał cisze i spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SEB Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.u.mcnet.pl 17.10.03, 09:04 Witam sąsiadów, Wielkimi krokami zbliża się zima, a postęp prac przy hali garażowej przy 1 niewielki. Jak na razie zrobiony jest wykop i nic więcej się nie dzieje, a przecież niedługo przymrozki zmienią się w długotrwałe mrozy i .... czekamy do wiosny. Mam nadzieję, że będzie inaczej. Z innej beczki, zadziwiająco dobrze posuwają się prace przy układaniu chodników. Wykończony został już prawie cały dziedziniec przy 2, i parkingi za 2, przesunięta została bramka na wprost ulicy Botewa. Pozdrawiam, SEB Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly69 Re: info z budowy IP: *.ina.pl 20.10.03, 09:58 szanowni sąsiedzi. przejechałem sie na budowe z końcem ubieglego tygodnia i porównałem to o czym mówili szanowni panowie Prezesi podczas naszego zebrania z tym co sie dzieje na budowie. Oto wnioski: 1.Klatka A1 - Wykonane nie wpełni 2 mieszkania na pietrze 6 - mamy już 20.10 czyli minęło 20 dni a wykonane sa tylko 2 mieszkania - jak to się ma do obietnic zakończenia bloku nr1 i tynków do dnia 15.12.2003???-sami ocencie. 2. Garaż - wykonano wykop i...... cisza. Firma od konstrukcji nie jest na budowie-czyli tracimy cenny czas w którym moznaby te prace było prowadzić - przypomne maja sie one zakończyć według informacji od panów Prezesów z dniem 30.11.2003 3. Elewacja- prace sa prowadzone regularnie - aktualnie będzie ocieplana klatka - chyba B3 - ta z wejsciem z dziedzińca bloku nr1 - termin zakończenia prac na całym osiedlu to 30.11.2003 4. chodniki - wykonano juz drogę i zatoczki za bud nr.2 5. Elektryka - wykonano całkowicie klatkę B2 i aktualnie prace sa prowadzone sa na C1 ma ona być zakończona do 25.10.2003. Potem przejście na klatkę B1 i B3. jak widać wydaje mi sie jakby spółdzielni zależało na oddaniu przede wszystkim bud 2 i 3 w tym roku, natomiast pilnowanie terminów w bloku 1 przychodzi im z trudem i licza chyba panowie na powiedzenie iz znowu pogoda zawiniła bo nie można prowadzić prac - mrozy, śnieg itp. teraz na budowie powinno dbać sie o każdą zaoszczędzona godzinę i dzień aby jak najszybciej wchodził następny wykonawca i aby cos sie dzialo. czy ktoś pilnuje wykonawców na budowie? i czy spółdzielnia reaguje szybko na sygnały z budowy?? Wiem ze sprzedaż sie ruszyła i to nieźle, osoby zalegające zaczęły płacić więc pieniądze są w spółdzielni. pzdr. maly69 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robokopek Re: info z budowy IP: 217.153.22.* 20.10.03, 13:31 Czyli Spółdzielnia czeka z utęsknieniem na zimę, żeby zupełnie odpuścić robotę. Wegług prognozy, śnieg ma już padać w nocy z wtorku na środę. Jeśli chodzi o tynki to P. Kierownik budowy powiedział, że poniżej 5*C to nie należy ich wykonywać. Niby to temperatura wewnątrz, ale przecież nie jest ona dużo wyższa niż na dworku. I jaki sens miały informacje o zakończeniu tynkowania 15 grudnia??? Dali sobie czas by nas zwieść, skoro dopiero co zaczynają, a zaraz powiedzą, że pogoda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly69 Re: info z budowy IP: *.ina.pl 21.10.03, 12:16 witajcie Dzisiaj na budowie jest/bylo zebranie z prezesem Cudnym zreszta cykliczne jesli chodzi o postepy robót. Jest to spotkanie wykonawców ze spółdzielnia. Ciekawe jakie beda nastepne kroki stron - czy nastąpi jakies ozywienie i wejscie wiekszym frontem na budowę. pozdr. maly69 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magic Re: info z budowy IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 21.10.03, 15:39 Jak zebranie? Był ktoś? Czy coś nowego i optymistycznego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly69 Re: info z budowy IP: *.ina.pl 22.10.03, 07:47 czesc to zebranko jest tylko dla inwestorów i ludzi ze strony spółdzielni a nie spółdzielców. Jest ono cykliczne-co ma poprawić elastyczność na budowie. pzdr. maly69 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly69 Re: info z budowy IP: *.ina.pl 23.10.03, 10:08 witam troche informacji: Elektrycy-pracuja dzielnie na klatce C1 Tynkarze-klatka A1 oraz B2 w sumie jest ich ok. 20 . przygotowano klatki schodowe pod prowizoryczne zamknięcie aby mozna było podłączyc dmuchawy (postawiono ściankę przy wejsciu na klatkę)-tak czy inaczej maja panowie "lekkie" opóźnienie. Chodniki-wykonywane sa chodniki ptzy budynku3 - kładziona jest kostka, natomiast ptzy uliczce wewnetrznej prace lekko spowolniły.Wykonano droge od strony koscioła (2 brama). Hydraulicy-wykonuja poprawnie studzienki na ulicy osiedlowej. Garaz bud1-wykonany wykop i juz ok.1.5 tygodnia nic sie tam nie dzieje-gdzie wykonywanie zbrojeń i wylewanie betonu + zapewne jakies prace instalatorskie- przeprowadzenie rur czy przewodów itp. jednym słowem dziwny zastój na "garazu"-Co sie dzieje z firmą która ma go wykonywać?czy 1.5 tygodnia to dla nich nic?biorąc pod uwage warunki atmosferyczne to przeciez im powinno (wykonawcy) zalezec na czasie!!! Elewacja-wykonywana zgodnie (myśle) z planem tyle z placu budowy. A i jeszcze jedno debowy Park 2 (JWC) bedzie budowany na rogu Cmielowskiej wiec piekne deby vis a vis bud.1 zostana i zapewne bedzie tam jakiś skrawek zieleni z Parkiem. A jesli chodzi o zagospodarowanie i plan dzielnicy jest on na internetowych stronach urzędu białołęka, szczegółowy natomiast w "championie" pzdr. maly69 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: info z budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.03, 15:41 witam, byc moze jestem wasza przyszla sasiadka? Na razie sie zastanawiam i przedzieram przez dzungle dokumentow. Czy dobrze rozumiem, ze budynki nr 2 i 3 sa juz wydzielona inwestycja? Czy jest juz pozwolenie na ich uzytkowanie? (o to sie musze dowiedziec w spoldzielni w pierwszej kolejnosci!!!) To dla mnie istotne, bo gdybym miala tam kupic mieszkanie, to chce dostac ulge odsetkowa i zalapac sie na jeszcze nizszy vat. Pozdrawiam marno@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robokopek Re: info z budowy IP: 217.153.22.* 27.10.03, 10:24 Mimo wszystko - oby tak nie było. Panowie tynkarze pracują nawet w sobotę. Udało się im zrobic dopiero dwa mieszkania (57 i 70 m2) na ostatnim piętrze. Według mnie, należy zwrócić uwagę na prostopadłość metalowych listew narożnych. Pzdr. R. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly69 Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.ina.pl 23.10.03, 10:40 Hej podobno wczoraj wieczorem na TVN24 był program i reportaz o sytuacji spółdzielni mieszkaniowych w polsce w obecnych czasach-czy ktoś ogladał? maly69 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: 217.153.149.* 24.10.03, 08:15 czy możez mi podać link na strone urzedu gminy gdzie jest projekt zagospodarowania dzielnicy?? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
stefania Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin 24.10.03, 09:01 www.bialoleka.waw.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pisiu Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: 217.153.60.* 28.10.03, 11:35 odświeżam wątek - są jakieś dalsze postępy w tynkach i innych pracach budowlanych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pisiu Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: 217.153.60.* 29.10.03, 09:03 hoop- podbijam wątek, są postępy na budowie? Odpowiedz Link Zgłoś
stefania Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin 29.10.03, 09:37 Powiedzcie, drodzy sąsiedzi czy w III i II można już korzystać z garaży? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WP Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.mofnet.gov.pl 29.10.03, 09:43 ALeż skąd, jeszcze daleka droga, garaż w I także utknął na dobre, wykopali dziurę i na tym się skończyła działalność firmy z Katowic, od 2 tygodni żadnych zmian. Idzie tylko układania kostki brukowej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.era.pl 29.10.03, 09:58 Jak będą pracowali w takim tempie, to kostkę ułożą pod koniec przyszłego roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiadka z III Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: 62.111.226.* 29.10.03, 16:46 Bez przesady! Niewiele im już zostało, a termin maja do 15.11 i do niego dostosowują swoja pracę. pozdrawiam sąsiadka z III Odpowiedz Link Zgłoś
falk2 Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin 29.10.03, 20:59 Zastanawiam sie nad kupnem mieszkania w dwojce. Czy mieliscie jakies problemy z umowa? Co sie dalo negocjowac? Co zmieniliscie? Bede wdzieczna za pomoc w wykryciu ewentualnych hakow. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SEB Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.u.mcnet.pl 30.10.03, 09:12 Witam, Z własnego doświadczenia, wiem że można umieścić w umowie własne klauzule, Niestety skłonność do ustępstw działu handlowego jest odwrotnie proporcjonalna do ilości potencjalnych nabywców. Starałbym się na twoim miejscu unikać stwierdzeń nieprecyzyjnych (np. przewidywany czy prawdopodobny), ja tego nie dopilnowałem i teraz mogę mieć pretensje tylko do siebie. Dodatkowo warto jest sprawdzić czy prawa i obowiązki rozłożone są równomiernie pomiędzy kupującego i sprzedającego. Nasza spółdzielnia dużo wymaga nie dając w zamian nic pewnego .... coż tak to jest ze spółdzielniami, zawsze mogą chować się za prawem spółdzielczym, statutem, etc ... Wniosek jest taki jeżeli chcesz przepchnąć w umowie korzystny dla siebie zapis jest to możliwe, wymaga jednak trochę zachodu i dobrej woli pana prezesa. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
falk2 Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin 30.10.03, 19:25 Dziękuję za odpowiedz. Na razie (niestety) spóldzielnia stosuje opisaną przez Ciebie technikę "my i tak sprzedamy, jak Pan nie chce". Jestem wobec tego bezradna, bo nie da sie na nich wymóc praktycznie żadnych ważnych zmian. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biazet Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 31.10.03, 08:32 jesli chcesz kupic mieszkanie w bloku II, ktory jest juz gotowy tozainteresuj sie kiedy bedzie wolna hipoteka. Co do negocjowania czegokolwiek - trudna sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
falk2 Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin 04.11.03, 19:04 Wiem, że hipoteka jest obciążona. Powiedzieli mi, że będzie zdjęta przed podpisaniem aktów notarialnych: zresztą, żeby w ogóle zacząć je podpisywać, to muszą spłacić kredyt. Oby do wiosny, na razie trochę jestem dobrej myśli, a trochę się boję, że mnie jednak natną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pisiu Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: 217.153.60.* 31.10.03, 08:52 Najświeższe wieści z budowy: Byłem na miejscu o godz. 7 i: 1.prowadzą jakieś prace na dziedzincu I, jakieś zbrojenie, coś takiego 2.elewacja - pozostał już praktycznie południowy róg surowy - praca wre na zewnętrznej stronie łuku 3.tynki wewnętrzne - zrobione 6 piętro kl I, murarze są teraz na piątym piętrze - lok 16 i 17. pozdrawiam pisiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly 69 Re: -wiesci z budowy CD IP: *.ina.pl 03.11.03, 08:23 Witajcie sasiedzi. Oj byłem na budowie byłem......i co zobaczyłem 1. Prace elektryczne prowadzone na klatce C1. Jeszcze nioe ma latarni wewnatrz osiedla. 2. Chodniki i droga wewnetrzna-wykonane podjazdy do garazy w bloku 2 i 3 oraz droga do początku bloku 3. również wykonane chodniki przy blokach 3. Tynki wewnętrzne na klatce A1 pietro 6 wykonane są pracownicy na pietrze 5. Klatka B2 zaczynaja prace.... generalnie prace te idą bvardzo opieszale i mam powazne wątpliwości iz 15.12.2003 dostaniemy wszyscy klucze od mieszkań gdzie będa wykonane tynki wewnętrzne i podłogi wraz z instalacjami - Co Panowie Prezesi na to?????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!znowu niedotrzymanie słowa przez Państwa!!!!!!-ciekawe jakie będzie wytłumaczenie tym razem? 4. Żenujacy stan zaawansowania prac przy Garazu budynek 1???-mam pytanie czy spółdzielnia tego pilnuje czy ma wszystko w du....? Ludzie tam przez miesiąc wybrano ziemie i teraz są jakieś małe-podkreslam- niewielkie szalunki. Gdzie ci ludzie tam???pracuje tylko 2 pracowników (i to w porywach) wiec tak to bedzie on ukończony w lipcu 2004!!.Czy Spółdzielnia wynajęła w tym celu firmę jednoosobową???-przepraszam za słowo ale tam ,,nie śmierdzi robotą,,-???? Moje generalne pytania czy: 1.elewacja osiedla bedzie ukończona do 30.11.2003 2.dostaniemy klucze - wszyscy - do 15.12.2003 3.garaz bedzie ukonczony do 30.11.2003 O takich datach wspominali Panowie Prezesi naq zebraniu. pozdr maly69 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly69 Re: -reportazTVN24 IP: *.ina.pl 03.11.03, 09:30 hej ! mam ponownie niewielkie pytanko: czy ktoś natrafił na reportaz na TVN24 dotyczący budownictwa i spółdzielni mieszkaniowych.(był w dn 2.11.2003-ponownie w TVN24) podobno były tam migawki z naszego osiedla-czy moze ktos z mieszkańców to potwierdzić??? maly69 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M1 Re: -reportazTVN24 IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 03.11.03, 14:57 Ogladalam reportarz o naszej spoldzielni nie bylo nic. pokazywane bylo osierle "zielone Zacisze" mowiono o 2 deweloperach jeden dotyczyl dewelopera na Brodnie dokladnie budowy przy ul. Rembelinskiej ktora straszy oraz o budowie na Tarchominie na ulicy Odkrytej - niestety nie jestem pewna. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
robin123 Re: -reportazTVN24 06.11.03, 11:15 witam co mówiono o osiedlu Zielone Zacisze w TVN24 ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m1 Re: -reportazTVN24 IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 12.11.03, 16:30 tylko go kilkukrotnie pokazywali nic zlego o nim nie mowili, pewnie reportaz byl nagrywany na Brodnie, a to jest Ladne, nowe Osiedle i Duze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pmt Re: -wiesci z budowy CD IP: *.era.pl 03.11.03, 09:58 Też byłem na budowie w zeszłym tygodniu, prace się posuwają. Gdyby takie tempo było od wiosny, pewnie byśmy już mieli odbiory mieszkań. W sytuacji obecnej jedynym terminem, który będzie dotrzymany to termin ukończnia elewacji. Na klucze do mieszkań mają szanse w tym roku tylko lokatorzy z klatki pierwszej. O hali garażowej przed wiosną nie ma co marzyć. Mam wrażenie, że priorytety przy organizowaniu prac na budowie są takie: 1. Uporządkowanie okolic budynków 2 i 3 2. Instalacje i tynki wewnętrzne w budynku 1 3. Hala garażowa w budynku 1. 4. Reszta prac Na koniec prośba do spóldzielni: Czy nie można by informować na bieżąco spóldzielców o zmieniającym się harmonogramie prac i unikać podawania terminów wyssanych z palca. Nie uspokoi to do końca dyskusji na forum, ale ludzie nie będą się czuli tak olewani. Pozdrawiam PMT Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haj z cyklu - kto sie mija z prawdą... IP: 217.153.60.* 04.11.03, 09:26 Około stycznia pytano robotników na budowie - są szanse ukończyć bud I w maju? - Panie - chyba przyszłego roku... - odrzekli robotnicy. Prezes JF twardo mówi najpierw maj, potem koniec czewca, koniec sierpnia, koniec paździenika, teraz koniec listopada - i twierdzi - ochrona i robotnicy głupoty wygadują... Ja pytam: kto miał rację? Wczoraj pytano robotników - są szanse oddać klucze do konca roku choć w części budynku? Chyba przyszłego roku... - odrzekli robotnicy. Ja pytam: kto tym razem ma rację? prezes milczy, bo już mam nadzieję że nie chce dalej kłamać. PS.: gdzie jest tych 5-6 ekip tynkarskich? - ja widzę jedną. No chyba że sie codziennie zmieniają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly 69 Re: z cyklu - kto sie mija z prawdą... IP: *.ina.pl 04.11.03, 11:10 czesc posłuchajcie a moze powinno być tak ze Spółdzielnię nalęzy zobligować do co miesięcznych spotkań z nami Spółdzielcami i prezentowania nam ,,oficjalnie,, stanowiska? bo kazdemu z osobna mozna powiedzieć wszystko ale to chyba nie w tym rzecz.... moze miesiac może dwa a może i pół roku jeszcze... To my jak narazie robimy wszystko dla spółdzielni a ona..?trochę ,,mizernie,, nas traktuje. co wy na to? maly69 ps. wychodzi ze jest osiedle milenium klasy ,,A,, i klasy ,,B,,. może więcej uwagi w budynek 1 -szanowni panowie prezesi i szanowny panie prezesie JF. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robokopek Re: z cyklu - kto sie mija z prawdą... IP: 217.153.22.* 04.11.03, 11:56 Gdyby każdy dzień (popołudnie) poświęcony na wysłuchanie o postępach oraz planach i dyskusję z Prezesami, przybliżał o jeden kolejny dzień wykończenie mieszkań, to jestem za. Ale oni od dawna karmią nas informacjami wyssanymi z palca. Koloryzują, żeby nie powiedzieć kłamią, albo w ogóle nie mają pojęcia o czasie (długości) prac. "Każdą klatkę tynkujemy przez dwa tygodnie - nie dłużej - by do 15.12 skończyć - bo taka jest umowa". Tyle, że z jednym piętrem zeszło się ponad miesiąc. Co to za podwykonawca, który ma tak dużą i sprawną ekipę. Tym sposobem Panowie mają robotę do jesieni przyszłego roku. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
jagolasek Problem 05.11.03, 13:52 Kupuje mieszkanie od spółdzielni. Spółdzielnia ma zaciągnięty kredyt. Kredyt obciąża nieruchomość, której część stanowi moje mieszkanie. Ja potzrebuję kredytu na wkład budowlany, a mój bank chce zgody banku kredytującego spółdzielnię na bezobciążeniowe wydzielenie mojego mieszkania. Co zrobic i jak sie zabezpieczyć, aby po moje mieszkanie nikt się nie upomniał? Z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
iml Re: Problem 05.11.03, 14:36 Witaj! Miałem to samo. Spółdzielnia powinna Ci załatwić dwa zaświadczenia, jedno z banku w którym się zadłużyła i drugie od siebie, że po wpłacie całości wkładu budolanego nie rości nic do mieszkania itp. Czekałem na to jakieś dwa tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościu Re: Problem IP: 217.153.22.* 05.11.03, 14:42 Mimo, że miło jest witać nowego sąsiada, i że twoje pieniądze przyspieszą wykończenie osiedla, ja osobiście, nigdy już nie kupię niegotowej nieruchomości bez aktu notarialnego i księgi wieczystej, w szczególności za pożyczone pieniądze. Zapłaciłem 1,5 bańki już 3 i 2 lata temu. Ani pieniędzy ani skończonego mieszkania. Za to brak odsetek za lokaty i konkretne pieniądze za wynajem. Mimo wszystko namawiam - pewnie za rok skończą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GUGA Re: Problem IP: *.man.polbox.pl 06.11.03, 13:35 Witam przyszłych sąsiadów! Dokładnie mogłybym zacytować Gościa.Niestety zostaliśmy nabici w butelkę i taki jest fakt!!! Byłam na budowie (os.Millenium) i niestety muszę to powiedzieć-praca nie wre, tynki w bud1 w 1-szej klatce jak się robią, tak się robią - na 5-tym piętrze,robotnicy mrugają, że w tym roku na pewno nie, może pod koniec przyszłego, ale tak,tak - tempo prac się ruszyło,hoho. Nie sądzę, by spółdzielnia kiedykolwiek, udowodniła,że jest godna mojego zaufania, na którego brak sobie sam zasłużyła. I jeszcze jedno zastanawia mnie fakt, po co rozpoczynać dwie budowy, gdy nie jest się w stanie zakończyć przyzwoicie jednej? Pozdrawiam.g. P.S.Pisiu podbij wątek;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagolasek Re: Problem IP: *.mofnet.gov.pl 07.11.03, 15:48 czy ktoś coś wie na temat kredytu spółdzielni, a konkretnie prawidłowości jego spłaty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guga Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.man.polbox.pl 10.11.03, 11:33 no to hop Odpowiedz Link Zgłoś
robin123 Jak odzyskać pieniądze wpłacone do MSM 11.11.03, 10:32 Proszę wszystkich mających jakieś doświadczenie na tym polu o pomoc. Wpłaciłem 5% zaliczki i teraz nie mogę odzyskać tych pieniedzy. Umowe rozwiazalem okolo 2 miesiecy temu. Odpowiedz Link Zgłoś
natanata Re: Jak odzyskać pieniądze wpłacone do MSM 11.11.03, 11:07 robin, nie wiem jaki masz zapis w umowie, ale ja mam napisane, ze maja oddac w ciagu 3 m-cy i o ile mi wiadomo jest to zapis standardowy (chyba, ze udalo ci sie wynegocjowac cos innego). Jesli wiec masz cos takiego, to maja cie w reku bo przeciez jest jeszcze miesiac. O ile wiem jednak raczej nie zdarzylo sie, zeby oddali kase w terminie osobom, ktore zrezygnowaly. Poniekad ich rozumiem, co nie oznacza, ze popieram. A na budowie nedza - nastala zima i nie tylko niedzwiedzie ale i prezesi poszli spac. Moze ktos wie jaki jest teraz termin zakonczenia I. Bo na styczen nie ma co liczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościu Re: Jak odzyskać pieniądze wpłacone do MSM IP: 217.153.22.* 12.11.03, 09:37 Stary, dopłać resztę i czekaj cierpliwie. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pisiu Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: 217.153.60.* 13.11.03, 12:35 Co tam nowego na budowie? Otynkowano kolejne mieszkania? Jest więcej ekip? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.era.pl 13.11.03, 16:14 Na budowie jak na budowie, już ślimaki się szybciej ruszają. Ale ja z innej beczki. Z tego, co widzę część mieszkańców machnęła ręką na telewizje kablową i zainstalowała sobie anteny satelitarne, pewnie podobnie będzie z internetem, więc może by tak się dogadać ( oczywiście ci co chcą internet ) i skorzystać z poniższej oferty ? Firma Tele2 zmieniła ofertę Air2Net dotyczącą dostępu do Internetu. Obecnie z dostępu zbiorowego będą mogli korzystać nie tylko użytkownicy indywidualni, ale również klienci biznesowi. Za łącze o przepustowości do 64kb/s abonament miesięczny wynosi 59zł brutto, natomiast do 128kb/s - 89zł brutto. Bardziej wymagający klienci muszą zapłacic 139zl brutto za szybkość transmisji na poziomie do 256kb/s. Warunkiem skorzystania ze zbiorowego dostępu Air2Net jest stworzenie w ramach jednego budynku grupy użytkowników, którzy będą płacić miesięcznie nie mniej niż 321zł brutto abonamentu. Usługa jest oparta na łączności radiowej w licencjonowanym paśmie 3.5GHz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guga Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.blokowe.pl / 195.116.34.* 15.11.03, 21:15 czy myślicie,Drodzy Sąsiedzi że pierwsze klucze dostaniemy przed końcem roku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościu Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: 217.153.22.* 17.11.03, 12:06 Gość portalu: guga napisał(a): > czy myślicie,Drodzy Sąsiedzi że pierwsze klucze dostaniemy przed końcem roku? A OWSZEM, ALE PRZYSZŁEGO !!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lami Re: MSM Nowy Dom 82-Milenium-Tarchomin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.03, 13:49 Kiedy ostanio byliście na budowie? Ja wczoraj, i powiem, że grupa osób z pierwszych klatek ma szanse na klucze przed końcem roku. Większy problem mają ci co zamieszkają w klatach, które będą oddawane na końcu. Ps. Sytuacja nie jest za ciekawa ze względu na opóźnienie ( a tym samym na kasę jaką włożyliśmy), ale starajmy się pisać o sprawach pozytywnych. Bo nowi, przyszli mieszkańcy, to nigdy się nie zdecydują czytając takie straszaki. Odpowiedz Link Zgłoś