neferett 17.03.05, 19:07 Gdzie moge kupic przewodnik Lonley Planet po Egipcie , najlepiej w Poznaniu lub Warszawie ? I czy ten przewodnik jest w j.polskim ? Prosze o pomoc. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beduinka Re: Gdzie kupic... 17.03.05, 19:16 neferett napisała: > Gdzie moge kupic przewodnik Lonley Planet po Egipcie , najlepiej w Poznaniu > lub Warszawie ? na pewno jest w Empikach oraz w sklepie Podróżnika > I czy ten przewodnik jest w j.polskim ? jest po angielsku polskojęzyczny Pascal jest przeróbkowym-zniekształconym-tłumaczeniem Lonely Planet - niestety dosyć często w Pascalu na drodze tłumaczenia pojawiają się różnorakie błędy. jest też krótszy i mniej aktualny napisała Beduinka głaszcząc po okładce swój Lonely Planet :)))) > Prosze o pomoc. Odpowiedz Link
corrina_f1 Re: Gdzie kupic... 17.03.05, 20:54 Beduinka potwierdziła to, co napisałam Ci o Pascalu na forum Egipt :) pzdr Kasia Odpowiedz Link
neferett Re: Gdzie kupic... 17.03.05, 20:59 Dziekuje Beduinko ! Szkoda , ze nie ma plskiej edycji , bo niestety moj angielski jest tak swietny , ze czytajac L.Planet dojechalabym do Ammanu zamiast Luksoru , chyba , ze zmusze meza , zeby robil za tlumacza. Oj glupia ja , glupia...! Pascala mam ale raz , ze po zeszlych wakacjach kartki mu "letko" wypadaja , a dwa to faktycznie jest troche chaotyczny : bedac na wycieczkach ( zorganizowanych)w Kairze i Luksorze , po wejsciu do muzeum czy swiatyni , zmykalismy przewodniczce ( trafila nam sie nieciekawa) i probowalismy zwiedzac obiekt sami i o ile w Muzeum Kairskim szlo niezle to w Karnaku sie lekko poplatalam. A jak oceniasz przewodnik National Geographic , wlasnie go zamowilam ? Odpowiedz Link
beduinka Re: Gdzie kupic... 17.03.05, 21:11 neferett napisała: > A jak oceniasz przewodnik National Geographic , wlasnie go zamowilam ? pod względem estetyczno-artystycznym jest wspaniałym i jego oglądanie sprawia wielką radochę wiedza w nim prezentowana nie wykazuje poważniejszych błędów, lecz jest dosyć ogólna. Ale lubię ten przewodnik, a także styl, w jakim jest on napisany. Odpowiedz Link
neferett Re: Gdzie kupic... 17.03.05, 21:23 Kurcze , zalozylas takie fajne forum i przez Ciebie przesiaduje non stop przy komputerze (+forum Egipt) a w domu pietrza sie gory prania i prasowania :) Dzieki za info ! Odpowiedz Link
beduinka Re: Gdzie kupic... 17.03.05, 21:35 neferett napisała: > Kurcze , zalozylas takie fajne forum :))))))))))) i przez Ciebie przesiaduje non stop przy > komputerze no to zapraszam do Karawanseraju - tam wygodniejsze warunki do siedzenia, a atmosfera iście arabska :)) (+forum Egipt) a w domu pietrza sie gory prania i prasowania :) > Dzieki za info ! to może ci jeszcze dorzucę moje stosy niewyprasowanych ciuchów Odpowiedz Link
neferett Re: Gdzie kupic... 17.03.05, 21:51 Wlasnie rozmawialam o Karawanseraju z Clavdia i tak barwnie opisala mi to miejsce , ze coraz bardziej mam chec sie do was wybrac. Tylko , ze z Poznania do W-wy jest kawalek. U nas jest knajpka z sziszami "Nargila" ale tam mozna tylko zapalic i wypic herbatke . Moze byscie tak filie w Poznaniu otworzyly? Odpowiedz Link
gajasirocco Re: Gdzie kupic... 17.03.05, 22:25 Wszyscy nas namawiają, by w różnych miastach otwierać filie Karawanseraju, lecz narazie musi nam wystarczyć ten jeden jedyny, a z Poznania nie jest tak daleko, więc napewno kiedyś do nas zawitasz lub zamówisz u nas jakiś cudowny wyjazd do krajów arabskich, szczególnie do naszego ukochanego Egiptu. Odpowiedz Link
corrina_f1 Re: Gdzie kupic... 17.03.05, 21:22 Przewodniki Wiedzy i Życia są świetne, jeśli chodzi o polskie tłumaczenia, a w zeszłym roku zdaje się wyszedł bardzo fajny przewodnik tego wydawnictwa. Polecam, spradzony na wielu wyjazdach (oprócz Egiptu akurat ;) pzdr Odpowiedz Link
neferett Re: Gdzie kupic... 17.03.05, 21:28 Tobie Corrina tez dziekuje ! Na razie zamowilam N.Geographic , ten Wiedza i Zycie widzialam gdzies w necie i sie nad nim zastanawiam. Odpowiedz Link
clavdia Re: Gdzie kupic... 18.03.05, 10:52 A czy ktoś korzystał z przewodników Thomasa Cooka wydanych przez Wiedzę i życie? Jakie opinie? Odpowiedz Link