Dodaj do ulubionych

przodujące łożysko

06.11.03, 11:44
Na ostatnim USG lekarz stwierdził u mnie przodujące łożysko. Powiedział żeby
się oszczędzać tzn. nie dźwigać, nie przemęczać "no i z seksem to jest tak że
mąż może a Pani nie", tym ostatnim mnie rozbawił. Ale ja co? Oczywiście
zaczęłam grzebać w internecie i jestem przerażona, że może się to źle
skończyć. Dziewczyny pewnie miałyście podobny problem, więc proszę o rady.
Obserwuj wątek
    • antonina_74 Re: przodujące łożysko 06.11.03, 12:22
      Nie wiem w którym tygodniu zostało to u Ciebie stwierdzone. Do 28-30 tygodnia
      są duże szanse że łożysko się podniesie i nie bedzie sprawiać żadnych kłopotów
      w ciąży i przy porodzie. Potem szanse maleją ale są, jestem na to dowodem. Ja
      miałam przodujące łożysko od 22 tygodnia, zalecenia - nie przemęczać się, zero
      sexu. W 32 tygodniu profilaktycznie zapakowano mnie na patologię i ustalono
      termin cc, zgodnie z założeniem że po 30 tygodniu takie łożysko już się nie
      podniesie a grozi krwotokiem. Moje cudownym sposobem się podniosło i w 36
      tygodniu było już 2 cm nad ujściem a w dniu porodu (39 tyg.) 3,5 cm. Więc
      właściwie takie łożysko może się podnieść aż do końca ciąży.
      Na pewno musisz przestrzegać uważnie zaleceń lekarza, uważać na skurcze a w
      razie jakiegokolwiek plamienia pędzić do szpitala. Dużo kobiet nie ma żadnych
      krwawień ale profilaktycznie zaleca się szpital na ostatnie tygodnie, jeśli
      łożysko się nie podniesie rodzi się przez planowe cięcie cesarskie w dniu
      skończenia 37. tygodnia.
      To chyba wszystko co wiem,
      mam nadzieję że twoje łożysko grzecznie powędruje do góry!
      A.
    • grrrrw Re: przodujące łożysko 09.11.03, 12:13
      To zalezy jak to łozysko jestposadowione. Jesli rzeczywiscie zarasta na szyjkę,
      nie masz co siełudzić, będzie cesarka. Ale jesli tylko jest nisko, to macica
      rośnie,a wraz z tym zmienia sie położenie łozyska. Nawet bywa ,ze jest dość
      nisko, ale główka dziecka przycisnie w czasie porodu i wszystko jest w
      porzadku. czas okaże.
      • malwes Re: przodujące łożysko 15.11.03, 11:51
        Witaj,

U mnie kosmówka (bo jeszcze nawet nie łożysko) zaczęło przodować w 14 tygodniu.
        Zaczęłam plamić i znalazłam się w szpitalu. Kosmówka wtedy nisko schodziła,
        potam już łożysko było centralnie przodujące, potem bocznie. Leżałam bez
        możliwości wstawania w szpitalu do 21 tyg. ciąży. Krwawiłam i były momenty,
        kiedy dawano mi niewielkie szanse na utrzymanie ciąży. A potem.... łożysko się
        podniosło do 6mm nad ujściem (niskoschodzące) a teraz (28 tydz) jest ponad 2 cm
        nad ujściem i będę rodzić normalnie.
        Musisz bardzo uważać na siebie. Nie biegaj po schodach i nie masuj brzuszka.
        Jakiekolwiek plamienie - pędź do szpitala. Ale raczej nic ci nie będzie, takie
        przypadki jak moje są rzadkie a nawet jeśli coś się zacznie dziać to pamiętaj,
        że wszystko zakończy się pomyślnie. Jak widać ja ("przypadek niemal
        beznadziejny") jestem tego przykładem.
        A o seksie faktycznie trzeba zapomnieć, i z tego co wiem to w zasadzie "o
        wszystkim co doprowadzi do skurczów" ;-(((. Trudno, nadrobi się potem ;-)))
        Pozdrawiam,
        G.
        • virfa Re: przodujące łożysko 16.11.03, 17:06
          Witam,

Na ostatniej wizycie dowiedzialam sie, ze lozysko jest bardzo nisko. Troszke
          boje sie po tym co przeczytalam od Was... Mam nadzieje, ze wszystko bedzie ok.
          Moja pani doktor twierdzi, ze lozysko podniesie sie i mam taka nadzieje...

pozdrawiam,
          • joasiiik24 Re: przodujące łożysko 21.11.03, 18:53
            lozysko na scianie przedniej to to samo co lozysko przodujace?

asia i 19 tyg dzidzi (kamilka)
            • malwes Re: przodujące łożysko 22.11.03, 13:29
              Nie to samo. Przodujące (nazwa trochę myląca) oznacza, że jest na ujściu, czyli
              w razie porodu "przoduje przed dzieckiem).
              Łożysko na przedniej scianie nie niesie ryzyka przodowania bo "nie spadnie w
              dół" w trakcie rozrastania się macicy.
              • joasiiik24 Re: przodujące łożysko 22.11.03, 13:59
                dzieki bo juz zaczelam sie niepokoic

asia i 19 tyg Dzidzi(Kamilla)
        • aga763 Re: przodujące łożysko 29.11.03, 12:31
          Witam
          Jestem w 19 tyg ciąży i własnie dziś wróciłam z usg i jestem zaniepokojona .Mam
          ten sam problem czyli łożysko jest przed dzieciatkiem troszke mnie uspokoiła
          twoja wypowiedz i wiem juz ciut wiecej .Lekarz również powiedział mi że mam sie
          oszczędzac i od poniedzialku jestem na zwolnieniu .Jak wyleżalas te 21 tyd w
          szpitalu ? Podziwiam cie! czynnie pracuje i może to zabrzmi egoistycznie ale
          nie wyobrażam siebie leżąc bez czynnie tyle czasu ale wiem ze musze i nic nie
          stanie mi na przeszkodzie .Pozdawiwm cie i Twje dzieciątko AGA
          • malwes Re: przodujące łożysko 29.11.03, 16:22
            No troszkę mniej tych tygodni w szpitalu bo od 14go do 21go ale wcześniejsze w
            domu i do 28go też w domu. Teraz jestem w 30 tyg i trochę już łażę bo w 26 tyg
            łożysko było już 2cm nad ujściem, nie przodowało główce i prawdopodobnie będę
            mogła urodzić w szpitalu.
            Nie martw się, twoje łożysko prawie na pewno się podniesie a takie sensacje jak
            u mnie, i tak długotrwale są naprawdę bardzo, bardzo rzadkie. I jhak widac, też
            się dobrze kończą. A ponadto, ku pocieszeniu powiem ci, że między 20tym a 30
            tym tyg. ciąży ryzyko krwawienia a łożyska jest najmniejsze, minimalne.
            Bardzo dziękuję za pozdrowienia. Również pozdrawiam Twoją Kruszynkę.
            Odpoczywajcie i cieszcie się odrobina wolnego czasu!
            Pozdrawiam.
            • malwes Re: przodujące łożysko 29.11.03, 16:23
              Jakieś głupoty piszę... nie "urodzic w szpitalu" tylko "urodzić normalnie, tzn.
              bez cc".
              Jeszcze raz pozdrowienia dla wszystkich Mam i Brzuszków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka