kamka1 22.05.07, 09:48 jak to jest z przewozem rowerów w samolocie tanimi liniami? Czy zabieraja bez problemu jesli tylko nie przekroczą wagi, czy rozmiar ma znaczenie ( bardzo ładne zdanie wyszło::)). Czy trzeba jakos specjalnie je zabezpieczyć? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewcyna Re: rower w samolocie? 22.05.07, 11:36 O jakie linie chodzi? poszperaj tu na forum jest duzo na ten temat, poza tym lepiej upewnic sie w linaich, bo kazde maja swoj system. NP. w SkyEurope kupujesz bielt na rower i masz z czapki. W innych placisz za kilogramy i wtedy moze byc to duzo drozsze. Odpowiedz Link
diafora Re: rower w samolocie? 25.05.07, 07:53 Nie ma problemu - latałam Wizz Air i Centralwings. Rower to bagaż specjalny - trzeba go zgłosić przed odlotem lub przy kupnie biletu a koszt przewozu wynosi 100 zł lub 25 Eur i nie ma to wpływu na wagowy limit pozostałego bagażu. Trzeba rower zabezpieczyć tak, by nie uszkodził innych bagaży. Ja odkręcałam pedały, przekręcałam w bok kierownicę, i całość zabezpieczałam raz kartonami i folią do paletowania, a raz samą folią. Przy odprawie rower prowadzisz/niesiesz do specjalnego wejścia, bo nie mieści się na taśmę do prześwietlania bagażu. Odpowiedz Link
anniki rower w samolocie? 21.07.07, 19:36 Dzwoniłam do sklepu rowerowego dowiedzieć się, jak najlepiej zapakować rower do samolotu. W odpowiedzi usłyszałam, że najlepiej skręcić kierownice, odkręcić pedały i...zawinąć rower w firankę lub uszyć pokrowiec z firanki. Pojechałam na lotnisko dowiedzieć się, co oni radzą. Pytałam na check-in'ie, w informacji, w biurze Lufthansy(będziemy lecieć Lufthansą), wszyscy zrobili wielkie oczy, 1 osoba powiedziała, że może w jakiś karton zapakować,ale trzeba się dowiedzieć u kogoś innego... Może zna ktoś jakiś dobry sposób, żeby rower po 4 przelotach był nadal w stanie używalności? Odpowiedz Link
yostahoo Re: rower w samolocie? 22.07.07, 00:49 Pakowanie w karton po rowerze, albo grubsza folia "bąbelkowa". Odpowiedz Link
paveua Re: rower w samolocie? 23.07.07, 10:26 A ja pakowałem w zwykłą folię z OBI (taką trochę grubszą). Bo roweru raczej tam nie zniszczą (latałem już 4 razy), ale mogą się czepiać, kiedy rower może coś zabrudzić. Odpowiedz Link
anniki Re: rower w samolocie? 23.07.07, 16:26 Dzięki bardzo! Folia bąbelkowa wydaje się być genialnym rozwiązaniem! Jutro wybiorę sie do OBI, może jeszcze natrafię na coś, co by się nadało. Odpowiedz Link
grozof Re: rower w samolocie? 24.07.07, 17:22 dobrym rozwiązaniem jes www.danielo.pl/saki.htm Odpowiedz Link
iwonka55h Re: rower w samolocie? 24.07.07, 19:01 pamiętam, że kiedyś w podobnych torbach można było kupić bodajże składaki. Ale "kolarzówki" też wejdą, bo woziłam. Może warto popytać wśród znajomych, bo ja kiedyś właśnie taką torbę dostałam od koleżanki. Odpowiedz Link