Dodaj do ulubionych

rower w samolocie?

22.05.07, 09:48
jak to jest z przewozem rowerów w samolocie tanimi liniami? Czy zabieraja bez
problemu jesli tylko nie przekroczą wagi, czy rozmiar ma znaczenie ( bardzo
ładne zdanie wyszło::)). Czy trzeba jakos specjalnie je zabezpieczyć?
Obserwuj wątek
    • ewcyna Re: rower w samolocie? 22.05.07, 11:36
      O jakie linie chodzi?
      poszperaj tu na forum jest duzo na ten temat, poza tym lepiej upewnic sie w
      linaich, bo kazde maja swoj system. NP. w SkyEurope kupujesz bielt na rower i
      masz z czapki. W innych placisz za kilogramy i wtedy moze byc to duzo drozsze.
    • diafora Re: rower w samolocie? 25.05.07, 07:53
      Nie ma problemu - latałam Wizz Air i Centralwings. Rower to bagaż specjalny -
      trzeba go zgłosić przed odlotem lub przy kupnie biletu a koszt przewozu wynosi
      100 zł lub 25 Eur i nie ma to wpływu na wagowy limit pozostałego bagażu. Trzeba
      rower zabezpieczyć tak, by nie uszkodził innych bagaży. Ja odkręcałam pedały,
      przekręcałam w bok kierownicę, i całość zabezpieczałam raz kartonami i folią do
      paletowania, a raz samą folią. Przy odprawie rower prowadzisz/niesiesz do
      specjalnego wejścia, bo nie mieści się na taśmę do prześwietlania bagażu.
    • anniki rower w samolocie? 21.07.07, 19:36
      Dzwoniłam do sklepu rowerowego dowiedzieć się, jak najlepiej zapakować rower do
      samolotu. W odpowiedzi usłyszałam, że najlepiej skręcić kierownice, odkręcić
      pedały i...zawinąć rower w firankę lub uszyć pokrowiec z firanki. Pojechałam na
      lotnisko dowiedzieć się, co oni radzą. Pytałam na check-in'ie, w informacji, w
      biurze Lufthansy(będziemy lecieć Lufthansą), wszyscy zrobili wielkie oczy, 1
      osoba powiedziała, że może w jakiś karton zapakować,ale trzeba się dowiedzieć u
      kogoś innego...

Może zna ktoś jakiś dobry sposób, żeby rower po 4 przelotach był nadal w stanie
      używalności?
      • yostahoo Re: rower w samolocie? 22.07.07, 00:49
        Pakowanie w karton po rowerze, albo grubsza folia "bąbelkowa".
      • paveua Re: rower w samolocie? 23.07.07, 10:26
        A ja pakowałem w zwykłą folię z OBI (taką trochę grubszą). Bo roweru raczej tam
        nie zniszczą (latałem już 4 razy), ale mogą się czepiać, kiedy rower może coś
        zabrudzić.
      • anniki Re: rower w samolocie? 23.07.07, 16:26
        Dzięki bardzo! Folia bąbelkowa wydaje się być genialnym rozwiązaniem! Jutro
        wybiorę sie do OBI, może jeszcze natrafię na coś, co by się nadało.
        • grozof Re: rower w samolocie? 24.07.07, 17:22

dobrym rozwiązaniem jes

www.danielo.pl/saki.htm
          • iwonka55h Re: rower w samolocie? 24.07.07, 19:01
            pamiętam, że kiedyś w podobnych torbach można było kupić bodajże składaki.
            Ale "kolarzówki" też wejdą, bo woziłam. Może warto popytać wśród znajomych, bo
            ja kiedyś właśnie taką torbę dostałam od koleżanki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka