kowal70an Re: Ścieżki rowerowe 12.06.07, 16:48 Witam wszystkich rowerzystów! Chciałem wypowiedzieć się na temat ścieżek rowerowych w naszym kraju. Mieszkam w Zielonce pod W-wą. 2 lata temu oddano w Zielonce ścieżkę rowerową(ok.500m.) przeprowadzoną przez mało uczęszczaną uliczkę lokalną(co do nawierzchni którą stanowi połatany stary asfalt pominę milczeniem!).Były protesty ludności zamieszkałej przy tejże ulicy itd. Niejednokrotnie dochodziło na owej ścieżce do aktów wandalizmu i chuligaństwa (powykopywane znaki,rozbite bandy chroniące ścieżkę przed samochodami, itd.) Jechać tą ścieżką to w tej chwili istna męczarnia. Ludzie spacerują sobie po tej ścieżce jakby nigdy nic(obok jest nowy chodnik wyłożony kostką!).Mieszkańcy posesji przy owej uliczce parkują samochody na środku ścieżki. Myślę że Polacy jeszcze nie dorośli do ścieżek rowerowych(a może się jeszcze nie przyzwyczaili?). Czy u Was sytuacja wygląda podobnie, czy też jest to tylko specyfika takiej nory (czyt:sypialni stolicy) jak Zielonka? P.S. Parę dni temu oddano w Zielonce nowy kawałek ścieżki rowerowej(ok.100m.) prowadzącej przez park miejski. Sytuacja jest tutaj o wiele lepsza ale ludziska spacerują sobie po tej ścieżce z wózkami z dziećmi a równolegle jest szeroki chodnik! Odpowiedz Link
cichotek Re: Ścieżki rowerowe 12.06.07, 23:28 może najpierw powiedz dlaczego protestowali przeciw ścieżce? Odpowiedz Link
kowal70an Re: Ścieżki rowerowe 13.06.07, 08:21 Myślę że to dlaczego protestowali nie jest w tej chwili istotne. Na pewno mieli jakieś swoje powody. Skupmy się może na dyskusji o tym jak wyglądają ścieżki rowerowe w naszym kraju. Odpowiedz Link
robertrobert1 Re: Ścieżki rowerowe 13.06.07, 21:09 Zapewne protestowali z powodu zabrania im miejsca do parkowania samochodu...i slusznie. Wlasnie na lokalnych uliczkach droga dla rowerow jest zbedna. Rowniez jest zbedna w parku...tu powinna byc szeroka aleja, na ktorej to ruch pieszy i rowerowy nie kolidowalby ze soba. Odpowiedz Link
user0001 Re: Ścieżki rowerowe 13.06.07, 09:07 Co mi tutaj śmierdzi. Dróg rowerowych nie prowadzi się obok lokalnych uliczek. Na lokalnych uliczkach kładzie się "śpiących policjantów", stawia się ograniczenie do 30km/h i powstaje droga przyjazna dla rowerzystów. W ten sposób wycisza się ruch na ulicy równoległej do głównej ulicy miasta i wszyscy (za wyjątkiem kilku kierowców) są zadowoleni. Drogi rowerowe prowadzi się przy trasach szybkiego ruchu i ulicach o dużym natężeniu ruchu. Tam odseparowanie ruchu samochodowego od rowerowego poprawia bezpieczeństwo. Jeśli chodzi o samochody parkujące na ścieżce? Przez pierwszy tydzień należy składać lusterka, w następnym zostawiać naklejoną centralnie na szybie wlepkę (A4) z łatwo drącego się papieru, informującą o szkodliwości parkowania na ścieżkach. Jeśli to nie pomoże to może się zdarzyć że rowerzysta zachwieje się i wyląduje rogiem na nadkolu. Rowerzysta który ma się zachwiać powinien jechać w rękawiczkach z długimi palcami, a po powrocie powinien usunąć z rogu ślady transferu (lakier samochodowy), dobrze jeśli rowerzysta korzysta z najpopularniejszego w danej okolicy modelu opon. Pieszych o szkodliwości poruszania się po ścieżkach rowerowych informujemy gwałtownym hamowaniem (z piskiem) na małej odległości. Oczywiście rower na którym jedziemy musi być w dobrym stanie technicznym. Zgrzytający łańcuch, lub ćwierkające kółka przerzutek psują całą niespodziankę. Zamiast pisku hamulców można użyć airzounda. Po zatrzymaniu naszego pojazdu informujemy pieszego, że chodnik znajduje się kilka metrów obok. Odpowiedz Link
jamajka10 Re: Ścieżki rowerowe 14.06.07, 02:27 Jeśli jestem w nastroju ,ostentacyjnie wyciągam aparat i ostentacyjnie robię zdjęcie, tak aby były widoczne tablice i fakt parkowania na ścieżce. Potem staję z boku i patrzę jak szybko wyskakuje właściciel i umyka swoim autkiem. Oczywiście to takie przekomarzanki, bo natychmiast parkuje następny... Odpowiedz Link