24.05.11, 12:45
Wiele razy na poznańskim forum spotykałem mieszkańców Kalisza, którzy radość życia zdawali się czerpać z miłości do Kalisza i jednoczesnej nienawiści do Poznania przy okazji miłości do Wrocławia. Jakkolwiek było to dla mnie kuriozalne, to nie mogłem się zgodzić na zarzuty eksploatowania Kalisza przez Poznań (miasto bezdyskusyjnie per capita najwięcej wkładające do kasy nie tylko Wielkopolski, ale i całej Polski po odliczeniu ile z wkładu Warszawy do niej wraca w postaci budżetów instytucji rządowych i centralnych). Jednym z zarzutów była też chęć rzekomego torpedowania integracji Kalisza i Ostrowa, czy pozbawienia KOS dostępu do KDP tzw. Ygreka, czyli polskiego TGV planowanego na trzecią dekadę stulecia. Niestety żadna argumentacja nie była w stanie ugasić płomienia frustracji adwersarzy, nie dawało się przemówić, że KOS jest w interesie Poznania, gdyż Wielkopolska jest zdominowana przez miasta powiatowe, a aglomeracje dużych miast mają inne problemy i potrzeby rozwojowe, jak choćby efektywna, szynowa komunikacja zbiorowa, że silny KOS o spójnej strategii byłby dla Poznania sojusznikiem, że Poznań zabiega o stację Ygreka w KOS itd. itd. Wszystko było na nie. Było tak przed 6, 5, 4, 3, 2 laty. Potem już wizyty stały się rzadsze. Ale pamiętając o długich dyskusjach i głębokich żalach podaję link do tego zostało wypracowane. Reszta w rękach polityków.
www.wbpp.poznan.pl/opracowania/AKO/index.html
Obserwuj wątek
    • kaliszman Re: KOS 07.06.11, 18:12
      Włodek nikt o zdrowych zmysłach nie uzna, że Poznań eksplatuje Kalisz. Nie ta liga. Co nie zmienia faktu, że go marginalizuje na każdym kroku. Zawłaszcza wszystkie regionalne instytucje. Zawłaszcza całą historię Wielkopolski. Mamy inna mentalność, czy gorszą? Nic tego nie zmieni. Gdbyśmy byli pod Łodzią, Wrocławiem też by się nam to nie podobało, może mniej, ale jednak też. A kaliszanie z krwi i kości, zawsze będą dążyć do własnego woj. Nawet jeśli nastąpi do za 20 lub 50 lat. Tak, że na miłość kaliszan do Poznania bym nie liczył. To nie Gniezno(choć wielu też tam za wami nie przepada), Piła, czy Wałcz.
      • wlodekzpoznania Re: KOS 10.06.11, 17:11
        Miłość Gnieźnian do Poznania jest taka jak Kaliszan do Ostrowa. Sęk w tym, że województwo kaliskie dzisiaj nie ma sensu. W Polsce realnie przydałoby się 10-13 województw. Natomiast być może w przyszłości jeśli KOS się będzie rozwijał...? Sam Kalisz nie ma potencjału na województwo podobnie jak go nie mają Opole, czy Zielona Góra.
        Różnice mentalne? Poznań się tak "odpoznanił", że trudno o tym myśleć. 15% z poznaniaków to mieszkańcy Wileńszczyzny, dalsze 15% spoza Wielkopolski. Dlatego te animozje wobec Kaliszan można włożyć między bajki. Pierwszy raz dowiedziałem się, że Kaliszan i Poznaniaków coś ma dzielić od koleżanki na studiach, która podchodziła do nas z jakąś taką rezerwą... Problemem Kalisza jest co najwyżej małe miejsce w percepcji poznaniaków. A to szkoda. Negatywnego stereotypu poza kultywującymi etos robotniczy rodzinami wychowanków stadionowych nie ma.
    • meg-an44 Re: KOS 08.06.11, 13:08
      Moim zdaniem,, Poznan tkwi w ideologicznej balwochwalczej swojej wyjatkowości pomniejszając znaczenie innych miast. Pomijajac kaliski nacjonalizm nie zbudowalismy mostu mentalnego między miastami. W Poznaniu ludzie sa bardziej zamknieci na przybyszów.. na każdym kroku podkreślając swoja rodowita "wyjątkowosc"" Oglądajac wiadomości z Poznania wydaje sie że " miela" wciąz tematy poznańskiego powiatu... ani slowa o miastach w południowej WLKP, tak jakby nic sie u nas nie dzialo. Od czasu do czasu przywołaja jąkośc powiatową "dziure" ale koniecznie związaną blisko z Poznaniem..
      Wroclaw... inaczej ..otawrte miasto dla każdego..daje szanse zaistniec i nie wytyka pochodzenia... i ludzie bardziej zyczliwi.
      • wlodekzpoznania Re: KOS 10.06.11, 17:05
        eg-an44 napisała:

> Moim zdaniem,, Poznan tkwi w ideologicznej balwochwalczej swojej wyjatkowości p
        > omniejszając znaczenie innych miast. Pomijajac kaliski nacjonalizm nie zbudowal
        > ismy mostu mentalnego między miastami. W Poznaniu ludzie sa bardziej zamknieci
        > na przybyszów.. na każdym kroku podkreślając swoja rodowita "wyjątkowosc""
        > Oglądajac wiadomości z Poznania wydaje sie że " miela" wciąz tematy poznański
        > ego powiatu... ani slowa o miastach w południowej WLKP, tak jakby nic sie u nas
        > nie dzialo. Od czasu do czasu przywołaja jąkośc powiatową "dziure" ale koniecz
        > nie związaną blisko z Poznaniem..
        > Wroclaw... inaczej ..otawrte miasto dla każdego..daje szanse zaistniec i nie wy
        > tyka pochodzenia... i ludzie bardziej zyczliwi.

Jaaasne. Te mity czytałem już tyle razy, że nie mogę inaczej zareagować. Nie oglądam telewizji i nie mam telewizora. Ale mam porównanie w gazetach i Wrocław jest akurat ekstremalnie skoncentrowany na sobie. Ale nic to. Uprzedzeń argumentami nie usunę. Szczególnie tych, że z Wrocławia nie patrzą z góry na innych. ROTFL
        • kaliszman Re: KOS 10.06.11, 23:11
          Prawda jest taka, że każde duże miasto jest zapatrzone w siebie i gdzieś ma prowincję. Jak pisałem kaliszanie są mentalnie zupełnie inni niż mieszkańcy Poznania, Wrocławia, czy Łodzi. Nie rozumiem tego pędu do 10, czy 8 województw. Niby w czym ma to pomóc. Stolice jeszcze mniej będą się interesować prowincją. Nie ma mowy o zmniejszeniu biurokracji. No bo przecież ludzi nie ubędzie po reformie. Zresztą, ostania reforma adminstr. też miała zmnieszyć biurokrację, a jest na odwrót. Potężny gmach za 140 mln budowany w Poznaniu(Urząd Marszałkowski). Prawda jest taka, że jakby odłączyć Poznań, Wrocław, Kraków, czy Warszawę. To się okaże , że regiony są biedne. Ostatnia reforma poza kosztami wzmozyła takze konflikty, między Bygdoszczą a Toruniem, czy Gorzowem i Zieloną Górą. No i Włodek nie oszukujmy się urzędy podoszą prestiż miasta, a ten z kolei przyciaga inwestorów i ludzi. Takie sa fakty. Prawda jest taka, że politycy kłamali mówiąć, że tej reformy wymaga od nas UE. No, ale nie będę sie tu rozpisywał. Ty sie upierasz przy swoim ja przy swoim. Mimo wszystko pozdrawiam.
          Kaliszanin duszą i ciałem :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Wersja mobilna