greis52 27.11.10, 10:36 www.youtube.com/watch?v=T2iISWltdzc zdarza mi się gubić ogonki o szybciej pisze niz myśle... osobiście nie przeszkadza mi to jakoś szczególnie, ale na pewno czyta się mniej komfortowo, a z braku "ogonków" mogą czasami dwuznaczności powstać Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
greis52 Re: ogonki..... 27.11.10, 10:37 www.youtube.com/watch?v=T2iISWltdzc teraz powinno się podświetlić Odpowiedz Link
kendo Re: ogonki..... 27.11.10, 10:55 ja przyzwyczajona na tekst bezogonkowy i przyznam,ze nieraz z kontekstu zdania domyslam sie "zawartosci bezogonkowego"wyrazu Odpowiedz Link
kendo Re: ogonki..... 27.11.10, 10:59 pierwsza moja mysl watku sklonila sie do "ogonkow kolejkowych "przy kasach teraz przed swietami, kiedy to ludziska zakupujac prezet kaza sobie zapakowac mikolajowo, tez juz zauwazylam ogonki przy kasach w supermarkietach....wiecej ludziska cos w wozkach maja....oj bedzie znowu szal zakupowy,jak zreszta co roku... Odpowiedz Link
greis52 Re: ogonki..... 28.11.10, 11:17 o te to mnie denerwują, brak mi cierpliwości, u nas od lat panuje moda na "karpiówkę" w postaci bonów towarowych. więc wtedy supermarkety są zapchane i ogony ogromne, wózki załadowane po sam czubek a jeśli chodzi o ogonki literówki, to wyczytałam, ze wiele osób czytających takie wybrakowane literki czuje się obrażana przez piszących i zaczęłam się zastanawiać czy nie powinnam się jednak przyłożyć do pedantyzmu na klawiaturze co powyżej uczyniłam a szlo mi wolniutko, bo dokładanie ogonków wymaga precyzji w posługiwaniu się myszą Odpowiedz Link
kendo Re: ogonki..... 28.11.10, 12:01 *Greis tez kiedys przeczytalam gdzies na forum,zdanie forumowicza odnosnie "ogonkow" pewnie nie pomyslal,ze za granca sa inne trzcionki,bezogonkowe....mnie to osobiscie nie razi. dzis ogonki w tutejszych sklepach, premira otwac niedzielnych,ludzie beda szalec z zakupami, brak wolnego miejsca do zaparkowania, wiec dzis w domu siede,siostra ma pozniej wpasc,z "tacka"bo wczoraj nie kupilam "tacki porcelanowej/uniwersalnej"chce zrobic nowy stroik adwentowy w bieli. zycze bezogonkowych zakupow w kazdym sklepie dla kazdej z Was. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ogonki..... 28.11.10, 12:42 Ogonki skojarzyłam prawidłowo.Tak myślałam,że o te chodzi.Nie tylko mi nie przeszkadza ich brak,ale w ogóle nie zauważam ich braku. Ogonków sklepowych nie cierpię i teraz w ogóle nie chodzę do sklepów.Wszystkie zakupy przynosi mąż,lubi chodzić na spacer żeby nogi były sprawne,to przy okazji zakupy. Natomiast raz w tygodniu córka robi zakupy cięższe jak mleko,woda,proszki i płyny różne chemiczne i co tam brakuje w Realu ,bo nad marketem pracuje u nich w finansach i samochodem podwozi.dobrze mam. Odpowiedz Link
kendo Re: ogonki.....po sklepach... 20.12.10, 13:08 w tamtym tygodniu przepuszczono mnie w kolejce do kasy, wlasnie ze wzgledu na"ogonek" mialam jedna rzecz.... po raz pierwszy mi sie przyrafilo a dzis tez po sklepach musze i az strach pomyslec co sie bedzie dzialo w kazdym sklepie, no "prezetowym" to jakos potrafie zrozumiec, ale w spozywczych ? to jakby ludzie tylko na swieta jedli,strasznie pelne wozki az pod sufit... kazdego dnia. zawsze po lunchu lubialam handlowac, pelen luz w sklepie niemal kazdym,a teraz????? Odpowiedz Link
kendo Re: ogonki.....poswiateczne 08.01.11, 10:17 jeszcze wczoraj byly dlugasne po sklepach z odzieza/kosmetykami ,ludziska wymieniali prezety mikolajowe....bo zdaje sie byl ostani termin w markietach tez tlum .... jeszcze dzisciska do niedzieli wolne maja wiec trza im jakies zarelko dac, nastepne ogonki beda na poczatku lutego, gdzie zaczynaja sie ferie zimowe...w miescie horro,pelno dziec i doroslych Odpowiedz Link
greis52 Re: ogonki.....poswiateczne 08.01.11, 11:34 a u mnie ogonki wysprzedażowe przeceny do 70% wyrwały ludzi z domów i trudno przebic sie przez rzesze łapiacych okazje dzis zrobiłam zakupy w małym osiedlowym sklepiku gdzie nie bylo zadnego ludzika miłe uczucie jak się jest jedynym ogonkiem Odpowiedz Link
kendo Re: ogonki.....poswiateczne 08.01.11, 11:55 i jaka satysfakcja Greis, ze sie zakupilo tylko to co bylo potrzebne, a nie pelen kosz,bo akurat moze byc przydatne tu przecena na 70% zacznie sie pod koniec stycznia, znowu bedzie "tlok" Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ogonki.....poswiateczne 08.01.11, 13:14 Spróbuję w lutym,może i ja jakieś butki sobie kupię. Ogonków nie cierpię przeokropnie. Odpowiedz Link
kendo Re: ogonki.....poswiateczne 08.01.11, 15:23 Jagus, zycze trafnego znalezienia pantofelkow, a kiedys mialam doslownie 3 rzeczy(sypie :ryz/maka i cos jeszcze) i zostawilam kolo kasy,bo az sie przerazilam dluga kolejka, siostra mowi,zem nieprzyzwyczajona do nich nie musialam w nich prawie nigdy wystawac, Odpowiedz Link
wzrokowski Re: ogonki..... 09.01.11, 09:04 Pisac z ogonami nie laska? )) Ja kożystam - co prawda nie z powodow polskich znakow ale ortografii - z FireFoxa: podkreśla błędy na czerwono. Odpowiedz Link
kendo Re: ogonki..... 09.01.11, 10:37 ogonki,ogonkami, ale wlasnie bledy, to czesto je zaczelam juz robic no,ale 37 lat mieszkania za granica,moze mnie usprawiedliwic nieco a tez zauwazylam anomalje,ze niezawsze z ta sama "sila" na klawiature naciskam i dziwnie wyraz sie napisze Odpowiedz Link
wzrokowski Re: ogonki..... 09.01.11, 10:46 Ja wiem, z tym usprawiedliwieniem? Uważaj tylko, aby nie dojść do stanu, gdy polski przestał być pierwszym językiem a język obcy nie stał się pierwszym )) (A. Andrus bodajże) Odpowiedz Link
kendo Re: ogonki..... 09.01.11, 11:10 tu niema obawy, w domu po polsku bablamy z dzieciem tez,no chyba ze cos niezrozumial to po szwedzku, znajomi w kraju w dalszym ciagu uwazaja,ze mam wymowe poprawnie akcentowa po polsku, a nie jak polak bedacy w uesa pare miesiecy po powrocie do kraju juz ma amerykanski akcent i wiele slow wrzuca w obcym jezyku. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ogonki..... 09.01.11, 13:09 Wzrokowski,no to co ten FireFox tak źle Ci podpowiada. Ja kożystam - co prawda nie z powodow polskich znakow ale ortografii - z FireFoxa: podkreśla błędy na czerwono. Odpowiedz Link
wzrokowski Re: ogonki..... 09.01.11, 13:11 No właśnie o tych drugich była mowa. Z tym, że dokładniej to chyba o powracających z UK. Odpowiedz Link
kendo Re: ogonki..... 09.01.11, 14:18 akurat tych z UK nie mialam okazj spotkac, nie powrocili jeszcze kiedy bylam w kraju. Odpowiedz Link
iryska2604 Re: ogonki..... 09.01.11, 16:18 Kendo,mówisz poprawnie bez akcentu -super! Zresztą to ci mówiłam.Tylko nieraz ci słówko ucieka...nie? Odpowiedz Link
kendo Re: ogonki..... 09.01.11, 16:28 ot wlasnie Irysko,masz dowod z realu,podobnie Greis-choc trwalo kruciutko, ale w telefon nieraz pogadamy,podobnie z Jaga. brak slow to moja bolaczka, na obczyznie spotyka sie jedna grupe ludzi/znajomych/przyjaciol i rozmawia roznie,tam gdzie braknie polskiego slowa od razu wpada szwedzkie i tu sie rozumiemy, w kraju natomiast sie pilnuje gorzej jest kiedy musze w kraju cos w urzedzie zalatwic, w domu musze "pocwiczyc urzedowe slowa"albo sciagawke zrobic, nie umie juz napisac prostego jakiegos podania,wylecialy mi te urzedowe zwroty, zawsze prosze pania za biurkiem o pomoc,tlumaczac od razu,i pomagaj mi z czego bardzo sie ciesze Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ogonki..... 09.01.11, 18:30 Tak też zrozumiałam na początku,ale wytłuściłeś i inne 2 wyrazy,a to by znaczyło,że je tylko akcentujesz. Ja kożystam - co prawda nie z powodow polskich znakow ale ortografii - z FireFoxa: podkreśla błędy na czerwono. Odpowiedz Link
kendo Re: ogonki..... 09.01.11, 18:59 mam slowniko ortograficzny obok zawsze lezacy, tylko reka siegnac i sprawdzic w razie potrzeby...jak sie oczywiscie czlek nie leni Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ogonki..... 10.01.11, 10:11 No tak,a ja na ogonki nie zwracam uwagi przy czytaniu Odpowiedz Link
iryska2604 Re: ogonki..... 10.01.11, 20:24 Dajcie spokój ogonkom.Moja klawiatura czasem mi płata takie figle. Kendo,a wiesz ze Helenka ma ten sam problem tyle ze ona wtrąca ( m,własnie musiałam sie cofnąć do ogonków) po niemiecku -hi,hi... Odpowiedz Link
wzrokowski Re: ogonki..... 10.01.11, 20:26 Eno jasne, spoko. W ogóle piszmy aber jezt deuteches einbischen, ich gerne mit akcenten północnoduńskim będę )) Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ogonki..... 12.01.11, 12:51 Nie wiem po jakiemu to napisałeś? bo mój tłumacz googlowy nie dał rady. Odpowiedz Link
kendo Re: ogonki..... 14.01.11, 21:16 nieraz ciekawe sa dziela "jezykowowotworcze" moje dziecie na nauczycielke mowilo "naucznica" Odpowiedz Link