iryska2604 04.03.11, 22:11 Gdzieś mi wcięlo zdjecia z Karpacza,reszta jest picasaweb.google.com/Irena.Kaminska/Ferie2011Karkonosze# Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jaga_22 Re: Obiecane fotki 05.03.11, 09:05 Pierwsza obejrzałam,dziękuję Twoja Izunia,to już podlotek. Odpowiedz Link
kendo Re: Obiecane fotki 05.03.11, 10:42 wszedzie wpis przyjelo, tu po raz chyba siodmy nic nie wchodzi Odpowiedz Link
kendo Re: Obiecane fotki 05.03.11, 10:43 Irysiu, cudnie dzien spedzilas w naszych okolicach Odpowiedz Link
kendo Re: spacer po drugiej stronie Baltyku 07.03.11, 15:56 ** ** morze zaczyna sie rostapiac z nawarstwionych/zlodowacialych fal, wiosna/wiosna nadchodzi, bylo bardzo przyjemnie. Odpowiedz Link
iryska2604 Re: spacer po drugiej stronie Baltyku 07.03.11, 17:05 Zazdroszczę ci morza... Odpowiedz Link
jaga_22 Re: spacer po drugiej stronie Baltyku 07.03.11, 17:22 Chłodem powiało,ale piękne widoki. Odpowiedz Link
greis52 Re: spacer po drugiej stronie Baltyku 07.03.11, 18:36 Bałtyk jest zimnym morzem, ale za to urokliwym od razu mi się lata i kocyka zachciało Odpowiedz Link
kendo Re: spacer po drugiej stronie Baltyku 07.03.11, 19:34 macie racje, Baltyk jest "zimny",ale miejsca na kocyk bardzo urokliwe, porobie w tym roku swe "kaciki plazowe", szkoda,ze nie bede mogla podeslac zapachu sosen/swierkow/morza/krzyku mew/szumu fal o jeja....ale zatesknilam za ciepelkiem Odpowiedz Link
jaga_22 Re: spacer po drugiej stronie Baltyku 10.03.11, 09:56 Kenduś możesz to nagrać na komórkę, zrobić filmik. Odpowiedz Link
kendo Re: spacer po drugiej stronie Baltyku 10.03.11, 10:07 dzieki za podpowiedz, mam w cyfrowce taka opcje, alem jeszcze niedojzala do niej, bo u mnie jest tak, kiedy ustawie jak ma byc, nie umie pozniej wroci do"bazy" popytam dzieciecia cobym juz nabierala praktyki co i jak Odpowiedz Link
kendo Re: apteka w Lund 31.07.11, 09:12 bardzo spodobala mi sie apteka, zachowano stary wystroj ,gdzie w drzewie sa daty/nazwiska wyrzebione ,posiadacza apteki , najstarsza data to osiemnasty wiek a wlassciwie jego koniec.... Odpowiedz Link
kendo Re: apteka w Lund 31.07.11, 09:14 kendo napisała: > > > > bardzo spodobala mi sie apteka, > zachowano stary wystroj ,gdzie w drzewie sa daty/nazwiska wyrzebione ,posiadacz > a apteki , > najstarsza data to osiemnasty wiek a wlassciwie jego koniec.... poprawiam date apteki=to XVI wiek.... > Odpowiedz Link
kendo Re: uliczki w Lund 31.07.11, 09:24 milego spaceru zycze zachowane "stare szyldy uslug" to chyba wiem,ze chodzi o "biuro amnestii" szyld sam za siebie mowi...... Odpowiedz Link
jaga_22 Re: uliczki w Lund 31.07.11, 09:37 Gonimy za nowoczesnością,a te stare zachowane są takie piękne. A kto Ci cyknął zdjęcie Kenduś? Odpowiedz Link
greis52 Re: uliczki w Lund 01.08.11, 21:00 urokliwe to misteczko, gdzies mi sie obiło o uszy ze to uniwersyteckie miasto to i mlodziezy duzo... Odpowiedz Link
kendo Re: uliczki w Lund 02.08.11, 08:27 *Greis, dobrze "obilo Ci sie o uszy" to uniwersyteckie miasteczko, mam zdjecia,ktore pozniej zamieszcze z niektorych ich budynkow. Odpowiedz Link
kendo Re: uniwersytet w Lund 03.08.11, 10:17 wybudowano w 1666 roku,otwarcie uniwersytetu bylo 1668 roku 28 stycznia, od razu umiejscowilo Lund na mapie miast nordyckich, bylo ukierunkowane na "nauki scisle-odkrywkowe/udoskonalone", Lund nazwano miastem ideii, w latach XVI ksztalcono przewaznie na ksiezy ,zdjecia uczelni... w XVII wiku, zmienia sie kierunek ksztalcenia na szwedzki ogrod,gdzie nauka wiaze sie z zastosowaniem praktycznym w uprawianiu roznych roslin,ktore sa wykozystywane w zyciu, teologiczne nauki sprowadzaja do wytlumaczenia natury,ktora Bog stworzyl Odpowiedz Link
kendo Re: uniwersytet w Lund 03.08.11, 10:24 kendo napisała: > wybudowano w 1666 roku,otwarcie uniwersytetu bylo 1668 roku 28 stycznia, > od razu umiejscowilo Lund na mapie miast nordyckich, > bylo ukierunkowane na "nauki scisle-odkrywkowe/udoskonalone", Lund nazwano mia > stem ideii, > w latach XVI ksztalcono przewaznie na ksiezy > ,zdjecia uczelni... > w XVII wiku, zmienia sie kierunek ksztalcenia na szwedzki ogrod,g > dzie nauka wiaze sie z zastosowaniem praktycznym w uprawianiu roznych roslin,kt > ore sa wykozystywane w zyciu, > teologiczne nauki sprowadzaja do wytlumaczenia natury,ktora Bog stworzyl ,bazyliszek na samym szczycie dachu, ,"gmachy" robia wrazenie...w nich milo sie studjuje... , przepiekna fontanna,wycisza studentow prze gzaminami.... Odpowiedz Link
kendo Re_sciezka Karola Lineusza 27.03.12, 20:57 czyli sciezka Line, co z rana zostalam zaproszona przez Lusi "instruktora" oj dlugo sie szlo,ale milo, mielismy tez ornitologa z "ostra lornetka", pokazywal/opowiadal/odpowiadal o ptakach, pozniej przy zamku odpoczynek i do domciu trasa wiodla przez zbudowany "podest" ktory byl na dwoch odcinkach, otacza wraz z droga cale "trzesawisko" gdzie najruzniejsze ptactow ma swe gniazda legowe, ,takie mostki tez byly z mozliwoscia zejscia troszke niezej i zobaczenia co we wodzie plywa,lub zeby blizej zdjecie zrobic juz "zmurszalym drzewom" ,a gdy doszlismy do polowy trasy, wszyscy pomeczeni za otwieranie plecakow sie wzieli i walowki jedzeniowe wyciagac, pojedzeni przy "zameczku z 1200 roku,gdzie do 1312 byl rozbudowywany i byl rezydencja pierwszego szlachciaca tutejszego regionu Skåne, obecnie stoi tylko jednopietrowa zabudowa, gdzie odbywaja sie czasami teatralne sztuki i latem udostepnione do zwiedzania, wycieczka udana byla pod wzgledem zawartosci i pogody Odpowiedz Link
greis52 Re: Re_sciezka Karola Lineusza 28.03.12, 08:19 zmęczona ale pełna wrazeń dzieki tez troche ich lyknęłam wedrując po watkach za Tobą Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Re_sciezka Karola Lineusza 28.03.12, 09:32 KENDO Obiecany wierszyk do naszej rundy, ale gdzie podzialy sie gesi i kaczki, zapomnialas o nich?? Nagie drzewa drzemia w stawie i zapominaja, ze obudzic sie juz mialy, ale w wodzie sie zatrzynaly?.. przez chwile... Woda zimna trzyma i sciska potezne korzenie z urwiska. Nie doplynie ryba, bo tam zludna woda bywa. Zaba czasem wskoczy zwawo i ucieka przed kaczka niemrawo Kaczka z gaska sie zmowily i obstawe zamowily (czekajac na bociana) Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Re_sciezka Karola Lineusza 28.03.12, 10:29 To prawie jak majówka w marcu,na pewno dobrze spałyście po takim marszu.Dzięki za zdjęcia. Wcale się nie dziwię Twoim zdolnościom Lusia,przecież jesteś nieodłączną parą Kendo również w myśleniu. Bardzo lubię przyrodę,a te wierszyki są bardzo urocze, bo wzięte z życia i wszystko można sobie wyobrazić. nawet te kaczusie,które były,a tu nie ma,to ja je zobaczyłam. Odpowiedz Link
kendo Re: Re_sciezka Karola Lineusza 28.03.12, 10:43 *Greis/Jaga dzieki, tak usnelam bardzo pozno,a wstalam niemal dopiero, na majowke tez warto tam sie wybrac bedzie zieleniej i juz sie powylegaja rozne ptaki wodne i drzewne..... pierwszy raz bylam na tej trasie, fajnie maja mistowi, bo spacery i biegi i working go sobie robia Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Re_sciezka Karola Lineusza 28.03.12, 10:56 JAGO Tak mi sie jakos zawsze sklada jak patrze na cos co mi sie podoba albo mnie interesuje. Hyba juz tak jestem zaprogramowana od -gornie??? ha,,ha,,, -dziekuje- -Lusia- Odpowiedz Link
kendo Re: Naturum. 29.03.12, 15:43 www.vattenriket.kristianstad.se/kamera/pilgrimsfalk.php mam nadzieje, ze w dalszym ciagu bedzie po polsku, po rozmowie z ornitologiem na wspomnianej trasie wycieczkowej,ze inne kraje maja kamery legowe a dlaczego nasze miasto niema, dzis w naszym Kurierze pokazala sie wzmianka i linkiem do gniazda sokola wedrujacego... Odpowiedz Link
kendo Re: Naturum. 29.03.12, 15:46 kendo napisała: > www.vattenriket.kristianstad.se/kamera/pilgrimsfalk.php > mam nadzieje, > ze w dalszym ciagu bedzie po polsku, > po rozmowie z ornitologiem na wspomnianej trasie wycieczkowej,ze inne kraje maj > a kamery legowe a dlaczego nasze miasto niema, > dzis w naszym Kurierze pokazala sie wzmianka i linkiem do gniazda sokola wedruj > acego... a klikajac po lewej stronie w napis..odwiedz mokradel... bedzie trasa ktora szlysmy....i wiele innych stronek do poczytania i obejzenia w jezyku polskim Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Naturum. 29.03.12, 16:32 JAGA Jak popatrzysz na kosciol, to ja dwie ulice rownolegle od kosciola sie znajduje. Odpowiedz Link
kendo Re: Naturum. 29.03.12, 16:35 tak Jagus, a niedaleko Lusia mieszka.... wczoraj pod ta wieza parkowalam na ostanim gratisowmy parkieringu w miesie, bo jest strasznie rozgrzebane prze z budowe nowego ratusza, a wyobraz sobie, ze sciany zewnetrzne zostawili, srodek totalnie wyburzyli, sciany sa podparte wielkimi sztangami zelaznym, zrobie zdjecie to zamieszcze. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Naturum. 29.03.12, 16:49 Fajnie!,mam Was na wyciagnięcie reki a w gnieździe chyba 3 jaja,jakie ładne. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Naturum. 30.03.12, 16:04 Zrobiłam wczoraj fotkę i nikt nie zobaczył,to ją do góry wzięłam, bo chcę pokazać,że są 3 jaja. Odpowiedz Link
kendo Re: Naturum. 30.03.12, 16:11 dzieki Jagus, wlasnie siedzialam przyklejona do kompa i chcialam zpbaczyc te trzy jaja, no i sa faktycznie.... patrzec w lewa strone kamerki, tam gdzie dach niby najwyzszy blacha swiecacy, to nowo budowany dom dla staruszkow, akurat na przeciw okien Lisi od salonu. a patrzac w prawa strone widac dworzec i droge gdzie Lusia moze widziec mnie jak jade do Niej. Odpowiedz Link