Dodaj do ulubionych

zapachniało latem...

22.06.12, 15:53
i truskawkamismile
Obserwuj wątek
    • kendo Re: zapachniało latem... 22.06.12, 16:02
      https://i47.tinypic.com/xbzcdh.jpg
      ja co uwielbiam truskawki,
      musze ostroznie je konsumowac...

do lata nalezy wlasnie zapach sloneczny truskawek,
      soczysty arbuz,az po brocie sok cieknie....
      po prostu sezonowe owoce,
      wczoraj czeresnie kupilam
      jakos nie bylam zachwycona smakiem...
      • jaga_22 Re: zapachniało latem... 22.06.12, 16:24
        Truskawki jem codziennie,wystarczy mi mała miseczka,są smaczne i aromatyczne.
        Jagody dopiero raz,a czereśnie jadłam tylko dwa razy są po 15/kg
        ale też mało smaczne.
        • kendo Re: zapachniało latem... 22.06.12, 16:50
          moze owoce malo slonca mialy?
          niewiem od czego smak owocu zalezy....
          zakupie teraz czeresnie na ryneczku,
          porownam smaki,
          wczoraj jedna truskawke zjadlam w tescie,na razie OK,
          ale jutro to sobie "pozwole na wieksza porcje"....medycyne nowa z nowa data wznosci juz mam..
          • greis52 Re: zapachniało latem... 22.06.12, 17:00
            a teraz deszcze namieszały i truskawek coraz mniej i nie tanieja
            mialam zamiar pare sloiczków dżemu zrobic
            ale jeszcze inne owoce bedąsmile
            laziłam dzisiaj po bazarku wrocilam z kapusta, kalafiorem, kalarepka i rzodkiewka
            bede cos letniego pichcić
            • kendo Re: zapachniało latem... 22.06.12, 17:45
              uwielbiam takie zapachy Greis
              dodac do wszystkiego koperku/smietany i odlot dla podniebienia,
              w miescie na bierzaco bede sobie serwowc nowalijki...
              • kendo Re: zapachniało latem...i trupem 22.06.12, 17:52
                po raz pierwszy w Dni zakwitl "kwiat trupi"Amorphophallus titanum ( latinska)
                co oznacza bardzo duzy zdeformowany penis.
                https://i47.tinypic.com/igx9ts.jpg
                Ogrod Botaniczny w Köpenhamn posiada kwiat 9 lat,
                zajmuje sie nim ta sama osoba caly czas,
                gdy sie ludzie zwiedzieli o zakwitnieciu w czwartek wieczorem
                kolejka od razu sie ustawila do ogladania i wachania,
                przedluzono nawet czas otwarcia Ogrodu do 22 godz.a ostani czlowiek wyszedl o 23 godz.

a jednak nautr umie nam wynagradzac...
                • greis52 Re: zapachniało latem...i trupem 22.06.12, 18:09
                  okazałysmile
                  w kolejce pewnie tylko panie sie ustawiaływink
                  • tetika Re: zapachniało latem...i trupem 22.06.12, 18:36
                    jakie piekne truskawkowe krasnale smile
                    swietny pomysl na przegryzke dla dzieci w letni dzien smile
                  • irene.jg Re: zapachniało latem...i trupem 22.06.12, 18:37
                    Eeee tam ....już sama nazwa "trupi" mnie odstrasza wink
                    Fotki smakowite truskawek i pysznej rolady. Jem cały czas dużo truskawek. Wczoraj natomiast miałam dzień czereśniowy, dostałam z działki bardzo słodkie, dojrzałe czereśnie, a iruś też kupił wracając z pracy. Zjadłam pewnie blisko ze 2 kg.
                    W dzieciństwie uwielbiałam czereśnie.
                    • kendo Re: zapachniało latem...i trupem 22.06.12, 18:40
                      ibyen.dk/ECE1665459/tusinder-stod-i-koe-for-at-se-penisblomst-springe-ud/
                      w tym linku widac,ze sami mlodzi w kolejce czekaja...
                      chyba by sie przekonac w jakim stopniu "deformacja jest"
                      • kendo Re: zapachniało latem...i czeresniami 22.06.12, 18:42
                        *irene nie zapomnij
                        sobie dekoldzika wzbogacic czeresniwa papka,
                        bardzo nawilza/ujedrnia....
                        bede robic raz na tydzien mieszkajac u Lusi...
                        bedzie droga maseczka na dekoldzik,ale coz trzeba sie ratowac...
                        • irene.jg Re: zapachniało latem...i czeresniami 22.06.12, 18:53
                          Dzięki za uświadomienie, że teraz w sezonie maseczki trzeba robić owocowe, a ja dwa dni temu zrobiłam z zielonej glinki (naturalny kosmetyk z Biolander).
                          • irene.jg Re: zapachniało latem...i czeresniami 22.06.12, 18:57
                            No, tak, kolejka długa - młodzi jak zwykle ciekawi i skojarzenie z penisem też większość pewnie przyciągnęło wink
                            • kendo Re: zapachniało latem...i czeresniami 22.06.12, 19:08
                              *Irene
                              popatrz w linka,
                              jakie roznorodne wrianty tego kwiata...
                              www.google.se/search?q=Amorphophallus+titanum&hl=sv&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=P6XkT--pDo6K4gTupeDCCA&ved=0CGcQsAQ&biw=1067&bih=605
                              www.youtube.com/watch?v=Lk8kEMaRN3g
                              pewnie ladna buzke masz po glince,
                              czytaalm kiedys,ze alergicy moga byc tez na nia uczuleni,
                              uzywam czesto z owocow....
                              i takie domowo,
                              mozna dwa razy na tydzien sobie polozyc na paszczydelko.
                              • irene.jg Re: zapachniało latem...i czeresniami 22.06.12, 19:20
                                To kwiat jak pomnik, gigant....już wiem dlaczego przyciąga uwagę, dzięki za linka smile
                                • irene.jg Re: zapachniało latem...i czeresniami 22.06.12, 19:24
                                  Podobają mi się fotki w czołówce - często zmieniane, aktualne do pory roku czy wydarzeń. Fajnie, Kendo smile
                                  • kendo Re: zapachniało latem...i czeresniami 22.06.12, 20:26
                                    dzieki Irene
                                    niewiem jak u Lusi bedzie,
                                    ma inaczej ustawuione w kompie i nie umialam wlozyc zdjecia w "zakladke"
                                    no ale jakos wytrzymacie dluzej przy jednym zdjeciu
                                    zanim sie do domu zjawie..
                                    • kendo Re: zapachniało latem... 24.06.12, 08:39
                                      za duzo sobie pozwolilam wczoraj
                                      dzis tableteczka juz polknieta,
                                      i teraz niewiem czy to czeresnie/truskawki/sledzik,
                                      qrcze,nieda sie ze wszystkim od razu jesc to co inni....

latem bedzie pachniec az do jesieni...tyle pokus bedzie..
                                      • kendo Re: zapachniało latem i trupim zapachem 24.06.12, 09:07
                                        https://i48.tinypic.com/2enuuxg.jpg

pamietacie,
                                        wspominalam o tym zakwitnieciu a danii,
                                        dzis juz kwiat zaczyna wiednac,
                                        a cieszyl sie ogrona liczba odwiedzin....
                                        • tetika Re: zapachniało latem i trupim zapachem 24.06.12, 09:35
                                          paskudny ten kwiatek uncertain
                                        • tetika Re: zapachniało latem i trupim zapachem 24.06.12, 09:36
                                          paskudny ten kwiatek sad
                                          • kendo Re: zapachniało latem i trupim zapachem 24.06.12, 09:40
                                            *Teti,
                                            do goladania z daleka to olbrzym wielki i ladny
                                            dlatego napisalam "z daleka"
                                            bo zapach rozkladajacego sie miesa odstrasza...
                                            dla rownowagi piekna fukcja-znaleziona w necie
                                            https://i45.tinypic.com/yfd3s.jpg
                                            • tetika Re: zapachniało latem i trupim zapachem 24.06.12, 10:04
                                              ooo fuksja pezesliczna. ja mam malutka , mama mi uhodowala z malutkiej odnozki, dopiero co przesadzilam do wiekszej doniczki i dawaj ja na balkon smile
                                              ciekawe czy mi w tym roku zakwitnie.
                                              • kendo Re: zapachniało latem i trupim zapachem 24.06.12, 10:44
                                                oczywiscie teti,
                                                ze zakwitnie
                                                dostanie odzywke i wsrod innych twoich ladnych okazow zmobilizuje sie do kwitniecia,
                                                bo wiesz,ze kwiat tez ma przeciez uczucia swoje...
                                                zycze powodzenia w pielegnowaniu ....a i tak masz ladne kwiatki
                                              • jaga_22 Re: zapachniało latem i trupim zapachem 24.06.12, 10:51
                                                A u mnie coś wyrosło i nie wiem co. Jakiś czas temu weszłam na stołek
                                                i na szafce kuchennej,znalazłam pesteczki na papierku.Niestety nie pamiętam co to za pesteczki.Wyglądem przypominają pestki z jabłek,ale przecież nie chowałabym ich do posadzenia.
                                                Wysiałam do skrzyneczki z miętą i oto patrzę przedwczoraj coś wyrosło,ale tylko
                                                jedna roślinka.Wydłubałam ją i posadziłam w doniczkę.Widać,że to nie chwast.
                                                Jak podrośnie to pokażę,pewnie jakiś owoc południowy,tylko jaki?
                                                wszystkie jakie znam,mają inne pesteczki.
                                                • kendo Re: zapachniało latem i tajemnicza roslinka u Jagi 24.06.12, 11:32
                                                  a to ciekawe,
                                                  szukalam w pamieci czy wspominalas kiedys o
                                                  odlozonych pestkach,
                                                  cos mi gdzies tam "dzwoni w kosciele" ale za zadne
                                                  skarby przypomniec sobie nie moge...
                                                  ciekawa jestem bardzo tajemniczej roslinki Jagus
                                                  • irene.jg Re: zapachniało latem i tajemnicza roslinka u Jag 24.06.12, 11:57
                                                    Jaga nas zaintrygowała i będziemy się niecierpliwić, co to wyrośnie z tego nasionka. Jak podrośnie to czekamy na fotki.
                                                  • tetika Re: fuksja teti 24.06.12, 12:07
                                                    https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/id/eh/jxau/LDbOGMyhuABPBg91tB.jpg

tam gdzie pomaranczowa doniczka tam znajdziecie fuksje smile
                                                  • irene.jg Re: fuksja teti 24.06.12, 12:11
                                                    Śliczny ogródek, Tetiko smile Jak ktoś kocha kwiaty to i na balkonie wyczaruje piękny ogród.
                                                  • tetika Re: ciekawski wrobelek :) 24.06.12, 12:12
                                                    znow przylecial i zagladal co jest na balkoniesmile
                                                    tym razem udalo mi sie zrobic lepsze fotki. dobrze ze mam duzy zoom w aparacie smile

-https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/id/eh/jxau/a3BhjxablUMAULS5qB.jpg-
                                                    https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/id/eh/jxau/BEzsTFlEoB1SKmUYKB.jpg
                                                  • irene.jg Re: ciekawski wrobelek :) 24.06.12, 12:17
                                                    Ale śliczne fotki!!! Super fotografka z Ciebie Tetiko!!
                                                  • jaga_22 Re: ciekawski wrobelek :) 24.06.12, 12:22
                                                    Śliczne zdjęcie tetiko,a balkon z kwiatkami się rozrasta.
                                                    Nie widzę tylko iglaczka,ale pewnie też się dobrze ma.smile
                                                    Za tydzień pokażę niby kwiatuszka,może podrośnie
                                                    .Ma dwa owalne listki i maciupeńkie ząbki.
                                                  • tetika Re: ciekawski wrobelek :) 24.06.12, 12:30
                                                    bo iglaczek stoi za moimi plecami na parapecie i nie lapie sie na fotki
                                                    pozniej zrobie i wkleje bo wlasnie ludzie wychodza z kosciola i ida masowo pod moim balkonem wiec nieporecznie sie platac smile
                                                  • kendo Re: ciekawski wrobelek :) 24.06.12, 13:02
                                                    *Teti
                                                    dech mi zabralo,
                                                    slicznie wrobelka "zlapas w objektyw"

zapomnialam wczoraj dziecieu powiedziec o osrtosci w swoje cyfrowce,
                                                    ale ma urlop,wiec wpadne do Niega z miasta...zobaczymy co narobie,
                                                    myslalam ze rozne "pomniczki" bo duzo nastwiali....
    • fleur1 Re: zapachniało latem... 24.06.12, 20:42
      Uwielbiam świeże truskawki i zjadłam tego lata kilka kilogramów, po wymyciu całe, pokrojone, zgniecione blenderem i pod każdą postacią bardzo mi smakują. Szkoda tylko, że sezon truskawkowy trwa tak krótko.
      Życzę Wam pięknego lata.
      • kendo Re: zapachniało latem... 24.06.12, 20:54
        witaj Fleur,
        tez pozeralam je kilogramami,
        teraz musze ostroznie z przerwami....

zapach truskawek
        i zapach piwoni zawsze
        z latem i domem rodzinnym mi sie kojazy,

zycze rowniez pieknego lata
        a nade wszystko slonca i milych przygod
        • kendo Re: zapachniało latem... 28.06.12, 18:23
          dzis w parku sobie posiedzialam,
          popatrzylam jak dosadzaja nowe kwiaty drzewka,
          pachnialo lawenda i rozami,udalo im sie stworzyc piekny kacik...
          po drodze mitowo-czekoladowego loda sobie kupilam i zjadlam,
          i oczywiscie w drodze testu truskawiki,
          polowe zjadlam i mysle obudzic sie rano....
          cudnie dzis bylo podczas dnia....
          acha i dziecie tez wpadlo z kompem troche posortowac,bom sama nie dala rady....

a Wy jak odpoczywali?.
          • jaga_22 Re: zapachniało latem... 28.06.12, 19:01
            Ja dzisiaj obolała,już dwa razy musiałam się nacierać.wink
            • kendo Re: zapachniało latem... 28.06.12, 19:10
              o jeja Jagus,
              za duzo sie czyms napracowalas??
              a moze to te chlody sparawiaja bol,tak jak mi,
              wtedy nie do zycia jestem,
              • greis52 Re: zapachniało latem... 28.06.12, 20:54
                oj nie dajcie się dziewczyny choróbsku,
                mam nadzieje ze Jaga już na chodzie...
                a ja zapchalam troche lata w sloiczki
                soku agrestowo- truskawkowego nawarzyłam
                i pare sloiczkow dżemu.
                • dorka556 Re: zapachniało latem... 29.06.12, 07:28
                  Dżemu żadnego jeszcze nie robiłam. Zimą mnie nie było i dlatego mam jeszcze z ub.roku dżem truskawkowy, morelowy i śliwkowy. Zrobię tylko jagodowy i dużo borówek i żurawiny do smażonych oscypków.
                  Naczytałam się o skrzypie i krzemie. Ususzyłam już na zimę duży słoik.
                  U nas pogoda w kratkę, dzisiaj jest ładnie. Wysyłam Wam trochę słoneczka, podzielę się a co?
                  • kendo Re: zapachniało latem... 29.06.12, 09:18
                    nie bedzie pachniec jagodami u mnie,
                    Lusia na urlopie
                    a sama sie boje w tamtejszy las jechac..
                    zreszta tez chlop zastawial kamieniami fajne miejsce do zaparkowania....

ale moze maliny,ktore od sasiada do mnie przywedrowaly zapachna choc na dloni by pojesc tak prosto z krzaczka...

zdrowka na lato zycze.
                    • dorka556 Re: zapachniało latem... 30.06.12, 10:00
                      http://i47.tinypic.com/sb61ds.jpg

Tak dzisiaj wyglądają góry. Są zamglone, to oznaka pięknej pogody. mam nadzieję, że na dłużej. Czerwiec się nam nie udał.
                      Prawie codziennie chodzę po lesie. Jagód w ogóle nie ma a jak się jakaś trafi to zieloniutka. Grzybów też chyba nie będzie. Wszystko przez owce, które 2x dziennie przechodzą przez las i niszczą wszystko co po drodze.
                      • kendo Re: zapachniało latem... 30.06.12, 10:03
                        *Dorcia
                        no i tu tez zapachnialo gorami...
                        cudne miejsce i kraiobraz....
                        o! i umiesz przepowiadac pogode dnia..

a nie moznaby tak zakazac wypas owiec w tym miejscu?
                        za pomoca listy podpisanej przez wszystkich tam zyjacych ludzi
                        no i turystow dbajacych o nature?
                        • kendo Re: zapachniało latem... 22.06.13, 09:14
                          https://i43.tinypic.com/2rwm98w.jpg
                          https://i41.tinypic.com/okyc8z.jpg
                          lato w kolorach i w zapachach,
                          cudnie pachnie w parku ,najbardziej rozami i petuniami na klombach...
                          • slo-onko Re: zapachniało latem... 22.06.13, 20:32
                            oj piekne piekne.
                            daleko mam do parku, ale ogrody za oknem,procz tego w wazonie mam roze i lilie. musi mi to na razie wystarczyc.
                            • kendo Re: zapachniało latem... 23.06.13, 09:52
                              kiedys tez uwielbialam miec kwiaty w wazonie,
                              teraz niestety wiekszosc mnie uczula,
                              wiec upajam sie nimi w naturze.....

pomysl Sloo,
                              nawet tulipany w wazonie "po nosie mi daja".....
                              wystawiam na altane,jak je dostane od"obcych",
                              bo slubne wie,ze tylko Roza mnie nie uczula....
    • slo-onko Re: zapachniało latem... 02.07.13, 07:43
      Lipiec, niby cieplo,ale to nie to co kiedyś. jak pomysle sobie,ze te kilka ldnych lat temu zsylalo nam fajne cieple dni kiedy w wolne dni od pracy można było pojechać nad jezioro to az mi zal. teraz zlozliwosc losu funduje nam zimne weekendy i marne słonko chciałoby się powiedzieć zimne słonko przez wszystkie dni tygodnia,a już w czerwcu to jak na lekarstwo tych promyków.
      • kendo Re: zapachniało latem... 02.07.13, 09:54
        dokladnie Sloo,
        pachnialo sianem/lakami wilotnymi od rosy
        ptaszyn tez bylo wiecej,
        oczywiscie duzo/duzo cieplej bylo....pamietam z randki wieczorem do domu wracalam
        w sukienusi z krotkim rekawem....i nie marzlam...
    • slo-onko Re: zapachniało latem... 02.07.13, 14:54
      czy ktoras z vistulanek robila kiedyś smażone czeresnie?
      • kendo Re: zapachniało latem... 02.07.13, 18:27
        tz.takie dzemowe??????????????????

robilam kiedys do paja....
        krotko je "podsmazylam" oczywiscie bez pestek,

moje czeresnie juz ptaszydla oblupaly z calego drzewa,
        drugie dojzewaja,ciekawe czy tez posmakuje,
        nalewka z nich jest smaczna...
        mam jeszcze z poprzedniego roku..
        • kendo Re: zapachniało latem... 17.06.16, 15:06
          poczatek lata juz niedlugo
          a siankiem pachnie jak to "drzewiej bywalo"
          • lusia_janusia Re: zapachniało latem... 17.06.16, 16:06
            *Kendo, dzisiaj szczegolnie w powietrzu czulam lato, rano jak szlam
            z "Maluszkiem" na rundzie.
            • kendo Re: zapachniało latem... 21.06.16, 09:39
              lusia_janusia napisała:

> *Kendo, dzisiaj szczegolnie w powietrzu czulam lato, rano jak szlam
              > z "Maluszkiem" na rundzie.
              a ja dzis z rana ,kiedy na altane wyszlam,
              po skoszeniu wczorajszej trawki ,gdzie miejscami juz sianko bylo,
              pachnialo cudnie,
              zapach siana z mrzawka zmieszany i cieplo parujace..
              • lusia_janusia Re: zapachniało latem... 21.06.16, 18:35
                *Kendo, w tym roku chyba takiego prawdziwego, upalnego lata nie bedzie.
                Wprawdzie mzawka prestala padac, jest przyjemnie cieplo.
                Latem teraz pachnie, ta fak, a do lata juz tak blisko, bo za 2 dni tutaj przychodzi.
                • slo-miana Re: zapachniało latem... 22.06.16, 14:30
                  Lusiu czemu myślisz,ze lata nie będzie ? lato to lato jakiekolwiek,ale jednak. troche slonca wystarczy, byleby nie nosic tych ciężkich lachamnow jak zima. ja to bym chciała na cala jesien i zime wyjezdzac do cieplych krajów. pomieszkać tam do naszego lata i wroci,bo nigdzie nie ma takich snpkow zboza jak w Polsce.
                  • kendo Re: zapachniało latem... 22.06.16, 19:52
                    *Lusia
                    mzawka przeobrazila sie w duszna pogode,
                    teraz jakos tak burzowo sie czuje,

*Slomko,
                    ja tam mysle,ze lato bedzie,
                    noca moze popadywac,
                    dzniem sloneczkiem grzac,uwielbiam ciepelko letnie
                    • lusia_janusia Re: zapachniało latem... 22.06.16, 20:14
                      *SLO-mianka, (mialam na mysli sloneczne upalne lato), a lato to wg kalendarza mamy.
                      To prawda kakich wiejskich poletek ze snopakmi to juz coraz mniej, najczesciej wiedze z okna autobusu olbrzymie bele slomy zapakoane juz w folie, a snopkow niet.
                      • maria88 Re: zapachniało latem... 22.06.16, 21:18
                        Ta pogoda to tropik. W nocy chlodno w dzień upał z burzami
                        Jutro ma byc u nas i w środkowej Polsce ponad 30 stopni.
                        Mam nadzieje,że tyle nie bedzie.
                        • kendo Re: zapachniało latem... 24.06.16, 09:38
                          tu niemal zawsze leje w to swieto,
                          ale po burzach z blyskawicami noca,
                          zaczyna sloneczko lapki wystawiac,
                          zanim sie zbiore po kwiatki,moze obeschnie troche na lakach..
                          bedzie pachniec cudnie "spoconymi lakami i polami" lubie taki zapch
                          • pia.ed Lato wraca do pld Szwecji 11.07.16, 13:04

www.expressen.se/gt/da-kommer-solen-och-varmen-tillbaka/

Na weekand ma powrocic lato na zachodnie wybrzeze ... Obejmie i nas big_grin

.
                            • kendo Re: Lato wraca do pld Szwecji 11.07.16, 22:01
                              pia.ed napisała:

>
                              > www.expressen.se/gt/da-kommer-solen-och-varmen-tillbaka/
                              >
                              > Na weekand ma powrocic lato na zachodnie wybrzeze ... Obejmie i nas big_grin
                              >
                              > .
                              czas najwyzszy by poczuc prawdziwne letnie ciepelko..
                              deszcze,wilgotnosc powietrza nie lubie,
                              • slo-miana Re: Lato wraca do pld Szwecji 14.07.16, 09:18
                                dziewczyny czy do tej pory nie było u Was upalow??? u ans od dzisiaj chłodniej. na lipiec nie zapowiadają upalow,ciekawe jak będzie w sierpniu. polowka wakacji, niektórzy już wracają,a inni wyjezdzaja, taka letnia migracja letników.
                                A jak u Dorki, dużo masz letnikow u siebie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka