lusia_janusia 25.09.12, 12:46 Nie podlewaj na altanie pomidorow ani ogorka, bo przyjade to wszystko polikwiduje, uzgodnilam z Kendo, ale kwiatki podlej tylko nie zalej ich woda. -Lusia- Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kendo Re: HRNRYK 27.09.12, 17:26 o,dobrze,ze zalozysla Henrykowi watek, moze bedzie korzystal z niego, slucha doswiadczonej kobiety w podlewaniu kwiatow, cobys nie zalal i nie padly do mojego powrotu.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: HRNRYK 27.09.12, 17:29 A daj spokoj Kendo, HENIUTKOWI by trza osobna asystetke do kazdej innej czynnosci,??? zgodzisz sie ze mna Henryk. -Lusia- Odpowiedz Link
kendo Re: HRNRYK 27.09.12, 18:18 a dawalm instrukcje,kiedy wyjezdzalam ech.....chopy chyba tak juz maja... Odpowiedz Link
henryk245 Re: HRNRYK 27.09.12, 20:26 nooo ja,babski duet , ooj biedny ja,biedny siemasz slubna,drzewo na zime porabalas ? grzybow z lasa przynioslas ? no to przywiez pare sloiczkow grzybkow wegetarianskich koniecznie trzym sie Odpowiedz Link
kendo Re: HRNRYK 28.09.12, 17:28 ech...drewo juz w komoreczce, inny opal rowniez, do lasu sama nie pojde,Mama nieda rady .... bedzie bez grzybkow, ale mamy jeszcze pare suchych do Wigilji to wystarczy pozostal jeszcze ogrod dokonczyc, ale kwiaty jesienne jeszcze kwitna, wiec niech tak zostanie, kanciki porobione ,to ladnie i tak wyglada. Odpowiedz Link
henryk245 Re: HRNRYK 28.09.12, 19:45 .. doobra,zrob zdjecia telefonem i przeslij do Lusia a ona zamiesci na Vistuli , noo i ? chlop pomyslal . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: HRNRYK 29.09.12, 08:56 HENRYK Nie wiem jak u Ciebie z czasem ale sie wpraszam na altane, zeby uprzatnac roslinki, ktore juz wyrosly swoj czs. Nie musisz mnie pilnowac, kiedy przyjade, bo sama nie wiem, "Maluszka" odprowadzam do Mlodej po lunchu i autobus wezme. -Lusia- Odpowiedz Link
pia.ed Re: HRNRYK 29.09.12, 11:26 Nie podlewaj na altanie pomidorow ani ogorka, bo przyjade to wszystko polikwiduje Przepraszam ze sie wtracam, ale czyzby Henryk byl taki niesamodzielny, ze nie potrafi sam wyrzucic roslinek do smieci czy na kompost? To jak sobie radzi w domu, kiedy kendo jest na dlugim urlopie? Przeciez musi ugotowac, pozmywac, posprzatac, wyjsc z psami ... Odpowiedz Link
henryk245 Re: HRNRYK 29.09.12, 12:13 Pia,niepodpuszczaj Lusi,ja multibolesny i kazda pomoc mile witana jest, a ty w dalszym ciagu taka vitalna ? ciesze sie jesli tak. Pzdr. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: HRNRYK 29.09.12, 12:41 Wrocilam teraz z miasta zjem i odstawie "Maluszka" i prosto do Cie jade ca14 godz, nie pozniej. -Lusia- Odpowiedz Link
pia.ed Re: HRNRYK 29.09.12, 14:23 henryk245 napisał: > Pia, niepodpuszczaj Lusi,ja multibolesny i kazda pomoc mile witana jest, > a ty w dalszym ciagu taka vitalna ? ciesze sie jesli tak. > To przepraszam, nie wiedzialam Kiedy sie ostatnio widzielismy to byles na chodzie. Masz zone jak zywe srebro, wiec myslalam ze zarazila Cie swoja niewyczerpaa energia, bo ma jej za dwoje. Mnie stale pobolewaja miesnie karku i ramion co jest skutkiem przesiadywania przed komputerem, ale dalej obrabiam ogrodek wspolnoty, no i codzienie szaleje na rowerze. We wszystkim innym zrobilam sie niestety bardzo powolna, a to podobno pierwsze objawy zgabczenia mozgu, czyli choroby A. ...snyf ... snyf ... snyf ... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: HRNRYK 29.09.12, 14:54 No przyzwyczilismy sie narzekac, ja tez ma tu i owdzie niedociagniecia zdrowotne, chorobowe, ale sie nie poddaje, A WIEK MA SWOJE PRAWA I ZACHOWANIA. I chyba zauwazylas PIA im wiecej masz ruchu, mniej siedzisz przy dacie, to mniej Cie boli. My sobie tak w rodzinie pomagamy, jak ktoras ze stron, jest w niemocy to spieszymy z pomoca. -Lusia- Odpowiedz Link
henryk245 Re: HRNRYK 29.09.12, 15:47 Pia,ja zawsze bede na chodzie,mam nato slowo mojego lekarza " bedziesz zyl az do smierci " ..i wiesz co ? ja mu wierze . Zdrowka zycze Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: HRNRYK 11.10.12, 18:20 HENRYK, mam jutro wolny piatek, jak u Ciebie z czasem?? -Lusia- Odpowiedz Link
henryk245 Re: HRNRYK 11.10.12, 18:45 Lusia,czasu to ja mam zawsze skolko godno,pytanie jest czy bede na chodzie w tej chwili niewiem jaka bede mial noc,cisnienie b.wysokie , ze oczy wylaza jak u Ropucha jutro musze kupic Psi shampo i moze wypiore futrzaka albo pojade do Jula kupic allväderjacka dla mnie i dla Bobby'ego www.jula.se www.jula.se/klader-och-skydd/jackor/ www.jula.se/vindjacka-901705 www.foderexpressen.se/produkt/Hurtta-Storm-munkjacka-Orange Psi skafander przyjdzie poczta za dwa dni ale dla siebie musze jechac a wiesz jak ja to lubie. Pzdr. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: HRNRYK 11.10.12, 18:54 To zwroc uwage zeby ta jaka miala kaptur na glowe, chyba ze sie obejdziesz?. Podejrzewam ze ma taki co sie zwija do kolnieza i chowa. -Lusia- Odpowiedz Link
kendo Re: HRNRYK 15.10.12, 17:48 przeciez Bbobby ma zimowy paltocik? czyzbyc zamowil znowu nowy? Odpowiedz Link
pia.ed Re: HRNRYK 18.10.12, 00:05 kendo napisała: > przeciez Bbobby ma zimowy paltocik? czyzbyc zamowil znowu nowy? Tak to jest, kiedy Ciebie nie ma w domu ... czyli innymi slowy: "Jak kota nie ma w domu, to myszy tancuja ... Odpowiedz Link
pia.ed HENRYK ... 18.10.12, 00:08 MASZ ARTYKUL DO CZYTANIA ... Lusia ma juz ma chyba z dziesiec artylulow, ktore obiecala przeczytac, kiedy bedzie miala czas www.sydsvenskan.se/danmark/slutmalet-ett-globalt-shariastyre/ Odpowiedz Link
henryk245 Re: HENRYK ... 18.10.12, 09:37 www.sydsvenskan.se/danmark/slutmalet-ett-globalt-shariastyre/ powyzszy artykul z rodzaju "Die Deutsche Wochenschau" z lat 1937-1939 www.youtube.com/watch?v=2dAZyXr_tkc Dania maly smieszny krajik z ambicjami historycznej glorii gdybysmy wszyscy zaczeli sie przejmowac co jakis karzel smaruje w swoich brukowcach ... praw fizyki nieda sie podwazyc,w polityce tez nie ! polish.ruvr.ru/ Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: HENRYK ... 18.10.12, 09:42 PIA ten artykul mowi sam za siebie, ze oni chca narzucic rezim na swoich ktorzy sa poza granicami . Dlaczego caly czas mowia o Egipcie, nie pozwalaja na wolne glosowanie, w kraju w ktorym zyja i ktory ich przyja aby im pomoc? A oni sraja w swoje gniazda -za przeproszeniem- czysty fundamentalizm, chca islam dla calego swiata.? O naszej polityce wypowiadaja sie;.. skräkpropaganda som Sverigesdemokraterna och Dansk Folkparitiet sprider.... Dziwie sie, ze Danmark to toleruje i szezy sie dalej do Szwecji, sama konrefencja juz dyskryminuje kobiety, ktore musialy zajac miejsce z tylu sali i odpowiednie ubranie, ktore ich wyroznia z calego spoleczenstwa. Nie popieram tego... -Lusia- Odpowiedz Link
henryk245 Re: HENRYK ... 18.10.12, 10:40 .. jeszcze w latach '50tych Kobiety w Polsce w chustach chodzily a na scianie wschodniej jeszcze dzisiaj chodza nieprzeciagajcie wszystkich wielbladow przez to samo ucho igielne waszej tolerancji(?) , ja tez jestem przeciw praktykom jakie Sunnici poddaja swoje Kobiety , - sziici tego nierobia,ich kobiety niechodza w burkach i szadorach sziickie Kobiety studiuja na uniwersytach,Saudyjskim Kobietom odmawia sie tego podpierajac sie Religia i Tradycja ! roznica miedzy Sziitami i Sunnitami(ortodoksyjni) sa jak roznice miedzy Katolikami a Protestantami,mniej lub wiecej. Odpowiedz Link
henryk245 Re: HENRYK ... 18.10.12, 10:43 www.sydsvenskan.se/danmark/slutmalet-ett-globalt-shariastyre/ "widzialy galy co z importu braly" glupota musi bolec !!! Odpowiedz Link
pia.ed Re: HENRYK ... 18.10.12, 11:52 Myslalam szczegolnie o Egipcie ktory jak dlugo pamietam byl przyjazny Zachodowi, bo na tym korzystal (turystyka), a takze wzglednie zachodni, bo tam kobiety chodzily ubrane jak kobiety z Zachodu i studiowaly na uniwersytetach. CHYBA JUZ 10 LAT TEMU byl w Kairze zamach terrorystyczny na autobus z niemieckimi turystami, i to byly chyba pierwsze oznaki ze cos sie zmienia .... A TURCJA byla poprzednio bardziej postepowa, jednak po wyborach kilka lat temu przepisy zmienily sie na gorsze. Przedtem zabraniano kobietom ktore studiowaly noszenia zaslon, a nowy rzad to dozwolil. Islamistiska politiska ledare som Mursi i Egypten och Tayyip Erdogan i Turkiet döms ut som allt för mjuka mot väst. – De har svikit islam. Det krävs radikal förändring för att befria den muslimska världen från västs tyranni. – Vi som förespråkar det har en detaljerad plan för att införa kalifatet, försäkrar shejken. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: HENRYK ... 18.10.12, 12:38 PIA bedac w tym roku w Epipcie zaobserwowalam i dowiedzialam sie, ze Niemcy buduja szkoly i Rosjanie i w wiekszosci wszyscy chca mowic Niemieckim i Rosyjskim. Bedac w szpitalu wisial co prawda Tv na scianie, ale jakie programy pokazywali, stare rosyjskie z lat 60 i niemieckie, Natomist w hotelu mielismy wiecej kanalow z angielskimi programami. Spikerki w tv nie mieli szali, a zdaje sie slyszalam ze w okresie letnim, pozwolili i spikerkowm na nakarycia glowy. Czyli nie zmienia sie na lepsze dla kobiet, tylko na gorsze. -Lusia- Odpowiedz Link
henryk245 Re: HENRYK ... 18.10.12, 13:12 Lusia wlacz wyobraznie jak myslisz co o losie emancypowanej europejki wstajacej o piatej rano by po nakarmieniu dziecka zawiezdz go (na rowerze) do o pare kilometrow oddalonego przedszkola , by puzniej rowerem na przystanek autobusowy i do pracy (nalezy sie 6c godzin) po pracy na szybkie zakupy i pedalowanie do przedszkola po dziecko i do domu-zrobienie jakiegos obiadu i pozmywanie/sprzatanie zabawa z dzieckiem,kapiel,kolacja i bajka na dobranoc (wiesz ze Babcie u nas niepomagaja),puzniej owa emancypantka ma czas na samospelnienie,i czas dla siebie ktory wypelnia snem. A teraz do rzeczywistosci,naskos/naprzeciw nas mieszka Palestynska rodzina,on businessman z wieloma järn i elden,ona i czworo dzieci w tym jedno niewodome robi to samo w domu co jej emancyowana szwedzka wspolsiostra .. ale niepracuje zawodowo - ja podziwiam te rodzine,czysto,schludnie i dobrze wychowane dzieci , lepiej niz ich szwedzcy rowiesnicy. staram sie byc neutralny,byc sprawiedliwy i niechce umrzec z tuba wazeliny w dloni ! Odpowiedz Link
pia.ed Re: HENRYK ... 18.10.12, 15:47 Lusiu, pisalam, ze zmienilo sie na duzo gorzej wlasnie w Egipcie ... po tzw wiosnie ludow, bo ciemne sily doszly do wladzy. Niedlugo bedzie 2 lata od poczatku tej rewolucji, a znow od czasu do czasu jest w Egipcie niespokojnie. Szwedzkie media rekomenduja turystom aby nie wychodzili z obrebu hoteli, bo to jest oaza spokoju chroniona przez straznikow, ale 10 km dalej moze byc zagrozenie zycia ... Z Egiptu rewolucja przeniosla sie do Maroka i Tunezji, i tam tez kobiety maja gorzej, choc przedtem byly to calkiem normalne kraje ze wzgledu na ruch turystyczny i bliskosc Europy. Odpowiedz Link
henryk245 Re: HENRYK ... 18.10.12, 16:05 jezeli kultura europejska kiedykolwiek muzulmanow fascynowala to nadszedl kres tej fascynacji a zaczela sie kolonizacja europy przez muzulmanow ..by tego uniknac europa moze wybrac-dac sie skolonializowac Chinczykom,z dwojga dobrego ja wybietam Chinczykow i Buddystow. Odpowiedz Link
pia.ed Helsingborg chcial sie podporzadkowac muzulmanom? 18.10.12, 23:56 Wladze miasta po raz pierwszy w historii Helsingborga chcialy nie pozwolic na odegranie szopki. www.expressen.se/kvp/julkrubba-holl-pa-bli-portad-av-fredriksdal/ Odpowiedz Link
pia.ed Radykalni w Maroku 19.10.12, 01:15 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,12699376,Radykalni_muzulmanie_zniszczyli_bezcenny_zabytek_w.html Odpowiedz Link
pia.ed Objawy demencji u psa ... 19.10.12, 02:04 www.aftonbladet.se/temahundochkatt/article15631029.ab Odpowiedz Link
pia.ed A jak u Ciebie z ta sprawa? 19.10.12, 10:24 forum.gazeta.pl/forum/w,29055,139738735,139738735,Ago_do_Ciebie.html Odpowiedz Link
henryk245 Re: A jak u Ciebie z ta sprawa? 19.10.12, 12:31 forum.gazeta.pl/forum/w,29055,133138143,139745252,Re_Skad_przybywacie_Witajcie_.html?wv.x=2 Odpowiedz Link
henryk245 Re: Helsingborg chcial sie podporzadkowac muzulma 19.10.12, 09:41 www.expressen.se/kvp/julkrubba-holl-pa-bli-portad-av-fredriksdal/ nastepnym krokiem bedzie Zydowska szopka upamietniajaca wreczenie tablic z przykazaniami Mojzeszowi Muzulmanie chyba tez jakies szopki maja np.gdy czarny meteoryt upadl u stop Mohameta jako znak pd Boga - ani kroku dalej ! Najbardziej malownicze swieta maja Hindusi,i wiele tych swiat ja jestem za by natchnac zyciem nudny szwedzki sarkofag. Odpowiedz Link
henryk245 Re: HENRYK ... 18.10.12, 12:58 Pia nietylko Ägipt,nietylko Turcja , - w Polsce tez propozycja nowej ustawy aborcyjnej sznuruje c..ki Polskim Kobietom,cholera jak w Somali ! W Dniach Ostatnich Swiat skreca w prawo przypuszczam ze Mitt zastapi Baraq'a i droga do Piekla stanie otworem ..zapraszajaco. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: HENRYK ... 19.10.12, 13:49 Kazda religia jest najlepsza w ktora sami wierzymy, tylko nie rozumniem jak kosciol miesza sie do polityki odnosnie aborcji. -Lusia- Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: HENRYK ... 21.10.12, 19:07 HENRYK - tak na marginesie wszystkiego nie zalales kwiatkow????............................. -Lusia-xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Odpowiedz Link
henryk245 Re: HENRYK ... 21.10.12, 20:22 Religia/Religie niezawsze tradycja jest tym jedynie sluszny postepowaniem/mysleniem nieszukajmy Boga w Niebie a Diabla w Piekle Obu szukajmy w nas samych Biblie zastapmy tym co Mojzesz otrzymal na kamiennych tablicach wystarczy zyc zgodnie z nimi. www.crystalinks.com/z.html Google albo Bing przetlumaczy Odpowiedz Link
pia.ed Znalazlam nowa stronke 24.10.12, 22:06 Poczytaj sobie komentarze ... www.nordfront.se/josefine-om-flyktingboende-i-mora-allt-fler-trotta-pa-massinvandringen.smr Odpowiedz Link
pia.ed Margaryna Becel jest szkodliwa ... 29.10.12, 11:32 Wczoraj wieczorem bedac w Willis ogladalam wieczorne gazety i w Aftonbladet rzucil mi sie w oczy tytul: "Becel szkodliwy na serce". Otworzylam dyskretnie strone 16 i tam pisano cos w tym stylu, ze to te niby pozyteczne oleje szkodza na serce ... Pewnie mozna to przeczytazc w archiwum Aftonbladet, a jesli nie, to mieszkam 400 metrow od Huvudbiblioteket przy Regmentsgatan, i tam moge ten artykul przeczytac ... Pisali tez, ze maslo jest zdrowsze niz Becel czyli to co jedza lekarze w Twoim miescie ... Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Margaryna Becel jest szkodliwa ... 29.10.12, 12:01 Jak ktoś choruje na serce,to nie wolno mu jeść żadnych margaryn. Wasz Becel,to chyba to samo co nasz Benecol Odpowiedz Link
pia.ed Re: Margaryna Becel jest szkodliwa ... 29.10.12, 13:06 Przypuszczalnie to samo ... Na tej margarynie od lat napisane jest, ze "pomaga na serce" ... Jest duzo drozsza od innych margaryn ktore sa nawet smaczniejsze, ale ludzie wydaja pieniadze, bo robia to przeciez DLA ZDROWIA , a wtedy pieniedze nie maja znaczenia .... Tego wczorajszego artykulu jeszcze nie znalazlam, ale wpadl mi w rece jeden z 2008 roku ... Na stronie domowej podaja z jakich pozytecznych skladnikow sklada sie margaryna. Tylko "zapominaja " dodac, ze oprocz tego sa jeszcze: natronlut, fosforsyra, blekmedel, aceton, hexan, natriumetylat i nickelspån, czyli po prostu trucizny Potem mowia jak cudowne sa tluszcze nienasycone, kiedy badania na calym swiecie wykazuja, ze maslo, mleko i ser nic nie maja nic wspolnego z chorobami serca. Om vi tittar in på Unilevers – de som säljer bland annat Milda och Becel – hemsida så berättar de ett antal ”sanningar” om fett. ”Margarin baseras på vegetabiliskt fett – som raps, samt vatten, mjölk och salt – inget konstigt med det.” Och som av en händelse glömmer Unilever att nämna de andra sakerna som ingår i margarintillverkning, exempelvis natronlut, fosforsyra, blekmedel, aceton, hexan, natriumetylat och nickelspån. Inget konstigt med det? Sedan bluddrar man lite grand om det goda omättade fettet fast forskare världen över börjar bli rörande överens om att det mättade fettet, som finns i mjölk, smör och ost, inte har det minsta med hjärtsjukdomar att göra. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Margaryna Becel jest szkodliwa ... 29.10.12, 13:20 Prof. Grażyna Cichosz, specjalista ds. żywienia człowieka demaskuje mity na temat masła i margaryny Ma być źródłem witamin, nie zawierać złego cholesterolu. Ale naukowcy nie mają wątpliwości – margaryna wręcz szkodzi zdrowiu. Producenci zachwalają margaryny jako zdrowe ze źródłem witamin. – Już ta masowość reklam jest dla nas znakiem ostrzegawczym – mówi prof. Cichosz. – W Anglii, Hiszpanii czy Danii je się trzy razy więcej masła niż w Polsce. I tam jest mniejsza zachorowalność na nowotwory. www.fakt.pl/Margaryna-truje-Jedzcie-tylko-maslo,artykuly,70377,1.html Odpowiedz Link
henryk245 Re: Margaryna Becel jest szkodliwa ... 29.10.12, 17:10 .. jest jak piszesz-nasz Becel to wasz Benecol podejzewam ze takie samo badziewie jak Flora & Co. jezeli o depopulacje chpdzi to Rzad Swiatowy ma racje poprzez margaryny do NWO ja w tej sprawie niemam zamiaru byc pomocny-taki zemnie dran ! dzieki za linka Jagus-juz jest w moich favorites Pzdr. Odpowiedz Link
henryk245 Re: Margaryna Becel jest szkodliwa ... 29.10.12, 17:27 ciekawy cytat : " Jest wiele margaryn udajacych maslo i ani jednego masla ktore udawaloby , ze jest margaryna" Odpowiedz Link
tetika Re: Margaryna Becel jest szkodliwa ... 29.10.12, 17:43 www.menshealth.pl/dieta/Tluszcze-trans-ukryty-zabojca-3658.html Odpowiedz Link
pia.ed Re: Margaryna Becel jest szkodliwa ... 29.10.12, 17:56 Ma być źródłem witamin, nie zawierać złego cholesterolu. Ale naukowcy nie mają wątpliwości – margaryna wręcz szkodzi zdrowiu. Producenci zachwalają margaryny jako zdrowe ze źródłem witamin. – Już ta masowość reklam jest dla nas znakiem ostrzegawczym Chyba jestem slepa, albo w Szwecji reklama nie jest tak masowa i rzucajaca sie w oczy ... Nigdy nie traktowalam margaryny jako zrodla witamin ... Odpowiedz Link
henryk245 Re: Margaryna Becel jest szkodliwa ... 30.10.12, 15:02 margaryna odwrotnie z tego co sie doczytalem to zwiazki chemiczne powstajace podczas podgrzewania w celu utwardzenia sa grozne dla zdrowia do smazenia kupuje plynne maslo z olejem rzepakowym by bylo plynne 80% masla + 20% oleju rzepakowego tam niepowinno byc zagestszaczy a wiec tych szkodliwych zwiazkow chemicznych tez niepowinno byc co wy na to ? Odpowiedz Link
pia.ed Re: Margaryna Becel jest szkodliwa ... 31.10.12, 23:57 Ja od lat uzywam oleju rzepakowego ktory szwedzcy dietetycy uwazaja za najlepszy do codziennego smazenia. Przy bardziej luksusowych potrawach mozna oczywiscie uzyc oliwy z oliwek, choc ja tego nie robie ... W ogole ze mnie zadna gospodyni, wiec nie wypowiadam sie. Chcialam tylko poinformowac, ze od jutra w Netto 500 gramow masla kosztuje 20 kr, niestety nie z Arla bo to dalej kosztuje 28 50 kr za kostke. Planuje kupic jedna kostke do ewentualnego uzycia przy pieczeniu ...moze teraz nareszcie sie zmobilizuje Co do margaryny to nie zamierzam jej wiecej kupowac, bo na dobra sprawe obywam sie bez smarowania chleba, a mam ja jedynie dla gosci ... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Prawdziwe maslo ... 01.11.12, 08:29 Dzieki Pia za przypomnienie o tym masle, przegladalam reklame i uszlo mojej uwadze, jak bede wracala z cmentarza to mam po drodze i zakupie, bo lubie szarlotke na masle a jablka tez mam. Ja praktycznie juz od 10 lat nie uzywalam nic do smarowania chleba ale moje kolezanka lekarka, powiedziala ze jednak trzeba dostarczyc innych witami dla organizmu i od czasu do czasu go kupie, ale zuzyje najczesciej do np, smazenia dorsza oprocz laxa, smakuje b,dobrze. -Lusia- Odpowiedz Link
henryk245 Re: Prawdziwe maslo ... 01.11.12, 08:47 Lusia niespiesz sie z tymi zakupami,po poludniu okolo 14:30 moge cie hämtac to zrobisz tanie zakupy,zadzwon do mnie. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Prawdziwe maslo ... 01.11.12, 16:04 A co, Henryk, masz jakis mängdrabatt ze wzgledu na duze zakupy ? Ciekawi mnie takze, po ile placisz za kilo "taniego" lososia? Te pomaranczowe czasteczki 100 gramow, mrozone maja zawsze cene powyzej 100 kr/kg. W tym tygodniu sa swieze polowki po 69 kr/kilo w Hemköp. Ta sama cena byla w zeszlym tygodniu w Willis, ale polowka lososia wazyla 1,5 kg, a tyle nie potrzebowalam. PS. Dzisiaj pogoda naprawde listopadowa ... Jest dopiero godzina 16 00, a juz ciemno jak u Murzyna ... po czarnej kawie. .... zrobisz tanie zakupy ... zadzwon Odpowiedz Link
henryk245 Re: Prawdziwe maslo ... 01.11.12, 18:02 Pia 400gr lososia niewymiarowego/mrozonego -33kr za opakowanie Pies sie niezna na wymiarach a omega kwasow potrzebuje 2xtygodniowo 1kg masla zolte/szwedzkie 56 kr za kilowe opakowanie 0,5 kg masla irlandzkiego za 24 kg/opakowanie mrozone cale nogi kurczaka 34,90 kr za 2kg opakowanie wiecej grzechow na tasiemcu,na gwozdziu na scianie , podac ? Odpowiedz Link
dorka556 Re: Łosoś cena... 01.11.12, 18:20 Za 0,5 kg dzikiego łososia mrożonego, norweskiego (bez glazury, z Biedronki) płacę 11PLN. To dużo, czy mało, w porównaniu z Waszymi cenami? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Łosoś cena... 01.11.12, 18:47 Dorko tak jak na dzisiejsza oferte to jestes do przodu o ok, 7zl. u Ciebie taniej. Ale jak nie ma kampani to kilo swiezego lososia kosztuje 200kr, zalezy w jakim sklepie, sa mrozone w kawalkach to troch taniej. Norweskie sa najdrozsze -orginalne. teraz przecietnie za 100 koron - 45 zloty polskich -Lusia- Odpowiedz Link
dorka556 Re: Łosoś cena... 01.11.12, 18:56 Myślałam, że u Was dużo tańszy, skoro Henryk karmi psa łososiem. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Łosoś cena... 01.11.12, 19:05 Henryka pies to Jego oczko w glowie Dorko. Niejedno dziecko w Polsce chcialo by miec tak jak "BoBy" ma u Henryka. -Lusia- Odpowiedz Link
pia.ed Re: Łosoś cena... 01.11.12, 20:09 lusia_janusia napisała: > Ale jak nie ma kampani to kilo swiezego lososia kosztuje 200kr, zalezy w jakim sklepie ... Oczywiscie ten swiezy losos w drogim sklepie jest najwyzszej jakosci ... a tego nie mozna powiedziec o tym z Willis, za 69 kr/kilo ... No i caly czas chodzi o to, ze nie porownujemy cen w DROGICH SKLEPACH, gdzie sie placi za piekne wnetrze i personel do dyspozycji, tylko o zwyklych supermarketach gdzie zakupy robi 90% ludnosci Szwecji. Przeliczylam ... i ten mrozony losos ktory kupuje Henryk w nieregularnych kawalkach dla psa jest tylko troche drozszy od tego swiezego - po cenie extra. Odpowiedz Link
henryk245 Re: Łosoś cena... 01.11.12, 20:02 Dorka tak niemozna liczyc , trzeba wziasc pod uwage dochody netto srednia emerytura netto to 12 000 SEK na miesiac co daje okolo 5800 PLN , jezeli pozatem ma sie male wydatki,hipoteka splacona i zadnych dlugow to mozna Psa karmic cielecym file rowniez ale moj psiak ma alergie i "idzie na" gotowanym kurczaku codziennie plus dwa razy w tygpdniu lax dla kwasow omega 3&6 i dwa razy w tygodniu watrobki kurczakowe dla witamin z grupy B dla skory i futra dla ciekawosci ceny szczeniakow osmiotygodniowych,samczyk 12-15 tysiecy suczka okolo trzytysiace drozsza,ubezpieczenie weterynaryjne i na zycie w przypadku Dobermann'a i Riesen Schnautzer to okolo 5c tysiecy rocznie te rasy sa drogie w adopcji i utrzymaniu,to drozsza pasja niz strzelectwo wliczjc bron , amunicje i podroze w zwiazku z klubowymi zawodami. Psy byöy w moim zyciu od wczesnego dziecinstwa a poniewaz niemam rodzenstwa to wyobraz sobie kim dla mnie byly i w dalszym ciagu sa niema takiej rzeczy ktorej dla mojego Pieska bym niezrobil,to pelnoprawny czlonek naszej sfory. Pzdr. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Łosoś cena... 01.11.12, 20:22 ... ubezpieczenie weterynaryjne i na zycie w przypadku Dobermann'a i Riesen Schnautzer to okolo 5c tysiecy rocznie Ale chyba jest jakas granica wydatkow na zdrowie psa? Czytalam artykul w ktorym podano, ze po przekroczeniu limitu 30 000 kr, reszte kosztow weterynaryjnych trzeba placic samemu ... PS. Osobiscie nigdy nie mialam ubezpieczenia na zycie ... i zyje ... a jak mnie nie bedzie to po co mi pieniadze? Odpowiedz Link
henryk245 Re: Łosoś cena... 01.11.12, 20:36 Pia okres ubezpieczenia to 12 misiecy okres wlasnego ryzyka to sto dni ubezpieczyciel "If" roczna skladka dla Dobermana samczyka to 4940 kr. w przypadlu mojego Psiaka gdyz stracil rabatt-byl w szpitalu w celu ustalenia alergi,inne niechorujace Pieski co roku dostaja jakis rabatt wlasne ryzyko 2000 kr na sto dni leczenia wysokosc 2x basbelopp ,2 x 40 000 kr rocznie Odpowiedz Link
henryk245 Re: Margaryna Becel jest szkodliwa ... 29.10.12, 17:05 .. tez podejzewalem ze co sztuczne to niezdrowe,ale moja dietystka i "sötsyster" upiera sie przy swoim-chyba zaczne ja oklamywac z maslem/smör jest jeden problem-trzeba je wyjac z chlodziarki wystarczajaco wczesniej by mozna nim bylo posmarowac miekki szwedzki chleb "Njuta" ktory przez swa pelnoziarnistosc jest wskazany dla diabetykow ..,chyba juz sie zdecydowalem-nastepne zakupy=maslo ! dzieki za tips Pia. Pzdr. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Margaryna Becel jest szkodliwa ... 29.10.12, 17:51 henryk245 napisał: > z maslem/smör jest jeden problem-trzeba je wyjac z chlodziarki wystarczajaco wczesniej by mozna nim bylo posmarowac .... To dam Ci rade: Uzywaj tego samego przyrzadu ktorym kroisz zolty ser w plasterki, osthyvel ... bedziesz mial cieniutkie wiorki masla ktore chwile potem dadza sie rozsmarowac na tym slodkawym chlebie Jakbym musiala jesc chleb z ziarnami, to juz wolalabym go upiec ... oczywiscie bez syropu. Odpowiedz Link
henryk245 Re: Margaryna Becel jest szkodliwa ... 01.11.12, 21:50 Pia,chöeb."Njuta" jest dla diabetylow znak "zielona.dziorka od klucza"-niema.zucker wogole,ele.jrsy miekki chyba dla tych bezzebnych.rowniez.? Odpowiedz Link
pia.ed Chleb Njuta ... 02.11.12, 00:18 Opiekowalam sie spolecznie pewna starsza bardzo zle widzaca Szwedka, przemila zreszta pania, i robilam jej zakupy. Kupowalam czasem ten chleb, a poniewaz po zakupach zostawalam na pare minut w jej domu, wiec taki chleb mialam moznosc sprobowac. To ze byl miekki bylo dla mnie wada ... nie mowiac juz o szwedzkim smaku ... bo slodycz mozna osiagnac w inny sposob niz dodajac cukru. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Chleb Njuta ... 02.11.12, 08:47 Ja wole swoje graham bulki, bo juz od dawna nie gustuje w tutejszym chlebie, czasem dla odmiany smaku kupie sobie bulke "fitnes" lub ciemna "ciabate- ta dziele na polowe bo na raz to troche za wielka- ciabata oczywiscie. -Lusia- Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Chleb Njuta ... 02.11.12, 10:07 Kiedyś też lubiłam ciabatę,ale jak przeczytałam,że w 100g. ma 238 kcal. to mi się odpodobała. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Chleb Njuta ... 02.11.12, 10:39 Ale dlaczego ciabata mialaby tyle kalorii? Przeciez ona przypomina zytni chleb ... ziaren tez w niej nie ma ... tlusta nie jest. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Chleb Njuta ... 02.11.12, 11:42 Nie mam pojęcia Pia dlaczego wszędzie piszą,że ciabatta jest kaloryczna. może dlatego,że dodaje się do ciasta oliwę z oliwek,mleko,czasem miód. www.zapytanko.pl/tag/ciabatta/ Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Chleb Njuta ... 02.11.12, 14:38 To cale szczescie ze jem tylko 1/2 bulki, ale one i tak sa troche wieksze od tych zwyklych bulek i ciezsze. -Lusia- Odpowiedz Link
pia.ed Re: Chleb Njuta ... Ciabatta 02.11.12, 15:33 No to rusze pupe sprzed komputera i przejade sie do najblizszego sklepu aby zobaczyc ile ciabatta ma kalorii, i z czego sie sklada ... pod warunkiem oczywiscie znajde ciabatte w opakowaniu ... Odpowiedz Link
pia.ed Re: Chleb Njuta ... Ciabatta 03.11.12, 18:41 Ciabatty w Netto i Lidl nie ma, a wlasnie te dwa sklepy mam najblizej ... Sprawdzilam jednak ile kalorii maja inne dobre chlebki, pelnoziarniste lub z ziarnami innych roslin i stwierdzilam, ze maja od 250 do 300 Kc ... To jaki Jaga niskokaloryczny chleb kupujesz? Sprawdzilam szwedzka ciabette na necie i ma ponizej 200 KC, nizej chyba sie juz nie da zejsc, bo maka jest bardzo kaloryczna, i wszystkie produkty maczne sa zabronione przy odchudzaniu. Henryk. a ktory Njuta kupujesz? Bo jest ich kilka w tej serii ... Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Chleb Njuta ... Ciabatta 03.11.12, 18:51 Pia,ja bardzo mało chleba jem teraz.Bułka razowa krojona w plasterki i na raz jeden plasterek.Właściwie mogę żyć bez chleba.Bułek też nie jem. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Chleb Njuta ... Ciabatta 03.11.12, 19:53 To podziwiam Cie za wytrwalosc JAGO. -Lusia- Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Chleb Njuta ... Ciabatta 04.11.12, 12:53 HENRYK, a Ty co zaniemogles??? -Lusia- Odpowiedz Link
henryk245 Re: Chleb Njuta ... Ciabatta 04.11.12, 16:31 Czesc Dziewczyny w pol czwartej dotarlismy do domu Babby i ja,niebylo zasiegu w lesie ale polskie radio na 225 kHz bylo slychac doskonale Torpet (lesniczowka) pamieta jeszcze dunskie czasy-jest z XVII wieku ale w pelni modernt oj dawno temu mialem taki weekend "kendo" bedzie w domu dziesiatego przed poludniem. Pzdr. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Chleb Njuta ... Ciabatta 04.11.12, 17:39 No to faktycznie Cie wywialo, Boby pewnie byl szczesliwy.? -Lusia- Odpowiedz Link
henryk245 Re: Chleb Njuta ... Ciabatta 05.11.12, 05:28 swobodnadyskusja.myfreeforum.org/sutra34906.php#34906 Dobre Rano Wsiem Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Chleb Njuta ... Ciabatta 05.11.12, 09:08 Henryk - Alslutningen misslickades- nie pokazalo strony -Lusia- Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Wazne dla Henryka 05.11.12, 14:41 HENRYK ZALATWILAM Kristianstadlbladet dla WAS, Kendo chciala, tak ze moze w tym tygodniu bedziesz mial w skrzynce pocztowej 6 miesiecy wazna prenumerata. -Lusia- Odpowiedz Link
henryk245 Re: Wazne dla Henryka 05.11.12, 15:29 Dzieki Lusia "kendo" bedzie miala dluuuuuugie sniadania. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Chleb Njuta ... Ciabatta 05.11.12, 15:15 lusia_janusia napisała: > Henryk - Alslutningen misslickades- nie pokazalo strony Lusiu, jak tylko Henryk przesle cos dlugiego i ciezkiego, to albo odkladasz to "na pozniej" czyli "nigdy", albo stronka Ci sie nie otwiera ... Mnie stronka otworzyla sie i to nawet WIELOKROTNIE, wiec sprobuj jeszcze raz ... Od razu zaznaczam, ze dyskusja jest baaaaaaaaaaardzo dluga i nie zamierzam jej czytac, bo temat mnie nie interesuje, ale moze zainteresuje Ciebie? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: otwarcie linku 05.11.12, 18:03 Pia jak sa dlugie to wsporst pisze ze byly dlugie i czasami czytam fragmentami, a ten wspis Henryka o god,5,28 to link wcale nie otwiera, probuje za kazdym razem. -Lusia- Odpowiedz Link
pia.ed Re: otwarcie linku 05.11.12, 22:56 No to zebyc wiedziala co tracisz, to wkleje chociaz poczatkowe fragmenty .... Polscy Globalisci Zapis rozmowy Oleksego z Gudzowatym 2007-10-12 | Józef Oleksy w rozmowie z Aleksandrem Gudzowatym nie tylko mówił o Aleksandrze Kwaśniewskim "mały krętacz", a o Leszku Millerze "dupek". Potwierdził też słowa Gudzowatego, że to "żule", a wszystkich polityków określił jako "barachło". Posłuchaj i przeczytaj zapis rozmowy byłego premiera z biznesmenem. Oleksy: Odświeżam umysł i będę jak brzytwa G: Ja ci powiem. Cokolwiek się nie stanie, to będzie dla was za mało. Naprawdę. O: Mów: dla nich. G: Dla ciebie też, bo ty brałeś w tym wszystkim udział. O: We władzy brałem udział w swoim okresie. G: Mieliście w dupie tę Polskę, ci też mają na zmianę, jeszcze nie wiedzą… O: Ja nigdy nie miałem! G: Oj tam! O: Moja sitwa i owszem, miała w dupie. G: Masz wielką kuchnię. O: Jaką kuchnię? G: Byłeś gruby jak beczka jak byłeś premierem. Teraz jesteś w miarę zwykłym człowiekiem. O: (nieczytelne) … kiedy nie mają argumentów przeciwko komuś, wtedy tak atakują G: Ja nikogo nie atakuję. O: Teraz ze mną na solo nie wygrasz. Ja bardzo dużo czytam, odświeżam umysł i kur... będę jak brzytwa. O synu Leszka Millera: biznesmeni łasili się do tego gówniarza G: (...) rzeczywiście była gra między Millerem a Kwaśniewskim. O: (...) W każdym razie rzecz idzie o to, kto powiedział, że Młody bierze [chodzi o syna Leszka Millera]. Bo to, że bierze to chodziło powszechnie, że nagabuje, że jest natrętny. A Miller [ojciec] moim zdaniem musi być w to zamieszany, bo on wybiela Młodego. Albo wyczuł, że jeszcze może wrócić temat Młodego. Bo skąd na przykład się Młody wziął przy rozmowie Belki z Wieczerzakiem, co telewizja pokazała. Późna pora, Pałac Prezydencki, idzie na spacer nad Wisłę Belka, Wieczerzak i Młody Miller. I żaden dziennikarz o to nie zapyta. G: Może pedały? O: Nie sądzę (...) O: Młody (Leszek, syn premiera Millera – red.) miał być aresztowany po powrocie ze Stanów na lotnisku (jesienią 2001 roku – red.). Woźniakowski (Józef, wiceminister skarbu, przyjaciel Millerów – red.) zap... do Stanów, żeby go powstrzymać. Wrócił (młody Miller) cztery miesiące później, jak Leszek był już premierem. A co robił w Stanach? Kto mu organizował? Kto się nim opiekował? Za co tam był? Sam pamiętam parę spotkań towarzyskich, na których młody gówniarz był oblegany przez Krauzego, Kulczyka, Staraka i to łasili się do niego, że aż żal było patrzyć. G: A ty też buzi mu dawałeś. O: Nie dawałem mu buzi. On jak wchodził, to już oni byli przy nim. Ludzie to komentowali. Nie wiem, po co oni na przyjęciu musieli go otaczać wianuszkiem. Przecież to byli wielcy biznesmeni, co by nie mówić. Nie szanowali się. Te wszystkie imprezy w Zakopanem (chodzi o sylwestra polityków lewicy z biznesmenami w 2002 r. – red.), z rodziną całą. To wszystko nasuwało ludziom skojarzenia, że to się właśnie tak toczy. Nie mam kumpla Millera O: Porzuciłeś mnie brutalnie, jak tylko upadłem! G: Ja nie przyjmuję w ogóle takich inwektyw. (...) Jak sobie przypomniałeś, to dzwoniłeś. O: Ale potem uznałem, że nie mogę być natrętny. G: A co tam takie: „upadłem” O: (...) Tak, i w związku z tym zaraz się odwrócili ode mnie, ale że ty również? G: Ja się nie odwróciłem i ty dobrze o tym wiesz. Nie kokietuj jak stara pierdoła. Idź się odlej, to sobie przypomnisz, że jesteś chłop. O: Ja nie kokietuję, ja ci wyrzucam. G: Masz kumpli (...), którzy cię podtrzymują na duchu. Myślę o Millerze. O: Nie mam kumpla Millera. O Kwaśniewskim i Millerze: skończone żule G: A wracając do twojego przyjaciela Millera i Kwaśniewskiego, żeby tak razem ocenić. To są takie skończone żule... O: Teraz odkryłeś? G: ...i takie chu.. i taka młodzieżówka. O: I obaj mnie zwalczali w różnych fazach. G: To nawet dobrze było, że cię zwalczali. Odpowiedz Link
lusia_janusia Przeczytalam... 06.11.12, 00:26 PIA dziekuje , ... czytalam akurat caly ten kawalek, ktory nadalas... i nie wiedzialam czy sie smiac czy to rzeczywistosc, prawie tak jak jakis monolog by wyglaszal. Komputer to ja mam dziadka staruszka 1999roku, i co rusz wlacza mi sie plansza zeby cos "uppdatera", a ja sie nie znam na tym ustrojstwie. Bede musiala chyba znowu dzwonic do siostrzenca zeby mi poustawial na nowe jak nalezy? ale Kendo juz wraca w tym tygodniu, to podejrzewam ze po niedzieli moze ona cos poradzi. -Lusia- Odpowiedz Link
pia.ed Re: Przeczytalam... 06.11.12, 13:24 Jak sie wlacza UPPDATERA to sie w to klicka i samo sie to wykonuje ... ... ... Moj komputer stacjonarny ma 3 lata, a Patrika co najmniej 7 lat, bo odziedziczyl go po mnie ... i nic na nim nie bylo robione, ani czyszczenie, ani jakas "resekcja" czy cos w tym rodzaju ... bo nie mamy kogo o to poprosic, a w sklepie chcieli za takie "prawdziwe" czyszczenie 800 kr... juz 3 lata temu, a dzis pewnie 1000 kr bo trzebaby najpierw przegrac na inny dysk. A dlaczego nie pojedziesz do swojego siostrzenca zeby go doprowadzil do porzadku??? Komputery, nawet stacjonarne, nie sa tak ciezkie. Nie waza wiecej niz Twoje zakupy ... Odpowiedz Link
henryk245 Re: otwarcie linku 06.11.12, 10:53 Pia z surfplatty niebardzo sie da wklejac teksty,zeby to zrobic musialbym podniesc zwloki i przejsc sie do biura a to nietakie latwe z "diabetesfötter" i z "krzyzem" w rozsypce oszczedzam krafty na spacerki z Futrzakiem-on niemoze cierpiec zmojego powpdu. Dzieki Pia ze wkleilas fragmenty tekstu,dobre na wypadek gdyby link przestal funkcjonowac . Pzdr. Odpowiedz Link
pia.ed Teraz fragment z konca strony ..... 06.11.12, 13:37 PostPosted: Mon Nov 05, 2012 6:23 am Post subject: Reply with quote Maverick wrote: Na wszelki wypadek trzeba przejechac ten okres swiateczny na gazie, aby w razie czego nie cierpiec Ifie. trzymaj sie. w dniach 21 - 23 grudnia nasz uklad sloneczny bedzie przechodzil przez galaktyczny rownik-tam jest ciemno jezeli eöektryka padnie to tylko swiece i kuchenki gazowe wody tez trzeba zrobic zapas ..no i suchy chleb dla konia i konserwy typ swinnaja tuszonka gdyz tluszcz daje wiecej energi niz hude mieso,cebula i takie tam jak dla syberyjskich wiezniow,niezaszkodzi tez uzbroic sie. o tych sprawach NASA juz przestala milczec ale info tylko na fack stronach,dla tych lepiej wiedzacych,ja mam info od chlopakow z SETI z RPA,oni tez ryzykuja informujac innych. puki co jest czas by naprawic swoje bledy,kazdy na swoj sposob Pzdr. Back to top View user's profile Send private message Goska Forumowy Ekspert Joined: 06 Dec 2009 Posts: 388 PostPosted: Mon Nov 05, 2012 7:33 am Post subject: Reply with quote Data 21.12.2012 Zapodal MieczDucha Zacytuje kilka fragmentów strony promujacej nowa ere-2012 i inne tego typu diabelskie nauki , ludzie ktorzy komentuje na tej stronie te rzeczy zachwyceni sa nimi. Niedwuznacznie ludzie przez te nauki sa przygotowywani do mordowania ludzi ktorzy nie beda sluchac szatanskich nauk. Nie wiemy czy w przyszloscii akurat te same nauki beda gloszone ale wszytsko to wpisauje sie w strategie szatana wzgledem chrzescijan , podczas wielkiego ucisku wielu z nas zginie ale kto wytrwa do konca w wierze i milosci bedzie zbawiony cytuje : " I tu pojawia się problem. Potrzebna będzie selekcja i usunięcie pozostałości poprzedniej epoki. Co to oznacza? Łatwo się domyśleć. Do życia w nowym świecie dopuszczeni będą Ci, którzy sprostają tym idealistycznym wymaganiom, czyli posiadający wyższy niż przeciętna poziom świadomości. Wg. klasyfikacji, którą podałam jest to poziom, co najmniej czwarty. Fala jednak umożliwi dużej ilości ludzi osiągnięcie go. To również jest jej celem. Jednak, jeśli my sami temu procesowi nie pomożemy, może nas ominąć wielka szansa ewolucyjna, no i oczywiście, dalsze przetrwanie w tym świecie. Selekcja wg. założeń ma się dokonać do roku 2020. Ponieważ ulec mają przeorganizowaniu wszystkie dziedziny życia, zrozumiałym jest, że aby stało się to tak jak trzeba muszą zostać wyeliminowani Ci, którzy na to nie pozwolą. Może się to wydać cyniczne i okrutne, lecz bez tego cywilizacja zginęłaby w ciągu najbliższych 25 lat pociągając za sobą całą biosferę. Tak, że tego rodzaju posunięcie ratuje ten świat przed definitywnym końcem. Jak ciekawi jestescie jak wygladac i na czym polegac bedzie ta SELEKCJA to zajrzyjcie sobie np do KSIEGI DANIELA 7:25 , 8:24-25 , 11:33 , Mateusza 24 , Łukasza 21 , Objawienie 13 cytuje : " Świat stanie się jedną unią polityczno – gospodarczą z uwzględnieniem lokalnych odrębności " Zjednoczony swiat w poczatkowej fazie moim zdaniem bedzie gral przyjaciela - 1 Tesaloniczan 5:3 , ludzie bede zachwycac sie tym falszywym pokojem ale biada tym ktorzy ich beda sluchac bo król zuchwaly-zwierze nie bedzie mial dla nikogo litosci Objawienie 13:3-7 , Daniela 7:23 cytuje : "Eutanazja nie tylko zostanie zalegalizowana, ale też często stosowana. Zaistnieje przekonanie, że honorowo jest żyć i umrzeć jako człowiek a nie jako zombi. Ponadto eutanazja eliminuje niepotrzebne cierpienie i zapewnia dobrą śmierć." cytuje : " Przy wzroście amplitudy fali należy spodziewać się: Zaostrzenia się kryzysu ekonomicznego. Kataklizmów. Nasilenia zachorowań na choroby psychiczne i zwiększenia ilości samobójstw. Epidemii. Zwiększonej umieralność. Niepokojów społecznych i rozruchów politycznych. Nieprzewidywalnych i nieobliczalnych zachowań przywódców. Zdarzeń, które będą w sposób spektakularny obalały dotychczasowe przekonania. Awarii sprzętu elektronicznego i np. katastrof lotniczych." Od siebie tyle moge dodac : " I cała ziemia szła w podziwie za tym zwierzęciem. I oddali pokłon smokowi za to, że dał zwierzęciu moc, a także zwierzęciu oddali pokłon, mówiąc: Któż jest podobny do zwierzęcia i któż może z nim walczyć ? " OBJAWIENIE JANA 13:3-7 " będą was wydawać i rodzice, i bracia, i krewni, i przyjaciele, i zabijać niektórych z was, i będziecie znienawidzeni przez wszystkich dla imienia mego, lecz i włos z głowy waszej nie zginie. Przez wytrwałość swoją zyskacie dusze wasze " ŁUKASZA 21:16-19 biblia.webd.pl/forum/viewtopic.php?t=4464 Odpowiedz Link
pia.ed Byl odnosnik do strony bibilijnej ..... 06.11.12, 13:44 Oto jej poczatek: Forum biblijne Teorie spiskowe szatańska manipulacja " Niebo i ziemia przeminą, ale słowa moje nie przeminą.Ale o tym dniu i godzinie nikt nie wie: ani aniołowie w niebie, ani Syn, tylko Ojciec. Baczcie, czuwajcie; nie wiecie bowiem, kiedy ten czas nastanie " " Nadto rzekł Bóg do Noego i do jego synów, którzy byli z nim, mówiąc: Oto Ja, Ja ustanawiam przymierze moje z wami i z potomstwem waszym po was, i z wszelkimi istotami żyjącymi, które są z wami, z ptactwem, z bydłem i z wszystkimi dzikimi zwierzętami, które są z wami, z tymi wszystkimi, które wyszły z arki wraz z wszystkimi zwierzętami ziemi.I ustanawiam przymierze moje z wami, że już nigdy nie zostanie wytępione żadne ciało wodami potopu i że już nigdy nie będzie potopu, który by zniszczył ziemię.Potem rzekł Bóg: To będzie znakiem przymierza, które Ja ustanawiam między mną a między wami i między każdą istotą żyjącą, która jest z wami, po wieczne czasy; łuk mój kładę na obłoku, aby był znakiem przymierza między mną a ziemią.Kiedy zbiorę chmury i obłok będzie nad ziemią, a na obłoku ukaże się łuk, wspomnę na przymierze moje, które jest między mną a wami i wszelką istotą żyjącą we wszelkim ciele i już nigdy nie będzie wód potopu, które by zniszczyły wszelkie ciało. " GENESIS 9:8-15 " Bo tak jest u mnie, jak w czasach Noego: Jak przysiągłem, że wody z czasów Noego nie zaleją ziemi " IZAJASZA 54:9 szatan i jego sludzy maja jednak inne zdanie na temat potopu , zwodza i strasza nieswiadomych ludzi np wybuchami na sloncu , ukladami planet , planeta nibiru ktore wg nich maja wywolac przebiegunowanie ziemi , globalny potop i zakonczyc ta cywilizacji. W te bzdury i klamstwa wierza lub ewentualnie beda wierzyc ludzie ktorzy nie znaja Biblii oraz ci ktorzy nie ufaja Bogu Ojcu i jego Synowi Mesjaszowi. Samo podawanie konkretnej daty pokazuje ze to dzielo szatana ktore mu sluzy , sam "wielkie ucisk" ma trwac okolo 42 miesiace a jeszcze go nie ma , gdzie wiec koniec swiata w 2012 r , gdzie miejsce i czas m.in na globalna wladze lub znamie zwierzecia ? Nie przypadkowo zostalismy wielokrotnie w Słowie ostrzeżeni przed fałszywymi prorokami i naukami szatanskimi " Ludzie zaś źli i oszuści coraz bardziej brnąć będą w zło, błądząc sami i drugich w błąd wprowadzając. Potop wedlug Biblii byl sprawiedliwym sadem Bożym nad bezboznymi ktorzy nie chieli sie opamietac i pogardzili wszelkimi ostrzeniami.Potop mial miejsce okolo 4400 lat temu ale wedlug szatana i jego klamliwych przepowiedni potop mial miejsce okolo 11500 lat temu i byl skutkiem ukladu cial niebieskich i ich ruchem jak np nibiru ktore jest scisle powiazane z Babilonem i mardukiem czyli tak naprawde demonem ukrywajacym sie pod ta nazwa. " Ale teraźniejsze niebo i ziemia mocą tego samego Słowa zachowane są dla ognia i utrzymane na dzień sądu i zagłady bezbożnych ludzi.Niech to jedno, umiłowani, nie uchodzi uwagi waszej, że u Pana jeden dzień jest jak tysiąc lat, a tysiąc lat jak jeden dzień.Pan nie zwleka z dotrzymaniem obietnicy, chociaż niektórzy uważają, że zwleka, lecz okazuje cierpliwość względem was bo nie chce, aby ktokolwiek zginął, lecz chce aby wszyscy przyszli do upamiętania. " 2 Piotra 3:7-9 Ojciec Wszechmogący i Jahszua nie chca jak wiemy niczyjej smierci , Biblia a szczegolnie Ewangelia - dobra nowina ukazuja nam robic aby byc zbawionym , miec w przyszlosc zycie wieczne i jak sie ocalic przed smiecia , przyszlym sadem i zniszceniem zła. szatan w swoich naukach i pseudoproroctwie o 2012 r nie daje zadnej nadziei i nie udziela pomocy , kaze samemu sie ratowac - czyli np uciekac w wysokie gory , budowac niezatapialne statki i podziemne schrony a i tak to wszystko nie ratuje przed smiercia bo predzej czy pozniej ona przyjdzie.Co do podziemnych schronow to chowac w nich sie beda jak szczury ale dopiero pod koniec wielkiego ucisku lub po nim - " I wszyscy królowie ziemi i możnowładcy, i wodzowie, i bogacze, i mocarze, i wszyscy niewolnicy, i wolni ukryli się w jaskiniach i w skałach górskich i mówili do gór i skał: Padnijcie na nas i zakryjcie nas przed obliczem tego, który siedzi na tronie i przed gniewem Baranka, albowiem nastał ów wielki dzień ich gniewu, i któż się może ostać? " Objawienie 6:15-17 Celem glownym falszywych proroctw i nauk jak o 2012 jest zniechecenie i zamydlenie ludziom oczu na jedyne prawdziwe i bezbłędne proroctwa biblijne , bo zeby znac bezblednie przyszlosc trzeba byc jak Ojciec Wszechmogący poza czasem i przestrzenia. Ojciec i Syn wszystko co mieli do przekazania na temat zbawienia , wiary i przyszlosci to przekazali nam w pełnej i doskonalej formie czyli Biblii - Słowie Bożym , dlatego wszelkie inne "proroctwa" sa dzielem ludzkim lub szatanskim i nie sa bezbledne jak biblijne. szatan produkujac setki jak nie tysiace filozaofii , nauk i proroctw sprawil ze wielu ludzi gubi sie tub traci calkowicie ochote na badanie Słowa Bożego i jego proroctw.Wielu z nich juz slucha i bedzie sluchac nauk szatanskich - " A Duch wyraźnie mówi, że w późniejszych czasach odstąpią niektórzy od wiary i przystaną do duchów zwodniczych i będą słuchać nauk szatańskich, uwiedzeni obłudą kłamców, naznaczonych w sumieniu piętnem występku " 1 Tymoteusza 4:1-2 Nieznajomosc Biblii i lekcewazenie proroctw jest i bedzie smiertelnie niebezpieczna bo jedna jest droga zycia a drog smierci tysiace. W 21.12.2012 zainwestowana duza energii i pieniedzy , szczerze mowiac moim zdaniem moga wystapic w okolicach tej daty straszne i grozne wydarzenia ale nie bedzie to globalny potop lub koniec swiata wywolany przez ciala niebieskie. Ewentualne wydarzenia ktore mam na mysli to zapowiadany przez Pana w ewangeliach - POCZĄTEK BOLEŚCI czyli powstanie narodow i panstw przeciwko sobie , miejscowe wielkie trzesienia ziemi , miejscowe zarazy oraz głód. Jak wiemy wszystkie te zdarzenia prawdopodobnie tez trzesienia ziemi - bron geofizyczna moga byc wywolane przez ludzi i jesliby one zostaly wywolane w 2012 , szatan ktory by je wykreowal wykorzystujac rowniez media i pseudoreligie do siania klamliwej propagandy moglby zwiesc i narobic wiele zla. Do tego rowniez dochodza jak w artykule o NEW AGE inne diabelskie nauki o globalnej swiadomosc , zlotym wieku , erze wodnika , ufo itd. 21.12.2012 moze byc katalizatorem w pozniejszym zjednoczeniu panstw i pseudoreligii. Podsumowujac szatan i jego slugusy prawdopodobnie cos knuja wokol tej daty ale chocby nic wielkiego sie nie stalo 21.12.2012 lub okolicach to my chrześcijanie i tak musimy byc gotowi na poczatek bolesci tak jakby mial on dzisiaj sie zaczac. Musimy byc czujni i sie strzec w kazdym czasie bo wielkie zwodzenie , falszywe wielkie cuda i wszelkie oszustwa nadejda predzej czy pozniej , my zas musimy trwac w wypelnianiu Słowo i przy Przy Panu Jahszua ku chwale Ojca bo czyniac to mamy szanse dzieki pomocy i łasce Bożej uniknac zła lub dostapic nawet pochwycenia ktore nastapi jakis czas po odstepstwie i po objawieniu sie czlowieka niegodziwosci - syna zatracenia " Co się zaś tyczy przyjścia Pana naszego Jahszua Mesjasza i spotkania naszego z nim, prosimy was, bracia , abyście nie tak szybko dali się zbałamucić i nastraszyć, czy to przez jakieś wyrocznie, czy przez mowę, czy przez list, rzekomo przez nas pisany, jakoby już nastał dzień Pański. Niechaj was nikt w żaden sposób nie zwodzi; bo nie nastanie pierwej, zanim nie przyjdzie odstępstwo i nie objawi się człowiek niegodziwości, syn zatracenia Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Byl odnosnik do strony bibilijnej ..... 06.11.12, 16:55 Sluchajcie nie wiem co o tym wszystkim myslec, ale zauwazam ze juz nawet autorytety sie nad sama trescia zastanawiaj, o prawdziwosci zdarzenia, -Lusia- Odpowiedz Link
pia.ed Re: Byl odnosnik do strony bibilijnej ..... 06.11.12, 17:55 Ja nie widze tu zadnych autorytetow ... najzwyklejsza dyskusja nad przepowiedniami dotyczacymi konca swiata 21 12 2012, ktore pochodza od samego SZATANA, a kims wierzacym w Boga, ktory twierdzi ze konca swiata nie bedzie ... bo najpierw musi pojawic sie syn zatracenia ... " Co się zaś tyczy przyjścia Pana naszego Jahszua Mesjasza i spotkania naszego z nim, prosimy was, bracia , abyście nie tak szybko dali się zbałamucić i nastraszyć, czy to przez jakieś wyrocznie, czy przez mowę, czy przez list, rzekomo przez nas pisany, jakoby już nastał dzień Pański. Niechaj was nikt w żaden sposób nie zwodzi; bo nie nastanie pierwej, zanim nie przyjdzie odstępstwo i nie objawi się człowiek niegodziwości, syn zatracenia Odpowiedz Link
henryk245 Re: Byl odnosnik do strony bibilijnej ..... 06.11.12, 18:21 "koniec swiata" to pojecie wzgledne,nie dla wszystkich jest koncem nasza cywilizacja doszla do punktu zwrotnego,nasi naukowcy choc bardziej nadeci niz madrzy tym razem sie niemyla-w sprawach astrofizycznych co do Bibli ..nigdy nieneguje czegokolwiek czego niemge zrozumiec troszle religijnej hitori Ahura Mazda urodzil sie 25 grudnia a gdy umarl po trzech dniach zmartwychwstal itd ... w niewoli Babilonskiej Zydzi zatracali swa wiare-modyfikowali ja gdy przez Persow wyzwoleni zostali noewszyscy powrocili do Domu Jakuba,ci co pozostali zmpdyfikowali religie; odeszöi od Mosaismu i stworzyli Judaism z zapozyczonymi ideami dualizmu Boga ,od Zaraister puzniej Chrzescijanie i Muzulmanie,wszyscy budowali swe religie na obowiazujacej w Palestynie religi. moje zdanie: jezeli ktos w to wierzy-szczesliwy czlowiek,ja do tej grupy nienaleze,niestety. www.crystalinks.com/z.html Odpowiedz Link
pia.ed Pastor odprawila nabozenstwo dla zwierzat 06.11.12, 23:22 Pewne rzeczy ze StaregoTestamentu wytlumaczyl Parandowski, chyba tak sie nazywal. Jedyne co pamietam, to ze wytlumaczyl przejscie zydow przez wode, i gorejacy krzak ... Ja nie naleze do ludzi ktorzy probuja zrozumiec zawiklane sprawy, no a szczegolnie nie teraz, kiedy musze kierowac cala swoja energie na nowa technike ktora powinnam znac, a ktora przerasta moje mozliwosci. Laurie Lofsvold kommer från USA. Hon har verkat som präst både där och i andra länder. Och har tidigare hållit fler djurgudstjänster. "I Eringsboda välsignades bara gulliga pälsdjur. Det tackar jag för. Jag har förr fått välsigna ormar, småfåglar, fiskar, en jättespindel, hela boskapsbesättningar och en gås som vägrade stå still. Men tror man, liksom jag, att hela skapelsen är helig måste man vara beredd att visa det". Vid själva välsignelsen ber församlingen en tackbön, så leder husse eller matte fram djuret och berättar vad det heter. Laurie upprepar namnet, lägger sin hand på djurets huvud och säger: "Du är skapad av Gud och Gud älskar dig." Hon avslutar med att teckna ett kors. - Det finns tyvärr inga djurpsalmer, säger Laurie Lofsvold. Men vi sjöng psalmer som många barn kan. Till en av dem hade jag själv författat en ny djurvers. www.expressen.se/kvp/ronnebyprast-holl-en-gudstjanst-for-husdjur/ Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Nic nie neguje... 06.11.12, 23:59 Dyskusja nie tylko u nas, wiec skad wzial sie temat?, kto pierwszy podal do publiczej wiadomosci date 12,12,2012. ? Ja nie jestem 100 % zwolennicza abstrakcji nadprzyrodzonych, nie czytuje nowinek fachowych o kosmosie i tp. I wydaje mi sie jak sprwy wyciekly to nie stworzyl to sobie zykly laik , tylko grupa ludzi, ktorzy zamuja sie tym tematem i zjawiskami, i ta grupe ludzi nazywam ja "autorytetami" Pomijam kwestie, z bibli, ktora mozna tlumaczyc na rozne spsoby, bo ile ludzi tyle tlymaczen. -Lusia- Odpowiedz Link
pia.ed Re: Nic nie neguje... 07.11.12, 00:29 Nie mam pojecia kto o tej dacie pierwszy napisal, o tym czytalam juz na poczatku roku. A dlaczego mieliby wyznaczyc te date eksperci ? Daty "konca swiata" pojawiaja sie od czasu do czasu ... najczesciej podawane przez jakies sekty. Jedna z sekt popelnila nawet grupowe samobojstwo chyba 20 lat temu, przed koncem swiata, ktory nigdy nie doszedl do skutku. Odpowiedz Link
henryk245 google wie wszystko 07.11.12, 11:09 www.google.com/m?q=astronomia%20dla%20wszystkich&client=ms-opera-mobile&channel=new zdaje sie ze w latach '60tych wyliczono konstelacje gwiazd regresywnie , chodzila o pas Orion i trzy najwieksze piramidy w Egipcie,przy okazji odwrocono metode i wyliczyli polozenie naszego ukladu slonecznego w naszej galaktyce dane te byly znane wczesniej ale to w drugiej polowie XX wieku postawiono "kropke nad i " puzniej Hubble i Kepler astro teleskopy potwierdzily wyliczenia. ja rozumiem niepokuj ludzi,chcac oddalic strach wierza ze wyliczenia byly bledne,wedlug mnie-niech tak bedzie. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: google wie wszystko 07.11.12, 12:20 Według mnie,to umysł ludzki nie jest w stanie tego wszystkiego ogarnać. Piszą,bo pisza,potem za ileś lat dementują,poprawiaja, zależne od posiadanych przyrządów.Na koniec świata nie zgadzam się i i nie ma takiej opcji.Zawsze może trafić w ziemię jakieś coś ,ale przewidzieć? Odpowiedz Link
henryk245 Re: google wie wszystko 07.11.12, 15:16 Chcialbym moc z taka precyzja przewidywac szczesliwe numerki w LOTTO z jaka astronomowie przewiduja kosmiczne fenomeny. niema sie czego bac; z prochu ( kosmicznego ) powstalismy i w proch ( kosmiczny ) sie zamienimy wrocimy do domu,o ! Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: google wie wszystko 07.11.12, 15:52 Trafnie Henryk zauwazyles, ze nie przewidza ile ludzi np, wygra miljony, tzn,maja pula i ja dziela pomiedzy wylosowane trafne numery, ale nikt nie wytypowal zaplanownych i byl pewny na 100 % ze to wlasnie te numery. I tak z ta data 12,12,2012. -Lusia- Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: google wie wszystko 07.11.12, 16:05 Nie wiem jak to sie stalo znikna mi ten niebieski pasek, z ktorego mogla wybierac swoje linki? co robic? -Lusia- Odpowiedz Link
henryk245 Re: google wie wszystko 07.11.12, 18:01 " niebieski pasek " to adress fält u gory po prawej masz ikony wybierz po koleji az trafisz na adressfält placering,wybierz uppe. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: google wie wszystko 07.11.12, 19:05 jakos mi zaskoczylo, zobacze jak wylacze -Lusia- Odpowiedz Link
pia.ed Przywracanie paska adresu 08.11.12, 00:29 Ciesze sie, ze Lusi pomoglo, ale ja osobiscie Twej rady nie zrozumialam. Moze dlatego, ze uzywam Firefoxa, a Wy macie Internet Exploer? U mnie ikonki sa w prawym dolnym rogu , ale klikanie sprawiloby, ze otworzyloby mi sie GG, Space, antyvirus Avanti, ale zaden pasek by nie wrocil by na swoje miejsce. ... A tak przy okazji chcialam sie zapytac Henryka czy pali ... warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34889,12809673,Wielka_kabina_dla_palaczy_w_Warszawie__Pierwsza_taka.html Odpowiedz Link
henryk245 Re: Przywracanie paska adresu 08.11.12, 07:48 Pia rade dawalem z Androida,stacjonarny chodzi na Windows 7 ale zadko z niego kozystam gdyz musialbym siedziec przy biurku - wole lezec z Tab'em w lewej a piszac prawa reka- -leniwiec zemnie. Nie,ja ani niepale ani niepije,jag snusar (det är gott) z opioidami tez ostrozny jestem,zasluguje sobie na piaty wymiar,ooch jaki ja swienty jestem,az strach. Odpowiedz Link
pia.ed Na temat konca swiata ... 08.11.12, 17:31 Skadbys nie dawal rad, to jednak skutkuja ... a moze maja tylko dzialanie pozorne, gdy polowa "krolikow doswiadczalnych" dostaje prawdziwy preparat, a reszta bezwartosciowe placebo ... W obu przypadkach ma zwyczaj pomagac No to jak widze, musimy uciekac do Afryki: www.fakt.pl/Afryka-przetrwa-koniec-swiata-Szanse-na-przetrwanie-maja-ci-ktorzy-schronia-sie-w-wysokich-partiach-gor-poludniowej-Afryki,artykuly,186966,1.html Odpowiedz Link
henryk245 Re: Na temat konca swiata ... 08.11.12, 18:03 ha ha,dobre ale ja rzeczywiscie mam ikony u gory na Windows'ie a na Android'zie w zaleznosci z ktrego browsera terza Opera Mobil wiec mam je na dole,na browsie z Samsung'a sa u gory pozatem wybierz verktyg i umiesc je sobie gdzie chcesz. _____________________________________________________________________ www.fakt.pl/Afryka-przetrwa-koniec-swiata-Szanse-na-przetrwanie-maja-ci-ktorzy-schronia-sie-w-wysokich-partiach-gor-poludniowej-Afryki,artykuly,186966,1.html chyba 10c lat temu na TOK FM slyszalem wywiad z P.Gerylm , wedlug mnie nieco zwariowany Belg ale on rzeczywiscie wierzy w to co mowi - wielu go posluchalo i w Gorach Smoczych kupilo dzialki , w Lesotho i w RPA. wedlug mnie,nawet jezeli tak bedzie i ci bogaci przezyja w Afryce to pytanie jest jak dlugo ? i czy Murzyny dadza sie skolonizowac ponownie ? ja sie w kazdym razie nigdzie niewybieram - popatrze na ten fenomen z przydomowego ogrodka.Pzdr. Odpowiedz Link
pia.ed Przywracanie paskow ... 08.11.12, 21:01 wybierz verktyg i umiesc je sobie gdzie chcesz. Jasne ze ikony mozna umieszczac gdzie sie chce przy pomocy narzedzi. Mnie chodzilo o druga czesc Twojej rady: klikac w ikony. Przeciez kazda z tych ikon do czegos sluzy ... ale nie sadze zeby cos przywracaly. Mam ikonke Säker borttagning av maskinvara .... konke Windows Sidpanelen... ikonke Google Desktop ... Nie wiem do czego one sluza, ale w kazdym razie nie do przywracania. Byl dlugi okres czasu, kiedy cuda dzialy sie z moim komputerem: Ikonki wedrowaly jak chcialy, ekran przybieral dziwne rozmiary, i mialam tylko jeden pasek. Cos mi sie przypomina ze wtedy Jaga poradzila aby kliknac w PUSTE MIEJSCE na niebieskim pasku na gorze, a paski zaczna powracac na swoje miejsca ... I rzeczywiscie po kilku probach powrocily PS. Byloby dobrze piszac na nowy temt zmieniac tez temat na gorze. Bo tak, nie pamietajac gdzie sie prowadzillo dyskusje, nie wiadomo GDZIE wklejac nowe wiadomosci na temat. Wlasnie tego "KONCA SWIATA" nie maialam pojecia gdzie to umiescic, wiec na wszelki wypadek wkleilam pod HENRYK. Odpowiedz Link
henryk245 Re: Przywracanie paskow ... 08.11.12, 21:37 niema sprawy Pia,pod "Henryk" tez moze byc zwlaszcza koniec swiata,ja zwyczajny tez swego rodzaju "Profet" Pzdr. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: koniec swiata 09.11.12, 00:11 Pia pewnie ze to ulatwia czytanie i ewentualna konwersacje, ale ja mysle ze Henryk i tak wylapie dla siebie odpowiednie tematy. -Lusia- Odpowiedz Link
pia.ed Re: koniec swiata 09.11.12, 12:57 Na pewno jesli cos zaadresuje bezposrednio do Henryka, to znajdzie ... ale chodzi przeciez o to, aby inne osoby biorace udzial w dyskusji KONIEC SWIATA, tez ten wpis czy link znalazły ... Do Henryka: Jak Kendo wroci, to skonczy sie spanie z Bobbym ... no ale tak jest w zyciu, zawsze jest coś za coś ... no chyba ze Bobby schudnie, to i Kendo sie zmieści ... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: koniec swiata 09.11.12, 23:15 Pia w tej kwesti nie odwazam sie zabierac glosu... -Lusia- Odpowiedz Link
kendo Re: koniec swiata ze spaniem 10.11.12, 14:49 hi,hiiiiiiiiiiiiiiii.... co prawda mozna spekulowac kto z kim spi i bedzie spal, powiem,ze jakos chyba na wadze nie przybralam mimo polskich lakoci, bylam caly czas w ruchu.. Lusia oceniu jutro. Odpowiedz Link
henryk245 dluga siesta 10.11.12, 17:04 polozylem sie w poludnie by zwloki przeciagnac na godzinke futrzak kolo mnie-spalismy ponad trzy godziny to chyba emocje nas z nog tak zbily teraz trzeba w lufcik zerknac co sie na tym duzym swiecie wydarzylo Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: dluga siesta 10.11.12, 17:20 A co bedziesz robil w nocy, jak juz pospales. -Lusia- Odpowiedz Link
kendo Re: dluga siesta 10.11.12, 17:38 a bedzie lazikowal przeszlo pol nocy usnie z czekolada na piersi caly upackany..... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: dluga siesta 10.11.12, 17:48 ha...ha.. to bedziesz rano miala robote albo Boby, zeby sie Henryk tego pozbyl. -Lusia- Odpowiedz Link
pia.ed Henryk, czy o tym slyszales? 11.11.12, 20:14 W USA pewien general zatrudniony jako szef CSI poddal sie w tych dniach do dymisji, rzekomo z powodu romansu pozamalzenskiego ... Polska prasa sie nad tym rozpisuje ... a w szwedzkiej kompletnie nic na ten temat nie slyszalam. Wrzucilam na google nazwisko genarala i jego rzekomej sympatii, ale pokazuja sie wylacznie wiadomosci po angielsku i po .... polsku. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Henryk, czy o tym slyszales? 11.11.12, 20:16 dailycaller.com/2012/11/09/petraeus-other-woman-a-married-mother-of-two-under-fbi-investigation/ Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Henryk, czy o tym slyszales? 11.11.12, 20:25 PIA wczoraj podawali w Tv na dziennikach i jego zdjecie pokazywali. -Lusia- Odpowiedz Link
henryk245 Re: Henryk, czy o tym slyszales? 11.11.12, 20:28 www.foxnews.com/politics/2012/11/11/feinstein-hill-inquiry-into-libya-attack-will-include-questions-on-petraeus-fbi/ wsrod swiatowych TV mediow , FOX uchodzi za telewizyjny brukowiec. Odpowiedz Link
henryk245 Re: Henryk, czy o tym slyszales? 14.11.12, 09:19 z innego forum skopiowane: Szokujące słowa rabina. "Goje jak zwierzęta pociągowe - mają służyć Żydom"! Rabin Owadia Josef, duchowy przywódca partii Szas wchodzącej w skład koalicji rządzącej Izraelem oznajmił, że "goje rodzą się po to, by służyć Żydom". – Po co goje są tak naprawdę potrzebni? Będą pracować, będą orać, będą zbierać plony. My zaś będziemy tylko siedzieć i jeść jak panowie - zapowiedział rabin podczas przemówienia w synagodze. Potem porównał osoby, które nie są Żydami do... zwierząt pociągowych - pisze "Rzeczpospolita". Odpowiedz Link
pia.ed Zydzi ... 14.11.12, 10:04 Wydaje mi sie, ze to co powiedzial rabin, jest zywcem wziete z Tora, pisma wg ktorego zyja. Ten rabin to musi byc zyd ortodoksyjny, bo oni dalej scisle przestrzegaja starych zasad. Ale przestrzegac to jedna rzecz, a rozglaszac to inna Odpowiedz Link
henryk245 Re: Zydzi ... 14.11.12, 10:10 Pia rozumiem,stryjek pewnego polityka i celebryty powiedzialby mordowac polakow to jedna rzecz,a naglasnianie tego to co innego ... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Pieski 25.02.13, 17:31 Henryk ale to patrzenie witrualne to jeszcze gorsze, bo siedzisz jak ten szpak i sie przygladasz a robota stoi w miejscu. Wyciagnela Twoj link do przodu Pia Cie chyba szukala wczora,j jak zwykle pod imieniem "Stefan" tak podejrzewam. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Zydzi ... 25.02.13, 23:13 Nie słyszę o czym tu mówią. Oddalam Patrikowi słuchawki ... bo jego głośniki się popsuły. Planowałam kupić mu nowe głośniki na urodziny, ale urodziny minęły, a ja nie zdecydowałam się które kupić. Chyba bezprzewodowe, bo on ma wystarczająco splatanych kabli pod biurkiem. Odpowiedz Link
pia.ed Henryczku ... 04.04.13, 13:31 Napisalam Ci odpowiedz w moim osobistym miejscu, pia.ed bo nie moglam znalezc Twojego imienia. Odpowiedz Link
pia.ed Henryczku ... wklejam odpowiedz TU 04.04.13, 13:35 Monitor - skärm do komputera Autor: pia.ed 04.04.13, 13:28 Z tego rozumiem, ze klawiatura i myszka sa w jednym miejscu, a za monitor sluzy TELEWIZOR ... Wiem ze tak mozliwosc istnieje ... ale ja myslalam, ze lusia uzywa tego monitora na biurku tak jak ja ... Milego dnia, jade przewietrzyc" samochod ... Odpowiedz Link
kendo Re: Dorki odpowiedz na zdrowie 14.04.13, 09:49 Re: jak zdrowko?? Autor: dorka556 21.03.13, 20:38 Dodaj do ulubionych Odpowiedz cytując Odpowiedz Henryk, miałam dobermana przez 10 lat, nigdy nikogo nie ugryzł. Niestety też padł nagle na serce, zanim weterynarz zdążył dojechać. Pies nigdy sam przez te lata nie był wypuszczany. Codziennie chodziłam z nim na okoliczne łąki by mógł się wybiegać. Wiem jakim obowiązkiem jest posiadanie psa. Niestety moja znajoma nie zdaje sobie z tego sprawy. Ten pies ugryzł mnie do krwi 3 razy. 2 poprzednie to były zadrapania a teraz miałam 2 dziury. Wcześniej pogryzł jeszcze kilka osób, 3 z nich wylądowały w szpitalu. Co z tego, że ta dobermanka jest rasowa, kiedy jak zwykły kundel całe dnie jest na łańcuchu a biega tylko wtedy, gdy sama się urwie i przeskoczy płot. Na razie podobno nie widać jej psów (ma 2), przyjechał weterynarz z Nowego Targu i albo zabrał oba psy, albo kazał trzymać w domu. Odpowiedz Link
dorka556 Re: Dorki odpowiedz na zdrowie 16.04.13, 15:08 Kendo, dzięki zdrówko dopisuje, rany zagoiły się. Niestety pies znowu zerwał się z łańcucha i dopiero po 2 godz. go znaleźli. Nasze prawo nie zezwala na odebranie psa właścicielowi, nawet wtedy, gdy zagraża otoczeniu a właściciel sobie z nim nie radzi. Kropka. Odpowiedz Link
henryk245 Re: Dorki odpowiedz na zdrowie 16.04.13, 18:09 szkoda ze tak daleko,wziolbym na pere tygodni i bylby stabilny bez polajanek i bez przemocy z mojej strony ostatnio dwa Rottweilery i jeden Bullterrier , byli gryziki a teraz mozna im powierzyc opieke na malymi dziecmi niesprawdzone lecz mowi sie ze Pies umie czytac w myslach swego przewodnika i dostosowuje sie do czlowieka,i niebedzie gryzl jezeli niedostanie takiego komanda szkoda mi tych Polskich Psiakow,bo albo lancuch i blaszana buda albo brak domu i jego ludzkiej polowki wczoraj u jednego weterynarza,inflamacja ucha-wizyta i leki 1375 kr. dzis u stalego weterynarza i szczepienie - 350 kr. dwa dni = 1725 kr. (ponad 800 PLN) i niebiadole,Psi psycholog jest drogi,ja nim niejestem ale Psiaki mnie lubia i robia co kaze zeby niegryzly i przychodzily do nogi (nie sasiada) na komando-wiecej nietrzeba zadac od Psiaka do towarzystwa. Pzdr. Odpowiedz Link
dorka556 Re: Dorki odpowiedz na zdrowie 16.04.13, 19:51 Henryku, żałuję że tak daleko mieszkasz. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Dorki odpowiedz na zdrowie 17.04.13, 00:33 Autor: henryk245 szkoda ze tak daleko,wziolbym na pere tygodni i bylby stabilny bez polajanek i bez przemocy z mojej strony ostatnio dwa Rottweilery i jeden Bullterrier , byli gryziki a teraz mozna im powierzyc opieke na malymi dziecmi Przyjmujesz na naukę obce psy .... a Bobbiego już wychowałeś? PS. Masz mail ... Odpowiedz Link
henryk245 Re: Dorki odpowiedz na zdrowie 17.04.13, 09:35 neej,Bobby ma specjalne prawa,wziolem go gdy miau 10c miesiecy piesek po przejsciach-bal sie wszystkich i wszystkiego,teraz jest normalnym psem i bardzo pewien siebie,i tak ma byc pozatem jest moim ostatnim psiakiem wiec zdecydowalem ze bedzie najszczesliwszym psem we wsi,i tak jest zapewiam ze zezwolenie psu na tresure pancia daje lepsze i szybsze efekty-pojetny jestem,jedynie obsikiwanie ulicznych latarni mi niewychodzi sasiad z Bullterrier´em ma trzy corki w wieku 10-5 lat ,teraz moze pozostawic dzieci pod opieka psa na pare godzin-pilnuje dzieci jakby to byly jego szczeniaki a Rottweilery o czasu nauki ani razu nieuzarly listonosza w ramie gdy ten z auta do skrzynki poczte wklada,ale jest ryzyko ze gdyby ktos chcial przez plot na posesje wejsc to zrzra go bez znieczulenia-i tak ma byc. Odpowiedz Link
henryk245 Re: Dorki odpowiedz na zdrowie 17.04.13, 09:53 Dzieki Pia,tez masz mail. Pzdr. Odpowiedz Link
pia.ed Henryk, zadzwoniles? 18.04.13, 12:28 Dzis pewnie trochę wcześniej kończą ... Kiedyś dzwoniłam w czwartek o szesnastej to juz zakończyli prace. No i jak będziesz miał czas to odpisz ma mój mail ... Odpowiedz Link
pia.ed Re: Henryk, zadzwoniles? 18.04.13, 21:49 Odpisałam na mail ... i najważniejsze jest to, ze w piątek nie możesz dzwonić, bo pracują tylko cztery dni w tygodniu ... a wiec sprawę możesz załatwić dopiero w poniedziałek. Odpowiedz Link
pia.ed Ha ha ha ... 27.04.13, 19:04 Dziękuje, Henryk, za link ... Teraz juz wiem gdzie spędzę midsommar ... Odpowiedz Link
pia.ed Znaleziono tego ktory mordowal koty 03.05.13, 21:53 Stalo sie to dzięki 6-osobowej grupie obcych sobie ludzi, która szukała go na necie, na Flashback ... Okazalo sie ze to byl 16-latek, który nie tylko mordował, ale takze podrzucał kawałki kotów na klatkach schodowych. Policja jest trochę kwaśna, ze nie mogla pochwalić sie sukcesem ... www.dn.se/nyheter/sverige/kattdodandet-gravare-pa-natet-ledde-polisen-ratt Odpowiedz Link
pia.ed Re: Henryczku ... dzis bedziesz mial mail ... 16.04.13, 14:45 Ale jeszcze nie teraz bo musze najpierw wrocic do domu, wiec pewnie dopiero wieczorem. Mam dobre wiesci w sprawie o ktora pytales ... Zobacze zreszta czy uda mi sie wejsc teraz na poczte i napisac pare slow. Pozdrawiam Pia Odpowiedz Link
kendo Re: zdjecia z trasy z Rex 05.05.13, 20:08 to droga od strony stawu,w miejscu gdzie zrywalismy czeresnie a tu gdzie z Rex przechodzilismy na laki z krowkami niby sie duzo nie zmienilo,ale drzewa czeresniowe juz niemal padly.... Odpowiedz Link
pia.ed Jak byc pieknym ... tanie praktyczne rady ... 11.05.13, 21:12 livsstil.se.msn.com/style/g%C3%B6r-din-egen-hudv%C3%A5rd#image=11 Odpowiedz Link
pia.ed Re: Jak byc pieknym ... tanie praktyczne rady .. 15.05.13, 22:03 A może tak nowe kąpielówki bo sezon na na opalanie? livsstil.se.msn.com/man/satsa-p%C3%A5-korta-badbyxor-i-%C3%A5r#image=7 Te maseczki mam zamiar stosować ... a Tobie tez bym radzila bo po urlopie skora sie wysusza. ... > livsstil.se.msn.com/style/g%C3%B6r-din-egen-hudv%C3%A5rd#image=11 Odpowiedz Link
henryk245 Re: Jak byc pieknym ... tanie praktyczne rady .. 15.05.13, 22:54 droga na plaze konczy sie na parkingu,puzniej alejkami do piasku i fal Haturist badet för människor tiil vänster om stolpen,till höger hundstrand Piesek ma 25 mtr. line zakotwiczana po mojej stronie plazy obaj zadowolemi,ja nieopalony na zebre i Piesek ma duzo ruchu po obu stronach granicznego slupka. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Jak byc pieknym ... tanie praktyczne rady .. 15.05.13, 23:14 To co wybierasz sie Henryk na plaze nudystow, mozesz jechac, a obok za slupkiem plaza dla pieskow, to Boby sam sie zalatwi i przyjdzie z powrotem do Ciebie pod parasol, Odpowiedz Link
pia.ed Re: Jak byc pieknym ... tanie praktyczne rady .. 16.05.13, 11:19 lusia_janusia napisała: Boby sam sie zalatwi i przyjdzie z powrotem do Ciebie pod parasol ... A kupę po Bobym to kto zbierze i zawiąże w czarny woreczek? Kto ja wrzuci do kosza? BOBY? Odpowiedz Link
henryk245 Re: Jak byc pieknym ... tanie praktyczne rady .. 16.05.13, 14:03 dobrze ze moda na krutsze gatki wrocila mam ladne proste nogi wiec poszpanuje tylko zarosniete,a tu gdzie jestem depiluja bez narkozy ..barbarzyncy. Odpowiedz Link
kendo Re: wybudzenie 30.06.13, 13:59 o swiecieeeeeeeeeeeeeeeee nie panikuj, "takim jak Ty ,nic sie zlego nie moze stac" Odpowiedz Link
pia.ed Re: Jak byc pieknym ... tanie praktyczne rady .. 30.06.13, 21:05 henryk245 napisał: > mam ładne proste nogi wiec poszpanuje Żebyś tylko nie spodobał się jakiemuś gejowi Odpowiedz Link
pia.ed Tandvården från 1 juli 01.07.13, 16:47 www.exponerat.info/idag-ar-1a-juli-och-alla-illegala-har-ratt-till-sjuk-o-tandvard-for-hogst-50-kr/ Odpowiedz Link
henryk245 Re: Tandvården från 1 juli 01.07.13, 17:01 Pia,i szlak cie nietrafia gdy cos takiego czytasz ?,bo mnie bardzo ! Odpowiedz Link
pia.ed Re: Tandvården från 1 juli 26.07.13, 22:02 henryk245 napisał: > Pia,i szlak cie nie trafia gdy cos takiego czytasz ?,bo mnie bardzo ! Oczywiście ze mnie szlag trafia. Dopiero co wydalam na dentystę ponad 11 000 kr za kilka koronek i jedno leczenie kanałowe, bo jakiś nerw był na wierzchu, i nie mogłam gryźć jedna strona. Ząb jest teraz martwy i trochę go jednak odczuwam, ale przedtem to jakby mi ktoś igle wbijał przy każdym ugryzionym kęsie ... Czytałam ze w jakimś szwedzkim mieście wladze socjalne zaczęły sie zajmować dziećmi rumuńskich Cyganów, bo chodziły brudne i glodne ... podczas kiedy rodzice zarabiali na życie żebranina .... Dzis w tele-gazecie podano, ze w roku 2014 zostaną obniżone emerytury o 2,7 %, bo nie ma z czego płacić ... Przez 3 lata nie bylo ani grosza podwyżki (wyrównania), ale obiecywali ze w następnym roku podwyższą o jakieś 1,5 % ... No a dzisiaj podali oficjalnie ze obniżą. Odpowiedz Link
pia.ed Zdecydowalam sie na kupno kuchenki 26.07.13, 22:19 Byłam dzis w El Giganten i mieli oferte CYLINDA ceramiczna za 3700 kr, cena obniżona o 800 kr, z gorącym powietrzem i oczyszczaniem parą. Jutro pojadę i zapłacę. Jak na moje potrzeby to w zupełności wystarczy. Mija już trzeci tydzień jak sie obywam bez kuchenki, i tez żyję. Dwa dni temu z kolei zepsuly mi sie żaluzje z największego okna ... Nowy kłopot, bo kiedy kupie nowe, to nie będzie miał mi ich kto założyć ... No i jeszcze musze zamontowac kolo do zapasowego roweru, bo przebitke juz zakleilam, tylko zalozenie lancucha sprawia mi zawsze trudność. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Tandvården från 1 juli 26.07.13, 23:08 henryk245 napisał: > Pia,i szlak cie nietrafia gdy cos takiego czytasz ?,bo mnie bardzo ! Przeczytaj w takim razie ten artykuł ... O Cyganach którzy planują osiedlić sie na stale w Szwecji ... www.exponerat.info/4-vanvardade-oskolade-barn-togs-fran-el-vattenlost-hus-dar-foraldrarna-var-efterlysta/ Odpowiedz Link
pia.ed Zmuszaja SKURUP ... 26.07.13, 23:35 www.skanskan.se/article/20130726/SKURUP/130729483/1017/-/flyktingar-till-skurup-forslag-fran-utredare- www.skanskan.se/article/20130718/SKURUP/130719416/1017/-/skurup-vagrar-att-betala-for-hemsprak- Odpowiedz Link
pia.ed Tu jest o "sänkning av pensioner" ... 27.07.13, 12:05 www.exponerat.info/pensionerna-sanks-nasta-ar/ Odpowiedz Link
henryk245 Re: Jak byc pieknym ... tanie praktyczne rady .. 01.07.13, 16:58 dzieki za rade Pia,zaloze majtki z blachy,profilaktycznie. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Jak byc pieknym ... tanie praktyczne rady .. 27.07.13, 01:28 henryk245 napisał: dzieki za rade Pia, założę majtki z blachy, profilaktycznie. Majtek z blachy nie musisz zakładać, natomiast pamiętaj o tym, aby nie schylać się po mydło Odpowiedz Link
henryk245 Re: Jak byc pieknym ... tanie praktyczne rady .. 27.07.13, 07:45 "Majtek z blachy nie musisz zakładać, natomiast pamiętaj o tym, aby nie schylać się po mydło" .. aa poco mi mydlo ? , ja i bez mydla potrafie sie spienic . Pzdr. Odpowiedz Link
kendo Re:pierogowo 01.08.13, 10:22 jak bede miala na pamieci, to skrece do sklepu i zakupie z kapusta i grzybami, pewnie beda miec, bo ruskie moge zama zrobic-ewentualnie sera tam kupie... Odpowiedz Link
henryk245 ... mój temat , obysmy zdrowi byli . 03.08.13, 08:11 translate.google.es/#sv/pl/ Kokain har beskrivits som det perfekta medlet för att utlösa hjärtinfarkt, eftersom även kortsiktigt intag leder till högt blodtryck, stelhet i aortan och förtjockning av hjärtväggen, och där kan man göra jämförelsen med Ritalina, som både till kemisk struktur och effekt liknar kokain – enligt flera studier. Och då har vi bara tagit upp en aspekt. Den andra aspekten är att det fördummar barnen tlumaczenie: Kokaina została opisana jako doskonały środek do wywoływania ataków serca, bo nawet krótkotrwałe spożycie prowadzi do wysokiego ciśnienia krwi, sztywność aorty i pogrubienie ściany serca, w którym można dokonać porównania z Ritalin, które zarówno strukturę chemiczną i działanie podobne do kokainy - według kilku badania. I wtedy mamy tylko wziąć jeden aspekt.Drugim aspektem jest to, że dzieci glupieja. www.mynewsdesk.com/se/pressroom/kommitten_for_manskliga_rattigheter/pressrelease/view/undersoekningar-visar-att-ritalina-concerta-aer-starkare-aen-kokain-och-kan-skada-hjaernan-793960 fotnot: link na poczatku postu przetlumaczy szwedzki tekst Odpowiedz Link
slo-onko tablet samsung 03.08.13, 13:24 witaj Henryku. szukajac na forum opisow nt.tabletow natknelam sie na Twoj post o Samsungu. mialam zakusy na Samsunga Galaxy Tab 2, 10,1 cali. zastanawiam sie czy aby nie zejsc z kosztow (1050 pln) i nie pokusic sie na inna marke. czy brales pod uwage inne marki niz Samsunga? jesli tak to jakie? Odpowiedz Link
henryk245 Re: tablet samsung 03.08.13, 14:57 slo-nko tablety samsunga stanialy bardzo moj SAMSUNG Galaxy 10,1" kosztowal po przeliczniku 2,2 tysiaca zlotych tyle samo dalem 10c miesiecy puzniej za laptopa z ktorego teraz stukam wracajac do Tablet´a i Androida ,moj byl ta pierwsza edycja ale updatowana wersja 4,1 mimo wszystko wedlug mnie Tablet bez wzgledu na marke i wymiary komputerem nigdy niebedzie mimo ze Android updatuje Appar co miesiac i zawsze cos nowszego,w podrozy tablet wygodny,w lozku do czytania ksiarzek tez dobry ale niezrobisz na tym tego co bys mogla zrobic na najtanszym nawet laptopie. mnie poniosla fala reklamy ,wow to chce miec ..i zalowalem tej decyzji przez 10c miesiecy az mnie szlak trafil i kupilem HP Paviljong z A4 VISION AMD dual core - jestem zadowolony ale myszy mi brak,mam lecz w bujaku lub lozku myszy nieda sie uzywac,nie tej he he. slo-nko do was dotarla fala iPad´ow i Tablet´ow , to przejdze,zauwaz szybki spadek cen na tablety moj laptop po dwuch dniach zdrozal 500 kr. kupilem z promocja niewiedzac tego nawet,kupilem w pierwszym sklepie do ktorego weszlem,tak po chlopsku. Pzdr Odpowiedz Link
slo-onko Re: tablet samsung cd 04.08.13, 12:36 Henryku fala przyszla na nie 3 lata temu. kiedysniejszy Apple kosztowal 4 tys., dzisiaj 2,5. wiem,ze ceny spadaja,wiem,ze to nie laptop. laptop i tak bede miala. chce taki bajer wlasnie do korzystania w aucie, robione fotki szybko mozna wyslac z poczty nie korzystajac z zaspisywania na dysku. po to nawet ,by zabrac ze soba jako np. jako album zdjec. a czego nie mzona na tablecie w prownaniu do latpota? Odpowiedz Link
henryk245 Re: tablet samsung cd 04.08.13, 15:20 ".. a czego nie mzona na tablecie w prownaniu do latpota?" wszystkiego czego nieakceptuje Android,pozatem tylko 16 bitar flashem w odwiedziny z Androida tez sie nieudasz,.. i wiele innych cudacznosci ..,oj gdybym niebyl taki niesmialy,eech. jezeli w podróz i jako kamera i albym i videoteka to poreczniejszy bedzie mniejszy model 7" albo 8" ale ja w przypadku zkompletowania zamiast Tablet´a kupilbym smartphone z duzym display´em np. 4" mnie tez duch elektroniki polknol,w domu dwa stacjonarne ;w tym jeden na monitoringu z laczem satelitarnym,drugi st.z ktorego "kendo" stuka noo i laptop ktory jest wszedzie zemna,tyle ze "zajechalem" baterie czestym niepotrzebnym ladowaniem,poczatkowo siedem godzin a teraz okolo czterech kupie dwa zestawy batteri to bede podpiety do netu wszystkie moje godziny na jawie my nawet wyspowiadac sie via net mozemy szkoda tylko ze Sw.Piotr jeszcze internetu niema. Pzdr. Odpowiedz Link
pia.ed Czy w Szwecji dostaje sie emeryture po mezu? 04.08.13, 20:01 Kiedys bylo tak, ze najczesciej kobiety nie pracowaly, w zwiazku z tym bedac w podeszlym wieku zostawaly bez srodkow do zycia, dlatego podobno wtedy dostawały "w spadku" emeryturę po mezu.. Ja slyszalam o czasach pozniejszych, i o ludziach na stanowiskach. Zona prowadzila dom, a mąż na niego zarabia... Czasem pani domu pracowala jakis czas, ale zarabiala niewiele, wiec w razie smierci meza miala prawo do emerytury męża bo chodziło o to, aby standart zycia sie nie obniżył ... Ale jak jest teraz? Co staje sie z wypracowana emerytura meza po jego smierci??? Odpowiedz Link
henryk245 Re: Czy w Szwecji dostaje sie emeryture po mezu? 05.08.13, 08:09 pia.ed 04.08.13, 20:01 na twoje pytania najlepiej odpowie ci zwiazek zawodowy do ktorego nalezal twoj maz,jest roznie w zaleznosci od zwiazku dziwi mnie jednak ze sami pierwsi sie do ciebie nieodezwali bylem w METALL 11 i zajmowalem sie AMF ubezpieczeniami a w malenkich firmach bez obsady zwiazkowej förhandlalem ich lokalne podwyzki plac,z nich nikt niechcial sie swojemu szefowi narazac,a ja jestem dosc wredny w tych sprawach. Pzdr. Odpowiedz Link
henryk245 .. juz czas. 05.08.13, 08:21 o 09:15 mam u niego byc,u kowala przy okazji koptyta dam se podkuc. Pzdr. Odpowiedz Link
pia.ed Jaki masz samochod, Henryk? 05.08.13, 12:57 www.expressen.se/motor/har-ar-bilarna-som-ar-vanligast-hos-otrogna/ Odpowiedz Link
pia.ed Re: Czy w Szwecji dostaje sie emeryture po mezu? 05.08.13, 13:08 Henryk, pytanie było ogolne ... nie dotyczyło mnie bo z mężem rozeszlam sie tak szybko jak sie dalo ... i dzieki temu mam stabilna sytuacje materialna. Jedyny przypadek ktory znam, to znajoma Polka ktorej starszawy maz zmarl, i wg jej slow miala do wyboru swoja emeryturę (65 lat) i emeryturę męża ... Okazalo sie jednak, ze mimo ze pracowala w Szwecji tylko 6 lat, to jej emerytura byla wyzsza niz sędziwego męża ... On byl rolnikiem i dostal tylko najniższa powszechna emeryturę do ktorej wszyscy sa uprawnieni ... To bylo ponad 20 lat temu. Odpowiedz Link
pia.ed Änkepension ... 07.08.13, 02:48 Znalazlam przepisy, ale niewiele z tego nie zrozumialam. www.pensionsmyndigheten.se/Ankepension1945.html Odpowiedz Link
pia.ed To Cie powinno zinteresowac ... 07.08.13, 11:50 Tu masz przyklad domu starcow dla ludzi roznych narodowosci ... Tidigare i dag skrev vi en artikel om det muslimska äldreboendet Vårbacka Plaza som avslöjats som vanvårdande och miserabel omsorg. Nu kommer ytterligare, och ännu värre, saker upp i ljuset efter att man hittat en inlåst man i en skrubb, utan handtag. Inspektionen för vård och omsorg ska nu granska äldreboendet Vårbacka Plaza i Huddinge utanför Stockholm, efter det att polisen hittat en 72-årig man som varit inlåst och smutsig i ett litet rum, en skrubb, utan fönster där. Dessutom fanns det inte något handtag på dörren så mannen kunde ta sig ut. Det krävdes nyckel. Det var Heba Elkhabiry, som vi tidigare skrev om i dag, (rekommenderas att läsas), som larmade efter att ha plockat bort sin mamma från boendet efter att ha upptäckt vanvård utan dess like på det muslimska boendet. Read more: www.exponerat.info/muslimska-aldreboendet-utreds-nu-ocksa-for-olaga-frihetsberovande/#ixzz2bH7bytoQ Odpowiedz Link
henryk245 Re: To Cie powinno zinteresowac ... 07.08.13, 18:19 Pia,"poczekalnia" niedaleko odemnie,lokalna prasa ".. staruszki zdziwili sie gdy zaczeto sewowac im po polowce jajka na twardo na siadanie,zarzadzajaca domem powiedziala ze to z powodu malych dochodow tego domu,albo cale jajko co drugi dzien albo polowka codziennie" tak sie skladalo ze po generalnej centralnie sterowanej podwyzce zw.zawodowy podwyzszyl personelowi pobory lokalnie rowniez ..,i wyszly jaja nienalezy zapominac ze pensjonariusze placa solidarnie 80% swoich emerytur moze dlatego ten nowy trend-staruszki chca mieszkac u siebie do konca,te potrzebujace otrzymuja codzienny assistance ktory w wiekszej czesci jest subsydiowany przez gmine,wiecej ludzi ma praca,ja jestem za ! ______________________________________________ mnie interesuja komunalne domy spokojnej starosci np "Dom Slowianski" "Dom Muzulmanski Sunna" etc. chodzi o to by staruszki dozywali w kulturze ich dziecinstwa Pzdr. Odpowiedz Link
pia.ed Tu masz pole do popisu ... 08.08.13, 23:18 szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,34959,14405159,Policja_stchorzyla__swiadkowie_nie__Wlamali_sie_do.html#BoxSlotII3img szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,34959,14171427,Skazany_za_skatowanie_psa_probowal_powiesic_sie_w.html#TRrelSST szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,34959,12713798,Nikt_nie_zajal_sie_zdychajacym_psem___Jest_juz_po.html#TRNajCzytSST Odpowiedz Link
pia.ed Ryba ktora pozbawia mezczyzn ich ... 10.08.13, 11:28 Dobra rada: nie kap się w morzu bez kąpielówek. www.expressen.se/kvp/kristian-badar-med-testikelalskande-fiskar/ Odpowiedz Link
henryk245 Re: Ryba ktora pozbawia mezczyzn ich ... 10.08.13, 17:24 .. niektorzy powinni plywac w basenach z Pirañhami skoro prawo(?) zabrania chirurgicznych kastracji ... w jakim miescie mieszkasz Pia ? , Oxie to byla kiedys dobra dzielnica , a teraz ..zerknij w linka www.expressen.se/kvp/kvinna-knivmordades-utanfor-malmo-i-natt/ .. ponoc w Pildammsparken kupic mozna wszystko Pia kup se Kalacha niebondz sknerom Pzdr. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Ryba ktora pozbawia mezczyzn ich ... 15.08.13, 09:33 Od tego sie zaczyna, ze w dunskiej prasie ktos kto przed paroma dniami podal te sensacyjna wiadomość teraz przyznał, ze ta mala rybka z gatunku piraja, jeszcze nigdy nikomu nic nie odgryzła, wiec panowie spokojnie mogą sie kąpać nago ... Natomiast tam gdzie ona żyje naturalnie, tam jest ona olbrzymia, żywi sie orzechami i rzeczywiście były przypadki, ze pomyliła je z jadrami PS. O Oxie napisze pozniej ... Odpowiedz Link
pia.ed Oxie ... wyjasnienie z innego zrodla 15.08.13, 23:58 www.exponerat.info/knivmordade-lindas-baneman-kasmand-develhon-haktades/henryk245 napisał: w jakim miescie mieszkasz Pia ? , Oxie to byla kiedys dobra dzielnica , a teraz ..zerknij w linka > > www.expressen.se/kvp/kvinna-knivmordades-utanfor-malmo-i-natt/ > > Odpowiedz Link
pia.ed Re: To Cie powinno zinteresowac Henryk ... 15.08.13, 09:38 Ja nie widzę tu błędu ... Pacjent nie chcial przecież do szpitala ... www.skanskan.se/article/20130814/MALMO/130819678/1004/-/fick-alvedon---dog-nagra-timmar-senare Odpowiedz Link
pia.ed Invandring och ekonomiskt utveckling ... 16.08.13, 13:45 Sveriges tre mest invandrartäta kommuner är Botkyrka, Malmö samt Södertälje. I dessa tre kommuner är utomeuropeiska invandrare minst en femtedel av befolkningen. (När analys av olika utfall och invandring görs på kommunal nivå så bör invandrares befolkningsandel vara hygglig hög för att effekter ska synas. Det finns ingen meningsfull variation om man jämför kommuner med 3 procent utrikes födda med kommuner med 4 procent utrikes födda). Nedan har jag en graf av dessa tre kommuners skattekraft – skatteunderlag per invånare – redovisat av SCB sedan 1995 jämfört med genomsnittet för Sverige. Read more: www.exponerat.info/sanandaji-invandring-och-ekonomiskt-utveckling-i-malmo-botkyrka-och-sodertalje/#ixzz2c8E057im www.exponerat.info/sanandaji-invandring-och-ekonomiskt-utveckling-i-malmo-botkyrka-och-sodertalje/ Odpowiedz Link
henryk245 Re: Invandring och ekonomiskt utveckling ... 16.08.13, 14:44 www.exponerat.info/sanandaji-invandring-och-ekonomiskt-utveckling-i-malmo-botkyrka-och-sodertalje/ 1/5 czesc lokalnej populacji immigranci ?,grzeczne te autochtony poklony sie naleza a oto ja urzedowo-odgornie liczy sie kto jest immigrantem : urodzeni zagranica ci ktorych jeden lub oboje z rodzicow urodzili sie zagranica wszyscy pozostali to szwedzi urzedowo-statystyczni ? szkoda ze w realu takich ludzi niema,kto jest kim decyduje kazde indiwidum a wedlug wewnetrznych pan-immigranckich ustalen wynika ze ludzi z inna niz szwedzka kultura narodowa w szwecji mieszka okolo cztery miljony osob - sa rejestry acz z zrozumialych wzgledow niescisle wynika z tego,ze w 9cio miljonowej szwecji 1n miljon etnicznych szwedow pracujac utrzymuje pozostale cztery miljony swych ziomkow + tylez samo immigrantow gdyz ci wedlug tego pracujacego miljona to banda nierobow proponuje zrobic zbiorke pieniedzy na cel dodatkowego miesiaca urlopu dla tego pracujacego miljona coby zbyt szybko sie niezdarl i na renty chorobowe nieprzeszedl gdyz wtedy wszystkie nieroby beda musialy szukac sobie innego miejsca na ziemi z pracowitymi autochtonami co Wy nato ? zrobimy zciepe ? Odpowiedz Link
pia.ed Spotkanie z psem po 6 miesiacach rozłąki 01.09.13, 10:16 Żołnierz powrócił do domu z 6-miesiecznego pobytu za granicą , a pies dosłownie oszalał ... www.expressen.se/tv/nyheter/traffar-husse-efter-6-manader---far-gladjefnatt/ Odpowiedz Link
pia.ed Dla psa trzeba miec czas ... 01.09.13, 11:21 Carolina Gynning kopiła słodkiego szczeniaczka, i musiała go oddać, bo jej partner nie chciał psa ... Ona oprócz bycia matką ma jeszcze dziesiątki hobby i jak myślała się tym pieskiem zająć? www.expressen.se/kvp/gynning-tvingades-lamna-tillbaka-hund/ Samtidigt som Puss har lämnats tillbaka rasar en livlig diskussion bland Gynnings Instagramföljare. Många är kritiska till agerandet. "Tänk på hunden. En hund kräver massa tid och engagemang. Kanske något som borde diskuteras innan det går över i handling", skriver en av följarna Odpowiedz Link
henryk245 Re: Änkepension ... 07.08.13, 14:14 z polowy lat ´90tych,znam sprawe gdyz tlumaczylem på FK pensionsenheten änka enbart folkpension plus särskild tilläggspension fått 1/3 del av makens intjänad pension hon gjörde rätt att kalla sin make "min dyraste" (skämt) MVH Odpowiedz Link
slo-onko Re: tablet samsung cd 04.08.13, 21:09 W tej chwili tez korzystam z apple. Fajnie pisze sie na tej ekranowej klawiaturze i chyba bez bledow. Zreszta zaraz sobie spr.ile ich zrobilam. Brak flasha to wiem, ale jeszcze nie umiem sobie wyobrazic jak to niemoc w praktyce. Talet ma to do siebie, ze mozna powiekszac czcionki,wysylam maile, jest poreczny, miesci sie do damskiej torebki, malo wazy. Jesli mniejszy wymiar czyli 7 cali to juz smafony sa takiej wielkosci wiec tablet musi byc nieco wiekszy. Pojemnosc moze byc 16 mega, laptop miesci wiecej. Najbar dziej zalezy mi na cenie, estetyce i wadze. Jutro maszeruje na kolejny dzien imprezy zaglowej,ale we wtorek juz chyba wypuszcze sie na konkretne zakupy. Noooo fantastycznie pisze mi sie na tym ekranie siedzec gdziekolwiek, z laptopem tak sie nie da. Dzieki za wskazowki i rady żawsze wszystkie sa brane pod uwage. Lepiej wiedziec wiecej niz mńie. Odpowiedz Link
henryk245 Re: tablet samsung cd 05.08.13, 08:03 slo-nko skoro juz musisz miec Tablet´a to przyjzyj sie blizej SONY ja sie na SAMSUNGu spazylem i niemoge go rekomedowac pozatem duza role odgrywaja palce (moje grube) i ile sie pisze , ja czesto/duzo jestem na SETI i zdjecia i wykresy i takie tam,musze miec kilka "okienek" otwartych wiec do tego najlepszy jest stacjonarny albo laptop z funkcjami i pojemnoscia komputera stacjonarnego (min 64) pilne maile sprawdzam na moim 3,5" smartfonie ale odpowiadam na nie z prawdziwego kompa,eech te paluchy. Pozdrawiam Henryk Odpowiedz Link
henryk245 Re: ... mój temat , obysmy szpiegowani niebyli . 03.08.13, 13:26 www.mobil.se/guider/ryska-satelliter-ger-battre-mobilkoll-1.506834.html rowniez prywatne SatTelefony z mozliwoscia i-netu ta komunikacja nieidzie przez wielki globalny serwer w LA,Rosjanie moze sluchaja ale niesadze by mieli srodki i ochote podsluchiwania "Kowalskiego" www.glonassnw.ru/services/ trzeba miec kogos w Rosji by zalatwic SatTele abbonament - wtedy dotyczy wewnatrzrosyjski cennik ..,nawet gdy sie nadaje z np.UK - DATA ROWNIEZ b.niskie oplaty za Mb/s - polecam. zawsze incognito,nigdy podsluchiwany. Odpowiedz Link
henryk245 Re: ... mój temat , wojny o wode . 03.08.13, 14:03 zmianynaziemi.pl/wiadomosc/zmiany-klimatu-spowoduja-wiele-nowych-wojen ogladalem ongis taki reportarz na ten temat,o topniejacych lodowcach w Himalajach o napietej sytuacji miedzy Chinami a Idiami dotyczacej podzialu wody z Himalajow plynacych,do tego wplatal sie rowniez Pakistan,wszystkie trzy panstwa to potegi nuklearne jest jednak blizsze zarzewie konfliktu o Wode,rzeka Jordan swe zrodla ma w gorach po stronie Syryjskiej,jezeli syryjczycy wysadza umiejetnie czesc gory-woda poplynie w strone syrii i uzyzni te doliny , Israel i Jordania stalyby sie suchsze niz Sahara w Syrii wojna od dwuch lat,Rosjanie niepozwola na obalenie Assada gdyz ten gwarantuje istnienie rosyjskiej bazy MW w syri,jedynej na morzu srodziemnym nawet podczas konfliktu Kubanskiego swiat niestal tak blisko wojny jak stoi obecnie wedlug "kendo" czytajacej Nostradamusa przepowiednie,nowy Szatan bedzie z Egiptu rodem i w chwili przejecia wladzy bedzie w wieku 30-35 lat niebardzo w przepowiednie wierze lecz obecna sytuacja na bliskim wschodzie i NE Afryce moze urealnic kazda z przepowiedni. Odpowiedz Link
pia.ed Odławiali bezdomne psy i koty ... 06.08.13, 00:20 Tu masz temat który Cie powinien zainteresować ... Nie tak daleko, bo w Polsce. wyborcza.pl/1,75248,14387208,Jak_gminy_pozbywaja_sie_bezdomnych_zwierzat___wstrzasajacy.html#TRNajCzytSST Odpowiedz Link
pia.ed Re: Odławiali bezdomne psy i koty ... 06.08.13, 13:45 ilusia_janusia napisała: > Ale smutny temat. Tak jest niemal wszedzie w Europie, tylko nie w Szwecji ... pewnie dlatego ze szczegolnie psy sa bardzo drogie, wiec nikt ich nie wyrzuca na ulice ... kiedy moze sprzedac i jeszcze zarobic. Pies oddany do "przytulku" tez jest drogi, srednio´kosztuje nowego wlasciciela 2 500 kr, a cena j ta jest za dotychczasowa opieke, szczepienia i kastracje. Odpowiedz Link
henryk245 Re: Odławiali bezdomne psy i koty ... 06.08.13, 15:24 oczywiscie z dobro Zwierzat mnie interesuje z szwecji kazdy moze Zyjatkom pomoc wplacajac niewielki datek,to te male datki daja okolo 2/3 budzeto Djurens Rätt i przewaznie sa to szkolne dzieci dzielace sie swym kieszonkowym i emeryci z nienajwyzszymi dochodami djurensratt.se www.djurensratt.se/stod-oss tele nummer i linken min medlems nr: 47 14 22 Pzdr. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Odławiali bezdomne psy i koty ... 06.08.13, 23:11 henryk245 napisał: te male datki daja okolo 2/3 budzeto Djurens Rätt ... To ta organizacja, ktora wypuszcza norki z klatek, skazując je na to ze zgina z głodu, albo pożarte zostaną przez drapieżników? Odpowiedz Link
kendo Re: zakup miastowy zrobilam, 08.08.13, 11:32 u Lusi siedze, zmniejszy sie deszczysko do domu pojade, szybko poszlo ,poustawial/poprzestawial i na razie dobrze... Odpowiedz Link