Dodaj do ulubionych

Jaki piękny storczyk! czy to jeszcze doniczkowy,

03.04.13, 22:24
czy już gruntowy?smile
Obserwuj wątek
    • greis52 Re: Jaki piękny storczyk! czy to jeszcze doniczko 04.04.13, 08:57
      wink doniczkowy
      • lusia_janusia Re: Jaki piękny storczyk! czy to jeszcze doniczko 04.04.13, 09:09
        A to chodzi o ten na czolowce?,
        dla mnie to jak panna mloda w welonie -" czysta"
        • kendo Re: Jaki piękny storczyk! czy to jeszcze doniczko 04.04.13, 18:18
          dziekuje Grzechu,
          storczyka kupilam Mamie na "parzyste urodziny" ktoregos roku
          i "odpikac/odstukac w niemalowane" kwitnie z malymi odpoczynkami cieszac Mame....
          • grzech_o_1 Re: Jaki piękny storczyk! czy to jeszcze doniczko 04.04.13, 21:55
            Mamy trzy. A chyba jeszcze dokupię.
            Jak przekwitnie, ucinam pęd kwiatowy krótko. Po pewnym czasie puszcza nowy i tak wkółko.smile
            • dorka556 Re: Jaki piękny storczyk! czy to jeszcze doniczko 05.04.13, 13:06
              Jendrek, te trzy, to chyba doniczkowe?
              U mnie rosną storczyki dzikie. Oczywiście są skromniutkie w porównaniu z tymi pięknościami egzotycznymi. Są pod ścisła ochroną.
              • grzech_o_1 Re: Jaki piękny storczyk! czy to jeszcze doniczko 05.04.13, 21:18
                Oczywiście że doniczkowe.
                A w sumie to podobno jest ich masa gatunków.
                Chyba ze dwa lata temu byliśmy w Łańcucie przy pałacu w storczykowni. Zawrót głowy.smile
                • dorka556 Re: Jaki piękny storczyk! czy to jeszcze doniczko 05.04.13, 22:07
                  Dzisiaj na TVS był program ze storczykowni w Sosnowcu.
                  Same cudności, co za kolory, kształty...
                  Dowiedziałam się, że wszystkie storczyki mają po 6 płatków. Ten 6-ty jest przekształcony w trabkę, bucik itp. Policzyłam płatki swoich i rzeczywiście zgadza się. A u Was?
                  • grzech_o_1 Re: Jaki piękny storczyk! czy to jeszcze doniczko 05.04.13, 22:28
                    Zgadza się.
                    Jutro wam pokażę zdjęcia.smile
    • henryk245 Re: Jaki piękny storczyk! czy to jeszcze doniczko 04.04.13, 18:25
      .. to zalerzy Grzechu,gdzie storczyka zasadzisz
      aa do gleby sie niespiesz.

Pzdr.
      • kendo Re: Jaki piękny storczyk! czy to jeszcze doniczko 05.04.13, 16:00
        storczyk wymaga nie gleby a takich jakis z kory rfragmetow...
        i specyjalny nawoz....
        obcinam po przekwitnieciu,kiedy galazka sama zzolknie,
        nie wczesniej.

tu tez widzalam dziko rosnace storczyki,
        slicznie wyglada...
        • lusia_janusia Re: Jaki piękny storczyk! czy to jeszcze doniczko 05.04.13, 19:02
          Dziko rosnace storczyki sa u nas w rezerwacie, i mozna je spotkach na
          szlaku "Line" przez "Natur rum" ."Line" - Szwedzki biolog-botanik ktory, poklasyfikowal
          i nadal lacinskie nazwy kwiatom i ziolom rosnacym w Szwecji i wysylal swoich
          uczniow-praktykantow w swiat, ktorzy przywozili cenne egzempl,eksponatow
          kwiatow i nadawal im nazwy.
          • henryk245 Re: Jaki piękny storczyk! czy to jeszcze doniczko 05.04.13, 19:28
            Carl von Linné

pl.wikipedia.org/wiki/Karol_Linneusz

zdrufka w ogrodzie zyczem

• jaga_22 Re: Jaki piękny storczyk! czy to jeszcze doniczko 05.04.13, 20:31
              Może z mojego niebieskiego doczekam się,że też będzie taki biały?
              • grzech_o_1 Re: Jaki piękny storczyk! czy to jeszcze doniczko 05.04.13, 22:40
                Raczej nie będzie. Musisz sobie Jaga kupić biały.
        • grzech_o_1 Re: Jaki piękny storczyk! czy to jeszcze doniczko 05.04.13, 22:48
          Storczyki w swej ojczyźnie, w dżungli Ameryki Południowej nie zyja w ziemi. To pasozyty. Żyją wczepione korzeniami w korę drzew. Żyja w praktyce bez słońca, bo tak gęsta jest dżungla. korzenie które puszczają wiszą sobie swobodnie. Wolgoś w duzej mierze biorą z powietrza. W doniczkach żyją własnie w korze. Bez ziemi. Doniczki powinny być przezroczyste by korzenie miały światło. Ostroznie z podlewaniem. Korzenie w doniczce nie moga zrobic sie zielonkawe.
          Nawóz powinien być płynny. A płyn przezroczysty, nie brązowawy, by nie barwił doniczki.
          smile
          www.storczyki.pl/
          smile
          www.mojestorczyki.pl/
          smile
    • grzech_o_1 Re: Jaki piękny storczyk! czy to jeszcze doniczko 05.04.13, 22:52
      Jeden z naszych.
      smile
      https://i48.tinypic.com/22yh4i.jpg
      smile
      • jaga_22 Re: Jaki piękny storczyk! czy to jeszcze doniczko 05.04.13, 23:09
        Zobacz Grzesiu,bieleje i całe szczęście.

http://i46.tinypic.com/1fx1fl.jpg
        • kendo Re: Jaki piękny storczyk! czy to jeszcze doniczko 06.04.13, 09:04
          *Grzechu,
          taki storczyc cos mi "skapcial"
          mysle,ze ze starosci,
          listki jakies podwiedle sie stalöy mimo szczegolnej troski....

*Jagus
          a nie zalezy to od nawozenia Twego??
          bo hortensje jak sie nawozi to kolor zmienia....

*Lusia bedziemy musialy sie wybrac na ta runde Line....
          wezmiemy prowiant/krzeselka i w droge....
          • lusia_janusia Re: Jaki piękny storczyk! czy to jeszcze doniczko 06.04.13, 09:09
            Jaga, Grzes ladne storczyki, i to ciekawe ze u Jagi
            nowe kwiatki bledna, moze kora byla zafarbowana "ultra maryna" i z tad
            byl ten intensywny niebieski kolor, a w miare przyrostu kwiatkow kolor
            niebieski sie oslabia.
            • kendo Re: Jaki piękny storczyk! czy to jeszcze doniczko 06.04.13, 10:04
              tez tak moze byc,
              przeciez tu roze na "niebiesko farbuja i sprzedaja"....
              • jaga_22 Re: Jaki piękny storczyk! czy to jeszcze doniczko 06.04.13, 11:02
                Witajcie,dalej buro i ponuro.
                Trochę kotek ociepla szarzyznę .
                Ja używam tylko nawozu do storczyków,ten niebieski dostałam na urodziny od córki.Zaczęłam szukać i się dowiedziałam co nieco.

grazka2211 napisał(a):
                Pamiętaj jednak że storczyk niebieski inny niż Vanda przy następnym kwitnieniu będzie biały .

Dlaczego?
                Dlatego, ze w naturze nie ma niebieskich Phalaenopsis. Farbuje się wobec tego te białe, wstrzykując odpowiedni barwnik. Przy następnym kwitnieniu storczyk będzie kwitł swoim naturalnym niemodyfikowanym ręką ludzką kolorze czyli białym smile

Pierwsze barwione, niebieskie storczyki wprowadzono na rynek na początku 2011 roku.
                https://3.bp.blogspot.com/-kQMpiT-Ef88/URktHR6XhuI/AAAAAAAAA6g/YMczl5PWBlc/s200/phalenopsis+royal+blue+(2).JPG

trochę lektury o storczykach.
                www.planowo.pl/pokaz/3811/jak_dbac_o_storczyki_ktore_trzymam_w_mieszkaniu
                http://i46.tinypic.com/a3pml5.jpg
                • grzech_o_1 Re: Jaki piękny storczyk! czy to jeszcze doniczko 06.04.13, 13:49
                  No i się wydało!!!!!!!!!
                  - BĘC!

Jaga. Słyszałem ze się nawet barwnikami nie podlewa. Tylko jak jest pęd kwiatowy, to igła jak do zastrzyków z barwnikiem i soki ten barwnik zabierają. Ale jak sie to usunie, to soki z kwiatów barwnik w ciągu kilku dni, czy kilkunastu usuną.
                  Jeszcze jeden warunek. Podobno muszą to być tylko barwniki organiczne, prawdziwe. Żadne syntetyczne. Bo syntetyk natychmiast zatruje.
                  Niebieski, podobno z chabrów.
                  • jaga_22 Re: Jaki piękny storczyk! czy to jeszcze doniczko 06.04.13, 17:53
                    Nooo jak z chabrów,to trochę milej będę na niego patrzyła,jako,
                    że chabry lubię.
                    Ja widzę gołym okiem,że blednie,bo na początku był cały niebieski,
                    a teraz końcówka coraz bledsza.

A to eksperyment,wyhodowany z króciutkiego zasuszonego
                    ogonka i bez liści.
                    Mija 3 rok jak odrósł i zakwitł,teraz już lada dzień otworzy drugi kwiatuszek.
                    Obok idzie pęd innego storczyka,prawdopodobnie to będzie kremowy,
                    bo taki miałam.Ten malutki jest w zwykłej doniczce,bo nie wierzyłam,że coś z tego wyrośnie.

http://i49.tinypic.com/2nuq7w2.jpg
              • grzech_o_1 Re: Jaki piękny storczyk! czy to jeszcze doniczko 06.04.13, 13:45
                Widziałem nawet róże CZARNE!!!!! Na atramencie ze ośmiornic!
            • grzech_o_1 Re: Jaki piękny storczyk! czy to jeszcze doniczko 06.04.13, 13:44
              Też mam Lusia takie podejrzenie.smile

Kendi. Zajmuję się storczykami może 5 lat. Wymagają totalnej cierpliwości! Nie przedobrzyć z podlewaniem, nie przedobrzyć z nawożeniem.
              Dokładnie jak w linkach jakie zamieściłem.
              I jeszcze moje - szkodzi im zbytnie NASŁONECZNIENIE!!!!! Dlatego nie trzymamy bezpośrednio na parapetach. Tylko na biurku lub stole. Nie na słońcu okiennym.
        • grzech_o_1 Re: Jaki piękny storczyk! czy to jeszcze doniczko 06.04.13, 13:40
          Może Jaga. Bo jest podobno setki gatunków. Jak bęę szukał, t takiego będę szykał. Bo strasznie ciekaw jestem, czy niebieski zbieleje?smile
          Nasz jest biały od urodzenia. Śnieżno. Mieliśmy jeszcze jasno-kremowy. Ale nieostrożnie zimą uchyliliśmy okno w pokoju i ZMARZŁ! To znaczy, chyba się "przeziebił" i w jaki miesiąc zmarniał.
          A ten przekwitł ostatecznie z tydzień temu. Pęd stary ucięty i .....................- czekamy.
          smile
          https://i49.tinypic.com/34r9g02.jpg
          smile
          • kendo Re: Jaki piękny storczyk! czy to jeszcze doniczko 06.04.13, 18:33
            sliczny watek storczykowy
            a nawet i mruczus spoczal tutaj bardzo na luzie,
            widac,ze juz "najwiekasz trame przeszedl"
            do puki Alex nie odwiedzi Jagi.....

moje stoja na poludniowym oknie,
            mam zaluzje i moge im dozowac slonce...
            zmienilam "ziemie" chyba dwa lata temu, i jeden z nich "skapcial..."
            wlasnie taki,co jaga uratowala...
            • lusia_janusia Re: Jaki piękny storczyk! czy to jeszcze doniczko 06.04.13, 19:00
              Moj pierwsy sytorczyk zyl przez 6 lat, kwitl 2x do roku.
              Byl bialy z lekko fioletowymi brzegami.
              Teraz mam cytrynowy pachnacy, stoi i wschodnim oknie
              w ubieglym roku zmienilam mu kore, ma 4 lata, i widze ze zyce
              jego dobiega kresu, dostal b.male kwiatki ale dalej pachna.
              • henryk245 poswiecenie ... 07.04.13, 13:05
                Jedzie dwóch księży samochodem. Nagle lizakiem przed maską macha policjant. Księża się zatrzymują i jeden z nich opuszcza szybę. Policjant salutuje i zaczyna:
                - Szczęść Boże. Szukamy w okolicy dwóch pedofili...
                Księża szybko zasuwają szybę i zaczynają o czymś dyskutować. Machają łapami, prawię się kłócą. W końcu się uspokoili. Odsuwają szybę i jeden mówi:
                - Ok. Bierzemy tę robotę...
                • kendo Re: nastepny storczyk cieszy oko 23.07.13, 16:09
                  wczoraj go zakupilam,
                  nie mam takiego i w dodatku w takim kolorze
                  jedna gazka rozkwitla,
                  druga wnet tez bedzie kwitla a
                  trzecia sie zawiazuje do rosniecia...

https://i39.tinypic.com/111070j.jpg
                  niewiem,jak sie go pielegnuje,
                  w domu zauwazylam,ze brakuje "mu instrukcji i nazwy"
                  • jaga_22 Re: nastepny storczyk cieszy oko 23.07.13, 16:19
                    Piękny storczyk,a pielęgnuje się jak wszystkie storczyki.
                    • kendo Re: nastepny storczyk cieszy oko 23.07.13, 16:23
                      dzieki Jagus,
                      czyli niema rozgraniczenia..
                      ustawilam go w" biurowym pokoiku na parapecie"
                      szkoda,ze nie bylo dwoch...ostaniego w tym kolorze "zlapalam"
                      w drugim sklepie srawdzalam nie mieli w tym zestawie koloru...
                      poluje jeszcze na zilty,
                      kiedyz w sklepie widzialam,
                      gleboka pastelowa zilc....cudny byl....
                      • jaga_22 Re: nastepny storczyk cieszy oko 23.07.13, 19:16
                        Może tutaj Kenduś coś ciekawego doczytasz.

www.swiatkwiatow.pl/storczyk-storczyki-orchidea-orchideceae-id506.html
                        • kendo Re: nastepny storczyk cieszy oko 23.07.13, 20:26
                          *Jagus-dziekuje
                          ale piekne niektore storczyki,
                          z roznymi ksztaltami listkow...

nie znalazlam "swojej"....
                          sprawdze w sklepie,
                          mozne na ktorej bedzie jakis napis....
                        • jaga_22 Re: nastepny storczyk cieszy oko 23.07.13, 20:40
                          Może tutaj znajdziesz?

www.swiatkwiatow.pl/encyklopedia-kwiatow/zdjecia499/falenopsis--phalaenopsis--storczyk-.html/?str=1
                          • kendo Re: nastepny storczyk cieszy oko 24.07.13, 10:05
                            Jagus
                            tego linka w poprzednim wpisie podalas,
                            bede sprawdzac juz u Lusi wieczorem,
                            bo tam nocuje...
                            jutro wraca,wiec starym zwyczajem na dworzec ide...
                            • jaga_22 Re: nastepny storczyk cieszy oko 24.07.13, 11:23
                              No widzisz jaka gapa jestem?wink wydało mi się,
                              że jest dużo więcej kwiatków.
                              • tetika Re: nastepny storczyk cieszy oko 24.07.13, 16:51
                                a moje piekne storczyki padly w zeszlym roku.
                                ostal sie jeden ale nie kwitnie wcale
                                i miniaturke dokupilam, listki puszcza ale tez nie mysli kwitnac
                                ciagle wiec czekam z nadzieja ze wroci im ochota na kwitnienie.
                                • kendo Re: nastepny storczyk cieszy oko 24.07.13, 16:59
                                  *Teti,
                                  moj storczyk mini juz trzy lata nie kwitnie,
                                  a miala sliczna biel swych kwiatkow,
                                  wypuscil juz trzy listki,
                                  moze cos sie zawiaze do kwitniecia...
                                  • kendo Re: nastepny storczyk przekwita 10.11.13, 19:20
                                    juz przekwia,ale ladnie sie zcharomonizowal z fiolkami alpejskimi,
                                    stoja na oknie w komputerowym pokoiku,ciekawe czy zaczna uczulac...
                                    https://i42.tinypic.com/2ntjn5v.jpg
                                    w TV pokou juz galazki nowe pna sie do gory w niedawno przekwitnietym podobnym storczyku..
                                    • jaga_22 Re: nastepny storczyk przekwita 10.11.13, 21:09
                                      Bardzo ładne,to chyba Lusi?
                                      • kendo Re: nastepny storczyk przekwita 11.11.13, 10:12
                                        hi,hiiiiiiiiiiiiiiiiiii...
                                        Jagus,
                                        to moje,Lusia niema w oknach zaluzji
                                        fiolki w piatek dostalam od siostrzenicy,mase slodyczy(wiecej jak polowe pozarlam juz) i szal panterowy czyli w wzory pantery....
                                        zawsze umie dziekowac za pilnowanie Maluszka,bo pilnuje go ideelt,
                                        bo siedziec u Lusi czy tu ,to co za roznica,
                                        i czy isc z Bobbym czy z Maluszkiem,
                                        z nim nawet lepiej bo tak nie ciagnie,jak Bobby
    • slo-onko Re: Jaki piękny storczyk! czy to jeszcze doniczko 28.11.13, 12:17
      storczyki sa pikene jak kwitna i jak maja po kilka galezi,a na każdej z nich wybujale kwiecie. i wszytsko byłoby fajnie gdyby nie to,ze jak przekwitają i zostają sama suche patyki to już mnie mnie zauraczaja. wtedy jestem zla i najchętniej wystawilabym je do kata.
      a teraz z innej beczki,znaczie ?www.google.pl/search?q=skimia&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=ciSXUuajGYLV4gSBqIGwAg&sqi=2&ved=0CCoQsAQ&biw=1024&bih=684#facrc=_&imgdii=_&imgrc=4TuftpywVPe3yM%3A%3B4FESRplo6pKA7M%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.blumex.poznan.pl%252Fblumex%252Fimages%252Fphocagallery%252Fthumbs%252Fphoca_thumb_l_skimia%2525201.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.blumex.poznan.pl%252Fblumex%252Findex.php%253Foption%253Dcom_phocagallery%2526view%253Dcategory%2526id%253D2%25253Apalmy-i-drzewa-poniej-2m%2526Itemid%253D3%2526limitstart%253D280%3B270%3B326
      spodobal mi się,ale okazało się,ze jest to roslina do gruntu,a nie do wewnątrz,szkoda
      • jaga_22 Re: Jaki piękny storczyk! czy to jeszcze doniczko 28.11.13, 12:34
        Sloo,ale o którą roślinę chodzi,bo dałaś całą stronę.
        • slo-onko Re: Jaki piękny storczyk! czy to jeszcze doniczko 28.11.13, 12:52
          Skimia-cala strona ze skimiamismile
          • jaga_22 Re: Jaki piękny storczyk! czy to jeszcze doniczko 28.11.13, 14:21
            Aha,ale jakby się tak uprzeć? wink

http://i41.tinypic.com/10fw03m.jpg
            • lusia_janusia Re: Jaki piękny storczyk! czy to jeszcze doniczko 28.11.13, 14:57
              SLO ladne mi sie tez podobaja, ale jak kwitna to maja niektore
              z nich bardzo duszacy zapach co doprowadza mnie do migreny.

A to teraz moj storczyk, corka mi oddala bo dostala od chlopach,
              nie chciala jego i jego kwiatka, a mi szkoda bylo go wyrzucic i stoi swobie
              w kaciku w oknie i kwitnie od czasu do czasu.
              https://i44.tinypic.com/1oppi0.jpg
              i nie widzialam gdzie wyjdzie mi dobre swiatlo, bo w oknie
              wychodzilo do polowy przeswietlone.
              • kendo Re: Jaki piękny storczyk! czy to jeszcze doniczko 02.02.14, 10:56
                *Lusia moje juz przekwitaja
                a zaczely kwitnac,jak do Mamy jechalam,
                dzis ich sfotografowalam,dwa storczyki , https://i58.tinypic.com/2r5qk48.jpg
                https://i61.tinypic.com/xd6xvr.jpg
                • lusia_janusia Re: Jaki piękny storczyk! czy to jeszcze doniczko 02.02.14, 11:20
                  Kendo, ten pierwszy ma jeszcze duzy pak to bedzie chwile
                  kwitl, i on pachnie, przez okno widac ze snieg jeszcze lezy.
                • jaga_22 Re: Jaki piękny storczyk! czy to jeszcze doniczko 02.02.14, 11:46
                  Bardzo ładny storczyk,moje dopiero zaczęły kwitnąć jeden po drugim
                  a czwarty ten co był niebieski i czekam aż wypuści,mam nadzieję ,
                  że będą białe ani myśli.
                  • kendo Re: Jaki piękny storczyk! czy to jeszcze doniczko 02.02.14, 13:39
                    *Lusia,
                    tu jeszcze mase sniegu lezy mimo plusowej temperatury,

*Jagus,
                    mam dwa mini storczyki i juz chyba ze cztery lata jak jeden z nich niechce kwitnac,
                    juz mu powiedzialam,ze go wyrzuce,ale widac nie boi sie moich gruzb i nie zakwita...

ciekawa jestem czy tez na niebiesko zakwiatnie ponownie Twoj Jagus ...
                    • jaga_22 Re: Jaki piękny storczyk! czy to jeszcze doniczko 02.02.14, 18:38
                      Kendo,nie powinien,bo nie ma w naturze niebieskich.
                      • kendo Re: Jaki piękny storczyk! 02.02.14, 19:29
                        czyli ten ktory uprzednio kwitl
                        to byl jakos "zaprawiany"????
                        • kendo Re: Jaki piękny storczyk! 06.03.14, 15:04
                          https://i61.tinypic.com/16h556c.jpg
                          2 lutego go pokazywalam,
                          jak zakwitl,
                          jeszcze dalej kwitnie
                          • jaga_22 Re: Jaki piękny storczyk! 06.03.14, 15:27
                            To mi się podoba w storczykach,że tyle jest odmian.
                            Ładny kolorek ma Twój kwiatuszek,taki delikatny.
                            Moje też jeszcze kwitną,ale mało mają kwiatów.
                            Mango poładniało.
                            http://i59.tinypic.com/of954g.jpg
                            • kendo Re: Jaki piękny storczyk! 10.05.14, 20:21
                              https://i57.tinypic.com/rirreu.jpg

ladnie kwitnie, i dlugo...
                              • lusia_janusia Re: Jaki piękny storczyk! 11.05.14, 09:10
                                *Kendo, zapomnialas dopisac, ze i jeszcze pachnie .
                                • jaga_22 Re: Jaki piękny storczyk! 11.05.14, 11:17
                                  Kiedyś sobie taki kupię albo podpowiem,czekam na dwa kolejne
                                  na rozkwitnięcie,bo są pączki.Jeden kremowy,który bardzo długo kwitł,a teraz zakwitnie drugi pęd.No i oczekiwany na dawny niebieski,
                                  ale dopiero pączuszki się tworzą. Pachnącego jeszcze nie miałam.
                                  • lusia_janusia Re: Jaki piękny storczyk! 11.05.14, 12:41
                                    *Jago, wlasnie mialam pytac, czy ten niebieski zakwitl na niebiesko?,
                                    chyba ten pierwszy kolor to byl sztucznie stworzony, no zobaczymy?.......
                                    • jaga_22 Re: Jaki piękny storczyk! 11.05.14, 16:29
                                      Lusiu,niebieskich storczyków w naturze nie ma
                                      .Niebieskie to tylko lubię irysy.
                                      • kendo Re: Jaki piękny storczyk! 12.05.14, 11:01
                                        piekne sa one jak kwitna,
                                        po odkwitnieciu,stoi sobie roslinka z paroma listkami...
                                        nie upieksza parapetow okiennych,
                                        moje jakos dlugo odpoczywaja zanim zakwitna ponownie,
                                        dwie mini stoja juz bardzo dlugo i nic sie nie dzieje,
                                        nawet ich strasze,-jak nie zakwitna to ich wyrzuce-
    • greis52 Re: Jaki piękny storczyk! czy to jeszcze doniczko 22.05.14, 21:35
      www.e-ogrody.pl/Ogrody/56,114302,15173009,Przesadzamy_storczyki__Krok_po_kroku_.html#TRCuk
      może link się komu nadawink
      • kendo Re: link pielegnacyjny storczyka 22.05.14, 21:49
        greis52 napisała:

> www.e-ogrody.pl/Ogrody/56,114302,15173009,Przesadzamy_storczyki__Krok_po_kroku_.html#TRCuk
        > może link się komu nadawink
        a to na perwno ku pamieci....
        • lusia_janusia Re: link pielegnacyjny storczyka 22.05.14, 22:05
          Ja wlasnie tak przesadzam swoje storczyki,
          • kendo Re: kwitna ponownie 08.09.14, 15:35
            https://i60.tinypic.com/2m78yky.jpg

mamy podobne z lusia storczyki...
            https://i58.tinypic.com/2wqh3r4.jpg lepiej tu widac kwiatki

https://i61.tinypic.com/24wy3cz.jpg na tym zdjeciu widac rowniez zdjecie pierwszego dobermana Rex,gdzie ma urodziny i kokardki czerwona na lapkach i szyjii i w talerzu mam miesko-tatara bo lubial,pozostale dobermanki nie lubialy.on byl bardzo "specyjalny"
            • jaga_22 Re: kwitna ponownie 08.09.14, 15:41
              Śliczne są te Twoje storczyki Kenduś.
              • kendo Re: kwitna ponownie 08.09.14, 15:50
                dziekuje Jagus,
                ten malutki do siostrzenicy na urodziny dostalysmy z Lusia,
                a te dwa pozostale to od Lusi...

mam jeszcze jedna mini biala i niechce zakwitnac
                a tyle razy ja juz nastarszylam roznosciami,wcale sie nie boi moich pogrozek i nie kwitnie...
                • slo-onko Re: kwitna ponownie 08.09.14, 21:12
                  Fakt,oblepione kwieciem. Moj storec wypuscil jedna gicz i koniec. Oklejony z obu stron,ale ja to bym chociaz aby tak raz zakwitl jak winne grono. Nie podlewam odzywkami,moze blad, moze powinnam,podlewacie swoje jakims srodkiem na kwitnienie?
                  • kendo Re: kwitna ponownie 09.09.14, 13:56
                    *Sloo
                    nie podlewam zadna odzywka,
                    zawsze w niedziele rano ja podlewam woda,ktore sobie odstala pare dni w butelce,
                    raz zmienialm jej "ziemie" teraz po przekwitnieciu musze znowu zmienic albo wiosna...
                    kupilam woreczek specyjalnej do orcgdeii-wyglada jak kora z drzewa w malych kawaleczkach..
                    • slo-onko Re: kwitna ponownie 10.09.14, 08:13
                      tez podlewam odstana woda,ale widać taka ich uroda, abo marna reka do hodowli storczykow.
                      kupiłam sobie w końcu noline,niby nic nazdwyzcajnego,ale pięknie rozkladaja się waziutenkie listki wokół doniczki.a wczoraj kupiłam kalanchoe fuchsia. były cztery koro,nie umiałam zdecydować,ktory bardziej mi się podoba http://i62.tinypic.com/2iqzghs.jpg
                      • lusia_janusia Re: kwitna ponownie 10.09.14, 08:48
                        *SLO, tez lubie te kwiatki, ale one tylko jednego razu kwitna i jak przekwitna,
                        to drugi raz juz nie, tylko nowe listki wyrastaja, u nas tez sa rozne kolory, kiedys
                        Kendo kupila podwojne kwiatki w pieknym szampanskim kolorze i dlugo u niej kwitly.
                        • kendo Re: kwitna ponownie 10.09.14, 09:30
                          to prawda,kwitna tylko raz,
                          czyli "jednorazowe"
                          zawsze do kuchni je kupuje,
                          sa tez w pomaranczowej barwie,podobne do koloru z chryzantemy co wczoraj pokazalam zdjecie,
                          te rozowe Lusia co od ciebie dostalam przed twoim urlopem jeszcze kwitna
                          nie moge ich dotytac bo uczulaja ale nie ich "obecnosc-czyli zapach"
                          • lusia_janusia Re: kwitna ponownie 10.09.14, 09:58
                            *Kendo,
                            to chyba do tej pory nie wiedzialas o tym.?
                            • kendo Re: kwitna ponownie 10.09.14, 10:39
                              lusia_janusia napisała:

> *Kendo,
                              > to chyba do tej pory nie wiedzialas o tym.?

liczylam za kazdym razem,ze jednak zakwitna,
                              zrobily to,z tych ukrytych pod listkami paczkami,
                              nawet ten mini stoi i listeczki nowe wypuszcza a nie kwitnie.

tanie sa wzgledem innego kwiecia,wiec do kuchni mozna zmieniac za kazdym razem
                              • lusia_janusia Re: kwitna ponownie 10.09.14, 10:51
                                Dokladnie, ale patrzec przez caly rok na ten sam kwiatek co przekwita,
                                to ciekawie zmiebiac tylko kolor i urozmaicenie.
                                • kendo Re: kwitna ponownie 10.09.14, 11:24
                                  nieraz czuje go z rana i chyba juz nie wstawie do kuchni,
                                  niech takie okna pozostana,..wiele ludzi nie ma kwiatow w oknach,albo sztuczne ,jak sasiadka,
                                  to wole juz miec bez zadnego kwiatka,
                                  bo nie lubie sztucznych
                                  • slo-onko Re: kwitna ponownie 10.09.14, 11:30
                                    Twoje Kendo chryzantemki slicznie wkomponowaly się w otorzenie. trochę kamienia,zieleni i donica z kwieciem,lubie takie polaczenia.
                                    Kalanchoe faktycznie jak się trafi,albo jednorazowka,albo kilka razy wykwita.zobaczymy, nie majatek to więcej nie kupie jeśli zdechnie.
                                    niestety dzisiejsze kwiaty polegają na tym,zeby padaly,bo gdyby rosly w nieskonczonosc to kwiaciarnie i firmy ogrodnicze nie moglby handlowac.
                                    • kendo Re: kwitna ponownie 10.09.14, 11:35
                                      *Sloo
                                      i tu trafilas w 10 Sloo,
                                      bo kwiaciarnie musza egzystowac,na czynsz zarobic i zakup nowego towaru,
                                      podobnie jak inny sprzet elektroniczny cz ASG...

zauwazylam,ze alergia na kwiaty mi sie poszezyla i bardzo uszczuplilam asortyment na parapecie,
                                      daje rade z "nosem" tylko ze storczykami,
                                      bo raz na tydzien sie podlewa,nie wydzielaja plesniowych zapachow..
                                      • kendo Re: azaleje 26.12.14, 13:21
                                        mamy pamiatkowy watek
                                        zalozony przez Cgrzecha..

dostalam od znajomej dwie azaleje,
                                        biala https://i59.tinypic.com/10hktuq.jpg i mocno wisniowa-coby nie napisac"biskupi kolor"
                                        https://i60.tinypic.com/mjvjv5.jpg

ciekawe,jak dlugo mi sie utrzymaja,
                                        nie mam raczej szczescia do ich pielegnacji,
                                        ale juz tydzien stoja na parapecie i sa OK.
                                        • jaga_22 Re: azaleje 26.12.14, 15:16
                                          Też kiedyś dostałam różową azalię i niestety padła.
                                          • kendo Re: azaleje 26.12.14, 15:33
                                            *Jagus
                                            tez mialam ten kolor,
                                            wiem,ze lubia miec wilgotno,
                                            wstawilam do wiekszych doniczek i co drugi dzien wlewam 0,5 l.wody i niemala wszystko "wypijaja"..odstukac/odpukac...trzymaja sie na razie.
                                            • kendo Re: azaleje 04.05.15, 09:26
                                              taki dostalam storczyk od siostrzenic.. http://i59.tinypic.com/zlelnt.jpg slicznie kwitnie na dwoch galazkach bialym kwieciem
                                              http://i60.tinypic.com/mmuf7a.jpg
                                              • lusia_janusia Re: >> storczyk << 04.05.15, 09:34
                                                *Kendo, ladnie wyglada na tele za oknem zielonych drzewek.
                                                J tez musza swoje uwiecznic na fotografi, ale ostatnio nie mam
                                                jakos czasu na wszystko.?
                                                • kendo Re: >> storczyk << 04.05.15, 09:57
                                                  *Lusia
                                                  ja tez nie moge sie wyrobic od czasu przyjazdu,
                                                  czesc tylko "pobieznie obrobilam" a tu rozdeszczylo sie i ogrod musi poczekac..
                                                  dobrze,ze w chacie wieceje po swojemu zrobilam.

a zauwazylas,jak "ogrodnik" przycial drzewa bzow???
                                                • jaga_22 Re: >> storczyk << 04.05.15, 10:06
                                                  Też mam białego storczyka,który był kiedyś niebieski.W zeszłym roku miał mniejsze kwiaty,a w tym roku ma duże z lekko żółtym środkiem.
                                                  Pochmurno to źle wychodzą zdjęcia,a z błyskiem za bardzo jasne.
                                                  Jeszcze mam jeden który córka młodsza mi kupiła w marcu,ale padł,kupiła go ze zgniłymi korzeniami,teraz będzie wiedziała jakie wybierać.Obcięłam wszystkie korzenie,zostawiłam 2 liście i wsadziłam do ziemi.Właśnie
                                                  wyszedł młody malutki listek,może go uratuję.

http://i60.tinypic.com/op9yt1.jpg
    • slo-onko Re: Jaki piękny storczyk! czy to jeszcze doniczko 04.05.15, 11:00
      macie odpowiednia reke lub warunki do hodowli storczykow. moje już dwano wywaliłam,a te pracowe stoja od kilku ladnych miesięcy i nic. same zielone liscie,a ni nowych lodyg,ani pedzikow,nic,nic. nie lubie takich kwiatow,ktore opornie rosna i nie kwitna. podobno po odzywkach rosna,stosujecie odzywki?
      • kendo Re: Jaki piękny storczyk! czy to jeszcze doniczko 04.05.15, 11:16
        *Sloo
        moze zalezy jaki "stary jest kwiat"
        te nowo zakwitniete powinny dosc szybko ponownie zakwitnac,
        mam dwa ktore sa oporne,juz nawet ustawilam wsrod tych kwitnacych,by sie zdopingowaly
        a one nic..szkoda mi jakos wyrzucic,

*Jaga pamietam tego niebieskiego,wdzieczne sa one
        • kendo Re: piękny storczyk Lusi 05.05.15, 15:14
          kolor bardzo sliczny,lekki roz http://i61.tinypic.com/16h5hmp.jpg
          chyba sie Lusia nie obrazisz,ze go umiescilam do kolekcji Vistulowej-storczykowej,
          • lusia_janusia Re: piękny storczyk Lusi 05.05.15, 15:21
            *Kendo, dziekuje,, no popatrz, zawsze zapomnialam go pokazac, momo ze juz go zalogowalam
            do kompa. jak czlowiek ma pamiec krotka.
            • kendo Re: piękny storczyk Lusi 05.05.15, 15:25
              lusia_janusia napisała:

> *Kendo, dziekuje,, no popatrz, zawsze zapomnialam go pokazac, momo ze juz go za
              > logowalam
              > do kompa. jak czlowiek ma pamiec krotka.

cyklam mu fote,
              jak herbatke z ciasteczkami http://i59.tinypic.com/2d01lw7.jpg szykowalas
              • jaga_22 Re: piękny storczyk Lusi 05.05.15, 16:25
                Bardzo ładny róż storczyka taki delikatny,moje takie pospolite.
                Sloo ja dodaję nawóz specjalnie do storczyków.Można też kupić pałeczki i powciskać do doniczki.
                • lusia_janusia Re: piękny storczyk Lusi 05.05.15, 21:19
                  *Jaga, dziekuje, mi tez sie ten kolor podoba, spokojny jak patrze na nie.
                  *Kendo dzisiaj byla fotografem, widze , dziekuje.

Ja do swoich nie uzywam odzywek tylko zmieniam i kore.
                  • kendo Re: piękny storczyk Lusi 06.05.15, 08:57
                    dokladnie ,storczyk ma naprawde piekny delikatny rozowy kolor
                    cyfrowka,jakos nie oddala tego niuansu,
                    doniczka jest w srebrnym kolorze i bardzo slicznie sie haromonizuje calosc..nastepnym razem zrobie powtorke w calosci.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka