lusia_janusia Re: Pogodowe pogaduchy 03.11.14, 20:57 Zapowiadaja u nas zime , do polowy Szwecji maja byc opady sniegu i nawet -15 stopni. Przypominaja ludziom o zmianie kol w samochodach na zimowe opony. Odpowiedz Link
dorka556 Re: Pogodowe pogaduchy 04.11.14, 06:45 Na Podhalu nadal słonecznie, chociaż wczoraj wiał już halniaczek. Dzisiaj nad górami widać kłąb chmur zwiastujący fen. Barometr spada a po halnym pada. Ogród nadal czeka, by się nim zająć... Pięknej pogody życzę. Odpowiedz Link
xystos Re: Pogodowe pogaduchy 04.11.14, 08:06 .. wyszlismy o 06:40,cieply poranek ale skafander jeszcze do polowy zapiety 0 siódmej juz calkowicie rozpiety a pod nim tylko T shirt wiec wyobrazcie sobie jak szybko zmienia sie temperatura na naszych szerokosciach teraz futrzak i ja po sniadanku i spowrotem w sypialni-pospimy do dziesiatej eeech fajny jest zywot starzyka gdy ma pieska lub golabki Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Pogodowe pogaduchy 04.11.14, 09:26 *Xystos, pomysl, jeszcze jakbys mial golabki, to sasiad by nie zdzierzyl, pewnie by Cie zameldowal, ze Twoje golebie siadaja na jego dachu. *Dorka, to prawda w haly i deszczowa pogode robota w ogrodzie stoi, ale moze jeszcze zdazysz przed sniegiem uporac sie chociaz z tymi najwazniejszymi pracami. Zdrowka zycze. Polpasiec chyba juz zanika, czujesz sie chyba juz znacznie lepiej?. Odpowiedz Link
slo-onko Re: Pogodowe pogaduchy 05.11.14, 10:36 pogodynka wziaz piekna, wciąż piekna jesien i mało deszczowa nie prawda? taka moglaby być tez zima, z wyjątkiem kilku dni ze śniegiem,zeby nie zapomnieć jak wygląda bilay piękny puch,a potem tylko lato, lato i lato) Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Pogodowe pogaduchy 05.11.14, 16:55 *SLO, kazdy ma inne marzenia , ale co do zimy to sie z Toba zgadzam. U mnie dzisiaj caly dzien pada deszcz, zmoklam rowerkujac do szpitala, troche przestal padac, to "Maluszek" dotar suchy do mnie. Za 14 dni przysla wynik do domku z dzisiejszego badania, Odpowiedz Link
slo-onko Re: Pogodowe pogaduchy 05.11.14, 17:38 Lusiu ten deszcz, ktory byl u Ciebie przywedruje jutro do mnie. widzialam pogode, malo pocieszajaca, na dokladke chlodno,a przy opadach odczucie 11 stopni bedzie niezbyt przyjemne. chociaz do tej pory bylo calkiem znosnie. za onem ciemno, wydaje sie,ze bardzo pozno,a to dopiero 18 sie zbliza. czasami jak wybiegam z pieskiem to nie wkladam rajstop tylko w codziennej spodniczce biegne na dol,kto by pomyslal ,zeby w listopadzie moc wyjsc z golymi nogami? czasami jak wkladam portki to tez nie wkladam nic pod spod i szczerze mowiac nie odczuwam zimna pod warunkiem,ze jest to krotka przebiezka,a nie dlugie spacery. byleby grzbiet byl otulony to juz mi cieplo. to samo podczas spania,stopy na wierzchu,ale cala glowa pod koldra,tylko oczy łypia w ciemnosci Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Pogodowe pogaduchy 06.11.14, 00:19 *SLO, kiedys tez tak wybiegalam z pieskiem na wybieg, i spalam z bosymi stopami na wierzchu poscieli, Dzisiaj to odwrotnie, glowa na wierzchu a stopy pod koldra.Pogada byla doslownie pod "zdechlym Azorkiem", ale nie zmoklambardzo, po wyjsciu ze szpitala, przestalo padac, to zajechalam do sklepu po drodze i na czas przyjechalam do domu odebrac "Maluszka". Runda jedna byla dla niego w deszczowce, czego nie lubi ubierac, daleko nie chcial isc, Ale ostatnia to sobie pozwolil na normalna runde. Wieczory zimne i wilgotne, nie da rady wyjsc nie ubranym odpowiednio do pogody. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Pogodowe pogaduchy 06.11.14, 11:11 lusia_janusia napisała: > Wieczory zimne i wilgotne, nie da rady wyjsc nie ubranym odpowiednio do pogody. Wiesz co? Wczoraj o godz 13 00 było w Malmö 9 C, a wieczorem o 23 00 wg tych samych źródeł było 11 C ... Dopiero co zaczela sie jesien ... bo jeszcze 1 listopada bylo naprawde cieplo, i wg meteorologów srednia temperatura dobowa byla dalej powyżej 10 C, czyli letnia. Ja najbardziej marznę w domu, bo dopiero wczoraj zaczęli grzać, tylko co to za grzanie, skoro kaloryfery są ledwo letnie???, Odpowiedz Link
xystos Re: Pogodowe pogaduchy 06.11.14, 13:49 ze mna przeciwnie,w domu przez caly rok w szortach i golym torsem-chwale sie muskulatura a zawsze któras z sasiatek przez okno zerknie wtedyyyy sie preze ... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Pogodowe pogaduchy 06.11.14, 16:11 *Xystos, ale dajesz............................. Dzisiaj przeszlam przez miasto, ludzi jak zwykle, nie wiem co robia co dzien tyle ludzi po sklepach, przeciez wisza te same ciuchy ktorych nikt nie chce kupowac, przecenili i dzisiaj byla nastepna przecena tej przeceny. Chca wysprzedac buble do swiat, bo w okrsie siwatecznym nastepna bedzie swiatateczna przecena, Pogoda, mokro, wilgotno i mzawa z nieba leci, ale w mieszkanku mam cieplutko. Az upieklam sobie rult?rta, bo chce sie jesc cos slodkiego w te dlugie wieczory, i postanowilam dac jutro poczestowac jedna zebrajaca dziewczynie, ktorej pare razy rzucilam kilka koron do kubka, bo sama nie zjem duzej ilosci, a szkoda jedzenie wyrzucac, a najsmaczniejsze jest swieze. Odpowiedz Link
slo-onko Re: Pogodowe pogaduchy 06.11.14, 21:17 Lusiu roznie to bywa z tymi przecenami. Tez sadze,ze w wiekszosci wyciagaja szmaty z zakamarkow co to w innych krajach nikt nie chce nosic to rzucaja na sklep jako wyprzedaz. Aczkolwiek czasami ma sie szczescie jak ja np. Nigdy nic przez wiele lat nie kupilam w Kapaalu. Za drogo to raz,dwa jakies dziwne te ciuchy . Zazwyczaj omijalam sklep szerokim lukiem. Od kiedy moj maz wypatrzyl kurtke i dostal na wejscie 15% znizki, a potem kupil druga za 25 % znizki, a potem znowu ja kurtke tez ze znizka to chyba polubilam te siec. Dzisiaj dostalam smsa,ze przecenione rzeczy jeszcze za polowe. Wiec pojechalam ze swoja panienka. Przymierzylam z 8 roznych bluzek, wybralam jedna. Szukalam takiej wyjsciowki do spodni na ekstra wyjscia. Dostalam w kolorze zlamanej bieli, gora i rekawy 3/4 bawelniana delikatna gipiura, a dol od karczku luzno puszczony drapowany w pion. Sliczna, zwiewna, elegancka. Oczywiscie ja, jak to ja do konca nie wiedzialam czy mam wziac stojac juz w kasie. Pomyslalam,ze moge oddac. Zaplacilam,wrocilam do domu, przymkerzylam do spodni, wlozylam bizu z cyrkoniami i sie w niej zakochalam. Gdybym widziala ja w pierwotnej cenie 130 zl ,zakochalabym sie tylko w wygladzie,cena dostatecznie by mnie zniechecila do kupna. Tymczasem zaplacilam jedyne 40 zl. Ciesze sie wiec podwojnie. Rzadko mam okazje kupic cos bardzo wyjatkowego po wyjatkowej cenie. Kobiety wynosily narecza,ale bez przesady..... Odpowiedz Link
pia.ed Re: Pogodowe pogaduchy 06.11.14, 22:07 I niech ktos nie powie, ze w południowej części Szwecji nie ma lata ... Przyjrzyjcie sie tylko temu zdjęciu A te panie to opiekunki staruszków niedołężnych i chorych które tam mieszkają ... najstarszy ma 103 lata. www.skanskan.se/article/20141106/HORBY/141109641/1019/-/bokegarden-kampar-for-att-fa-en-uteplats- Odpowiedz Link
slo-onko Re: Pogodowe pogaduchy 07.11.14, 10:21 masz racje Pia, lato, u nas w Krakowie było 20 st.C fajny widok, lato w listopadzie Odpowiedz Link
pia.ed Pogodowe pogaduchy ... xystos? 06.11.14, 22:43 Wg opisu pasuje do Ciebie trzecie zdjęcie ... www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/article19776077.ab xystos napisał: > ... w domu przez caly rok w szortach > i golym torsem-chwale sie muskulatura > a zawsze któras z sasiatek przez okno zerknie > wtedyyyy sie prężę ... Odpowiedz Link
xystos Re: Pogodowe pogaduchy ... xystos? 07.11.14, 08:50 .. po jaka cholerke mialbym ten zlom podnosic skoro mam ..podnosnik ? pozatem ów modej jest trzy klasy-wagi nademna,to by bylo nieuczciwe zawody ZEN Odpowiedz Link
slo-onko Re: Pogodowe pogaduchy ... xystos? 07.11.14, 09:53 masz racje Xystos, on taki mikroskopijny człowiek )) zakasowalbys go raz dwa Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Pogodowe pogaduchy ... xystos? 07.11.14, 10:37 *Pia, *SLO, *Xystos *No pewnie........................ najprawdopodobnie by tak bylo, sila gora................................................ Odpowiedz Link
pia.ed Kwitną rododendrony, fiolki, anemony, mlecze ... 07.11.14, 23:32 Temperatura w dzień i w nocy 10 stopni C. www.skanskan.se/article/20141107/NYHETER/141109640/1007/-/sommar-i-november Odpowiedz Link
xystos Re: Kwitną rododendrony, fiolki, anemony, mlecze 08.11.14, 09:49 noo,ale to nieoznacza ze czlek bosy spac powinien zerknac trza w kalendarz - to juz listopad,miesiac grypy. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Kwitną rododendrony, fiolki, anemony, mlecze 08.11.14, 10:26 *Xystos, dokladnie trzeba sie ubierac do pogody a nie do kalendarza. Ty tez uwazaj na siebie jak wychodzisz na altane. Odpowiedz Link
xystos Re: Kwitną rododendrony, fiolki, anemony, mlecze 08.11.14, 15:54 uwazam Lusia uwazam,zwlaszcza w nocy rewolwer zawsze w kieszeni Odpowiedz Link
maria88 Re: Kwitną rododendrony, fiolki, anemony, mlecze 08.11.14, 16:35 U nas tez dzisiaj był ciepły dzionek i słonko wygladało. Wieczorkiem temp. spada i zaczynaja sie opady. Wprawdzie przelotne ale jakies przeziębionko mozna złapać. Miałam kiedyś przypomnieć o leku homeopatycznym Occilococcinum. Jest super gdy coś bierze. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Kwitną rododendrony, fiolki, anemony, mlecze 08.11.14, 17:05 *maria88, to jego kupuje sie w aptece czy w jakims specjalnym sklepie? OCCILOCOCCINUM Kendo teraz jest u mamy to ew, bym dala jej tipsy, zeby sprawdzila, czy mozna to' uzuwac przy alergiach. Odpowiedz Link
pia.ed Lekarstwo na przeziebienie i grype ... 08.11.14, 18:39 Lusiu, wystarczy zapytac sie wujka Googe ... jest pelno wpisow, są tez opinie ... Wystepuje w ampułkach, w granulkach i pewnie w innej postaci tez. A tu tresc ulotki: laudio.pl/node/596/print lusia_janusia napisała: > *maria88, to jego kupuje sie w aptece czy w jakims specjalnym sklepie? > OCCILOCOCCINUM > Kendo teraz jest u mamy to ew, bym dala jej tipsy, zeby sprawdzila, czy mozna to' > uzuwac przy alergiach. > Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Lekarstwo na przeziebienie i grype ... 08.11.14, 18:53 *Pia, dziekuje poczytalam i przekaze Kendo. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Lekarstwo na przeziebienie i grype ... 10.11.14, 01:57 Moze jest takze i w Szwecji, skoro można to lekarstwo kupić w Body shop? W Polsce nie jest ono tanie ... za 6 ampułek trzeba zapłacić 60 - 70 złotych ... A w ogóle, to czy na grypę istnieje jakieś lekarstwo??? W Szwecji twierdzi się, ze grypę po prostu trzeba przeleżeć ... lusia_janusia napisała: > *Pia, dziekuje poczytalam i przekaze Kendo. Odpowiedz Link
dorka556 Re: Lekarstwo na przeziebienie i grype ... 10.11.14, 06:38 Oscillococcinum to lek homeopatyczny i niestety pomaga tylko tym, co głęboko w niego wierzą. Dawałam go synowi, gdy był mały, sama próbowałam i stwierdzam, że były to wyrzucone pieniądze. Odpowiedz Link
maria88 Re: Lekarstwo na przeziebienie i grype ... 10.11.14, 08:56 Już odpowiadam . Dla mnie mojej rodziny i znajomych jest to lek b.skuteczny o ile zastosuje się go tak jak w ulotce. Koszt dawki kilkudniowej, chyba 10 ampułek granulek i to powinno pomóc kosztuje 19zł . Kilka dni temu kupiłam dla koleżanki, która wczoraj mi bardzo dziękowała za to że jej o nim przypomniałam. Nie ma skutków ubocznych i szybko reaguje na wszelkie przeziębienia. Kupuje sie go wyłącznie w Polsce w aptekach. Odpowiedz Link
maria88 Re: Lekarstwo na przeziebienie i grype ... 10.11.14, 09:22 Często w aptekach sprzedają ten lek dla całej rodziny w większych ilościach i dlatego Pia napisała o cenie 60zł. Kupując tylko dla siebie prosimy o dawkę dla 1 osoby /10 amp./ i prosić o ulotkę do stosowania. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Lekarstwo na przeziebienie i grype ... 10.11.14, 09:55 *Maria, rozmawialam z Kendo na ten temat, mowila, ze kiedys to kupowala w Polsce i ze skutkiem. Jak bede to sobie zakupie, juz wpisalam na liste. - dziekuje. Odpowiedz Link
dorka556 Re: Lekarstwo na przeziebienie i grype ... 10.11.14, 13:36 Lusia, czyli jest tak, jak napisałam, trzeba wierzyć, że pomoże. Ja bardzo sceptycznie podchodzę do wszystkich leków homeopatycznych, dlatego na mnie nie działają, ale dlaczego nie pomogły choremu dziecku? Na szczęście nie jestem uczulona na żadne leki, typu aspiryna, polopiryna, gripex, apap itp. Juz po 1 tabl. czuję wyraźną poprawę. Może tutaj też wiara działa... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Lekarstwo na przeziebienie i grype ... 10.11.14, 15:16 *Dorka,... wiara czyni cuda... bolace kolano i biodro, nie pomogly smarowidla, wzielam dzisiaj tabletke, i juz po godzinie czuje bol odchodzi, a meczylam sie od wczoraj z tym bolem. uuuffff.............. Odpowiedz Link
slo-onko Re: Lekarstwo na przeziebienie i grype ... 11.11.14, 20:15 tez nie wierze w homeopatie i nie kupuje. moja corka wierzy, twierdzi,ze pomaga jej dziecieci i dobrze. zdania sa podzielone,ale skoro lekarze sugeruja to musi cos w tym byc. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Lekarstwo na przeziebienie i grype ... 11.11.14, 20:18 *SLO, rozne sa opinie na ten temat. Tonacy brzytwy sie trzyma. Odpowiedz Link
slo-onko Re: Lekarstwo na przeziebienie i grype ... 11.11.14, 20:23 wczoraj ogladalam film "Nad zycie", prawdziwa historia siatkarki Agaty Mróz. chora na bialaczke spodziewala sie dziecka. lezala w szpitalu,dostala infekcji nerek. lekarka powiedziala,ze nie moze przyjac zadnych lekow,ze infekcja minie sama. jesli naprawde tak bylo i tak jest to dlaczego wogole leczymy sie srodkami? nie mozna tego wyleczyc nie leczac? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Lekarstwo na przeziebienie i grype ... 11.11.14, 20:49 *SLO, mozna do tego podchodzic filozoficznie, albo ekonomicznie i z innych obudek, Koncerny farmaceutyczne produkuja syntetyczne penicyliny i inne leki, ktore wywoluja u roznych ludzi alergie i powiklasnia. Podukujac, daja ludziom zatrudnienie i sobie zyski. drugiej strony,.. wiara czyni cudya, organizmy mamy rozne, ktore czasami potrafia przeciwstawic sie chorobom, ale nie tym ciezkiego kalibru. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Lekarstwo na przeziebienie i grype ... 11.11.14, 22:16 Jak rozumiem, była to tabletka homeopatyczna ... bo o tym typie leków tu piszemy ... lusia_janusia napisała: > *Dorka,... wiara czyni cuda... > bolace kolano i biodro, nie pomogly smarowidla, wzielam dzisiaj tabletke, i juz po godzinie czuje bol odchodzi, a meczylam sie od wczoraj z tym bolem. uuuffff... Odpowiedz Link
xystos Re: Lekarstwo na przeziebienie i grype ... 12.11.14, 09:31 najlepiej zapobiegac,ja nielubie ciepla ale dzis rano na spacerku przewial mnie zimny wiatr z polnocnego-wschodu z polwyspu Kola,chyba bedzie zima latos,juz od dzisiaj zaczynam z polowkami z dlugim rekawem pod "wiatrówka" Odpowiedz Link
xystos prognoza na przeziebienie i grype ... 13.11.14, 13:12 ostatnio te synoptyki mierne takie,w zadnej gazecie lub telewizorni nieudaje imsie pogody trafnie przepowiedziec pozostaja stare metody babci-wrozenie pogody z fusow kawy w szwecji do tego celu uzywa sie fusow kawy "Gevalia" a jakich fusow uzywacie w polsce ? ZEN Odpowiedz Link
slo-onko Re: prognoza na przeziebienie i grype ... 13.11.14, 16:48 o to nawet pogode z fusow mozna wywrozyc? hm,ciekawostka, sprobuje dzisiaj aczkolwiek moje fusy beda w dzbanku wiec musze sie dobrze postarac zeby w niego zurawia zapuscic,ale przekonam sie czy Xystos prawde mowi? Odpowiedz Link
slo-onko Re: prognoza na przeziebienie i grype ... 13.11.14, 18:59 Xystos, marna ze mnie wrozka, nie moglabym wrozyc ludziom, juz bardziej pasowalabym na czarownice. Jedyne co zobaczglam na dnie to......bloto a moze to wina kawy,to nie byla Gewalia Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: prognoza na przeziebienie i grype ... 13.11.14, 20:31 *Xystos, *SLO, ten ponury dzien zakonczyl sie deszczem niestety. ale nie wieje zbyt mocno i nie jest zimno tez. Pierwszy raz tez slysze zeby pogode powrozyc z fusow kawy, *Xystos, moze Twoja kawa to juz po dacie waznosci?. i zle pogoda wyszla. Odpowiedz Link
xystos Re: prognoza na dzis i dni nastepne ... 10.12.14, 10:46 Polska – Zbliża się niż Aleksandra, będzie bardzo silny wiatr Nad Europę – w tym Wielką Brytanię, Norwegię, Polskę – nadciąga bardzo silny wiatr. Odpowiada za to głęboki niż znad Atlantyku. Jeśli towarzyszący mu wiatr osiągnie huraganową prędkość, to będziemy mówić o orkanie Aleksandra. Skandynawia na linii wiatru Do Norwegii orkan wkroczy we wtorek wieczorem. Około północy nastąpi maksimum prędkości wiatru. Lokalni synoptycy ostrzegają przede wszystkim mieszkańców południowej Norwegii, ale nie wykluczają, że niszczycielska aura odczuwana będzie w centralnej i wschodniej części kraju. W najbliższym czasie Szwecja również odczuje skutki przechodzenia orkanu Aleksandra. Do piątku na terenie tego kraju będzie silnie wiać oraz nawalnie padać. Aleksandra ma wkroczyć na ląd od zachodu, na tym obszarze przyniesie do 215 l/mkw. Deszczu. Lokalni synoptycy ostrzegają mieszkańców przede wszystkim południowo-zachodniego wybrzeża. Eksperci uważają, że wiatr może spowodować większe zniszczenia niż opady deszczu lub śniegu, które mają towarzyszyć orkanowi. W Polsce może wiać ponad 100 km/h Skutki niżu odczujemy i w Polsce. W środę na Pomorzu Zachodnim wiatr osiągnie prędkości 80 km/h. W czwartek podmuchy osłabną, ale tylko na chwilę. Kluczowy dla Polski będzie piątek – na wybrzeżu Bałtyku oraz na zachodzie wiatr przekroczy 100 km/h. wiecej na: losyziemi.pl/polska-zbliza-sie-niz-aleksandra-bedzie-bardzo-silny-wiatr#more-35260 ZEN Odpowiedz Link
kendo Re: prognoza na dzis i dni nastepne ... 10.12.14, 11:28 podobny temat co Gris juz zamiescila a ja od rana podkreslam, ze orkan nad baltykiem przejdzie, Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: prognoza na dzis i dni nastepne ... 10.12.14, 12:20 Az strach wybierac sie gdzies w droge. Odpowiedz Link
slo-onko Re: prognoza na dzis i dni nastepne ... 10.12.14, 12:38 w takim razie musze mojego psioka mocno na smyczy trzymać i sama również Odpowiedz Link
kendo Re: prognoza na dzis i dni nastepne ... 10.12.14, 12:51 kaptor mi zwiewalo z glowizym, Bobby tez spacerek ukrocil, ale nie jest zimno, tylko z wiatrem deszcz zacina.... *Lusia do teg czasu morze juz bedzie spokojne,tak dzis widzialam prognoze z rana ... *Sloo, moze u Was wiecej wieje,tu sie zacznie pewnie wieczorem lub rankiem, kiedy przez morze wiatr dotrze Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: przeszly czas. 13.12.14, 11:35 *Pia, to juz minelo to zdarzenie, 11,XII obserwowalysmy przylot szczeniaka z Holandi do USA,tam gdzie podgladamy pieski. Odpowiedz Link
pia.ed Re: przeszly czas. 13.12.14, 11:47 To bylo tak wazne wydarzenie, ze az miala to transmitowac amerykanska telewizja? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: przeszly czas. 13.12.14, 11:53 explore.org/live-cams/player/great-dane-service-puppies-indoor-puppy-room *Pia w tym linku ogladamy te pieski, teraz na materacu na podlodze lezy wolontariusz i kreci sie mala czarna suczka 12 tygodni, bardzo zywa, ja przywiezli z Holandi do USA. Szefowa ma plany z nia zeby miala szczeniaki jak bedzie juz mogen. Odpowiedz Link
pia.ed Przeszly czas ... 13.12.14, 12:08 Widze, ze interesuje sie nia laciaty samiec, przypominajacy cielaka. Intensywnie oblizuje jej uszy ... a suczka wklada swa glowe tam gdzie nie powinna. explore.org/live-cams/player/indoor-puppy-room-great-dane-service-puppies-2 Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: *Pieski USA* 13.12.14, 12:51 explore.org/live-cams/player/great-dane-service-puppies-indoor-puppy-room *Pia, to jest normalny sprak dla pieskow, pierw sie obwachuja gdzie nalezy, a pozniej bawia lub nie. Odpowiedz Link
kendo Re: swieta nie beda biale 17.12.14, 16:11 tak juz zapewniaja meterelodzy, wszak ochlodzenie nastapi i pare sniezynek spadnie,ale sie rostopi Odpowiedz Link
kendo Re:niedzielna zapowiedz 18.12.14, 08:52 ma byc burza z blyskawicami tlumacza meterolodzy, ze sa duze roznice temperatur miedzy ziemia a temperatura wyzej nad naszymi glowami.... faktycznie zaczynaja sie prawdziwne anomalie pogodowe. Odpowiedz Link
pia.ed Re: swieta nie beda biale 22.12.14, 00:00 Na polnocy Szwecji sa temperatury ujemne i na pewno beda mieli "biale Boze Narodzenie" kendo napisała: > tak juz zapewniaja meterelodzy, > wszak ochlodzenie nastapi i pare sniezynek spadnie,ale sie rostopi Odpowiedz Link
xystos Re: swieta nie beda biale 23.12.14, 10:22 Pia,ci na pólnocy Szwecji nietylko Swieta Bozego Narodzenie gwarantowanie biale maja Swieta Wielkanocne tez gwarantowanie biale w krainie Reniferów sa,od zawsze. Suchych Jul Helgen zycze. Odpowiedz Link
pia.ed Swieta beda biale ... 23.12.14, 12:43 xystos napisał: > ... ci na pólnocy Szwecji nie tylko Swieta Bozego Narodzenie gwarantowanie biale maja, Swieta Wielkanocne tez gwarantowanie biale ... Dlatego wlasnie zawsze podkreslam, ze przewidywania ktore podajemy tu na Forum dotycza tylko malej czastki Szwecji ... czyli naszego Skåne. Odpowiedz Link
mala.mila Re: Lekarstwo na przeziebienie i grype ... 13.02.15, 11:57 Nie zgodzę się z Tobą, ja biorę, mi pomaga, dzieciom również Odpowiedz Link
xystos Re: Pogodowe pogaduchy 21.12.14, 19:22 losyziemi.pl/2014-rok-najprawdopodobniej-bedzie-najcieplejszym-w-historii-pomiarow-czyli-od-1880-roku .. wiec kolejny dowód na to,ze czlowiek niejest winowajca obecnego globalnego ocieplenia klimatu ZEN Odpowiedz Link
pia.ed Re: Pogodowe pogaduchy 22.12.14, 14:48 Na dunskiej telegazecie przeczytalam, ze tak wysokiej sredniej temperatury jak w 2014 nie bylo w Danii od 2008 roku ... Anomalie zdarzaja sie co pewien czas i nie ma sie czemu dziwic ... Odpowiedz Link
kendo Re: Pogodowe pogaduchy 22.12.14, 15:10 dzies tu jest +8,9 upocilam sie z psiunem,niemal przyplybnelam, a w sklepach goraco,ze az ubranie pazy....wpadlam by sparwadzic,czy "Lusi marynarka jest przeceniona" rano slonecznie bylo, pozniej lalo okropnie,teraz zas slonce promyczki pokazuje... tak na polnocy zapowiadali na dzis snieg.. Odpowiedz Link
slo-onko Re: Pogodowe pogaduchy 22.12.14, 19:05 u nas to samo,leje i leje, kaluze takie chyba na pol metra glebokie, koszmarnie sie jezdzi. cieplutko,ale nieprzyjemnie przez te aure. chcialoby sie zmiany chocby na same trzy dni swiat, troche bieli,moze lekkiego mrozu,zeby wyplenil to fruwajace infekcje. moja infekcja ma sie calkiem dobrze,byleby nie powiedziec,ze sie wciaz rozwija,niech ja diabli.... Odpowiedz Link
kendo Re: Pogodowe pogaduchy 22.12.14, 19:12 tu zapowiedzieli niewielkie ochlodzenie na poswietach, wiec i NR bedzie pewnie po wodzie,a pamietam jak duzo sniegu dawniej bywalo... co za paskudna infekcja sie dobrala do gardla? kuruj jeszcze jakos po swojemu..sokiem z cebuli i miodu czy cos skutecznego na necie poszukaj, do BALU masz byc zdrowiutka jak ryba.. szybkiego zdrowka zycze Odpowiedz Link
slo-onko Re: Pogodowe pogaduchy 23.12.14, 13:27 kuruje sie jak moge Kendus i miod i siemie lniane na zlagodzenie gardlo i nic,a przynajmniej niewiele.ide na 14 z mala do kontroli wiec poprosze zeby zajrzala mi do gardla,moze da cos nowego. wlaczylam sobie lampion swieczkowy z olejkiem z drzewa herbacianego jako inhalacje to mnie dopiero zaczelo dusic! i wez sie inhaluj,masakra jakas. niestety moj kaszel,a z nim znamy sie od dawna zawsze trzyma kilka tygodni i nic na niego nie dziala. zawsze tak bylo,wymeczyl i tyle. Odpowiedz Link
kendo Re: Pogodowe pogaduchy 23.12.14, 14:50 o jejku, ja nie moge zadnych "kadzilkowatych inhalacji" dusi tez od razu, tak sobie mysle,ze moze to Twoje gardlo jest relatowane pogoda "zgnila" czyli jestes uczulona na jesienna pogode,jak ja, musze co dzien slepia kropic o tej porze i z noca tez chusteczka wycieram... byloby dobrze z mrozikiem i sniegiem... Odpowiedz Link
pia.ed Wczorajsza pogoda w Warszawie ... 24.12.14, 15:44 U mnie dzisiaj caly dzien kropi z nieba, mniej lub wiecej ... W tej chwili ulice ktore widze z mojego okna sa calkowicie puste, zywego ducha na ich nie widac, nawet nie jezdza samochody... wszyscy patrza na Kale Anke warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,17177212,Ulewa_sparalizowala_Warszawe__Trudno_dojsc_na_Dworzec.html#LokWawTxt Odpowiedz Link
pia.ed Zorza polarna na Polnocy ... 25.12.14, 01:33 www.svt.se/nyheter/regionalt/vasterbottensnytt/norrsken-kronte-julaftonskvallen Odpowiedz Link
kendo Re: Zorza polarna na Polnocy ... 25.12.14, 10:00 pia.ed napisała: > www.svt.se/nyheter/regionalt/vasterbottensnytt/norrsken-kronte-julaftonskvallen slicznie musieli miec Ci co ja widzieli, niezapomniane wrazenie przy Wigilji.. tu mrozik sie zrobil -2,9 stopnia i niech by tak bylo az do konca zimy Odpowiedz Link
kendo Re: Wczorajsza pogoda w Warszawie ... 25.12.14, 09:59 pia.ed napisała: > U mnie dzisiaj caly dzien kropi z nieba, mniej lub wiecej ... > W tej chwili ulice ktore widze z mojego okna sa calkowicie puste, > zywego ducha na ich nie widac, nawet nie jezdza samochody... > wszyscy patrza na Kale Anke > > > warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,17177212,Ulewa_sparalizowala_Warszawe__Trudno_dojsc_na_Dworzec.html#LokWawTxt wlasnie mialam napisac, ze wszyscy ogladaja starym zwyczajem rysunkowa kale-Anke... nawet nie wiem czy jakies nowe dodawali filmy,od dawna nie ogladalam,zawsze szykuje juz nakrywanie do stolu.... Odpowiedz Link
pia.ed Powitala mnie biala pokrywa sniegu ... 25.12.14, 12:07 Az nie moglam oczom uwierzyc!!! Snieg juz przestal proszyc, ale kiedy wygladam przez okno jest wszedzie bialo, a na samochodach grube czapy sniegu. Ludzie zostali calkowicie zaskoczeni ... widzialam jak czyscili samochody ze sniegu rekawami kurtek ... Normalnie o tej porze powinny juz jezdzic maszyny do odsniezania, a tu nic. Liczy sie na to, ze lada chwila sniego przemieni sie w chlape ... i splynie do oczyszczonych niedawno studzienek ... Odpowiedz Link
pia.ed Re: Powitala mnie biala pokrywa sniegu ... 25.12.14, 15:40 Snieg nie zniknal, bo temperatura plusowa zamienila sie w minusowa kiedy w poludnie zaswiecialo slonce ... "Spolecznie" odgarnelam snieg sprzed mojego wyjscia, a takze oczyscilam schody do piwnicy rowerowej ... przynioslam piasku z piaskownicy w ogrodku, posypalam schody i chodnik przed wyyjsciem. Poniewaz snieg w pierwszy dzien Bozego Narodzenia byl mniej prawdopodobny niz piorun z jasnego nieba wiec nie bylo nawet soli do posypania chodnika i schodkow ... Odpowiedz Link
pia.ed Re: Powitala mnie biala pokrywa sniegu ... 25.12.14, 16:00 www.expressen.se/kvallsposten/sno-i-skane--under-nollan-i-hela-landet/ A tak swietuja Boze Narodzenie bracia Sylvegårds na polnocy Szwecji ... gdzie jest -25 C. Dwoch z nich mieszka w Malmö razem z matka i ojcem, a polecili samolotem 1 600 km na polnoc by odwiedzic brata grajacego w klubie hokejowym w Luleå. www.expressen.se/kvp/sport/familjen-sylvegards-jul-i-lulea-underbart/ Odpowiedz Link
kendo Re: Powitala mnie biala pokrywa sniegu ... 25.12.14, 18:44 tu niestety nie popruszylo sniegiem, niemniej temperatura utrzymywala sie caly czas na "-" minusie obecnie bylo -4,9 stopnia.. moze posypie noca,bo zapowiadali na tutejszy region.. swietnie Pia, jest teraz widno noca i weselej,kiedy sie przez okno wyjzy.. Odpowiedz Link
pia.ed Nie bylam w miescie od dwoch dni... 26.12.14, 00:13 W srode bo padalo, a w czwartek bo slisko ... wiec jazda rowerem raczej nie byla wskazana. Chodzenia, nawet jak jest slisko, nie boje sie ale po prostu nie mialam po co ruszac sie z domu ... Miasto oszczedza, bo nie bylo zadnego odsniezania ani posypywania ulic, a nasza wspolnota (HSB) chyba tez, bo na podworku gdzie byly duze kaluze wody jest doslownie "szklanka" ... a na chodniku od strony ulicy trzeba bardzo uwazac ... Odpowiedz Link
kendo Re: Nie bylam w miescie od dwoch dni... 26.12.14, 09:10 tu dzis z mrozem, o 6 godz bylo -9,8 a obecnie -11,5 stopnia, slonce juz tez swieci i ptaszyny chca sie w nim ugrzac Odpowiedz Link
pia.ed Trzeci dzien ... 26.12.14, 14:56 Przed chwila sprawdzilam na termometrze wylozonym na zewnatrz okna, na parapecie, wskazuje - 6 C. Tez jest slonecznie ale z domu znow nie wyszlam, bo i po co? Dla mnie nie istnieje cos takiego jak "pojscie na spacer" czy "przejechanie sie rowerem"... Kiedy jest zimno, nie ruszam sie z domu bez waznej potrzeby. Kocham cieplo i juz Odpowiedz Link
kendo Re: Trzeci dzien ... 26.12.14, 15:13 *Pia ojej,i mozesz tak bez "ruchu fizycznego tyle dni w domu wysiedziec"?? a ja przed chwila wrocilam ze spaceru wraz z zachodzacym sloncem coraz nizej za horyzont, dzis mialam szczescie,wczoraj sie spoznilam spacerowac w sloncu, jest -4 stopnie,fajnie sie szlo w sloncu, bez wiatru mase ludzikow spotkalam na trasie spacerowerj... Odpowiedz Link
pia.ed Ale wiatr ... 02.01.15, 12:58 I jeszcze zacina deszcz ... Dobrze, ze nie mam psa i nie musze wychodzic z mieszkania Odpowiedz Link
kendo Re: Ale wiatr ... 02.01.15, 13:20 pia.ed napisała: > I jeszcze zacina deszcz ... Dobrze, ze nie mam psa i nie musze wychodzic z mie > szkania ale wiesz co?? ze takie zacinanie po twarzy lodowatymi kroplami deszczu, to jak w najdrozszym SPA masz za darmo "masowanie face" nawilzy od razu tez gdyby nie wiatr i deszcz w jego porywach bylo by wiosennie na dworze. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Ale wiatr ... 02.01.15, 13:35 Rano, kiedy sie obudzilam (godz. 10 30.) swiecilo sloneczko, niebo bylo blekitne, ale od zachodu nadciagaly ciemniejsze chmury ... pchane wiatrem. Nie zauwazylam nawet kiedy deszcz zaczal zacinac w szyby ... ale jak wyjrzalam przez okno to zobaczylam, ze kubly ze smieciami - chociaz ciezkie - poprzesuwaly sie Bede zmuszona tak szybko jak je oproznia, wprowadzic je do piwnicy, bo kiedys podczas wichury puste kubly "pofrunely" przez ulice na druga strone ... na trawnik na ktory zwyczajowo wyprowadza sie pieski. Pokrywy od dwoch kublow polamaly sie i trzeba je bylo WYMIENIC NA NOWE, a to koszt dla wspolnoty. Odpowiedz Link
kendo Re: Ale wiatr ... 02.01.15, 13:58 obiecali,ze wiatr ma z mniejsza sila wiac od lunchu, a tu tak nie jest, zachodza chmury na slonce i deszczy co rusz.. Odpowiedz Link
kendo Re: Ale wiatr ... 02.01.15, 14:49 no dobra,jade do sklepu, bo mleka braklo na jutro do kawuchy Odpowiedz Link
greis52 Re: Ale wiatr ... 04.01.15, 09:55 wieje oj wieje nad Polska tez... pogoda.interia.pl/wiadomosci/news-wichury-nad-polska-strazacy-w-akcji,nId,1583179#iwa_item=3&iwa_img=0&iwa_hash=36557&iwa_block=facts_news_small Odpowiedz Link
kendo Re: Ale wiatr ... 04.01.15, 10:26 tu jak by wiatr ucichl nieco, bardzo slonecznie po nocnym mrozie +1,9 bylo przed 9 godz.. bedzie cudny spacer w sloncu. Odpowiedz Link
kendo Re: wialo trosche ze sloncem ... 04.01.15, 16:34 o 16 godz,widac bylo jak slonce zachodzilo, cudny dzien i spacer udany. oby kazdy dzien byl taki Odpowiedz Link
maria88 Re: wialo trosche ze sloncem ... 04.01.15, 18:07 U nas na wschodzie Polski ponuro i prószył snieg. +-1 Ale w najbliższych dniach idzie mrozik do -10. Zima nie odpuszcza. Odpowiedz Link
xystos Re: Pogodowe pogaduchy 05.01.15, 09:14 piekny wschod slonca,drugi z rzedu wczoraj o wschodzie slonca ogromny ksiezyc koloru pomaranczowego tuz nad zachodnim widnokregiem tak ogromnego ksiezyca nigdy przedtem niewidzialem teraz swowu sloneczny poranek dnie robia sie dluzsze wczoraj slonce swiecilo do 16:30 razilo w oczy gdyz nisko nad horyzontem aby do lata ZEN Odpowiedz Link
kendo Re: Pogodowe pogaduchy 05.01.15, 09:28 *Mario lubuie mrozik i by tak bylo do marca,a pozniej juz niech lato sie zaczyna, *Xystos musisz brac cyfrowke i cyknac ksiezycowi fotke, na -1,9 soptnia bylo i szybko na +0,7 skoczylo, slonce cudnie swieci, kawusia sie dopija przemilego poniedzialku zycze Odpowiedz Link
slo-onko Re: Pogodowe pogaduchy 08.01.15, 14:26 tez widziałam ktoregos wieczoru caly, wielki, piękny lsniacy księżyc. rzadko istnieje taki widok,tylko przy pogodzie i bezchmurnym niebie. piękne widowisko. Odpowiedz Link
maria88 Re: Pogodowe pogaduchy 08.01.15, 17:56 2 dni pomroziło i idzie chlapa. Wysokie zmiany cisnienia to nie za dobrze, no pod nogami ślisko. Odpowiedz Link
kendo Re: Pogodowe pogaduchy 08.01.15, 20:22 zrobilam czerwonemu ksiezycowi zdjecie, teraz mi sie dopiero przypomnialo... zamieszcze przy okazji... tu nam zapowiedzieli ponowne wiatry od jutra... oby tylko nie zacinalo deszczem... Odpowiedz Link
kendo Re: Pogodowe pogaduchy 09.01.15, 15:10 alez pogoda dzisiaj, rano tak mocno sniegowalo,ze wycieraczki nie nadazali zbierac mokrego sniegu z szyby, obecnie popaduje deszczem raz slabiej raz mocniej, dobrze,ze nie na minusie,bo byla by slizgawka... wiec Dorus,jak widzisz,podobna pogode mamy, rozejzyj sie za jakas sasiadka z psiunem i pretekst do wyjscia z domu w kazda pogode,dla towarzystwa...albo samemu spacer dla nawilzenia buzi... Odpowiedz Link
dorka556 Re: Pogodowe pogaduchy 09.01.15, 16:03 Tutaj pada bez przerwy. Dobrze, że nie ma mrozu, bo by nas zasypało. Buzię nawilżyłam. Mimo paskudnej pogody wybrałam się do Lidla, niestety maty 'wyszły'. Będę musiała kupić cieńszą gdzie indziej. Szkoda, bo zależało mi na takiej grubszej. Odpowiedz Link
kendo Re: Pogodowe pogaduchy 09.01.15, 16:19 szkoda maty, mam wlasnie grubsza,i fajnie sie na niej "utrzymuje" jestem ciekawa tych gum...bo dobre do cwiczeni na" lopatki spiete" zakupie i wyprobuje,jak nie bedzie pasowac to oddam bo tu tak mozna... tez z Maluszkiem spacerki odbylam, paszczydlo nawilza sie, szybko sie ciemno zrobilo z braku slonca.. Odpowiedz Link
maria88 Re: Pogodowe pogaduchy 09.01.15, 20:26 Na dworze bajecznie, szkoda tylko że wiatr dość silnie wieje. Mrozik nie wielki i jutro może byc z tego chlapa i slisko. Gdyby chwycił mróz to mozna by na kulig jechać. Wyobrazam sobie jak teraz jest pieknie w naszych lasach. Odpowiedz Link
kendo Re: Pogodowe pogaduchy 09.01.15, 20:36 tak mielismy mario o poranku do lunchu, z roznica ,+ na termometrze, olbrzymie platy sniegu z nieba spadaly,dawno temu takie olbrzymie widzialam, wycieraczki na szybie samochodu nie nadazyli wycierac.. zycze paru dni mroznych by nacieszyc serducho i oczy slicznym widokiem, tak wogole to mazy mi sie grilowanie na dworze o tej porze, jak Lusia wroci to chyba cos zrorganizujemy przy ognisku,drzewno jest.. Odpowiedz Link
dorka556 Re: Pogodowe pogaduchy 09.01.15, 20:38 Po operacji biodra, dość długo ćwiczyłam Taśmami Thera Band, najpierw krótko zieloną, potem cały czas niebieską. Polecam, ale znowu jest ten sam problem. Trzeba wiedzieć jak, by sobie nie zaszkodzić. W Gdańsku wichura, podobno jeszcze jutro ma wiać. Mimo szczelnych okien słychać jak duje. Odpowiedz Link
kendo Re: Pogodowe pogaduchy 09.01.15, 20:50 *Dorus tu mialam juz te tasmy u "gimnastyczki" wiec,kiedy je juz bede miec,to w te pedy do niej sie udam i pokaze mi jak, pare razy pocwicze pod jej okiem ,reszta juz w domu bedzie... tak mi podala pare cwiczen na bolacy kregoslup, ciwcze co drugi dzien i jest OK, tu z wiatrem zacinalo deszczem, z psiunem zmoklismy na ostaniej rundce,choc ktortka byla, Odpowiedz Link
kendo Re:" cisza przed sztormem" 10.01.15, 09:43 oglosili dla naszego regionu ,jak dla calej poludniowej Szwecji alarm II stopnia promy/mosty beda zamkniete po poludniu, zbliza sie nawalnica deszczowo sztormowa, w niedziele ma dopiero oddalic sie na Gotlandie.. dobrze,ze mi sie przytylo, nie bede musiala ceglowek w kieszen ladowan na spacerze z psiuna.... Odpowiedz Link
kendo Re:" cisza przed sztormem" i slowo sie spelnilo 10.01.15, 14:53 trzymajcie za nas kciuki, coby nas nie zwialo, wieje okropnie,czasami czuje sie jakby chatke podnosilo... sloneczko doslownie tylko przez chwilke wyjzalo.. Odpowiedz Link
kendo Re:" sztorm Egon 10.01.15, 20:10 tak u Pia wyglada dzis www.kristianstadsbladet.se/sverige-varlden/folj-vader-och-trafik-har/ ciekawe co U Niej,bo pare dni sie juz nieodzywa.. sztorm Egon www.skanskan.se/article/20150109/VADER/150109650/1007/-/stormen-egon-drar-in-over-skane na razie domek stoi i trzeszczy Odpowiedz Link
dorka556 Re:" sztorm Egon 10.01.15, 21:26 Kendo, zdjęcie super, ale może jakąś kamerkę byś podesłała. Z chęcią obejrzę. Po tej stronie Bałtyku wichura i z trudem doszłam do domu. Odpowiedz Link
pia.ed Re:" sztorm Egon 11.01.15, 02:06 Tak wygladalo 1,5 km ode mnie ... bo u mnie bylo spokojnie, a drozka rowerowa przed moimi oknami jezdzili ludzie na rowerach ... Padal wprawdzie deszcz, ale bylo +8 C. kendo napisała: > tak u Pia wyglada dzis > www.kristianstadsbladet.se/sverige-varlden/folj-vader-och-trafik-har/ > Odpowiedz Link
kendo Re:" sztorm Egon 11.01.15, 10:01 *Pia to jakos w zaciszu ta drozka rowerowa kolo Ciebie przebiega, tu nie dalo sie rowerowac absolutnie, Egon az dech zapieral,ktory bezkarnie przegnal Svea-wichore, no coz rodzaj meski ,to silniejszy, *Dorus nie napotkalam na Kamerke z Egonem, ale tu zdjecia z Mamö www.sydsvenskan.se/skane/bildextra-stormen-egon/ gdzie przejscie zamkniete na wjazd na Öresundsbro,-most laczacy szwecje z dania pociagi wstrzymane,ludzie koczowali czekajac na dworcach Odpowiedz Link
pia.ed Sztorm "Egon" 11.01.15, 13:01 Drozka rowerowa biegnie miedzy dwoma najwiekszymi parkami, moze dlatego jest spokojniej, wzdluz duzej przelotowej ulicy. Mieszkam na rogu tej dlugiej ulicy, wejscie jest 15 m od niej, w malej uliczce. Dzis rano zobaczylam, ze na trawniku - z tradycji wybiegu dla pieskow - lezy troche malych galazek. Natomiast z kasztanow przy tej dlugiej ulicy i wzdluz drogi dla rowerow nie spadla nawet mala galazka ... Sposrod 30 rowerow stojacych z boku domu zaden sie nie przewrocil ... Zdjecia sa wspaniale - ja jeszcze nie zdazylam przejrzec prasy, bo obudzilam sie po 11 00 To zdjecie z Hylie, przedstawiajace chwiejacy sie dzwig, wcale mnie nie zdziwilo - to jest plac budowy polozony wsrod pol, gdzie wieje jak diabli od morza, nawet gdy nie ma duzego wiatru. Tam wlasnie znajduje sie luksusowa galeria Emporia ... Odpowiedz Link
kendo Re: Sztorm "Egon" 11.01.15, 13:27 napisali,ze tym dzwingiem-zurawiem, krecilo "jak wiatrakiem" tu idac z Bobby na spacer pod drzewamai byly galazki lezace, Svea tez juz swoje zrobila,wiec Egon dokonczyl jej dzielo, nasze choinki jakos jeszcze stoja nie polamane.. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Sztorm "Egon" 11.01.15, 15:06 Fajne zdjęcia,dobrze obrazuje Edka,czy jak mu tam na imię. Odpowiedz Link
xystos plus 20 w Bawarii,w styczniu ! 11.01.15, 15:49 Niemcy – W Bawarii temperatura przekroczyła 20 st.C., co jest rekordem ciepła w styczniu od początku pomiarów, czyli od ponad 100 lat niedziela, 11.01.2015 15:28 wibi. Silne wiatry szalejące w sobotę nad Niemcami doprowadziły do poważnych zakłóceń w komunikacji kolejowej i drogowej, licznych wypadków oraz podtopień. Słupek rtęci w Bawarii przekroczył 20 stopni Celsjusza, co jest rekordem ciepła w styczniu od ponad 100 lat. Niemcy - Rekord ciepła Największe problemy komunikacyjne wystąpiły na północy i południu kraju.- W sobotę Hamburg był w zasadzie odcięty od komunikacji dalekobieżnej – powiedziała agencji dpa rzeczniczka niemieckich kolei Deutsche Bahn (DB). Połączenia z Hanowerem, Bremą, Berlinem i Dortmundem zostały zawieszone do odwołania. Przyczyną paraliżu były wyrwane przez wiatr drzewa, które zablokowały tory. Wykoleił się pociąg Trudna sytuacja panowała także w Zagłębiu Ruhry na zachodzie Niemiec. W Berlinie wichura sparaliżowała ruch szybkiej kolei miejskiej, S-Bahn. Jeden z pociągów wjechał na leżące na torach drzewo i wykoleił się. W innej części stolicy Niemiec na tory upadło rusztowanie. Wiatr zerwał też kilka dachów. Paraliż drogowy Silny wiatr dawał się we znaki kierowcom samochodów, spychając pojazdy do rowów. Na terenie landu Saksonia-Anhalt podmuch wiatru przewrócił ciężarówkę. W Brandenburgii padające drzewo zraniło przechodnia. 56-letni mężczyzna z ciężkimi obrażeniami został odwieziony do szpitala. W okolicach Poczdamu pień drzewa przygniótł samochód raniąc trzech pasażerów. Padł rekord ciepła W południowej Bawarii, w Berchtesgadener Land, słupek rtęci w sobotę przekroczył 20 stopni C. To najwyższa zmierzona temperatura w styczniu od ponad 100 lat, kiedy rozpoczęto pomiary. Wskutek odwilży wzrósł poziom wody w rzekach na południu kraju. losyziemi.pl/niemcy-w-bawarii-temperatura-przekroczyla-20-st-c-co-jest-rekordem-ciepla-w-styczniu-od-poczatku-pomiarow-czyli-od-ponad-100-lat ZEN Odpowiedz Link
kendo Re: plus 20 w Bawarii,w styczniu ! 11.01.15, 16:05 *Xystos, no to juz faktycznie rekord pogodowy, zaczynam sie zblizac do epoki lodowcowej.. *Jagus hi.hiiiiiiiiii,usmialam sie z Edka a to Egon Odpowiedz Link
kendo Re:mialo byc bez deszczu 15.01.15, 14:50 a zaczelo lac,jak juz do domu wracalam, jednak z Bobbym przemoklam do bosego(tu moge tak napisac)bo buty nalozylam na sucha pogode,bo taka aure zapowiadali od rana, obecnie leje,ale cieplo,co to za zima, noca mroz,ze wielkie przyczepy sie wywracaja i samochody osobowe w rowy zjezdzaja,a pozniej odwilz momentalna.. Odpowiedz Link
slo-onko Re:mialo byc bez deszczu 16.01.15, 15:42 u mnie dzisiaj tez nie padalo. rano było az 8 na plusie. chodzew czółenkach co jest bardzo wygodne zwłaszcza przy nakładaniu i zdejmowaniu. nie lubie schylania,a jak na zlosc wszytsko wypada mi z rak i jak zlosliwosc losu musze się schylać i schylać chyba zrobie sobie jakas wedke z haczykiem. no bo co innego gimnastyka, a nie żeby los zmuszal do zcegos czego się nie lubi. Odpowiedz Link
kendo Re: bez deszczu 16.01.15, 17:35 byl caly dzien, naprzymierzalam sie spodni,bo potrzebowalam i zakupy na przecenie zrobilam jeans w ladnym kolorze,bo te co mialam zostawilam u Mamy, pare bluzek calorocznych,wiec chyba juz nic nie dokupie... a i pare takich drobnych drobiazgow osobistych... w domu przymierzylam jeszcze raz wszystko i jedna bluzeczke bede musiala podmienic, bo jakas rozciagnieta na karku sie wydaje . Odpowiedz Link
slo-onko Re: bez deszczu 16.01.15, 20:06 dobrze,ze w sieciowych sklepach jest mozliwosc zwrotu towaru. bardzo to lubie. nie to,zeby przesadzala,ale czasem w domu mierzenie wychodzi nieco inaczej niz w sklepie i jest czas podjecia decyzji. to Kendo mialas udane zakupy?portki wazna sprawa,sama na nie cierpie, rzadko szyja na moje "wymagania" Odpowiedz Link
kendo Re: bez deszczu 16.01.15, 20:20 kiedys kupujac z przeceny nie bylo mozliwosci zwrotow, teraz tak,wiec termin krotszy,jak przy ordynarie cenie, w domu cykne fotke ze spodni,bo kolor minie od razu przyciagnal,mam nadzieje,ze juz nie przytyje i pociesze sie nimi,az sie "zedra" Odpowiedz Link
maria88 Re: bez deszczu 16.01.15, 20:23 Pogoda wiosenna. Sucho nie pada ale warunki bio nie korzystne. Pobolewa to i owo. Odpowiedz Link
kendo Re: bez deszczu 16.01.15, 21:30 tu zapowiedzieli na drugi tyfdzien drastyczne ochlodzenie.. ciekawe,jak bedzie ,pewnie noca mrozic a w dzien ledwo na plusie.. Odpowiedz Link
kendo mrozikowo 18.01.15, 08:44 i bardzo slisko na drogach... moze nie bedzie deszczyc, slonca wszystkim zycze Odpowiedz Link
kendo Re: dzisiejsza pogoda 23.01.15, 14:10 Re: swieta nie beda biale xystos 23.12.14, 10:22 Odpowiedz Pia,ci na pólnocy Szwecji nietylko Swieta Bozego Narodzenie gwarantowanie biale maja Swieta Wielkanocne tez gwarantowanie biale w krainie Reniferów sa,od zawsze. Suchych Jul Helgen zycze. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: dzisiejsza pogoda-wtorek 3,II,2015 03.02.15, 09:04 *Pia, pomysl ile tracisz przyjemnosci jak nie wychodzisz na spacerki z domu. Takie rozne pogody hartuja przeciez Twoja odpornosc na rozne przeziebienia. Ja jak nie mam "Maluszka", to sama siadam na rower lub ide na krotka chociaz runde. Odpowiedz Link
kendo Re: dzisiejsza pogoda-wtorek 3,II,2015 03.02.15, 09:13 wczorajszy dzien przy piecu spedzilam, ale dzis moge sie wybrac na dlugi spacer,bo zapowiada sie slonecznie, na polnocy w Luleå spadlo 60 cm sniegu, i mrozy tez maja tegie,noca potrafi siegnac temperatura do -40 stopni,tak juz mieli ktorejs nocy.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: dzisiejsza pogoda-wtorek 3,II,2015 03.02.15, 09:42 *Kendo, oj takie tegie mrozy i tyle sniegu, tam mieszka mojej kolegowny syn. Odpowiedz Link
kendo Re: dzisiejsza pogoda-wtorek 3,II,2015 03.02.15, 09:49 lusia_janusia napisała: > *Kendo, oj takie tegie mrozy i tyle sniegu, tam mieszka mojej kolegowny syn. wczoraj na ostanim dziennku pokazywali,jak ludziska sie odkopywali spd niego, mysle ze sa przyzwyczajeni do mrozow,bo co zime tam przeceiez mrozi,moze nie az tak wysoko ale wyzej niz tu na poludniu Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: dzisiejsza pogoda-wtorek 3,II,2015 04.02.15, 10:31 Nic sie nie zmienilo od wczoraj, jedynie tylko , ze nie ma slonca na niebie, ptaszki juz zjadly dzisiaj ten duzy kawalek bulki od wczoraj. zdjecie zrobilam z sypialni przez okno balkonowe. Odpowiedz Link
maria88 Re: dzisiejsza pogoda-wtorek 3,II,2015 04.02.15, 10:46 Kocham wróbelki. Te malutkie ptaszki są bardzo mądre. Kolo mnie powycinali drzewostan i ich nie ma tylko wrony i gołebie. Kiedys moje dziecie przyniosło pisklę, które pipetką karmiłam i wyrosło na duzego ptaszka, opierzonego. Mieszkał sobie w zagrodzonej częsci pokoju dopóki nie fruwał. Chyba 3 m-ce, potem zrobilo sie cieplo na dworze i wypuscilismy go na balkon skąd pofrunął i nie powrócił. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: dzisiejsza pogoda-wtorek 3,II,2015 04.02.15, 12:51 *mario88, lubie tez dokarmiac ptaszki kolo domu i w parku gesi, mewy. Szczegolnie zima, one potrzebuja naszego wsparcia. Odpowiedz Link
kendo Re: dzisiejsza pogoda-wtorek 3,II,2015 04.02.15, 13:09 *Lusia no ladnie wyszly zdjecia ptaszakow, tu pod moj karmnik tez rozniaste przyfruwaja, ale od szyby mi cien odbija i zawsze mam zdjecie z nimi nieudane, nawet bazanty i wiewioreczka byla.. *Maria, milas cierpliwos przez tyle miesiecy karmic to malenstwo,, my latem mielismy wrone popielata,ktora kaszlala i chyba odrzucili ja,przyfruwala do nas 3 x dziennie na jedzenie, pozniej przyprowadzila drugiego i razem juz zawsze jedli.. Odpowiedz Link
kendo Re: dzisiejsza pogoda 05.02.15, 13:19 nie widze ostaniego wpisuz z terazniejszego czwartku , wpisujcie sie po koleji -dziekuje Odpowiedz Link
kendo Re: prognoza wiosenna 21.02.15, 11:26 tu obiecuja juz nam wiosne, wczesniej niz zwykle tego roku.. oby bez wiatru i zimnicy, Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: prognoza wiosenna 21.02.15, 11:56 24 lutego - Macieja Jeśli mróz w świętego Macieja, czterdzieści dni tegoż nadzieja. Święty Maciej zimę traci, albo ją bogaci. Trzeba obserwowac (wtorek) ten dzien i sie zobaczy czy przyslowie jest trafione? Odpowiedz Link
kendo Re: prognoza wiosenna 21.02.15, 12:01 lusia_janusia napisała: > 24 lutego - Macieja > Jeśli mróz w świętego Macieja, czterdzieści dni tegoż nadzieja. > Święty Maciej zimę traci, albo ją bogaci. > > Trzeba obserwowac (wtorek) ten dzien i sie zobaczy czy przyslowie jest trafione > ? juz w kalendarz wpisalm, coby nie zapomniec zwrocic na to uwage.. Odpowiedz Link
maria88 Re: prognoza wiosenna 21.02.15, 16:54 U nas pogoda wiosenna ale nie przyjemny wiatr. Teraz pisinka jakby była podziębiona, Jak nie przejdzie to w poniedziałek pójdę do weta. Coś z jednej dziurki mu wycieka i w nocy chrząkał . Były b.zimnie wiatry i może z tego. Ugotowałam mu udka z kurczaka z makaronem drobniutkim i marchewką. Zjadł z apteytem. W dzień nie kicha i nie chrząka, Bylismu raz na spacerku w poludnie a teraz spi slodko. Odpowiedz Link
kendo Re: prognoza wiosenna 21.02.15, 18:52 *Mario Twoja kruszynaka to bardzo wrazliwa rasa, byle wiatr i trzeba bardzo uwazac, dobrze,ze ma apetyt,wiec odsuwamy stwierdzenie,ze chory, to moze byc po prostu spowodowane alergia,juz kwitna leszczyny/brzozy/wilgoc na dworze,wyziewy od samochodow..biedne te male psiunki,wdychaja tyle "smrodu" Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: prognoza wiosenna 21.02.15, 19:19 *maria.88, teraz najgorszy okres dla ludzi i naszych pupilow, U mnie w podworku sasiadki piesek ma kenel husta,(kaszle) i to jest zarazliwe dla innych pieskow przez powachanie nawet sladow, po takim chorym piesku. Z naszym "Maluszkiem" wchodzimy teraz od ulicy i po 5 schodkach wnosimy go w torbie, bo nie moze pos schodach, zeby nie szedl przez podworko i nie wachal sladow, A pieskowa chorowa trwa nawet do 14 dni, przechodzi sama jak piesek silny, albo trzeba szukac pomocy u weta. Moze to tylko alergia jak pisze Kendo?. Odpowiedz Link
kendo Re: prognoza wiosenna 21.02.15, 19:29 *Lusia to nie alergia, tylko,jak wspomnialas choroba, gdzie nazwe wziela od weterynarskiego gabinetu czy od spotkan klubowych pieskow do terningu, gdzie szybko jeden od drugie sie zaraza.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re wiosennie _Marzec 2015- 01.03.15, 08:41 Chyba tak do konca to jeszcze nie prawdziwa wiosna u nas, w nocy byl mroz, wszystkie samochody dostaly szron na dachach i szybach, teraz termometr wedruje z temp. do gory, ale slonca nie widac. Bedzie jeszcze roznie z pogoda, byle by nam dopisalo zdrowie i dobre nastroje. **************** **Słońce marcowe, owocom niezdrowe.** **Suchy marzec, mokry maj, będzie żytko jako gaj.** **Czasami w marcu zetnie wodę w garncu**. **Marzec odmienia wiatry, deszcz miesza z pogodą, więc nie dziw, jeśli starzy czują go ze szkodą.** **Czasem marzec tak się podsadzi, że dwa kożuchy oblec nie zawadzi.** **W marcu jak w garncu**. **Źle się w marcu urodzić, bo trudno takiemu dogodzić.** Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Re wiosennie _Marzec 2015- 02.03.15, 14:52 Porowerkowalam sobie z domu do mojego ulubionego brzozowego parku, Pospacerowalam, ptaki jakos nie wszystkie dzisiaj spiewaly, a to za sprawa deszczu ze sniegiem, ktory dopadl mnie w drodze powrotnej do domu. Nie przemoklam, ale zmoklam z kurtki sciekalo na kolana, rekawice mokre, nie lubie takiego stanu. Ale juz sie rozgrzalam i wysuszylam w domku, popoludnie mam wolne, bo wieczorem jak zwykle "Maluszek" sie zamelduje, byl dzisiaj u dentysty z narkoza, jakos corka jeszcze nic nie przyslala, pewnie jeszcze spi po nocnej zmianie. Miejcie sobie przyjemne popoludnie. Odpowiedz Link
maria88 Re: Re wiosennie _Marzec 2015- 02.03.15, 16:57 Chyba *LUSIU* jest tam bezpiecznie samotnej kobiecie. Ja nawet w dzień do parku to lubię wybierać się w dwoje. W niedziele to jest ruch ale na tygodniu to nie zbyt przyjemnie. Nie widziałam u nas już kwitnących forsycji które wczesnie kwitną. Na bazarku przynoszą bazie ale jeszcze niezbyt rozwinięte. Rano było słonko, potem sie schowało a teraz kropi ,zimniejszy wiatr i pochmurno . Psina był na spacerku ale zaczęło podac i zrobilo się chlodno więc nie byliśmy długo. Wydaje mi sie chwilami,że jest z psiną lepiej ale jeszcze pochrząkuje. Napisz *LUSIU* jak psinka po narkozie się czuje. Czy u Was to duży wydatek, czy robi to wet prywatnie czy w lecznicy. Ile maluszek ma lat? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Re wiosennie _Marzec 2015- 02.03.15, 18:41 *maria.88, nasz "Maluszek" ma chyba w tym roku 9 lat. Wet jest w zwierzecej klinice, i kosztuje b.duzo, corka mowila ze ok,2000 kr dzisiejszy zabieg, popytam wieczorem jak go przyprowadzi, ale przyslala sms na telefon to juz wygladal rzesko o godz,11 a zabieg byl o 8 rano. Zaczelam chodzic z nim dlugie spacery i sam chce to schudl 10 dkg, a musi zrzucic wiecej do wakacji, bo corka chce go samolotem do Polski to mniej niz 5 kg musi wazyc, to moze miec go na kolanach. W tym lasku brzosowym spaceruje duzo ludzi ze swoimi pieskami, a po poludniu duzo ludzi biega, mlodziez ze szkoly tez jest na wagarach, bo blisko srednia szkola. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Re wiosennie _Marzec 2015- 03.03.15, 13:05 Typowo marcowo dzisiaj w pogodzie. Slonce miedzy chmurani, przelotne deszczyki, ale nie zmoklam na zadnym ze spacerow ani na rowerkowaniu. Przyjemnego popoludnia zycze WSZYSTKIM. Odpowiedz Link
dorka556 Re: Re wiosennie _Marzec 2015- 04.03.15, 07:49 Witam z wietrznego Gdańska. Nie mogę przyzwyczaić się do tutejszej pogody. Lusia, czy po Twojej stronie Bałtyku też bez przerwy wieje zimnym, dokuczliwym wiatrem? Ładnej wiosennej pogody wszystkim. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Re wiosennie _Marzec 2015- 04.03.15, 09:32 *Dorka, ja tez nie moge sie przyzwyczaic do wiatru po drugiej stronie Baltyku, mimo ze juz tak dlugo tutaj mieszkam. Wieje zima, jesienia i wiosna zawsze zimnymi wiatrami. Latem odczuwa sie cieplejsze wiatry, ale ktore przy upale wieja rzeskimi pradami. Szczegolnie jak jestem bezposrednio nad morzem w tym miasteczku, to czuje dokuczliwe wiatry i dziwie sie tylko, ze ludzie lubia mieszkac tak blisko morza i domy sa duzo drozsze, zeby kupic. No ale to kwestia... co kto lubi... Odpowiedz Link
slo-onko Re: Re wiosennie _Marzec 2015- 04.03.15, 12:59 ale zazdroszczę Dorce,ze może zwiedzac Gdansk. moim zyczeniem byłoby jeszcze raz pojechać i pochodzić po starowce. przypomnieć czy raczej porownac czy zmienily się cos co widziałam mlodzienczymi oczyma 40 lat temu. widze je w mojej wyobraźni,ale ze moja wyobraznia jest często zawodzaca to nie mogę jej wierzyc,ze dalej jest tak jak było. zatarte w pamięci miejsca fajnie byłoby sobie przypomnieć i jeszcze raz zobaczyć nasze piękne polskie miejsca z historia. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Re wiosennie _Marzec 2015- 04.03.15, 15:48 *SLO, *DOrka, Dokladnie taj jest, ja tez b.b.b.dawno temu bylam i jestem ciekawa odwiedzic swoje stare miejsca w ktorych bywalam, Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Re wiosennie _Marzec 2015- 26.03.15, 15:07 www.abcnyheter.no/video/2015/03/26/220752/direkte-folg-snovaeret-i-oslo?autoplay=1 Taka pogoda dzisiaj w OSLO w Norwegi, - snieguje. a u mnie zaczal deszcz padac, Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Re wiosennie _Marzec 2015- 29.03.15, 12:03 Za oknem pojasnialo, chyba wybiore sie na dluzszy spacer, bo rano tylko "Maluszek" naokolo kwartery pod murami domow podniosl pare razy nozke i do domu spieszyl, nie lubi byc mokry. Przyjemnego poludnia dla Wszystkich zycze. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Re wiosennie _Marzec 2015- 30.03.15, 09:34 Ostatni poniedzialek w marcu - deszczowy, padalo cala noc i dalej to robi. Tak pogoda nie nastraja do rowerkowania, co zawsze robie, moze kolo poludnie przestanie padac, zapowiadali deszcz rowniez i na jutro? Moze ywjme jedna polke w szafie i poprxekladam ciuszki, moze sie pokurczyly przez zime?. A prawda mam isc do sklepu i sprawdzic czy dostali wiecej walizek, na ktora sie juz zdecydowalam, a wysprzedali do soboty. Odpowiedz Link
kendo Re: Re wiosennie _Marzec 2015- 30.03.15, 11:18 nie ciekawa pogoda tam u Ciebie Lusia, tu zimny wiatr prosto ze Sniezki wieje na srode zapowiadaja deszcze ze sniegiem. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Re wiosennie _Marzec 2015- 30.03.15, 12:57 *Kendo, wrocilam z rowerkowania, ale nie przemoklam, teraz zjem lunch i wyjde do sklepu, po walizke, moze dostali. "Maluszka tez zalatwilam juz. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Re wiosennie _Marzec 2015- 31.03.15, 09:39 Rano bylo sucho, pochmurno i chmury nie wytrzymaly i puscily, rozpadalo sie i to typowe zawsze w moj czas jak mam sie wybierac na rower,. Walizki wczoraj nie bylo, wiec i dzisiaj sie nie ludze nadzieja, ze bedzie, chyba musze w innym sklepie sobie popatrzec, a w tym bede pilnowac i czekac na okazje. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Re wiosennie <<_kwiecien 2015- 01.04.15, 08:37 Po dwoch deszczowych dniach wyjrzalo slonce, ktore zachecilo mnie do wyjcia samej na runde, to przy okazj odwiedze Lidla, moze cos mnie swiatecznego zainspiruje, a jeszcze do polskiego sklepu musze porowerkowac i zakupic chrzan i jakas polska kielbaske. Odpowiedz Link
kendo Re: Re wiosennie <<_kwiecien 2015- 01.04.15, 09:07 jak milo sie czyta o sloncu, tu go brak,szlam pod parasolem na kurs bo bardzo sniegowalo, mam nadzieje Lusia,ze zakupisz mase smakolykow w łi Ldl Odpowiedz Link
slo-onko Re: Re wiosennie <<_kwiecien 2015- 01.04.15, 09:28 wczoraj wieczorem taka mielismy wichurę,ze o mało nie wyrwalo mi balkonu. tak starsznie mocno wialo i huczało,ze strach było wyjrzeć przez okno. nie wiem czy mi nie wymiotło rzeczy z balkonu. mam nadzieje,ze skoro u Lusi słonko to i u nas zmieni się aura. Odpowiedz Link
kendo Re: Re wiosennie <<_kwiecien 2015- 01.04.15, 10:33 Slo, tu fruwaja rozne odpady w powietrzu, trzeba uwazc,by nie nawialo na osobe kiedy sie idzie ulica, ma wiac do piatki, ciekawe jak u Dorki,wrocila do siebie? tam ytez bardzo wieje i szkody czyni. Odpowiedz Link
xystos Re: Re wiosennie <<_kwiecien 2015- 01.04.15, 11:05 u nas sie "przeciera" - na karuzeli powiesilem upiory,firanki itp. slonko i wicherek. Odpowiedz Link
kendo Re: Re wiosennie <<_kwiecien 2015- 01.04.15, 11:08 xystos napisał: > u nas sie "przeciera" - na karuzeli powiesilem upiory,firanki itp. slonko i wic > herek. > a to od razu porzadek z upiorem bedzie, po wyschnieciu zwin je w rulon,jak te ktore powiesiles dzis na okna-dziekuje, bo pozniej bedzie ciezko je uprasowac. miej sobie dobrze i dbaj o Bobby Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Re wiosennie <<_kwiecien 2015- 01.04.15, 10:50 Tak mialam slonko zanim wyszlam z domu, po drodze spotkal mnie desxczy i troche podmoklam, ale w domu szybko sie osusze i bede lapala rowrkiem dalsza sloneczna pogode, zanim przywieje deszczowa chmure, Odpowiedz Link
kendo Re: Re wiosennie <<_kwiecien 2015- 01.04.15, 10:53 Lusia to pogoda,jak wczoraj tu, slonecznie i za chwile sniezyca zacinajaca z ukosa, DZISpochmurnie,i sniegowo... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Re wiosennie <<_kwiecien 2015- 03.04.15, 09:16 *SLO, to prawda, pogoda nietypowa do kalendarzowej w tym roku. U mnie tez wczoraj gradowalo, prawie przy slonecznym niebie, po jednej stronie domu swiecilo slonce a po drugiej stronie grad. Dzisiaj na razie jest slonce na niebie, co nastraja do kreatywnosci, w sumnie to mam wszystko zrobione, wyjde na dlugi spacer sie dotlenic, i dalej nic nie robic, chyba bede okupowac kanapke z wyciagnietym nogami, albo jakas ksiazka. Przyjemnosci swiatecznych WSZYSTKIM zycze. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Re wiosennie <<_kwiecien 2015- 05.04.15, 20:48 Spacer do parku na dotlenienie, po obfitym sniadaniu, przy slonecznej z zimnym wiatrem pogodzie. W oranzeri tez byl swiateczny akcent. Odpowiedz Link
slo-onko Re: Pogodowe pogaduchy 07.04.15, 20:07 biegne wyprasowac wiosenny plaszczyk. zapowiadaja duze ocieplenie, musze miec cos na zmiane,poki co wkladam zimowy tak jeszcze zimno. a Wy juz spakowalyscie zimowa odziez? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Pogodowe pogaduchy 07.04.15, 22:31 SLO,w tym roku sie nie spiesze, bo w ubieglym roku 2x pralam i chowalam do szaf. Odpowiedz Link
kendo Re: Pogodowe pogaduchy 09.04.15, 10:04 swietne te kurczaki zamiescilas, to chyba na szydełku robione, w parku w oranżeri tez ładnie bylo zapowiadaja ciepelko nareszcie. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Pogodowe pogaduchy 11.04.15, 08:35 Chyba pogoda sie na popusje, na niediele snieg z deszcze i wiatry zapowiadaja. Na dzisiaj zaplanowalam sobie wiele planow, po wczorajszym nic nierobieniu. Zobacze na ile sie posune do przodu z robotkami. A tylko ma sie jesna pare rak, Wam zycze udanych planow do konca. Odpowiedz Link
xystos Re: Pogodowe pogaduchy 12.04.15, 07:41 wczoraj poludniowy wiaterek i sloneczko daly nam lato dzis o 06:30 na spacerku zalowalem ze nieubralem zimowej kurtki i plaszczyk dla pieska - polnocny polarny wiatr przy temp.+5*C dawal sie odczuc jak ok.-5*C,skrucilismy spacerek. Milej Niedzieli Zycze Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Pogodowe pogaduchy>kwiecien2015< 12.04.15, 08:59 *Xustos,to prawda, wczoraj bylo +20, przyjemnie w slonicu i zaciszu. W nocy deszczem popadalo, a rano b.b.zimny wiatr mimo slonca, po poludniu ma znowu padac. Deszcz potrzebny bo sucho, nie bylo zimy- sniegu. Wiec wybieram sie na rower po zakupy, tu i tam, moze gdzies mnie cos zainspiruje. Przyjemnej niedzieli zycze Wszystkim. Odpowiedz Link
maria88 Re: Pogodowe pogaduchy>kwiecien2015< 12.04.15, 12:25 Dzisiaj nie jest tak rozkosznie jak wczoraj ale ważne że nie pada. Spokojnej niedzieli i dobrego wypoczynku życzę. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Pogodowe pogaduchy>kwiecien2015< 12.04.15, 13:41 *maria.88, to masz zapewnione spacerki ze swoim Hakusiem?. Przyjemnych spacerow. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Pogodowe pogaduchy>kwiecien2015< 17.04.15, 07:09 Wczoraj w plenerze jak bylam zauwazylam, ze juz sa slowiki? tylko sie dziwie ze jeszcze nie trelaja. Chyba czekaja na parowanie sie, szykuja swoje gniazda i dopiero zaczna koncertowac, bardzo lubie ich sluchac, wczesnie rano i wieczorami. www.youtube.com/watch?v=TjrkasIMByQ Odpowiedz Link
kendo Re: Pogodowe pogaduchy>kwiecien2015< 17.04.15, 09:18 Lusia , zdjecie bardzo udane slowika, tu sie ochlodzilo,ale juz bez beretka mocherowego chodze. Odpowiedz Link
xystos Re: Pogodowe pogaduchy>kwiecien2015< 17.04.15, 09:23 od okolo drugiej niespalem-sluchalem jak przytulony do mnie Bobby spi i miarowo oddycha troche zazdrosny ze on tylko glowe do podusi przytuli i juz zasypia,a ja niemoge,moze stress ? wstalismy wczesniej,kubek mocnej kawy z mlekiem i wyszlismy na spacerek o 06:15 jak nigdy przedtem wczesnie,bylo +3*C wiec ubralem Pieska w kubraczek gdyz na lakach zawsze wieje ja tez w zimowej kurtce i czapce welnianej piekny sloneczny poranek az do teraz,mam nadzieje ze caly dzionek taki bedzie ..ale misie ziewa. Pzdr. Odpowiedz Link
greis52 zimni ogrodnicy... 12.05.15, 11:17 www.twojapogoda.pl/wiadomosci/114854,zimni-ogrodnicy-nam-nie-odpuszcza-nawet-5-stopni-mrozu dziś Pankracego Odpowiedz Link
slo-miana Re: zimni ogrodnicy... 12.05.15, 11:23 ale satrszna prognoza już 4 stopnie w nocy to dla mnie zimno jak na maj,a jeszcze przymrozki i tak długo?????? nie lubie,nie lubie .... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: zimni ogrodnicy... 12.05.15, 20:24 *Xystos, *greis52, *SLO-minka, tradycji musi stac sie zadosc. Ja dzisiaj 2x zmoklam, raz sama a pozniej z "Maluszkiem", jak on lubi suszyc sie suszarka. Pogoda byla w kratke. *Xystos, do poludnia tylko slonce goscilo na niebie i po poludniu w przelocie, miedzy deszczami, a wieje jak w Kieleckiem. Juz wieczor, dobrze ze nie musza juz na zadna rudne wychodzic. Przyjemnego wieczoru zycze Wszystkim. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: zimni ogrodnicy... 12.05.15, 20:38 Blyska, grzmi, pada ... i wyje wietrzysko. Odpowiedz Link
kendo Re: zimni ogrodnicy... 13.05.15, 08:10 tu jakos nocnych przymrozkow nie bylo, wczoraj ze sloncem zdazylam co niecio w ogrodzie "podziubac " i spalic te zainfekowane krzewy, ostania tura przy ognisku byla juz niemal w deszczu i zerwal sie potworny wiatr, dobrze,ze juz sie sporo spalilo,inaczej wiatr niosl by iskierki daleko.. Odpowiedz Link
kendo Re:za wczesnie pochwalilam slonce 22.05.15, 13:48 zrobilo sie pochmurnie/wilgotno/wietrznie czuje sie zblizajacy sie deszcz Odpowiedz Link
slo-miana Re:za wczesnie pochwalilam slonce 22.05.15, 14:17 u mnie mile ciepełko bez szalu. jednak tegoroczny jest chłodny ogolnie,szczegolnie noce. niemniej jednak kocham miloscia wielka te pore roku za bujna przyrodę, za kiscie zwisającego kwiecia, za smak i zapach kwitnących dzrew, cudowne ptasie za trele-morele , za ich wieczorny koncert,ktorego można sluchac bez ustanku, za kolorowe laki z ziolami, bzykanie owadow,za wszytsko co przynosi nam piękno dla oczu, duszy i ciala........... ps.dostalam tel.od corki,lezy na oddziale w szpitalu.... Odpowiedz Link
kendo Re:za wczesnie pochwalilam slonce 22.05.15, 14:40 *Slomko ale macie problem z Cora, znowu w szpitalu...oby dobrze sie wszystko zakonczylo... o wiosnie slicznie Slomko napisalas,tez ja uwielbiam za zapach(ktory obecnie po przeziebieniu,mocna stlumiony)ale uszy sa OK,wiec ciesze sie slyszac wszytkie spiewajace ptaki.. chyba zakercisz z pracy prosto do szpitala...poprawy stanu Corce zycze Odpowiedz Link
slo-miana Re:za wczesnie pochwalilam slonce 22.05.15, 19:32 Kendus skrecilam,ale w strone zlobka. Mlodsza corka odwiozla te starsza i tez przyjechala pod zlobek,bo szpital w tej samej dzielnicy. Nie robilam tlumu,ziec po obiedzie dowiozl smakolyki,gazety i posiedzial chwile.jutro znowu jedzie przed poludniem. Zobaczymy czh jutro ja wypisza czy zatrzymaja do poniedzialku. Niestety zadne dodatkowe wyniki w wekend nie sa robione. Badac za czesto nie mozna,usg robione i badania krwi i moczu od reki. Leczenie farmakologiczne pod kayem utrzymania ciazy.moze zaloza pesar. Odpowiedz Link
kendo Re:niewiem jakim cudem 06.06.15, 09:53 ma byc tu upalnie bardzo w ta niedziele??, dzis na razie deszczy i burzyc tez ma pozniej, niby cieplejsze powietze sie czuje/nie wieje chlodnym wiatrem, niemniej chcialo by sie by bylo duzooooooooooo cieplej Odpowiedz Link
pia.ed Nie wiem jakim cudem ... 06.06.15, 13:05 "Sydsvenskan" na pierwszej stronie na gorze pokazuje, ze w tej chwli jest 21 C w Malmö. Jeszcze nie wychodzilam z domu, ale postalam chwile przy otwartym oknie wychodzacym na poludnie i nie wierze absolutnie, aby moglo byc tyle - choc slonce przypieka - moze z powodu wiatru? Zimny nie jest, ale chlodzi powietrze. Co roku jezdze (rowerem) na Stortorget w centum Malmö na uroczystosci Swieta Narodowego Szwecji, wiec i dzis bede musiala sie "wygrzebac" i pojechac ... szkoda pieknego dnia. Czesto nie mam ochoty ruszyc sie z domu, ale jesli juz sie przemoge i wyjade to najczesciej nie zaluje. Odpowiedz Link
kendo Re: Nie wiem jakim cudem ... 06.06.15, 16:05 *Pia jest bardzo duszno , wiec temperatura moze sie zgadzac, tu mamy 26 stopni i wiaterek cieplejszy niz poprzednie dni i gdyby nie wiatr nie bylo by czym oddychac.. pewnie poszlas na torget ogladac switowanie szwedzkie? ja siedze w domu,bylam tylko na spacerze rowerowym, bo zapowiadaja tu burze i blyskawice, na komorke dostalam wiadomosc,by powylanczac elektroniczne rzeczy. miej sobie mily dzien Odpowiedz Link
pia.ed Re: Nie wiem jakim cudem ... 06.06.15, 20:32 U mnie jednak te 21 stopni Celsjusza musialo byc, bo spedzilam w miescie 5 godzin tylko w w bluzce z krotkimi ramionami i w szortach ... i chwilami bylam zgrzana ... Do tej pory jest slonecznie ... Wczoraj wyjatkowo ogladalam prognoze pogody - powiedzieli, ze tylko Malmö i miejscowosci na zachodnim wybrzezu Szwecji beda mialy slonce. Reszta, w tym Twoje miasto, mialo miec deszcz. PS. Dzis widzialam kilka autokarow z Polski ... z okolic gdzie Iryska mieszka , a takze z Jastrzebia Zdroju pod czeska granica!!! Odpowiedz Link
kendo Re: Nie wiem jakim cudem ... 07.06.15, 09:25 *Pia tu zapowiadane deszcze/burze,jakos nas ominely,pare kropli spadlo i nic po za tem, sezon urlopowy w polsce zaczety,wiec wycieczki organizuja, Odpowiedz Link
pia.ed Re: Nie wiem jakim cudem ... 07.06.15, 13:21 Dzis jest tylko 17 C wg Sydsvenskan ... i wieje silny wiatr, co odczulam po otworzeniu okna. A tak przy okazji: czy czytalas jaka "przygoda" spotkala Victorie i Daniela w piatek wieczorem? Byli gdzies z wizyta zagranica i w Kopenhadze mieli zmienic na samolot do Sztokholmu, prawdopodobnie SAS . A tu SAS odwolal wiele swoich lotow ... a do tego strajkowal personel lotniska. Musieli jechac w nocy limuzyna 650 km ... Przed poludniem Victoria miala byc w Uppsala na uroczystosciach, a po poludniu na uroczystosciach na Skansen. Duzo snu wiec nie miala ... wcale nie zazdroszcze jej obowiazkow. www.sydsvenskan.se/sverige/victoria-fick-ta-bil-genom-sverige/ Odpowiedz Link
kendo Re: brak snu... 07.06.15, 14:12 czytalam i slyszalam, wczoraj od samego rana o tym mowili.. no coz "praca ksieznej" nie jest lekka odespi sobie... Odpowiedz Link
pia.ed Re: brak snu... 07.06.15, 19:12 kendo napisała: [i]> czytalam i slyszalam, wczoraj od samego rana o tym mowili.. ... A ja jak zwykle wlaczylam telewizje dopiero o godzinie 20 50 ... i nawet calej uroczystosci na Skansen nie widzialam. Czy w Uppsala byl z Victoria Daniel czy mogl sie wyspac? Bo on wczoraj naprawde zle wygladal, mial duze worki pod oczami ... Wydaje mi sie, ze gdzies czytalam, ze Daniel i Estelle byli z Victoria, ale moze mi sie przewidzialo? Odpowiedz Link
kendo Re: nowinki na INSTAGRAMIE 07.06.15, 19:21 *Pia, z tego co wiem, Victoria sama byla w upsali, Daniel pewnie byl w innym miescie,rodzice Viktori byli w Örebro nadworny dziennikarz piesze,ze na INSTAGRAM www.expressen.se/om-expressen/fa-annu-mer-kungliga-nyheter-pa-instagram/ ma wiele ciekawszych informacji i zdjec malych ksieznicznek, nie jestem na INSTAGRAMIE Odpowiedz Link
pia.ed Re: nowinki ... 07.06.15, 19:36 kendo napisała: > *Pia, z tego co wiem, Victoria sama byla w upsali Mnie tez sie tak wydawalo, bo wieczorem w telewizji pokazywali ja sama w Uppsali ... jak wyglaszala przemowienie. Ale poszukalam na www.google.se bo z tego bardzo czesto korzystam i okazalo sie, ze jednak byla z Danielem, do tego slicznie ubrana ... svenskdam.se/2015/06/sa-firade-kungafamiljen-nationaldagen/ Odpowiedz Link
pia.ed Re: nowinki ... 07.06.15, 19:43 Teraz dopiero zwrocilam uwage na jej stroj ... bo napisali, ze miala "vit ensamble". Okazalo sie, ze miala ma sobie biala sukienke w lekkie paski , a do tego biale bolerko z rekawami 3/4 ... to jest ostatnia moda. Pani ubrana na filetowo tez ma takie rekawki. > svenskdam.se/2015/06/sa-firade-kungafamiljen-nationaldagen/ Odpowiedz Link
kendo Re: nowinki ... 07.06.15, 19:59 *Pia a jednak byli razem ,Daniel moze siedzial/stal gdzies podczas gdy Victoria na podium stala.. bolerka sa od dawna modne dziergane na drutach i na dotatek 3/4 rekawki, a teraz szyte,wiec moze ze dwa sezony potrwa moda, mi zimno jest w nadgarski i porobilam sobie zarekawki by nie marznac kiedy nakladalam swe bolerko, a przeciez duzo bluzeczek od dawna ma 3/4 rekawki.. Odpowiedz Link
pia.ed Nowinki modowe ... 08.06.15, 09:19 Nie mam nic "dzierganego na drutach" wiec nie wiem jak byla moda w tej dziedzinie ... Pierwszy raz zwrocilam uwage na krotsze rekawki podczas zapowiedzi w kosciele. Wtedy nawet dzieci to mialy. Pare dni potem poszlam do olbrzymiego sklepu H&M szukajac wlasnie takich bluzek. I co zobaczylam? Olbrzymie KIMONA w ktorych bym wygladala jak namiot Byly tez bluzki calkiem bez rekawow i z dlugimi, bardzo waskimi rekawami w ktore ledwo weszlam, bo mam grube kosci. Szukalam takze w innych sklepach typu Gina tricot i tez bez skutku. Widocznie moda tam nie doszla ... A ja wlasnie cudownie sie czuje w rekawach troche poza lokcie, sa nieocenione przy szwedzkiej niepewnej pogodzie. W dlugich rekawach chodze tylko zima, i to tez nie zawsze, bo w rece nie marzne, tylko w ramiona i kark ... a takze w tyl glowy. To moje bardzo czule miejsca.. kendo napisała: > bolerka sa od dawna modne dziergane na drutachi na dotatek 3/4 rekawki, > a teraz szyte ... > a przeciez duzo bluzeczek od dawna ma 3/4 rekawki ... Odpowiedz Link
kendo Re: nowinki ... 07.06.15, 20:01 pia.ed napisała: > kendo napisała: > > > *Pia, z tego co wiem, Victoria sama byla w upsali > > > Mnie tez sie tak wydawalo, bo wieczorem w telewizji > pokazywali ja sama w Uppsali ... jak wyglaszala przemowienie. > > Ale poszukalam na www.google.se > bo z tego bardzo czesto korzystam > i okazalo sie, ze jednak byla z Danielem, do tego slicznie ubrana ... > > svenskdam.se/2015/06/sa-firade-kungafamiljen-nationaldagen/ tez uwazam,ze slicznie Victoria byla ubrana, no ma teraz z kim rywalizowac w ubiorze, szwagierka-Sofia ma tez dobry "smak w doborze kreacji" Odpowiedz Link
kendo Repowodz w Georgiens-Tibilisi 14.06.15, 11:04 wiele osob utonelo www.aftonbladet.se/nyheter/article20964362.ab ZOO.logiczny ogrod zniszczony,zwierzeta po ulicach spaceruja lwy/niedziwiedzie/hipopotamy,rzeka Vere wylala podczas intensywnej ulewy strasznosci pogodowe nas nawiedzaja ostanio, synoptycy pogodowi zapowiadaja,ze bedzie coraz czesciej takich niespodzianek. Odpowiedz Link
greis52 jak pachnie deszcz... 18.06.15, 09:09 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,18122341,Dzis_kolejny_deszczowy_dzien__A_czy_wiesz__skad_bierze.html#MT#BoxVidImg dla mnie pachnie czystością Odpowiedz Link
kendo Re: jak pachnie deszcz... 19.06.15, 09:06 uwielbiam taki zapach, tu pachnie akurat sianem,ktore juz zebrali.. a po burzach zapach ozonu czuc. ..cyt..Woń deszczu wywołują bakterie z typu promieniowców, a konkretnie ich zarodniki. Te na co dzień znajdują się w glebie, a podczas deszczu są rozpylane w powietrzu wraz z substancją wywołującą ten kojarzony z deszczem aromat. Okazji do "powąchania sobie deszczu" w tym tygodniu nie zabraknie. Dziś będzie padać głównie na południu i wschodzie kraju, a po słonecznym wtorku i środzie deszczu można spodziewać się w całej Polsce... nawet nie wiedzialam,ze istnieja takie bakterie. Odpowiedz Link
kendo Re: ide po kwiatki do wianka swietojanskiego 19.06.15, 09:08 czyli tu zwanego na" powitanie lata" moze deszcz nie nadejdzie,laki pokoszone, moze jakis chociazby dla Bobby uzbierac i uplesc wianek Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ide po kwiatki do wianka swietojanskiego 19.06.15, 12:17 Ja calkiem zapomnialam w tym roku o tych wiankach (chuyba przez ta chorobe), dopiero dzisiaj jak bylam w sklepie w galerii to w hallu dziewczyny z kwiaciarni wyplatali wianki na miare kazdej glowy. Odpowiedz Link
slo-miana Re: ide po kwiatki do wianka swietojanskiego 19.06.15, 14:15 zrobcie zdjęcia tych wiankow i pokazcie Odpowiedz Link
kendo Re: ide po kwiatki do wianka swietojanskiego 19.06.15, 14:28 ja w wianku tu na trawie go polozylam by zwabi Bobby do przymiarki, wkleje go rowniez z wiankiem Odpowiedz Link
slo-miana Re: ide po kwiatki do wianka swietojanskiego 19.06.15, 14:52 o kurcze jaki zarąbisty elegancik musi jakas panne poznac to będzie miał potomkow tak pięknych jak on Odpowiedz Link
kendo Re: ide po kwiatki do wianka swietojanskiego 19.06.15, 14:55 slo-miana napisał(a): > o kurcze jaki zarąbisty elegancik musi jakas panne poznac to będzie miał poto > mkow tak pięknych jak on hi.hiiiiiiiiiiii..dziski Ci dobra kobieto, tylko problem,ze nie lubi miec na szyjce ani na glowie kwiatkow...dobrze,ze chcociaz takie zdjecia mi sie udaly zrobic Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ide po kwiatki do wianka swietojanskiego 19.06.15, 15:17 *Kendo, ale sie popisalas wiankiem , ja jeszcze nie bylam, mam isc odebrac "Maluszka" i myslalam z nim sie przejsc po jakies kwiatki, ale sie rozpadalo to sie caly maly utytla blotem, a Mloda zapowiedziala ze 2 dni taemu go wykapala, zeby og odebrac jak przestanie padac, A Boby niepocieszony stoi na sztywno z glowa wyciagnieta, bo widac wianek chyba mu nie bardzo lezy na szyi. Odpowiedz Link
kendo Re: ide po kwiatki do wianka swietojanskiego 19.06.15, 15:23 ech..tak bylo Lusia, zrobilam ladny wpis w jego watku i zle klikalm i od nowa musze zaczynac... wszedzie pokoszone trawy przy rowach,az do konikow zaszlam by dzwoneczki poszukac i nie znalazlam,ale zrebaczki nowe byly.. bukiecik tez z nich zrobilam a tu jedna piwonie dla okrasy wlozylam Odpowiedz Link
kendo Re: ale wlalo przed chwila 23.06.15, 16:56 znowu mech rzuci sie na trawie od tej wilgoci, OK,bylo sucho,ale przez tyle dni takie ulewy?? ufffffff chce juz slonca i posiedziec pod slonecznym parasolem w ogrodzie czytalam gdzies dzis,ze lipiec tez podobny zapowiadaja... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ale wlalo przed chwila 24.06.15, 09:13 *Kendo, w tym roku mozemy tylko wspominac te cieple lata ktore nas nawiedzily. Dzisiaj na rundzie zmarzlam, pogoda jesienna z zimnym i wilgotynm wiatrem. Odpowiedz Link
slo-miana Re: ale wlalo przed chwila 24.06.15, 09:25 podobno od niedzieli ma być lato , cokolwiek to znaczy. w końcu zbliza się lipiec,pora goarac,tzreba być dobrej myśli. nie mysle o skwarze,ale choćby o 25 stopniach i już mi wystarczy do szczęścia,nie zamierzam się smalić na wegiel. a Wy? Odpowiedz Link
kendo Re: ale wlalo przed chwila 24.06.15, 09:33 *Lusia, tu tez bardzo wilgotny chlod i dalej zapowiedzieli przelotne ulewy,. *Slomeczko, jak dzis pokazywali na mapie chlodny front,ktory bedzie sie rozciagal przez caly lipiec, choc wydaje mi sie,ze leciutko tylko "zachaczy o Polske" my tu bedziemy marzly..a tak chce sie czlek dogrzac. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ale wlalo przed chwila 24.06.15, 09:48 Pamietam juz kilka takich zimnych lat tutaj, ale na pogode nie mamy wplywu, wypada tylko odpowiednio ubierac sie do pogody. Ewentualnie wyjechac do sloneczka gdzies na poludnie. Odpowiedz Link
kendo Re: ale wlalo przed chwila 24.06.15, 10:25 o,pamietem te chlodne lata, przezylam je to i teraz tez bedzie chyba OK...hi.hiiiiiiiiiii Odpowiedz Link
pia.ed Re: ale wlalo przed chwila 24.06.15, 21:27 U mnie nie padalo, ale kiedy pojechalam do miasta okolo godziny czternastej bylo tylko 13 C ... i wial silny, zimny wiatr. Najcieplej bylo na polnocy Szwecji, gdzie poznym popoludniem temperatura przekroczyla 19 C. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ale wlalo przed chwila 25.06.15, 09:17 *Kendo, *Pia, dzisiaj u mnie tylko +12, brrrr, zimny wiatr. Podobno od nienidzieli ma byc poprawa pogody, cieplej? zobaczymy?,. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: >> niespodziewane slonce << 29.06.15, 10:43 Teraz za plecami sie mi rozjasnilo, wyszlo sonce, bedzie sie przyjemnie rowerkowac, zahacze takze o Netto, moze cos mnie zainspiruje?. Odpowiedz Link
pia.ed Re: >> niespodziewane slonce << 29.06.15, 10:59 Wczoraj bylo u mnie dosc pogodnie, 17 C, powietrze wydawalo sie lagodne, szczegolnie kiedy chwilowo slonko wyszlo zza chmerki, specjalnie nie wialo ... Dzis jeszcze nie bylam na dworzu, ale pogoda bedzie chyba przypominac wczorajsza ... W nocy musial padac ulewny deszcz, ale kiedy wstalam rano to tylko zauwazylam, ze ogrodek byl mocno podlany Odpowiedz Link
kendo Re: >> niespodziewane slonce << 29.06.15, 12:35 *LUsia/Pia mam podobna pogode, nawet w pewnej chwili myslalam,ze deszczyc zacznie, slonce w chowanego sie bawi,na ogrodzie bez skafandra sie uwijam , zbierajac mordercze slimaki i robiac kanty ladne po skoszeniu trawy.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: >> niespodziewane slonce << 29.06.15, 14:02 *Kendo, to bedzie ladne na trawce wygladac. Odpowiedz Link
kendo Re: >> niespodziewane slonce << 29.06.15, 17:07 ech,deszczydlo do domu mnie wgonilo, *lusia od poludnia przy bzach i scietym drzewie tej wisniowej sliwy zrobilam. a slimakow...miljon dwiescieeeeeeeeeeeeee jutro jak nie bedzie padac to przy kuchennym oknie musze juz chociazby w polowoie zakoniczyc Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: >> niespodziewane slonce << 29.06.15, 19:21 *Kendo, ja po obiedzie z "Maluszkiem" na kanapie krzyzowke robilam i przysnelam, obudzilam sie w deszczu za oknem. Przestalo tyroche i poszlam ute, a tu znowu nas deszczyk pomoczyl ale nie duzo, na glowie mialam kaptur to nie zmoklam, a malego suszarka wysuszylam, Odpowiedz Link
kendo Re: >> niespodziewane slonce << 29.06.15, 19:32 ale kaprysnie dzis bylo, szkoda,bo nie skonczylam co zamierzalam,a czas mnie zaczyna ponaglac.. Odpowiedz Link
pia.ed Re: >> niespodziewane slonce << 29.06.15, 22:47 > zbierajac mordercze slimaki ... Dzis w Metro napisali: Man ska halshugga mordarsniglar ... Robisz to???? Odpowiedz Link
kendo Re: >> niespodziewane slonce a slimaki << 30.06.15, 08:06 *Pia czytalam rowniez,ze trzeba je na polowe przecinac nozyczkami.. a nie solic,bo wtedy dluzej umieraja... oby juz slonecznie bylo to powysychaja na sloncu, bo wlasnie robie przestrzennie w ogrodzie,coby nie tworzyly sie zacienione miejsca,gdzie mogly by sie schowsc. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: >> niespodziewane slonce a slimaki 30.06.15, 08:48 *Kendo, to najwieksza plaga miec takie slimaki w ogrodzie, ale tez nie wiem czy w sklepach srodki ktore sprzedaja sa skuteczne na ich pozbycie. Odpowiedz Link
pia.ed Burza nadchodzi !!! 05.07.15, 20:11 Powinna przyjsc po polnocy ... www.expressen.se/kvallsposten/nu-drar-askkaoset-in-over-sodra-sverige/ Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Burza nadchodzi !!! 05.07.15, 20:21 *Pia, ta burze to juz od 3 dni zapowiadaja, zeby tylko nie grzmialo, bo mam na noc "Maluszka" a on sie burzy boi? Ale na pogode nie ma rady. Odpowiedz Link
kendo Re: Burza nadchodzi !!! 05.07.15, 20:37 tez wlasnie czytalam,ze zblizaja sie blyskawice i ulewy, ide wnies kwiaty na altane,coby nie zniszczyly sie od deszczu,bo dopiero przesadzilam,musza sie rozrosnac. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Burza nadchodzi !!! 06.07.15, 11:00 U mnie juz po burzy ...Zaczelo grzmiec okolo polnocy, ale grzmoty byly gdzies bardzo daleko. Blyskawic nie widzialam ... Spadl deszcz, ale nie bylo ulewy. Ochlodzilo sie, wieje silny wiatr, ale swieci sloneczko. Odpowiedz Link
kendo Re: Burza nadchodzi !!! 06.07.15, 11:04 pia.ed napisała: > U mnie juz po burzy ...Zaczelo grzmiec okolo polnocy, ale grzmoty byly gdzies b > ardzo daleko. > Blyskawic nie widzialam ... Spadl deszcz, ale nie bylo ulewy. Ochlodzilo sie, > wieje silny wiatr, ale swieci sloneczko. ************************************************* rano powylewalam wode z tych menzurek co mam w ogrodzie do mierzenia opadow, bylo 15 wody,ale nie pamietam jaka miara to mierza. obecnie wiatr powiewa i slonko wyjzalo, wiec moze "upior recznie prany" mi wyschnie. Odpowiedz Link
kendo Re: ochlodzilo sie !!! 07.07.15, 09:25 musialam naciagnac skarpetki, chyba nawet bluzeczke zmienie na dluzszy rekaw i spodnie zamienie na dlugie brrrrrrrrr, Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ochlodzilo sie !!! 07.07.15, 09:35 *Kendo, jakos tego jeszcze nie poczulam, chociaz balkon mam odtarty od samiutkiego rana i w kuchni okno na glent. Ale cuje jak pry kompie wieje mi po kolanach, wiec jest duzo chlodniej?. Odpowiedz Link
kendo Re: ochlodzilo sie !!! 07.07.15, 09:45 lusia_janusia napisała: > *Kendo, jakos tego jeszcze nie poczulam, chociaz balkon mam odtarty od samiutki > ego > rana i w kuchni okno na glent. Ale cuje jak pry kompie wieje mi po kolanach, wi > ec jest > duzo chlodniej?. bylam z Bobby na oklo murka i zimno mi bylo w bermudach spodniach i krotkiej bluzeczce,,juz sie przebralam a chatkie piekarnikiem dogzalam bo niemal upiekla mi sie wedlina ,ktora wczoraj nabejcowalam.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ochlodzilo sie !!! 07.07.15, 09:52 *Kendo, to przyjemne z pozytecznym, cieplo i smacznie?. Odpowiedz Link
slo-miana Re: ochlodzilo sie !!! 07.07.15, 09:54 dzisiejszy ranek był bardziej rześki niż wczoraj,ale teraz już jest ciepełko. u nas od jutra zapowiadają 19 stopni,zobaczymy czy sprawdza się zapowiedzi,a może front się odwroci i znowu będzie grzalo? Odpowiedz Link
pia.ed Baltyk kwitnie!!! 07.07.15, 15:18 Ale nie w Ystad i Ahus, tylko wyzej w kierunku polnocy. KWITNINIE JEST SZKODLIWE DLA CZLOWIEKA, bo to bakterie. Wiecej informacji w artykule. www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article21085664.ab Odpowiedz Link
dorka556 Re: ochlodzilo sie !!! 08.07.15, 07:27 Pod Tatrami burza nadchodzi i powoli ochładza się. Mieszkam tu już ponad 15 lat i nigdy nie było takiej ciepłej nocy jak ta. Rano o 6.00 było 25*C. W tej chwili jest już kilka stopni mniej. Niebo zachmurzone i silny wiatr w porywach. Rano zbierałam powywracane doniczki. Odpowiedz Link
kendo Re: ochlodzilo sie !!! 08.07.15, 08:36 dorka556 napisała: > Pod Tatrami burza nadchodzi i powoli ochładza się. > Mieszkam tu już ponad 15 lat i nigdy nie było takiej ciepłej nocy jak ta. Rano > o 6.00 było 25*C. W tej chwili jest już kilka stopni mniej. Niebo zachmurzone i > silny wiatr w porywach. > Rano zbierałam powywracane doniczki. faktycznie, klimat sie zmienia,a w gorach z burza i ulewami nie ma zartow, wiatry sa bardzo niekozystne dla sercowcow, Dorus,tu dzis obecnie tylko +17 stopnia Odpowiedz Link
pia.ed Re: Burza nadchodzi !!! 07.07.15, 23:46 kendo napisała: > rano powylewalam wode z tych menzurek co mam w ogrodzie do mierzenia opadow, bylo 15 wody,ale nie pamietam jaka miara to mierza. Kiedy pare miesiecy temu byly niesamowite ulewy w Danii to w ciagu jednej godziny napadalo 50 ... zaraz sprawdze czego ... Odpowiedz Link
pia.ed Miary ... 07.07.15, 23:58 Zadalam pytanie na google.pl "W jakiej jednostce mierzy sie opady?" i wyglada na to, ze w milimetrach. Wilgotność - higrometr Cisnienie -ciśnieniomietrz, hPa Opady - mm Wiatr-wiatromierz, km/h temperatura - termometr, stopnie Celsjusza Odpowiedz Link
kendo Re: Miary ... 08.07.15, 08:34 pia.ed napisała: > Zadalam pytanie na google.pl > "W jakiej jednostce mierzy sie opady?" > i wyglada na to, ze w milimetrach. > > > Wilgotność - higrometr > > Cisnienie -ciśnieniomietrz, hPa > > Opady - mm > > Wiatr-wiatromierz, km/h > > temperatura - termometr, stopnie Celsjusza dziekuje bardzo, jestes niezawodna w szukaniu PIa, wiec 15 mm opadu przez jedno popoludnie spadlo tutaj wtedy, wczoraj tez sie rozpadalo, zdazylysmy jednak ostanie suche platki rozy pozrywac, dzis tylko +17 stopni i chlodno/wietrznie Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Miary ... DESZCZU 08.07.15, 09:37 U nas juz chyba po upalach, dlugoterminowa pogoda ich nie zapowiada. Odpowiedz Link
kendo Re: Miary ... DESZCZU 08.07.15, 10:06 *Lusia tak mowili na dziennikach pogodowych,nie sluchalam za bardzo dzis, szkoda,bo lubie ciepelko.. Odpowiedz Link
pia.ed Dzis po poludniu padalo ... 09.07.15, 00:26 A pozniej zerwal sie taki wiatr, ze musialam chwilami schodzic z roweru. W poblizu Wenecji niszczycielska traba powietrzna wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,18325545.html#MTstream Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Dzis po poludniu padalo ... 09.07.15, 08:42 Nie byloprtawdziwej zimy ze sniegiem i mrozami, to i nie ma lata, na ktore tak czekamy z cieplem. U mnie wietrznie, slonecznie i chlodno, poki co, moze kolo poludni bedzie troche cieplej. Odpowiedz Link
kendo Re: Dzis po poludniu padalo ... 09.07.15, 09:31 *Lusia/Pia w Austri i niemczech drastycznie spadla temperatua o +15 stopni i deszcz /grad, tu wyskoczylam smieci do kubla wyrzucic,,to zimnica jak "djabli" a planowalam kije, przebiore sie i poczlapie jednak z przepaska na glowie i szlem na szyjecxzce Odpowiedz Link
pia.ed Dzis nie ma powodu do uciechy ... 09.07.15, 13:31 W Malmö przed poludniem bylo 14 C, a teraz chyba niewiele wiecej, bo pada deszcz, a wiatr ugina konary drzew Odpowiedz Link
pia.ed Niesamowite! Tylko 13 C czyli jeszcze zimniej 09.07.15, 13:42 www.sydsvenskan.se/ Odpowiedz Link
kendo Re: Dzis nie ma powodu do uciechy ... 09.07.15, 13:59 pia.ed napisała: > W Malmö przed poludniem bylo 14 C, a teraz chyba niewiele wiecej, > bo pada deszcz, a wiatr ugina konary drzew obecnie mamy +12,9 stopnia przy tym wieje okropnie i czasami deszczem zacina, najlepiej w domu cieplym siedziec z dobra ksiazka przed oczami i herbatka aromatyczna..zaraz tak wlasnie na fotel ide to zrobic,bom pojadla,wiec "sadelko wiazac bede" Odpowiedz Link
dorka556 Re: Dzis nie ma powodu do uciechy ... 09.07.15, 20:59 Skandynawskie zimno i do nas dotarło. W ciągu doby temperatura spadła o 15*C. Jutro w nocy ma być +4. Mam jednak nadzieję, że te prognozy nie spełnią się i moje doniczkowe pomidory nie zmarzną. Pomidory mogę wziąć do chaty, ale cukinie i dynie lubią ciepełko a posadziłam ich sporo. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Dzis nie ma powodu do uciechy ... 09.07.15, 21:29 *Kendo, *Pia, *Dorka, caly dzien wieje zimnica, i deszcze przelotne, z "Maluszkiem maszerowalam w puchowej kurtce i rekawiczkach skorzanych, bo rece marzna, ludzie wyletnieni i pokurczeni od zimna, Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Dzis nie ma powodu do uciechy ... 09.07.15, 21:33 U mnie też się ochłodziło.W ciągu dnia było bardzo ciepło, a wieczorem była ulewa i bardzo się ochłodziło.Przed godziną było 16st. a w nocy ma być 11. Niestety nie widać dużego ocieplenia w najbliższym terminie ,poniedziałek,wtorek po 22, 23. Odpowiedz Link
kendo Re: Dzis nie ma powodu do uciechy ... 10.07.15, 08:59 powtorka wczorajszej pogody z tym,ze nie pada jeszcze, +14,1 stopnia. u Dorki noca tylko +4 toz to jak wwczesna wiosna...ale sie porobilo pogodowo a lepiej nie bedzie bo juz synoptycy zapowiedzieli,ze beda czesto tak drastyczne zmiany aury pogodowej tak bym posiedziala na sloneczku pod parasolem... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Dzis nie ma powodu do uciechy ... 10.07.15, 14:48 *Kendo, nic innego nie wypada, jak sie wybrac do slonca pod koniec wrzesnia do cieplego kraju na poludnie. Odpowiedz Link
kendo Re: Dzis nie ma powodu do uciechy ... 10.07.15, 17:00 lusia_janusia napisała: > *Kendo, nic innego nie wypada, jak sie wybrac do slonca pod koniec > wrzesnia do cieplego kraju na poludnie. gdyby byly inne okolicznosci, pewnie juz dawno bym sie wylegiwala gdzies w ciepelku, przyjdzie i na to pora,jestem cierpliwa z pokora. Odpowiedz Link
maria88 Re: Dzis nie ma powodu do uciechy ... 10.07.15, 18:08 Słonko ostro zaświecilo więc idziemy pospacerkować. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Dzis nie ma powodu do uciechy ... 10.07.15, 19:42 *Kendo, to moge sobie pomyslec, ja bylam za oknem i wiatr nawial mi badziewia w oczy, ze pieka mnie, jakbym miala piasek. Odpowiedz Link
kendo Re: Pogodowe pogaduchy 10.07.15, 19:35 jednym slowem nie ciekawie sie zapowiada, bo co z tego jak tylko pol slonka za chmurki,powinno swiecic pelna geba.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Pogodowe pogaduchy 10.07.15, 19:43 *Kendo, *maria.88, ja bede spacerowala z "Maluszkiem juz od poniedzialku, niezaleznie od pogody przez caly tydzien. Odpowiedz Link
kendo Re: Pogodowe pogaduchy 10.07.15, 19:59 lusia_janusia napisała: > *Kendo, *maria.88, ja bede spacerowala z "Maluszkiem juz od poniedzialku, > niezaleznie od pogody przez caly tydzien. > o swiecie Lusia.. oby bylo ograco,to bedzie maly w domu koczowal.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Pogodowe pogaduchy 10.07.15, 21:02 *Kendo chyba tak zle nie bedzie. tylko ze bede miala mniej czasu dla siebie, bo juz mi przywiezli nowy rower, do ktorego musze sie przyzwyczaic, jakos dziwnie mi sie kierownice trzyma; Tak wyglada, wybralam czarny, zeby mniej zlodziejowi w ocxy sie rzucal, kola sa odblaskowe. i swiatlo na dynamo, koszyk sie zdejmuje, zapiecie wmontowane i dwa kluczyki. Odpowiedz Link
dorka556 Re: Pogodowe pogaduchy 11.07.15, 08:51 Super rowerek. Kiedy byłam w Warszawie syn namawiał mnie na przejażdżkę, ale nie odważyłam się. Nie jeździłam prawie pół wieku i nie wiem jak by to wyglądało. Podobno nie zapomina się. Chętnie spróbowałabym, ale gdzieś w bezpiecznym miejscu na uboczu. Tu nie mogę, z góry się boję, pod górę nie podjadę, wszyscy powadzą. Zazdroszczę Wam rowerkowania. Mam stacjonarny, ale to nie to samo. Odpowiedz Link
kendo Re: Pogodowe pogaduchy 11.07.15, 08:53 *Lusia no superrrrrrrrrrr wyglada na zdjeciu, fajnie z kolami odblaskowymi, pewnie juz mozna kupic oddzielnie na kloa "gumy takie tez" kierownice moze treba jakos ustawic do swojej pozycji siedzacej.. odpukac-odstukac-niech dobrze jezdzi.. rama tez polokragla.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Pogodowe pogaduchy 11.07.15, 09:44 *Dorka, *Kendo, dziekuje. Dorka, mysle, ze nie mialabys problemu, wylko wlasnie lepiej sobie przypomniec pierw na prostej drodze, zeby czuc sie pewniej, ale to przyjemnosc jak jest ladna pogoda bezwietrzna, chociaz ja rowerkuje niezaleznie od pogody, chyba sie wieje sztorem to dodatkowo maszeruje. Wlasnie tylko pare metrow wczoraj pojechalam jak mlodzi stali i sie przygladali, dzisiaj wybiore sie troche dalej dopoki nie ma ruchu na sciezkach rowerowych. Odpowiedz Link
kendo Re: Pogodowe pogaduchy 11.07.15, 09:48 *Dorka wydaje mi sie,ze odruch wyuczony nie ginie w nas, pierwsze siadniecie na rower,juz sie budzi "stary odruch rowerkowania" zycze udanej proby,kiedy nadejdzie czas, a Lusi udanej premiery na nowce. Odpowiedz Link
maria88 Re: Pogodowe pogaduchy 12.07.15, 16:41 U nas tez dobra pogoda na spacer chociaz slonko chwilami chowa sie za chmurki. Udanych wycieczek rowerkowych i nie tylko zyczę. Odpowiedz Link
kendo Re: Pogodowe pogaduchy 12.07.15, 21:03 zaczyna kropic deszczyk,ktory mial sie rospadac o 14 godz. a ja z panciem zdazylismy z trawa fajnie podleje,i slimaki chyba nie beda sie w wysokiej chowac... Odpowiedz Link
kendo Re: Pogodowe pogaduchy 20.07.15, 10:25 ale lunelo, i wiatr sie zerwal a Bobby" przytupuje" a mialam ochote do pobliskiego sklepu porowerkowac i cos ciekawego moze dokupic do gara?? Odpowiedz Link
pia.ed Pogodowe pogaduchy ... 20.07.15, 10:37 W Malmö deszcz pada tylko nocami ... w dzien jest pogoda, tylko ze po upalnej sobocie od dwoch dni jest 16 -17 C . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Pogodowe pogaduchy ... 20.07.15, 10:49 *Pia, czuje sie chlod w powietrzu przez te zimne wiatry, nie nie dama rady isc tylko z psem na runde w samej bluzcie, wczoraj ubieralam puchatke i salik na okolo szyi, tak bylo zimno wieczorem, rekawiczki bez by sie przydalay, Dzisiaj mamy ochmurno i wilgotno. Odpowiedz Link
kendo Re: Pogodowe pogaduchy ... 20.07.15, 11:25 deszcz krotko poladal,ale zmoczyl wszystko, zdazylismy z Bobby dojs suche, mysle,ze sie nie rospada.. dla mnie chlody bardzo lipec. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Pogodowe pogaduchy ... 20.07.15, 11:41 *Kendo, u mnie nie padalo, ale za to duzo ludzi do miasta przybylo. Odpowiedz Link
kendo Re: Pogodowe pogaduchy ... 20.07.15, 13:03 niektorym pewnie urlpoy sie koncza i chca zakupy jakies porobic,a niektorzy zaczynaja,wiec tloczno sie robi, ja dzis tu kolo siebie wpadlam do sklepu,bo wody do picia nie mialam i malae zakupy zrobilam.. deszczyk przelotny popaduje..ech,chlodno na worze a obudziwszy sie bylo mi bardzo zimno.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Pogodowe pogaduchy ... 20.07.15, 14:03 *Kendo, wlasnie bylismy na rundzie w drodze powrotnej deszcz nas dopad, ale i zadzwonilo moje ratunkowe pogodowie do kompa i to troche sie pospieszylam i na odleglosc sie ponaprawialo co nieco. Odpowiedz Link
kendo Re: Pogodowe pogaduchy ... 20.07.15, 14:20 lusia_janusia napisała: > *Kendo, wlasnie bylismy na rundzie w drodze powrotnej deszcz nas dopad, > ale i zadzwonilo moje ratunkowe pogodowie do kompa i to troche sie pospieszylam > i na odleglosc sie ponaprawialo co nieco. a to dobrze,czyli zdjecia juz wiesz,jak maja wchodzic te z listow?? Odpowiedz Link
kendo Re: Pogodowe pogaduchy ... 25.07.15, 11:37 tylko +15 stopni wiatr robi ,ze jest duzo zimniej zrobilo sie "ciemno za oknem",bedzie pewnikiem znowu ulewa.. ostzegaja przed gwaltownymi deszczami i burzami. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Pogodowe pogaduchy ... 25.07.15, 12:47 *Kendo, burzy u mnie nie ma, ale deszcz mocno zacina po szybach, ponuro jak w listopadzie, ale ludziom to nie przeszkadza, wszystkie parkingi zajete. Zrobilam sobie male spa, a nawet nowy kolor rzucialm na wlosy, i zrobilam sie lekki "rizawo" jak to Gustlik w "4 pancernych mowil" Odpowiedz Link
kendo Re: Pogodowe pogaduchy ... 25.07.15, 13:47 o jejku..taki kolorek Ci wyszedl na wlosach?? ja dzis jakos nastroju do "siebie robienia nie posiadam" wczoraj sie przed rowerkowaniem "raszplalam".. tu burzy tez niema, ale jak najmocniej padalo,to przelewali z rynien i po oknach chlapalo, dobrze,ze nie mylam w tygodniu.. zaraz obiad bedziem papusiac i pozniej chyba na fotel z herbatka i ksiazka..pod naleweczke z platkow rozy Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Pogodowe pogaduchy ... 25.07.15, 14:52 www.expressen.se/nyheter/helgen-kommer-att-bli-blot--i-hela-sverige/ I na jutro zapowiadaj w calej Szwecji opady 40 mm deszczu, Musze sie sprezyc i po mleko wyskoczyc do coop bo moze mi braknac do kawy, a i moze cos upieke?. Jutro "Maluszek" sie zameldowal i pozniej "Mloda" troche sie zasiedzi. Odpowiedz Link
kendo Re: Pogodowe pogaduchy ... 25.07.15, 14:56 uffffffffffffffffff..nieciekawie sie zapowiada, koniecznie Lusia,trzeba cos upiec i sie pocieszac pod kawke/herbatke/naleweczke.. bedziesz miec sprawozdanie urlopowe od Mlodych... Odpowiedz Link
maria88 Re: Pogodowe pogaduchy ... 25.07.15, 17:37 Witam i nas w dalszym ciagu żar. Wczoraj pokropilo ale temperatury nie spadają. W nocy tez zaczyna byc duszno. Nie lubie korzystac z wentylatora. Burze nachodzą tylko falami. Trwa to do pół godziny.Ulewa i grzmoty,wiatr. W niektórych rejonach Polski sa jakies szkody. Odpowiedz Link
kendo Re: Pogodowe pogaduchy ... 25.07.15, 17:50 wyjzalo slonce z za chmur i cieplej sie zrobilo, wiatr ucichl... a wlalo az 11mil.,temperatua +20,1 stopnia a podczas ulewy bylo +14,5 stopnia..moze jutro juz nie bedzie padalo,bo fala nizu przeszla dalje.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Pogodowe pogaduchy ... 25.07.15, 21:30 *maria88, *kendo, ja przesiedzialam caly dzien w domku, ale sie zmobilizowalam i upieklam miekki piernik, a udal mi sie, bo dawno nie pieklam. Wieczorkiem pomaszerowalam do duzego sklepu Maxi zakupilam melona na kolacje i juz zjadlam 1/4 i kilka truskawek i wiecej nie jem. Nawet przyjemnie sie maszerowalo, jest parno i zaczelo kopic jak wyszlam ze sklepu, ale sie gdziez rozwialo, tak ze w nocy jeszcze moze popadac. Przyjemnego wieczoru zycze Wszystkim. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Pogodowe pogaduchy ... 26.07.15, 09:00 Po wczsorajszym i nocym opadzie deszczu w gazecie pokazuja tylko +14C ale i widze przez okno ze wiatrem wieje, to raczej na jesienna aure wyglada. Zaraz sobie wyjde na runde, musze nadrabiac kilometry. W poludnie przyjdzie "Maluszek" na ktorka sluzba i tez zaliczymy ze 2 rundy, bo musi obleciec swoje miejsca i zaznaczyc ze on tutaj rzadzi. A w wolnym czasie chyba szuflade z bielizna przeloza i powyrzucam to co juz sie skurczylo. Niedzielnych przyjemnosci dla Wszystkich zycze. Odpowiedz Link
kendo Re: Pogodowe pogaduchy ... 26.07.15, 09:44 *Lusia juz nic nie nazekam na pogode, ubieram sie cieplej i juz, dzis jak listopad,mokro/wietrznie/zimno +14,1 stopien, wiatr robi ze duzo chlodniej, na runde sie tez wybieram,bom wczoraj ciacho male pozarla, wiec dzis musze spalic kalorii troche, w pobliskich miejscowosciach sa odcieci od pradu,pewnie przez burze,ktorych nie slyszalam.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Pogodowe pogaduchy ... 26.07.15, 10:20 *Kendo, piszac o pogodzie to nie jest forma moja narzekania tylko jako informacja, bo juz sie tu przyzwyczailam do takiej aury, i zawsze sie ubieram odpowiednio do niej. Przyjemnego maszerowania, Ja wczoraj popelnilam piernik i jadlam go z zoltym serem i figa z koniaku, ale pychota byla. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Pogodowe pogaduchy ... 29.07.15, 10:09 29 lipca - Marty Około dnia świętej Marty ze żniwami już nie żarty. No nie wiem jakie te zniwa w tym roku beda, jak tyle deszczu pada. I dla ludzi tez niesprzyjajaca pogoda. Odpowiedz Link
kendo Re: Pogodowe pogaduchy ... 29.07.15, 10:28 zepak juz dojzaly ,poklad sie na polach, tez wspominali o katroflach,ze moga dostac" tej jakiejs zarazy"od ciaglych deszczy.. oby nie padlalo,bo do sklepu chce porowerkowac... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Pogodowe pogaduchy ... 29.07.15, 10:37 *Kendo, u mnie poki co to slonce jest, tez sie wybieram gdzie kolwiek na rower. Myslalam, ze w las dzisiaj pojdziemy? Odpowiedz Link
slo-miana Re: Pogodowe pogaduchy ... 29.07.15, 11:08 a my wczorajz moja wnusia uciekalysmy z placyku w deszczu. zabawy i smiechu było co niemiara. szkoda tylko,ze tak krotko moglysmy bujac się na bujawce. może uda się nadrobic zabawe po niedzieli. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Pogodowe pogaduchy ... 29.07.15, 11:10 *SLO-mianka, dobrze ze wnusia nie boi sie deszczu i sprawialo jej rados przed uciekaniem miedzy kroplami. Dzieci maja inna fantazje. Odpowiedz Link
kendo Re: Pogodowe pogaduchy ... 29.07.15, 11:17 *Lusia wysokie trawy chyba nie obeschly,w nocy padalo, *Slomko, no cudna zabawa byla,dziec lubia w deszczku i z deszczykiem zabawy.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Pogodowe pogaduchy 05.08.15, 09:36 W nocy przeszla burza, ranek byl nieciekawy, zachmurzony, ale teraz za plecami swieci mi slonce, wiec dzien chyba bedzie z nim weselszy. Zrobilam sobie wczoraj serek z mleka kwasnego i dzisiaj mam zamiar z niego upiec sernik, bo mi sie od dawna chce tego smaku? Zeby mi tylko checi wystarczylo?. Odpowiedz Link
kendo Re: Pogodowe pogaduchy 05.08.15, 09:52 no wlasnie, burza z ulewa przeszla a ja spalam i nic nie slyszalam, nawet gdzies tu i pradu zabraklo.. jest "zdrowo"po deszczu a spadlo 15mm,to duzo, sloneczko niesmialo sie wynurza z za chmur.. Odpowiedz Link
kendo Re: Pogodowe pogaduchy 06.08.15, 09:34 fala upalow z kraju powoli sie tu przemieszcza, choc nie sadze,ze bedzie az tak goraco, front chlodny znad anglii po przekoatnej przecina szwecje i z racji tej jest chlodniej ale dobrze ,ze slonecznie i mniej wieje, choc chyba wczoraj wspomnialam,ze podali,ze w tym roku wieje o 30% wiecej niz ubiegle lata o tej porze. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Pogodowe pogaduchy 06.08.15, 09:45 *Kendo, dla mnie w dalszym ciagu te wiatry sa uciazliwe, jakos trudno mi sie do nich przyzwyczaic? Odpowiedz Link
kendo Re: Pogodowe pogaduchy 06.08.15, 09:48 lusia_janusia napisała: > *Kendo, dla mnie w dalszym ciagu te wiatry sa uciazliwe, jakos trudno > mi sie do nich przyzwyczaic? *********************** podobnie i ja sie do niech nie przyzwyczailam, zawsze wialy do konca kwietnia a teraz miesiac po miesiacu wieja... Odpowiedz Link
kendo Re: Pogodowe pogaduchy 06.08.15, 18:32 dzis moge pochwalic pogode, super cieplutko... oby tak caly miesiac bylo, deszczyc moze noca na trawke coby nie wyschla Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Pogodowe pogaduchy 06.08.15, 19:50 Ja bylam caly czas w murach, dopiero teraz jak slonce zaszlo za dachy domow otworzylam balkon i wietrzech, chlodniej, przyjemiej. Odpowiedz Link
kendo Re: Pogodowe pogaduchy 06.08.15, 19:56 z przerwami bylam na sloncu, teraz przyjemnie sie zrobilo i tez chatke wietrzymy.. na svt 2 o 20 gofz.bedzie powtorka o blizniaczkach rozdzielonych podczas adopciu z Chin do ameryki i norwegi zdaje sie tak bylo.. Odpowiedz Link
kendo Re: i znow pada 07.08.15, 15:07 pare dni slonecznie bylo a teraz sie rozdeszczylo, jest parno,zapowiadali burze,moze naciagna wieczorem.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: i znow pada 07.08.15, 15:18 Akurat wyszlam odebrac "Maluszka" i sie rozpadalo, ale bylismy blisko domu to bardzo nie zmoklismy. Chyba burzy nie bedzie?, ale wiecej deszczu by sie przydalo, a tu chyba juz po. Odpowiedz Link
kendo Re: i znow pada 07.08.15, 15:21 lusia_janusia napisała: > Akurat wyszlam odebrac "Maluszka" i sie rozpadalo, ale bylismy blisko domu > to bardzo nie zmoklismy. Chyba burzy nie bedzie?, ale wiecej deszczu by sie prz > ydalo, > a tu chyba juz po. wlasnie tak patrze przez okno, ze slonce chce sie z za chmur wydostac... moze sie rospadac wieczorem jednak,bo zapowiadali opady na wieczor z burza a teraz to nas "przygotowuje".. Odpowiedz Link
pia.ed U mnie bylo raczej pochmurnie 07.08.15, 21:24 Deszczu nie bylo ... choc pare razy jakby sie na to zbieralo ... bylo 22 C. Wczoraj pojechalam do Ystad, aby porobic zdjecia czlonkom orkiestry szkockiej. Byly tez w porcie zaglowce - ale specjalnie nie bylam tym zainteresowana. Dzis planowalam pojechac na cmentarz w Skanör, ale czasu mi zabraklo bo musialam odebrac bezplatne bilety kinowe z dwoch miejsc ... znajoma Szwedka z dzielnicy willowej mnie prosila. No i kotu dotrzymywac towarzystwa! Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: U mnie bylo raczej pochmurnie 07.08.15, 23:18 *Pia, masz urozmaicony dzien swoimi zajeciami, tak to by Ci sie moze nudziolo?. Ja tez niby w domunku, ale zawsze jest cos do robienia, a teraz ta penicylina zbija mnie z nog i wiecej poleguje niz zwykle, ale juz niedlugo skoncze kuracje, to mam nadzieje, ze sie bede lepiej czula, nawet spacery z "Maluszkime" teraz wydaja mi sie meczace. Odpowiedz Link
pia.ed Bylo raczej pochmurnie ... 07.08.15, 23:39 Specjalnie mi sie nigdy nie nudzi ... a takie intensywne zycie moge prowadzic wylacznie przy pieknej pogodzie. Mam zajecie takze przy PATRIKU, bo od miesiaca sie do mnie niemal wprowadzil, co oznacza, ze musze codziennie robic obiady, no i zakupy... Klade sie bardzo pozno ... i pozno sie budze. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Bylo raczej pochmurnie ... 08.08.15, 00:15 *Pia, to na brak towarzystwa nie narzekasz, fajnie masz z kim pogadac. Np. zaplanowac jego ulubiony obiad? Odpowiedz Link
kendo Re: Bylo raczej pochmurnie ...pada 08.08.15, 09:29 *Pia "nie otruj swego dzieciecia obiadkami" hi.hi..(oczywiscie zazartowalam) a co remont ma u siebie w mieszkaniu,ze mieszka u Ciebie?? a co lubi najbardzij z jedzenia Twe dziecie?? szkoda,ze nie zdazylac do Skanör,dzis pada pewnie i u ciebie... no wlasnie kotek, jak sobie ma,pewnie teski bardzo za swa pania?? Odpowiedz Link
pia.ed Sobota ... i tez zajecia 08.08.15, 09:56 Przez miesiac nie dzialal jego komputer! A jak sie juz "wprowadzil do mnie" to tak mu sie spodobalo, ze za zadne skarby nie dalo go sie wygonic ... Bylo to podczas jego urlopu, czul sie jak w pensjonacie z indywidualna obsluga W koncu pare dnie temu kazalam mu wsiadac do samochodu, pojechalismy po jego komputer - a w warszatacie blyskawicznie go zreperowano. Przy okazji okazalo sie, ze komputer w srodku jest niemal zapchany kurzem ... wiec wzielismy go do mnie ... aby wyczyscic, bo w warsztacie chcieli za to 100 kr. Byly upaly, wiec nic nie zostalo zrobione, a Patrik od poniedzialku poszedl do pracy. U mnie nie pada, tylko o polnocy byla burza z piorunami. Rano, kiedy sie obudzilam, bylo mokro na ulicy i chlodno. Do Skanör pojade dzisiaj - bez wzgledu na pogode, bo tylko na cmentarz ... odwiedzic grob Anity Ekman. Od ponad tygodnia nie bylam na targu, musze to zrobic po poludniu, a potem natychmiast do Skanör. kendo napisała: > *Pia > "nie otruj swego dzieciecia obiadkami" hi.hi..(oczywiscie zazartowalam) > a co remont ma u siebie w mieszkaniu,ze mieszka u Ciebie?? > > a co lubi najbardzij z jedzenia Twe dziecie?? > > szkoda,ze nie zdazylac do Skanör,dzis pada pewnie i u ciebie... > > no wlasnie kotek, > jak sobie ma,pewnie teski bardzo za swa pania?? Odpowiedz Link
kendo Re: Sobota ... i tez zajecia 08.08.15, 10:03 *PIa jak to dzieciska sie szybko przyzwyczaja do wygod, a moje dziecie mialo urlop i z ledwoscia sciagnelismy go na rodzinne grillowanie, jak ma wpasc to "jak po ogien" i dalej "gana za swoim" wczoraj pancio wybral sie na zakupy do pobliskiego sklepu,by zmienic troche otoczenie, zakupil co trza,wiec mam luz dzisiaj, tylko piec czeka na mnie....hi,hiiiiiiiii Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Sobota ... i tez zajecia 08.08.15, 10:13 *Pia, to jak syn wyprowadzi sie do swojego mieszkana to bedzie Ci troche nudno bez niego te pierwsze dni. Ale sie przyzwyczaisz. Na runku tak juz przed ich zbieraniem straganow, mozna nieraz cos taniej kupic, ale tylko raz mi sie tak udalo w piatek wlasnie, ale teraz nie chodze, bo co chce dla siebie kupic to w sklepie 2 sz, i za pare dni ide po swieze. Bedziesz miala dobra pogode na wycieczke, nie bedzie goraco, tylko zeby nie padalo. *Kendo, to dzisiaj masz wczasowe chwile, nic nie musisz, tylko odpoczywac, a na altanie masz chyba cieplutko, to milo bedzie posiedziec. U mnie przed deszczem wrocilismy z rudny, i teraz przelotne padaja, ale jest cieplo. Tez zaplanowalam sobie troche robotek, ale nie wiem co z tego wykonam, bo w mieszkaniu goraco, otwarty balkon na cala szerokosc drzwi, pralka sie pierze, obiadek w planie tez mam nowy zrobic. Przyjemnej soboty Wam zycze. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Sobota ... i tez zajecia 08.08.15, 10:27 Tak, bedzie mi Patrika brakowalo bo pierwszy raz od wyprowadzenia sie z domu (mial 25 lat), tak dlugo u mnie przebywal ... Przyjemnego dnia zycze! Odpowiedz Link
kendo Re: Skanör.Anita Egberg-przenioslam 10.08.15, 13:32 forum.gazeta.pl/forum/w,11086,146102505,158394342,Sobota_i_tez_zajecia.html tu wspominalas o wycieczce do Skanör z Lusi skrzyneczki pocztowej tutaj, bo w tym watku o tym ",alez sie mam z Tba Pia,zapominalska okropna jestes..rozmawialysmy" Wycieczka do Skanor ... pia.ed 10.08.15, 12:37 Odpowiedz To za 99 kr to "månadserbjudande" ... powiedzial moj syn. ........................................................................ Gdzies wspomnialam, ze jade do Skanör odwiedzic grob Anity Ekberg Bylam tam wczoraj, tylko ze grobu jeszcze nie ma! Nie ma nawet grobu jej brata!!! Tylko dzieki pomocy pary sympatycznych Szwedow, ojca i corki, znalazlam miejsce gdzie urna z prochami Anity Ekberg bedzie dopiero zlozona. Moze bratanica Anity zdjela plyte grobowa swojego ojca i oddala do renowacji? Miejsce jest ca 1 kw m i nie zmieszcza sie tam dwie tablice, wiec istnieje mozliwosc, ze urny z prochami aktorki i jej brata zostana zlozone w innym, bardziej okazalszym miejscu? Sa wolne cale platy ziemi po starych grobach ... Widzialam na duzym, ogrodzonym metalowym plotkiem i wysypanym kamyczkami miejscu nazwisko Ekberg ... kobiety zmarlej przed wieloma laty. Moze to jakas rodzina? Skanör ... zdjecie grobu brata w artykule pia.ed 10.08.15, 12:55 Odpowiedz Enligt Anita Ekbergs sista önskan vill stjärnan, som in i det sista var svensk medborgare, begravas nära sin bror i Skanör. Alla förberedelser är gjorda och Christina Ekberg har lagt upp en rutt från krematoriet i Limhamn till Skanör som hon hade tänkt köra med faster Anita. En rutt förbi platser som betytt mycket för Anita Ekberg under livet. – Jag vill ha en urnsättning med familjen och sedan har vi diskuteraten minnestund för den offentliga Anita också. Kyrkoherden Richard Aspegren har redan tidigare ställt sig positiv till att Anita Ekberg får sin sista vila i Skanör. Enligt svensk begravningslag måste urnan i jorden inom ett år. Så det finns tid. www.expressen.se/kvallsposten/jag-vill-ha-hem-anita-hon-maste-fa-vila-i-frid/ Odpowiedz Link
kendo Re: Skanör.Anita Egberg-przenioslam 10.08.15, 13:37 a to jeszcze nic nie zrobili, bo pisza,ze dyskutowali i wszyscy sie zgadzaja na propozycje z A.E. ostaniej woli... Odpowiedz Link
kendo Re: cieplutko,jak na lato przystalo 10.08.15, 21:01 choc o tej porze, i tak juz nie marze o opalaniu,ale posiedziec pod parasolem i poczytac cos przyjemnego, jutro planuje to zrobic, dzis dzien zwariowany byl...ale udany Odpowiedz Link
kendo Re:nie dane nam dzis sie cieszyc 11.08.15, 08:56 sloncem ma padac i juz.. obecnie pochmurnie i chlodnikawo... Odpowiedz Link
kendo Re:sloneczna pogoda "zbiera zniwa" 17.08.15, 09:39 codziennie czyta sie w tutejszej prasie, ze gdzies male dziecko utonelo w basenie czy nad morzem, co robia rodziece w tym czasie?? roczne dziecko/dwulatek/czterolatek,tragedia jednym slowem podobnie duzo wypadkow smiertelnych czy juz stale kalectwo na motorach,pogoda sprzyja na takie przejazdzki,to szaleja mlodzi..okropnosci. z samolotem znowu byla wpadka do morza...czy to ajkis sabotaz??ludzie zgineli.. jedyna pociecha, ze raporty pogodowe na razie bez deszczu sa zapowiadane.. Odpowiedz Link
kendo Re:ale pocieszyli 30.08.15, 10:19 ze ten weeken ostani yaki sloneczny i cieply ma byc, od nastepnegop tygodnia ma byc +19 i jesiennie, zobaczymy? moze prady zmienia kierunek i bedzie jeszcze cieplo.. Odpowiedz Link
kendo Re:wieje okropnie 06.10.15, 11:35 ciagnie ziemia z pol az w gardle sie ja czuje... psiuna klapciuny(uszy tanczyly na wietrze jak baletnice) sliscie wiatr przenosci w rozne strony..slnce swiec lecz nie jest za cieplo. Odpowiedz Link
slo-miana Re:wieje okropnie 06.10.15, 11:43 oj strach wychodzic na dwor. a ja sobie leze w lozku i ogldam programy o zwierzetach na kanale Viasat Nature. bardzo ciekawe programy z prywatnymi farmami na ktorych ratuje sie zycie zagrozonym ziwerzetom. Odpowiedz Link
kendo Re:wieje okropnie 06.10.15, 11:47 zdrowiej szybko Slomko, bys ponianiowala wnusiowi... tez tu emituja podobne programy.. milego ogladania zycze a pod boczek moze psiunka wygrzeje.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:>> jesiennie mglisto << 2015 16.10.15, 09:05 Zamiast zlotej slonecznej jesini, jest ponura i b.wilgotna. Coz w taka pogode mozna zrobic, nawet w domowych cieplych pieleszach, checi od wszystkiego odchodza. Teraz mimo tej godziny zachmurzone niebo, w nocy padalo, liscie lepia sie do butow, temperatura wprawdzie plusowa dochodzi do +10, wiec co tu duzo gadac, trzeba znalezc sobie jakies domowe hooby i nad nim sie skupic. Zycze Wam spelnionych pomyslow, Odpowiedz Link
kendo Re:>> jesiennie mglisto << 2015 16.10.15, 09:22 *Lusia napieklas wczoraj cynamonowce, wiec zapach pewnie jeszcze w mieszkanu tkwi.. ubierz poduszeczki kanapowe w wesole poszewki i od razu weselej sie zrobi, wczoraj swoje pozmienialam na z akcentem jesienno-rozweselajacym. Odpowiedz Link
pia.ed Anita Ekberg ... dwa lata temu ... 06.10.17, 12:42 > Wycieczka do Skanor ... 10.08.15 Bylam tam wczoraj, tylko ze grobu Anity Ekberg jeszcze jeszcze nie ma ... zamiast niego zastalam rozgrzebana ziemie i krzak. Para sympatycznych Szwedow pokazala mi to miejsce. Tam lezy urna z prochami jej brata, i urna z prochami Anity Ekberg bedzie dopiero zlozona. "www.expressen.se/kvallsposten/jag-vill-ha-hem-anita-hon-maste-fa-vila-i-frid/" > Odpowiedz Link
pia.ed Anita Ekberg ... 2017 rok ... 06.10.17, 13:15 Bylam w Skanör w lipcu tego roku i tak wyglada obecnie miejsce ostatniego spoczynku Anity Ekberg. Kamien ktory byl przedtem na grobie jej brata zostal oszlifowany, a nowy kamien zostal wziety z ogrodu bratanicy i tez oszlifowany. Kamienie wygladaja na stosunkowo duze, ale w rzeczywistosci sa male ... przeszlam kolo nich kilkakrotnie, bo napis na nich jest malutki i nieczytelny. Zapytana przeze mnie "lokalna" Szwedka ofiarowala sie mi pomoc, ale znalazla dopiero wtedy, kiedy powiedzialam jej, ze to maja byc dwa okragle kamienie, jeden pod drugim ... Wtedy natychmiasat znalazla! Aby przeczytac kto pod tymi kamieniami lezy, musialam ukleknac na trawie Grob z pojedynczym kamieniem to grob brata Anity. Na jednym zdjeciu widac przy grobie brata wyciety kawalek trawy. Tam zlozono urne z prochami Anity. Urna zostala zlozona juz w lipcu 2015 roku, ale potem zdjeto kamien z grobu brata do renowacji i dlatego w sierpniu zastalam rozkopany teren. www.google.se/search?q=Anita+ekberg+kyrkog%C3%A5rden+Skan%C3%B6r&tbm=isch&source=iu&pf=m&ictx=1&fir=JFHpdnGEVhbrtM%253A%252Cirunk_Vv98wuiM%252C_&usg=__0R6eAr3kBtUHawpwBNYS51dzs74%3D&sa=X&ved=0ahUKEwimibWm6NvWAhWqCJoKHVwFDY8Q9QEIPTAE#imgdii=4AgAom0FgbANHM:&imgrc=JFHpdnGEVhbrtM: . Odpowiedz Link
pia.ed Anita Ekberg ... 2017 rok ... 08.10.17, 13:45 Powinam to przeniesc w inne miejsce ... ale wlasnie w tym temacie byl pierwszy wpis doryczacy moich wycieczek latem 2015, i podczas jednej z takich pojechalam na cmentarz do Skanör Mam nadzieje ze wszyscy przeczytali, bo wiecej juz do Skanör nie pojade ... . Odpowiedz Link
pia.ed Anita Ekberg ... 2017 rok ... 08.10.17, 13:45 Powinam to przeniesc w inne miejsce ... ale wlasnie w tym temacie byl pierwszy wpis dotyczacy moich wycieczek latem 2015, i podczas jednej z takich pojechalam na cmentarz do Skanör Mam nadzieje ze wszyscy przeczytali, bo wiecej juz do Skanör nie pojade ... . Odpowiedz Link
pia.ed Ciezkie warunki jazdy ... 08.10.17, 14:02 Bardzo niebezpieczna pogoda, kiedy jezdzi sie po niewielkich drogach wieczorem ... Mloda dziewczyna nie dostosowala szybkosci do warunkow drogowych, kiedy na wilgotnej nawierzchni szosy leza mokre, spadle z drzew liscie ...a moze miala takze zdarte opony ... i tragedia gotowa. Wydaje nam sie ze karoseria jest mocna bo z blachy, ale jak jest w rzeczywistosci, widac dopiero po wypadku... W nocy na dużej części Polski padało i było ślisko. Do tego wiał wiatr i dodatkowy poślizg tworzyła pewnie warstwa liści. Istotnie, mokre liscie przyklejone do drogi moga byc przyczyna poslizgu (zwlaszcza na zakrecie). Jedzie sie wtedy jak na lodzie. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/51,114871,22483641.html?i=7 . Odpowiedz Link
pia.ed W Szwecji jednoczesnie 3 pory roku ... 08.10.17, 16:30 Brakuje w tej chwili tylko wiosny Ale jesli dzisiaj bedzie chlodno, to pewnie meteorologowie oglosza jesien w poludniowej Szwecji Vinter, höst och sommar på samma gång Sommartemperaturer i de sydligaste delarna av landet och första dygnet med vintertemperaturer i södra fjällkedjan. Vår är den enda årstid som Sverige just nu inte har. Det är hösten som har övertaget i landet just nu men längst ner i Skåne och på Gotland och Öland har sommaren små motståndsfickor. I Dala- och Härjedalsfjällen knackar vintern på dörren med temperaturer under nollan det senaste dygnet. I Götaland och södra Svealand är det överlag hösttemperaturer, det vill säga dygnsmedeltemperaturen är under 10 grader. I övriga Svealand och i hela Norrland har det varit hösttemperatur i minst fem dygn i följd och där råder meteorologisk höst. den. Lasse Rydqvist, meteorolog på SMHI, säger att sommaren hittills har varit ovanligt seglivad i landet. – Framför allt i delar av Svealand och Götaland är hösten lite senare än normalt. Men redan under söndagen kan den meteorologiska hösten göra en framryckning. I stora delar av södra landet har det varit dygnsmedeltemperaturer under tio grader i fyra dygn och om även söndagsdygnet blir kylslaget är hösten ett faktum på flera håll. – Hösten tar då ett rejält skutt och kan komma till delar av Skåne och Blekinge, säger Lasse Rydqvist. Vinterns ankomst lär dock dröja lite. Att det som nu är tidiga minusgrader i Dala- och Härjedalsfjällen är inte ovanligt, men den meteorologiska vintern lär dröja ytterligare några dagar. – Den brukar komma någon gång under andra veckan i oktober. De första stationerna brukar rapportera vinter kring den 10 oktober. (TT) Meteorlogisk höst och vinter Hösttemperatur är det när medeldygnstemperaturen är under tio grader. Vintertemperatur är det när dygnsmedeltemperaturen är noll grader eller mindre. Meterologisk höst är det när dygnsmedeltemperaturen varit under tio grader fem dygn i följd. Meteorologisk vinter är det när dygnsmedeltemperaturen varit noll grader eller mindre fem dygn i följd. Källa: SMHI Odpowiedz Link
pia.ed W Szwecji wrocilo lato ... 11.10.17, 12:39 Taki naglowek widzialam w prasie. Wczoraj przed polnoca wyszlam na maly spacerek wokol kwatery i bylam zdziwiona, ze byl dosc silny, ale "mild wind" ... Bylo 10 C, a taka temperatura wieczorem jest czesta przy "szwedzkim lecie". W tej chwili lekko mzy, ale na termometrze jest 12 stopni Celsiusza. Przy okazji wklejam artykul o poszukiwaniu chlopaka, ktory zabawial sie w lokalu w Gdansku, a po wyjsciu zaginal bez sladu... Takie "zaginione osoby" najczesciej niestety znajduje sie w wodzie... wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,22496312,zaginal-24-letni-grzegorz-ostatni-raz-byl-widziany-w-nocy-w.html#MTstream. Odpowiedz Link
kendo Re: W Szwecji wrocilo lato ... 11.10.17, 13:23 pia.ed napisała: > > Taki naglowek widzialam w prasie. > Wczoraj przed polnoca wyszlam na maly spacerek wokol kwatery > i bylam zdziwiona, ze byl dosc silny, ale "mild wind" ... > Bylo 10 C, a taka temperatura wieczorem jest czesta przy "szwedzkim lecie". > W tej chwili lekko mzy, ale na termometrze jest 12 stopni Celsiusza. > > > Przy okazji wklejam artykul o poszukiwaniu chlopaka, ktory zabawial sie > w lokalu w Gdansku, a po wyjsciu zaginal bez sladu... Takie "zaginione osoby" > najczesciej niestety znajduje sie w wodzie... > > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,22496312,zaginal-24-letni-grzegorz-ostatni-raz-byl-widziany-w-nocy-w.html#MTstream. na polnocy dzis juz spadl snieg, a chlopak, pewnie jakis rabunek i gdzies cialo podrzucili coby nie bylo widac.. Odpowiedz Link
pia.ed W poludniowej Szwecji wrocilo lato ... 11.10.17, 14:20 "Lato wrocilo" oczywiscie na najbardziej na poludnie polozone tereny Szwecji, informacja byla w tutejszej prasie. Nie wiem, czy czytalas poprzednio wklejony przeze mnie artykul... Tam na samym koncu jest podane, jak szwedzki instytut meteorologiczny okresla "lato". ***** kendo napisała: a chlopak, pewnie jakis rabunek i gdzies cialo podrzucili coby nie bylo widac.. Chyba wiesz, ze bardzo lubie kryminaly? Tak samo chetnie czytam notatki o zaginionych osobach w Szwecji. Starszych ludzi najczesciej znajduje sie martwych w lesie, gdzie poszli/pojechali, potem dopadla ich jakas choroba, albo zamarzli na smierc Natomiast "rozrywkowych" 20- i 30- latkow znajduje sie niemal zawsze w kanale czy w stawie, bo po ciemku tam wpadli ... i utoneli - bez udzialu innych osob. Po co rabusiowi byloby wrzucac chlopaka do kanalu czy rzeki? On zabiera portfel, komorke i znika jak kamfora . > > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,22496312,zaginal-24-letni-grzegorz-ostatni-raz-byl-widziany-w-nocy-w.html#MTstream. Odpowiedz Link
pia.ed Re: W poludniowej Szwecji wrocilo lato ... 11.10.17, 16:41 www.vackertvader.se/malm%C3%B6 W Malmö jest duzo cieplej niz rok temu o tej samej porze ... mimo duzego zachmurzenia temperatura 14 C, w Bunkeflostranden, gdzie jezdze na jablka, 14,7 C. . Odpowiedz Link
pia.ed Re: W poludniowej Szwecji wrocilo lato ... 11.10.17, 16:47 Ukazal mi sie na WISTULA wpis z ... 2013 roku ale tabelka jest aktualna. www.klart.se/se/sk%C3%A5ne-l%C3%A4n/v%C3%A4der-kristianstad/. Odpowiedz Link
pia.ed Re: W poludniowej Szwecji ... 12.10.17, 10:38 W Malmö lalo cala noc, co widac po kaluzach na chodnikach i ulicach. W tej chwili swieci slonce, ale w prognozie na dzien dzisiejszy go nie ma ... Duzo lepsza pogode bedzie mial Kristianstad. www.klart.se/se/sk%C3%A5ne-l%C3%A4n/v%C3%A4der-kristianstad/ Odpowiedz Link
pia.ed Naplynelo cieple powietrze z Hiszpanii ... 12.10.17, 23:49 W Szwecji nazywa to sie "Brittsommar" ... w Polsce pewnie "babie lato" www.gp.se/nyheter/v%C3%A4stsverige/l%C3%A4mna-regnjackan-hemma-nu-kommer-spanska-v%C3%A4rmen-1.4726682 . Odpowiedz Link
pia.ed Jakies anomalie pogody ... 15.10.17, 11:22 Wczoraj o godz. 13 00, przy braku slonca i calkowitym zachmurzeniu bylo w Malmö 15 C, a o godz. 23 00 bylo tez 15 C ... nie tylko na moim termometrze, ale wg oficjalnych danych szwedzkiego instytutu pogody. W tej chwili mimo braku slonca moj termomert wskazuje 18 C ... . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Pogodowe pogaduchy 17.10.15, 10:07 Dzisiejsz dzien bedzie zachmurzony a pod wieczor mapa pogody pokazuje opady deszczu, podobnie bedzie jutro - niedziela. W poniedzialek na niebie ma zagoscic sloneczko, ktorego ostatnio tak nam brakuje. Mimo to, szykuje sie na rower na krotka runde, zeby nie wypasc z obiegu i rozruszac kosci, zeby lepiej sie kupy trzymaly i czlonki nie marzly. Odpowiedz Link
kendo Re: Pogodowe pogaduchy 17.10.15, 10:18 *Lusia nie ciekawie sie zapowiada pod wzgledem pogody, ale co tam,moje buleczki drozdzowe ozdabiaja stol kuchenny,daja roskosz podniebieniu, udaly sie nader smakowite, wrocilam przed chwilka z psiunem, nie za bardzo chcial na dluzsza rundke isc..spotkal dwa psiunki "po sasiedzku" Jaksona totalnie zignorowal" bo pierwsza sunie spotkal...pierwszy raz sie tak zachowal,a lubieli sobie poskac na wzajem Odpowiedz Link
kendo Re: zapowiadaja ostra zime 18.10.15, 16:55 www.aftonbladet.se/nyheter/article21600448.ab ponoc juz w listopadzie ma spasc snieg i w Stockholmie i ma lezec 66dni Północna Europa i Zachodnia i Skandynawia mam obfitowac w snieg i lod az starcvh sie bac...bo zawieji nie lubie i odgarniac sniegu tez. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: zapowiadaja ostra zime 18.10.15, 17:13 *Kendo, to sie zobaczy. Do galeri w miescie droge wylozyli ociepleniem, tak ze bedzie mozna z "Maluszkiem" spacerowac po cieplych chodnikach, bez sniegu, pewnie bedzie to lubial, I wyszlo slonce, to sie chyba przelece sama na jakis spacer.? Odpowiedz Link
kendo Re: sztorm 08.11.15, 10:21 www.expressen.se/kvallsposten/stormen-freja-slar-till-med-full-kraft/ jak na razie nasze 5 choinek stoij, jakos bokiem najwieksze natezenie sztormu przeszlo,choc wialo noca okropnie chcac podniesc dach najbardziej Helsinborg/Ludn/Ystad doswiadczyly uszczerbkow sztormowych.. Odpowiedz Link
kendo Re: jutro maja byc ulewy 25.07.16, 17:59 az sie wierzyc nie chce,ze tak dzis w Stockholmie napadalo, tunrl bona /galeria pol metra wody.. www.aftonbladet.se/nyheter/article23228247.ab zapowiedzieli na jutro gwaltowne opady deszczu w calym kraju..cos nie moge w to uwierzyc,przy takiej ladnej pogodzie Odpowiedz Link
jaga_22 Re: jutro maja byc ulewy 25.07.16, 18:15 Dzisiaj w Łodzi oberwanie chmury było,a jutro też mają być burze i 31st. Kiedy piękna pogoda to i burze są.W galerii tyle wody a schody ruchome jadą, to chyba nie jest bezpieczne. Odpowiedz Link
kendo Re: jutro maja byc ulewy 26.07.16, 00:07 jaga_22 napisała: > Dzisiaj w Łodzi oberwanie chmury było,a jutro też mają być burze i 31st. > Kiedy piękna pogoda to i burze są.W galerii tyle wody a schody ruchome jadą, > to chyba nie jest bezpieczne. > wlasnie,kiedy sa upaly, to nastepuja ulewy z burzami/blyskawicam, opady na jutro zapowiedzieli,zobaczymy czy beda.. nie odwazyla bym sie stanac na ruchome schody po ktorych splywa woda... Odpowiedz Link
kendo Re: ulewy ,tornada 28.08.17, 08:46 Texas zalany i deszczyc ma jeszcze wiecej, biedni ludzie.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ulewy ,tornada 28.08.17, 10:04 Sierpień pogodny jest dla winogron wygodny. Podali w gazecie ze sa ofiary smiertelne, czytalam na necie, ze ludzie wczesniej po komunikatach o zagrozeniu sie ewakuowali, gromadzili zywnosc i gaz w butlach, zeby mieli na czym ugotowac jedzenie. Odpowiedz Link
kendo Re: ulewy ,tornada 28.08.17, 14:22 TEN CO MIESZKA W BLOKU NA WYZSZYCH PIETRACH , MOZE WYKOZYSTAC Z "KUCHENKI GAZOWEJ"TURYSTYCZNEJ, jednak tez podali ostzezenia dla ludnosci by nie wychodzili z domow, bo aligatory/weze/zmije plywaja ulcami...brrrrrrrrrrrrrrrrr przez 50 lat nie mieli takiego kataklizmu powodziowego www.aftonbladet.se/nyheter/a/42boG/minst-fem-doda-i-varsta-stormen-pa-femtio-ar Odpowiedz Link
kendo Re: ulewy z gradem 17.09.17, 19:18 www.expressen.se/kvallsposten/risk-for-oversvamningar-vid-stort-regnovader-/ taka dzis deszczowa pogoda byla w Malmö, Galeria zalana tu slonecznie caly dzien bylo Odpowiedz Link
pia.ed Niedziela ... ma byc ladna pogoda 23.09.17, 01:33 Na mapie pogody w naszym regionie pokazywano slonce i 23 stopni Celsiusza, zobaczymy czy prognoza sie spelni . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Niedziela ... ma byc ladna pogoda 23.09.17, 08:21 *Pia, moze do niedzieli sie wyklaruje do slonca, bo u mnie dzisiaj pada. DZIEN SPADAJACEGO LISCIA Pomysłodawcą Dnia Spadającego Liścia jest Jerzy Szewczyk, który słusznie zauważył, że jesienią brakuje wesołych, optymistycznych świąt, jak choćby wiosną. 23 września nie należy więc ze łzami żegnać lata, ale radośnie powitać nową porę roku >> Skoro wrzesień, to już jesień, ale jabłek pełna kieszeń. << Odpowiedz Link
kendo Re: Niedziela ... ma byc ladna pogoda 23.09.17, 09:50 *Pia, dzis sie poprawili z pogoda na niedziele, ma byc ty +17 stopnia ,a u Ciebie okolo +20..cieplej bedziesz miec, *Lusia no fajne to swieto, dzis po jablka sie do syna wybieram.. Odpowiedz Link
pia.ed W polnocnych Niemczech sztorm ... 06.10.17, 11:28 Najwiekszy samolot swiata, airbus 380, nalezacy do Amiratow, zblizajac sie do ladowania na lotnisku w Düsseldorf nie mial wiekszych problemow, ale gdy kola dotknely ziemi, z powodu silnego bocznego wiatru, zakrecilo nim jak zabawka ... www.rp-online.de/nrw/staedte/duesseldorf/airbus-a380-spektakulaere-landung-bei-sturm-xavier-am-flughafen-duesseldorf-aid-1.7126484 Bei extrem starkem Seitenwind landete ein Airbus A380 am Flughafen Düsseldorf. Der Airbus A380 ist das derzeit größte Verkehrsflugzeug der Welt. Das maximale Landegewicht der 24 Meter hohen und 73 Meter langen Maschine liegt bei 380 Tonnen. . Odpowiedz Link
pia.ed Re: W polnocnych Niemczech orkan ... 06.10.17, 11:36 Znalazlam ten sam artykul przetlumaczony na jezyk polski ... wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,22474831,to-nagranie-pokazuje-sile-orkanu-wiatr-miotal-najwiekszym-samolotem.html#Czolka3Img wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,22474831,to-nagranie-pokazuje-sile-orkanu-wiatr-miotal-najwiekszym-samolotem.html#Czolka3Img. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: W polnocnych Niemczech orkan ... 06.10.17, 12:00 Wyobrazam sobie jaki stres przezyli piloci i pasazerowie, dobrze ze szczeliwie wyladowali - zasluga doswiadczonych pilotow. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: XI- plucha i ciemnica... 14.11.17, 14:19 Od rana pada jak tylko otworzylam oczy, nie da sie nic zrobic bez swiatla, wszedzie mam oswietlone i planow wiele, ale na szycie nowej firanki to nawet nad maszyna swiatlo to dla mnie za mrocznie, nic tylko wlaczyc TV i poszukac jakis interesujacy program i biernie patrzec. mozliwosci jest wiele tylko trzeba zeby sie chciec chcialo... Odpowiedz Link
pia.ed Re: listopad, plucha i ciemnica... 19.11.17, 16:09 U mnie tez "plucha i ciemnica" i zeby sie rozweselic, weszlam na forum jagi i sciagnelam bociany w Makov, tylko ze teraz niewiele bocianow mozna zobaczyc, bo jeziorko z czarnymi bocianami zlikwidowano i zastapiono koszykiem z ptaszkami. Jeziorko z labedziem jest chwilowo nieczynne. W Czechac wyglada na to, ze jest ladna pogoda i swieci slonce ... a ptaszki w koszyku z jedzeniem cwierkaja www.makov.cz/?action=webkamera Odpowiedz Link
pia.ed Re: listopad, plucha i ciemnica... 19.11.17, 16:26 www.vackertvader.se/malmö www.vackertvader.se/kristianstad . Odpowiedz Link
xystos Re: listopad, plucha i ciemnica... 21.11.17, 14:33 w tej chwili zaczelo śnieżyć u nas Odpowiedz Link
kendo Re: ostani listopad, plucha i ciemnica... 30.11.17, 10:52 slizgawica,-1,1 nocka byli i mzawa , strasznie slisko na jezdniach/samochod musialam zdrapywac gruby szron, wiele samochodw w rowach juz wyladowalo a nawet i na dachu...brrrr najlepiej sie ruszac samochodem w czasnie lunch,wtedy drogi juz nie sa tak sliskie,bo "solarka przejechala...i z szyb tez zdazylo zdziebko sie rostajac,to szybciej sie zdrapalo.. Odpowiedz Link
pia.ed Re: ostani listopad, plucha i ciemnica... 30.11.17, 12:49 kendo napisała: > samochod musialam zdrapywac gruby szron > Moglas wziac ten drugi samochod, z garazu ... to omineloby Cie zdrapywanie ... . Odpowiedz Link
kendo Re: ostani listopad, plucha i ciemnica... 30.11.17, 15:48 pia.ed napisała: > > kendo napisała: > > samochod musialam zdrapywac gruby szron > > > > Moglas wziac ten drugi samochod, z garazu ... to omineloby Cie zdrapywanie ... > > . jkos nie chcilao mi sie wyciagac, umylam i czeka na oddanie a dzis przeciez mzawa byla ..jezdze kiedy sucho na drogach.. Odpowiedz Link
pia.ed Cieplo, slonecznie ... 30.11.17, 12:14 Jak zwykle cala noc padalo, ale od rana jest piekna sloneczna pogoda, zobaczymy jak dlugo. Ogladalam wczoraj dunska prognoze pogody, i dopiero na weekend przewiduje sie slonce . Odpowiedz Link
kendo Re: Cieplo, slonecznie ... 30.11.17, 15:49 pia.ed napisała: > > Jak zwykle cala noc padalo, ale od rana jest piekna sloneczna pogoda, > zobaczymy jak dlugo. > Ogladalam wczoraj dunska prognoze pogody, i dopiero na weekend > przewiduje sie slonce > > . cos podobnego, a tu od samego razma mzy,jest mokro,bez sloca i ciemnica juz sie robi , pozapalam swieczniki ,od razu weselej.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Cieplo, slonecznie ?... 30.11.17, 20:56 Tego ciepla to nie doswiadczylam, ale zrobilam krotka przejazdzke rowerem to nawet znosnie bylo, tylko mokro, mzawka od czasu do czasu popadala. Wlasnie te swieczniki, juz sa pozapalane w co drugim oknie. Ja swoj wystawilam w salonie ale jeszcze go nie zaswiecam moze w piatek albo juz w sobote na pewno to zrobie. Zajela sie robotkami drutowo szydelkowymi, troche obiadu tez przygotowalam, to na jutro tez zostala porcja, wiec dalszy ciag bede wykanczac, to co nadziergalam, krochmalic i suszyc, na parapecie nad kaloryferem szybko wyschnie. Odpowiedz Link
pia.ed Dzis 3 C, pochmurnie ...mrozu nie bylo 01.12.17, 10:12 Ja z kolei ani jednego swiecznika nie widzialam w prywatnych oknach ... na niektorych balkonach swieca sie tylko lampki owiniete dookola poreczy. Na naszej ulicy, gdzie po jednej stronie sa budynki HSB ,a po drugiej Riksbyggen, nie zapalono jeszcze oswietlenia na drzewach imitujacych choinki ... Uroczyste zapalenie lampek i lampionow w centrum miasta, odbedzie sie chyba w sobote 2 grudnia, na dwoch olbrzymich starych drzewach. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Dzis 3 C, pochmurnie ...mrozu nie bylo 15.12.17, 19:17 No to jest juz prognoza na Boze Narodzenie ... choc dla mnie ma to male znaczenie. Wklejam artykul ze zdjeciem chmur... bo podobny "czarny dym" widzialam kiedys na niebie jak sie ciemna smuga przesuwal z zachodu na wschod. Wygladalo to, jakby zza polozonych daleko domow buchaly kleby dymu ... www.sydsvenskan.se/2017-12-15/kallt-sedan-varmt-och-lagom-till-julafton-nordanvind . Odpowiedz Link
kendo Re: pogoda na BN 15.12.17, 21:46 pia.ed napisała: > > No to jest juz prognoza na Boze Narodzenie ... choc dla mnie ma to male znaczen > ie. > Wklejam artykul ze zdjeciem chmur... bo podobny "czarny dym" widzialam > kiedys na niebie jak sie ciemna smuga przesuwal z zachodu na wschod. > Wygladalo to, jakby zza polozonych daleko domow buchaly kleby dymu ... > > www.sydsvenskan.se/2017-12-15/kallt-sedan-varmt-och-lagom-till-julafton-nordanvind > . moze i synie sniegiem? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: pogoda na BN 15.12.17, 22:51 Chmury wygladaja 3D, lecac samolotem widzialam je z gory w takich klebach a nizej jeszcze malutkie punkciki miast. Odpowiedz Link
pia.ed Pogoda na Boze Narodzenie? 15.12.17, 22:59 Teraz przeczytalam dokladnie i zadnej prognozy na Boze Narodzenie nie podali... Co do sniegu, to szczerze mowiac, jaki jest z niego pozytek w miescie? W nocy posypia ulice i chodniki sola, i kiedy sie obudze, to zamiast sniegu bedzie bryja... . Odpowiedz Link
kendo Re: Pogoda na Boze Narodzenie? 16.12.17, 13:26 pia.ed napisała: > > Teraz przeczytalam dokladnie i zadnej prognozy na Boze Narodzenie nie po > dali... > Co do sniegu, to szczerze mowiac, jaki jest z niego pozytek w miescie? > W nocy posypia ulice i chodniki sola, i kiedy sie obudze, to zamiast sniegu bed > zie bryja... > . masz racje, bedzie chlapa czarna... natomiast na peryferiach miasta i w willowych okregach,sniezek polezy "chwile" i doda zimowego uroku.. nie wiem,jak w kraju ma byc na swieta pod wzgledem pogody?? dzis mamy slonce ale powiewa mroznie Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 21.XII.2017 21.12.17, 09:33 >> Jaka pogoda Tomaszowa, taka będzie i majowa. << >> Na Tomasza najdłuższa noc nasza. << >> Na święty Tomasz dzień się z nocą sili, mniej nocy, więcej dnia będzie po chwili. << >> Gdy na Tomasza deszcz pada, zmienną zimę zapowiada. << >> Gdy na Tomasza pogoda, styczeń silne wiatry poda. << >> Na Tomasza nie chodź do lasa <<. No wiec mozemy sobie sami pogode wg przyslow postawic, ciekawe czy sie ona pokrywa z przepowiedniami?, zobaczymy? Odpowiedz Link
pia.ed Re: 21. XII. 2017 21.12.17, 23:51 Ponizsze przyslowie zgadza sie z tym, co przeczytalam dzis w szwedzkiej telegazecie Dzisiejsza noc bedzie najdluzsza, ale od jutra dzien bedzie pare sekund dluzszy ... >> Na święty Tomasz dzień się z nocą sili, mniej nocy, więcej dnia będzie po chwili. . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 22. XII. 2017 22.12.17, 08:59 *Pia, to takie teraz niezauwazalne , moja mama mowia zawsze... ... Na Nowy Rok przybywa dnia na barani skok ... Odpowiedz Link
pia.ed 22. XII. 2017 22.12.17, 13:27 "Tradycyjnie zielone Boze Narodzenie w Skanii"... "Ten, kto marzy o bialym Bozym Narodzeniu, niech sobie dalej marzy ... www.skd.se/2017/12/21/smhi-traditionsenligt-gron-jul-i-skane/ . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 22. XII. 2017 22.12.17, 20:04 To prawda pogoda ma byc "pod zdechlym Azorkiem" na sw, B.N. *Pia, mozesz wznowic ten link zalaczajc pod nowo otwarty. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: styczen 2018 04.01.18, 07:04 >>> Gdy w Eugeniego lód albo woda taka i lipcowa pokaże sie pogoda. <<< Za oknem deszczowo, mam nadzieje ze w lipcu bedzie pare dni sloneczynych?. Cytat dnia: „Kiedy widzisz dobrego człowieka, staraj się go naśladować. Kiedy widzisz złego człowieka zastanów się nad samym sobą.” - Konfucjusz Odpowiedz Link
pia.ed Re: styczen 2018 04.01.18, 12:23 lusia_janusia napisała: > Za oknem deszczowo, mam nadzieje ze w lipcu bedzie pare dni sloneczynych?. > A co, wybierasz sie w lipcu na urlop? To najgorszy miesiac jaki moze byc, bo brzydka pogoda, i najwyzsze ceny w pensjonatach, SPA i santoriach. Pociagi i promy tez zapachane .... . Odpowiedz Link