lusia_janusia 15.08.13, 19:14 handicraft.w.interia.pl/technikihafciarskie.html Wklejaam zeby mi watek nie uciekl, Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kendo Re: Hafciarstwo - monogramy 15.08.13, 19:17 doklejam o monogramach www.google.se/search?q=monogram&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=Ew0NUsOQKqzo4QTKvICwDg&sqi=2&ved=0CDkQsAQ&biw=1066&bih=605 Odpowiedz Link
dorka556 Re: Hafciarstwo - monogramy 15.08.13, 19:54 Dawno, dawno temu, ja też haftowałam, ale wyłącznie wzory kaszubskie. Nawet do tej pory mam parę swoich 'dzieł' na pamiątkę. Fajnie, że przypomniałyście. Teraz chyba nie potrafiłabym nawet igły trzymać. Odpowiedz Link
kendo Re: Hafciarstwo - monogramy 15.08.13, 20:03 *Dorus, kiedys sporadycznie haftowalam, kiedy byly modne chusteczki do nosa z batystu, monogram wyszywalam i koronke szydelkowalam, nawet tu je przywiozlam i szujajac odpowiednich "szmatek" na nie sie natknelam.... a zafascynowalam sie monogramami... niewiem tylko jakie nici sa najlepsze do tego....chyba nie te co sie szydelkuje?? Odpowiedz Link
dorka556 Re: Hafciarstwo - monogramy 15.08.13, 20:10 Do szydełkowania używa się kordonku, do haftowania muliny. To zupełnie inne nici. Odpowiedz Link
kendo Re: Hafciarstwo - monogramy 15.08.13, 20:34 tak wlasnie pomyslalam Dorko, ze musza byc miekie nici-mulina, mam kolorowa a marzy mi sie haft w bialych kolorach, nawet sobie umyslilam torbe na zakupy z lunu z bialym haftem...bede u mamy to sobie uszyje, i zajecie bedzie przy haftowniu Odpowiedz Link
kendo Re: Hafciarstwo - monogramy 23.01.14, 09:57 *Lusia, no jak idzie haftowanie?? przymierzam sie do haftowanych monogramow na poduszkach ozdobnych.... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Hafciarstwo - poduszka 23.01.14, 12:11 Idzie jakos, idzie, tylko zaczal mnie bolec kark, nie moge miec schylonej glowy, i palec od popychania igly mam podziurkowany, dzisiaj sproboje z naparskiem. A tamborek faktycznie sie sprawdza nie musze trzymac szmaty w rekach tylko lezy sobie na kolach i lekko podtrzymuje reka. Odpowiedz Link
kendo Re: Hafciarstwo - poduszka 23.01.14, 12:51 a sluchaj no, mialas taki stelaz do czytania ksiazki w lozku? moze to wytestaj w jakis sposob? albo w kuchni przy stole?? pamietam Sloo tez narzekala na bole przy haftowaniu.... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Hafciarstwo - poduszka 24.01.14, 14:23 Wersja robocza moje nowej pracy, kiedys bardzo dawno sie tym zajmowalam. Z dziecinstwa mama miala taka ladna poszewke hawtowana i sama osobiscie ja spalilam, teraz probuje ja rekonstruowac, nie wiem czy mi sie uda. Na razie tyle, tamborek zaczelam uzywac to troche wygodniej, ale trzeba sie przyzwyczaic i ten bol w karku a teraz i w calych plecach czuje, to dlugi proces pracy, jak co drugi dzien to bede robic, zeby odpoczywac?. Odpowiedz Link
kendo Re: Hafciarstwo - poduszka 24.01.14, 14:46 nooooooooooooooooooooo..".idziesz do przodu" pamietam slabo ta poszeweczke... wiem,ze byla bardzo barwna i sie podobala Odpowiedz Link
slo-onko Re: Hafciarstwo - poduszka 24.01.14, 14:49 no to dla wnucząt będziesz miała niezla pamiatke Lusia. trochę to pracy i czasu wymaga. można potems chowac do jakiegoś kartonika ozdobnego z zalaczona karteczka i data "produkcji" przez prababcię. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Hafciarstwo - poduszka 24.01.14, 14:53 Kendo, SLO, dziekuje, tak tez myslalam, ze tylko juz gotowa pokaze mamie i zabiore do siebie i musze zrobic osobny ozdobny woreczek, zeby tam swoje rekodzielo przechowywac dla potomych ku pamieci. Odpowiedz Link
kendo Re: Hafciarstwo - poduszka 24.01.14, 15:04 o rany ale plany narobilyscie obie... ale lubie takie "wlasne dziela" sama zamierzam wyhaftowac monogramy na wszystkich poduszkach na ktorych spie, reczniki tez mi sie podobaja z monogramami... Odpowiedz Link
maria88 Re: Hafciarstwo - poduszka 27.01.14, 12:31 To jest to o czym mówiłam,że robotki ręczne zostawiam na emeryturę. Na emeryturze jestem prawie 15 lat i brakuje mi stale czasu na takie przyjemności. Ale mysle że wszystko jeszcze przede mną. Odpowiedz Link
kendo Re: Hafciarstwo - poduszka 27.01.14, 12:34 *Marysiu, najgorzej zaczac, a pozniej tak wciagnie,ze bedzie to rywalizowac z innymi czynosciami domowymi.... a nad czym myslalas?tz.co najbardziej pociaga i kusi???? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Hafciarstwo - poduszka 27.01.14, 12:38 Ja wczoraj odpoczywalam, jakos nie wychodzi mi tak jak chcialam, ale moze nastepna praca bedzie lepsza. Mario, to prawda, jak sie siedzi w domu, to jakos na wszystko brakuje czasu, ja mam problem czasami i prioryteruje, ale czasami to tylko chce posiedziec i nic nie robic. Odpowiedz Link
maria88 Re: Hafciarstwo - poduszka 27.01.14, 12:40 Może nie tak wprawnie ale robiłam na drutach, szydełku i malutko haftowałam. Moja mam haftowała przepieknie. Ja tylko zbierałam wzory i ksiązki o takich robótkach. Duzo juz sie pozbyłam ale jeszcze jest co nieco. Mysle o zrobieniu ubranka dla psa ale na razie ma i nie spiesze sie bo mam ostatnio duzo spraw w urzedach do załatwiania. które idą bardzo wolno. Odpowiedz Link
slo-onko Re: Hafciarstwo - poduszka 27.01.14, 12:42 Mario gdybys znalazła czas i ochote i lubila haft krzyżykowy to sluze wzorami. mogę CI przeslac droga meilowa lub grafikę drukowana. a posiadam piękne ,perfekcyjne wzory. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Hafciarstwo - poduszka 30.01.14, 09:22 Maria, SLO, tez kiedys wyhaftowalam krzyzykami dwa okragle obrazki, a teraz sie porawalam na taki projekt, ktory rosnie bardzo wolno, zauwazyalam ze i oczy juz nie takie jak za mlodu, i bole w karku dokuczaja, i aajjjaaa,,,,, co tu duzo odpwiadac, same wiecie jak sie czuje przy takiej pracy. Cala ta poszewka na poduszke ma byc zachaftowana, taka mniej wiecej w kolorach pamietam i staram sie zrobic podobna, zobacze co powie mama jak ja zobaczy. Odpowiedz Link
slo-onko Re: Hafciarstwo - poduszka 30.01.14, 09:29 wiem Lusia o czym mówisz. kiedyś mogłam sleczec godzinami do poznej nocy. osttani mój bociek wymagala dużo poswiecenia, miałam pomysl,aby wyszyć cos "swietgo",ale nie dam rady.... musze sobie odpusccic. kregi szyjne, wzrok, stawy, haczyk (czytaj: kciuk). Odpowiedz Link
kendo Re: Hafciarstwo - poduszka 30.01.14, 09:42 *Lusia, zaczynam teraz bardziej ja sobie przypominac... dojdzie wiecej motywow to bedzie cudna, wiecej slonecznych kolorow chyba tez w niej bylo.... oczywiscie maluszek jak nalezy na kanapce lezy.... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Hafciarstwo - poduszka 30.01.14, 12:59 SLO, to jest mozolna praca, ale w gotowym wykonczeniu sprawie duzo satysfakcji i zadowolenia ze swojej pracy. Ttak Kendo, zauwaz, ze robie na razie na jedej polowie, i jak przyjedziesz, to bedziemy plasowac, to co juz mam narysowane i w kolorach opisywac. Szkoda ze nie mam kredek, bo bym gotowa na papierze namalowala ta poduszke. Odpowiedz Link