lusia_janusia 13.01.14, 20:25 Nawet nie widzialam jak zaczelo sniegowac... a wiec przyszla " Pani zima" i bialym plaszczem cieplo od nas odsuwa. Ciekawe ile go przez noc napada, i jak dlugo polezy. A wczoraj bylo tak slonecznie i wiosennie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jaga_22 Re: **Przyszla zima** 13.01.14, 20:43 Lusia,musisz mi wytłumaczyć co jest na zdjęciu,co to za światełka, no i gdzie zima. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Przyszla zima** 13.01.14, 21:32 Jago, troche ciemne to zdjecie wyszlo, na lawce przysypanej sniegiem napisalam zima, a swiatelka jeszcze swieca na krzaczku, zamiast na choince. to u mnie na podworku. Tak mi w tym roku brakuje sniegu, bo to jasniej i czysciej wyglada. Odpowiedz Link
xystos Re: **Przyszla zima** 14.01.14, 09:26 lampki na krzakach nawiazuja do Bibli na pamiatke plonacego krzaka. odwilz,dobrze gdyz moglem otworzyc auto po poludniu jade na zakupy do Willys znajomy supermarket-moge robic zakupy z zawiazanymi oczami dzien tez dobry gdyz w wtorki i srody niema calej masy emerytow ktorzy blokuja sklepowe sciezki-szybko sie handluje. Pzdr. ZEN Odpowiedz Link
jaga_22 Re: **Przyszla zima** 14.01.14, 10:33 Witajcie... W nocy było -2,jeszcze jest -1 podobno ma śnieżyć,na razie tylko pochmurno,a kwiatki dalej kwitną i zakładają pączki, mróz za mały. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Przyszla zima** 14.01.14, 12:01 Jago, niemozliwoscia, az trudno uwirzyc, ze tak dlugo kwitna u Ciebie, to chyba taki gatunek co nie boi sie przymrozkow? Piekne, oczy raduje w pochmurne krotkie dni zimowe. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Przyszla zima** 17.01.14, 12:39 Napadalo od 2 godz. w nocy, i pada na zmiane troche z deszczem jest +2 na moim balkonie, podobno pod wieczor ma padac deszcz, to wszystko zmyje. Rower zostal w garazu, a ja maszerowalam dzisiaj z kolcami na obcasach kozakow, zdaly egazamin, nie przewrocialm sie ani razu. Odpowiedz Link
slo-onko Re: **Przyszla zima** 17.01.14, 13:19 ale sliczny zaułek Lusiu masz w podworku. chyba jest tam cichutko i bardzo spokojnie? czy ktoś siada na laweczkach przy stoliku? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Przyszla zima** 17.01.14, 16:05 SLO, dziekuje, latem czesto ludzie gryluja i uzywaja laweczke, stolik, ale zawsze sprzataja po sobie, Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Przyszla zima** 18.01.14, 12:13 Snieg przysypal juz czarna ziemie ptaszki glodne przylecialy do stolowki; Odgarnelam im snieg i nasypalam pokrojone jablko i okruchy chleba zleciala sie cala chmara, kawki, sroki, mewa trojpalczasta, mewa orlica-ta duza Czeka na swoja kolejke, az zrobi sie wiecej miejsca Zdjecia robilam przez zamkniete okno z sypialni. Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima** 18.01.14, 13:21 *Lusia no slicznie uchwycilas ptactwo, mnie tu tez podobne przywitalo, bo Xystos obwiesil drzewka kulkami dla ptaszkow a ptaszydla wielkie przyfrunely i wszystko spalaszowali,.... slicznie tutaj mam patrzac na ogrod, wszystko biala kolderka owiniete w dalszym ciagu pada.... nie mam zmienionych kol na zimowki, ale mysle ze na letnich dojade na zmiane bo jeszcze niemal jak nowe sa.... pancio nie odpalal go w garazu,ale chyba odpali za pierwszym razem....jutro sprawdze..... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Przyszla zima** 18.01.14, 13:36 Jago, Kendo, dziekuje za mile slowa, a pozniej przylecial jeszcze kos, i zostalo mu pare kruszkow jablka to sie pozywil. Odpowiedz Link
greis52 Re: **Przyszla zima** 20.01.14, 12:38 Zima do nas przyszła i jest... szklanka. Co prawda chodniki już posypane gdzie nie gdzie piaskiem ale będę miała zakwasy w nogach od ciągłego hamowania a ile stłuczek samochodowych będzie? Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima** 20.01.14, 12:56 oj bedzie,bedzie, tu autobusy juz w rowach leza, ludzie w szpitalach porozwozeni, pociag tez sie wykoleil przez zaspe utworzona na torach.... a ma byc wiecej sniegu i mrozu -tak zapowiadaja... trzeba bedzie sie zaopatrzyc w prowiant i w domku siedziec, troche gimnastyki porobic zamiast spacerow. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Przyszla zima** 20.01.14, 15:13 No wlasnie, make w domu mam, tylko drozdze dokupie, i do sklepu jakos moze na kolcach dojde po swieze mleko. Tylko szkoda ptaszkow i wiewiorek, jakos w tym roku nie widzialam jeszcze ani jednej?. Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima** 20.01.14, 15:16 a nad kanalem ich nie widac?? pancio zakupy zrobil, maki na bulki tez mam, i zeby nie inne sprawy to nie musialabym z domu nosa wystawiac.... nawet dla kosow mam jablka.... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Przyszla zima** 25.01.14, 18:52 Kos przylecial do Kendo do slotlowki, byly 2 sztuki i na wzajem sie odganialy od jedzenia. Nie wchodzi mi wogle TincyPic. sproboje moze pozniej , cos strajkuje komp, czyzby zimno na niego dzialalo. Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima** 25.01.14, 19:29 *Lusia a moze przez ogladanie pieskow limit platny sie wyczertpal i teraz kompi na darmowych powolnych obrotach idzie do konca miesiaca sv.tinypic.com/ wytestaj tego linka moze jeszcze raz...pamietasz,kiedys sie tez u Ciebie zawiesil... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Przyszla zima** 26.01.14, 08:57 Kos pilnuje jedzenia, bo na galezi wyzej siedzi inny amator, ktory czeka w kolejce. Stawik ukryl swoje tajemnice pod lodem, tylko trawki wyschniete stercza nad zamarznieta tafla lodowa. Odpowiedz Link
greis52 Re: **Przyszla zima** 26.01.14, 09:41 zima urocza tylko dlaczego tak z nią zimno Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima** 26.01.14, 09:51 *Greis dokladniem,to samo pytanie sobie co zime zadaje? ciesze sie,jak jest -3/4 stopnie,starczy dla mnie... *Lusia no dzis i pancio sie wlaczyl w wykladanie jablek, na galazkach na drzewach wklada, fajnie sobie wydziobuja, zdjecia udane,dziekuje Odpowiedz Link
maria88 Re: **Przyszla zima** 26.01.14, 10:34 I trzyma przynajmniej u mnie jest też tak pieknie, zimowo i tak lubię. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: **Przyszla zima** 26.01.14, 10:45 Miłej niedzieli Wszystkim U mnie też dziś biało,szkoda tylko,że padało w nocy i nie widziałam. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Przyszla zima** 26.01.14, 10:50 U mnie widze zaczyna sniezyc, wiatr porywa wialymi falami snieg z ulicy, napewno b eda zaspy. Milego dnia Wszystkim. Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima** 26.01.14, 11:31 *Maria88 bardzo sie ciesze z odwiedzin, widac ,lubimy to samo, uwielbiam zime/ale nie lubie sniegu odrzucac, obecnie leca bialae platki, zaraz herbatke z imbirem zobie zrobie i poczytam przy oknie od czasu do czasu spogladajac,jak platki otulaja drzewa, milej niedzieli calej Zalodze Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima**marzna stopy 26.01.14, 14:47 a z nia zmarzniete stopy, jak sie doczytalam w nietorych magazynach, ze dobrze przed wyjsciem z domu uzyc antyprespirant w kremie/sparaju, jezeli poca ci sie stopy, po powrocie do domu,gdy sa zmarzniete wymocz w soli z dodatkiem olejku cynamonowego lub imbiru... tego ostaniego nie stosowalam do stop, watro test zrobic,wiem,ze cynamon/imbir zozgrzewaja. snieguje od rana, teraz bardziej intensywniej... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Przyszla zima**marzna stopy 26.01.14, 17:44 To jak imbir w proszku dosypac do miski z goraca woda?. Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima**marzna stopy 26.01.14, 18:02 nie napisali jak, ..tylko dodac.. ja bym zagotowala wode z nim a cynamon w lasce uzyla.... Odpowiedz Link
greis52 Re: **Przyszla zima** 26.01.14, 21:03 i zbiera żniwo: Od początku roku w Polsce zamarzło już 31 osób. www.sfora.pl/Mroz-zabija-w-calej-Polsce-Jedenascie-osob-w-ciagu-doby-a64060 Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima** 27.01.14, 09:12 przykre skutki zimowych mrozow, tu wzglednie rozwinieta siec dla bezdomnych, choc zima zawsze ich wiecej niz latem, spia pod mostami w kartonach/na klatkach schodowych, bo by przenocowac w "przytulku dla bezdomnych",gdzie ilosc miejsc jest "skapa" trzeba byc trzezwym rano bylo -4,4,obecnie -5 pewnie za sprawa lodowatego mrozu. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Przyszla zima** 27.01.14, 09:23 Troszke dosypalo bialego puchu. Greis tak bardzo to nie wierze w dlugoterminowe pogody, kazdy region jest inaczej nawiedzany przez fale mrozow i opadow sniegu. Szkoda ludzi bezdomych, ktorzy tej zimy zamarzli na smierc. Odmiotlam sobie sama sciezke pod drzewko gdzie dokarmiam ptaszki, Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima** 27.01.14, 09:49 *Lusia,tu tez tak widac pod wzgledem sniegowym... moje ptaszyny uwijaja sie na kulkach i pod drzewkiem .... Odpowiedz Link
slo-onko Re: **Przyszla zima** 27.01.14, 10:57 po tęgich zimach zeszłych lat służby sa przygotowane, w Warszawie porozstawiali koksowniki, gdzie indziej rozdają goraca zupe, u nas goraca kawe rozdaje miejskie radio. u ans ma dzisiaj padac,zobaczymy czy napada i ile, w razie czego zostawiam auto pod szkola i czekam odwilży . Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima** 27.01.14, 11:58 *Sloo, tu kurzy sniegiem okrutnie, i juz wiecej go nasniegowalo niz wczoraj przez caly dzien, temperatura skacze,-3,4 obecnie a bylo ponad -5... pancio do sklepu pojechal z dluga lista zakupowa, wiec bedzie milo w domu siedziec ze smakowitymi potrawami, ktore zaplanowalam... Odpowiedz Link
maria88 Re: **Przyszla zima** 27.01.14, 12:06 Musze kupić i zacząć pić tą herbatkę z imbirem bo nie próbowałam. Chociaz wiem że jest on zdrowy to dotychczas nie wiele używałam, raczej jako przyprawę z torebki. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Przyszla zima** 29.01.14, 09:33 Zima pokazuje swoje prawa, wieje, zamiec i sniezy, dalam troche jedzenia ptaszkom, ale nie wiem czy wiar tego nie wywieje. Zdjecie robione przez szybe -nie najlepszej jakosci.- Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima** imbirowa herbata 29.01.14, 09:34 *Marysiu, ja kroje imbir tak ze 2 cm,oczywiscie obrany, pogotuje go tak z 3 minu i pozniej z tej wody herbatki sobie parze...polecam goraco jest drogi ale lekki korzen,wiec nie odstraszaj sie cena,na Dolnym Slasku kosztowal 20;zl/kg, jak kupisz sobie z 10 cm dlugi to starczy Ci na dluzej .... a teraz do zimowego tematu, wczorajsze odsaniezanie, to syzyfowa praca byla, ale i tak dobrze,bo troche spalilam "niedobrego tluszczyku" przy miotle... dzis zaspy/wszystko zawiane, dla ptaszkow tylko odgarnelam w tygodniu po sniezycy ma byc na plusie, wiec juz nie ruszam sniegu.... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Przyszla zima** imbirowa herbata 29.01.14, 10:10 Tez sobie dzisiaj kupie imbir do herbatki, a w sobote pilam herbatke z rumem "Backardi Black " tylko musialadm doslodzic herbate miodem bo inaczej mi nie smakowala, Tak nas zasypuje sniegiem, ze juz ciezki sprzet do odsniezania uzywaja, czyszcza miejsca parkingowe ze sniegu. Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima** imbirowa herbata 29.01.14, 10:30 nareszcie Lusia, bo jutro moze zawitam do ciebie, po lekarzu, to niech zrobia miejsca na parkieringacha, a od soboty bedzie ciapcia bo na plusie ma byc.... Odpowiedz Link
slo-onko Re: **Przyszla zima** imbirowa herbata 29.01.14, 10:36 u nas tez dziś od rana zimniej niż wczoraj,od razu czuc chlod. a ja dla odmiany poszukuje torebki i wpadly mi dwie w oko. musze tylko zadzwonić do sklepu Parfois i zapytać czy maja na sklepie,zeby zobaczyć naocznie. druga niestety do kupienie przez e-sklep. niebieska malinowa Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima** imbirowa herbata 29.01.14, 10:44 *Sloo no nie glupie torbusie... obie by mi podpasowaly gdybym miala kupowac, ale na rzie mam to co lubie.... ciekawe na ktora sie zdecydujesz- Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Przyszla zima** imbirowa herbata 29.01.14, 10:45 SLO, sama bym taka kupila, ostatni fason modny chyba bedzie w tym sezonie, ale juz mam tyle toreb, ze chyba odstapie od tego zamiaru, granatowa wiecej do mnie przemawia. Odpowiedz Link
slo-onko Re: **Przyszla zima** imbirowa herbata 29.01.14, 11:23 niebieska jest taniutka,wiec nie będę się ogladac,bo zanim wybiorę się do sklepu to ja wykupią. wiec zamowie i już, kosztów wysylki nawet nie ma, koszt 49 zl z wyprzedaży z Parfois. Malinowa jest sliczna, ma fajna strukturę ekoskory,ale raz,ze droga,dwa nie ma pasa na ramie, tzry nie ma kieszonki zewnetrznej,ktora w moim przypadku jest niezbedna. pasowalaby idealnie do pantofli i letnich butow,ale za cene 229 zl to nie wiem..... Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima** imbirowa herbata 29.01.14, 11:41 droga skubaniutak, tez preferuje te walory ,ktore wymienilas w torebce... moze uda Ci sie znalesc inna?, albo zakup ta niebieska,tez ladna Odpowiedz Link
slo-onko Re: **Przyszla zima** imbirowa herbata 29.01.14, 11:54 Kendus pol roku szukam odpowiedniej torby. niestety tezra jest preferencja na torebki do reki,czego nie nawidze. ma być na ramie, a takich nie uświadczysz,chyba,ze brzydkie co tez nie wchodziw rachubę. w ostateczności z pasem na ramie, do tego musi mieć zewn.kieszen i wysciolke w kolorze każdym byle nie czarnym i nie ciemnym. no i ladna i tania,wiec to wszytsko osiagnac to cud. Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima** imbirowa herbata 29.01.14, 13:06 zauwazylam ze "do reki sa teraz torebeczki" osobiscie wola taka co ma mozliwosc powiesci na ramie czy przez niego, rece sa wolne kiedy sie jest gdzies na zakupach... Lusia kiedys pokazywala,jakie sobie kupilysmy pomaracz z "oliwkowym" laczeniem kolorow, ma wlasnie wszystkie walory ktore preferujesz, jak znajde to zalinkam dla przypomnienia... i tak w zimowym watku o torbusiach zaczelysmy...hi..hiiiiiiiii sypie sniegiem od rana... zasypalo od nowa sciezki do ptaszkowej stolowki okolo 2 godz,bede musiala znowu po jablku polozyc by najadly sie jua na kolacje do wieczora.... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Przyszla zima** 29.01.14, 13:56 Wrocilam z marszu, upocilam sie cala, ale jeszcze tak nie sniegowalo jak teraz, zrobilam kilka zdjec i przy ostatnim, gdzie chcialam zrobic swoj zasypany sniegiem balkon, bateria odmowila posluszenstwa. Kamera lezy i sie laduje. Jak tak posypie przez cala noc to bedzie kataklizm, juz 2x odsniezali chodniki i dalej zasypane i dosypuje. A jutro mam "Maluszka" od samego rana do wieczora, a on nie chce sie ubierac w zimowa kurteczke, i sol go w lapki piecze, od razu piszczy, nosze ze soba torbe, zeby go przez pososolone partie ulicy przenosic. Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima** 29.01.14, 14:48 juz nawet niechce myslec,jak nas tu zasypie, rano schody i sciezki omiotlam a teraz popatrzcie,glowne wejscie do domu bylo odsniezone, jak zasypalo ,nawet dla dptaszkow uformowalam gorke ze sniegu zeby nie zasypywalo ich jedzenia pod tym krzaczkiem jablka dostaja Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Przyszla zima** 29.01.14, 17:32 Kendo zasypie nas dokladnie, do piatku tak ma byc. Szkolne autobusy odwolane, odsniezac chyba beda dopiero u mnie nad ranem, bo wciaz dosypuje. Odpowiedz Link
maria88 Re: **Przyszla zima** 29.01.14, 21:24 Dosypało, wieje i już zaczyna mi się uprzykrzać ta pogoda. Gdybym siedziała w domku to moze byloby okey ale biegam z pieskiem, biegam też załatwiac rózne sprawy i za każdym wejsciem i wyjściem wnoszę do mieszkania piach z chodników pod butami, który musze zamiatać. Oby do wiosny.... Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima** 29.01.14, 21:27 od soboty ma byc na plusie pare, ale czy stopnieje to wszystko.. znowu drzwi nie idzie otworzyc... droga jeszcze nie przejechana plogiem... Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima** 29.01.14, 21:35 *Marysiu na razie snieg przysypal piasek,ktorym posypali tu ulice mam to tez w domu zwlaszcza zima, psiun duze lapy ma i wieksze kamyki sie czepiaja... wlasnie taka pogoda nie sluzy do zalatwiania spraw miastowych ale coz.. jutro z domu tez musze obowiazkowo wyjsc to od razu zakupy zrobie,chociaz jakos bym sie obeszla, ale mlka do owsianki braknie..... Odpowiedz Link
jaga_22 Re: **Przyszla zima** 29.01.14, 22:06 Jak nigdy tak dziś zimno.Wiatrem przewiało.Grzejniki gorące,a chłód się czuje. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Przyszla zima** 29.01.14, 22:25 Wiatr rozwiewal snieg na rozne strony; Biedne ptaszki wodne nie mialy juz wody, w kanale woda zamarzla, siedzialy nawet na chodnikuu. Tak bylo okolo godz.11.oo na ulicach po drugi odsniezaniu. A o gdz. 13,oo tak wygladal moj balkon. Odpowiedz Link
slo-onko Re: **Przyszla zima** 30.01.14, 08:22 alez piękne zimowe zdjęcia Lusiu porobilas.z jednej strony zima piekna,ale czasami tez uciazliwa,zwlaszcza dla zmotoryzowanych. i to przenikające zimno przy -8 stopniach jak dzisiaj. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Przyszla zima** 30.01.14, 09:03 DZieki SLO, za mile slowa. Dalej sniezy, ale nie jest b.mrozno. Nie wiem co to bedzie, jak snieg zacznie sie topic, czy nie dostane wody w sypialni od tego nawalu sniegu. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: **Przyszla zima** 30.01.14, 09:04 Ojejku Lusiu,to Ty mieszkasz na parterze,ja bym się bała. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: **Przyszla zima** 30.01.14, 09:06 Noo nieźle zasypało ,a kto odśnieża?,jest gospodarz na miejscu? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Przyszla zima** 30.01.14, 09:15 Jago jest odsniezone, ale do skryznki co karmie ptaszki sama odsniezam ten kawaleczek. Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima** 30.01.14, 09:34 faktycznie zasypalo nas okropnie, z samego rana "odkopalam autlo" by do konowala pojechac dzisiaj.. okropnosci jednym slowem, ale od soboty ma by na plusie,wiec tylko odsniezylam by wyjechac z podjazdu... Odpowiedz Link
slo-onko Re: **Przyszla zima** 30.01.14, 09:39 z tego co pamiętam Lusia kiedyś tez mieszkalas na parterze? podobają mi się mieszkania na parterze, mniej schodow do pokonania, kazde pietro ma swoje plusy i minusy. na wyższych pietrach większe bezpieczeństwo. Odpowiedz Link
maria88 Re: **Przyszla zima** 30.01.14, 11:57 Do -10, wieje i nie przyjemnie bardzo a juz chyba dzisiaj mialo byc cieplej. Mieszkam blisko targowiska ale nie ma ma teraz handlu na świezym powietrzu a w sklepach kupuje z konieczności. Odpowiedz Link
slo-onko Re: **Przyszla zima** 30.01.14, 12:01 no tak przy takim mrozie towary zamarzają,nie mowiac o ludziach. ostatnio zostawiłam w bagażniku paczke kawy ziarnistej. przelezala noc,wyciagnelam na wpol zamrozona. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Przyszla zima** 30.01.14, 12:56 Sniezy w dalszym ciagu. Maszerowalam dzisiaj, kasza nachodnikacgh. SLO, mieszkam dalej w tym smamym mieszkaniu co byliscie. U nas na rynku maja specjalne namioaty brezentowe i piece gazowe ktore daja znosne cieplo, i sprzedaja warzywa zima tez. Odpowiedz Link
slo-onko Re: **Przyszla zima** 30.01.14, 13:35 naprawdę? to sobie cos ubzdurałam, ze w innym. musiałam pomylić z kims innym. z tego co pamiętam, ladne, przytulne mieszkanko. mieszkanka parterowe sa bardzo wygodne, blisko wyjścia, w podomce można pieska wysikać,ale tez i trochę wady,ciagnie zimnem od wejścia. Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima**dziwne???????????? 30.01.14, 20:02 ttmuse 30.01.14, 14:15 Odpowiedz słyszeliście o tym? /czy znacie, zostal usuniety wpis tej osoby, mnie nie bylo w domu w tym czasie.... moze cenzura usunela????? Odpowiedz Link
jaga_22 Re: **Przyszla zima**dziwne???????????? 30.01.14, 20:58 ttmuse? a gdzie niby się wpisał,bo ja nie zauważylam. Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima**dziwne???????????? 30.01.14, 21:14 jaga_22 napisała: > twitter.com/TTmuse **************************** Jagus, wlasnie dlatego pytam czy widzialyscie ten wpis? zostal usuniety podczas kiedy bylam u lekarza.... podesle Ci go na poczte jak chcesz..... tresc nie obrazilwa a raczej informujaca,to co w gazetach innych pisza... wiec niewiem czemu usuneli??? Odpowiedz Link
jaga_22 Re: **Przyszla zima**dziwne???????????? 30.01.14, 21:32 Nie mam pojęcia Kendo,ale gdzie był ten wpis? Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima 30.01.14, 21:47 a mi sie marzy zbieranie bursztynow nad brzegiem Baltyku finanse.wp.pl/kat,1033795,title,Nasze-bursztynowe-Eldorado,wid,16369176,wiadomosc.html Odpowiedz Link
slo-onko Re: **Przyszla zima** 30.01.14, 21:59 Kendus, co do postu,ktory usuneli to musial byc niezgodny z trescia,moze kopiowanie bylo zabronione, moze reklamy nie wolno powielac lub lokowac jak to sie tearz mowi. Z jakichs powodow zostal usuniety,albo ten,ktory to pisal sam usunal. Widocznie wklejal w fora njezgodnie z jakimis wskazowkami. Nie ma co sie martwic,takie posty czasami sie pojawiaja jako reklamy. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Przyszla zima** 30.01.14, 22:22 Przed pol godzina od rana wlaczyma dopiero, "Maluszek" poszedl juz do domu, to mam luz. Polalam sobie likierku kawowego i ogladam film "Filip z Konopii" - smiesza mnie te autentyczne powiedzenia i historie, ktore niestaety ale byly prawdziwe - a dzisiaj smiesza. Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima** 31.01.14, 10:59 no i zaczela sie zamiec w tej chwili, dobrze,ze Bobby wszystkie podsciolki fajnie sie wywietrzyly jeszcze bez sniegu.... ptaszki "stala grupka" uwija sie pod karmnikami i na kulkach.... a tak planowalam sobie przed golabkami,jak juz odpoczelam na krotki sacerek wypelzac... ech,zajme sie w takim razie golabkami za niedlugo... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Przyszla zima** 31.01.14, 13:09 A ja rowerkowalam w taka sniezyce, upocona przyjechalam do domu, a teraz czekam tylko na "Maluszka" Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima** 31.01.14, 13:28 *Lusia, i dalas rade rowerkowac, cud,ze sie nie obalilas, przestalo sniegowac.... w kraju u Mamy wiosna, dzwonilam, bo myslalam,ze to Ona sie dozwania do nas, pokazuje mi na wyswietlaczu,ze dzwoni ktos z zagranicy a nie moge nic slyszec.... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Przyszla zima** 31.01.14, 18:32 Polowe trasy tylko porowerkowalam, a reszte maszerowalam, w brzozowym lasku tylko' glowna aleja odsniezona. Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima** 31.01.14, 18:47 o jeja.... ja odsniezylam samochod na wypadek gdyby trza bylo szybko wyjechac, na razie nie pada, moze nawalnica sniegowa bokiem gdzis przeszla a od jutra ma byc na plusie.... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Przyszla zima** 31.01.14, 19:09 Nie wyobrazam sobie jak ta masa sniegu zacznie topniec szybko, to nas zaleje na podworku i na ulicach bedzie potop. Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima** 31.01.14, 19:19 tez dzis myslama o tym a twoj balkon?? nie odrzucli sniegu od balkonu? bym zadzwonila do firmy by go usuneli, bo bedziesz miec wode w sypialni... Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima** 01.02.14, 10:12 dzis na plusie + 1.5 stopnia, miejmy nadzieje,ze snieg stopniowo bedzie "znikac" Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima**ptaki na sniadaniu 01.02.14, 12:02 dzisiejsze sniadanko z ptaszkami za oknem kuchennym, a tu z okna komputerowego pokoiku Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Przyszla zima**ptaki na sniadaniu 01.02.14, 12:09 Kendo, ale maja duza tube do zjedzenia, ciekawe kiedy to oproznia, w miescie, woda plynie ulica, w nocy przejachala spycharka, to z parkingow sie topi, masa ludziskow w miescie. Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima**ptaki na sniadaniu 01.02.14, 12:49 od wczoraj poznego popoludnia je powiesilismy, dzis juz chyba z 7 cm ubylo, kolo bzow tez powiesilismy ,troche inny model i tu wiecej wyjadly, bo zwiedzialy sie i juz sie ganiaja i odpedzaja... ludziki wzgledna pogode maja dzis... tu na razie ubity snieg,z samochodu calkiem juz splynely niedobitki wczorajszego omiatania... zapowiedzili plusowa temperature podczas calego tygodnia.... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Przyszla zima** 01.02.14, 12:51 To mam nadzieje ze moze do poniedzialku zmieni sie sytuacja na chodnikach, i bedzie mozna rowerkowac. Ja tez wylozylam calej jablko w polowkach, i dwa kosy sie na nim pasaly i widze, ze juz spalaszowaly. Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima** 01.02.14, 13:01 od kiedy dostaly ziarno, to tez siedza pod karmnikiem i zbieraja to co sikorkom z dziobko upadnie a jablka leza od rana, wieczorem daje tez tz tak kolo 15 godz.to ich kolacja... Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima** 02.02.14, 10:47 rudzik pod drzewkiem strategicznie szuka ziarenek wrobelki tez ziarna lubia, ale strasznie rozsypuja, na sniegu wiec sikory i inne ptaszki zbieraja "okruszki" Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Przyszla zima** 02.02.14, 11:25 Kendo, widze oba ptaszki, przenosisz zdjecia i wybierasz to wieksze powiekszenie do 640 ?. Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima** 02.02.14, 13:42 tych nie powiekszalam na tiny-picku, nastepnym razem zrobie tak... Odpowiedz Link
maria88 Re: **Przyszla zima** 03.02.14, 17:06 Na osiedlu gdzie mieszkam bardzo przerzedzono krzewy i drzewa tak, że w zimie nie ma wróbelków i innych małych ptaszków. Czasem pokazuję sie wrony. Kocham wróbelki, są bardzo mądre. Kiedyś udało mi się z nie opierzonego pisklaka wychodować w mieszkaniu dorosłego wróbelka. Karmiłam go początkowo herbatnikiem z mlekiem przez zakraplacz.W rogu mieszkania stała otwarta klatka ogrodzona juz nie pamietam czym aby nie chodził po całym mieszkaniu. Dopóki nie umiał fruwac to było okey. Potem zaczął podfruwać całkiem nieźle i wowczas poszłam z nim na balkon 1p. rozejrzał sie i frunął prosto między dużą kępę krzewów i tam juz został. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Przyszla zima** 03.02.14, 17:13 Mario, to masz zyciowe doswiadczenie, i sukces, ze uratowalas mu zycie, tylko czy na wolnosci umial sobie znalezc jedzenie i sie sam tego nauczyl?, nie obserwowalas dalej jego poczynan?. Ja ktoregos lata bedac u mamy karmilam pincetka malego rudzika (ptaszka) ktory chyba wypadl z gniazda bo bylo tloczno, mata latala i go nawolywala, przenioslam go w grzadki i tam przylatywala i pozniej go karmila i uczyla. Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima** 03.02.14, 17:58 *Marysiu/Lusia, no fajna rzecz wychowac wrobelka od pisklecia... szkoda,ze nie obserwowalas jego poczynai, *Lusia, no,ciekawe czy w dalszym ciagu bedzie czynne gniazdko rudzika u Mamy...? wyobrazam sobie juz cie w tej roli" dokarmaiajacej mamy" Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima** 03.02.14, 18:09 a tak wogole to chcialam napisac, ze starsznie "mlecznie " bylo caly czas na dworze, ja jeszcze "techniczna bardzo"nie umialam wlaczyc "mgielnych swiatel z tylu auta" dopiero na sorwisie sie spytala,to mi pokazano jak sie robi.. inaczej jak w poprzedni aucie mialam.. ech...pewnie chlopak mial pozniej wesolo....ze 60+ nie umie swe samochodu... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Przyszla zima** 03.02.14, 18:22 Kendo, to teraz juz jestes obeznana, i mozesz we mgle sie poruszac. Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima** 03.02.14, 18:58 o takkkkkkkkkkkkk, przedtem nie wiedzialam czemu tylko jedna lampeczka kontrolna sie swiecila a teraz swieca dwie... ech..to moje autko,kiedy sie go/o nim wszystko naucze?? Odpowiedz Link
slo-onko Re: **Przyszla zima** 04.02.14, 08:57 powiem Ci Kendo,ze mnie tez sprawiają problemy techniczne w aucie. mysle,ze faceci sa od takich detali,a my znamy się np. na praniu, porządkach itp. nie można umiec i wiedzieć wszystkiego przecież. i niby tyle razy jestem przy sprawdzaniu oleju, dolewaniu wody do chłodnicy,ale gdybym miała to zrobić sama to miałabym obawy czy trafiam w to co nalezy. nie sprawia mi jednak problemu przesiadanie się z jednego w drugie auto. jedno prowadzi się inaczej,drugie tez,obsluga nieco rozni się, jedno jest duże, drugie mini, ale jakos z tym problemów nie mam. nie przejmuje się jednak,bo gdybym chciała wiedzieć czy facet podzieliby kolory w praniu to chyba wolalabym nie wiedzieć jak to zrobi i czy wogole to zrobi, lub czy umie wlaczyc pralke Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Przyszla zima** 04.02.14, 09:25 To prawda SLO, ale dobrze ze wiesz, ze chlodnica potrzebuje wody od czasu do czasu. Dzisiaj sloneczko wyszlo od paru tygodni, co go nie bylo, jasniej w pokojach, zaraz z "Maluszkiem" na spacerek sie wybiore i az inne myslenike sie w czlowieku sie obudzilo. Bardzo mroczny byl grudzien i styczen, luty moze bedzie jasniejszy z wieksza iloscia dni slonecznych. Duzo slonca Wam zycze. Odpowiedz Link
slo-onko Re: **Przyszla zima** 04.02.14, 10:07 wiem,albo raczej posluguje się wskaźnikami w uacie. jeśli pokazuje jakeis swiatelka to należy cos z tym zrobić. gdyby jednak przyszlo mi wymontować akumulator to jzu miałabym problem. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Przyszla zima** 04.02.14, 10:20 SLO, masz meza w domu, to nie ma problemu, zawsze Ci pomoze. A lampki to dobra rzec, bo sygnalizuja wszystkie usterki i gdzie ich wlasnie szukac. Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima** 04.02.14, 10:26 *Sloo, masz racje,roznica w samochodach z roznych rocznikow produkcji jest kolosalna, Toyta z 1992 roku nie miala zdatoryzowanych funkci, a Clio ma, przy zapalaniu aut ,zapala sie je z noga na sprzegle lub bez,tu musze zawsze pamietac w ktorym, oczywiscie Toyota ma wiecej kon mechanicznych i duzo lepiej(szybciej mi sie jezdzi)tz,na krzyzowkach wiem,ze zdaze wyjecha na inna droge,czego nie moge liczyc w Clio.... ochlapal mi sie wczoraj samochod,a byl taki czyscioutki... chyba zaraz pojde go z soli chociazby z wiadra oplukac, bo na plusie,wiec woda nie zdazy zamarzna... cieszcie sie sloncem. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Przyszla zima** 04.02.14, 10:33 -zdjecie z netu- Jemiołuszka po angielsku nazywana jest Waxwing, czyli dosłownie "woskowe skrzydło". Nazwa pochodzi prawdopodobnie od charakterystycznego wzoru na lotkach 2. rzędowych, składającego się z białej plamy zakończonej podłużnymi jaskrawoczerwonymi płytkami, które wyglądają jakby rzeczywiście zrobione były z wosku. Cały ptak ubarwiony jest w tonacji szaro-beżowej - poza wspomnianym już ornamentem kolorystycznie wyróżniają się biało – żółte "sierpy" na lotkach 1.rzędowych, ciemnokasztanowate pokrywy podogonowe i wyraźny szeroki żółty pas na końcu ogona. Charakterystyczny jest też zawadiacki czubek na głowie, czarne podgardle i "maseczka". Jemiołuszka jest wielkości szpaka (sylwetki tych dwóch ptaków w locie są bardzo do siebie podobne), a z bliska wydaje się "puchata" – wrażenie to spowodowane jest bardzo gęstym upierzeniem stanowiącym przystosowanie do niskich temperatur. Na podstawie głosu (trelujące "cirrrrrrr" - krótka próbka w pliku MP3) Jemiołuszka Jemiołuszka - Bombycilla garrulus stosunkowo łatwo jest wykryć te ptaki, które zresztą nigdy nie są specjalnie skryte – żerują gromadnie na drzewach i krzewach zachowujących zimą owoce, przy czym szczególnie preferują jarzębinę i jemiołę. O białe kuleczki tej ostatniej nieraz zdarza im się rywalizować z większymi od nich paszkotami. Co ciekawe, również w Ameryce Północnej stwierdzono przypadki, kiedy kuzyn paszkota – drozd wędrowny Turdus migratorius – atakował i przeganiał żerujące, tym razem na drzewie z rodzaju Pyrus (grusza), jemiołuszki cedrowe. Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima** 04.02.14, 10:45 *Lusia no sliczna ptaszyna, zaraz ja na czolowke wkleje.... widzialam juz tu kiedys na "byczkach",slicznia jest w rzeczywistosci... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Przyszla zima** 04.02.14, 13:42 Kendo, det var så lite ( to bylo tak co malo robilo) Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima** 04.02.14, 13:46 hi,hiiiiiiiiiiiiiiiiiii wieczorem wiecej czasu moze bede miec to przejze je sobie... a teraz na spacer czlapie, przy okazji baterie zuzyte wyrzuce/makulature.... pozniej obiad,bo niemal gotowy dorbic salte tylko.... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Przyszla zima** 04.02.14, 14:15 Tak wyglada brzozowy lasek(park) w pochmurny dzien. Mam zwyczaj tam maszerowac, bo duzo brzoz, co dodaja energii Tak wygladalo dzisiaj, slonce przebijalo przez drzewa, a w ogrodzeniu biegal sobie cockiel spaniel, ladny kontrast do bialego sniegu przy sloncu, wlascicielka byla obok. Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima** 04.02.14, 15:47 super Lusia zdjecia.. to z piesem widac,jak dzis sloneczko po sniegu figluje... ja tez spacer za" 1 korone zrobilam", czyli wynioslam zuzyte baterie do kontenera/metalowe puszki/ i gazety wurzucilam przy okazji na okolo calego willowego osiedla nawet od szosy pszeszlam i upocona do domu doszlam nowy skafander za cieply na dzisiaj jest bo tu +5,4 stopnia... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Przyszla zima** 04.02.14, 17:41 Teraz wrocilam z miasta i widac, ze bedzie mroz w nocy, wyszczypalo mi uda jak rowerkowalam, ale mam swiatlo przy rowerze. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Przyszla zima** 04.02.14, 17:45 A wlasnie wracajac do mojego spaceru w lasku brzozowym, to ten piesek zaczyna mnie juz poznawac, bo czasem go spotkam, ale dzisiaj byl zajety wachaniem sladow. bo wlascicielka go luzem puscila w zagrodzie. Bylo pieknie, tylko "Maluszek" zaliczyl krutka runde od mostu do mostu, a o 15 wyszedl jednymi drzwiami, i wszedl drugimi, chyba bola go lapki, bo z corka tez nie chcial isc, widzialam przez okno ze wziela go na rece. Ale sniadanie i obiadek przykladnie zaliczyl. Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima** 04.02.14, 19:08 a to fajnie miec takiego "sacerowego pieska"co poznaje z daleka, tu sasiedzi mieszanca malego pudelka kupili z drugiej ulicy, jak sie spotykamy to tez pedzi jak szalony by go wyglaskac, a u mamy Balbina tak samo..jak zawolam to juz przy bramce i czeka na masaza.... szkoda Maluszka i jego lapek... a moze boli go bioderko od zimna..? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Przyszla zima** 04.02.14, 19:11 Tez tak podejrzewam, caly dzien siedzial pod koldra. Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima** 04.02.14, 19:13 no widzisz? podobnie,jak Bobby cos boli to ucieka w "ciemne kaciki" i chce byc sam ze soba.... dzis zwrocil sniadnaie.... ale obiadl zjadl ladnie... Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima** 05.02.14, 09:19 bazant tez znalazl stolowke nareszcie.. pod oknem kuchennym i to zdjecie jakos nie wyszlo mocno zamazane Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Przyszla zima** 05.02.14, 09:34 A to przyszedl pan bazant na sniadanko, pewnie juz niedlugo bedzie szukal zonki. musiala Ci reka zadrzec w ostatnim momecie przycisku, ale srodek obiektywu widac wyraznie, - Kendo przeciez to sa amatorskie zdjecia, na wystawe sie nie wystawia, a zawsze urozmaicaja watek i pokazuja cos ciekawego. Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima** 05.02.14, 09:37 Lusia, to chyba nie ,ze reka zadrzy w momecie cykniecia wydaje mi sie,ze to cien od szyby reflektuje...i zalezy pod jakim katem do szyby sie ustawie.... bazanta w kuchni robilam z miejsca,gdzie siedzisz kiedy jestes u mnie,czyli po lewej stronie okna, inne jakos stoje po prawej stronie-moze to ma jakies znaczenie zwiazane ze swiatlem?? a te inne Odpowiedz Link
greis52 Re: **Przyszla zima** 30.11.14, 10:26 tej nocy zmarzło już 5 osób, oj ta zima coś wcześnie tego roku zbiera żniwo... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Przyszla zima** 30.11.14, 10:48 Greis, to chyba Ci ludzie bezdomni, zdzemneli sie na chwilke i stalo sie to co nie mialo sie stac. Dziwnie mrozi i bez sniegu?. No tylko u Dorki napadalo. Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima** 02.12.14, 14:08 na razie temperatury maja "skaca z - na +, nawet obiecali zdziebko ocieplenia, noca niestety sa juz przymrozki, ladnie sie rankiem widzi biale trawniki/dachy/zamarznieta wode dla ptaszkow... szkoda ludzkiego zycia,by tak "zamarzlo" Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima**z mala iloscia sniegu 25.01.15, 18:58 przechodzilam spacerem kolo przedszkola i juz pierwsze balwaniatka w przedszkolu dzieci ulepily w tamtym tygodniu Odpowiedz Link
slo-onko Re: **Przyszla zima**z mala iloscia sniegu 25.01.15, 19:09 no prosze i z tak znikomej ilosci sniegu mozna balwany lepic. u mnie w piatek popruszylo, nie wiem co jutro,nie ogl.pogody. musi byc znosnie,bo w czolenkach mam zamiar isc. dla mnie taka zima moze byc juz do konca. poza tym pocieszam sie,ze to juz prawie koniec stycznia, jesli wogole bedzie zima to w lutym...i marzec ....wiosna....lato, wakacje...... sylwester Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima**z mala iloscia sniegu 25.01.15, 19:17 *Sloo dzieciska mieli frajde,snieg sie lepil szybko,bo na plusie bylo, jedli pozniej lunch i przez okno patrzeli na nie, tu od ziemi ciagnie,nie odwaze sie w czulenka jeszcze wskoczyc, w kozaki wkladki wkladam bym cieplo w stopy milala.. czekam na wiosne i lato... a pozniej moze byc sylwester...hi.hiiiiiiiii Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Przyszla zima**z mala iloscia sniegu 25.01.15, 21:00 bYLAM ZDZIWIONA , bo wczoraj poproszylo sniegiem, ktory stopniam przez noc na posypanych chodnikach i ulicach w miescie, a u Kendo, wszedzie bialo. Przyjemny spacer w sloncu uskuteczlilysmy jak zwykle do konikow. Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima**z mala iloscia sniegu 25.01.15, 21:42 snieg na lakach lezy, tu gdzie koniki chodza,bedzie okropna ciapa ,jak mrozik zelzeje... nawet ta grupka kon wyglada na smutnych,sa i brudne... patrzac przez okno,troche jest weselej,jak sie widzi pola zasypane sniegiem Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Przyszla zima**z mala iloscia sniegu 25.01.15, 21:45 *Kendo byc moze i bedzie ciapa, ale wiatr na lakach wieje to szybko obsuszy. Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima i zbiera zniwa 31.01.15, 10:46 www.expressen.se/nyheter/snohotet-mot-trafiken-i-dag/tu jakos tylko popaduje na przemian, ale juz w nastepnej krainie i dalej snieguje /slizgawki na drogach, nawet dzis ostrzegaja przed sniezycami... tu +1,4 za oknem,wiec moze byc,byle nie deszczylo i nie wialo. www.aftonbladet.se/nyheter/article20246768.ab dibrze ,ze tu nie mamy az tyle sniegu.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Przyszla zima i zbiera zniwa 31.01.15, 11:34 No a moje kolegowna wybrala sie na weekend do Stockholmu, ciekawe jaka ja tam zastala pogoda, i czy bedzie miala czym wrocic, bo samochod widze stoi w garazu. Zawsze przy takich sniezycach jest problem na torach z sygnalem. Oby jej sie udalo wrocic na czas do domu. Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima i zbiera zniwa 31.01.15, 11:37 o swiecieeeeee, alez ja "nosi",przecie tam najwieksza sniezyca ma byc i zawsze zimniej niz tu.. no,ale niech na czas szczesliwie wroci Odpowiedz Link
slo-onko Re: **Przyszla zima i zbiera zniwa 31.01.15, 18:28 u mnie co naproszy to sie stopi i tak na okraglo. bialo jest,ale jutro bedzie breja z tego,juz sie kaluze na ulicach zrobily. wole juz mroz niz taka chlape z nieba i na ziemi. ale co zobic, nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma, nawet taka lekka zime,troche biala choc przez krotki czas. Byle do wiosny.... Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima i zbiera zniwa 31.01.15, 18:36 tez nie znosze ciapy, buty sie niszcza szybko, w miescie po posolonej ciapie,szybko te "nowo-sztuczne skory" zzera.. nie rozumie,ze kiedys jak sie skorzane buty kupilo to wystarczylo tylko wypastowac i nie przemakaly, obene zarz przy kasie informuja,coby je impregnowac i pozniej pastowac.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Przyszla zima i zbiera zniwa 31.01.15, 20:54 Kendo, pewnie i pasty do butow byly produkowane z innych materialow co terazniejsze, ze wiecej w nich wodnych skladnikow jak tluszczu, ktory poniekat jako konserwacja sluzy. Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima i zbiera zniwa 01.02.15, 09:58 *Lusia masz racje, kiedys glans na bucie byl zupelnie inny/ but tak szybko nie nasakal chlapa, teraz glans buta "jakis cienki",blyszczy sie,i szybko przemaka Odpowiedz Link
slo-onko Re: **Przyszla zima i zbiera zniwa 01.02.15, 13:16 a mnie najbardziej denerwuje wnoszenie piachu do domu. dla mnie jest cos koszmarnego kiedy posypia na chodnikach, a wszystko wnosi sie ze soba. ale bezpiecznie musi byc,wiec sezon zimowy z piachem pod butami musze zniesc. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Przyszla zima i zbiera zniwa 01.02.15, 19:30 *SLO, niestety, uroki zimy, u mnie tez w klatce schodowej skrzypi pod nogami piach, i w domu na wycieraczce co dzien odkurzam. Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima i zbiera zniwa 01.02.15, 20:07 uuuuuuu..tez nie znosze piachu, Bobby zawsze na lapach wniesie,choc sie wyciera/omiata,to zawsze czuc pod stopami.. teraz niedawno posypali grubszym paskiem tu ulice, sprzatna dopiero w maju,chyba ze ulewa przyjdzie wczesnie,to zmyje czesc do kanalu... Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima i zbiera zniwa 22.11.15, 08:19 wczesnie zawitala tutaj tego roku,od wczoraj tyle napadalo,w wielu miejscowosciach juz druty elektryczne pozrywane bardzo ciezki, silicznie o poranku wygladalo , teraz nobo totalnie szare i urok swiatel od lampy skrzacy sie na sniegu zniknal.. Odpowiedz Link
maria88 Re: **Przyszla zima i zbiera zniwa 22.11.15, 10:09 Juz macie bielutko, ale to chyba śnieg przejściowy. U nas jeszcze mży, planowałam dłuższe wyjście ale kapie więc zmieniam plany. Dbajcie o zdrówko co by się nie przeziębić. Udanej niedzieli zyczę. Odpowiedz Link
kendo Re: **Przyszla zima i zbiera zniwa 22.11.15, 10:40 hej Maria dzis jest na "+" i dalej mocno snieguje, psiunek w betach kolo pancia lezy i ani mysli szykowac sie na spacer choc to jego juz czas, wiec siedze cicho przy kompie... wlasciewie to chyba wolala bym miec taka aure ,jak u Ciebie,bo jest na plusie... miej sobie udana niedziele Mario Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Prognoza zimy2015-16 ** 09.12.15, 10:02 Tlumaczenie gooogle Zapisywanie ekstremalnych zimy 16 październik 2015 Opublikowane (Zaktualizowac 16 październik 2015) Na "Rażąco zimno" - Oszczędności, że Amerykańska Agencja pogoda AccuWeather zimy w Skandynawii. US Accuweather dokonał pl Prognoza na zimę od 2015 do 2016 roku. Morze Śródziemne można oczekiwać dość łagodne zimy, gdy na Wyspach Brytyjskich mogą spodziewać się okresów "Call" (mrozow). Kraje skandynawskie, jednak Zapisywanie AccuWeather zima zwykle staje się niezwykle zimno. Sztokholm oszczędności AccuWeather 66 dni śnieg lub żartem od marca do Listopada. Planowanie All pl podróż zrobić Alpy myśleć AccuWeather W bardzo opadem, mężczyźni Finowie ryzyka do łagodniejszych temperatur zmniejsza Foret na stokach. Odpowiedz Link
kendo Re: **Prognoza zimy2015-16 ** 09.12.15, 11:14 faktycznie powtarzaja sie sniegowe aury.. oby tym razem tak nie bylo w miesiacach zimowych.. Odpowiedz Link
kendo Re: **Prognoza zimy2015-16 ** 12.02.16, 12:41 Zima jakos kaprysna, ale bylo pare dni mrozu i sniegu wiec pomachalam troszke miotlom sniegowa * kocio od sasiadki tez chcial posmakowac co ptaszyny wydziobuja i pare razy chcial zdjac *zima tez ladnie okna soplami ozdabiala * przed zmiana aury pogodowej niebo wieczorami przybieralo rozne barwy Odpowiedz Link
jaga_22 Re: **Prognoza zimy2015-16 ** 12.02.16, 12:56 Ładna firanka z sopelek.A kotek czyj? Odpowiedz Link
kendo Re: **Prognoza zimy2015-16 ** 12.02.16, 13:02 *Jagus-dziekuje kocio sasiadki z drugiego domu,nosi czerwona obroze..cwaniaczek, wcale sie nie bal jak w okno stukalam i fieranka machalam, musialam wyjsc i go pogonic,no bo jak to?,by kocio ptaszkow objadal... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Prognoza zimy2015-16 ** 12.02.16, 13:24 *Kendo, ogladalam zdjecia i nie skojarzylam ze to od nas, dopiero po tej lampie poznalam. To niutalas od zimy, my tu nie mielismy ani mrozow i sniegu. Odpowiedz Link
kendo Re: **Prognoza zimy2015-16 ** 12.02.16, 13:39 *Lusia, moze przez dwa dni miotla machlam po sniegu,ale mrozik dal mi sie we znaki,dobrze,ze nie musialam z domu wychodzic,bo wszystko mialysmy,ale poranki byly "szczypiace" zanim nie panapalao sie w piecach,zima z Mamy ogrodu * takie czapy na daszku tez sie tworzyly * Odpowiedz Link
slo-miana Re: **Prognoza zimy2015-16 ** 12.02.16, 16:38 piekna zima , a w domu przy piecyku pewnie cieplo i milusio? Odpowiedz Link
kendo Re:po zimowemu 3 grudnia w 2021 roku 03.12.21, 12:53 nastepny watek "odsniezylam" bedac na marszu przy -6 stopni ale bez wiatru cudnie bylo,3 342 kroczki namaszerowalam. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:po zimowemu 3 grudnia w 2021 roku 03.12.21, 14:47 Kendo, piekna pora roku, biala i z takim mrozikiem to moze byc, u mnie w miescie tez widac zime. Odpowiedz Link
kendo Re:po zimowemu 3 grudnia w 2021 roku 03.12.21, 21:54 Lusia lubie zmie, ale nie za duzo sniegu do odsniezania , ulice tez wtedy sa sliskie.. ale siedzac w domu mozna sie upajac widokami przez okno,jak sniezek pruszy .. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:po zimowemu 3 grudnia w 2021 roku 04.12.21, 08:09 Wczoraj poznym wieczorem zginela szadz z drzew i rozpadl sie deszcz. Teraz temp,+1,..C, i pada deszcz na lezacy jeszcze snieg na poboczach chodnikow i widze w malym parku na trawie tez jeszcze bialo. Wg. tradycji to B.Narodzenie byloby po lodzie, jak na Barbary pada deszcz.. Odpowiedz Link
kallisto Re:po zimowemu 3 grudnia w 2021 roku 05.12.21, 08:27 U nas tez biało. Pruszyl drobniutkiego snieg, robi sie pieknie. Bialy puszek zakrywały te szarzyzne. Ciekawe jak u Warszawianek ? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:po zimowemu 3 grudnia w 2021 roku 05.12.21, 08:50 Kallisto, to i u Ciebie juz zawitala zima, u mnie w dalszym ciagu ja widac i temperatury ponizej zera. Odpowiedz Link
kallisto Re:po zimowemu 3 grudnia w 2021 roku 05.12.21, 09:41 U mojej corki ok. 6 km ode mnie zima wyglada tak Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:po zimowemu 3 grudnia w 2021 roku 05.12.21, 10:22 Kallisto, zima ma swoje uroki, jak jestesmy zdrowi i mamy wiele wspanialych planow na jej przezywanie. Mlodzi maja fantazje i checi, tymbardziej zeby dla dzieci pokazac i zaszczepic w nich tradycje na dalesze pokolenia. Nastrojowy zimowy widok u corki na balkonie. Odpowiedz Link
jaga_22 Re:po zimowemu 3 grudnia w 2021 roku 05.12.21, 12:14 Witam i pozdrawiam Vistulanki Pięknie u Kalisto .Zawsze najładniejszy jest pierwszy śnieg, puszysty i bialutki. U mnie spadło do -1 i chyba tyle było w nocy.Mogłoby trochę spaść śniegu,to by było jaśniej i przyjemniej dla oka. Kiedy wspominam dzieciństwo i sanki,to zawsze sobie przypominam skrzypiący śnieg i lśniący w słońcu,aż raziło po oczach. Może jeszcze styczeń pokaże nam zimę prawdziwą. Mikołajek i karmnik ożywia cały balkonik. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:po zimowemu 3 grudnia w 2021 roku 05.12.21, 14:24 Jaga, drzewiej bywaly zimy, tez pamietam ten snieg i mrozy, a jak sie szlo, to pod butami skrzypial mroz, dawno takiego.tutaj nie bylo. Wyszlam tylko w sloneczku na chwile, ale lodowaty wiatr dodawal zimna, ulice czarne, ale na chodnikach szklanka, woda z rostopionego sniegu zamienila sie w lodowisko. Milego popoludnia i i cieplutkiego wieczoru Nam zycze. Odpowiedz Link
dorka556 Re:po zimowemu 3 grudnia w 2021 roku 05.12.21, 17:03 Cieszę się, że nie ma śniegu i nie muszę już 'łopatować". Gdyby komuś brakowało śniegu, to zawsze służę pomocą. Odpowiedz Link
kendo Re:po zimowemu 3 grudnia w 2021 roku 06.12.21, 07:47 o jejjjjj,faktycznie u Dorki bylo zawsze go pod dostatkiem, teraz moze tylko wspominac i zdjecia ogladac,dawala rade wtedy lopatowac... tez pamietam tu ladne zimy z mrozikiem, Kallisto cieszy sie skromnym sniegiem chociazby 6 km dalej i ladnym balkonem, Jaga tez milo wspomina zimowe dni z dzieciecych lat, mialam podobne ,choc tu niektore zimy na poczatku mojego tu bycia byly tez sniezne i mrozne. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:po zimowemu 3 grudnia w 2021 roku 06.12.21, 08:28 Ze zdziwieniem ogladam te zimy ze sniegiem, jak go duzo bylo, teraz popadalo troche, przysypalo zielona trawe i przy minusowych temperatrach snieg sie utrzymuje, tylko ulice i chodniki czarne, na chodnikach niebezpiecznie slisko. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:>> zimowo << 07.12.21, 07:38 Jeszcze cimno, ale jak otworzylm oczy to juz tez i wstalam, za oknem +1,.C, i pada cos drobnego, bialego, ludzie juz ruszyli sie do pracy samochodami. Odpowiedz Link
kallisto Re:>> zimowo << 08.12.21, 19:42 No zimno, no co ja moge powiedziec? Zima jest to musi b yc zimno😂 ale rak szczerze to nieeeee lubie gdy mroz i mi twarz oczy i rece!!!!! Pocieszam sie tym ze to grudzień, za chwilę styczeń i byle do wiosny👳👙🤣 Odpowiedz Link
kendo Re:>> zimowo << 08.12.21, 20:15 odpowiednie ubranie i na krotki marsz mozna isc, jak ja dzis z Polonia , wiaterek nam policzki pomalowal na czerwono.. trzeba sie hartowac... Kallisto optymistycznie sie pociesza ..-byle do wiosny-- kiedys Dorka miala takie motto. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:>> zimowo << 08.12.21, 22:26 Dzisiaj tylko na chwile wyszlam na balkon powachac zimowego powietrza. Zime lubie sniezna z mrozikiem, jak ma cieplutko w domu i dobre jedzenie, spacer przy sloncu i patrzec jak snieg sie sie skrzy od jego promieni. Odpowiedz Link
kendo Re:>> zimowo << 09.12.21, 15:08 temeratua podnosi sie do plusa, wiec lody beda toniec i bedzie plucha na spacerowych sciezkach Odpowiedz Link
kendo Re:>> zimowo << 10.12.21, 06:59 na razie pruszy delikatnie sniegiem przy 0 -tem- jutro ma deszczyc,wiec bedzie ciapcia na drogach. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:>> zimowo << 10.12.21, 07:19 Kendo, juz jest ciapcia, aura typowo grypowa, tylko siedziec w domku z dobrym planem zeby sie nie nudzic. Odpowiedz Link
kendo Re:>> zimowo << 27.12.21, 13:14 zima ma swe uroki, rano idac do garazu slicznie drzewa/krzewy/roslinki dzadzia bsa otulone, ma tez zle strony, zaspy/zamiecie/odsniezanie, ale idac w poludnie w sloncu i slyszac skrzypiacy snieg pod stopami to dusza sie raduje i wspomina dzieciece lata,kiedy to zimy byly sniezne /mrozne Odpowiedz Link
jaga_22 Re:>> zimowo << 27.12.21, 13:40 Pięknie to wygląda na drzewach i krzewach.Skrzypienia nie mam gdzie usłyszeć,bo chyba jednak za słaby mróz,a po drugie,chodniki czyste. U mnie za to niebo jest śliczne Odpowiedz Link
kendo Re:>> zimowo << 27.12.21, 14:38 tak Jagus, niebo masz w blekicie i sloncu, tu tez mamy podobne dzis w kolorze niebo tak modrzew wygladal oszroniony .. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:>> zimowo << 27.12.21, 15:11 jaga blekit nieba jak przy upalach latem, U nas tez bylo niebo w blekicie i szron caly dzien na drzewach,. bajeczne widoki ogladalam na marszu i przez okna bo zimnica dla mnie. Kendo bylo dzisiaj co fotografowac, przy takich pieknych malowidlam mgla i rosa zamarzajaca, ale silizko bylo wszedzie, Odpowiedz Link
kendo Re:>> zimowo <<w srodku zimy 20.01.22, 13:34 tak dzis wyglada aura zimowa,+1C bedac na marszu bez kijow,wiej mocno.. ech nie zauwazylam kobiety zakupowej... Odpowiedz Link
maria88 Re:>> zimowo <<w srodku zimy 20.01.22, 14:47 U mnie za oknem ciemno i wieje mokrym sniegiem. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:>> zimowo <<w srodku zimy 20.01.22, 14:50 Mario88, nabilysmy sobie guza, ja wpisywalam sie w watku o zdrowiu. To u Ciebie Mario zimowo, pozniej w nocy troche to podmarznie i bedzie gololedz, typowo zimowe klimaty. Kendo, faktycznie niebo okraszone bialymi chmurami, i wiatr szybko je goni po niebie, b.zimy nasunelam szalik prawie na nos i kaptur oczywiscie tez troche oslanial, Odpowiedz Link
kendo Re:>> zimowo <<w srodku zimy 20.01.22, 15:17 Mario,osobiscie nie lubie "mokrego sniegu," robi sie szybko ciapa,i ryzyko poslizgniecia sie.. Lusia,tez mialam kaptur naciagniety i szal niemal na nosie, wybralam trase,ze wiatr mialam caly czas raz z lewej i prawej strony jak wracalam.. w dalszym ciagu slonecznie, biedzie dlugo widno,choc slonce zachodzilo wczoraj o 16;24 Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:>> zimowo <<w srodku zimy 21.01.22, 08:21 Piatek... Zimowy kolejny dzien bez sniegu w nocy -1,7C w dzien przy sloncu +4,7C i lekki wiatr, moze wnuczke wyciagne chociaz na chwile na spacer, bo jak sie rozbawi to nie chce sie ubierac, a wcale sie nie dziwie, bo ja tez uwazam ze za duzo ciuszkow trzeba na siebie wlozyc, zeby nie marznac na spacerach. Ale jak juz jest na dworze to trudno ponownie przyjsc do domu, bo po drodze rozne zabawy sobie wynajduje a najwiecej na podworku, gdzie jest kawalek trawy z malym pagorkiem i schodkami to jej sie podoba, cwiczy wchodzenie po nich a zbiega z pagorkow, a ja asekuruja ja za plecami a z przodu z pagorka wpada ucieszona w moje objecia. Odpowiedz Link
kendo Re:>> zimowo <<w srodku zimy 21.01.22, 13:45 Lusia, znam tez zabawy na trawniku w podworzu, dobrze,ze nie pada,wiatr dosuszy ziemie, minusowe temperatury noca OK, i plusowe podczas dnia. Odpowiedz Link
kendo Re:>> przyszla zima 19.11.22, 10:15 wczesniej w tym roku, na polnocy juz snieg lezy w tutejszej karaine ma posypac, temperatury nocne juz minusowe a o tej porze zaledwie +1 C. Odpowiedz Link
kallisto Re:>> przyszla zima 19.11.22, 20:59 Nie pamiętam kiedy ostatnim razem padał śnieg w listopadzie. To co pamiętam to było w grudniu i styczniu. Dzisiaj u nas korki się porobiły, każdy zwalnia, pogoda nie sprzyja do jazdy szczególnie gdy wielkie płaty intensywnie padają z nieba. Na szczęście od poniedziałku spokój ze śniegiem prze kilka dni. Odpowiedz Link
kendo przyszla zima -rozgrzac cialko zmarzniete 21.11.22, 09:23 jak ngdy marzne w rece mimo ze mam cieple rekawiczki, musze kupic z jednym palcem.. aby rozgrzac cielko po spacerze w mrozny dzionek, polecaja konsumowac * maliny-zawarty w nich kwas salicylowy dziala silnie rozgrzewajaco a takze rozgrzewajaco * kasza jaglana -szybko podnosi tem.organizmu i lagodzi przeziebienia zjedzona na sniadanie-dziala dlugofazowo *platki owsiane dzialaja podobnie, * ryby, *por -rozgrzewa,silnie pobudza organizm do dzialania, lagodzi bol gardla/chrypke/infekcje drog oddechowych Odpowiedz Link
kendo Re: przyszla zima 06.01.23, 16:59 no dosypalo tu sniegiem i na +3 C za dwiema krainami juz po naszej krainie horror sniegowy, pociagi odwolane i na minusie temperatury Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: przyszla zima 06.01.23, 17:22 Kendo, ciekawe propozycje na rozgrzanie cialka, ale jakby byl sniego to przy odmiataniu latwo sie rozgrzac. U mnie w centrum nie widac ani krzty sniegu, tylko woda deszczowa splywa do kanalow burzowych. A w srodkowej czesci kraju ku polnocy jest horror sniezny i minusowe temperatury, u nas paewnie bedzie w marcu podobna pogoda? Odpowiedz Link
kendo Re: przyszla zima 06.01.23, 17:34 Lusia tu lezy snieg na trawnikach i sciezkach na okregu naszym na drodze widac czarno, mysle ze nie bedzie noca mrozu,bo inaczej slizgawica by byla z rana Odpowiedz Link
kendo Re: przyszla zima 14.01.23, 18:03 bedc w prali,spojzalam w okno i piekna tecza na niebie za pozno zauwazylam,zaczela blednac,ale iwdac... pierwszy raz zima tecze zobaczylam Odpowiedz Link
kendo Re: przyszla zima 15.01.23, 08:48 podano dzis na wiadomosciach, ze w styczniu ,jak do tej pory bylo tylko 48 godzin slonecnych nic dziwnego,ze bardzo duzo szwedow w depresje popada, rada by jednak byc na dworze i robic dlugie marsze/ cwiczyc /spotykac sie w gronie znajomych/rodzninnym Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: przyszla zima 15.01.23, 13:34 Dzisiaj troche slonecznie temp,+6..C, zapowiedziany sztormowy wiatr, o godz, 17,pp wstrzymaja niektore autobusy i pociagi w komunach i wznowia dopiero jutro ok, godz,9,.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: przyszla zima 15.01.23, 13:35 A za szybko sie mi kliknelo, Kendo, teczna mimo wszystko ladna i o tej porze, to nie spotykane tutaj w kraju? Odpowiedz Link
kendo Re: przyszla zima 15.01.23, 17:32 dziekuje Lusia, mi sie udalo pojechac i wrocic suchym samochodem do sklepu, za godzine doslownie zaczelo lac.. strasznosc z ta pogoda.. ale mam juz wszystko w dpmu co porzebuje a drobnostke to moge tu w pobliskim sklepie dokupic.. Odpowiedz Link
kendo Re: przyszla zima 16.01.23, 08:53 na razie +4 C w wyzszych krainach rostopy sniegu i tworza sie powodzie i podtopienia, uroki pozimowe,czy raczej lagodnej zimy Odpowiedz Link
kendo Re: przyszla zima 2026 roku 27.01.26, 15:04 nie pytala sie nikogo, rozwiazala worek z pierzem, i sypnela bialym puchem, zasypala wszystko w kolo , wyglada jak kolderka nakryte a ja za lopate chwycilam i sciezki odsniezylam Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: przyszla zima 2026 roku 27.01.26, 21:10 A ja dzisiaj, przez pół godziny, pozbywałam się lodu z samochodu. Schodził płatami, więc nie namęczyłam się ze skrobaniem. Trochę pracy było tylko przy zgarnianiu z dachu ciężkiego śniegu. Odpowiedz Link
maria88 Re: przyszla zima 2026 roku 27.01.26, 21:58 Wieczorem pojawiła sie mgła przy temp.+1.Moze byc jutro b. ślisko . Ciekawe jak długo utrzyma sie porządek na aucie WEDROWKI, jak pogoda ciagle nie stabilna. Czy nie lepiej nakładac plandekę? Nie znam sie na tym, ale ongis widziałam,że ludzie tak robili. Odpowiedz Link
kendo Re: przyszla zima 2026 roku 27.01.26, 23:06 Mario,myslisz,ze plandeka by byla podczas nocy caly czas na samochodzie? tu kiedys sp.tesciowa nakryla swoje auto plandeka na parkieringu, ranu juz jej nie bylo tz.plandeki, Wedrowiec,a nie masz mozliwosci gdzies w poblizu wynajac garaz? tu kazda mieszkanowka ma nieraz wolne garaze na wynajem dla "obcych" mam nadziej,ze wiecej opadow nie bedzie i autko nie bedzie trzeba odkuwac z lodu. Odpowiedz Link
kendo Re: przyszla zima 2026 roku 28.01.26, 10:56 wczoraj odsniezylam czesc sniegu z przedluzenia altany,ktora jest nie zabudowana, drugie zdjecie ,widok na kacik,gdzie mialam zwyczaj sie opalac za zywoplotem juz komunalna czesc i pole rolnika. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: przyszla zima 2026 roku 28.01.26, 11:35 Kendo to ponioslas sobie puls przy odsniezaniu, zawsze jest co robic wokol wlasnego domu. Jeszcze bed opady sniegu, luty przed dnami, marzec czasami bywa bardzo wiosenny, a w kwietniu powraca zima?... Odpowiedz Link
kendo Re: przyszla zima 2026 roku 28.01.26, 11:40 ufff,nawet nie prorokuj wiecej sniegu, choc dzis juz zapowiadali.. Twoja fotka, nie umie zlokalizowac miejsca fotki? Odpowiedz Link
maria88 Re: przyszla zima 2026 roku 28.01.26, 14:23 Fajna ta Twoja chatka KENDO.Czy teraz daleko masz do niej? Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: przyszla zima 2026 roku 28.01.26, 16:14 Kendo, masz piękne otoczenie domu Zima a samochód. Plandeki nie używam z kilku powodów. * w autach, które ją mają jest większa korozja nadwozia, bo nie ma dobrej wymiany powietrza i wilgoć nie odparowuje * gdy jest mokra od śniegu czy lodu, po zdjęciu z auta musi być złożona i taka mokra włożona do środka. Jest duża i może być sztywna od śniegu czu deszczu * mogą ukraść Mieszkam na osiedlu budowanym w latach 60 i 70. Samochodów było zdecydowanie mniej. Wprawdzie są garaże (takie, jak z zdjęciu - z google.maps), ale wszystkie zajęte. Problem z parkowaniem jest tak duży, że oferty na kupno garażu (ceny od 60 000 złotych) błyskawicznie znikają. Podobnie jest z ich wynajęciem - ceny, to ok. 600 zł miesięcznie. Na osiedlu są dwa nowe bloki z podziemnym miejscem do parkowanie, ale zajęte przez lokatorów. Z garażem jest jeszcze inny problem. Podjazd dtrzeba odśnieżać. Drzwi samemu otwierać i zamykac, a na to już nie mam energii. Wolę trzymać auto na monitorowanym parkingu. Fragment parkingu widać po lewej stronie zdjęcia Odpowiedz Link
kallisto Re: przyszla zima 2026 roku 28.01.26, 18:31 Uważam że ceny za kawałek betonu pod dachem to jakieś chore wymogi. U nas na osiedlu spółdzielnia postawiła na parkingu kilka blokad na kłódkę dla chętnych. Za to coś pobierają 150 zł miesięcznie, wiadomo koszt będzie rósł. Tylko za to, że postawię auto pod chmurką to musiałabym zapłacić 150 zł !!! Rozbój w biały dzień !!!! Zamontowali szlabany przed wjazdem na kompleks bloków na osiedlu i też nie mam pewności, że będzie miejsce a płacić za to będę musiała i jeszcze nie wiem ile????????? Odpowiedz Link