lusia_janusia 08.10.14, 10:46 Kivik marknad (jablkowy rynek) jeszcze tylko do 12 pazdziernika trwa. Co roku ukladaja now obrazy z jablek ten nazywa sie "Bee Nice" Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
slo-onko Re: **KIVIK** 08.10.14, 10:52 piękne owocowe arcydzielo. jakich wymiarow Lusiu jest ten obraz? Odpowiedz Link
kendo Re: **KIVIK** 08.10.14, 10:54 no slicznie wyglada, wartalo by sie moze wybrac i zakupic ich wyroby moze?? sama nie wiem, bo zawsze jest tam wiele pokus, Odpowiedz Link
pia.ed Re: **KIVIK** 08.10.14, 11:12 "Pokusy" którym chętnie ulegaja panowie są zawsze na Kiviks marknad czyli na targach w Kivik ktore odbywaja sie latem. Tam jest doslownie wszystko, "mydło i powidło" ... Na "jabłkowym targu" w Kivik, największym "zagłębiu jabłkowym" w Szwecji, tego typu pokus nie ma. Chyba ze boisz się upić cydrem jabłkowym? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **KIVIK** 08.10.14, 11:23 *Pia, to chyba nie grozi Kendo i mnie tez, bo cydru nie lubie, nie odpowiada mi ten gazowany smak. *SLO, taki duzy jest obraz. obraz är 108 kvm duzy, wykonany z 35.000 jablek, 8 sorters jablek, kolorow i form,Emma maluje z jablek, . 70.000 szt gwozdzi trzyma jablka, *Pia, to raczej chyba nie grozi Kendo, a mnie rowniez, bo nie lubie gazowanego cydru i smaku tez, Odpowiedz Link
slo-onko Re: **KIVIK** 08.10.14, 11:25 nie wygląda na taka ilość zużytych jabłek. tymbardziej wiec jest imponujący.a jest jakies zdjecie tego obrazu w porównaniu do przedmiotu? Odpowiedz Link
pia.ed Re: **KIVIK** 08.10.14, 12:02 slo-onko napisała: > nie wygląda na taka ilość zużytych jabłek. tym bardziej wiec jest imponująca > jest jakies zdjecie tego obrazu w porównaniu do przedmiotu? Mnie tez w pierwszej chwili ten obraz wydal sie "ubogi", ale potem uświadomiłam sobie, ze tlo tez jest z jabłek, tyle ze jasnych . Teraz na Twoje zyczenie wklejam obrazy i inne dziela sztuki w Kivik na przestrzeni lat. gammalstorp.se/appletavla.htm gammalstorp.se/Bilder-kivik/2007_kivik_02.jpg A ten bardzo stary obraz nazywa sie "Zlote czasy" ... i byc moze przedstawia biologa Linné ... Odpowiedz Link
jaga_22 Re: **KIVIK** 08.10.14, 12:25 Bardzo ładne są te obrazy,tu widać,że to jabłuszka. Odpowiedz Link
kendo Re: **KIVIK** 08.10.14, 11:24 *Pia maja tam swoj firmowy sklep z roznosciami co wytwarzaja z jablek i nie tylko, dobrej jakosci i smakowo pod moje cebulki smakowe, zaraz blisko nastepny sklepik firmowy z rybami w najrozniejszych postaciach... wraz z restauracja,gdzie mozna zamowic danie rybne lub bufet rybny to sa dla mnie pokusy,a latem milo po plazy sie spaceruje bylismy chyba pare razy na marknadzie , kiedy dziedzie jeszcze w wieku szkolnym bylo, dla mnie to za wielkie skupisko straganow i ludzi, problem z zaparkowaniem, sznur samochodo na drodze bo waskie drogi w tamtym rejonie... jest tez fabryczka czekolady po drodze, tez wstepuje i zakupuje na smak, bo ceny sa wygorowane.. Odpowiedz Link
pia.ed Re: **KIVIK** 08.10.14, 11:48 Nidy nie bylam na Kiviksmarknad bo nienawidzę olbrzymich skupisk ... a takze nie znoszę "krim- krams", zresztą to dla mnie rozrywka dla plebsu ... Na targu jablkowym tez nigdy nie bylam, ale tylko dlatego ze to ode mnie 120 km. Nie uwierzysz mi, ale ja nigdy nie ulegam pokusom smakowym ... taka byłam cale życie. W ogóle nie istnieją dla mnie pojęcia, ze coś muszę kupić ... Właśnie typowi ludzie występują w Lyxfällan ... muszą pic coca cole, kupowac chips i jeść pizze z pizzerii za 100 000 kr w roku, podczas kiedy ich dzieci nigdy nie byly w zoo i nie uprawiają żadnego sportu, bo rodziców na to nie stać ... Oczywiscie Ty nie jesteś nawet w poblizu takich ludzi bo stać Ci na jedno i na drugie, ale myślisz o swojej pięknej figurce aby jej nie zaprzepaścić ... Odpowiedz Link
kendo Re: **KIVIK** 08.10.14, 12:48 *Pia, na takim marknadzie, w Skane jest bardzo slynne u ludzie czekaja na niego kiedy sie zacznie, bylismy dwa razy,by dziecko mialo tez co opowiadac w szkole,bo w klasie kazdy sie chwali gdzie by i co widzial podczas wakacji natomiast na Kivik jablkowy "kiermasz"-tak bym nazwala, repersetuja/sprzedaja/rozdaja niemal wszystkie rodzaje jabkek szwedzkich i te ktore uprawiaja w sadach, a maja gruszki/havtron sv.wikipedia.org/wiki/Havtorn tu rozszezony temat www.kivikholding.se/ kilkakrotnie kupowalam ich wyroby sa bardzo dobre, nawet bym powiedziala,ze w ich firmowym sklepiku lepsze niz to co na sklep -markiet wysylaja, wszystko uprawiane ekologicznie, i szeroki asortyment... a w konciu Pia pomysl, jak same o siebie nie zadbamy, to inkt inny tego nie zrobi wiec "ratujmy sie jak mozemy" hi-hii, paniki dostaje,jak rozmiar 38 zaczyna robic sie zaciasny...zalozylam sobie,ze mam sie miescic w tych "gabarytach" Odpowiedz Link
slo-onko Re: **KIVIK** 08.10.14, 13:56 wspaniale arcydziela. nie miałam pojęcia,ze z owocow można tworzyć takie artystyczne "monumenty". skupisk tez nienawidzę,halasu,ciasnoty, pijanych malolatow. dlatego nie chodze na dni morza, ani organizowane imprezy, nie chodze na noce muzeów,bo nie lubie stać w kolejkach. przecież na bilet 5 zl chyba stać i można w spokoju obejrzeć wystawe. czuc oddech na plecach i poganiaczy z kolejki to nie dla mnie. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **KIVIK** 08.10.14, 14:29 Na marknadzie jablkowym bylam 2 razy, i w jednym z namiotow maja wystawione obrazy wszystkich arangemangow ktore byly ukladane z jablek. pocztowki mozna bylo kupic, Mysle ze jakby przygotowali juz gotowe obrazy to na pewno sprzedaliby kazda ilosc, bo przeciez kazdemu do innego sie podoba. Odpowiedz Link
pia.ed Re: **KIVIK** 08.10.14, 14:24 Jak sie ten havtorn nazywa po polsku? Chcialabym kupic jesli jest tanszy niz w Szwecji ... Tu chyba 200 gram w torebce w Netto kosztuje 39 90 kr. upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/04/Hippophae_rhamnoides.jpg/250px-Hippophae_rhamnoides.jpg Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **KIVIK**-2014 *Rokitnik* 08.10.14, 14:41 Pia, to drzewo, albo moze wysoki krzak nazywa sie po Polsku ROKITNIK Kupowalam w Kivik zawsze w malych sloiczkach typu gele, uzywalam do gofrow i nalesnikow, a takze na grzanki, bardzo mi smakuje. Ma zloty kolor. Odpowiedz Link
pia.ed Re: **KIVIK**-2014 *Rokitnik* 08.10.14, 14:55 W torebkach ususzony jest ciemnoczerwony ... Podobno można go znalezc w Malmö u nasady Öresundsbron, ale tak daleko nie szukałam, bo musiałabym dojechać 8 km samochodem, iść spory kawałek, a potem włóczyć sie po krzakach i może w końcu nie znalezc... www.odla.nu/inspiration/havtorn Odpowiedz Link
kendo Re: **KIVIK**-2014 *Rokitnik* 08.10.14, 15:08 a maja jeszcze hjortron_maliny moroszik www.google.se/search?q=hjortron&client=firefox-a&hs=bls&rls=org.mozilla:sv-SE:official&channel=sb&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=njY1VM_KF8WgyAPKoIGYAQ&ved=0CJoBEIke&biw=1600&bih=786 na promie nawet taki likier mozna kupic...pycha a w Kivik,marmelade i galaretke Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **KIVIK**-2015 << 26.09.15, 14:20 Dzisiaj spadla kurtyna z nowo ulozonego widoku z jablek jak co roku w KIVIK. Pogoda dopisala, artysci tez zaszczyca swoja obecnoscia marknad (rynek jablkowy) Zawsze masa ludzi tradycyjnie odwiedza ten marknad, ja tez tam bylam pare razy, ale nie w tym roku. Odpowiedz Link
kendo Re: **KIVIK**-2015 << 26.09.15, 15:51 bardzo ladny motyw ulozyli.. faktycznie pogoda dopisala,a jablek do nabrania jako smakowe probki pewno bylo wbrud... Odpowiedz Link
pia.ed Re: **KIVIK**-2015 << 26.09.15, 21:36 Kilka zdjec z marknaden w Kivik. Na drugim zdjeciu "dzielo sztuki" ulozone z jablek ... www.skd.se/2015/09/26/fruktig-tavla-mottes-av-applader/ Odpowiedz Link
kendo Re: **KIVIK**-2015 << 27.09.15, 08:57 bylam prae razy w Kivic, ich produkty sa wysokiej jakosci, obok jest restauracja z daniami rybnymi w dominacji zlowionych przez mieszkanicow, spalila sie nie wiem czy odbudowali juz, bo nie bylam chyba ze trzy lata temu... Odpowiedz Link
kendo Re: **KIVIK**-2016<< 24.09.16, 11:46 *Pia przypomnialo mi sie,ze Lusia zakladala watek wlsnie o Kivic dziekuje za przypomnienie, dzis w radio slyszalam audycji radjowej "ring do svara vi" (wiesz uczestnik wybiera numer i jest pytanie w formie jaby rebusa ,trzeba odgadnac..ciekawe,zawsze w sobote..),prowadzac program pochwalila sie ze bedzie jechac na ten marknad jablkowy tu sa obrazy jablkowe z poprzednich lat.. www.appelmarknaden.se/bilder/ czyzby ten obraz ulozono z 30 000tys.jablek, zawsze w ostania niedziele wrzesnia visitskane.com/artikel/appelmarknaden-i-kivik-24-25-september-2016 Odpowiedz Link
pia.ed Re: **KIVIK**-2016<< 24.09.16, 16:36 Zupelnie zapomnialam, ze taki temat istnieje i nie wiedzialam gdzie wkleic. Teraz poszukalam w prasie z Ystad i tam jest caly obraz dobrze pokazany, a nawet widac kawalek morza ... Nie napisali jak sie ten obraz nazywa, tylko ze jest powrotem do tradycji, co pewnie oznacza, ze znow ma jako temat sad ... i zbieranie jablek w sadzie. ************** > tu sa obrazy jablkowe z poprzednich lat.. > www.appelmarknaden.se/bilder/ > visitskane.com/artikel/appelmarknaden-i-kivik-24-25-september-2016 blog.visitskane.com/applemarknaden-2012/ ************** . Odpowiedz Link
pia.ed Re: **KIVIK**-2016<< 24.09.16, 16:46 Zgubilam po drodze link do tego obrazu ... a teraz zobaczylam, ze jednak podano, co przedstawia: Det gick ett sus genom publiken när motivet på årets äppeltavla avslöjades. Motivet, ett äppelfält, handlar om ursprunget och vad äppelmarknaden verkligen går ut på. www.ystadsallehanda.se/simrishamn/arets-appeltavla-tillbaka-till-rotterna/ Odpowiedz Link
kendo Re: **KIVIK**-2016<< 25.09.16, 14:00 faktycznie ciekawy obraz przedstawiajacy sad, trzeba nie lada "rospiski" by cos w takim formacie ulozyc z jablek Odpowiedz Link
kendo Re: **KIVIK**-2017<< 25.09.17, 18:56 coroczne swieto jablka w tym roku ulozono obraz z napisem .."delektuj sie szwedzckim jablkiem caly rok.." uzyto 35 000 szwedzckich jablek z 10 odmian konstnären Emma Karp Lundström Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **KIVIK**-2017<< 27.09.17, 17:02 *Kendo wyglada jak utkany dywan, a to przeciez jablkowe ulozone dzielo, Odpowiedz Link
kendo Re: **KIVIK**-2017<< 27.09.17, 20:37 szkoda,ze jakos nie wyszlo by tam byc, posmakowalybysmy mase jablek i pare wyrobow zakupilby Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **KIVIK**-2018. IX<< 28.09.18, 22:40 Jutro wielkie otwarcie jablkowego targu, z najwieksza atrakcja jaki obraz bedzie ulozony z jablek.? Bedzie trwal 2 dni wstep 120,- kr. Po niedzieli bedzie mozna przyjezdzac i ogladac obraz i beda tez sprzedawali jablka, tylko nie bedzie artystycznego programu. Odpowiedz Link
pia.ed Re: **KIVIK**-2018. IX<< 28.09.18, 23:26 Nie wiedzialam ze wstep kosztuje! Czy kosztowal kazdego roku? Odpowiedz Link
kendo Re: **KIVIK**-2018. IX<< 29.09.18, 10:38 o jejku,wstep????? chyba sie nie placilo inne lata, mozna pare dni po targu podjechac i nakupowac sobie roznych jablek obrazu jestem ciekawa,o jakiej tematyce bedzie Odpowiedz Link
kendo Re: **KIVIK**-2018. IX<< 30.09.18, 21:16 www.kristianstadsbladet.se/nyheter/har-ar-arets-appeltavla/ ten co zna okolice bedzie wiedzial,ze obraz jest poswiecony tym okolicom, www.aftonbladet.se/nyheter/a/rLR7XR/40-000-applen-i-arets-tavla uzyto 40 000 jablek z 12 sortow,rozmiar 100 kwadrat meter, tworczynia jest Emma Karp Lundströms" nazwa dziela "Serce królestwa jabłoni" Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **KIVIK**-2018. IX<< 30.09.18, 21:54 d6jf7ok6u1qis.cloudfront.net/imengine/image.php?uuid=d2735cee-0223-538f-8eb3-8d9788b0c5fc&type=preview&source=false&width=480&height=320&function=cropresize&q=90&z=100&fullsize=1&x=0.000&y=0.062&crop_w=1.000&crop_h=0.877 Jakos ten obraz nie przemawia do mnie, trzeba sie dobrze wpatrywac co on przedstawia. A w tych okolicach bylam kilkakrotnie wiosna i jesienia. Odpowiedz Link
kendo Re: **KIVIK**-2019. IX<< 26.09.19, 09:18 swieto jablka www.appelmarknaden.se/ jablkowy jarmark z tanim zakupem najrozniejszych sortow jablek a i tez odsloniecie wielkiego obrazu ulozonego,jak co roku z jablek Odpowiedz Link
kendo Re: **KIVIK**-2019. IX<< 26.09.19, 09:48 jaga_22 napisała: > Ładny obraz,wiele mówiący. > ten obraz zostal ulozony w 2018 roku, nowego jeszcze nie pokazali, chyba w niedziele albo sobote,albo ja cos przegapilam Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **KIVIK**-2019. IX<< 27.09.19, 11:47 Kendo, Jaga otwarcie marknadu 28-29.IX. i jeszcze chyba caly tydzien jest dla ludzi kupujacych jablka i inne oferowane regionale wyroby. Odpowiedz Link
kendo Re: **KIVIK**-2019. IX<< 27.09.19, 12:41 lusia_janusia napisała: > Kendo, Jaga otwarcie marknadu 28-29.IX. > i jeszcze chyba caly tydzien jest dla ludzi kupujacych > jablka i inne oferowane regionale wyroby. > > bedzie padalo , nieudana pogoda na ten rok przy otwarciu jablkowym Odpowiedz Link
jaga_22 Re: **KIVIK**-2019. IX<< 27.09.19, 15:24 Czyli ten obraz z jabłek jest nieaktualny ? Pewnie widziałam w zeszłym roku,ale zapomniałam Odpowiedz Link
kendo Re: **KIVIK**-2019. IX<< 28.09.19, 19:00 tak ,z zeszlego roku, pozniej sprawdze co tam sie nadzialo, bo dzis chyba mieli odslone robic nowego obrazu, na razie do domu wrocilam. jaga_22 napisała: > Czyli ten obraz z jabłek jest nieaktualny ? > Pewnie widziałam w zeszłym roku,ale zapomniałam > Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **KIVIK**-2019. IX<< 29.09.19, 10:07 Tegoroczny obraz z jablek ulozony w Kivik. Nie otwiera mi dalej linku moze Kendo sie doczyta ile jablek zuzyto na jego ulozenie. Odpowiedz Link
pia.ed **KIVIK** - 2019. IX<< Höstvila 29.09.19, 16:01 www.aftonbladet.se/nyheter/a/JoMkXP/appeltavlan-i-kivik-forestaller--applen Spokój i relaks to temat tegorocznego obrazu z jabłek, który w ciągu ostatniego tygodnia powstawał otoczony wielką tajemnicą. W sobotę został odsłonięty podczas corocznego targu jabłkowego, który przyciąga wielu odwiedzających. Na tegorocznym obrazie dominuje kolor zielonyy, z gałęziami biegnącymi naokolo obrazu o powierzchni 100 metrów kwadratowych, i obciazonych dojrzałymi jabłkami - wykonanych z jabłek z czerwonymi płomieniami. Zarówno motywy, jak i materiały są takie same - jabłka. Pomiędzy 35 000 a 40 000 jabłek zostało przymocowanych gwoździami do podłoża, a końcowe dzielo przedstawia jabłka na tle zieleni. Emma Karp Lundström (...) z pomocą miała około dziesięciu osób, które pracowały cały tydzień nad ukończeniem pracy, która otrzymała tytuł „Jesienny odpoczynek” Artystka wyszla z pozycji przedstawienia jakiegos rodzaju relaksu i spokoju, a za motyw do przekazu posluzyly jablka. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **KIVIK** - 2019. IX<< Höstvila 30.09.19, 09:00 imgs.aftonbladet-cdn.se/v2/images/fa0bd4bf-3eae-4e30-8b1a-89afda383887?fit=crop&h=400&q=50&w=600&s=d76413afa6a5f1b84e7df7aadfe7e2d4410898ca Pia, dziekuje za przyblizenie histori ulozonego obrazu z jablek 2019 w Kivik. Odpowiedz Link
kendo Re: **KIVIK** - 2019. IX<< Höstvila 30.09.19, 11:32 dziekuje Lusia/Pia za przetlumaczenie i obraz, napisze tak, kazdy z nas ma inne wyobrazenie o relaksie i inne obrazy go relaksuja, moze patrzac na niego w realy,faktycznie relaksuje.. Odpowiedz Link
pia.ed Re: **KIVIK** - 2019. IX<< Höstvila 30.09.19, 12:29 Emma Karp Lundström firar 20-årsjubileum som konstnär bakom tavlan, ett uppdrag som hon tog över efter sin far Helge Lundström. Till sin hjälp har hon haft ett tiotal personer som arbetat hela veckan med att färdigställa verket, som fått titeln "Höstvila". . Odpowiedz Link
kendo Re: **KIVIK** - 2024. IX<< swieto jablka 30.09.24, 21:49 jak co roku po zbirze jablek w sadach Kivik uklada sie obraz cyt.. Obraz ma powierzchnię 108 metrów kwadratowych i zawiera od 35 000 do 40 000 jabłek. Artystką jest Emma Karp Lundström, a w trakcie prac pomagało 14 osób. Tegoroczny stół z jabłkami nosi nazwę „Morgonrodnad” i został odsłonięty w sobotę. „Morgonrodnad” bym przetlumaczyla na "zawstydzony poranek" www.kristianstadsbladet.se/kultur/sa-har-blev-arets-appeltavla/ Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **KIVIK** - 2024. IX<< swieto jablka 01.10.24, 09:12 Kendo, dziekuje ze przypomnialas tradycje z Kiwik, co roku kunsztownie tworza obrazy z jablek, ten tez ma swoj urok. Odpowiedz Link
kendo Re: **KIVIK** - 2024. IX<< swieto jablka 01.10.24, 09:42 co roku tez ludziska tam jada i kupuja przetwory rozne z jablek i innych owocow, nawet taniej mozna rozne gatunki jablek kupic.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **KIVIK** - 2024. IX<< swieto jablka 01.10.24, 09:48 Bylam kiedys na takiej wycieczce, inaczej sie oglada na zywo taki obraz z jablek, zakupilam tez kilka gatunkow jablek, ale nie tylko, bo byly tez i garmazeryjne wyroby glownie z ryb, ktorych posmakowalam. Odpowiedz Link
kendo Re: **KIVIK** - 2024. IX<< swieto jablka 01.10.24, 09:52 tez bylm pare razy na zakupach tam w poblizu restauracja z jedzonkiem rybim w roznych postaciach tz buffe a troszke dalej byl grobowiec ze srednowiecza czy Wikingow,juz nie pamietam.... Odpowiedz Link