maria88 17.02.15, 10:08 Jutro ścisły post dla katolików. Ksiadz sypie głowy popiołem. Przestrzegam i będę jeść śledzika w oleju i kartofle w mudurkach z kapustką kiszoną. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
slo-onko Re: POPIELEC 17.02.15, 10:14 widze,ze jakkolwiek watek związany jest z kulinarnymi pomysłami . i każdy "pastwi" się nade mna a tak na serio,sledziki lubie w śmietanie,ale czasem gotuja postna kapustę kiszona przekladana plastrami kartofli. niby nic szczególnego,ale jest taka pyszna na oleju,ze się mzona rozplynac jedząc. nazwa jej to "kapusta po cygańsku". nie wiem czy Cyganie jedza w takiej postaci czy nie podobnie jak z ryba po grecku lub ruskimi pierogami. Odpowiedz Link
kendo Re: POPIELEC 17.02.15, 10:35 *mario dzieki za watek i przypomnieni postowe, mam sloik sledzi wiec kartofle z yogurtem i sledzikiem zrobie, *Sloo nie smakowalam tak kapusty kiszonej napisz jak ja robisz to i tes dla siebie zrobie... Odpowiedz Link
slo-onko Re: POPIELEC-kapusta po cygansku 17.02.15, 10:43 kiszona kapusta (bez wyciskania soku) ziemniaki surowe platsrowane cebula w piorka sol, pieprz,oliwa warstwa ziemniakow na dno naczynia, osolić, opruszyc pieprzem, warstwa kapusty, trochę piórek cebuli, znowu plastry ziemniakow,przyprawy, kapusta, cebula....na zmiane. prozyc do miekkosci ziemniakow. mozna popijać maslanka, czymkolwiek jeśli się lubi. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: POPIELEC 17.02.15, 10:46 *maria88, jak to dobrze ze przypomnialas o sledziach, w sumie stoi sloicze w lodowce i czeka na moj smak na niego, wiec sie dobrze sklada, na jutro. To bedziemy zajadac jutro sledzika, tez mam w sloiczku i wpuscze. moge zrobic z ziemniakami ?korzennie przyprawion sledzik +cebula zalane smietana i upieczone w piecu, pyszne dawno takiego nie jadlam. *SLO, kapusty w takiej postaci tez nie smakowalam. Odpowiedz Link
maria88 Re: POPIELEC 17.02.15, 12:35 *SLO* nie jadłam czegoś takiego. Czy polewasz do zapiekania olejem czy potem? Odpowiedz Link
slo-onko Re: POPIELEC 17.02.15, 12:36 polewam warstwę oliwa, potem druga warstwę i już Odpowiedz Link
slo-onko Re: POPIELEC 17.02.15, 12:37 można dodac odrobine bazylii jeśli ktoś lubi,wzmocni smak. kartofle lubia ziola i kapusta tez. Odpowiedz Link
kendo Re: POPIELEC 17.02.15, 12:57 zaraz pojde po sloik wlasnej zakiszonej kapusty i na jutro cos takiego wymodze,bazylje mam tez-dzieki sloo, *Lusia narobilas mi smaku sledzikami zapiekanym w piekarniku, dzis bylam w Konsum i zapomnailam popatrzec za nim a to wtorek,wiec na pewno swierzo zlowione mieli... Odpowiedz Link