Dodaj do ulubionych

*** GRUDZIEN ***

01.12.15, 06:55
https://i65.tinypic.com/2ep4sbd.jpg

Witam 1 grudnia WSZYSTKICH milo i cieplutko.

**Gdy zamarznie pierwszego grudnia wyschnie niejedna studnia ,
gdy pierwszego pogoda służy to wczesną wiosnę i pogodną wróży**.

Wieje w dalszym ciagu lecz troche slabiej.
Oczekuje "Maluszka" caly dzien ma sluzbe u mnie i ja z nim krotkie spacerki,
chociaz on mnie trzyma w checi na nie niezaleznie od pogody, bo rower odpada..
Obserwuj wątek
    • kendo Re: *** GRUDZIEN *** 01.12.15, 09:05
      *Lusia
      dziekuje za sliczny grudzien,

obiecali,ze wiatr ma zelzec do wieczora,
      na razie slonko swieci i nadchodzi suche powietrze,
      czyli cos z przyslowia..

udanego wtorku zycze https://i63.tinypic.com/6ektn4.jpg
      • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 01.12.15, 09:25
        *Kendo, prosze bardzo, takie obrazki zawsze nastrajaja pozytywnie, jak sie siedzi w cieplum domku.
        • jaga_22 Re: *** GRUDZIEN *** 01.12.15, 09:51
          Witajcie...oj widzę ,że Wam tęskno za prawdziwą zima wink
          U nas wieszczą,że do połowy grudnia będzie ciepło,
          chociaż z rana trochę pośnieżyło,teraz deszcz pada ze śniegiem.
          To prawda milutko się zrobiło w domku jak spojrzę na okno.
          Udanego wtorku życzę. https://liubavyshka.ru/_ph/80/2/254305629.gif
    • maria88 Re: *** GRUDZIEN *** 01.12.15, 12:09
      Witam i zyczę aby ten miesiąc był dla wszystkich szczęsliwy.
      Na dworze pada i wieje wiec moje psie nie chce wychodzić.
      Nos wtulony w bety i udaje że spi aby go nie ruszać.
      I tak muszę dzisiaj zrobić wyprawę do marketu po karmę dla niego.
      Nie długo Barbary i chyba będzie po wodzie, więc
      Boże Narodzenie byłoby po lodzie.
      Dobrego popołudnia.
    • slo-miana Re: *** GRUDZIEN *** 02.12.15, 09:22
      Oooo pierwsza się witam? no proszę jaki ptaszek ze mnie big_grin
      smacznego śniadanka i przedpołudnia.
      https://s10.ifotos.pl/mini/DSC0035jp_sxxanxq.jpg
      pora dnia na zegarku nie odzwierciedla prawdziwego zcasu,ale zdjecie robiłam po powrocie z "randki" z Alfredka. to kwiatuszek od niej i od Wodnika.
      • kendo Re: *** GRUDZIEN *** 02.12.15, 10:10
        witaj Slomko,
        wlasnie mialam pytac,od kogo kwiatuszek?,
        a to od Alfredzi..
        tez zegar to masz superancki....

*Mario,
        no tak,Hakus madra psiunka,co bedzie marznal i mokna..nasze tez niechetnie wychodzi..

*Jagus
        zime lubie jak malo sniegu,ktorego nie trzeba odsniezac i mrozik trzyma tak do -3 stopnia

witajcie nieobecni,
        jakos sie wyrobilam
        nawet z obiadem dla psiunki,po spacerku nakarmimy i do Lusi niemal az do nocy sie wybieram..

miejcie sobie udany dzien https://i66.tinypic.com/2cxwc4k.jpg dzieciaczki od Mischa
        • jaga_22 Re: *** GRUDZIEN *** 02.12.15, 10:23
          Witam i ja.Pochmurno jak zwykle,ale nic nie pada.
          Zaczyna mi kwitnąć grudnik który kupiłam 2 tyg temu przez internet,
          ale jakiś taki wymęczony wygląda.Nie spodobała mu się podróż w pudle.
          Miłego dnia smile

http://i67.tinypic.com/ok8iah.jpg
          • kendo Re: *** GRUDZIEN *** 02.12.15, 10:27
            witaj Jagusia
            kwiatek widac nie zgubil paczkow,moze poczekaj az przekwitnie wtedy zobaczysz mu w donczke..

miej sobie udany dzionek https://i64.tinypic.com/2iuuk8w.jpg
            • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 02.12.15, 10:43
              Witam.!!!!..
              dobrnelam i ja, jakos tak mi wszystko pomalu teraz schodzi, musze trzymac rownowage, zeby sciany nie przesunac w inne miejsce, albo zeby nosem sie nie podeprzec.

Trenowac musze rownowage przez chodzenie wiec tyo robie, ale jak w tym wszystkim wygladam to sie nie widze, najlepiej mi sie idzie w towarzystwie pod czyjas pacha.

*Jaga, grudniach wyglada na ladna zielen, ale w cieplarnianych warunkach chodowany, to musi zaakceptowac Twoje domowe srodowisko i pozbiera sie do kupy.

*Kendo, psiaki rozbrajajace, i czekam na Ciebie, tylko dzisiaj cos pogoda nam nie sprzyja, mzy, moze zanim Ty przyjedziesz to przestanie, zaraz sobie robie liste co mam zakupic,

*SLo-mianka, z racji Twojego wczesnego wstawania to zawsze nas budzisz swoimi wpisami -b.dobrze, kwiatuszki rozyczki od Alfraedki uzupelniaja romatycznie Twoj kacik z zegarem.

*maria88, jestem pelna nadzieji, ze m-c grudzien przyniesie mi duzo zdrowia i pomyslna rehabilitacje, ze na swieta bede fruwac jak zwykle w swoim codziennym zyciu, a szczegolnie, ze nie bede bala sie usiasc na rower.
              Pieski maja to do siebie, ze przxez zamkniete okna oceniaja jaka jest pogoda na dworze,
              "Maluszek bacznie mnie obserwuje na krotkiej przechadce i zaglada do gory czy za nim nadazam i czeka na mnie, a na kanapie gramoli mi sie na kolana i glowke przytula do piersi, tak jakby wiedzial ze cos jest nie tak.

Przyjemnej srody zycze Wszystkim na Vistuli.
              • kendo Re: *** GRUDZIEN *** 02.12.15, 11:08
                wrocilam z psiuna,
                mzy ale jakos tak z przewami..

*Lusia
                to znaczy mam podjecvhac po Ciebie?

udanego dnia zycze
                • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 03.12.15, 08:43
                  ** Grudzień jak łagodny wszędzie cała zima dzieckiem będzie. **
                  ** Kiedy grzmi na lód, będzie głód. **

WITAM, w pochmurny poranek, ale nie chumor, zeby jeszcze zdrowko dopisalo jako tako,
                  to by bylo dobrze.
                  +10 dzisiaj ciepla jak na grudzien to goraco mozna by powiedziec.
                  Dzisiaj na luzie, wczoraj Kendo pomogla mi robic zakupy, a dzisiaj tylko w planie wyprac jedna maszyne z 3 parami ciemnych spodni. Jakos musze sie kreatywowac w domu, ze sie nie nudzic, Wieczorem dopiero przyjdzie "Maluszek" to mam szanse na krotka runde trzymajac sie smyczy.
                  Jutro imieniny Barbary, to mozna powrozyc jakie bede sw, B.N.
                  Samych przyjemnosci i zdrowka Wam zycze na dzsiaj.
              • jaga_22 Re: *** GRUDZIEN *** 03.12.15, 10:11
                Witajcie ...Lusiu musisz uzbroić się w cierpliwość i pomalutku
                dojdziesz do zdrowia.No i uważaj żeby sobie guza nie nabić przy przesuwaniu ścian.Zwierzątka nasze bardzo czują jak coś jest nie tak z nami
                i starają się przymilić,wpatrują się ,obserwują.
                Pochmurno,ale ciepło jak na tę porę 7st.
                Miłego dnia i dużo zdrówka życzę Wszystkim. https://liubavyshka.ru/_ph/4/2/545483892.gif
                • kendo Re: *** GRUDZIEN *** 03.12.15, 10:17
                  *LUsia/Jaga i nieobecne witajcie,

no wczoraj jakos Lusia trzymala sie OK..
                  gorzej ,jak sama musi podejsc do sklepu..

tu nie zapowiadaja "bialych swiat"
                  a niech nie bedzie sniegu,bo sily juz brak na odsniezanie,

nasze psie tez choruje,cala noc czuwalam...biedaczysko..

udanego dnia waszystkim zycze https://i64.tinypic.com/2dsh88y.jpg od Opal
                  • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 03.12.15, 10:45
                    *Jaga, juz sie pilnuje, chociaz to jest bardzo dla mnie niewygodne.
                    Kendo, nie widzialam tych malych od Opal, duzo opuscilam jak mnie nie bylo
                    i na bierzaco je ogladac to zapamietuje sie wszystkie imiona, od poczatku sie
                    ich ucze,
                    • kendo Re: *** GRUDZIEN *** 03.12.15, 11:12
                      lusia_janusia napisała:

> *Jaga, juz sie pilnuje, chociaz to jest bardzo dla mnie niewygodne.
                      > Kendo, nie widzialam tych malych od Opal, duzo opuscilam jak mnie nie bylo
                      > i na bierzaco je ogladac to zapamietuje sie wszystkie imiona, od poczatku sie
                      > ich ucze,
                      >

nie sposob zapamietac az 32 imiona psiunkow..
                      tu od Opal karmione juz na dworze,
                      ,https://i64.tinypic.com/33otvme.jpg
                      • slo-miana Re: *** GRUDZIEN *** 03.12.15, 14:45
                        witajcie kochane Vistulanki.
                        dopiero mogłam się dorac do komputera,zarobiona jestem jak mrowka. dzisiaj mam urlop od przedszkolaka,tzn. nie musze jej odbierać,ale przyjedzie z rodzicami na obiad. znowu będzie wesoło.
                        • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 03.12.15, 15:06
                          *SLO-mianka, jak nie zjednej to z drugiej strony, zawsze masz urozmaicone
                          zycie przez mloda latorosl, tak jak ja przez "Maluszka", a malutki "MICHAS" rosnie jak na drozdzach pewnie???.

*Kendo, to prawda w ciagu 2 tygodni urodzilo sie wlasnie tyle pisakow od 3 suk, podejrzewam,
                          ze byba i personel tez ma trudnosci z ich apamietaniem?.

Przez jakis czas nie moglismy wejsc na Vistule, widac cos sprawdzali odgornie.???.....
                        • alfredka1 Re: *** GRUDZIEN *** 03.12.15, 16:49
                          Witaj Slo smile) miłego popołudnia i wieczoru życzę ...
                          TV nie włączaj , szkoda oczu, czasu i nerwów.
                          Nie obiecuję żadnych dobrych niespodzianek po tym orędziu /obym się myliła /.
                          Uściski dla Rodziny smile
                          "życie nie jest zupełnie szare.."
                          • kendo Re: *** GRUDZIEN *** 03.12.15, 18:17
                            Slomko/Alfredko
                            witajcie juz wieczorowa pora,
                            mokro,nieprzyjemnie,
                            televizorni tez jeszcze nie "odpalilam" ciagle to samo..
                            noca ciekawe filmy obejzalam ..

zorze tu widywalam jak stalam na altanie i paierocha cimila,
                            teraz nie wychodze wieczorem czesto,tylko ostani spacer z psiuna i chyba wczoraj taka,blada widzialam..

milego wieczoru pachnacego cynamonem https://i65.tinypic.com/vngjgk.jpg
                            • kendo Re: *** GRUDZIEN *** 04.12.15, 09:57
                              witajcie Zalogo,
                              dzis ja pierwsza sie klaniam,
                              tu niestety leje/wieje/ale cieplawo,
                              milalam plany w misto podjechac,bo zachecajace esemesy ze sklepow dostalam na buty markowe/skafandry https://i64.tinypic.com/apg3tz.jpg
                              miejcie sobie milo ,
                              cynamon rozgrzewa i nadaje calemu domowi milej/cieplej atmosfery
                              • alfredka1 Re: *** GRUDZIEN *** 04.12.15, 10:25

a Barbarki tutaj nie ma???
                              • jaga_22 Re: *** GRUDZIEN *** 04.12.15, 10:31
                                Witajcie.Całkiem ładny dzień,słonko nieśmiało świeci i znowu 7st.
                                Zwierzątka nasze też mają problemy.Mój Mruczek będzie miał usuwany ząb
                                pod narkozą.Zauważyliśmy,że domaga się jedzenia,podchodził,ale nie jadł.
                                Do tej pory nigdy nie mieliśmy takiego problemu .
                                Miłego dnia i zdrówka jak najwięcej. https://arcanumclub.ru/smiles/smile133.gif
                                • kendo Re: *** GRUDZIEN *** 04.12.15, 10:59
                                  *Alfredko
                                  byla kidys Barbara tutaj i nie chce byc wiecej z nami od bardzo dawna..

*Jagus
                                  zaskakuja nas zwierzadka swymi chorobami..
                                  najwazniejsze ze leczenie sie sprawdzi i beda zdrowe,czego zycze wszystkim..

miejcie sobie piekny dzien https://i64.tinypic.com/hvdlrs.jpg
                                  • slo-miana Re: *** GRUDZIEN *** 04.12.15, 22:19
                                    mojej kuzynce Barbarce zlozylam juz zyczenia.
                                    poza powinnam zegnac sie wieczornie, tymczasem dobrnelam do watku po kilku gornych.
                                    jak malo kiedy siedze sobie, pisze,poczytuje tu i owdzie. jutro mam wolny dzionek, zamierzam leniuchowac do poludnia. potem ograne sie i pobiegne do tesciowej na imieniny.
                                    spijcie slodkosmile zaraz zgasze swiatlo i po cichutku oddale sie jak to mowi Kendo do alkowysmile
                                    • xystos Re: *** GRUDZIEN *** 05.12.15, 07:57
                                      06:52 spacerek-futrzak w plaszczyku
                                      mimo ze +2*C to odczowalne pate minus-
                                      wieje jak w przyslowiowym Kieleckiem.

Milego Dnia Zycze

ZEN
                                      • slo-miana Re: *** GRUDZIEN *** 05.12.15, 08:38
                                        dzien dobry w grudniowa sobote.
                                        nie wiem jak za oknem,musze uwierzyc Xystosowi na slowo.
                                        stacja TVP Kultura pokauje historie pierwszego Fiacika 500. dopiero teraz dowiedzialam sie co oznacza FIAT-Fabrica Italiano Automobile Torino. nigdy wczesniej nie zastanawialam sie czy nazwa ma jakies rozwiniecie. bardzo ciekawy program i disagne i rozwoju produkcji fiata.
                                        • jaga_22 Re: *** GRUDZIEN *** 05.12.15, 11:23
                                          Witajcie....http://smiles24.ru/data/smiles/smiles-privetstvie-341.gif
                                          Pogoda ładna 8st i słoneczko. A u Was Helga szaleje.
                                          Jaka to była radocha z pierwszego Fiacika na przedpłatę.
                                          A ja siedzę i czekam na księdza to robota nie idzie.
                                          Miłej soboty.
                                          • alfredka1 Re: *** GRUDZIEN *** 05.12.15, 13:17
                                            Jaguś, to wizyta sąsiedzka czy coś się stało ??sad(
                                      • pia.ed Re: *** GRUDZIEN *** 05.12.15, 12:43
                                        xystos napisał:
                                        > mimo ze +2*C to odczowalne pate minus- wieje jak w przyslowiowym Kieleckiem.

W Kielcach nigdy nie bylam i nie wiem jak tam wieje,
                                        ale moj maz kiedy po raz pierwszy przyjechal zima do Malmö, gdzie bylo 0 stopni C
                                        powiedzial, ze bardziej tu marznie niz na dalekiej polnocy Szwecji, skad pochodzi,
                                        przy -15 stopni C. sad

PS. Gdzies zamiescilam szwedzka tabelke o ile stopni wiatr o okreslonej predkosci
                                        obnoza temperature powietrza, ale teraz nie wiem jak ja znalezc ...
                                        jakie kluczowe slowa trzeba wpisac.
                                        • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 05.12.15, 13:16
                                          Witam Wszystkich na VISTULI.

Ogon Helgi dalej sobie swawolnie poczyna i wieje, i chmury deszczowe napedza.
                                          Wczoraj byla podobna pogoda, to chyba B.N. bedziemy mieli ze sniegiem?

Kendo przyjechala niespodziewanie szybko po swoj zxapomniany plaszcz i podwiozla mnie do sklepu, wrocialam prawie na styk przed "Maluszkiem". Wieje to pewnie nie bedzie chcial na czeste rundy wychodzic, wiec sie dogrzeje w domku, bo ostatnio tez mi i zimno,

*Jaga, no to ci dopiero Mruczek przed swietami trzeba sie trzymac za portfel, u nas taka wizyta z wyrwanie zeba pod narkoza dla zwierzaczka to ok. 2000,- koron.

**SLO-mianka, miala sobie przyjemnie na przyjeciu imieninowym i odpoczywa dzisiaj,

*Alfredka, w przeciwienstwie do Twoich przyjemnych spacerow nad Odra, nie moge sie tak relaksowac jak TY przy slonecznej pogodzie. Mam nadzieje, ze odpowiednio sie dotlenilas na deszczowe dni.

*Kendo, mam nadzieje ze dojechas szczesliwie do domku i wiatr cie nie sciagnal gdzies na pobocze, bo rzeczywiscie wieje mocno.

Ludziska w miescie mimo takiej pogaody, wszystkie miejsca parkingowe zajete,
                                          w planie mam upiec sobie piernik i korvstroganof zrobic, ale musze do sklepu po pomidorki w puszce, bo nie wiedzialam ze w domku juz sie zapas skonczyl, ale to skocze chyba do pobliskiego sklepu.

Samych przyjemnosci popoludniowych i wieczornych zycze, a jutro juz II niedziela ADWENTU.
                                          • pia.ed Re: *** GRUDZIEN *** 05.12.15, 13:35
                                            lusia_janusia napisała:

> *Jaga, no to ci dopiero Mruczek przed swietami trzeba sie trzymac za portfel, u
                                            > nas taka wizyta z wyrwanie zeba pod narkoza dla zwierzaczka to ok. 2000,- koron

To chyba prywatnie ... bo jak sie ma ubezpieczenie, to tak drogo nie moze byc ...
                                            Zen cigle chodzi z psem do weterynarza
                                            i gdyby maly zbieg tyle kosztowal, to Zen by juz dawno "z torbami poszedl" ...

• lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 05.12.15, 13:40
                                              *Pia, to zalezy gdzie sie ma ubezpieczonego pieska i co ono obejmuje, bo sa rozne alternatywy.
                                              • kendo Re: *** GRUDZIEN *** 05.12.15, 14:45
                                                witajcie,
                                                ech z pogoda,
                                                *Lusia,dotarlam do domu,w polowie drogi zaczelo wlasnie deszczem zacinac i wiacv niemilosiernie,
                                                jakos nie moge sie pozbierac,wszystko na opak robie,

miejcie sobie milo w weekendzik,
                                                narkoza tutaj kosztuje 800 kr dla zwierzaczka i jezeli robia jakas operacje to ubespieczalnia pokrywa,jezeli trzeba azury obciac dla bojacego sie psiuna to nic nie zwracaja...
                                                ostanio zaplac9lismy za Bobby niemal 8 tys,a pancio dostal tylko 3 ,5 tys spowrotem,
                                                premie chca wyskokie by wlasciceil psa placil a jak do wyplaty to nie za wszystko zwracja..
                                                https://i65.tinypic.com/6sxtew.jpg
                                                • kendo Re: *** GRUDZIEN *** 06.12.15, 10:30
                                                  witajcie niedzielnie,

noc okropna byla,
                                                  wialo strasznie az fundamety/dach chcialo rozwiac..

dla dzieci dzis radocha,bo Mikolja pod poduszke paczuszki wkladal..
                                                  tez sie cieszylam tego dnia kiedy mala bylam..
                                                  przemilego odpoczynku zycze
                                                  https://i67.tinypic.com/vzvkg2.jpg
                                                  • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 06.12.15, 10:49
                                                    *Kendo, jakie przyjemne wspomnienia, nawet patrzac na te obrazki, przywoluja prawdziwe zimy z dziecinstwa i ocekiwania na prezenty mikolajowe.

To prawda jakby nie patrzec, to pogoda u nas na miesiac czerwiec przyszlego roku, nieciekawie sie zapowiada, wietrznie i deszczowo.

"Maluszek" niedomaga z brzuskiem, na rzadko robi, corka gotuje mu ryz i ddorsza z marchewka i przyniesie jedzenia na caly dzien. Niby je co dzien prawie to samo, ale cos mu poszkodzilo, albo jakis niedobrych rzeczy nalizal podczas spaceru. Chociaz mu na to nie pozwalam, odciagam od tego zamiaru.

II NIEDZIELA ADWENTU - „Przygotujcie drogę Panu”

https://i63.tinypic.com/fbi1qu.jpg

W zdrowiu i pogodzie ducha zycze Wam Wszystkim spedzenia niedzieli,
                                                  • kendo Re: *** GRUDZIEN *** 06.12.15, 11:02
                                                    https://i66.tinypic.com/24e0wm8.jpg
                                                    *Lusia
                                                    i przypomnialas ,ze swieczke trza odpalic...ustawilam w salonie,wiec wieczorem do kolacji zapalam..

okropnie z tymi wiatrami...
                                                    Maluszek oby nie mial to co nasz psiunek...ale po ryzu z rybka powinno przejsc albo weling kukurydziany

milego odpoczynku..
                                                  • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 06.12.15, 11:41
                                                    *Kendo, wydaj mie sie, ze to nic groznego, bo wszystko chce jesc, i moze za duzo sobie podjadl u mnie,
                                                    bo i troszke chlebka z polska kielbasa w jeden dzien, pozniej na drugi dzien mialam nalesniki, to tez dorzucil do swego menu oprocz swojej porcji dziennej.
                                                  • jaga_22 Re: *** GRUDZIEN *** 06.12.15, 12:07
                                                    Witajcie...U mnie słonko 7st naprawdę fajnie.
                                                    Nigdy nie ubezpieczałam zwierzaków i trochę pieniędzy poszło,
                                                    ale u was to zdzierstwo.Mruczkowi dali tylko głupiego Jasia.
                                                    Jeden ząb wyrwali,a drugi słabo siedział to za jednego nic nie wzięli,
                                                    w sumie za wyrwanie, czyszczenie,zastrzyk przeciwzapalny i przeciwbólowy
                                                    zapłaciła 150 zł.Najwięcej wydajemy na Lenkę,bo prawie co m-c
                                                    od 50-100 zł. i tak do końca jej żywota,no i za endoskopię 400zł.
                                                    Miłej niedzieli i zdrówka Wam i zwierzaczkom. https://www.ajlawgifs.13tka.com/gify31/018.gif
                                                  • jaga_22 Re: *** GRUDZIEN *** 06.12.15, 12:21
                                                    Lusiu chciałam dopowiedzieć co do diety maluszka bo ma zaparcia.
                                                    Trzeba coś zmienić może makaron, bo ryż i marchew gotowana
                                                    wstrzymuje i daje się od biegunki.
                                                  • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 06.12.15, 12:25
                                                    *Jaga, no wlasnie bo on ma biegunki, na rzadko robi, w nocy u corki w lazience zalatwial sprawy, a wczoraj mnie 4 razy wywolywal na spacerki w ktotkim czasie.
                                                  • kendo Re: *** GRUDZIEN *** 06.12.15, 12:30
                                                    *Jagusia
                                                    z tego co Lusia pisala to maluszek ma rozwolnienie
                                                    wiec ryz ,jak najbardziej..

wet,tu starsznie drogi,
                                                    za zakropienie ucha wzieli cene calej buteleczki,jak skomentowalm to przy okienku,to powiedziala,ze to na wyplate dla weta..

tu dalej wiej nawet przez kaptur przewiewalo,

*Lusia
                                                    namysl sie dobrze,jakie chcesz zakupy do piatku,to zrobie,albo Cie zaboore bys sama sobie zakupila,bo pozniej wiesz,jak bedzie...

udanej niedzieli zycze https://i66.tinypic.com/2dmcf9u.jpg
                                                  • pia.ed Re: *** GRUDZIEN *** 06.12.15, 14:17
                                                    Nie znam sie na psach i kotach, ale dla ludzi z czulym zoladkiem, albo z biegunka
                                                    gotuje sie nie ryz, tylko kleik z ryzu, pewnie tylko na wodzie ...
                                                    bo normalnie ugotowany ryz moze mimo wszystko podraznic zoladek.
                                                    Tak dawno temu wyczytalam w starej polskiej "Encyklopedii Zdrowia".

• pia.ed Re: *** GRUDZIEN *** 06.12.15, 14:46
                                                    www.aftonbladet.se/nyheter/article21890953.ab

Dlugotrwaly huragan Helga narobil duzo wiecej szkod niz poprzedni ...
                                                    Jako powod podano, ze niz na polnocy Europy walczy z
                                                    wyzem nad Morzem Srodziemnym aby wyrownac cisnienie ...

Ulewne deszcze w okolicy Göteborga, 250 km na polnoc od Malmö,
                                                    spowodowaly, ze male strumyczki i strumyki wylaly na pola ...
                                                    Jest obawa, ze moga wylac na tory kolejowe
                                                    i jeszcze bardziej zaklocic kursowanie pociagow,
                                                    ktore i tak maja problemy z powodu zerwanych przewodow.
                                                  • pia.ed Re: *** GRUDZIEN *** 06.12.15, 14:53
                                                    Goscie ktorzy chcieli spedzic weekend na zamku zostali w niedziele rano ewakuowani,
                                                    bo zapora blisko zamku zaczela przepuszczac masy wodne.
                                                    14 zdjec

www.aftonbladet.se/nyheter/article21893533.ab
                                                  • slo-miana Re: *** GRUDZIEN *** 06.12.15, 16:20
                                                    dobry wieczor wszystkim.
                                                    zaczyna szarzec na dworku i wydaje sie,ze pozno juz,tymczasem dopiero ciut po 16.
                                                    bylam na krotkim spacerku. mam caly wolny dzien,nawet obiad mialam od wczoraj,ale slodkie leniuchowanie. niebawem bede szykowac łaszki na jutrzejszy jakze znowu pracowity dzien i znowu nowy tydzien.
                                                    wszystkiego dobrego na nowy tydzien, coraz blizej do swiat....
                                                    ps.Jagusia, to kolede juz mialas swiateczna ?????
                                                  • kendo Re: *** GRUDZIEN *** 06.12.15, 16:30
                                                    witajcie wieczornie niemal przybyla Vistulanki,

*Pia
                                                    no coz,wieje w dalszym ciagu,
                                                    i myslalam,ze bedzie zlamana nastepna choinka a to stoja wszystkie 5 szt,
                                                    poprzedni huragan zlamal jedna w polowie i jakis tak blizej naszej granicy spala nie wyrzadajac zadnej szkody,trzeba bedzie ja usunac..

*Slomko,
                                                    tez spacerki dwa zrobilam w niepogodzie,
                                                    rozruszalam zasiedziane "kostusie z wielka chcecia"

miejcie sobie mily wieczor.. http://i66.tinypic.com/zkod8g.jpg
                                                  • jaga_22 Re: *** GRUDZIEN *** 06.12.15, 18:52
                                                    Sloo no mam już po kłopocie.Wcześnie zaczynają żeby zdążyć.
                                                    Źle zrozumiałam o maluszku.Tu też piszą o kleiku ryżowym.

www.cafeanimal.pl/artykuly/porady/Zywienie-psa-z-zaburzeniami-pokarmowymi,4220
                                                  • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 06.12.15, 23:06

*Dziekuje kobietk,
                                                    "Maluszkowi" juz lepiej, 2x zjadl ryz gotowany+marchewka gotowana+dorsz gotowany i pognieciony, letni jedzonko w malych ilosciach i wieczorem lepiej, tylko raz sie chcial zalatwic od 12.30 do godz 22., tak ze moglam to zebrac woreczkiem.
                                                    ----
                                                    Serce miej otwarte dla wszystkich,
                                                    zaufaj niewielu
                                                    W. Shakespeare
                                                  • kendo Re: *** GRUDZIEN *** 07.12.15, 09:22
                                                    o,to Maluszek juz zdrowieje..dobrze,mniej wychodzenia na zimnice wietrzna..

witajcie,
                                                    slonce za oknem i mniej galezie sie ruszaja,
                                                    szkody jakos nas ominely w przeciwienstwie to innych obszarow,

zycze udanego dnia
                                                    swieta coraz blizej i "goracza przedswiateczta" tez sie nasila
                                                    https://i68.tinypic.com/2s154t1.jpg
                                                  • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 07.12.15, 09:23
                                                    >> Na święty Ambroży poprawią się mrozy. <<

>> Święty Ambroży zimy przysporzy. <<

Jak szybko ten czas leci, jak sie ma w swiadomosci duzo do zrobienia i nie jest sie w stanie temu sprostac. Mam nadzieje, ze juz niedlugo to bedzie mozliwe w moim przypadku.

Poniedzialek mamy dzisiaj sloneczko przyswieca +8,o C jak na grudzien to nietypowo cieplo.
                                                    W srodkowej Szecji stopien zagrozenia 3, poziom wody sie podnosi i wieje,wieje i pada deszcz.

Dzisiaj Kendo wybiera sie na zakupy to i ja korzystam bo mnie podrzuci tu i tam i przywiezie do domu.

Zycze Wam Wsystkim spelnionego poniedzialku w zdrowiu i optymistycznych nastrojach,
                                                  • kendo Re: *** GRUDZIEN *** 07.12.15, 09:33
                                                    *Lusia
                                                    tak dzis za oknem widac same "przyjemnosci"
                                                    mam nadzieje,ze udaa sie nam dzien dzisiaj..
                                                    spiesz sie powoli..mamy czas az do wieczora.. https://i65.tinypic.com/2a7yao4.jpg
                                                    Meav ze swa mamcia
                                                  • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 07.12.15, 09:43
                                                    *Kendo, i pomyslec ze uciekla od kostuchy, przez ponad godzine byla reanimowana,
                                                    rosnie na ladnego pieska i dobrze ze ja wziela wlasciciela od tej suki co ja urodzila.
                                                  • dorka556 Re: *** GRUDZIEN *** 07.12.15, 09:52
                                                    Witam, Lusia i Kendo zawsze znajdą fajny obrazek na czołówkę. Lubię tu zaglądać, nie tylko, aby poczytać, ale też by oko nacieszyć.
                                                    Wreszcie i tu nad morzem, wypogodziło się, niestety jak zwykle wieje. Pod tym względem wolę Podhale z ciepłym halniaczkiem. Wyruszam by łyknąć świeżego, jodowanego powietrza.
                                                    Miłego poniedziałku i całego, nowego tygodnia.
                                                  • jaga_22 Re: *** GRUDZIEN *** 07.12.15, 10:02
                                                    Cześć https://liubavyshka.ru/_ph/80/2/622008367.gif... udanego dnia i załatwienia wszystkich formalności,zakupów.
                                                    U mnie też ciepło 9st,ale okropnie pochmurno,muszę sobie znaleźć jakieś zajęcie

https://th.interia.pl/40,oiobywatel,1ac76a81270924/4ef07630e7948_430.jpg
                                                  • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 07.12.15, 10:07
                                                    *Dorka, dziekuje, teraz to tylko Kendo dba o wystroj szpalty z obrazkami, ja jakos nie mam sily nawet na myslenie.
                                                    Wiatry nad morzem sa rozne zalezy z ktorego kierunku wieja, lubie spacerowac na plazy jak wieje od morza, to wiecej jodu sie nalykam. Mam nadzieje, ze sie odpowiednio ubierzesz na ta eskapade.

*Jaga, dziekuje, pieski urocze i jak i twarzowo w tych kolorach. Mam nadzieje, ze przyjdzie Ci jakas kreatywna mysl do glowy i nie bedziesz sie nudzila podczas calego dnia,

Przyjemnego dnia Wam zycze.
                                                  • kendo Re: *** GRUDZIEN *** 07.12.15, 10:20
                                                    *Jaga/Dorka
                                                    witajcie i dziekuje za...
                                                    spacery nadmorskie lubie,ale jakos nie podrodze mi bylo w tym roku,
                                                    Jagusi psiunki mikolajowe przeslodkie..
                                                    a w domu przed swietami zawsze cos ciekawego sie wymysli do zrobienia,
                                                    moje okna Helga zafajtala ze az okropnosci...

*Lusia,
                                                    tak,Meaw ladnie sie rozwija przy dwoch mamciach a jak odwiedzila rodzenstwo,to niewiele sie od nich roznila wzrostem i sila...

miejcie sobie udany/przyjemny dzionek
                                                    https://i63.tinypic.com/2dw5dm1.jpg
                                                  • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 08.12.15, 09:17
                                                    Witam wtorkowo w II tydzien Adwentu.
                                                    Pogodowo nieszczegolnie za oknem, pochmurno i chyba zanosi sie na jakies opady najprawdopodobniej deszczu bo jest az +5 na zewnatrz.

Wczoraj posprawdzalam w kilku sklepach lamy ale chyba pojde i kupie ta co juz upatrzylam
                                                    w miescie, bo nic innego nie znalazlam.

Zycze Wam przyjemnego dnia w zdrowiu.
                                                  • kendo Re: *** GRUDZIEN *** 08.12.15, 09:38
                                                    *Lusia
                                                    nowe desajny lamp nawe wzglede,
                                                    jednak cena ich to absurd,tylko dlatego ,ze na czasie
                                                    widac juz nawet na moim okregu ludzie sobie pozmieniali na te "nowoczesne"

tak,za oknem nieszczegolnie
                                                    oby tylko nie wialo i nie deszczylo,

samych przyjemnosci zycze https://i67.tinypic.com/25z6r95.jpg
                                                  • slo-miana Re: *** GRUDZIEN *** 08.12.15, 11:51
                                                    dzien dobry bardzo !
                                                    przybieglam sie przywitac, znalazlam chwile oddechu.
                                                    u mnie fajna pogoda, na plusie 8 stopni, bezdeszczowo.
                                                    siedzew ciuchutkim pokoiku, moge uporzadkowac mysli i zaczac pisac protokol.
                                                    wszytskiego dobrego na wtorek.
                                                  • jaga_22 Re: *** GRUDZIEN *** 08.12.15, 12:22
                                                    Witam dosyć późno,bo dziś dużo spędzam w kuchni.
                                                    Zaplanowałam na dziś pierogi i uszka.
                                                    Śliczne są te krasnale i w ogóle cała wizytówka świąteczna.
                                                    Święta idą dużymi krokami,a ja jeszcze muszę dokupić prezenty.
                                                    Miłego dnia https://liubavyshka.ru/_ph/51/2/418117916.gif
                                                  • kendo Re: *** GRUDZIEN *** 08.12.15, 14:03
                                                    *Jagusia-dziekuje,
                                                    krasnale beda na lata,moze w innym miejscu nawet,
                                                    ja juz u Mamy chyba zaczne cos lepic bo w piatek zmykam,

*Slomko
                                                    przed switami dobra taka cisza prackowa,
                                                    mozna wiele spraw w spokojnosci przeanalizowac,

miejcie sobie udany dzionek i smakowitych uszek/pierogow zycze.
                                                    https://i68.tinypic.com/2wpiedg.jpg
                                                  • pia.ed Re: *** GRUDZIEN *** 08.12.15, 16:45
                                                    kendo napisała:

... w piatek zmykam ...

Jak wytrzymasz tyle czasu bez Bobby, przeciez bedzie za Toba tesknil, i pomysl ze moze zachoruje... bo ostatnio cos slabiutki ...

• kendo Re: *** GRUDZIEN *** 09.12.15, 09:26
                                                    pia.ed napisała:

> kendo napisała:
                                                    >
                                                    > ... w piatek zmykam ...

>
                                                    >
                                                    > Jak wytrzymasz tyle czasu bez Bobby, przeciez bedzie za Toba tesknil, i pomys
                                                    > l ze moze zachoruje... bo ostatnio cos slabiutki ...

jakos wytrzymam,jak poprzednie razy,
                                                    chory to on juz jest Pia,
                                                    zaczynaja sie badanie jego juz od 14 grudnia..
                                                    pierwszy dzien poteskni,nawet nie bedzie jadl,
                                                    na drugi dzien bedzie sie juz przelamywal..
                                                    badzimy zawsze dobrej mysli.
                                                  • pia.ed Re: *** GRUDZIEN *** 08.12.15, 16:39
                                                    jaga_22 napisała:

> Witam dosyć późno,bo dziś dużo spędzam w kuchni.
                                                    > Zaplanowałam na dziś pierogi i uszka.

Napisz mi, jak z Twoimi bolacymi nogami i chyba tez krzyzem, mozesz robic pierogi i uszka? Czy walkujesz, kroisz i nadziewasz je na siedzaco???

• greis52 Re: *** GRUDZIEN *** 08.12.15, 18:16
                                                    witajcie, pracowicie na vistulismile,
                                                    świąteczne przygotowania w pełni,
                                                    dbajcie o zdrowie bo ono najważniejsze,
                                                    udanych wypieków i uszek i pierożków...
                                                  • slo-miana Re: *** GRUDZIEN *** 08.12.15, 19:26
                                                    a ja zaraz zrobie liste na zakupy,czas juz zaczac kupowac.
                                                    kiedys muselismy objezdzac dwa rodzinne domy podczas swiat,dzisiaj sytuacja sie odwrocila, nasze dzieci objezdzaja,a ja wigilie robie u siebie. kiedys bywalam u rodzicow,teraz rodzice bywaja u mnie.
                                                  • jaga_22 Re: *** GRUDZIEN *** 09.12.15, 09:23
                                                    Witajcie... Od początku kiedy dzieci poszły na swoje wszystkie święta są u mnie.
                                                    Na BN zwykle syn z rodzinką jadą na Śląsk do teściów.
                                                    Pia zaraz się biorę za ciasto na pierogi,bo wczoraj nie dałam rady ,
                                                    zrobiłam tylko uszka. Ciężko robić ciasto bo rękami to robię,a paluchy bolą.
                                                    jak już wyrobię to siedząc wykrawam i nadziewam,a mąż zabiera i gotuje.
                                                    Odpoczywam w drugi dzień świąt.Pomalutku codziennie coś się zrobi
                                                    i będzie OK.
                                                    Miłego Wam dnia,życzę zdrówka i lepszej pogody niż u mnie https://dodatkii.net/emotki/37.gif
                                                    http://i66.tinypic.com/210lfsp.jpg
                                                  • kendo Re: *** GRUDZIEN *** 09.12.15, 09:32
                                                    tez planuje wczesniej swietaczne zakupy i ich przygotowywanie,jak mam byc w domu,

pierogi wywalkuje ciasto i na siedzaco reszte robie,czasami pancio pomaga kleic..

witajcie Zalogo,
                                                    moze bedzie wzglednie dzis,bo do Lusi mam skoczyc,
                                                    wczoraj dostala juz "baklonik-rulator" by pewnie na ulicy sie czula idac,"
                                                    musze udokumentowac zdjeciem do "kroniki rodzinnej"

miejcie sobie udany dzionek,to moje psie z poprzednich lat
                                                    https://i66.tinypic.com/28v96kx.jpg ,jakos nie lubi byc "przebierany"
                                                  • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 09.12.15, 09:51
                                                    *Kendo, przystojnie Boby wyglada w czapce mikolajowej.
                                                    ;Kendo, *Jaga, macie dobrych pomocnikow do klejenia uszek pierogow,
                                                    ja tego nie robilam, ostatnio jakos gotowe kupilam i przezylam.

W nocy padalo, mokro, ale nie jest pochmurno, moze wyjdzie pare promyczkow
                                                    slonca zza chmur.

Wlasnie Kendo ma przyjechac i bedzie mnie eskortowac po miescie, a ja z "ruratorem"
                                                    probe chodzenia robic. Chociaz wczxoraj sama poszlam do pobliskiego sklepu i od miesiaca
                                                    zobaczylam widnokregi wokol siebie, bo ostatnio to z nosem przy ziemi chodzilam i na bokach i przed soba daleko nie widzialam.

O zdrowie jak zawsze musimy dbac, uodparniac od roznych wirusow i bakteri.

Miejcie sobie przyjemnie w srode, w kuchni, w pracy i gdzie tam bedziecie i co
                                                    robic macie, niech Wam przyjemnosc to sprawia.
                                                  • pia.ed Re: *** GRUDZIEN *** 09.12.15, 10:04
                                                    lusia_janusia napisała:

Kendo ma przyjechac i bedzie mnie eskortowac po miescie, a ja z "ruratorem"
                                                    probe chodzenia robic. Chociaz wczxoraj sama poszlam do pobliskiego sklepu i od
                                                    miesiaca zobaczylam widnokregi wokol siebie, bo ostatnio to z nosem przy ziemi chodzilam
                                                    i na bokach i przed soba daleko nie widzialam.

Co za choroba Cie dopadla? Czy to skutki tej na ktora zachorowalas w Polsce???
                                                    Myalalam ze juz jestes zdrowa ... I jak sobie dasz rade kiedy kendo wyjedzie?

• lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 09.12.15, 10:09
                                                    *Pia, przykro mi o tym pisac, ale borykam sie z zawrotami glowy, co jest przyczyna
                                                    uszkodzenia "balansu rerwu" (po polsku to blednik?) polpasiec mi uszkodzil, chodze na
                                                    gimnastyki zeby trenowac balans, ale nie wiem czy mi to pomaga, bo w domu tez sama ciwicze?.
                                                  • pia.ed Re: *** GRUDZIEN *** 09.12.15, 10:56
                                                    lusia_janusia napisała:

.... borykam sie z zawrotami glowy, co jest przyczyna uszkodzenia "balansu nerwu"
                                                    (po polsku to blednik?)

Lusiu, takie "zapalenie nerwu" w lewym uchu przeszlam pare miesiecy temu,
                                                    nie bylo niczym spowodowane, po prostu przytrafilo sie ...
                                                    ale dzieki dziesieciodniowej kuracji penicylinowej w "konskich dawkach"
                                                    po pieciu dniach po raz pierwszy moglam wsiasc na rower ...

Co prawda kiedy sie zatrzymalam na placyku przed Opera i postawilam noge na ziemi,
                                                    to natychmiast stracilam rownowage: rower upadl ... a ja na niego ...

Zaraz podeszlo kilku mlodziencow z zapytaniem czy nic mi sie nie stalo,
                                                    podniesli mi rower i pomogli mi wstac, a ja sie strasznie wstydzilam!!!

Juz nie wsiadlam na rower tylko poszlam dalej trzymajac sie roweru.
                                                    Nastepnego dnia pojechalamdo miasta samochodem, bo laryngolog na akucie dokad zawiozla mnie karetka pogotowia, powiedzial ze samochodem moge jezdzic!

PS. Napisze potem jak sie ta choroba nazywa po szwedzku, bo znajoma przyjechala z Polski i musze odebrac zakupy, a takze kupic swieczniki i stojaca gwiazde do okna w salonie.

• kendo Re: *** GRUDZIEN *** 09.12.15, 10:08
                                                    *Lusia
                                                    jakos nie lubi nowych ubranek,udalo mi sie jednak ,
                                                    wlasnie siedze i mysle sie zebrac,ale chyba po spacerku zaraz w auto wsiade i wpadne..

chyba odpowiednia pora,bo jakos wczoraj nie domowilysmy dokladnej godz.
                                                    sloneczko wyglada,wiec osuszy wode na ulicy.
                                                    https://i66.tinypic.com/28v96kx.jpg tu nawet w swiatecznych butkach,tylko chwilka i je zrzucil..

miejcie sobie dobrze
                                                  • pia.ed Re: *** GRUDZIEN *** 09.12.15, 10:25
                                                    jaga_22 napisała:

> jak już wyrobię to siedząc wykrawam i nadziewam,a mąż zabiera i gotuje.

Mnie "paluchy nie bola", ale bola ramiona ... Tego unikam wyrabiajac ciasto w specjalnym kuble po mace, oczywiscie moglaby byc miska. Kleczac na podlodze nie nadwyrezam ramion ani krzyza. Problem zaczyna sie potem, bo nie moge dopasowac wysokosci krzesla do wysokosci stolu, a zbytnie podniesienie rak powoduje bole.

• kendo Re: *** GRUDZIEN *** 09.12.15, 11:13
                                                    pia.ed napisała:

Problem zaczyna sie potem, bo nie moge dopas
                                                    > owac wysokosci krzesla do wysokosci stolu, a zbytnie podniesienie rak powod
                                                    > uje bole.
                                                    >
                                                    a nie mozesz zadzwonic do komuny i dostaniesz krzeslo regulowane na wysokosc i pod ramiona te wsparcia,
                                                    przywioza,wizyta terapeutki kosztuje zdaje sie 160 ;-
                                                    ustawi Ci,jak chcesz i da dalsze instrukcje..
                                                  • pia.ed Re: *** GRUDZIEN *** 09.12.15, 12:19
                                                    ANI MI TO NAWET DO GLOWY NIE PRZYSZLO ... PRZECIEZ MOJA SIOSTRA W LINKÖPING JEST ARBETSTERAUPEUT I WLASNIE TAKIE RZECZY PRZYDZIELA ...

> a nie mozesz zadzwonic do komuny i dostaniesz krzeslo regulowane na wysok
                                                    > osc i pod ramiona te wsparcia,
                                                    > przywioza,wizyta terapeutki kosztuje zdaje sie 160 ;-
                                                    > ustawi Ci,jak chcesz i da dalsze instrukcje..

• jaga_22 Re: *** GRUDZIEN *** 09.12.15, 12:50
                                                    Pia,mnie też rozbolały ramiona,nawet miałam sobie wysmarować,ale już po pierogach i jest mi lepiej.W nocy też mnie bolały,
                                                    a na wznak nie umiem spać.Też różnie kombinuję ze stołkami
                                                    jak coś muszę robić na siedząco,bo stół za wysoki.Mam fotel w kuchni , stawiam naprzeciw taboret i mogę robić.
                                                    Lusiu bardzo mi Ciebie szkoda nie wiedziałam,że aż takie masz powikłania.
                                                    Uszkodzenie błędnika to po szwedzku bruten labyrint
                                                    Jak sobie poradzisz bez Kendo?
                                                  • pia.ed Re: *** GRUDZIEN *** 09.12.15, 16:32
                                                    Jaga, przetlumaczylas z googla ... ha, ha, ha ...
                                                    uszkodzenie blednika na zlamany labirynt wink

labirynt (pol.) = labirynt (sv.)

Zaraz znajde te moja chorobe, choc zapomnialam juz jak sie dokladnie nazywa.
                                                  • kendo Re: *** GRUDZIEN *** 09.12.15, 17:37
                                                    hi.hi "zlamany labirynt"
                                                    naprawde z Lusi balansem jest zle,
                                                    dzis bylysmy w miescie szlo sie z balkonikiem OK,
                                                    spotkalysmy znajoma i puscila sie balkonika i za chwle leci na sciane...
                                                    zrobilam fote ,jak wychodzilysmy do miasta w korytarzu,pozniej wkleje..

ja sobie poduchy.jaski pod rece podkladam w lozku...

milego wieczoru https://i64.tinypic.com/2rrw9oh.jpg
                                                  • pia.ed Re: *** GRUDZIEN *** 09.12.15, 17:40
                                                    www.netdoktor.se/allmant/artiklar/virus-pa-balansnerven-vestibularisneurit/

Moja choroba po lacinie ma nazwe vestibularisneurit ... czyli" wirus na nerwie balansu".
                                                    Zaczyna sie bardzo gwaltownie i ja mialam klasyczne objawy ...

Siedzialam na kanapie i nagle poczulam ze chce mi sie wymiotowac.
                                                    Pobieglam do lazienki, wymiotowalam do sedesu z przerwami 10 minut i juz nie udalo mi sie podniesc z podlogi w lazience!

Poczolgalam sie do komputera, zeby znalezc jakas pomoc, i stwierdzilam ze litery z wielka szybkoscia kreca sie w prawa strone (to bylo prawe ucho nie lewe).

Zamknelam komputer i poczolgalam sie do lozka ... dalej widzialam "widoki z karuzeli"...
                                                    Zaczelam podejrzewac ze to moze jest objaw wylewu krwi do mozgu, ale przy wylewie powinnam miec zaburzenia mowy, a nie mialam.

Zadzwonilam na informacje medyczna "117" i tam pielegniarka nie postawila mi diagnozy
                                                    (bo tego jej nie wolno!), ale powiedziala ze musze natychmiast jechac na ostry dyzur do szpitala i zamowila mi karetke. Byl wieczor, przetrzymali mnie tam 14 godzin, do przedpoludnia, zrobili rentgen magnetyczny, ktory wykluczyl wylew krwi do mozgu ...
                                                    Za skorzystanie z ostrego dyzuru wystawiono mi rachunek na 450 kr, taka jest cena!

To jest tylko polowa historii, bo z powodu zaniedbania przy zmianie dyzurnych
                                                    wyslano mne do domu bez postawienia diagnozy i bez lekarstwa,
                                                    wiec tego samego dnia po poludniu znow pojechalam na ostry dyzur
                                                    (nastepne 450 kr) i od razu powiedzialam, ze zostalam zbadana przez interniste,
                                                    a chyba potrzebuje laryngologa, bo mam silne zaburzenia rownowagi.

Tym razem lekarz obiecal, ze natychmiast zadzwoni i rzeczywiscie zadzwonil ...
                                                    Laryngolog przyszedl po pieciu godzinach z sasiedniego budynku, bo byl zajety.
                                                    Bardzo dokladnie mnie zbadal i przepisal chyba kortisol (nie penicyline jak mi sie wydawalo na poczatku bo przeciez to byl wirus) ... Jedyne co pamietam, to ze bylo to samo lekarstwo ktore znajomy emeryt mial na astme!!!

Tym razem lezalam 11 godzin, i caly czas na kroplowce, bo bylam wyglodzona i wysuszona. Przez zawroty glowy mdlilo mnie i nic nie moglam jesc ... Wypisali mnie w srodku nocy, bo potrzebowali miejsc.

• jaga_22 Re: *** GRUDZIEN *** 09.12.15, 17:52
                                                    Aaa bo ja wpisałam uszkodzony błędnik.Znalazłam szwedzki tłumacz
                                                    i też mi przetłumaczył bruten labyrint
                                                    Teraz wpisałam słowo vestibularisneurit i wyszło
                                                    zapalenie nerwu przedsionkowego
                                                    Pia ależ Ty horror przeżyłaś,dawno to było? a powiadomiłaś syna?
                                                  • jaga_22 Re: *** GRUDZIEN *** 09.12.15, 17:54
                                                    Doczytałam,że parę m-cy temu.I nic nie pisałaś.
                                                  • kendo Re: *** GRUDZIEN *** 09.12.15, 18:50
                                                    jaga_22 napisała:

> Doczytałam,że parę m-cy temu.I nic nie pisałaś.

tez nie zauwazylam wpisu Pi dotyczacego chorego ucha czy powiklan z tym zwiazane..
                                                    dobrze,ze teraz juz OK,

mam nadzieje,ze i Lusia dojdzie do siebie...uffffffffff..uciazliwa bardzo taka przypadlosc,a taka byla aktywna ...
                                                  • pia.ed Re: *** GRUDZIEN *** 09.12.15, 23:24
                                                    > jaga_22 napisała:

> > Doczytałam,że parę m-cy temu.I nic nie pisałaś.

Nie pisalam, bo nie mam zwyczaju sie "wywewnetrzniac" ...
                                                    dopiero w zwiazku z choroba Lusi zdecydowalam sie napisac.

• dorka556 Re: *** GRUDZIEN *** 10.12.15, 08:14
                                                    Pia, przeżyłaś horror.
                                                    Gdybym komuś opowiedziała, jak służba zdrowia traktuje chorych w Szwecji, nikt by mi nie uwierzył a gdyby to dotarło do prasy, wszystkie gazety miałyby co pisać.
                                                  • pia.ed Re: *** GRUDZIEN *** 09.12.15, 22:40
                                                    jaga_22 napisała:

> Teraz wpisałam słowo vestibularisneurit i wyszło zapalenie nerwu przedsionkowego.

Podalam to lacinskie slowo, abys wkleila je na polskim google, np. pytajac sie "Co oznacza slowo vestibularisneurit "? i wtedy zobaczysz, jak sie ta choroba nazywa po polsku ... Tlumaczenia gogle czasem sa dobre, ale najczesciej smiechu warte wink

Pia ależ Ty horror przeżyłaś, dawno to było? a powiadomiłaś syna?

Syn o niczym nie wiedzial ... bo na kazda moja wzmianke ze jestem chora odpowiada,
                                                    ze nie moge byc chora, bo przeciez nigdy wczesniej chora nie bylam!

Nie pamietam dokladnie kiedy to bylo, ale musialo byc na wiosne, bo strasznie zmarzlam na noszach w drodze do karetki stojacej po drugiej stronie ulicy, i w karetce bo mnie nawet kocem nie przykryli, a mialam na sobie bluzke z krotkimi rekawkami ...

Na moje narzekanie ze mi zimno odpowiedzieli, ze niedlugo bedziemy w szpitalu!
                                                    Podejrzewam, ze nie bylam przypadkiem "naglym", wiec przyslano po mnie karetke transportowa. W normalnej karetce tak by mnie nie potraktowano.
                                                  • pia.ed Re: *** GRUDZIEN *** 09.12.15, 22:57
                                                    Pytalam sie na google.pl ale bez skutku.
                                                    Na szwedzkim google znalazlam artykul z rysunkiem, a takze potwierdzenie,
                                                    ze moje objawy latwo bylo pomylic ze "stroke" czyli wylewem krvi do mozgu.
                                                    W szpitalu szybko to wykluczono za pomoca rentgenu magnetycznego.

www.yrsel.com/ywp/vestibularisneurit-virus-pa-balansnerven/

Yrsel = zawroty glowy
                                                  • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 10.12.15, 09:41
                                                    *Pia, to Ci wspolczuje, bo ja przeszlam prawie to samo, to wiem co to znaczy, ale nie zwracalam, jakos powstrzymywalam te odruchy, zeby nie przestraszyc mamy.

A w szpitalu bylam na SORS chyba tak to sie nazywa przez 5 godz, mnie trzymali, z przebadaniem przez laryngologa - ktory stwierdzil juz przechodzacy polpasiec, rentgen magnetyczny z kontrastem- tez wykluczony wylew, badanie neurologiczne. Bez zadnych lekow, tylko
                                                    kontynuacja od lek.co pomylil diagnoze z zapaleniem ucha i poprawil dalsze leczenie o 18 zastrzykow m,in, 3 zastrzyki z kortizonem + 5 zastrz,vit.B15 i jeszcze jakies inne 10 szt. szlam co dzien na te klocia, a pozniej na rehabilitacje, przez 10 dni. Przychodzilam tak zmeczona ze lezalam prawei 2 godz. jak nalesnik nie mogac sie ruszyc z zawrotami glowy.

Teraz tutaj chodze na rehabilitacje tylko cwicze rownowage, mowia zo to przejdzie.
                                                    Wczoraj chodzilam z balkonikiem, co mnie denerwowalo, bo musialam uwazac na ludzi, zebym im po nogach nie najechac, ale za to horyzonty daleko moglam ogladac, bo trzymalam sie wozeczka i glowa krecilam na prawo i lewo w zwolnionym tempie, zeby nie wywolywac odruchow wymiotnych.
                                                    I tak po malu chyba dochodze do rownowagi pionowej.
                                                  • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 10.12.15, 09:45
                                                    WITAM WAS WSZYSTKICH
                                                    Juz przyszlam po gimnastyce i nastepna kawke popijam, mam zadane dalsze cwiczenia do domu gdzie skrupulatnie bede je cwiczyc.

Za oknem poki co pochmurno +7oC.
                                                    Chyba jakos musze sie zebrac do kupy i upiec swoje grahamowe bulki, obiad juz mam gotowy, corka mi przyniosla,

Samych dobrych zdarzen zycze w zdrowiu i slonecznej pogodzie.
                                                  • kendo Re: *** GRUDZIEN *** 10.12.15, 09:47
                                                    *Dorka,
                                                    o tak,wszyscy mysla,ze w Szwecj wszystko perfek,
                                                    slybny pol roku po bajpasie wyladowal na pogotowiu i tez go wypisali w srodku nocy,
                                                    zadzwonili by przyjechac po niego,bo opanowali wysokie cisnienie,to po co pacjet bedzie zajmowal lozko do rana..

witajcie Zalogo,
                                                    dzis Noblowskie "atrakcje w telewizorni"
                                                    moze bede miec czas na obejzenie..
                                                    miejcie sobie udany dzionek, https://i65.tinypic.com/smca3a.jpg
                                                  • alfredka1 Re: *** GRUDZIEN *** 10.12.15, 09:51
                                                    Przezylismy TO w Zakopanem . U corki /pracowala w szpitalu/ takie same objawy, już ja chcieli do Krakowa helikopterem dostarczyć ale madry, stary laryngolog postawil diagnozę.
                                                    Pozdrawiamy Pia smile)
                                                  • greis52 Re: *** GRUDZIEN *** 10.12.15, 10:13
                                                    spokojnych przedświątecznych dni życzę!

• jaga_22 Re: *** GRUDZIEN *** 10.12.15, 10:17
                                                    Witajcie Miło,że Lusi się poprawia i pomału odzyskasz pion.
                                                    Słonko prześwituje przez chmurki to dobre i to.Dalej 5st.
                                                    Piję kawę ,zrobiłam jedno pranko i coś muszę zrobić żeby być do przodu.
                                                    Miłego dnia i doczekajmy N.R w zdrowiu.
                                                  • kendo Re: *** GRUDZIEN *** 10.12.15, 10:21
                                                    witajcie
                                                    Alfredka/Greis/Jaga
                                                    z Lusia sie minelam we wpisach..

tez mam zaplanowany dzionek
                                                    i zmykam by realizowac plan..

milego/udanego dnia
                                                  • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 10.12.15, 10:43
                                                    *Jaga, *Kendo, jakbym tylko siedziala, czy lezala biernie, to nie wiem kiedy by mi to przechodzilo, ale sie wytezam i pracuje nad kazdym jednym ruchem, zeby jak najszybciej byc w dawnej formie, co dopiero teraz doceniam, ze nie mialam najgorzej?....
                                                  • kendo Re: *** GRUDZIEN *** 10.12.15, 11:08
                                                    ciekawe czy Pia miala jakies zabiegi/gimnastyki??
                                                  • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 10.12.15, 11:19
                                                    *Kendo, Pia nic o gimnastyce nie pisze, chyba juz dawno jej minely te
                                                    zawroty glowy.

Ja dzisiaj dostalam nowe cwiczenia do domu i spotkanie po swietach.
                                                  • alfredka1 Re: *** GRUDZIEN *** 10.12.15, 15:16
                                                    Choroba corki dotyczyła choroby Pii ..
                                                    pozdrawiam Lusię i Pię /jak Cie odmieniać kochanie?/
                                                  • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 10.12.15, 15:23
                                                    Ja sie dowiem 5 grudnia co to za choroba naprawde mnie dosiegla, bede miala spotkanie ponownie z laryngologiem,
                                                    Jak pierwszy raz ja spotkalam w szpitalu to powiedziala, ze nie ma zadnego lekarstwa, tylko cwiczenia balansu. Wiec cwicze..
                                                  • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 10.12.15, 16:02
                                                    https://i65.tinypic.com/x6fxy.jpg

Spodobala mi sie ta pocztowka swiateczna z pieskiem
                                                    w tle z hodowli SDP w USA.
                                                  • pia.ed Re: *** GRUDZIEN *** 10.12.15, 23:16
                                                    alfredka1 napisała:

> Choroba corki dotyczyła choroby Pii ..
                                                    > pozdrawiam Lusię i Pię /jak Cie odmieniać kochanie?/

To jest szwedzkie imie i nie odmienia sie ...W jezyku szwedzkim wlasciwie nie ma przypadkow,
                                                    oprocz Biernika, ktory oznacza, ze cos jest czyjego, do kogos nalezy ...
                                                    i wtedy do imienia czy nazwiska dodaje sie literke "s" - tak jak w jezyku angielskim ...
                                                  • pia.ed Re: *** GRUDZIEN *** 10.12.15, 16:24
                                                    Moja choroba, ktorej nazwe lacinska napisalam,
                                                    nie byla zwiazana z polpascem ...
                                                    nie mialam paralizu twarzy jak Lusia ...
                                                    i tylko na kartce napisano mi cwiczenia
                                                    ktore mialam sama zaczac wykonywac
                                                    po pieciu dniach od poczatku choroby.

Zadnego z cwiczen nie robilam, bo polegaly np. na potrzasaniu glowa,
                                                    co powodowalo nowe zawroty glwy ... wiec dalam sobie z tymi spokoj.

Odruchy wymiotne byly wylacznie na samym poczatku
                                                    i nigdy sie juz nie powtorzyly.
                                                    Zawroty glowy zaczely ustepowac po czterech dniach,
                                                    ale juz 3-go dnia moglam wyjsc na ulice trzymajac sie roweru uzywajac go jako rollatora.

Wczesniej pisalam, ze 5-go dnia odwazylam sie wsiac na rower i jechalam po chodniku(!) bez problemu, ale zatoczylam sie i upadlam kiedy na placyku przed Opera zsiadajac postawilam na ziemi prawa noge, po chorej stronie. Gdybym postawila najpierw lewa noge, to chyba bym nie upadla...

10-go dnia, zgodnie z prognoza, bylam calkowicie wyleczona smile

Tak wiec moje objawy roznily sie bardzo od objawow lusi ... bo mialysmy dwie rozne choroby.

• lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 10.12.15, 16:34
                                                    *Pia, dokladnie, tak jest, jak rozne choroby moga sie umiejscawiac np, w uchu czy oku, bo pielegniarka co robila mi zastrzyki to ma co 2 lata polpascia w oku.
                                                  • kendo Re: *** GRUDZIEN *** 10.12.15, 17:02
                                                    o strasznosci z tymi chorobskami
                                                    *PIa,mialas faktycznie szczescie chorobowe,ze sie szybko usunelo z Ciebie...
                                                  • pia.ed Re: *** GRUDZIEN *** 10.12.15, 23:08
                                                    lusia_janusia napisała:

... ma co 2 lata polpascia w oku.

Polpasca w oku? wink Znajoma miala polpasca, ale na brzuchu ...

• lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 11.12.15, 09:16
                                                    *Pia, niestety polpasiec moze byc w roznych miejcach ciala.

Witam WSZYSTKICH. za oknem jeszcze pochmurno, +6,oC na zewnatrz i wieje jak zwykle mrozno.

KENDO dzisiaj juz sie wybiera na urlop - szczesliwej drogi i spokojnej zycze.

A dla nas spokojnego piatku.
                                                  • kendo Re: *** GRUDZIEN *** 11.12.15, 09:26
                                                    *Lusia
                                                    dziekuje za "droge"

no jakos nieprzyjemnie za oknem/mokro
                                                    a samochod musze na myyjce umyc z waxem.

udanego patku..https://i64.tinypic.com/24o84yo.jpg
                                                  • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 11.12.15, 09:54
                                                    *Kendo, pomyslec zjesc tyle czekoladek, to dopiero pasek w spodniach peknie, mam nadzieje, ze te czekoladki wystarcza az do Nowego roku w styczniu?....hhhiiii...Ja sie rzucam na chlebki marcepankowe te w fioletowych zlotkach.
                                                  • jaga_22 Re: *** GRUDZIEN *** 11.12.15, 10:57
                                                    Witam... Miłego dnia Wszystkim życzę i bez problemów.
                                                    U mnie piękne słonko,bałwanek tylko na obrazku.
                                                    https://lh3.googleusercontent.com/-EpYwmZXkwFg/TvIwBPfMtKI/AAAAAAAABY4/ld4FGqpEFF8/s400/mery-christmas-3.gif
                                                    http://i66.tinypic.com/210lfsp.jpg
                                                  • pia.ed Re: *** GRUDZIEN *** 11.12.15, 20:49
                                                    kendo napisała:

> Samochod musze na myyjce umyc z waxem ...

Po co masz myc? Kto bedzie nim jezdzil? Chyba nie Twoj mezulek,
                                                    bo jemu lekarze kazali odpoczywac.
                                                    Co bedzie jak straci przytomnosc za kierownica?
                                                    Podczas Twego wyjazdu chyba Wasz syn zajmie sie ojcem,
                                                    a on ma samochod ...

• lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 12.12.15, 08:16
                                                    *Jaga, przypomina o prawdziwej zimie z kolorowym swiatecznym balwankiem, piernikami, ktorych tutaj szczegolnie na B.N duzo sie sprzedaje w sklepach i zjada.

WITAJCIE w 3 sobote Adwentu
                                                  • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 12.12.15, 08:37
                                                    https://i66.tinypic.com/w7o55f.jpg
                                                    Za szybko kliknelam w pierwszym wpisie.
                                                    Kendo juz w Polsce, czeka na nastepny autobus w dalsza droge.

Spokojnego weekendu w oczekiwaniu na snieg.
                                                  • dorka556 Re: *** GRUDZIEN *** 12.12.15, 08:47
                                                    Witam sobotnio.
                                                    Kendo życzę miłego pobytu w Polsce a Tobie Lusiu szybkiego powrotu do zdrowia.
                                                    Za oknem pada, niestety muszę wyjść z domu. Najchętniej z książeczką w ręce 'zaległabym' na kanapie. Czytam teraz 'Dom duchów' Allende.
                                                    Miłego weekendowania.
                                                  • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 12.12.15, 09:01
                                                    *DOrka, dziekuje w imieniu Kendo.

Ja tez w taka pogode niestety nie mam ochoty wychodzi, gdyz wieje zimnym wiatrem
                                                    i cos leci mokrego z nieba, najchetniej rozwiazuje krzyzowki, ktore sobie zakupilam w
                                                    kraju jak bylam, teraz troche czuje sie niezgrabnie z tym moim wehikulem, i rower absolutnie odpada, bo zaliczyla bym swoja runde i mialabym gimnastyke zaliczona, a tak to musze maserowac po mieszkaniu w lini prostej, machac rekami i podnosic kolana do gory - takie zalecenia rehabilitantki, zeby trenowac rownowage, co nie zawsze mi sie uda.

Zycze Dorka udanych zakupow i aromatycznej herbatki w czasie odpoczynku.
                                                  • jaga_22 Re: *** GRUDZIEN *** 12.12.15, 11:06
                                                    Witam i życzę udanych zakupów.

https://www.rossnet.pl/GalleryImages/Photos/2011-09-26/thumb31_8959871.jpg
                                                  • pia.ed Re: *** GRUDZIEN *** 12.12.15, 11:23
                                                    Lusiu, a czy kiedy SIEDZISZ tez brakuje Ci rownowagi i masz zawroty glowy?
                                                    Mnie laryngolog pozwolil mi prowadzic samochod, bo NA SIEDZACO nie krecilo mi sie w glowie, tylko kiedy stalam czy szlam.
                                                    Wtedy przechylalam sie w prawa strone i musialam sie chwytac sciany albo mebla,
                                                    aby nie upasc.Mialam wrazenie ze CALA MOJA PRAWA STRONA byla slabsza...

Mo to widzisz, mialysmy krancowo rozne objawy, bo u mnie
                                                    zawroty glowy bardzo szybko ustaly.
                                                    Trenowac linii prostej nigdy nie musialam, tylko pilnowac mojej prawej stony ...
                                                    bo na te strone sie zataczalam i kilkakrotnie upadlam w mieszkaniu.
                                                  • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 12.12.15, 16:43
                                                    *Jaga, to mikolaj ma zmartwienie, ja nie musze, bo apetyt na slodkiet tez stracilam.

*Pia, jak siedze i stoje nieruchomo to nie mam zawrotow, ale siedzac jak szybko odwracam glowe w innym kierunku to je dostaje, albo jak oczami chce poatrzec w inna strone.
                                                    A o chodzeniu to teraz czuje sie bezpieczniej z rulatorem, bo i tak mnie sciaga na lewa strone,
                                                    i lewa reke mam przebalastowana bo mocniej sie ja podpieram na raczkach rulatora, a w domu to ide blisko sciany czy szafki i sie podpieram. Ale mimo to cwicze, chodzenie i mimike twarzy i masaje okolice nerwow twarzowych, jeszcze mi sie z powieka oka calkiem nie cofnela i wewnatrz policzka nie ma czucia, tak ze jak jem to musze uwazac, bo czasami sie ugryze, co boli.

Dzisiaj bylam pierwszy raz na spacerze z "Maluszkiem i rulatorem, jakos poszlo, ale dobrze ze corka ma wiecej nocnej pracy to juz przychodzi wyrastany i po ciemnicy nie chce drugi raz wychodzic.

Przyjemnego wieczoru zycze Wam Wszystkim.

Acha, Kendo esms, ze juz jest bliziutko domu na 20 minut.
                                                  • jaga_22 Re: *** GRUDZIEN *** 12.12.15, 17:07
                                                    No to już Kendo jest w domu.
                                                    Miłego wieczoru.
                                                  • pia.ed Re: *** GRUDZIEN *** 12.12.15, 17:16
                                                    Paraliz twarzy, brak czucia i opadniecie powieki to klasyczne objawy stroke ...
                                                    ale gdybys to rzeczywiscie przeszla, rentgen by wykazal!!!
                                                    Wynik dostaje sie natychmiast po obejrzeniu zdjecia przez lekarza rentgenologa,
                                                    nie kazaliby Ci czekac do 5 grudnia ... wink

Moj sasiad emeryt mial identycznie co Ty w tej chwili przy trzecim ataku stroke.
                                                    Po pierwszym nie bylo zmian na twarzy bo atak byl lekki, ale rentgen jednak "zauwazyl".

lusia_janusia napisała:

Cwicze chodzenie i mimike twarzy i masaje okolice nerwow twarzowych, jeszcze mi sie z powieka oka calkiem nie cofnela i wewnatrz policzka nie ma czucia, tak ze jak jem to musze uwazac, bo czasami sie ugryze, co boli.

• lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 12.12.15, 17:54
                                                    *Pia, gdyby to byl stroke... to bym nie mogla mowic, achyba tylko belkotala bym, ale umialam sie wypowiadac i poprawnie zdania budowac, lekarka stwierdzila ze to porazenie nerwu trojdzielnego twarzy, nastepstwa uszkodzony blednki - nerrw balansu.

*Jaga, wieczorem podzwonie do Kendo-mamy, teraz niech ma czas na rozpakowanie i chwile odpoczynku.
                                                  • jaga_22 Re: *** GRUDZIEN *** 12.12.15, 18:07
                                                    Jak zadzwonisz Lusiu,to pozdrów od jagi smile
                                                  • pia.ed Re: *** GRUDZIEN *** 12.12.15, 20:36
                                                    lusia_janusia napisała:

... lekarka stwierdzila ze to porazenie nerwu trojdzielnego twarzy,
                                                    nastepstwa uszkodzony blednki nerrw balansu.

No to masz juz postawiona diagnoze, a jak sie ona wiaze z polpascem?

• lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 13.12.15, 09:57

• jaga_22 Re: *** GRUDZIEN *** 13.12.15, 09:59
                                                    Pia poczyta jakie mogą być powikłania.
                                                    polpasiec.net.pl/powiklania-polpasca.php
                                                    Miłego dnia i odpoczynku .U mnie pochmurno i deszcz
                                                    https://liubavyshka.ru/_ph/80/2/230646016.gif
                                                  • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN III Adwent*** 13.12.15, 10:39
                                                    III niedziela ADWENTU
                                                    Gaudete – w Kościele katolickim inna nazwa III niedzieli adwentu. W tym dniu kapłan może włożyć szaty liturgiczne koloru różowego, mające oznaczać radość z przyjścia Chrystusa i daru odkupienia. III niedziela jest więc „Niedzielą radości”.

www.youtube.com/watch?v=847oJjp_eiA
                                                    https://i68.tinypic.com/33tqo8w.jpg
                                                  • dorka556 Re: *** GRUDZIEN III Adwent*** 13.12.15, 11:10
                                                    Witaj Lusiu, w ten świąteczny dzień. Nie wiem, czy u Was jest zwyczaj składania życzeń, ale niezależnie od tego życzę szybkiego pozbycia się balkonika i pełnego powrotu do zdrowia.
                                                    Wszystkim udanego dnia.
                                                  • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN III Adwent*** 13.12.15, 12:25
                                                    *Dorka, dzekuje za pamiec, zycze Ci rowzniez przyjemnej niedzieli, przyjemnych spacerow po plazy w wysmienitym zdrowiu.

*Dorka, dziekuje, tu juz wszyscy od I Adwentu sobie skladaja, i wysylaja roznymi sposobami zyczenia i rozne podziekowania w formie malych prezencikow lub zaproszen na "swiateczny Bozonarodzeniowy stol".

Ja tez dostalam kilka takich zyczen w formie stroikow i arangemantow ze swieczka, z racji swojego stanu zdrowia, a dzisiaj ide na proszony obiad do kolezanki. I wiem ze bedzie przyjemnie, bo spotkania sie przedluzaja.
                                                    Wszystkim zycze przyjemnego popoludnia niedzielnego,
                                                  • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 14.12.15, 08:53
                                                    WITAJCIE...
                                                    Mamy dzisiaj poniedzialek i pogoda przepowiada nam pogode caly na miesiac LUTY.
                                                    Bylo u mnie -8 i w radio ostrzegaja przed gololedzia w calej Szwecji, tam -20,oC i spadlo
                                                    troche sniegu,

Cieplutko Wam zycze samych przyjemnosci w cieplych domkach, z dobra ksiazka, ja dostalam
                                                    tez wczoraj w prezencie, i nieomieszkam sie w nia zaglebic.
                                                  • slo-miana Re: *** GRUDZIEN *** 14.12.15, 13:08
                                                    i ja w końcu dobrnelam do Wisły. jakos slabo mi to pływanie wychodzi...
                                                    u mnie dzisiaj zimnica i mgla. jechałam powoli,bo slisko. dzisiaj robie ostatnie swiateczne prezenty.
                                                    wszystkiego dobrego na dzisiajsmile
                                                  • jaga_22 Re: *** GRUDZIEN *** 14.12.15, 13:26
                                                    Witam i ja, wreszcie dobiłam do Was.
                                                    U mnie ciągle bez mroziku i prawdopodobnie tak będzie i na święta.
                                                    Dziś całkiem ładnie na dworze.Muszę przejrzeć prezenty i ewentualnie
                                                    coś dokupić.
                                                    Owocnego dnia i zdrówka życzę.https://static1.redcart.pl/templates/images/thumb/4936/75/75/pl/0/templates/images/products/4936/b1c1ebb955823b8b52153e1474f72e96.jpg
                                                  • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 14.12.15, 15:42
                                                    *SLO-mianka, wcale sie nie dziwie, ze plywanie o tej porze nie wychodzi, bo zimnica, mgliscie, ale dobrze ze bezpiecznie dobrenlas do pracy i mam nadzieje ze z pracy tez uda Ci sie z prezentami dobrze dojechac do domu.

W sklepach jest wszystkiego w brod, to chyba nie masz problemu z wyborem prezentow, oczywiscie w miare grubosci portfela mysle?.

*Jaga, to masz jeszcze caly tydien na siebie, jezeli chodzi o dokupienie prezentow.
                                                    A pogode .. to wyglada ze luty bedzie ladnym miesiacem w Warszawie? .. zobaczymy czy sie wrozby Lucyji sprawdza.

Przyjemnego wieczoru zycze Wam.
                                                  • pia.ed Re: *** GRUDZIEN *** 14.12.15, 16:50
                                                    slo-miana napisał(a):

> i ja w końcu dobrnelam do Wisły, jakos slabo mi to pływanie wychodzi...

Chyba cos przeoczylam wink Skad sie u Ciebie w miescie wziela Wisla
                                                    i pomysl plywania w niej grudniu?

• dorka556 Re: *** GRUDZIEN *** 14.12.15, 20:00
                                                    Ja podobnie jak Slo, ostatnio zaniedbuję Vistulę, czytam, ale z pisaniem już jest gorzej.
                                                    Muszę nadrobić 'pływanie' i od czasu, do czasu coś skrobnąć.
                                                  • dorka556 Re: *** GRUDZIEN *** 14.12.15, 20:08
                                                    http://i68.tinypic.com/4lraqa.jpg
                                                    Dzisiaj była piękna słoneczna pogoda z malutkim mrozikiem -1, bezwietrznie. Idealny dzień do spacerów.
                                                    Tak dzisiaj wyglądał drugi (?) brzeg Bałtyku z kutrami przygotowanymi do wyjścia w morze.
                                                  • jaga_22 Re: *** GRUDZIEN *** 14.12.15, 20:53
                                                    Piękne zdjęcie,a Wisła to po łacinie Vistula.
                                                  • pia.ed Re: *** GRUDZIEN *** 14.12.15, 21:51
                                                    dorka556 napisała:

> Muszę nadrobić 'pływanie' i od czasu, do czasu coś skrobnąć.

Wiedzialam ze Vistula to Wisla, ale wpisow na forum
                                                    z plywaniem nie skojarzyalm, zabraklo mi fantazji wink

Dorka, co robisz nad morzem? Myslalam ze zime spedzasz w Warszawie ...
                                                  • dorka556 Re: *** GRUDZIEN *** 15.12.15, 08:28
                                                    Pia, w tę zimę kursuję między stolicą a Gdańskiem. Teraz jestem u starszego syna w Gdańsku. Mimo poszukiwań nie znalazłam mieszkania w Wwie, które by mi odpowiadało. W zamian spaceruję po plaży i dotleniam się.
                                                  • slo-miana Re: *** GRUDZIEN *** 15.12.15, 08:47
                                                    tak od godziny zabieram się do pisania i marnie mi to wychodzi.
                                                    tak czy siak, przyjemnego przedpołudnia,niektorzy pewnie dopiero wstaja z lozeczek?
                                                    ja już calkiem rozkrecona w pracce.
                                                    Pia miałam na myśli Vistulę. a kto "bogatemu" zabroni plywac w grudniu?big_grin
                                                  • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 15.12.15, 09:42
                                                    *SLO-mianka, *Pia, dobre porownania Wam wyszly,
                                                    *Pia sie jakos pozniej zreflektowala.
                                                    *Jaga, nadmienila ze VISTULA, to wlasnie lacinsta nazwa rzeki Wisly.

*SLo-mianka, "kobieto pracujaca" z racja i ku swojej szczesliwosci wstajsz co rano jak skowronek do pracy, dumna z siebie, ze masz prace i mozliwosci utrzymania rodziny - byle tak dalej i zdrowie Ci dopisywalo i checi. ZYCZE

*Dorka, ladne zdjecie, kutry w szyku stoja gotowe do wyjscia w morze, po gladkiej tafli wodnej. Dobrze, ze masz taka sytuacje i mozesz pobyc po trosze u kazdego z synow, ale smiem podejrzewac, ze najlepiej bys sie czula w wynajetym mieszkaniu w Warszawie.
                                                  • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 15.12.15, 09:46
                                                    Witajcie, przy pieknym slonecznym u mnie poranku +1,o C mamy dzisiaj, chodniki i ulice w miescie posypanie od wczoraj sola to wygladaja mokre jak po deszczu.

Wczoraj zrobilam dluga runde z "rulatorem", stwierdzilam ze rece mi troche cierply a dlonie marzly mimo ze mialam exstra cieple rekawiczki skorzane, dzisiaj ubiore z jednym pacem i porownam.

Zycze Wam rowniez pieknego, slonecznego dnia i milej pracki niezaleznie gdzie pracujecie.
                                                  • jaga_22 Re: *** GRUDZIEN *** 15.12.15, 10:44
                                                    Witajcie ...nie chce mi się,ale muszę wyskoczyć i zrobić parę zakupów.
                                                    Nie ma słoneczka,ale i nie ma mrozu.Aż nie chce mi się wierzyć ,
                                                    że Święta tuż tuż.
                                                    Jakoś w tym roku lekko podchodzę do wszystkiego.
                                                    Miłego i zdrowego dnia https://liubavyshka.ru/_ph/82/2/964439119.gif
                                                  • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 15.12.15, 18:35
                                                    *Jaga, mam nadzieje, ze wypad do sklepu sie udal,
                                                    z pewnoscia zostalo Ci duzo pieniedzy w portfelu.

Ja sie wybralam na dlugi spacer w sloncu ze swoim "mercedesem-rulatorem",
                                                    bylo przyjemnie, bo wiatru prawie nie bylo.

Przyjemnego wieczoru Wam zycze.
                                                  • jaga_22 Re: *** GRUDZIEN *** 15.12.15, 19:51
                                                    Lusiu załatwiłam co chciałam,niestety pieniążków nie przybyło wink
                                                    Przyjemnego wieczoru również Wszystkim życzę.
                                                  • xystos Re: *** GRUDZIEN *** 15.12.15, 20:27
                                                    Analiza islamu.

Wszyscy zastanawiają się nad powodami dla których wielu muzułmanów popełnia samobójstwa.
                                                    Spójrzmy na powody:
                                                    - Brak Bożego Narodzenia
                                                    - Brak telewizji
                                                    - Brak nagich kobiet
                                                    - Brak piłki nożnej
                                                    - Brak kotletów
                                                    - Brak hot-dogów
                                                    - Brak burgerów
                                                    - Brak piwa
                                                    - Brak bekonu
                                                    - Ubierają się w szmaty
                                                    - Ręczniki służą im za czapki
                                                    - Ciągłe wycie z wieży
                                                    - Więcej niż jedna żona
                                                    - Więcej niż jedna teściowa
                                                    - Nie mogą się golić
                                                    - Nie mogą się pozbyć zapachu osła
                                                    - Swoje jedzenie pieką na wielbłądzim łajnie
                                                    -Ich żona jest im przez kogoś wybrana
                                                    A potem mówią im, że gdy umrą, będzie lepiej? To bzdura !
                                                    Gorzej być nie może.

MUZUŁMANIE
                                                    Nie są szczęśliwi w Strefie Gazy...
                                                    Nie są szczęśliwi w Egipcie...
                                                    Nie są szczęśliwi w Libii...
                                                    Nie są szczęśliwi w Maroku...
                                                    Nie są szczęśliwi w Iranie
                                                    Nie są szczęśliwi w Iraku...
                                                    Nie są szczęśliwi w Jemenie...
                                                    Nie są szczęśliwi w Afganistanie...
                                                    Nie są szczęśliwi w Pakistanie...
                                                    Nie są szczęśliwi w Libii...
                                                    Nie są szczęśliwi w Liban..

A GDZIE SĄ SZCZĘŚLIWI?

Są szczęśliwi w Australii...
                                                    Są szczęśliwi w Kanadzie...
                                                    Są szczęśliwi w Anglii...
                                                    Są szczęśliwi we Francji.
                                                    Są szczęśliwi we Włoszech.
                                                    Są szczęśliwi w Niemczech.
                                                    Są szczęśliwi w Szwecji.
                                                    Są szczęśliwi w USA.
                                                    Są szczęśliwi w Norwegii.
                                                    Są szczęśliwi w Holandii.
                                                    Są szczęśliwi w Danii.

Czyli są nieszczęśliwi w każdym państwie muzułmańskim, a są szczęśliwi w każdym państwie niemuzułmańskim!
                                                    I KOGO ZA TEN STAN RZECZY OBWINIAJĄ?

Nie islam..
                                                    Nie ich przywódców.
                                                    Nie siebie samych.

ZA TEN STAN RZECZY OBWINIAJĄ KAŻDE PAŃSTWO, W KTÓRYM SĄ SZCZĘŚLIWI!
                                                    NA DODATEK.Chcą zmienić każde państwo w ten sposób, by było JAK PAŃSTWA, W KTÓRYCH BYLI NIESZCZĘŚLIWI!

Przepraszam, ale ciągle zadaję sobie to pytanie...czy ma granice ludzka głupota?
                                                  • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 16.12.15, 09:46
                                                    Witajcie, za oknem -1,o C szadz na drzewach wisi,
                                                    poki co po niewielkim sniadaniu jetem i kawie, i czekam az migrena przejdzie. Niestety...

Miejcie sobie udany dzien srodowy pod kazdym wzgledem.
                                                  • jaga_22 Re: *** GRUDZIEN *** 16.12.15, 10:33
                                                    No tak Lusiu tylko migreny Tobie brakowałowink
                                                    U mnie też było dziś minusowo,ale w dzień ma być +1.
                                                    Trzymajcie się zdrowo i więcej nie chorujcie ,
                                                    musimy przywitać N.R zdrowi.

https://s2.fbcdn.pl/9/clubs/35139/data/images/n/831d0fa7c46191a2ce730a1866bbbfba.jpg

• lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 16.12.15, 10:36
                                                    *Jaga, dziekuje za pieknego zyczeniowego mikolaja.
                                                    Tej ch... migreny nigdy sobie nie zamawiam, a mimo to
                                                    sie przyczepia do mnie....
                                                  • pia.ed Re: *** GRUDZIEN *** 16.12.15, 12:04
                                                    lusia_janusia napisała:

> Witajcie, za oknem -1,o C szadz na drzewach wisi ...

W miescie jest sucho, temperatura plusowa i nawet nie wieje wink ale na szosach wypadek za wypadkiem.

Czasem jest tzw "czarna gololedz" najbardziej niebezpieczna ze wszystkich,
                                                    bo jej nie widac i nawet jadac autostrada 50 km/h mozna wyleciec z szosy ...
                                                    albo ulec zderzeniu.
                                                    "Czarna gololedz " jest charakterystyczna dla autostrad biegnacych wzdluz morza ...
                                                    w moim przypadku na polnoc, miedzy Malmö i Helsingborg.

Nie zazdroszcze tym, ktorzy ta droga musza codziennie jechac do pracy,
                                                    bo nie mozna byc pewnym czy sie wroci zywym!

• dorka556 Re: *** GRUDZIEN *** 16.12.15, 13:20
                                                    Pia, u nas 'czarną gołoledź' posypują a u Was nie?
                                                  • slo-miana Re: *** GRUDZIEN *** 16.12.15, 19:04
                                                    w koncu dotarlam, ostroznie wchodze do Visly, bo pia znowu zapyta dlaczego w grudniu sie kapie?big_grin
                                                    dzisiaj duzo sie dzialo od samego ranca, sporo spraw pozytywnie zalatwilam i gazownika-elektryka i pakiet TV w sieci i uskuteczniam przedswiateczne pranie i jakos szybko mijaja popoludnia.
                                                    pogoda paskutna,wilgodno,ponuro,byle do wiosny .....!!!!

macie plany na noc sylwestrowa?
                                                  • pia.ed Re: *** GRUDZIEN *** 16.12.15, 19:50
                                                    dorka556 napisała:

> Pia, u nas 'czarną gołoledź' posypują a u Was nie?

Czytalam, ze "czarna gołoledź'" wystepuje na autostradach nad morzem w poludniowej Szwecji
                                                    i pojawia sie jak piorun z jasnego nieba ... Wielokrotnie ostrzegano o tym zjawisku w prasie.

Autostrady odsnieza sie jesli utworza sie zaspy.
                                                    Pewnie takze posypuja w krytycznch miejscach kiedy jest slisko ...
                                                    Na tym niestety koncza sie moje wiadomosci na ten temat.
                                                  • pia.ed Re: *** GRUDZIEN *** 17.12.15, 00:47
                                                    Xystos, gdzie byles jak Cie nie bylo? wink
                                                  • xystos Re: *** GRUDZIEN *** 17.12.15, 05:39

www.pap.pl/aktualnosci/news,445699,ekspert-karty-kredytowe-i-telefony-wiekszym-zrodlem-danych-niz-internet.html
                                                    Wczoraj robilem tygodniowe zakupy w
                                                    SuperMarkiecie,gdy wyjolem banknoty
                                                    kasjerka lypla namnie okiem jak na bandyte
                                                    wlozylem banknoty spowrotem do portfela
                                                    i wyciagnolem "Visa" buzia kasjerki od razu
                                                    sie rozpogodzila.Szwecja wprowadza nowe
                                                    banknoty-na zadnym z nich niema krola,tylko
                                                    ludzie sztuki i nauki,przygotowuja spoleczenstwo na republike ?

Nawiazujac do linka;jeszcze nigdy przedtem
                                                    obywatel niebyl w takim stopniu inwigilowany

ZEN

bylem w domu ale calkiem do niczego
                                                    teraz zemna lepiej a zato Bobby zaczyna chorowac,kasla i chudnie mimo ze je
                                                    wysoko bialkowa diete,dwa razy bylem z
                                                    nim u weterynarzy,zaplacilem 8 800SEK za wizyty badania i zadnej poprawy zdrowia futrzaka.

Wszystkim Wam Milego Dnia Zycze
                                                  • dorka556 Re: *** GRUDZIEN *** 17.12.15, 08:32
                                                    Cześć, zawsze płacę kartą, bo wtedy mój bank nie pobiera żadnych opłat. Mam konto za 0.
                                                    Może jestem wyjątkiem, ale mnie permanentne inwigilowanie w ogóle nie przeszkadza. Jestem całkowicie transparentna, nie robię nic złego, dlaczego by miało mi to szkodzić?
                                                    W jakim wieku jest Bobby? Może zmartwię, ale dobermany nie należą do długowiecznej rasy. Oczywiście Bobby może być wyjątkiem.
                                                    Miłego dnia.
                                                  • dorka556 Re: *** GRUDZIEN *** 17.12.15, 08:38
                                                    Małe sprostowanie. Jednak nie zawsze płacę kartą.
                                                    Często w butikach płacąc gotówką dostaje się rabat 5-10%. Przy np. droższej odzieży to jest dość poważna kwota i warto wtedy poszukać bankomatu. Tak też robię.
                                                  • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 17.12.15, 09:47
                                                    WITAJCIE - czwartkowo...

*Pia, wczoraj jak szlam na runde z rulatorem, to bylam wyjatkowo zadowolona bo, na chodnikach bylo exstrem slisko i mialam dobra asekuracje, Komuna nie wszedzie posypala sola.

*SLo-mianka, to bylas wczoraj dzielna, ze udalo sie Tobie wszystko tak sprawnie pozalatwiac w urzedach, nawet z uskutecznionym praniem, czyli teraz juz tylko masz przygotowywania menu na swieta, mam rozumiec?....

*Dorka, *Xystos, Boboby i "Maluszek sa w jednym wieku, maja po 9 lat.
                                                    Tak wymiana pieniedzy na nowe banknoty, ale dopiero sie pokazaly banknoty 1000.- 200.- 50,- 2o,- koron, Banknoty o nominalach 500,. i 100,- beda sie sukcesywnie wydawac po nowym roku.
                                                    Mnie juz kilka razy wydali reszte nowymi 200,- a 50,- i 20,- pojawiaja sie juz coraz czesciej i nawet widac jak je krotki czas potrafil zniszczyc. Nie wiem w jakiej kieszeni czy portfelu sie zniszczyly.

*Jaga, w tym roku ma dobrze rozplanowane zajecia, bo robota jakos jej nie meczy i robi wszystko w swoim takcie.

Jakos nie rozumiem ludzi co nie umia szanowac pieniedzy i byle jak sie z nimi obchodza (czesto sa podarte i wygniecione nie mowiac ze i poplamione) niemilo schowac je do swojego portfela.
                                                    Karte bankowa tez mam, ale w roznych sytuacjach potrzebna jest nie raz gotowka.

Z racji swego stanu zdrowia, swieta w tym roku jakos bez zadnego nastroju u mnie, tylko
                                                    wywiesilam gwiazdy w okna, ktore zapalam o zmroku i gasze jak ide spac.
                                                    Menu tez bedzie jak w kazda niedziele, troszke swiateczne ale bez przesady, wiec nic szczegolnego, nie gotuje bigosu, nie robie uszek, ani pierogow z kapusta, nie wypiekam cias i ciasteczkek, chociaz z checia moze na podwieczorek do herbatki bym zjadla, ale sie obejde, moze nie przytyje w ten sosob.
                                                    https://i65.tinypic.com/f26fbq.jpg
                                                    Zycze Wam udanego czwartku.
                                                  • pia.ed Re: *** GRUDZIEN *** 17.12.15, 11:38
                                                    dorka556 napisała:

> zawsze płacę kartą, bo wtedy mój bank nie pobiera żadnych opłat.
                                                    Mam konto za 0.

W Szwecji tez placenie karta nic nie kosztuje ...dopiero jak sie uzywa karty poza granicami.
                                                    Za kazde placenie cos ekstra awtedy naliczaja, wiec lepiej wybrac od razu wieksza sume.
                                                    Takie cos obilo mi sie sie o uszy ...
                                                    ale poniewaz ostatnio rzadko opuszczam Szwecjie wiec nie staralam sie tego zapamietac!

Wspominali tez w prasie, ze naliczanie oplaty zalezy tez od kraju do ktorego sie wyjezdza,
                                                    niektore kraje biora wiecej, inne mniej. Placenie karta np w restauracji za granica moze byc tez niebezpieczne, bo zdarza sie dosc czesto ze skanuja karte i wybieraja pieniadze ...

W Szwecji place najczesciej gotowka i NIGDY nikt sie nawet nie skrzywil! Chetnie placilabym karta, ale nie moge zapamietac kodu!!! Zawsze wstydze sie, kiedy musze wyciagac karteczke z kieszeni i wystukiwac cyferke po cyferce sad

• jaga_22 Re: *** GRUDZIEN *** 17.12.15, 12:06
                                                    Cześć... było szaro,a teraz słonko wyszło hurrra...
                                                    udusiłam mięsko na pasztet,a teraz wcinam świeżą muffinkę z kawą
                                                    Śpieszyłam się,bo wymieniali wodomierze to nie było wody,ale już jest.
                                                    Bardzo smutno kiedy nasz ukochany pupil choruje,a nerki to już odwrotu nie ma.
                                                    Xystos może za dużo białka dajesz,bo to jest największe obciążenie dla nerek

psiediety.blogspot.com/2013/08/jadospis-w-chorobach-nerek.html
                                                  • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 17.12.15, 12:27
                                                    *Dorka, *Pia, z tymi kodami do kart bankowych to tez mam czesto klopo, jak dlugo jej nie uxywam to zapominam, ale jak wiem ze musze ja uzywac, to juz wczesniej sobie przypominam kod, ale teraz jest latwiej, bo wejda na Twoj personnumer i sciagaja pieniadze z banku,.

*Jaga, mam nadzije, ze pasztyet juz sie piecze w piecu, a wieczorem bedzie degustacja.?...

Bylam juz na rundzie przyjemnie cieplo bez wiatru +9,oC, nawet czulam, ze bylo mi troche za goraco, ale czapki boje sie zdjac z glowy.
                                                    Przyjemnego popoludnia dla Wszystkich zycze.
                                                  • jaga_22 Re: *** GRUDZIEN *** 17.12.15, 15:13
                                                    Aaa tak Lusiu właśnie już się piecze.Jak ostygnie to na pół
                                                    i na parę dni pójdzie do zamrażalnika.Szkoda że mrozu nie ma i chyba nie będzie.
                                                  • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 17.12.15, 18:19
                                                    *Jaga, wlasnie, bo jak minus na zewnatrz, to masz mozliwosc przechowac
                                                    juz wyprodukowane jedzonko swiateczne na balkonie, a tak to rzeba robbi odpowiednie
                                                    uciski w zamrazarce i lodowce.

U nas na poludniu kraju tez zapowiadaja, ze bialo nie bedzie.

Wszystkim przyjemnego wieczoruku zycze.
                                                  • pia.ed Re: *** GRUDZIEN *** 17.12.15, 20:19
                                                    lusia_janusia napisała:

> Bylam juz na rundzie przyjemnie cieplo bez wiatru +9,oC, nawet czulam,
                                                    ze bylo mi troche za goraco ...

Wczoraj troche zmarzlam, bo mialam cienkie jeansy i gole stopy w polbutach,
                                                    a i rekawiczek nie wzielam.
                                                    Dzis duzo pedalowalam ... i na koniec mialam tylko podkoszule bez rekawow pod kurtka
                                                    i bylo mi za goraco ...

• xystos Re: *** GRUDZIEN *** 17.12.15, 21:11
                                                    Bobby niechce jesc,nawwt miesem musze go lyzka karmic,chudnie i kaszle,jutro o 10:15
                                                    mamy czas u weterynarza-to duza panstwowa lecznica z wlasnym laboratorium i RTG i USG
                                                    i inne bayery.
                                                    Mam nadzieje ze Bobby jeszcze pare lat zemna
                                                    bedzie.

Pzdr

ZEN
    • maria88 Re: *** GRUDZIEN *** 17.12.15, 21:35
      Za oknem szaruga jesienna. Tylko w domu czuje się
      zbliżające Swięta.
      Lubię tą przed świąteczną krzątaninę i bałagan kuchenny.
      Potem przyjemnie leniuchować i podjadać smakołyki.
      • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 18.12.15, 10:35
        *Maria, witaj, tak sie zastanawialam co sie z Toba dzieje, wrocilam ja po wywczasach
        u mamy i chora z powiklaniami, teraz mam rehabilitacje i malo sily fizycznej, choroba mi ja odebrala, wiec malo udzielam sie na forum.

Kendo teraz jest u mamy,
        a nie zauwazylam zadnych zmian, czasem pokaze sie ramka pod wpisem na ktory chcesz odpowiedziec,
        ale jak klikniesz po nia" na rozwinieta odpowiedz" to dostaniesz ta duza ramke do odpowiedzi i mozesz podgladac swoj wpis.

Co do krzataniny przedswiatecznej, to dzisiaj sie zmobilizowalam i zaladowalam pralke, "Maluszek " zjawi sie dopiero w poniedzialek na nocna zmiane.
        https://i65.tinypic.com/1ih9gj.jpg
        Z oknem tez pochmurno +10,o C, jak na grudzien to cieplutko, i mimo tej szarugi bede trenowac chodzenie z "balkonikiem" i bez niego, ale w domu, cwiczyc rownowage itp.
        Obiadek mam gotowy.

Pozdrawiam Was Wszystkich i zycze przjemnego piatku przed weekendem.
        • pia.ed Re: *** GRUDZIEN *** 18.12.15, 12:04
          Lusiu! Tak wlasnie jest na forum Svenska,
          ale na tym forum nic takiego mi sie nie zdarzylo ...,
          zadnej malej ramki nie widzialam.

Zobacze czy cos sie da zrobic na tym innym forum, bo powoli trace ochote by tam wchodzic uncertain
          • jaga_22 Re: *** GRUDZIEN *** 18.12.15, 12:23
            Witam,u mnie też ciepło prawie 10st.
            U mnie dzień krótki,bo mam przerwę w nocy parę godzin
            i znowu zasypiam nad ranem.Zastanawiam się czy robić choinkę,
            bo nie ma miejsca,ale może za oknem jeszcze myślę,ewentualnie stroik.

https://zdjecia.nurka.pl/images/iv.pl-images-avebcktvjl7pa5xcska.gif
            • pia.ed Re: *** GRUDZIEN *** 18.12.15, 12:56
              Idz za przykldem Biedronia i nie kupuj choinki!
              W koncu Twoi goscie z dziecmi maja choinki w domu, wiec Ty nie musisz miec ...
              Ja przez wiele lat mialam duza galazke choinki, ktora ubieralam bombkami,
              a teraz nie mam nic ... oprocz "obowiazkowych" w Szwecji,
              stojacych na parapecie okiennym gwiazd na nozce i swiecznikow ...
              • dorka556 Re: *** GRUDZIEN *** 18.12.15, 14:51
                Jaguś, jak to? Przyjdą małe wnuki a babcia bez choinki? Co to za Święta?
                Postaw duża choinkę na balkonie, ubierz na bogato, zapal lampki a firanki odsuń. Miejsca nie zajmie, koty nie zniszczą i będzie świątecznie, zgodnie z tradycją.
                • jaga_22 Re: *** GRUDZIEN *** 18.12.15, 16:17
                  Kiedyś tak zrobiłam za oknem kuchennym,bo nie ma firan,
                  W przyszłym tygodniu się rozejrzę,a może jutro.
                  To prawda Doruś ,bo gdzie prezenty położę.
              • xystos Re: *** GRUDZIEN *** 18.12.15, 16:59
                Pia tak niemozna bo wkrotce przestaniesz wierzyc w Mikolaja
                tego Swietego rowniez

ja tam wierze-w cieple nozki i zimna wódke,dla tradycji,o !

Pzdr.
                • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 18.12.15, 21:41
                  *Jaga, no cos Ty, tak jak Dorka nadmienila,
                  chociazby dla wnukow choinka by sie przydala.

*Pia, *Xystos, z tymi przystrojeniami w domach Szwedzkich, to chyba troche przesada,
                  u mnie tylko gwiazdy w oknach tego roku, no i obrus bialy poscielilam w duzym pokoju.
                  A u starszej generacji Szwdow, mase przystrojen w formie roznych mikolajkow i figurek.
                  Ju nie mam sily na takie dekorowanie, bo pozniej trzeba to wszystko odkurzyc zanim sie to pochowa po swietach,
                  • pia.ed Re: *** GRUDZIEN *** 18.12.15, 22:24
                    Lusiu, ja bym nie generalizowala ... Emerytka zblizajaca sie do 90-ki ktorej pomagam
                    poprosila mnie o przyniesienie swiecznikow ze strychu, i byly to tylko
                    trzy swieczniki dobrej jakosci, ktore uzywala pewnie od kilkudziesieciu lat ...
                    W kuchni powiesila, tak jak wiekszosc Szwedow, specjalna bozenarodzeniowa firanke,
                    biala z malymi czrwonymi Mikolajami.

Te osoby ktore z przesada dekoruja swoje domy to najczesciej niepracujace kobiety na prowincji, czesto mlode mamy, ktore nie maja co robic, wiec szydelkuja czerwone serwetki i inne "ozdobki" ...
                    Bylam w wielu domach strszych ludzi w Malmö, bo kosciol protestancki wciagnal mnie kiedys jako wolontariuszke, ale nigdzie nie widzialam zadnej przesady w wystroju...

Ja sama przez wiele lat, w okresie Adwentu, zawieszalam na drzwiach wianuszek bozenarodzeniowy z malutkimi bombkami, ale w tym roku nie chialao mi sie isc na strych i szukac ozdob z poprzednich lat. Kupilam wiec dwa biale. wysokie swieczniki i stojaca gwiazde, bo te wiszace stale sie wykrecaja ... W tym roku mozna bylo kupic specjalny dodatek do kabla za 39 90 kr, ktory utrzymuje gwiazde na miejscu ...
                    • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 19.12.15, 10:24

*Pia, gdybys nie wyrazila swojej woli byc wolonatriuszka, to bys nie byla.
                      Mnie sasiadka zza sciany tez kiedys pytala czy bym sie nie poudziela w kosciele
                      jako wolontariusz, ale wtedy mialam inne zajecia i zyl maz, to czas razem spedzalismy.

*Pia, wydaje mi sie ze trendy sie zmieniaja i co roku nowe formy dekoracji swietlnych,
                      ludzie po prostu chyba juz robia sobie arangemangi wg swoich sil-zdrowia i zasobow ekonomicznych
                      • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 19.12.15, 10:33
                        WITAJCIE Wszycy na VISTULI...

Pogodowo chyba bedziej jak wczoraj cieplo +10,oC tez mam w planach dluzsza runde
                        ze swoja podporka- niestety.
                        Stojac juz w oknie do ciemnego wieczoru, ludzie odjezdzaja z parkingu z pelnymi siatkami prezentow, juz obliczaja ile handel w tym roku zarobi na prezentach.
                        Niestety sprzet sportowy-zimowy stoi w sklepach i z braku sniegu ludzie nie sa nim zainteresowani.

Wczoraj sie sprezylam i nawt odkurzylam, ale jescze mam zawroty glowy przy schylaniu,
                        wiec trwalo to troche dluzej niz zwyjkle, ciorka ofiarowala sie z pomoca, ale odmowilam, bo
                        przeciez musze trenowac balans, to rozne momenty ruszania glowa na to wplywaja.
                        https://i68.tinypic.com/287ewe8.jpg
                        *Jaga, dziekuje za kawke, do sniadania sobie popilam.
                        Zycze Wam przyjemnej soboty.
                        • xystos Re: *** GRUDZIEN *** 19.12.15, 12:44

Zawsze jak kendo wyjezdzala sprzatalem chate
                          "na klinike" w tym roku juz niedaje rady,tylko odkurzam i raz w tygodniu robie podlogi na
                          mokro,przed Wigilja bede sie musial sprezyc
                          gdyz na Wigilje przyjezdza syn i matka,zamowilem katering tzw.Jul Talrik
                          na trzy osoby i to musi wystarczyc.

W tym roku wyjatkowo smetny czas swiat
                          ale na szczescie jest jeszcze wodka i internet

Pzdr
                          ZEN
                      • pia.ed Re: *** GRUDZIEN *** 19.12.15, 11:30
                        Oczywiscie trendy sie zmieniaja ... Pare lat temu w IKEA pokazaly sie po raz pierwszy OLBRZYMIE gwiazdy, i jedna mloda sasiadka taka kupila ... zakrywa cale jej okno!

Teraz we wszystkich niemal oknach naszego budynku widac mniejsze stojace biale gwiazdy. Ja wlasnie taka kupilam w Claes Olsson za 99 kr, a do tego dodali bezplatnie abazur, ktory po Swietach zalozy sie zamiast gwiazdy smile

Nowoscia sa takze malutkie zarowki LED w niektorych drozszych swiecznikach,
                        ktore daja niemal snieznobiale swiatlo.
                        • jaga_22 Re: *** GRUDZIEN *** 19.12.15, 12:20
                          Witajcie...Lusiu wysłałam rano męża po choinkę,stoi za oknem.
                          Ubrałam co miałam w pudle,wieczorem będą migały lampeczki,bo teraz niewidoczne.Zostało trochę gałązek to zrobię stroik do domu.
                          Miłego dnia i zdrówka życzę.
                          https://grafcity.w.interiowo.pl/bozenar/rozx06.gif
                          http://i67.tinypic.com/68wz2o.jpg
                          • pia.ed Re: *** GRUDZIEN *** 19.12.15, 13:30
                            jaga_22 napisała:

wieczorem będą migały lampeczki ..

A oczopląsu nie dostaniesz?

• xystos Re: *** GRUDZIEN *** 19.12.15, 14:06
                            Jagus niezapomnij o Sw.Mikolaju
                            trza go oliwic coby niezardzewial

Pzdr

ZEN
                            • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 19.12.15, 16:03
                              *Jaga, mam nadzieje, ze wnuki te najmniejsze beda mialy ucieche,
                              ladnie i kolorowo choineczke przybralas. Princessa Lenka sprawdza,
                              czy wszystko dobrze wisi. Mala rzecz a cieszy.

*Xystos, z pewnoscia jedzenia wystarczy, a mama moze tez ze soba cos
                              przywiezie.

*Pia, wlasnie kupilam nowy abazur do kuchni z taka mala led zarowka,
                              czekam kiedy bedzie mial corki chlopak wolny czas, zeby mi zamontowal,
                              bo ja w tym stanie to nie mam odwagi wspinac sie na krzeslo, stol i do sufitu
                              siegac po kable i na nowo podlacaz nowa lampe. Czekam cierpliwie bez
                              pospiechu.

Przyjemnego wieczoru Wam zycze.
                              • jaga_22 Re: *** GRUDZIEN *** 19.12.15, 16:29
                                Dobrze Lusiu ,że nie kombinujesz sama,uważaj na siebie.
                                Nie wiedziałam,że Mikołaja mam naoliwić,mój Mikołaj
                                ma 15 m-cy.big_grin
                                Oczopląsu nie dostanę,wystarczy nie patrzeć ciągle w okno.

http://i67.tinypic.com/2u5fapw.jpg
                                • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 19.12.15, 17:47
                                  *Jaga, nastrojowo, wyglada Twoj Bozonarodzeniowy arangemang.

Siedzialam caly dzien w domu, mimo, ze mialam wyjsc, ale cos mi sie
                                  nie skladalo.
                                  Ugotowalam sobie obiadek juz na jutro, ew,dokupie kiszonej kapusty
                                  i pomieszam z ta co juz mam ugotowana slodka, ale osobno kiszona ugotuje do miekkosci,
                                  mam nadxieje ze smaki sie wyrownaja jak polacze. Nawet mam polska kielbaske i tez dodam
                                  prawie na kocu.
                                  I wypralam tez jedna pralek, rozwiesilam, nawet moglam rozwiesic i nie krecilo mi sie
                                  mocno w glowie, raz tylko, ale przytzymalam sie sciany.
                                  I tyle dobrego sobie dzisiaj narobilam, a teraz bede odpoczywac,

czego i Wam Wszystkim zycze, przyjemnego wieczoru.
                                  • alfredka1 Re: *** GRUDZIEN *** 19.12.15, 18:14
                                    przyjemny mielismy dzin smile)
                                    bi.gazeta.pl/im/06/79/12/z19371014Q,-Zamiast-oplatka-lamiecie-konstytucje---Manifestac.jp
                                    Gazeta , kliknijcie na Szczecin ..
                                    • xystos Re: *** GRUDZIEN *** 19.12.15, 18:57

W wszystkich krajach konstytucje sie
                                      dopasowuje do konkretnych czasow.

Konstytucja USA ma wiecej poprawek niz artykulow

nic niejest doskonale na wiecznosc

ja nigdy niekrylem ze R.Dmowski bardziej dla Najswietszej Rzeczpospolitej bardziej sie zasluzyl niz J.Pilsudzki noo ale to jest tylko
                                      osobiste odczucie histori.

J.Kaczynski ma swoje wady jak wiekszosc politykow ale dzieki niemu RN wszedl do Polskiego Sejmu.

ZEN
                                      • jaga_22 Re: *** GRUDZIEN *** 19.12.15, 20:05
                                        Będzie demonstracja za demonstracją,dziś maszerowało w pochodzie
                                        21 miast przeciw psuciu Konstytucji.Coraz bardziej źle się dzieje
                                        Duda i Szydło to marionetki Kaczyńskiego.
                                      • alfredka1 Re: *** GRUDZIEN *** 19.12.15, 20:11
                                        Boję się narodowców ...
                                        moi bracia cioteczni /studenci/odczuli ich na własnych plecach i twarzach .A było to w latach 30. na uniwersytecie w Wilnie.
                                        Dodaj jeszcze hasło "Polska dla Polaków" !! sad( albo "Bij Zyda'
                                        p.s.ja to, o czym piszę, pamiętam, a pan/pani Xystos ??
                                        • xystos Re: *** GRUDZIEN *** 19.12.15, 21:54
                                          Polityka jest dla gentelman'ow powiedzial
                                          Neville Chamberlain,przemoc jest dla plebsu

POsuniecie poprzedniego rzadu z zamiarem
                                          instalacji tr,ech "kretow" w TK wywolalo obecna
                                          atmosfere nienawisci w polskiej polityce

spodziewam sie miljonowych domonstracji
                                          normalnych polakow "niefrankowiczow"
                                          to moze przyspieszyc to co musi

zyjemy w ciekawych czasach

Alfredko piszesz o swoloczy wrzeszczacej
                                          "Polska dla Polakow" moim "krajanem"
                                          byly prokurator i morderca dzieci Stefan Michnik
                                          czy za jego czyn mialbym strzelac do wszystkich
                                          napotkanych Zydow ?

Pzdr

ZEN
                                  • xystos Re: *** GRUDZIEN *** 19.12.15, 18:44
                                    Ty to masz dobrze Lusia,
                                    jezeli ja chce by mi sie w
                                    glowie zakrecilo to musze
                                    za to zaplacic,"Dvorek" 0,7lt.
                                    za 194 SEK,noo ale z prawdziwego
                                    Polskiego Zyta pedzone
                                    aaach czego czlek niezrobi z
                                    milosci do.Ojczyzny.

ZEN
                                    • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 19.12.15, 22:40
                                      *Xystos, a Tobie co?.... zachorowalo Ci sie?.....
                                      • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 20.12.15, 10:40
                                        https://i64.tinypic.com/2q87wg5.jpg
                                        IV niedziela Adwentu

Zycze dla Was Wszystkich spokojnej i przyjemnej niedzieli.
                                        https://i65.tinypic.com/2cws9xs.jpg
                                        • jaga_22 Re: *** GRUDZIEN *** 20.12.15, 11:17
                                          Witam i również życzę miłej niedzieli.Nawet słonko wyszło.

https://www.oblatum.pl/images/kartka_1.jpg
                                          • greis52 Re: *** GRUDZIEN *** 21.12.15, 08:33
                                            pozdrawiam, zimy ani śladuwink
                                            rano w wigilię ruszam do domku
                                            na spokojną wigilijną wieczerze u mamy
                                            spokojnych przygotowań swiatecznych...
                                            • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 21.12.15, 09:09
                                              *Witaj Grejs.
                                              Nie ma to jak u mamy, zawsze sie o niej pamieta.
                                              • jaga_22 Re: *** GRUDZIEN *** 21.12.15, 11:11
                                                Witam https://dodatkii.net/emotki/49.gif... pogodę mamy podobną
                                                Udanych przygotowań świątecznych.Na Święta ma być jeszcze cieplej.

http://i64.tinypic.com/j90lkp.jpg
                                          • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 21.12.15, 08:37
                                            https://i64.tinypic.com/fci6j5.jpg
                                            Juz niedlugo Wigilj i B.Narodzenie.
                                            Pogoda wcale nie zimowa +10, chociaz podali ze ma byc +7 i wiatr.
                                            Przez okno patrze jak ludzie z siatami i pakunkami wracaja do samochodow,
                                            a po swietach w sklepach beda pustki, bo beda wyjadali to co zakupili na swieta.
                                            Nie mowiac juz o przecenach w sklepach z ciuchami, zastartowali wczesniej i sms-mi
                                            sie przescigaja w roznych ofertach.

Zycze zdrowka i przyjemnosci na poniedzialek, ja sie szykuje na spacerek.
                                            • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 22.12.15, 13:01
                                              WItajcie,
                                              Dopiero usiadlam od 9,oo godz, na nogach, powedrowalam autobusem
                                              do sklepu z rana, zeby uniknac kolejek, a pozniej przy sloneczku poszlam
                                              sobie na runde, ale zimny wiatr mnie owial, wiec szybciej wrocilam do domu.
                                              Teraz obiadek i odpoczynek.
                                              https://i64.tinypic.com/6ib79t.gif
                                              Miejcie sobie przyjemne popoludnie i wieczor.
                                              • pia.ed Re: *** GRUDZIEN *** 22.12.15, 14:34
                                                Lusiu, a ja sie obudzilam o trzynastej ...
                                                Musze teraz zawiezc rower do warsztatu, a po przyjezdzie sprzatac mieszkanie.

W nocy byla wichura ktora przyniosla deszcz ... pada i teraz ...
                                                Sloneczko bylo wczoraj przed poludniem.

Na www.sydsvenskan.se/ jest duzo cieawych rzeczy do czytania,
                                                moze cos wytniesz i tu wkleisz, bo ja musze nadrobic przespany czas wink
                                              • jaga_22 Re: *** GRUDZIEN *** 22.12.15, 14:49
                                                Witam...najwazniejsze na dziś to upiekłam 3 makowce,a teraz gotuję nóżki i golonkę na galaretę.Jutro chyba będzie najwięcej pracy.
                                                Udanych zakupów i zasłużonego odpoczynku.

http://i64.tinypic.com/1572l55.gif
                                                • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 22.12.15, 15:28
                                                  *Pia, teraz to kursuje miedzy kuchnia a kompem, zrobilam zakupy,
                                                  gotuje buraczki do chrzanu, corka sie anonsowala z Göteborga, ze jak wyzdrowieje
                                                  to moze przyjedzie, obydwie moje cory chore, pociagajace nosem i zachrypione,
                                                  mlode nie chca sie ubierac i takie skutki, a tez i obracaja sie w okolicach gdzie duzo
                                                  roznych ludzi przebywa to o zlapalnie wirusow na siebie latwo.

*Jaga, masz pracowite przedswiateczne gotowanie, ale sobie radzisz, co dzien po troszke
                                                  i do wigili zdazysz.

Przyjemnego wieczoru zycze dla Was Wszystkich na Vistuli.
                                                  https://i65.tinypic.com/23vjdrr.jpg

Serce miej otwarte dla wszystkich,
                                                  zaufaj niewielu
                                                  W. Shakespeare
    • xystos Re: *** GRUDZIEN *** 23.12.15, 05:47
      Wczorajsze Wielkie Sprzatanie wyzelo
      ostatnie soki vitalne ze mnie,5c godzin
      sprzatania sprawilo ze zapomnialem o
      obiedzie,poszlem o siodmej spac no
      i obydzilem sie przed czwarta,slucham
      zdrowego miarowego oddechu Bobby'ego
      i "jedynki" via i-net radio.

Dzien Dobry Wam Wszystkim
      i 3mcie sie.

ZEN
      • pia.ed Re: *** GRUDZIEN *** 23.12.15, 08:23
        A po co "wielkie sprzatanie"? Przeciez Ty i Bobby chyba nie nabrudzicie? wink
        A i alergicznej kendo tez nie bedzie ...
        • xystos Re: *** GRUDZIEN *** 23.12.15, 09:12
          Piesek "idzie na vattendrivande" i czesto
          wychodzi,za kazym razem przyniesie na
          lapkach nieco piasku itp lortu,przez caly
          dzien troche sie tego uzbiera,pozatem jesli
          o czystosc w domu chodzi ..psdlo mito
          na musk,lubie czystosc i Bobby tez.

Dzien Dobry

ZEN
          • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 23.12.15, 10:08
            Witajcie, jutro juz Wigilja.
            A pozniej po swietach nowe swieta - Sylwestra i Nowy Rok.

*Xystos, tob,dobrze, ze masz sile to robic, to macie sobie przyjemnie czysciutkoz Bobym.
            *Pia, juz tez na chodzie dzisiaj?.

Zycze przyjemnego odpoczynku po wszystkich prackach i przygotowaniach
            kuchennych. Bo u mnie juz finish.
            Corka przyjedzie z Göteborga i "Mloda" mlodsza tez przyjdzie.
            https://i64.tinypic.com/24zbuvq.jpg
            Przyjemnego dnia zycze Wszystkim.
            • pia.ed Re: *** GRUDZIEN *** 23.12.15, 11:17
              Wczoraj spalam do 13 00, to dzisiaj dla rekmpensaty wstalam wczesniej smile
              • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 23.12.15, 13:26
                *Pia, przez swieta bez stresu, wczesniej sie polozysz i wczesniej wstaniesz,
                teraz ja tak mam, nie mam czym sie zmeczyc, to juz okolo 23,oo ide do lozka
                i prawie zawsze o godz,7,oo rano juz jestem na nogach.
                https://i63.tinypic.com/21472wn.jpg
                • jaga_22 Re: *** GRUDZIEN *** 23.12.15, 17:53
                  Witam późno,bo nie było kiedy cały dzień zajęty jeszcze syn wpadł z żoną i dziewczynkami,bo pojechali na Śląsk do teściów.I tak dzień zrobił się za krótki.
                  Rozbolał mocno kręgosłup i kolano,ale prawie finisz,teraz już odpoczywam.
                  Miłego i Wam wypoczynku wieczornego,bo każdy już się napracował.
                  • alfredka1 Re: *** GRUDZIEN *** 23.12.15, 20:20
                    My nie za bardzo zmęczeni... Była Krasnoludka więc poszliśmy, jak w każdy "czwartek' na kawę. Potem drobne zakupy w Almie. Teraz utytłałam mięsa w ziołach i i innych pachnących, jutro będzie się piekło.-
                    Bigos już trzeci dzień perkoce, pachnie cudnie, trudno będzie doczekać się dnia powigilijnego smile)
                    wigilia u córki .
                    Aha .. upiekłam kruche ciasto z jabłkami i kruszonką .. a córka
                    piernik .
                    • slo-miana Re: *** GRUDZIEN *** 24.12.15, 08:59
                      Dobieglamw końcu w tym ferworze obowiazkow sluzbowych i domowych żeby skrobnąć kilka slow przed swietami.
                      dużo biegania,ale już zaczyna się powoli luzik, wypoczynek, mile spotkania towarzyskie, rodzinne, spacery.
                      Lusia, przekaz zyczenia dla Kendo .
                      Trzymajcie się cieplutko i milutko, do zobaczenia w wolniejszym , swiatecznym czasie.
                      • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 24.12.15, 09:15
                        *Jaga, jedno przyjecie masz za soba, a dzisisiaj przyjda nastepni synowie w towarzystwie,
                        siedziec bedziecie w duzym rodzinnym gronie, bedzie wesolo gwarnie i przyjemnie.

*Afredka, milo spotykac sie ze znajomymi i rodzina, ja tez mama upieczony piernik,ale chyba go sama bede zajadala, bo corki sie ograniczaja ze slodkim, a jedna to wcale nie je tego w czym jest maka.

*SLO-mianka, po przyjeciu wigilijnym bedziesz odpoczywala, a z pracy chyba tez dopiero po niedzieli. Dziekuje za zyczenia dla Kendo, przekaze.

*Kendo, tez juz gotowa z Wigilja u mamy i przekazuje dla nas Bozonarodzeniowe pozdrowienia.

http://i66.tinypic.com/28i4554.jpg
                        WSZYSTKIM NA VISTULI W IMIENIU KENDO I SWOIM ZYCZE , SAMYCH PRZYJEMNOSCI W TEN MAGICZNY WIECZOR PRZY STOLE WIGILIJNYM.
                        • slo-miana Re: *** GRUDZIEN *** 24.12.15, 09:17
                          dziękujemy Kenduli i sciskamy ja mocno,czule i swiateczniesmile
                          • jaga_22 Re: *** GRUDZIEN *** 24.12.15, 11:35
                            Wesołych i Szczęśliwych Świąt Bożego Narodzenia dla Kendusi i Mamy.
                            Aby przy świątecznym stole nie zabrakło światła i ciepła rodzinnej atmosfery, a Nowy Rok niósł ze sobą szczęście i pomyślność.

https://cms-files.idcom-web.pl/sites/621/cms/szablony/9595/zdjecia/orign/wig.jpg
                            https://4.bp.blogspot.com/-xDnAWIz4q1w/TvJSZg05YJI/AAAAAAAADVo/IDDyOAfvHFY/s1600/pointline.gif
                            http://i64.tinypic.com/9sfght.gif
                            • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 24.12.15, 17:02
                              *Jaga, *SLo-mianka.
                              dziekuje, za Kendo
                              https://i64.tinypic.com/2ee8ox4.gif

Przyjemnego wieczoru przy Wigilijnym stole zycze Wszystkim.
                              • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 25.12.15, 13:12
                                https://i65.tinypic.com/2nkuh69.jpg
                                Witam, Wszystkich, w I dzien sw, B.Narodzenia.

Mam nadzieje, ze czujecie sie dobrze po wigilijnej kolacji w rodzinnym gronie.

Ja spedzilam wieczor z corkami, bylo cichutko przyjemnie i cieplutko w domku,

Zycze Wam samych przyjemnosci w To swieto.
                                • jaga_22 Re: *** GRUDZIEN *** 25.12.15, 19:40
                                  Już po gościach,jutro odpoczywam.
                                  A Wam dalszego świętowania życzę w gronie rodzinnym.
                                  https://img25.dreamies.de/img/320/b/n5pgbzyef27.gif
                                  http://i64.tinypic.com/1572l55.gif
                                  • slo-miana Re: *** GRUDZIEN *** 25.12.15, 22:28
                                    Dobry wieczor wszystkim swietujacym jesli jeszcze nie spia.
                                    Wrocilam ze swiatecznej biesiady, jutro dzien odpoczynku.
                                    Milego swietowania i dobrej, spokojnej nocki.
                                    • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 26.12.15, 10:24
                                      *Jaga, dziekuje za oplata,
                                      *SLO-mianka, to dobrze ze sa takie mozliwosci odpoczynku, a jutro
                                      niedziela, wiec odpoczynek na 100 %
                                      https://i63.tinypic.com/1hz1vq.jpg
                                      Dzisiaj otwarte wszystkie sklepy i przeceny, juz samochody ustawiaja sie
                                      na parkingu, bedzie tlok, ludziska chca wykorzystac okazje i ew, zakupic cos tanszego,
                                      https://i65.tinypic.com/sl03ua.jpg

Ja sobie tez upatrzylam jeden ciuszek, ale nie wiem czy sie dopcham i jeszcze beda
                                      jak pojde z "rulatorem".
                                      https://i67.tinypic.com/2mr86s3.jpg
                                      Obiad mam gotowy,
                                      Zycze Wszystkim przyjemnosci w II dzien sw, B.N.
                                      • jaga_22 Re: *** GRUDZIEN *** 26.12.15, 10:46
                                        Witam milutko ...dzień wigilijny był bardzo ładny słoneczny,
                                        a dziś pochmurno 12st i brakuje mi magii świąt.

http://i66.tinypic.com/2v18d3c.gif
                                        • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 26.12.15, 11:23
                                          *Jaga, to prawda, juz od kilku lat nie mamy sniegu na sw,B.N.
                                          ale od polowy Szwecji na polnoc lezy snieg i dzisiaj bylo np,-13,o C
                                          i zapowiadaja opady sniegu.

U nas na poludniu ma padac snieg z deszczem i w tej chwili jest +4,o C,
                                          pochmurno i siapi mzawka, ale ludzi to nie ostrasza

Takie zimy pamietam, snieg skrzypial pod butami a slonce jaskrawo swiecilo,
                                          https://i64.tinypic.com/2yoxq9h.jpg
                                          Przjemnego dnia dla Wszystkich zycze.
                                          • slo-miana Re: *** GRUDZIEN *** 26.12.15, 13:04
                                            Witajcie w sobote. Sobota dla mnie jak niedziea, spokojna, rozleniwiona.
                                            Rosol powoli pyrcze, a ja mam tez chwile na spotkanie na Vistuli.

Lusiu, dziwne to dla mnie brzmi,ze sklepy otwarte kiedy u nas w handlu cisza jak makiem zasial. chcialam pojechac z wnusia do ZOO w Ueckerminde,ale niestety w tym okresie ogrod szybciej zamykaja, a to kawalek drogi i Niemcy tez swietuja do jutra.

a co do pogody to jak dla mnie to mogloby tak zostac do marca, zal mi tylko dzieci, brak sniegu=brak igraszek na sniegu. moze sypnie jeszcze na poczatku roku, a zaklady produkujace sanki rusza z handlem,bo jak na razie nie ma powodu do kupowania sanek.
                                            przyjemnych swiat i milego dnia.
                                            • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 26.12.15, 13:25
                                              *SLO-miaka, wypoczywasz i nabierasz sil do zakonczenia tego roku.
                                              Rosolek brzmi zachecajaco, jem go tylko jak jestem u mamy.

To prawda wczoraj byly otwarte sklepy typ spozywcze a dzisiaj handel
                                              na cala pare, w kazde swieta tak jest, bo przeciez musza wysprzedac
                                              to co nie poszlo przed swietami, a na drugi rok inna moda bedzie.

Rozpadalo sie na dobre wiec siedze w domu i trenuje balans.
                                              Sanki nie beda mialy chyba powodzenia tej zimy, moze spadnie snieg tylko na chwile
                                              i przy tych temperaturach szybko sie stopi.
                                              https://i64.tinypic.com/2eqe837.gif

Przyjemnego popoludnia zycze SLO-mianka.
                                              • slo-miana Re: *** GRUDZIEN *** 26.12.15, 14:26
                                                piekny , rozczulajacy obazek powitalny. na pierwszy rzut oka wydawalo mi sie,ze to mikolaj u amerykanskich pieskow big_grin
                                                niby bajka,kotki,szczeniaczki, a jaki wzruszajacy sam w sobie,
                                                • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 26.12.15, 15:10
                                                  *SLO-mianka, dziekuje, tez mnie zauroczyl ten obrazek,
                                                  jest tyle w nim nastroju i ciszy.

A to zdjecie jest od pieskow z USA z ubieglego roku.
                                                  Personel i pieski sie poprzebierali na mikolajowo.
                                                  https://i66.tinypic.com/j5lf77.jpg
                                                  • slo-miana Re: *** GRUDZIEN *** 26.12.15, 16:51
                                                    ojej,ale mieli wesolosmile a ten piesio uroczysmile
                                                    ciekawe czy pieski rozumeja co sie dzieje na swieta? i jak nas widza w tych przebraniach?smile
    • xystos Re: *** GRUDZIEN *** 27.12.15, 00:27
      12:15 Piesek chial na trawk
      Nanij 2~3 cm siniegu,indalej prus
      • pia.ed Re: *** GRUDZIEN *** 27.12.15, 01:38
        U mnie czwarty dzien pada deszcz ... na rabatach w ogrodku stoja kaluze,
        tak samo na trawnikach. Czasem na pare godzin pojawi sie slonce i dalej pada ...
        • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN *** 27.12.15, 09:25
          *Xystos, *Pia,
          Nie wiem jak bedziemy nazywali teraz tutaj zime.
          W nocy obudzilam sie na kanapie, przespalam film, byla chyba godz.2, przez okno, bialo wszedzie i padal nadal snieg, wygladalo majestatycznie. Teraz +4,o C
          Zapowiadaja ze Sybiryjski mroz sie zbliza do nas.

https://i66.tinypic.com/2jd3wva.gif

Natomiast rano czarno i leje, i chyba nici tez dzisiaj z mojej rundy.
          Przyjemnej niedzieli zycze dla Wszystkich,
    • maria88 Re: *** GRUDZIEN *** 27.12.15, 09:38
      Pochmurnie i temp.+10.
      Jutro ma padać deszcz.
      Dalej świętujmy i wypoczywajmy.
      • jaga_22 Re: *** GRUDZIEN *** 27.12.15, 11:19
        Witam...fajnie,że już po świętach,lubię taki błogi wypoczynek
        w ciszy i spokoju.Trochę jaśniej niż wczoraj i 10st.
        Miłej niedzieli.
        • pia.ed Re: *** GRUDZIEN *** 27.12.15, 20:28
          W poblizu mnie, ale nie w moim miescie, szosy zalane sa woda, a kilkaset kilometrow dalej w strone Sztokholmu snieg i gololedz. Akurat wtedy, kiedy na szosach jest najwiecej samochodow wracajacych do domu po Swietach ...

www.aftonbladet.se/julen2015/article22002133.ab
          • jaga_22 Re: *** GRUDZIEN *** 28.12.15, 09:55
            Witam po świętach.
            Mnie pogoda jeszcze rozpieszcza,ale już w tym tygodniu ma być
            minusowo,ale co to za minusy. http://s15.rimg.info/38b82df00dc4831ac2bd8b21ad13069b.gif

http://i66.tinypic.com/25yuivl.jpg
            • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN ***2015 28.12.15, 12:15
              *maria88, mam nadzieje, ze naladowalas akumulatorki odpoczynkiem przed Sylwestra
              i na >Nowy Rok.

*Pia, u mnie w kanale tez wody duzo, ale jeszcze nie wylalo, przespaceruje sie do parku
              i Natur Rum, tam pewnie laczki zalane woda jak zwykle przy duzych opadach deszczu,

*Jaga, widze choinka przetrwala i chyba sie utrzyma do Nowego Roku i 3 kroli.
              https://i68.tinypic.com/2i28ojc.gif
              Samych przyjemnosci zycze, na ostatni poniedzialek w tym roku.
              • pia.ed Re: *** GRUDZIEN ***2015 28.12.15, 13:10
                W Malmö kanal nigdy nie wylewa, bo jest w glebokim wawozie wykopanym
                naokolo Starego Miasta.
                Natomiast czesto zdarzaja sie "zbiorniki wody" pod mostami, bo tam sa wglebienia szosy.

Smieszne, ze z wody trzeba bylo wyciagac samochod policyjny,
                ci powinni wiedziec gdzie sa takie "pulapki", bo zdarzaja sie co roku
                i nie mozna im zapobiec ...
                system kanalizacyjny nie jest w stanie wciagnac szybko tak duzej ilosci wody!

lusia_janusia napisała:

*Pia, u mnie w kanale tez wody duzo, ale jeszcze nie wylalo ...

.
                • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN ***2015 29.12.15, 09:42
                  Witam,
                  Pochmurno za oknem i tylko +3,o C, wieje, widac po drzewach jak sie przechylaja.
                  Ma padac snieg.
                  Wczoraj ogarnelam pokoje po bytnosci "Maluszka" ma sie zjawic dopiero w Nowym Roku.

>> 28 Pn
                  Niewiniątek dzień pokaże, jaka pogoda w marcu się okaże. <<

>> 29 Wt
                  Grudzień ziemię grudzi dla zwierząt i ludzi. <<

Dzisiaj moze sie zmobilizuje i wyjde do banku i przejde po sklepach.
                  Wczoraj corka zrobilarekonesans po przecenach sklepowych i kupila mi
                  ladny sweter, taka dlugosc jaka lubie, ktora zakrywa biodra, coby ogrzewal,
                  w kolorze bezowym to na okragly rok pasujacy kolor i model z 2 kieszeniami.

Probowalam tez chodic z kijami, ale to nie to co z "balkonikiem" czuje sie
                  niepewnie na nogach. Wiec dalsze spacery tylko z balkonikiem.
                  To dziwne, ze w jeden dzien moge po mieszkaniu przechodzic i ani razu mi sie w glownie
                  nie zakreci, a wczoraj po poludniu to prawie by pasowal balkonik po mieszkaniu.

Zycze przyjemnego wtorku juz ostatniego w tym roku.

https://i64.tinypic.com/vcrwnl.gif
                  Polska nazwa dnia wywodzi się od staropolskiego słowa wtóry ‛drugi’. Nazwę tę dzielą wszystkie języki słowiańskie: np. czes. úterý, ros. вторник (wtornik), chorw. utorak. Od liczby trzy wywodzą się natomiast port. terça-feira i gr. τρίτη.

Łacińska nazwa dies Martis ‛dzień Marsa’ wpłynęła na nazewnictwo innych języków europejskich, np. hiszp. martes, ang. Tuesday ‛dzień Tue, nordyckiego boga wojny’.
                  • jaga_22 Re: *** GRUDZIEN ***2015 29.12.15, 10:03
                    Witam...
                    U mnie +1,ale zmarzłam w palce mimo rękawiczek,bo wiaterek ostry.
                    Słonko wyszło i zrobiło się bardzo milutko.Chyba zrobię małe pranko
                    bo szkoda wiatru zmarnować.Lusiu powoli dojdziesz do równowagi
                    Xystos polepszyło się psiunowi?

https://img.webme.com/pic/g/gifydlaciebie/milego%20dnia%20myszki.gif
                    • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN ***2015 29.12.15, 10:16
                      *Jaga, dziekuje, mam nadzieje ze tak bedzie.

*Xystos chyba odpoczywa po swietach i maja sobie dobrze s Boobym.
                      • slo-miana Re: *** GRUDZIEN ***2015 29.12.15, 11:00
                        czesc Forumeczkismile
                        Szwedzka pogoda iście krajowa. temperatura niska, od sylwestra zapowiadają spore ochłodzenie,czekac tylko jak sniegu nawieje.
                        w pracce mam ciuchutko,spokojnie,moge skupic się na układaniu rozkładu zajec. od zcasu do zcasu babskie ploteczki i dzień leci.
                        trzymajcie się cieplo,nie zapominajcie o czapkach i rękawiczkach oraz herbacie z imbirem,ktore nie tylko fajnie smakuje,grzeje,ale zawiera składnik chroniący przed wirusami.
                        • jaga_22 Re: *** GRUDZIEN ***2015 29.12.15, 12:56
                          Właśnie piję herbatkę z talarkami imbiru,cytryną i łyżeczką miodu.
                          Bardzo rozgrzewa.
                          • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN ***2015 29.12.15, 15:31
                            _SLO-mianka, to prawdziwa iddyla w pracy z koncem roku.
                            Bez czapki to sie nie da, bo mrozny wiatr, pomchmurno bylo caly dzien,

*Jaga, herbatke z imbirem pilam i laska cynamonu i pare listkow swiezej miety,
                            pysznie smakowala, teraz sobie robie czesto w domu taka.
                            W miescie ludzi multum, w banku automaty niektore zamkniety, nie mozna bylo wplacic
                            pieniedzy, sproboje jutro?.

Przyjemnego, spokojnego, wieczoru zycze.
                            • pia.ed Re: *** GRUDZIEN ***2015 29.12.15, 16:43
                              lusia_janusia napisała:

w banku automaty niektore zamkniety, nie mozna bylo wplacic pieniedzy.

To Ty wplacasz pieniadze do automatu? Bo ja z niego wybieram ... wink

• lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN ***2015 29.12.15, 17:12
                                *Pia, nic nie mialam juz na koncie i musze wplacic za uzywanie karty
                                na nastepny rok, bo bede miala debitering i 100,. kr kary, juz tak kiedys
                                mialam, jak zapomnialam.
                                • pia.ed Re: *** GRUDZIEN ***2015 29.12.15, 23:19
                                  Nawet nie wiedzialam, ze mozna wplacic na konto w automacie ...
                                  Mam Handelsbanken i tam automatow do wplacania nie ma.
                                  Natomiast na Triangeln, w Skandinaviskabanken, jest od lat wiele automatow,
                                  miedzy innymi do wymiany koron szwedzkich na dunskie, i na pewno jest taki
                                  do wplacania pieniedzy. Musze tam isc i zobaczyc.
                                  • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN ***2015 30.12.15, 09:17
                                    https://i68.tinypic.com/30seuxs.gif
                                    *Pia, w kazydm wiekszym banku sa takie automaty, gdzie mozesz wplacic pieniadze
                                    na jakie konto chcesz, u nas sa w Sporbanken i SEB i oba byly wczoraj bez funkcji.

Witam z mroznym wiatrem przy +2,oC, ostrzegali ze temperature sie dzisiaj czuje
                                    minusowa. Patrzec tylko kiedy zacznie sypac sniegiem.

Dzisiaj juz jestem nawet po sniadaniu i pralka zakonczy program, rozwiesze i pojde
                                    dalej zalatwiac sprawy, zeby zakonczyc wszystkie w starym roku.
                                    https://i63.tinypic.com/hrc9ao.gif
                                    • dorka556 Re: *** GRUDZIEN ***2015 30.12.15, 09:43
                                      Cześć, cześć, tutaj ochłodziło się i jest piękne słońce.
                                      U nas też można wpłacać pieniądze do bankomatu. Ja niestety podobnie jak Pia, tylko wybieram.

Wczoraj zrobiłam rundkę po sklepach. Wszędzie tłumy, wieszaki się uginają, ale nie było na czym oka zawiesić. Nic nie kupiłam a mam 2 karty upominkowe do Zary i H&M. Nawet nie wiem, czy mam cieszyć się z otrzymanych prezentów. Wiem tylko, że mam kłopot.
                                      • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN ***2015 30.12.15, 09:55
                                        *Dorka, u nas takie prezenty do sklepow sa wazne przez rok, albo 3 m-c,tak jak
                                        ja dostalam, wczoraj nic mnie nie zainspirowalo, poczekam do wiosny, moze bedzie
                                        cos wiosennego co mi sie spodoba.
                                        https://i63.tinypic.com/30deyrr.gif
                                        Przyjemnego dnia zycze .
                                        • dorka556 Re: *** GRUDZIEN ***2015 30.12.15, 10:32
                                          Lusia, u nas niektóre karty upominkowe ważne są nawet 2 lata a najkrócej rok.
                                          Dobrze, że mi przypomniałaś , bo mam jeszcze 1 z ub.roku.
                                          • jaga_22 Re: *** GRUDZIEN ***2015 30.12.15, 10:56
                                            Witam https://liubavyshka.ru/_ph/80/2/884333872.gif
                                            U nas wszędzie minusowo .U Dorki w Zakopanem -10 u mnie tylko -3
                                            ale N.R ma być bardzo mroźny.
                                            Miłego dnia http://s9.rimg.info/1f312ec1cf725b3b0b47cc07929ddee7.gif
                                            • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN ***2015 30.12.15, 12:16
                                              *Dprka. *Jaga. dla mnie moze byc troche mroziku,
                                              nie przeszkadza, Przynajmniej mamy suche powietrze
                                              i czuje sie znacznie lepiej z oddychaniem,
                                              Milego popoludnia Wam zycze.
                                            • pia.ed Re: *** GRUDZIEN ***2015 30.12.15, 12:25
                                              jaga_22 napisała:

U Dorki w Zakopanem -10 ...

To Dorka nie jest juz nad morzem? Wszystko mi sie myli ...

• pia.ed Re: *** GRUDZIEN ***2015 30.12.15, 12:39
                                                Wlasnie zobaczylam, ze w Malmö jest + 4 C. Tyle samo bylo wczoraj wieczorem.
                                                Niestety polnocny wiatr powoduje, ze odczuwa sie jakby byla nizsza temperatura ...

W dzisiejszej gazecie www.sydsvenskan.se/ jest wiele ciekawych artykulow,
                                                miedzy innymi o syryjskiej parze, gdzie on jest architekten, a ona czyms w ochronie srodowiska. Oczywiscie nie chodzi w chuscie jak 95 procent syryjek ... i takie wlasnie osoby pokazuje sie w mediach, aby nastawic Szwedow pozytywnie do uchodzcow.
                                                Ten Szwed-architekt ktory oprowadzal ich po miasteczku poczul,
                                                ze Syryjczyk-architekt stal sie dla niego nie uchodzca, tylko kolega ...
                                                • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN ***2015 30.12.15, 13:05
                                                  *Pia, pewnie ten Syryjczyk studiowal w USA lub innym obcym kraju, i jego zona rowniez, to moze zrozumieli jak nalezy sie asymilowac i inna kultura?.
                                                  • jaga_22 Re: *** GRUDZIEN ***2015 30.12.15, 14:25
                                                    Pia ,Dorka jest w Gdańsku,tam było -6st. napisałam u Dorki w Zakopanem
                                                    no bo to jej Zakopane i może nie wiedziała jeszcze.
                                                  • pia.ed Re: *** GRUDZIEN ***2015 30.12.15, 14:59
                                                    jaga_22 napisała:

Dorka jest w Gdańsku ,tam było - 6st ...

To Dorka jest dalej w Gdansku i zamierza tam spedzic zime?
                                                    Na jesieni pisala, ze chce wynajac mieszkanie w Konstancinie pod Warszawa ... wink
                                                  • slo-miana Re: *** GRUDZIEN ***2015 30.12.15, 14:28
                                                    czesc Forumeczki miłe. witam się w wolnej chwili. dzisiaj dzień ciagnie mi się jak guma od majtekbig_grin może to efekt tego,ze jutro wieczor trzeba isc na bal i doczekać się już nie mogę !
                                                    u mnie dzisiaj przymrozilo, wiec teraz czekac tylko wiosny!!
                                                    cieplutkiego dzionka i dobrego humoru.
                                                  • pia.ed Re: *** GRUDZIEN ***2015 30.12.15, 15:13
                                                    Bardzo mozliwe ze studiowali za granica ...
                                                    Mnie chodzi o to, ze media pokazuje wylacznie pozytywne przyklady
                                                    uchodzcow aby pokazac, ze nie przyjechali tu aby zyc na socjalu.

W rzeczywistosci nawet ta rodzina zyje i bedzie dlugi czas zyc z opieki spolecznej,
                                                    bo architektow w Szwecji jest nadmiar, i tych zajmujacych sie "miljö" tez ...

Jesli maja pieniadze w banku za granica, a na pewno maja,
                                                    to po uzyskaniu azylu, co moze jeszcze porwac ponad rok,
                                                    otworza jeszcze jedno arabskie biuro podrozy w Malmö wink

lusia_janusia napisała:

> *Pia, pewnie ten Syryjczyk studiowal w USA lub innym obcym kraju,
                                                    i jego zona to moze zrozumieli jak nalezy sie asymilowac i inna kultura?.

• lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN ***2015 31.12.15, 09:12
                                                    *Pia, to przeciez normalne, ze na wlasnym podworku musza pokazywac same pozytywne
                                                    wiadomosci.
                                                    Tylko jesli chodzi o wiadomosci zagraniczne to pokazuja chyba tak jak leci.
                                                    https://i67.tinypic.com/207oqx1.gif
                                                  • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN ***2015 31.12.15, 09:35
                                                    WITAM WSZYSTKICH SYMPATYKOW VISTULI
                                                    https://i68.tinypic.com/x0ob2r.jpg

To juz ostatni dzien tego roku2015,
                                                    za oknem chyba sie zapowiada jasny dzien, slonce gdzies zza chmur sie przebija promiieniami.
                                                    U mnie spokojnie, i w miescie tez nie widac wiekszego ruchu, nawet cicho jest tez
                                                    w pralni, nie slysze zadnych pralek coby ludziska prali.

https://i67.tinypic.com/eimpee.jpg

Tylko czekac do wieczora to zaczna ludzie odpalac swoje pieniazki i podziwiac rakiety.
                                                    Chociaz tego roku nie bylo takiego szalenstwa jak inne lata, gdzie ludzie rakietami cieszyli
                                                    sie juz od B.Narodzenia.

https://i66.tinypic.com/v3dn41.jpg
                                                  • jaga_22 Re: *** GRUDZIEN ***2015 31.12.15, 10:50
                                                    Witam...mrozik spory -8 w dzień ma być -2
                                                    Ja po postrzyżynach,córka mnie obcięła na króciutko i bardzo dobrze się czuję
                                                    a dzieci mówią,że młodziej wyglądam co mnie cieszy. https://liubavyshka.ru/_ph/82/2/624634615.gif
                                                    Dziś żegnamy Stary Rok
                                                    http://i63.tinypic.com/4i9sx.gif
                                                    http://i68.tinypic.com/21srqc.png
                                                  • lusia_janusia Re: *** GRUDZIEN ***2015 31.12.15, 11:03
                                                    *Jaga, dziekuje.
                                                    To w Nowy Rok wkraczasz mlodsza i z nowa glowa - fajnie.
                                                    Przyjemnego Sylwestrowego wieczoru...
                                                    https://i65.tinypic.com/30cxhma.jpg
                                                  • pia.ed Re: *** GRUDZIEN ***2015 31.12.15, 13:49
                                                    lusia_janusia napisała:

... to przeciez normalne, ze na wlasnym podworku musza pokazywac same pozytywe wiadomosci ...

Pozytywne wiadomosci o UCHODZCACH ... Chyba o to Ci chodzilo?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka