pia.ed 23.12.17, 01:15 Od dzisiaj wpisujemy sie pod wznowionym tematem, bo poprzedni zle funkcjonowal... W Malmö jest w tej chwili 5,5 C i lekki deszcz. forum.gazeta.pl/forum/w,11086,146102505,146102505,Pogodowe_pogaduchy.html?so=2. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lusia_janusia Re: **Pogodowe pogaduchy** 23.12.17, 04:51 Pia, u mnie nie bylo zadnego problemu, tematy przeciagly sie na dwie dlugie strony, wiec trzeba bylo kliknacdrugi raz by przejsc na druga strone. >>> „Gdy w grudniu śnieg pada, drugi rok taki sam zapowiada” <<< Widze przez okno swieze kaluze, czyli pada deszcz zamiast sniegu. Odpowiedz Link
pia.ed Re: **Pogodowe pogaduchy** 23.12.17, 12:07 lusia_janusia napisała: > Pia, u mnie nie bylo zadnego problemu, tematy przeciagly sie na dwie dlugie strony, wiec trzeba bylo kliknac drugi raz by przejsc na druga strone. > A masz nastawione "Od najnowszego?" I w co trzeba bylo kliknac? Taki problem mam nie po raz pierwszy i zawsze na Vistula, nigdzie wiecej ... *** U mnie na termometrze prawie 9 stopni Celsiusza i mokro... . . Odpowiedz Link
pia.ed Re: **Pogodowe pogaduchy** 23.12.17, 14:34 Weszlam przed chwila na moj pierwszy wpis i na link ktory tam zamiescilam. Oto co mi sie ukazalo: Pogodowe pogaduchy lusia_janusia 29.07.13, 12:18 Lato w pelni, pogoda jak przystalo, deszcz i burze, a my ciagle mamy duzo do powiedzenia na temat tak scisly; www.klart.se/v%C3%A4der-kristianstad.html Tabelka obrazuje pogode na 2 tygodnie do przodu Idag-dzisiaj; imorgon-jutro; onsdag-sroda; torsdag-czwartek; fredag-piatek; lördag-sobota; söndag-niedziela; måndag-poniedzialek; tisdag-wtorek; lusia_janusia napisała: > Pia, u mnie nie bylo zadnego problemu, > tematy przeciagly sie na dwie dlugie strony, wiec > trzeba bylo kliknac drugi raz by przejsc na druga strone. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Pogodowe pogaduchy** 23.12.17, 17:20 *Pia, jak jestem zawsze zalogowana, i wchodze w linki w ktorych juz jest duzo wpisow, to na koncu strony wspisow, pokazuje sie ...1,2 w ramce nastepna strona... i w nia klikam i pokazuje sie nastepna strona i tam wpisuje sie z aktualna data pod ostatnim wpisem, Odpowiedz Link
pia.ed Re: **Pogodowe pogaduchy** 23.12.17, 19:59 Juz rozumiem o co Ci chodzi ... Tylko skoro ja mam nastawione "od najnowszego", wiec klikajac w cyfre 2 COFAM SIE DO JESZCZE STARSZYCH WPISOW Na szczescie takie historie nie zadarzaja sie na wszystkich tematach Vistuli, wiec mam zamiar zachowac moje ustawienie ... . Odpowiedz Link
xystos Re: **Pogodowe pogaduchy** 23.12.17, 20:58 łamie was w kościach? noo to pogody niebędzie! Nocy Dobrej Wam Życze i niech sie wam.Mikiłaj przyśni,ten swiety oczywiście. Odpowiedz Link
pia.ed Re: **Pogodowe pogaduchy** 24.12.17, 01:06 www.sydsvenskan.se/2017-12-24/trad-har-blast-ner-pa-flera-vagar-i-skane W kosciach mnie nie lamie, bo nie reaguje na pogode ... natomiast reaguje na silny wiatr, a taki byl dzis okolo 17 00, kiedy chcialam pojechac po bulki do Turka ... Zadowolilam sie wiec podjechaniem do pobliskiego Netto, gdzie kupilam dwa razowe dunskie chleby i dunski grubo zmielony pasztet ... no i oczywiscie 1,5 litrowe opakowanie mleka, bo bez mleka nie potrafie zyc . Odpowiedz Link
pia.ed Re: **Pogodowe pogaduchy** 24.12.17, 02:03 W Malmö jest w tej chwili 9,9 stopni Celsiusza i juz tak nie wieje ... Natomiast w Göteborgu, ktory lezy blizej Morza Polnocnego, zerwalo rusztowania, ktore spadly na ulice, pol metra od przewodow elektrycznych tramwaju ... Gdyby ja zerwaly, to chyba ustalaby w calym miescie komunikacja tramwajowa, co byloby katastrofa dla mieszkancow Göteborga, szczegolnie tych mieszkajacych na przedmiesciach. www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/byggnadsst%C3%A4llning-har-rasat-i-centrala-g%C3%B6teborg-1.4978730 Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Pogodowe pogaduchy** 24.12.17, 07:49 24.XII.2017 *Pia, dokladnie u nas tez wialo, wysuszyl wiatr wszystkie kaluze, momentami myslalam, ze wiatr porwie moja laweczke z balkonu, teraz jest cichlo i nie widac zywej duszy za oknem, wszyscy chyba spia jeszcze. Slysze teraz sasiadka w trapie przyszla ze swoim pieskiem ze spaceru. Ma te same godziny wyjcia co ja z "Maluszkiem" Odpowiedz Link
xystos Re: **Pogodowe pogaduchy** 25.12.17, 00:49 verige Hårda vindar och halka inleder julafton Foto: Stig Åke Jönsson/TT UPPDATERAD IGÅRPUBLICERAD IGÅR Hårda vindar ställde till rejäla problem under natten, med strömavbrott och vägar som blockerats av nedfallna träd Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Pogodowe pogaduchy** 25.12.17, 09:51 >>> „Gdy choinka tonie w wodzie, jajko toczy się po lodzie” <<< >>> „Gdy pola zielone, jak się Chrystus rodzi, Wielkanocnym Świętom śnieg pewnie zaszkodzi” <<< >>> „W jakim blasku Bóg się rodzi, w takim cały styczeń chodzi”<<< O takich zimach to juz mozemy chyba zapomniec.??? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Pogodowe pogaduchy** 25.12.17, 11:51 Zorza polarna z 12 grudnia 2017, nagranie z Norwegi osoby, ktora chata u pieskow SDP USA koncert dla ucha i dla oczu. Mnie sie bardzo podoba. www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=iHbFiOAz1gg Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: **Pogodowe pogaduchy** 28.12.17, 09:20 28.XII,2017 - imieniny Antoniego , Teofili. >>> Niewiniątek dzień pokaże, jaka pogoda w marcu się okaże <<. Międzynarodowy Dzień Pocałunku Całowanie przedłuża życie, angażuje wiele mięśni i przynosi masę radości. To tylko kilka z setek powodów, dla których warto rozdawać dziś całusy. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Pogodowe pogaduchy-2018 01.01.18, 11:19 Trzeba sie teraz przyzwyczajac do pisania nowej daty 2028 rok. Na Nowy Rok przybywa dnia na barani skok. Na szczęście, na zdrowie, na ten Nowy Rok, aby Was nie bolała głowa ani bok. Gdy na Nowy Rok plucha, ze żniwem też będzie pokuta. Nowy rok jaki, cały rok taki. 2018 Gdy w Nowy Rok skwar i upał, baran wilka będzie chrupał. Rok Nowy pogodny, zbiór będzie dorodny. Gdy Nowy Rok mglisty, zjedzą kapustę glisty. Jak Nowy Rok jasny i chłodny, będzie roczek pogodny i płodny. 2018 Jaką pogodę Nowy Rok oznaczy, taką i w sierpniu Pan Bóg uraczy. Teraz bedziemy dopasowywac pogode do swojego regionu?. U mnie slonezko z za chmur od rana przeswituje i jest sucho. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Pogodowe pogaduchy-2018 04.01.18, 22:01 Zapomnialam ze Pia podlaczyla nowy link pod stary wiec przenioslam tutaj ze starego do nowego, zeby bylo poprawnie. lusia_janusia... >>> Gdy w Eugeniego lód albo woda taka i lipcowa pokaże sie pogoda. <<< Za oknem deszczowo, mam nadzieje ze w lipcu bedzie pare dni sloneczynych?. Cytat dnia: „Kiedy widzisz dobrego człowieka, staraj się go naśladować. Kiedy widzisz złego człowieka zastanów się nad samym sobą.” - Konfucjusz Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Pogodowe pogaduchy-2018 04.01.18, 22:02 *Pia, podalam to jako informacje pogodowa, w tym roku chyba nic nie bedzie z jakis zaplanowanych wyjazdow, na glowie mamy hacjende. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Pogodowe pogaduchy-2018 05.01.18, 07:50 >>> Gdy styczeń burzliwy z śniegami lato burzliwe z deszczami. <<< Jeszcze ciemno za oknem i pada deszcz, ostatnio nie ma zimy tylko jesienna aura. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Pogodowe pogaduchy-2018 05.01.18, 12:06 lusia_janusia napisała: > w tym roku chyba nic nie bedzie z jakis zaplanowanych wyjazdow, na glowie mamy hacjende. > > No to swietnie, macie sie gdzie zatrzymac w Polsce ... bo ja juz od dawna nie mam gdzie pojechac. Hotele na dluzsza mete sa za drogie, a ja jak wyjezdzam, to na co najmniej miesiec... inaczej byloby za duzo stresu. . Odpowiedz Link
xystos Re: Pogodowe pogaduchy-2018 05.01.18, 19:43 zmianynaziemi.pl/wiadomosc/bombogeneza-nad-ameryka-polnocna-potezne-sniezyce-i-mrozy-docieraja-juz-do-florydy od dawna wiadomym jest że biegun pónocy przesówa sie na polódnie-obecnie dwie strefy magnetyczne slabsza na Syberi i mocniejsza w zatoce.Buffina to.takiej.katastrofy obawia sie FEMA? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Pogodowe pogaduchy-2018 05.01.18, 21:04 Ciebloluby niech poczuja troche zimna i popatrza na snieg. Odpowiedz Link
xystos Re: Pogodowe pogaduchy-2018 06.01.18, 05:39 tak popatrza z cieplego.pokoju.przez potrujne okna a tymczasem tubylcy.biora sie za of dsniezanie Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Pogodowe pogaduchy-2018 06.01.18, 12:22 *Xystos, zdnego odsniezania nie widac, jest plusowo za oknem. >>> Gdy trzech Króli mrozem trzyma będzie jeszcze długa zima. <<< >>> Na Trzech Króli słońce świeci wiosna do nas pędem leci. <<< Odpowiedz Link
pia.ed Re: Pogodowe pogaduchy-2018 06.01.18, 12:49 Komus cos sie pokrecilo, bo Lusia z data 05.01.18 napisala chyba o USA, gdzie nawet w regionach uwazanych za cieple pojawily sie siarczyste mrozy. Albo moze to ja nic nie pojmuje z ich dyskusji? lusia_janusia 06.01.18 > *Xystos, zdnego odsniezania nie widac, jest plusowo za oknem. xystos 06.01.18, 05:39 tak popatrza z cieplego.pokoju.przez potrujne okna a tymczasem tubylcy.biora sie za ofdsniezanie Odpowiedz Link
pia.ed Pogodowe pogaduchy - 2018 09.01.18, 12:33 W Malmö juz trzeci dzien sloneczko ... + 5 C, ale chyba na jutro przewidziano deszcz i ocieplenie ... . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Pogodowe pogaduchy - 2018 10.01.18, 08:02 >> Gdy słońce przygrzewa na Jana Dobrego spodziewać sie można lata pogodnego. << *Pia, u mnie tez bylo wczoraj slonce, a od nocy pada przepowiedziany deszcz. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Pogodowe pogaduchy - 2018 18.01.18, 17:48 U mnie caly czas temperatura plusowa z opadami deszczu ... Natomiast nad poludniowa Polske zbliza sie orkan i dojdzie tam w dzis w nocy. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/56,114881,22916357,orkan-friederike-sieje-spustoszenie-na-zachodzie-zrywa-dachy.html#MT . Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Pogodowe pogaduchy - 2018 18.01.18, 18:58 Jakiś autobus zdmuchnęło do rowu,ale nikomu nic się nie stało. Do mnie raczej nie dojdzie,ale do Kendo chyba tak. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Pogodowe pogaduchy - 2018 18.01.18, 19:11 Chyba doszło,bo sypie,a balkonu nie mogłam otworzyć tak dmucha. wszystko pozamykałam. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Pogodowe pogaduchy - 2018 18.01.18, 21:37 >> Gdy na Małgorzaty mróz, jeszcze długo nie pojedzie wóz. << Jaga, rozmawialam z Kendo przed godzina i mowila, ze wiatr sie wzmaga i pare razy zgaslo swiatlo jak rozmawialysmy przeszlo godzine. Byle bylo spokojnie na drugi tydzien. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Pogodowe pogaduchy - 2018 18.01.18, 22:56 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/56,114883,22917426,okran-friederike-wkracza-do-polski-wichura-zmiotla-autokar.html#MT . Odpowiedz Link
pia.ed Re: Pogodowe pogaduchy - 2018 22.01.18, 12:38 Niedaleko Malmö zakwitly juz pierwsze wiosenne kwiaty ... www.skd.se/2018/01/22/varen-redan-pa-vag/ Januari månad och på många håll snö och kyla, men nu blommar vintergäcken - i alla fall i Lund. – Vintergäcken blommar för fullt i vår koloni på Solhällan, säger Gullan Andersson. Vintergäck tillsammans med snödroppe är ett av våra första blommande vårtecken. . Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Pogodowe pogaduchy - 2018 22.01.18, 13:49 Piszą o przebiśniegach,a pokazują miodunki. Ciekawe w styczniu? to u nas chyba jeszcze nikt nie zaobserwował kwiatków. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Pogodowe pogaduchy - 2018 22.01.18, 14:58 Wcale sie nie ciesze wczesna wiosna, bo w marciu i kwietniu moze nam dosypac sniegiem i przymrozic. Odpowiedz Link
pia.ed Pogodowe pogaduchy - 2018 22.01.18, 18:51 Pisza o dwoch rodzajach wiosennych kwiatkow: Vintergäck tillsammans med snödroppe är ett av våra första blommande vårtecken. Te zolte to vintergäck i wydaje mi sie ze po polsku nie nazywaja sie "miodunka" ... slyszalam ich polska nazwe, ale zapomnialam ... Ich lacinska nazwa to Erathis hyemalis albo Erathis hiemalis ... . jaga_22 napisała: > Piszą o przebiśniegach,a pokazują miodunki. > Ciekawe w styczniu? to u nas chyba jeszcze nikt nie zaobserwował kwiatków. > Odpowiedz Link
pia.ed Re: Pogodowe pogaduchy - 2018 22.01.18, 19:39 pl.123rf.com/photo_73297380_pole-kwiat%C3%B3w-akonit%C3%B3w-zimowych-eranthis-hyemalis-.html . Odpowiedz Link
pia.ed Re: Pogodowe pogaduchy - 2018 24.01.18, 01:11 Bedzie kilka cieplych dni ... Nareszcie www.expressen.se/kvallsposten/knapp-upp-jackan-nu-blir-det-varmare-igen/ . Odpowiedz Link
kendo Re: Pogodowe pogaduchy - 2018,kwitnaca zima 26.01.18, 16:59 w Maminym ogrodzie zakwitlyprymulki..u sasiadki tez.. *Pia, tak to miodunka, tu jeszcze nia zauwazylam,ale tez i na spacer nie zdazylam nigdzie pojsc, spytam dzieciecia czy u Niego zakwitly przebisniegi..przylaszczka tez byla,ale dla nie to chyba za wczesnie Odpowiedz Link
pia.ed Pogodowe pogaduchy 2018 - kwitnaca zima 26.01.18, 17:41 W poblizu mnie najwczesniej mozna zobaczyc slady wiosny na starym cmentarzu w samiutkim centrum Malmö ... przejezdzalam obok rowerem, ale na samym cmentarzu NIE BYLAM. W naszym ogrodku na podworku kwitna dalej roze, no i sa juz wysokie liscie kilku wiosennych kwiatkow, mieszy innymi "påskliljan", ale samych kwiatkow jeszcze nie ma. . Odpowiedz Link
xystos Re: Pogodowe pogaduchy - 2018,kwitnaca zima 26.01.18, 19:45 taak spytaj się dziecięcia a on zadzwoni do swego ogrodnika i spyta się czy mu coś na trawniku zakwitło,jedź sama i sprawdź. Odpowiedz Link
pia.ed Pogodowe pogaduchy - 2018, kwitnaca zima 26.01.18, 22:57 Raczej nie ma sensu jechac i sprawdzac, bo w poludniowej Szwecji bylo wprawdzie cieplo, ale za malo slonca... Kwiaty pojawily sie tylko sporadycznie, od poludniowej strony i w zacisznym miejscu. kendo napisała: > tu jeszcze nia zauwazylam,ale tez i na spacer nie zdazylam nigdzie pojsc, > spytam dzieciecia czy u Niego zakwitly przebisniegi..przylaszczka tez byla, ale dla niej to chyba za wczesnie > Odpowiedz Link
kendo Re: Pogodowe pogaduchy - 2018, juz noca nie bylo m 08.02.18, 13:41 a -1,7, teraz na plusie, ptaszyny na czubkach drzew siadaja, czyli nie bedzie mrozow, inaczej siadaja w "glebi galazek drzew" Odpowiedz Link
xystos Re: Pogodowe pogaduchy - 2018, juz noca nie bylo 09.02.18, 19:11 Nadciąga wielkie minimum słoneczne. Koniec z ociepleniem, czeka nas globalne ochłodzenie zmianynaziemi.pl/wiadomosc/nadciaga-wielkie-minimum-sloneczne-koniec-z-ociepleniem-czeka-nas-globalne-ochlodzenie Odpowiedz Link
kendo Re: Pogodowe pogaduchy - 2018, juz noca nie bylo 09.02.18, 19:39 xystos napisał: > Nadciąga wielkie minimum słoneczne. Koniec z ociepleniem, czeka nas globalne oc > hłodzenie > > zmianynaziemi.pl/wiadomosc/nadciaga-wielkie-minimum-sloneczne-koniec-z-ociepleniem-czeka-nas-globalne-ochlodzenie > tz...cytSpadek ten będzie skutkował znaczącą redukcją emisji promieniowania słonecznego, w tym promieniowania UV, co z pewnością spowolni globalne ocieplenie klimatu na Ziemi, a może nawet wywoła globalne ochłodzenie i częściowe zlodowacenie. juz widac,ze klimat jest inny, Odpowiedz Link
xystos Re: Pogodowe pogaduchy - 2018, juz noca nie bylo 10.02.18, 17:06 Niedawno w Ameryce Północnej doszło do potężnego ataku zimy i arktycznego mrozu, który dotarł aż do Florydy. Jego przyczyną było meandrowanie prądów strumieniowych tworzących tak zwany wir polarny. Brytyjscy meteorolodzy ostrzegają, że teraz podobne zjawisko może wystąpić w Europie. zmianynaziemi.pl/wiadomosc/nagle-ogrzanie-stratosfery-w-arktyce-wir-polarny-moze-dotrzec-do-europy-zamrazajac-ja ciepłe barchanki ubrać czas Odpowiedz Link
xystos Re: Pogodowe pogaduchy - 2018, juz noca nie bylo 20.02.18, 14:41 zmianynaziemi.pl/wiadomosc/nad-europe-nadciaga-wir-polarny-mrozy-moga-potrwac-do-marca ..nieciekawa prognoza dla całej Europy,zapoznajcie sie z zawartością linka. tak czy siak ciepłe kalesonki i barchanki dobrze mieć pod ręką Odpowiedz Link
kendo Re: Pogodowe pogaduchy - 2018, juz noca nie bylo 20.02.18, 15:11 oz,qurcze, faktycznie strasza mrozami, Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Pogodowe pogaduchy - 2018, juz noca nie bylo 20.02.18, 18:07 Marzec ma być wyjątkowo zimny.Chyba nas nie zamrozi ? Odpowiedz Link
xystos Re: Pogodowe pogaduchy - 2018, juz noca nie bylo 20.02.18, 18:42 ..może nie,ale nigdy niezaszkodzi być przygotowanym na mrozy, w.Polsce jest wiele płynów chroniących przed zamarznięciem. obyśmy zdrowi byli Odpowiedz Link
pia.ed Pogodowe pogaduchy - 2018 20.02.18, 19:18 xystos napisał: > w Polsce jest wiele płynów chroniących przed zamarznięciem. > Czyzbys myslal o denaturacie, ktorym zimą raczą się bezdomni w altankach w ogrodkach dzialkowych? . Odpowiedz Link
xystos Re: Pogodowe pogaduchy - 2018 20.02.18, 20:05 .. ochch,jak to głodnemu chleb na myśli a wystarczy pofatygować się do najbliższej stacji paliwowej i kupić sobie; Whisky,Brandy i szlachetniejsze od nich Żytko. zdrufka życzem Odpowiedz Link
pia.ed Re: Pogodowe pogaduchy - 2018 21.02.18, 00:47 Napisałes: >" w Polsce jest wiele płynów chroniących przed zamarznięciem." Czy jak sie spijesz Żytkiem i wyladujesz w zaspie, to alkohol uchroni Cie przed zamarznięciem? xystos napisał: > a wystarczy pofatygować się do > najbliższej stacji paliwowej i > kupić sobie; Whisky,Brandy i > szlachetniejsze od nich Żytko. Odpowiedz Link
xystos Re: Pogodowe pogaduchy - 2018 21.02.18, 05:15 noo i przebierasz nóżkami w ciepłym i lepkim asfalcie zastanawiając sie jak z tego wybrnąć? otóz nikt z nas denaturatu nigdy niepil,a Żytko i panierowany kotlet schobowy z kiszona kapustą i pyrami jest dla więmkszości polonusow synonimem polskosci tak jak maca cieszy serca braci starozakonnych. Dobrego Dnia Życzę Odpowiedz Link
pia.ed Re: Pogodowe pogaduchy - 2018 21.02.18, 11:54 Napisałes: >" w Polsce jest wiele płynów chroniących przed zamarznięciem". Co Ty tu mieszasz Polonusow i braci starozakonnych? Co ma do tego "panierowany kotlet schabowy z kiszona kapustą i pyrami"? Chyba nikt w mieszkaniu nie zamarza??? A rozgrzewanie sie alkoholem na mrozie prowadzi zawsze do jednego: do smierci, wprawdzie blogiej, ale zawsze smierci . Odpowiedz Link
xystos Re: Pogodowe pogaduchy - 2018 21.02.18, 12:13 ..noo widzisz Pia,wybrnołaś z tego a powiązanie jest,w pierwszym wpisie miałem na myśli alkohol sprzedawany 24h na dobę dołóż do tego nieco sarkazmu a lepiej zrozumiesz komunikaty PR1 donoszące o zamarzniętych ludziach. Polacy potrzebują rządów mocnej ręki i ksiażeczki na alkohol np. dwa litry spirytusu rocznie. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Pogodowe pogaduchy - 2018 21.02.18, 12:44 Xystos, jak mialam nie wybrnac, skoro jako jako teze wzielam Twoj pierwszy wpis i jego caly czas sie trzymalam, zamiast wykrecac sie ..może nie, ale nigdy nie zaszkodzi być przygotowanym na mrozy, w Polsce jest wiele płynów chroniących przed zamarznięciem. obyśmy zdrowi byli . Odpowiedz Link
xystos Re: Pogodowe pogaduchy - 2018 21.02.18, 12:47 nietraktuj tekstów jak matematyk stosowany,troszkę wyobraźni proszę. Odpowiedz Link
xystos Re: Pogodowe pogaduchy - 2018 21.02.18, 14:31 +2*C i pruszy śnieg,50km. na pólnoc w Olofström jest na minusie i sniegu przybywa,mimo niewielkich odległości warunki meteo mogą być bardzo różne. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Pogodowe pogaduchy - 2018 21.02.18, 15:10 Miało być w dzień +2,a jest -2.Słonka już dawno nie ma Odpowiedz Link
pia.ed Sybiryjskie mrozy w poludniowej Szwecji - 2018 21.02.18, 12:15 www.expressen.se/kvallsposten/just-nu-sibiriska-kylan-drar-in-over-syd/ Masz okazje przekonac sie JAK skuteczna jest Twoja rada W przyszlym tygodniu masz okazje zrobic eksperyment: usiadziesz w pizamie na balkonie " popijajac plyn chroniacy przed zamarzaniem" ... Nie zapomnij zdawac co 5 minut sprawozdania, moze jakos uda nam sie Cie uratowac . Odpowiedz Link
kendo Re: Sybiryjskie mrozy w poludniowej Szwecji - 201 21.02.18, 17:23 alez temacik sobie wybraliscie..a nie lepiej herbataz rumem sie uraczyc?? do tego jakies kremiste ciacho...?? Odpowiedz Link
pia.ed Wiosna nadeszla ... 22.02.18, 19:28 Alkoholu do ust nie biore ... Ale znalazlam dobra wiadomosc chyba w Skanskan ... WIOSNA ZAWITALA DO SZWECJI!!! Odpowiedz Link
kendo Re: Wiosna nadeszla ... 22.02.18, 20:14 pia.ed napisała: > > Alkoholu do ust nie biore ... > Ale znalazlam dobra wiadomosc chyba w Skanskan ... > > WIOSNA ZAWITALA DO SZWECJI!!! tak na Syd Nytt tez mowili o tym Odpowiedz Link
pia.ed Wiosna przyszla do Malmö 22 lutego 22.02.18, 23:15 www.skd.se/2018/02/21/nu-ar-varen-har-3/ Odpowiedz Link
kendo Re: Wiosna przyszla do Malmö 22 lutego 23.02.18, 09:51 tak pisali 15 lutego, dzis noca mielismy -7 stopni podczas dnia na pewno podejdzie do plusa... wczoraj wymieniali kilka mias w Skane,gdzie juz na 100% jest wiosna, ale nie spamietalam,bo nie dotyczylo tych co znam i odwiedzam podczas lata Odpowiedz Link
xystos Re: Wiosna przyszla do Malmö 22 lutego 24.02.18, 11:00 www.smhi.se/bloggar/vaderleken-2-3336/langre-perioder-med-nationella-isdygn-1.131313 Odpowiedz Link
kendo Re: Wiosna przyszla do Malmö 22 lutego 24.02.18, 13:28 i teraz chyba tez tak bedzie, za sprawa tego rotujacego mrozu z ameryki Odpowiedz Link
xystos Re: Wiosna przyszla do Malmö 22 lutego 24.02.18, 16:05 z względu na nadchodzące mrozy postanowiłem skończyć z goleniem,najlepiej grzeje własne futro. Odpowiedz Link
xystos Re: Wiosna przyszla do Malmö 22 lutego 24.02.18, 16:51 W ten weekend temperatura na Biegunie Północnym może być wyższa niż w Europie autor: Scarlet (2018-02-24 12:37) Kategorie: Biegun PółnocnypogodaAnomalie pogodowetopnieniestratosferaSWW Źródło: pixabay.com Obecnie pogoda w Europie ulega sporemu ochłodzeniu na skutek przemieszczenia arktycznych mas powietrza przez zjawisko SSW (nagłe ogrzanie stratosfery). Natomiast w Arktyce w tym samy czasie temperatura stale rośnie powodując topnienie lodu. Zdaniem specjalistów, temperatura w Arktyce jest na dany moment o 25 °C za wysoka! W tym tygodniu przez dwa dni stacja pogodowa w Kap Morris Jesup (północny kraniec Grenlandii) odnotowała całodobową temperaturę powyżej 0 °C, gdy norma wynosi około -30 °C. zmianynaziemi.pl/wiadomosc/w-ten-weekend-temperatura-na-biegunie-polnocnym-moze-byc-wyzsza-niz-w-europie Odpowiedz Link
xystos Re: Wiosna przyszla do Malmö 22 lutego 24.02.18, 17:04 w tej chwili -2*C częściowo słonecznie i zaczyna śnieżyć. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Wiosna przyszla do Malmö 22 lutego 24.02.18, 17:50 A u mnie -11,w nocy ma być -14 Odpowiedz Link
pia.ed Re: Wiosna przyszla do Malmö 22 lutego 25.02.18, 15:15 kendo napisała: > wczoraj wymieniali kilka mias w Skane,gdzie juz na 100% jest wiosna, > ale nie spamietalam,bo nie dotyczylo tych co znam i odwiedzam podczas lata > > jedno z tych miast to bylo Malmö ktore powinnas znac ... a reszta to male miejscowosci w kierunku Halland, tam gdzie jest polozony Halmstad, to byl tylko waski pasek na zachodnim wybrzezu. Odpowiedz Link
xystos Re: Wiosna przyszla do Malmö 22 lutego 26.02.18, 08:55 od okolo sześćdziesieciu lat ornitolog-amator,bardzo mnie martwią mrozy-szwedzi niemają polskiego zwyczaju dokarmiać ptaków które niesą przeznaczone do gara. Odpowiedz Link
kendo Re: Wiosna przyszla do Malmö 22 lutego 26.02.18, 10:05 pia.ed napisała: > kendo napisała: > > > wczoraj wymieniali kilka mias w Skane,gdzie juz na 100% jest wiosna, > > ale nie spamietalam,bo nie dotyczylo tych co znam i odwiedzam podczas lat > a > > > > > jedno z tych miast to bylo Malmö ktore powinnas znac ... > a reszta to male miejscowosci w kierunku Halland, > tam gdzie jest polozony Halmstad, > to byl tylko waski pasek na zachodnim wybrzezu. teraz tam pewnie tez juz przymrozilo, kwiatuszki pomarzly.. tu gesi /labedzie przelatuja, moze jakas czesc glesi zostala,bo slychac jak gegaja,albo przylatuja juz?? Odpowiedz Link
xystos Re: Wiosna przyszla do Malmö 22 lutego 26.02.18, 13:48 Już od kilku dni wiadomo było, że meandrujący wir polarny spowoduje wepchnięcie nad Europę mas syberyjskiego mroźnego powietrza. W związku z tym nad sporym obszarem naszego kontynentu rozbudowuje się rozległy niż, który przyniesie znaczne ochłodzenie. zmianynaziemi.pl/wiadomosc/meteorolodzy-ostrzegaja-przed-syberyjskim-frontem-polarnego-powietrza-ktory-dociera-do przeczytajcie ten artykuł, rzeczywiście warto ponoć pierwszy stopień zagrożenia a mimo to tak wiele zmarłych z zimna Odpowiedz Link
xystos Re: Wiosna przyszla do Malmö 22 lutego 26.02.18, 17:03 jeżeli możecie to dokarmiajcie ptaszki i inne zwierzątka ciepła woda może ptakowi uratować życie. Odpowiedz Link
pia.ed Wiatr bardzo obniza temperature ... 28.02.18, 01:21 www.skd.se/2018/02/26/kyleffekten-slar-till-i-skane/ Det är vinden som gör att låga temperaturer känns betydligt kallare. Det är ungefär fem minusgrader och ganska hårda vindbyar i större delen av Skåne, vilket gör att temperaturen upplevs mycket kallare på naken hud, kinder och så. Mitt på dagen kommer det att upplevas som minus 15 i de byiga vindarna. Natten mellan tisdag och onsdag talar prognosen om minus nio grader i Malmö och en vind på nio meter per sekund. Den upplevda temperaturen beräknas i så fall bli minus 19 grader. Odpowiedz Link
kendo Re: Wiatr bardzo obniza temperature ... 28.02.18, 09:27 *Pia faktycznie wiatr robi mrozniejsze powietrze... w calej szwecji dwucyfrowy mroz, na polnocy ponad -35 stopnia tu -10,4 noca bylo, obecnie -4,5, bez sniegu, nie wiem jak wytrzymywalas w butach nie wiem jakich w ta zimnice, mam kozaki ocieplana i trzewiki na zime z futerkiem baranka.. na wiosne mam tez cieplejsze z jakims materialem co daje cieplo, najgorzej stopy oziebic,wtedy cale cialo zimne i chorubska sie czepiaja Odpowiedz Link
pia.ed Re: Wiatr bardzo obniza temperature ... 28.02.18, 11:16 Moje polbuty sa niemal letnie ... z dobrej skorki, z podszewka na w srodku, azurowe na wierzchu ... Czasem marzna mi w nich troche palce u nog, ale poza tym sa OK. Gdzies mam buty "za kostke" kupione na ewentualna sniezna chlape, musze je poszukac. Zebys zobaczyla jak moj Patrik sie ubiera na rower, niemal na letnio, to bys dopiero sie zdziwila! On w ogole nie ma watowanej kurtki, bo twierdzi ze mu bedzie za goraco ...O szaliku nie ma mowy, na rowerze jezdzi w rozpietej kurtce i z gola szyja ... Na cale szczescie ma na glowie czapke, i wmusilam mu podwojne rekawiczki. Taki byl od urodzenia, zsinial z zimna, ale sie nie przeziebil ... W hotelu pacjenta, gdzie nas przewiezli taksowka dzien po porodzie, byly chyba nieszczelne okna, a temperatura za oknem - 18 C, wiec w moim pokoju gdzie go przewijalam nie bylo nawet + 18 C. Zahartowalismy sie > nie wiem jak wytrzymywalas w butach nie wiem jakich w ta zimnice, > mam kozaki ocieplana i trzewiki na zime z futerkiem baranka.. > na wiosne mam tez cieplejsze z jakims materialem co daje cieplo, > najgorzej stopy oziebic,wtedy cale cialo zimne i chorubska sie czepiaja Odpowiedz Link
pia.ed Silny wiatr bardzo obniza temperature 28.02.18, 11:31 Snieg pada co raz gesciej ... Jest - 5 C , jesli wiatr jest tak samo silny jak wczoraj, 9 m/sek, to temperatura odczuwalna jest - 15 C. ... Ale dzis chyba mniej wieje, nie moge sprawdzic, bo brzoza nie ma lisci wic jest chyba cieplej ... Zaloze dluga puchowa kurtke do kolan i nastawie sie na spacer z rowerem, nie na jazde. Ostatnie zdjecie jest z TRIANGELN, mieszkam 700 metrow od niego ... www.sydsvenskan.se/2018-02-28/rakna-med-stora-trafikproblem-i-skane-aven-idag Odpowiedz Link
kendo Re: Silny wiatr bardzo obniza temperature 28.02.18, 18:37 *Pia wlasnie na Syd Nytt obejzalam Twe miasto w sniezycy ,zamieci Ystad tez zasypane,do pracy ktos na nartach sie wybral, tu na razie spokojnie bez sniegu,choc wieje Odpowiedz Link
xystos Re: Silny wiatr bardzo obniza temperature 28.02.18, 19:13 Pia 3m się ciepło Dobrej Nocy Wsiem Życzem Odpowiedz Link
kendo Re: Silny wiatr bardzo obniza temperature 28.02.18, 19:24 xystos napisał: > Pia 3m się ciepło > > Dobrej Nocy Wsiem Życzem > mam nadzieje,ze wszytko masz w domu i nie musisz do sklepu gnac... okropnosci macie pogodowe Odpowiedz Link
pia.ed Wszystko w porzadku ... 28.02.18, 23:49 kendo napisała: > mam nadzieje,ze wszytko masz w domu i nie musisz do sklepu gnac... > okropnosci macie pogodowe > Prawde mowiac, to nie uwazam aby bylo tak zle ... bylo slonecznie i mniejszy wiatr. Po powrocie z centrum troche sie rozgrzalam, bo mimo skorzanych kamaszy zmarzly mi palce nog, i pojechalam do biblioteki szukac Patrika ... nie zglaszal sie do telefonu ... Jedzenia mam tyle, ze moge byc w domu dwa tygodnie, mam drozdze wiec moge nawet upiec bulki, wiec problemu nie ma. Od jutra wg dunskiej prognozy pogody, ma sie zaczac ocieplac, a w poniedzialek bedzie piekna pogoda ... Aby do wiosny! Odpowiedz Link
xystos Re: Wszystko w porzadku ... 01.03.18, 09:04 Słyszałyście Dziewczyny?,od przyszłego tygodnia wiosenne ciepło,warto sie do tego czasu w barchankach pomęczyć. zdrówka życzę Odpowiedz Link
kendo Re: Wszystko w porzadku ... 01.03.18, 16:40 *Pia a to bulki umiesz upiec?? jestes przewidujaca na "kataklizm pogodowy" tez staram sie zawsze mic cos w zapasie by "perzezyc" a moze nowe wkladki do kamaszy trza wlozyc i nie bedziesz marzla, mam cieple polkozaczki i kozaki,zmienia je co pare dni by "rowno sie znosily" *Xystos, nie sposob ubrac sie za cieplo,kiedy do sklepu trza isc, wtedy za goraco sie robi, moj zolty skafander jest cieplutki i nie przewiewny,jedna bluzeczka bez podkoszulki i nie marze,oczywiscie spodnie i leginsy welniane.. za wiosna mi sie ckni,bo tez zimowe ciuszki juz staja sie uciazliwe.. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Wszystko w porzadku ... 01.03.18, 21:45 kendo napisała: > *Pia, a to bulki umiesz upiec?? Nie, nie umiem piec bulek ... ale mam szkolna ksiazke Patrika z Hemkunskap , gdzie jest przepis na bulki ... > A moze nowe wkladki do kamaszy trza wlozyc i nie bedziesz marzla Kamasze sa kupione kilka lat temu i ledwo uzywane, zupelnie o nich nie pamietalam, wkladka jest niemal nowa... palce mi marzna pewnie dlatego, ze czubek kamaszy jest twardy i nie mozna ruszac palcami. Buty ktore kupilam "na bloto" chyba sa w piwnicy, bo planowalam je umyc w zlewie w pralni, musze je poszukac... bo sa luzne i moze nawet bede mogla do nich zalozyc grubsze skarpetki. Dzis udalo mi sie pojechac rowerem do ICA MAXI nad morzem, bo nie bylo juz polnocnego wiatru "w twarz", tylko wschodni, z boku ... i nie taki silny, a sciezki rowerowe dobrze oczyszczone ... Odpowiedz Link
xystos Re: Wszystko w porzadku ... 02.03.18, 08:08 w tej chwili -4*C,pochmurnie i lekki wiatr,pruszy śnieg ale trawę spod śniegu jeszcze widać. Odpowiedz Link
kendo Re: Wszystko w porzadku ... 02.03.18, 10:07 pia.ed napisała: > kendo napisała: > > > *Pia, a to bulki umiesz upiec?? > > Nie, nie umiem piec bulek ... ale mam szkolna ksiazke Patrika z Hemkunsk > ap , > gdzie jest przepis na bulki ... moje dziecie tez ma zatrzymana ta ksiazke, bardzo latwe i proste przepisy, polecam pizze z tej ksiazki,wychodzi bardzo smaczna > > > > A moze nowe wkladki do kamaszy trza wlozyc i nie bedziesz marzla > > > Kamasze sa kupione kilka lat temu i ledwo uzywane, zupelnie o nich nie pamiet > alam, > wkladka jest niemal nowa... > palce mi marzna pewnie dlatego, ze czubek kamaszy jest twardy i nie mozna rusz > ac palcami. o,to teraz okazja by sprawdzic,jak sie sprawuja w zimowych wrunkach, a moze skarpeta sie zawinela i nie bylo miejsca na pace w czubkach?? > > Buty ktore kupilam "na bloto" chyba sa w piwnicy, bo planowalam je umyc w zlewi > e w pralni, > musze je poszukac... bo sa luzne i moze nawet bede mogla do nich zalozyc grub > sze skarpetki. > > Dzis udalo mi sie pojechac rowerem do ICA MAXI nad morzem, > bo nie bylo juz polnocnego wiatru "w twarz", > tylko wschodni, z boku ... i nie taki silny, a sciezki rowerowe dobrze oczy > szczone ... > tu wiatr dzisiaj i zmiata z chodnikow/ulicy sniezek, juz solarki przejechaly nawet na parkiering sklepowy, tu ciec posypuje... snieguje od szostej godziny.. ciepelka zycze > > Odpowiedz Link
pia.ed We wtorek wiosna zlozy wizyte ... 05.03.18, 13:29 www.expressen.se/kvallsposten/nu-kommer-varen-och-solen-pa-besok/ . Odpowiedz Link
kendo Re:przepowiedzenie pogody za pomoca abborre-ryba 08.07.18, 09:10 www.aftonbladet.se/nyheter/a/8wKWnG/akes-fiskar-talar-om-hur-vadret-blir-i-sommar sa niektorzy rybacy co umia przepowiadac pogode z zlowionej ryby abborre nie wiem jak sie ja zwie po polsku, pogoda dotyczy danej krainy czy terenow polozonych w tym kokregu, rybak patrzy na skrzela/pletwy ryby /na jej ruchy kiedy ja trzyma "..mowi wtedy,ze ryba do niego mowi.." ten tu wspomniany,mowi ,ze tylko raz ryba sie pomylila z powiedzeniem pogody, Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: pogoda za pomoca abborre-ryba-okon 08.07.18, 09:31 *Kendo, masz wiadomsci na kod do otwarcia gazxety, to u mnie sie nie otwiera. I co przepowiedzial rybak z mowy zlowionego oknia w naszym regione takie upaly???????? Odpowiedz Link
pia.ed Pogoda w okolicach Malmö, zaczyna sie deszcz 17.07.18, 12:06 www.vackertvader.se/malmö/observationer Srednio 21 C ... Bunkeflo to dzielnica Malmö lezaca nad Öresund, ktora ma specyficzny klimat, tam zawsze cieplej... Nie rozumiem tylko, jak w Lernacken moze byc temperatura ujemna??? Lezy tam gdzie i zaczyna sie most do Kopenhagi, w sasiedztwie Bunkeflo. . Odpowiedz Link
xystos Re: Pogoda w okolicach Malmö, zaczyna sie deszcz 17.07.18, 12:13 cieśniny Duńkie to nietylko woda zazwyczaj róźna od powietrza jej temperatura tworzy prądy powietrzne które w zimie ogrzewaja ląd a w lecie vice versa, kak to widać że jesteś humanistka. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Pogoda w okolicach Malmö, zaczyna sie deszcz 17.07.18, 12:25 xystos napisał: > cieśniny Duńskie to nie tylko woda, zazwyczaj róźna od powietrza jej temperatura tworzy prądy powietrzne które w zimie ogrzewaja ląd a w lecie vice versa... > Widze, ze nie zajrzales do tabelki W Lernacken, u przesla mostu do Kopenhagi, temperatura wynosi - 17,4 ... . Odpowiedz Link
xystos Re: Pogoda w okolicach Malmö, zaczyna sie deszcz 17.07.18, 13:36 termometr się zawiesił? pozatem współzależność temperatury wody z prądami powietrznymi jest nie do podważenia. Odpowiedz Link
pia.ed Burze i deszcz w niemal całej Polsce... 17.07.18, 14:08 xystos napisał: > współzależność temperatury wody z prądami powietrznymi jest nie do podważenia. > Wierze Ci na slowo wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,23682911,burze-i-deszcz-w-niemal-calej-polsce-imgw-wydalo-ostrzezenia.html#MTstream . Odpowiedz Link
pia.ed Lokalne ulewy w Skåne, jutro tez 17.07.18, 14:12 www.sydsvenskan.se/2018-07-17/kraftiga-men-lokala-skurar-vantas-over-skane . Odpowiedz Link
xystos Re: Burze i deszcz w niemal całej Polsce... 17.07.18, 16:38 paradoks,taka mała odległość a tak różne temperatury-wychodzi na to że Szwedzi więcej grzeszyli i dostali przedsmak Piekła które ich czeka,jakie to szczęście że ja niegrzeszę więc przetrwam,a ty Pia? Odpowiedz Link
xystos Re:przepowiedzenie pogody za pomoca abborre-ryba 17.07.18, 12:16 "..mowi wtedy,ze ryba do niego mowi.." jeżeli to przeczyta jakiś psychiatra to od razu załatwi mu hämtning. Odpowiedz Link
kendo Re:przepowiedzenie pogody za pomoca abborre-ryba 17.07.18, 16:19 jakos ulewy nie bylo, maly deszczyk "przelecial" duchota wieksza niez przed deszczem Odpowiedz Link
pia.ed Opady w zachodniej czesci Skåne ... 17.07.18, 19:14 kendo napisała: > jakos ulewy nie bylo, maly deszczyk "przelecial" duchota wieksza niz przed deszczem > U mnie oziebilo sie i deszcz porzadnie zmoczyl ulice ... Dalej nie podaja w telegazecie temperatury w Malmö, ale w Kopenhadze bylo 21 czy 22 C ... a to tylko 20 km odleglosci. Under tisdagen drog regnet in över kusten till västra Skåne i form av skurar – som väntas växa till sig under det kommande dygnet. – Det är ju ett område med regnskurar som rört sig in, och det kommer under kvällen fortsätta uppåt nordväst längs med kusten, säger meteorolog på SMHI. . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Opady we wschodniej czesci Skåne ... 18.07.18, 08:44 U mnie w nocy popadalo, spalo mi sie b.dobrze. Powietrze i temperatura zmienila sie tylko minimalnie. Ciekawe czy bedzie wiecej deszczu przez dzien, niebo zaciagniete ciemnymi chmurami. Odpowiedz Link
kendo Re: Opady we wschodniej czesci Skåne ... 18.07.18, 09:06 *Pia wczorajtu bylo +26 stopni nawet po deszczu, *Lusia dzis faktycznie fajne powietrze,jakas mzawka sobie popaduje..slonca totalnie brak, dobry dzien na sprzatanie /pranie Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Opady we wschodniej czesci Skåne ... 18.07.18, 09:14 *Kendo, ja akurat nie mam co prac, bo to zrobilam w piatek, w poniedzialek przlecialam przez pokoje z odkurzaczem, to chyba posnuje sie gdzies w miasto?. Odpowiedz Link
kendo Re: Opady we wschodniej czesci Skåne ... 18.07.18, 09:32 *Lusia ja koniecznie musze prac... ostanie susze spowodowaly pozary lesne, www.expressen.se/nyheter/smhi-varnar-for-aska-och-kastvindar-en-mardrom/ w niektorych regionach ewakuowano mieszkancow, pozar byl za blisko ich domow.. Odpowiedz Link
xystos Re: Opady we wschodniej czesci Skåne ... 18.07.18, 11:09 UK – Największe od 30 lat upały i brak deszczu, radykalnie obniżył się poziom wód gruntowych wtorek, 17.07.2018 22:22 wibi. Kategorie: Anomalie pogodowe, Europa, Rekordy ciepła, Zagrożenia, Zmiany klimatyczne, Żywioły Tagi: brak wody, poziom wód gruntowych, rekord, Susza, UK, upały, zakaz używania Po kilku tygodniach upałów i suszy w północno-zachodniej Anglii zostanie wprowadzony zakaz używania węży ogrodowych. Za podlewanie za ich pomocą kwiatów, trawnika, mycie samochodu przed domem albo wypełnianie ogrodowych basenów grozić będzie grzywna w wysokości 1000 funtów. Wyspy Brytyjskie nie przeżywały takich upałów od ponad 30 lat. W Londynie deszcz nie padał od 29 maja. Minęła zaledwie jedna trzecia lata, a już padł rekord temperatury. Susza doprowadziła do radykalnego obniżenia poziomu wód gruntowych z jednoczesnym wzrostem zapotrzebowania na wodę o ponad 30 procent. Parki, które nie są regularnie podlewane, zamieniły się w wypalone słońcem, żółte ścierniska. W obliczu tej sytuacji wielu Brytyjczyków rutynowo zamienia kąpiele w wannie na prysznic. Niektórzy wkładają nawet kamienie do zbiorników w toalecie, by zmniejszyć zużycie wody. Zakręcają również kurki podczas mycia zębów. To proste, ale ważne profilaktyczne zabiegi podczas suszy. 5 sierpnia w północno-zachodniej Anglii zostanie wprowadzony zakaz używania węży ogrodowych, np. do podlewania trawników, kwiatów albo mycia samochodu przed domem. To samo dotyczy wypełniania ogrodowych basenów. Za złamanie zakazu grozić będzie grzywna w wysokości 1000 funtów. Taki zakaz już zaczął obowiązywać w Irlandii Północnej. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Opady ... teraz sie rozjasnia 18.07.18, 12:41 Czytalam, ze w Båstad, ktory jest "Mekka tenisa", do niezbednego nawilzania kortow tenisowych sprowadzano beczkowozami wode techniczna ...Domyslam sie, ze to lekko zanieczyszczona woda z rur ktora sluzyla do oziebiania czegos. Deszcz padal przypuszczalnie w nocy, bo widze troche wody w zaglebieniu w asfalcie, przy chodniku. . Odpowiedz Link
xystos Re: Opady ... teraz sie rozjasnia 18.07.18, 12:49 u nas podobnie,chyba padało w nocy,teraz pochmurno ale ciepło lekko mży ale tego zamało ,potrzeba conajmniej tygodniowego LANIA coby Żaby i inne żyjątka szczęśliwe były. Odpowiedz Link
pia.ed "Weźcie zestaw do nurkowania" ... 18.07.18, 17:44 xystos napisał: > > > > potrzeba co najmniej tygodniowego LANIA coby Żaby i inne żyjątka szczęśliwe były. Slusznie ... bo jeszcze nam wyemigruja w Tatry ... krakow.wyborcza.pl/krakow/7,44425,23687976,ulewy-w-tatrach-miejscami-szlaki-zamienily-sie-w-rwace-potoki.html#MTstream . Odpowiedz Link
pia.ed Re: "Weźcie zestaw do nurkowania" ... 18.07.18, 17:55 Powiekszylam mape i wyglada na to, ze ulewa mnie ominie ... ale Was chyba nie!!! www.klart.se/se/väderkartor/nederbörd/ . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: "Upaly i burze?... 20.07.18, 08:50 pia.ed 18.07.18, 17:55 Powiekszylam mape i wyglada na to, ze ulewa mnie ominie ... ale Was chyba nie!!! *Pia, jakos pogoda na mapie sie sprawdzila, bo padalo u mnie,. Natomiast19. lipca poranek byl zachmurzony, wydawalo sie ze bedzie padac, ale do poludnia pogoda sie wyklarowala i wyszlo slonce, duszno i parno bylo do wieczora. Dzisiaj od rana slonecznie, chociaz w nocy bylo nieco chlodniej. W tv powiedzieli ze mamy afrykanska pogode przez pare nocy temperatura byla 20,oC. w niektorych regionach kraju. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: "Upaly i burze?... 20.07.18, 17:17 turystyka.wp.pl/w-skandynawii-i-za-kolem-podbiegunowym-jak-na-bahamach-zar-leje-sie-z-nieba-6275417699985537a mapa wygląda jakby ją ktoś wrzątkiem oblał (( /nie aż tak miał ocieplać się klimat !!/ Odpowiedz Link
xystos Re: "Upaly i burze?... 21.07.18, 11:59 na północy kraju dużo komarów w tym roku mają raj na ziemi Odpowiedz Link
alfredka1 Re: "Upaly i burze?... 21.07.18, 12:51 Teraz to już są pieczone komary !! ) Henryku - już jedziemy na pomoc w gaszeniu ognia … pozdrawiamy serdecznie ) Odpowiedz Link
xystos Re: "Upaly i burze?... 21.07.18, 13:00 ..noo,skoro Afrykańczycy mogą jeść pieczoną szarańczę ..komary to też białko. Odpowiedz Link
pia.ed Polscy strażacy wraz ze sprzętem w Szwecji 22.07.18, 02:18 alfredka1 napisała: > Henryku - już jedziemy na pomoc w gaszeniu ognia … > pozdrawiamy serdecznie www.fakt.pl/wydarzenia/polska/polscy-strazacy-wyruszyli-na-pomoc-szwecji/2drz6py Po północy w sobotę ze Świnoujścia (Zachodniopomorskie) wyruszyła do Szwecji grupa blisko 140 polskich strażaków wraz ze sprzętem. Przez najbliższe dwa tygodnie Polacy będą uczestniczyć w akcji gaszenia pożarów w tym kraju. . Odpowiedz Link
xystos Re: Polscy strażacy wraz ze sprzętem w Szwecji 22.07.18, 06:55 Dziękuję Alfredko,to pierwszy taki kataklizm od czasu gdy zaczęto zapisywać pogodę na początku XIX wieku,kraj z ogromem jezior i rzek płonie,niebywałe. gdyby przyszło mi wybierać- wolałbym zamarznąc w Arktyce niż smażyć sie na wolnym ogniu. Odpowiedz Link
kendo Re: Polscy strażacy wraz ze sprzętem w Szwecji 22.07.18, 08:48 fajna mapke w linku Alfredka zamiescila, jeszcze jedna kraina Blekinge,i bedziemy my sie "smazyc"w Skane,przed wczoraj juz wspomniano,ze byly trzy pozary,ale o malym zasiegu,wiec szybko sie uporano.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Polscy strażacy wraz ze sprzętem w Szwecji 22.07.18, 08:59 Kataklizm dla kraju niespodziewany, ale dobrze ze wiele krajow wykazuje sie solidarna pomoca - dziekujemy im za to..... Odpowiedz Link
kendo Re: zbombowali czesc pozaru lesnego 25.07.18, 18:32 z duzym rezultatem, teraz lepiej opanoawac reszte.. Odpowiedz Link
kendo Re:lody da ochlody 25.07.18, 18:33 takie porcje lodow zjadlysmy z Lusia siedzac na ryku pod markizem... Odpowiedz Link
pia.ed Szwecja plonie ... 25.07.18, 23:26 xystos napisał: > kraj z ogromem jezior i rzek płonie, niebywałe ... Nigdy nie bylam tak daleko na polnocy ... ale chyba wlasnie tam nie ma tylu jezior ... gdyby byly, to by szybciej ugasili! Jesli chodzi o rzeki w Szwecji to przyznam sie ze nie pamietam zadnej nazwy ... tylko cos, co nazywa sie "älven". . Odpowiedz Link
pia.ed Szwecja plonie ... Francuscy specjalisci przybyli 25.07.18, 23:44 Fransk brandspecialitet i svenskt tältläger Tältlägrets galgar i brandhärjade Hälsingland hängde tomma i bara några timmar - nu är sextiotalet franska räddningsarbetare, som ska hjälpa till med sin specialitet i kampen mot skogsbränderna, på plats i ett blixtsnabbt uppbyggt tältläger. Kuddar och täcken läggs på smala sängar. Lampor, bordsfläktar och brandvarnare kopplas in. Här byggs hundra sovplatser på drygt ett dygn. Varje kvinna och man, från den franska räddningstjänsten, får krypa in i en förhållandevis välutrustad sovkabin i ett vitt tält. Sådana här typer av basläger bygger Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) vid olika kriser runt om i världen. Men så många tält har inte blivit byggda i Sverige. Första gången var i Skåne under flyktingkrisen 2015, och tältlägret i Hälsingland det andra tillfället – under den pågående brandkatastrofen. – Här bygger vi sov- och viloplatser där man kan ta igen sig efter alla långa timmar ute på brandplatsen. Sovkabinerna stod färdiga när de franska brandarbetarna rullade in med en buss i Färila – orten i Ljusdals kommun där en sambandscentral för brandinsatserna upprättats. – Vi är ett team på sex man från MSB som är med och sätter upp tälten, men många frivilliga från trakten ställer upp och ser till att det här kan lösas snabbt och smidigt. I dagsläget är vi 25 personer här för att ordna 100 sängplatser, säger Bobby Rose. Tälten i lilla Färila vittnar om att brandsituationen i länet är allvarlig, och Gävleborgs landshövding tittar mot lägret med blandade känslor. – Jag känner stolthet över allt som byggs upp och alla frivilliginsatser, men det blandas med den oro som jag känner för den värsta branden vi någonsin haft i Sverige. En brand som är så otroligt intensiv, men dessutom lynnig då den helt plötsligt hoppar två kilometer bort ... Brandpersonalen från Frankrike ger inget definitivt datum för hemresa. – Vi har inga begränsningar. Vi har meddelat att vi är tillgängliga för en- två veckor. Men det kan bli längre, säger Jean Paul Monet, ett befäl vid räddningstjänsten, och betonar att hjälpbehov och resurser avgörs och fördelas inom ramen för EU-samarbetet. Fransmännen är bland annat specialiserade på att med helikopters hjälp fira ner räddningspersonal till brandområden och därifrån motarbeta skogsbränderna. – För mig är det en stor ära att komma hit och hjälpa de svenska brandmännen. Vi hoppas att effektivt kunna hjälpa våra vänner att stoppa bränderna, säger Stephane Nissle, ställföreträdande gruppledare för fransmännen. . . Odpowiedz Link
pia.ed Re: Szwecja plonie ... Francuscy specjalisci 25.07.18, 23:48 www.aftonbladet.se/nyheter/a/wEj8bM/fransk-brandspecialitet-i-svenskt-taltlager . Odpowiedz Link
pia.ed Szwecja plonie ... Zrzucili bombe ... 26.07.18, 00:02 Kiedy bomba spadla na ziemie, powstalo ogromne cisnienie powietrza, ktore zgasilo ogien... www.aftonbladet.se/nyheter/a/J1AxvX/flygvapnet-har-slappt-en-bomb-over-branderna – Utan att ha gjort en djupgående analys kan vi se att detta haft en väldigt god verkan på elden, och att bränder på 100 meter har kunnat släckas, säger Johan Szymanski under pressträffen: – Man ser ingen ökad intensitet hos bränder på andra håll efter att bomben har släppts. Brandchefen beskriver det som ett bra verktyg, som de kan plocka fram i den här typen av extrema situationer. För att en eld ska leva krävs syre, värme och ett brännbart ämne. Under räddningsarbetet har man arbetat med mycket med vatten, samt att bränna i marken, men bestämde sig till slut för att testa något ”okonventionellt”. Anledningen till att man valt att använda sig av en bomb är för att den enorma tryckvåg som bildas när bomben släpps, rubbar syretillförseln till elden, så pass mycket att den kvävs. – På grund av den odetonerade ammunitionen och att det är svårframkomlig terräng så är branden på Älvdalens skjutfält svårhanterlig. Då har Försvarsmakten prövat en metod att med stridsflygplan göra en bombfällning som ett släckningsförsök, säger Marie Tisäter. . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Szwecja plonie ... Zrzucili bombe ... 26.07.18, 08:21 Dzisiaj tez wojsko czeka na odpowiednie dyrektywy, ew, gdzie mozna zastosowac ta metode z oczekiwanym efektem zrzucenia bomby i ugaszenia pozaru. Odpowiedz Link
kendo Re: Szwecja plonie ... Zrzucili bombe ... 26.07.18, 08:44 dobra metoda, nic nie pisza o ewentualnie spalonych zwierzetach, a cala flora lesna juz spalona,zwierzaczki moze zdazyli sie schronic gdzies indziej? Odpowiedz Link
pia.ed Szwecja nie potrzeba nowej pomocy 26.07.18, 10:57 Najwazniejsze, ze jak dotad nie bylo ofiar wsrod mieszkancow i wsrod strazakow. Wczoraj przeczytalam, ze Szwecja nie chce juz nowych jednostek z zagranicy... Podano tez, ze ta "dobrowolna pomoc" kosztuje miliony ... wcale nie jest oplacana przez Unie. *** Linia upalow przebiega od Kanady do Szwecji ... wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,23715256,upaly-od-kanady-po-szwecje-to-co-dzis-jest-fala-goraca.html#A_BoxOpImg1 . . Odpowiedz Link
xystos Re: Szwecja nie potrzeba nowej pomocy 26.07.18, 15:33 między Kanadą a Skandynawią jest północny Atlantyk,te upały mogą mieć oddziaływanie na prądy morskie,a wtedy strach się bać. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Szwecja nie potrzeba nowej pomocy 26.07.18, 16:15 xystos napisał: > między Kanadą a Skandynawią jest północny > Atlantyk,te upały mogą mieć oddziaływanie na > prądy morskie,a wtedy strach się bać. > A co, boisz sie ze ryby w Atlantyku sie ugotuja? . Odpowiedz Link
pia.ed Oczom nie wierze ... tempertura!!! 26.07.18, 16:47 www.vackertvader.se/malmö/observationer www.vackertvader.se/kristianstad/observationer Odpowiedz Link
xystos Re: Szwecja nie potrzeba nowej pomocy 26.07.18, 17:47 Piekło może być też zimne,bardzo zimne Białe Misie mogą zamarznąć. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Szwecja nie potrzeba nowej pomocy 26.07.18, 17:21 .. a przez kogo jest oplacana ta pomoc ???/czyżby przez Szwecję i czy Polska sobie za zyczyła zapłaty ?? jestem bardzo stara i nie rozumiem , wybaczcie . Odpowiedz Link
pia.ed Re: Szwecja nie potrzeba nowej pomocy 26.07.18, 19:47 alfredka1 napisała: > .. a przez kogo jest oplacana ta pomoc ???/ czyżby przez Szwecję i czy Polska sobie za zyczyła zapłaty ?? W informacji na szwedzkiej telegazecie bylo podane ze pomoc tych, ktorzy przybyli, aby brac udzial w gaszeniu pozarow, kosztowala Szwecje iles tam milionow koron. Podkreslono, ze fakt odmowy nastepnym gotowym do pomocy, w tym Austrii, nie wynika ze wzgledow oszczednosciowych . Odpowiedz Link
pia.ed Kto zaplaci za pomoc? 26.07.18, 20:37 Znalazlam notatke przeznaczona dla uczacych sie dopiero jezyka szwedzkiego, napisana bardzo prostym jezykiem... i w formie slupka! Notatka nie obejmuje wszystkich narodowosci, bo nie wspomniano Dunczykach i o bardzo waznej pomocy wyspecjalizowanych w gaszeniu pozarow lasow Francuzow i Norwegow. Bränderna kostar mycket pengar. Det brinner fortfarande i många skogar i Sverige. Bränderna i skogen kostar väldigt mycket pengar. Skogen som brunnit hittills var värd 900 miljoner kronor. Just nu brinner det på 27 ställen i landet. De värsta bränderna är i länen Dalarna, Gävleborg, Jämtland och Västernorrland. EU och många länder hjälper Sverige i arbetet med att släcka bränderna. De hjälper till med helikoptrar, flygplan och brandmän. 130 brandmän och 40 brandbilar från Polen hjälper till att släcka bränderna i Jämtlands och Gävleborgs län. 53 brandmän från Tyskland kämpar mot elden i Dalarna. – Sverige kommer att få betala för den hjälp vi får. Men EU kan också vara med och betala en del, säger Patrik Jansson på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. – Sverige kommer att få betala för den hjälp vi får. Men EU kan också vara med och betala en del, säger Patrik Jansson på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Pożary kosztują dużo pieniędzy Nadal płonie w wielu lasach w Szwecji. Pożary w lesie kosztuje bardzo dużo pieniędzy. Dotychczas spalone lasy były warte 900 milionów SEK. Teraz płonie w 27 miejscach w kraju. Najgorsze pożary są w hrabstwach Dalarna, Gävleborg, Jämtland i zachodni Norrland UE i wiele krajów pomaga Szwecji gasić pożary. Pomagają przy pomocy śmigłowcow, samolotow i strażakow. 130 strażaków i 140 wozów strażackich z Polski pomaga ugasić pożary w Jämtland i w Gävleborg. 53 strażaków z Niemiec walczy z ogniem w Dalarna. - Szwecja zapłaci za otrzymaną pomoc. Ale UE może również zapłacić część kosztow. - mówi Patrik Jansson z Urzędu dla ochrony socjalnej i gotowości.. *** Odpowiedz Link
pia.ed Alfredko, to o co sie pytalas... 26.07.18, 20:52 Szwecja zapłaci za otrzymaną pomoc. Ale UE może również zapłacić część kosztow. - mówi Patrik Jansson z Urzędu dla ochrony socjalnej i gotowości... . Odpowiedz Link
xystos Re: Alfredko, to o co sie pytalas... 27.07.18, 06:22 zapłaci według stawki szwedzkiej czy też stawki polskiej. Odpowiedz Link
xystos Re: Alfredko, to o co sie pytalas... 27.07.18, 07:53 ta gorąca pogoda wysuszy nas na wiórki/skwarki,popatrzcie na Arabów. Odpowiedz Link
kendo Re: pozary 27.07.18, 09:46 mysle ze zaplacone bedzie z budrzetu panstwowego-ubezpieczen pewnie tez.. dzis podali,ze finowie sie zobowiazali z pomoca.. zapowiedziane deszcze w tamtych regionach moze stlumia wiekszosc pozarow. Odpowiedz Link
xystos Re: pozary 27.07.18, 14:33 teraz na drugim piętrze wiatr wieję az gwiżdże ..ale cieply z wschodu. Odpowiedz Link
pia.ed O bombardowaniu lasu... 27.07.18, 16:29 kendo napisała: > dzis podali, ze finowie sie zobowiazali z pomoca.. Finowie juz dawno chcieli przyjechac ale Szwecja dopiero teraz zdecydowala sie na ich pomoc. W "zapasie" Szwecja ma jeszcze 6 panstw... ale widocznie uwaza, ze Finlandia da im specjalnosci, ktore Szwecja potrzebuje... wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,23724911,pozary-w-szwecji-szwedzkie-sily-zbrojne-wpadly-na-pomysl-nietypowego.html#A_BoxOpLink Na nietypowy pomysł wpadły władze miasteczka Trängslet w rejonie Dalarna w Szwecji, który jest jednym z najbardziej dotkniętych przez ogień obszarów. To właśnie tam zaczyna brakować wody do gaszenia pożarów. Władze Trängslet zaproponowały, żeby zrzucić na teren opanowany przez pożar pociski, które sprawią, że uniesiona wybuchem ziemia opadnie i przydusi tlące się podłoże. O pomoc poproszono Szwedzkie Siły Zbrojne. Próby dokonano na obszarze pola strzeleckiego w gminie Älvdalens, gdzie ogień płonie już prawie dwa tygodnie. W południe w środę, 25 lipca, szwedzki myśliwiec gripen zrzucił eksperymentalnie jeden pocisk. Okazało się, że niekonwencjonalna metoda... działa. Komentarze: Niech jeszcze przekonają swoich rodzimych dzihadystow żeby szli w ogień z ładunkami na plecach i będą mieć dwa problemy rozwiązane a nie jeden. Emerytowani katolicy z IRA też by się nadali? @antypiss E tam... w Szwecji ilość profesjonalistów o imieniu Ahmed jest dość spora. Wprost genialny pomysł na poćwiczenie dla ISIS. Odpowiedz Link
pia.ed Za darmo promem MF "Gryf" do Trelleborga 27.07.18, 16:54 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,23713692,polscy-strazacy-poplyneli-do-szwecji-za-darmo-promem-mf-gryf.html . Odpowiedz Link
xystos Re: Za darmo promem MF "Gryf" do Trelleborga 27.07.18, 21:25 ty Pia chyba też Gryfem do Szwecji przypłynełaś? "Gryf" był pierwszym promem na lini Świnoujście-Ystad. Odpowiedz Link
pia.ed Za darmo promem MF "Gryf" ... 27.07.18, 21:42 xystos napisał: > ty Pia chyba też Gryfem do Szwecji przypłynełaś? > "Gryf" był pierwszym promem na lini Świnoujście-Ystad. Na pewno tak bylo - wierze w to co piszesz, choc moje wspomnienia zaczynaja sie dopiero od promu Polonia ... > Odpowiedz Link
xystos Re: Za darmo promem MF "Gryf" ... 29.07.18, 20:59 taak,też tym promem płynołem piękny jak titanic,a puźniej kursk na świnoujście. Odpowiedz Link
pia.ed Promem "Gryf" do Trelleborga 29.07.18, 22:36 Po pierwszych zachwytach w czasie przejazdu polskich strazakow w Szwecji jakos o nich ucichlo, dopiero dzis zobaczylam w dzienniku migawke, w ktorej pokazano mezczyzne z napisem STRAZ na plecach. No i ukazal sie polski artykul mowiacy o tym, ze polscy strazacy bronia przed ogniem jakiegos miasta. . Odpowiedz Link
pia.ed Wojskowe slownictwo w artykule 30.07.18, 01:15 pia.ed napisała: > dzis zobaczylam w dzienniku migawke, w ktorej pokazano mezczyzne z napisem STRAZ na plecach. > No i ukazal sie polski artykul mowiacy o tym, ze polscy strazacy bronia przed ogniem jakiegos miasta. > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,23730965,polscy-strazacy-w-szwecji-szykuja-obrone-miasta-przed-pozarem.html . Odpowiedz Link
xystos Re: Wojskowe slownictwo w artykule 30.07.18, 06:21 pożary są tak wielkie że tylko potop może go ugasić. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Alfredko, to o co sie pytalas... 27.07.18, 14:56 > Polscy strazacy, aby ulzyc Szwecji w wydatkach, wzieli ze soba prowiant na 2 tygodnie i kucharki, no i oczywiscie "cos do popicia" ... bo alkohol w Szwecji drogi a pozary jak wiadomo, wysuszaja gardla ... . Odpowiedz Link
kendo Re: nareszcie deszcz i pozalewalo 29.07.18, 20:35 www.aftonbladet.se/nyheter/a/A2Vr8q/skyfall-och-oversvamningar-pa-flera-platser oczekiwany deszcz uczynil zalania Odpowiedz Link
pia.ed Nareszcie deszcz i pozalewalo ... 29.07.18, 21:17 Niestety nie u nas!!! Rano w Malmö zapowiadal sie chlodny dzien, jadacy rowerami - 10 metrow ode mnie jest sciezka rowerowa - mieli na sobie cos cieplego ... a dwie godziny pozniej, kiedy wyszlam do kontenerow recykligowych, slonce prazylo az przyjemnie! Dzien dzisiejszy spedzilam w domu, bo Patrik pozyczyl ode mnie Karte Letnia,i wybral sie do Ystad. Zostalo mi jeszcze 15 dni gratisowej jazdy i teraz musze zaplanowac gdzie chce jeszcze pojechac ... Najgorszy problem jest z rozkladami jazdy, bo w tym roku z oszczednosci przestano je drukowac, wiec musze wszystkiego szukac na necie, a w tym nie mam wprawy. . Odpowiedz Link
kendo Re: Nareszcie deszcz i pozalewalo ... 29.07.18, 21:23 *PIa Upsala/Arlanda zalana, tak podano w linku zamieszczonym ... oszczedzaja na roskladach jazd? cene biletow podniesli i jeszcze im malo? Odpowiedz Link
pia.ed Re: Nareszcie deszcz i pozalewalo ... 29.07.18, 21:52 imgs.aftonbladet-cdn.se/v2/images/d54d3cfc-8279-4029-bbe0-48367323992e?fit=crop&h=418&w=800&s=b4143fd4715ab6b78421341e5bcadd57fd7547c7 Tak, przeczytalam ... byly tez olbrzymie opady w poblizu lotniska Landvetter pod Göteborgiem, a w samym Göteborgu piorun spowodowal pozar budynku ... . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Nareszcie deszcz i pozalewalo ... 30.07.18, 07:58 Lato 2018 mozna juz zaliczyc .. jako anamalia pogodowa... spowodowana ociepleniem klimatu?.... W Göteborgu z tego lotniska Landvetter odlatywalam do Egiptu. Odpowiedz Link
kendo Re: Nareszcie deszcz i pozalewalo ... 30.07.18, 09:20 lusia_janusia napisała: > Lato 2018 mozna juz zaliczyc .. jako anamalia pogodowa... > spowodowana ociepleniem klimatu?.... > W Göteborgu z tego lotniska Landvetter odlatywalam do Egiptu. > > Lusia powroce do przyslowia z dziendoberka, oby nie bylo snieznej i mroznej zimy, Odpowiedz Link
kendo Re: Nareszcie deszcz i pozalewalo ... 30.07.18, 09:19 pia.ed napisała: > > imgs.aftonbladet-cdn.se/v2/images/d54d3cfc-8279-4029-bbe0-48367323992e?fit=crop&h=418&w=800&s=b4143fd4715ab6b78421341e5bcadd57fd7547c7 > > > Tak, przeczytalam ... byly tez olbrzymie opady w poblizu lotniska Landvetter p > od Göteborgiem, > a w samym Göteborgu piorun spowodowal pozar budynku ... > > . noca ostrzegali w telewizji na pasku ekranu,mieszkancow Göteborg by pozamykali wentylatory/okna,ze wzgledu na rozwijajacy sie dym.. dzis wisi czarna chmura nad miastem Odpowiedz Link
pia.ed Re: Nareszcie deszcz i pozalewalo ... 30.07.18, 09:35 kendo napisała: > noca ostrzegali w telewizji na pasku ekranu,mieszkancow Göteborg by pozam > ykali wentylatory/okna,ze wzgledu na rozwijajacy sie dym.. > dzis wisi czarna chmura nad miastem > > Plonie budynek nieczynnej fabryki w dzielnicy Hisingen ... gdzie eksploduja butelki z gazem i strazacy nie moga tam wejsc. Na prawo widac skalista gore Ramberget. www.gp.se/nyheter/kraftig-industribrand-svart-rök-över-göteborg-1.7406156 . Odpowiedz Link
kendo Re: Nareszcie deszcz i pozalewalo ... 30.07.18, 10:07 pia.ed napisała: > kendo napisała: > > > noca ostrzegali w telewizji na pasku ekranu,mieszkancow Göteborg by > pozam > > ykali wentylatory/okna,ze wzgledu na rozwijajacy sie dym.. > > dzis wisi czarna chmura nad miastem > > > > > Plonie budynek nieczynnej fabryki w dzielnicy Hisingen ... gdzie eksploduja but > elki z gazem > i strazacy nie moga tam wejsc. Na prawo widac skalista gore Ramberget. > > www.gp.se/nyheter/kraftig-industribrand-svart-rök-över-göteborg-1.7406156 > . tak,o tym bylo, na tej gorze bylysmy kiedy siostrzenice odwiedzalysmy, jest bardzo "wygodna sciezka",a kiedy sie wejdzie na sama gore piekny widok na cale miasto.. toz tej gory w dawnych czasach zrzucano swych "zmarlych ",tak opowiadaja ludzie Odpowiedz Link
pia.ed Göteborg... bylam tam bardzo dawno 31.07.18, 12:25 > > kendo napisała: to z tej gory w dawnych czasach zrzucano swych "zmarlych" tak opowiadaja ludzie > A dlaczego zrzucali zmarlych z gory - zamiast ich pochowac? A moze zrzucali ze skaly staruszkow? Przenioslam pare dni temu moj elektroniczny termometr do pokoju stolowego z oknem wychodzacym na poludnie, i w tej chwili pokazuje, ze w pokoju jest 28,2 C ... a za oknem 36,5 C ... Odpowiedz Link
xystos Re: Göteborg... bylam tam bardzo dawno 31.07.18, 14:51 zrzucali starych i jak ja niedołężnych staruszków z nadmorskiego urwiska- jeżeli się niezabili o kamienie to napewno utoneli. Vikingovie humanitarni byli. Odpowiedz Link
kendo Re: Göteborg... bylam tam bardzo dawno 01.08.18, 07:54 o,to wlasnie jakos tak bylo, ze staruszkow zrzucano .. *Pia, mam taki w kuchni powieszony Odpowiedz Link
kendo Re: obiecany deszcz 04.08.18, 09:15 na jutro i chlodniejsza temperatura... moze i tak bedzie,bo obecnie jeszcze nie prazy..moze nie bedzie upalu.. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: obiecany deszcz 04.08.18, 15:09 U mnie teraz w cieniu 31.W nocy było ciężko spać,ale tylko raz się budziłam,to całkiem dobrze. Odpowiedz Link
pia.ed Zobaczcie mape temperatur ... 04.08.18, 23:45 Na suwaku mozna przesunac do niedzieli po poludniu ... I gdzie tu porownywac upaly w Szwecji z temperaturami na Polwyspie Iberyjskim ... wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,23753918,nie-tylko-polska-cala-europa-walczy-z-upalami-zobacz-gdzie.html#A_BoxOpMT1 . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Lato 2018...temperatura 05.08.18, 10:36 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,23753918,nie-tylko-polska-cala-europa-walczy-z-upalami-zobacz-gdzie.html#A_BoxOpMT1 >>W pierwszym tygodniu sierpnia spieka, zima ciężka, śnieżna i długa nas czeka. << >> W pierwszym tygodniu sierpnia pogoda stała, będzie zima długo biała. < Zyby te przyslowia sie nie potwierdzily tylko, a lato tego roku w calej Europie jest za bardzo mocno upalne. Odpowiedz Link
pia.ed Lato 2018... Blitzortung POLSKA 05.08.18, 12:59 INNE MAPY BURZ I WYLADOWAN ATMOSFERYCZNYCH MOZNA LATWO ZNALEZC SAMEMU pl.blitzortung.org/live_lightning_maps.php?map=15 pl.blitzortung.org/live_lightning_maps.php?map=10 . . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Lato 2018... Blitzortung POLSKA 05.08.18, 14:22 Ciekawe mapki burz Pia zamiescilas. Odpowiedz Link
pia.ed Lato 2018... o deszczu ani slowa ... 06.08.18, 13:44 Värmerekord kan slås i veckan – 36 grader väntas i Skåne Är du trött på sommarhettan? Än är den inte över. I veckan kan värmerekordet under augusti månad från 1975 slås i Skåne när det beräknas bli upp mot 36 grader. Måndagen i Skåne ser ut att starta med normala sommartemperaturer för Sverige. Men på tisdag och framförallt onsdag slår sommarhettan till i Skåne igen. Och det med besked. I Malmö beräknas nämligen temperaturen enligt SMHI nå upp till 33 grader på onsdag, i Helsingborg och Klippan ska det bli 35 grader och i Ängelholm, Lund och Eslöv ska bli hela 36 grader varmt. – Det är en avknoppning av den varma luft som vi haft i södra Europa under den senaste tiden som nu kommer in över södra Sverige innan den försvinner österut, säger meteorolog på SMHI. Det innebär att det tidigare värmerekordet i Skåne under augusti månad från 1975 är hotat. Då uppmättes 36,8 grader. – Det är inte omöjligt att det slås. Att det kommer bli bra över 30 grader är säkert, men om det kommer upp till den nivån har vi nog en mer klar bild av på tisdag. Men för soldyrkaren blir det kortvarigt jubel denna gång. I nuläget ser prognos ut att bli en kort värmebölja och redan på torsdag ska det enligt prognosen vara 10 grader svalare igen. 26 grader – en blygsam temperatur denna ovanliga sommar. . Odpowiedz Link
xystos Re: Lato 2018... o deszczu ani slowa ... 06.08.18, 17:55 ..przyzwyczajajmy się,Piekło naprawdę istnieje. Odpowiedz Link
kendo Re: Lato 2018... o deszczu ani slowa ... 06.08.18, 20:53 dzis bylo nawet chlodnikawo o poranku, w poludnie niby sie ocieplilo,ale wiatrzysko chlodne powiewalo, jutro ma byc 29 stopni.. Odpowiedz Link
pia.ed Lato 2018... poniedzialkowy wieczor ... 06.08.18, 22:41 Kiedy o wpol do dziesiatej wieczorem wracalam z moich wojazy bylo cieplo, parno i duszno. Spadly pojedyncze krople deszczu i na tym sie skonczylo... Po otworzeniu okien na przestrzal nie bylo zadnego przewiewu... Na termometrze 23,1 C. . Odpowiedz Link
kendo Re: Lato 2018... poniedzialkowy wieczor ... 07.08.18, 08:58 pia.ed napisała: > > Kiedy o wpol do dziesiatej wieczorem wracalam z moich wojazy bylo cieplo, par > no i duszno. Spadly pojedyncze krople deszczu i na tym sie skonczylo. > .. Po otworzeniu okien na przestrzal nie bylo zadnego przewiewu... Na termomet > rze 23,1 C. > to i tak masz wzglednie chlodno , my mamy ponad +26 stoni przy pootwieranych oknach wieczorem Odpowiedz Link
kendo Re: Lato 2018... poniedzialkowy wieczor ... 08.08.18, 08:29 dzis ma pasc rekord temperatury sierpniowej+38 stopni byla podobna w latach 1938 i 45 roku.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Lato 2018... 08.08.18, 09:13 Juz zxnudzilo mi sie siedzenie w murach podczas dnia, chociaz wczoraj siedzialam 2 godziny na podworku z sasiadki Polki matka, ktora tu przywiozla podobno na stale, slonce jakos za chmury sie wczoraj chowalo i lekki wiaterek owiewal to bylo przyjemnie. Dzisiaj nie widze bialego obloka na niebie tylko blekit, wiec chyba padnie ten rekord upalow tego lata w naszym regionie.? Zycze nam przyjemnego chlodziku i orzezeiajacych soczkow do picia. Odpowiedz Link
xystos Re: Lato 2018... poniedzialkowy wieczor ... 08.08.18, 09:19 Pia nad morzem ma więcej przrwiewów z cieśnin Duńskich,tam zawsze wieje. Odpowiedz Link
xystos Re: Lato 2018... poniedzialkowy wieczor ... 08.08.18, 11:23 w tej chwili na parkingu pod Lidlem równo 30*C,z wyłączonym motorem air condition niedziała. Odpowiedz Link
pia.ed Lato 2018... wieczory ... 08.08.18, 12:04 kendo napisała: > Niejasno sie wyrazilam ... Otwierajac okna sprawdzilam temperature na dworze. Na termometrze bylo 23,1 C ... a godzina dziesiata wieczorem. Takie przyjemne, cieple wieczory sa wielka rzadkoscia w Szwecji. Kiedys mialam olbrzymi balkon ciagnacy sie przez pokoj i kuchnie, ale pamietam, ze chyba raz moglam na nim siedziec latem bez sweterka.... Pamietam LATO 1981 w Lublinie ... spedzilam tam miesiac - chyba na przelomie lipca i sierpnia: tam byly takie cieple wieczory, za ktorymi potem tesknilam w Szwecji. *** > my mamy ponad +26 stoni > przy pootwieranych oknach wieczorem > PS. Dzis sroda, od rana bylo zachmurzenie i przewiew. Dopiero teraz pokazuje sie slonce . . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Lato 2018... wieczory ... 09.08.18, 13:36 *Pia, to pozno slonce wstalo nad Malmö. Ja wczoraj wieczorem wyszlam na runde i akurat przed deszczem zdazylam przyjsc do domu. Troche powietrze sie zmienilo na rzeskie ale dzisiaj od rana prazy. DLA marii88, pogoda koniec sierpnia --29 Śr Sabiny, Beatrycze Dużo grzybów sierpniowych, dużo zawiei śniegowych. ------------------------------------------------------------------------ 30 Cz Feliksa, Tekli W sierpniu mgły w górach - mroźne Gody, kiedy mgły w dolinach - to wróżba pogody. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- 31 Pt Bohdana, Rajmunda Ostatni sierpnia zapowiada, jaka pogoda na wrzesień wypada.-[/b] -------------------------------------------------------------------------------- 1wrzesnia.... Pierwszy września pogodny, w zimie czas wygodny. Dzień świętego Idziego, gdy się wypogodzi, cztery niedziele potem pogodą dogodzi. Gdy na święty Idzi ładnie, śnieg na pewno późno spadnie. Gdy święty Idzi burzliwie się poda, przez cały wrzesień niestała pogoda. Gdy wrzesień z pogodą zaczyna, zwykle przez miesiąc pogoda trzyma. Na święty Idzi chłop podwieczorku nie widzi. Na święty Idzi, to się w polu tylko bydło i oracza widzi. Święty Idzi gruszkę na drzewie widzi. Święty Idzi wiedzie wrzesień, wnet nadejdzie dżdżysta jesień. Wielka dla zboża i siewki wygoda, gdy w święty Idzi przyświeca pogoda. ----- Serce miej otwarte dla wszystkich, zaufaj niewielu W. Shakespeare Odpowiedz Link
maria88 Re: Lato 2018... wieczory ... 09.08.18, 15:20 Dzięki LUSIU! Ale napracowałaś się. Odpowiedz Link
pia.ed Lato 2018... burza z piorunami 10.08.18, 00:25 Pare minut temu obserwowalam radar deszczu i zastanawialam sie, dlaczego nie pada w Malmö? Nagle uslyszlam niesamowity huk .. wyjrzalam przez okno, a tu deszcz leje jak z cebra i widac blyskawice!!! Wylaczam komputer, bo jeszcze mi w niego walnie ... www.regnradar.se . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Lato 2018... VIII, burza z piorunami 10.08.18, 07:52 >> W Przemienienie Pańskie są burze szatańskie.<< pia.ed 10.08.18, 00:25 Pare minut temu obserwowalam radar deszczu i zastanawialam sie, dlaczego nie pada w Malmö? Nagle uslyszlam niesamowity huk .. wyjrzalam przez okno, a tu deszcz leje jak z cebra i widac blyskawice!!! Wylaczam komputer, bo jeszcze mi w niego walnie ... www.regnradar.se/ Pia przyslowie sie potwierdzilo, u mnie burza obudzila mnie przed 2 w nocy. Grzmialo i lalo jak z cebra. Rano od sasiadki z gory mam pelno ziemi z jej kwiatowej skrzynki na szybach i to samo na balkonie na bialej obudowie wewnatrz balkonu. Zaraz do niej zadzwonie i zwroce uwage zeby pozdejmowala te skrzynki bo kwiatow w nich nie ma tego roku. Z rana wieje dosc silny wiatr, otworzylam okno, przewrocilo mi lampe, dobrze ze nie wypadla za okno. Odpowiedz Link
kendo Re: Lato 2018... VIII, burza z piorunami 10.08.18, 08:31 *Lusia warto "pogodynke wrzesniowa w watek wrzesniowy pozniej przeniesc, a siasiadka powinna Ci posprzatac balkon, a jak nie zdejmie skrzynek bez kwiatow,to bym do biura od razu dzwonila--uffff, ze tez taka musiala sie wprowadzic, faktycznie ulewa okropna byla , blyskalo strasznie, wiatr obecny kalurze suszy. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Lato 2018... VIII, burza z piorunami 10.08.18, 09:34 Juz powiedzialam siasiadce, obiecala pozciagac te puste skrzynki po kwiatach z ziemia. Odpowiedz Link
kendo Re: Lato 2018... VIII, burza z piorunami 10.08.18, 09:42 lusia_janusia napisała: > Juz powiedzialam siasiadce, obiecala pozciagac te puste > skrzynki po kwiatach z ziemia. > > mam nadzieje,ze plamy z ziemi na podescie -podlodze sie zmyja.., jaks dziwna ta kobieta... Odpowiedz Link
xystos Re: Lato 2018... VIII, burza z piorunami 10.08.18, 09:35 losyziemi.pl/susza-prawdopodobnie-doprowadzila-do-upadku-cywilizacji-majow#more-85872 ..czy podobny los może zagrażać naszej cywilizacji? Odpowiedz Link
kendo Re: Lato 2018... VIII, burza z piorunami 10.08.18, 09:43 xystos napisał: > losyziemi.pl/susza-prawdopodobnie-doprowadzila-do-upadku-cywilizacji-majow#more-85872 > ..czy podobny los może zagrażać naszej cywilizacji? > mozna spekulowac co bylo przyczyna, zginela tylko jedna "jednostka" a w obecnym przypadku chodzi o ogolne ocieplenie i topniejace lody, tore "moga nas zalac" Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Lato 2018... losy ziemi... 10.08.18, 10:06 losyziemi.pl/susza-prawdopodobnie-doprowadzila-do-upadku-cywilizacji-majow#more-85872 Susza nam nie grozi, ale wody moga zalac z topniejacych lodow, juz dawno przepowiedzieli ze woda zaleje Anglie i z naszym krajem podobnie?.... Co roku widac jak plazy ubywa. Odpowiedz Link
xystos Re: Lato 2018... VIII, burza z piorunami 10.08.18, 11:17 jeżeli obecne bieguny zimna znikną to stopiony lód podniesie poziomy morz i oceanów,ale fizyka nielubi próżni- powstaną nowe bieguny magnetyczne s co za tem również nowe bieguny zimna,gdzie? Odpowiedz Link
maria88 Re: Lato 2018... VIII, burza z piorunami 10.08.18, 15:28 Przed chwilą dostałam ALARM na komórke że u nas trzeba uważac z wychodzeniem bo silne wiatry,burze z gradem. A ja musze iść / jechac po lek dla psiny do weta bo rano zaczął sie problem żołądkowy. Wet jest do 20tej. Zobaczę jak będzie na dworze. Teraz nie samowicie duszno i gorąco. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Lato 2018... burza z piorunami 10.08.18, 17:40 Burza przeszla przez Gotland na druga strone Baltyku i jest teraz na wybrzezach Lotwy w prawym dolnym rogu na mapie ... > www.regnradar.se > PS. Gdzies widzialam taka mape burz dla calej Europy, ale teraz nie wiem jak jej szukac ... To byla chyba niemiecka mapa, a w tym Xystos jest specjalista ... . Odpowiedz Link
pia.ed Lato 2018... Znalazlam radar burz w Polsce 10.08.18, 17:49 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,23774213,gdzie-jest-burza-po-poludniu-pas-burzowy-obejmuje-polowe-kraju.html#Z_Prze . Odpowiedz Link
pia.ed Re: Lato 2018... Znalazlam radar burz w Polsce 10.08.18, 18:22 Okazuje sie, ze piszacy artykul pomylil sie dwa razy, co od razu podchwycili dyskutanci To pierwsze o "lirach" to tylko wybaczalna literowka ... ale z drugim juz powazna gafa: "Przed burzami w ostrzega IMGW. Jak podaje opady deszczu lokalnie mogą wynieść nawet 60 lirów na metr sześcienny ... baca56 " 60 lirów na metr sześcienny". Ilość deszczu mierzymy w litrach na metr KWADRATOWY, bo to jest jednostka powierzchni, na którą pada deszcz. Ewentualnie można podać wielkość opadu w milimetrach, ale wtedy nie podajemy na jaką powierzchnię, bo czy na metr czy kilometr kwadratowy będzie tyle samo milimetrów... Niechlujny kretyn który to napisał powinien karnie powtarzać podstawówkę. Odpowiedz: synanki do @baca56 nie powtarzać,tylko wreszcie skończyć... > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,23774213,gdzie-jest-burza-po-poludniu-pas-burzowy-obejmuje-polowe-kraju.html#Z_Prze Odpowiedz Link
xystos Re: Lato 2018... Znalazlam radar burz w Polsce 12.08.18, 10:20 zmianynaziemi.pl/wiadomosc/bank-hsbc-ostrzega-ze-na-ziemi-koncza-sie-zasoby-do-podtrzymania-zycia Prośmy Pana by następny Potop na grzeszników zesłał,ja się poświęcę i za Noego robić mogę. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Lato 2018... Zmiany na ziemi 12.08.18, 12:38 xystos napisał: > zmianynaziemi.pl/wiadomosc/bank-hsbc-ostrzega-ze-na-ziemi-koncza-sie-zasoby-do-podtrzymania-zycia Szwajcarski bank HSBC ostrzega, że na naszej planecie kończą się surowce, niezbędne do podtrzymania życia. Jakie to sa surowce, bez ktorych czlowik nie moze zyc? . Odpowiedz Link
pia.ed Re: Lato 2018... Zmiany na ziemi 12.08.18, 14:02 Ze niektore surowce sie koncza, to prawda ... ale ja pytalam sie o te niezbedne do zycia. I nie chodzi mi o zycie w wysoko rozwinietej cywilizacji, tylko ogolnie zycie ... . Odpowiedz Link
xystos Re: Lato 2018... Zmiany na ziemi 12.08.18, 18:18 ..no może nie życie jaskiniowców, którzy zaczną wszystko od początku. Odpowiedz Link
kendo Re: Lato 2018... Zmiany na ziemi 12.08.18, 19:31 pia.ed napisała: > > Ze niektore surowce sie koncza, to prawda ... > ale ja pytalam sie o te niezbedne do zycia. > > I nie chodzi mi o zycie w wysoko rozwinietej cywilizacji, > tylko ogolnie zycie ... > > . *************** o ja wiem prosze Pani, to:woda/ruda/ropa/gaz Odpowiedz Link
kendo Re: Lato 2018... wieczor z deszczem 12.08.18, 20:13 dzis marzlam w domu, musialam skarpetki wlozyc, Odpowiedz Link
pia.ed Lato 2018... caly dzien z deszczem 12.08.18, 23:28 kendo napisała: > dzis marzlam w domu, > musialam skarpetki wlozyc, W mieszkaniu mam 24 stopnie Celsjusza ... na dworze 12,9 C ... w zimie chodze po mieszkaniu na bosaka, wiec latem tez . Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Lato 2018... caly dzien z deszczem 13.08.18, 06:53 Alfredzia napisała : W kraju pada a w Szczecinie susza jak na Saharze albo Gobi . U mnie nie padało ,cały dzień grzało słonko,a dziś ma być 30st.teraz 26 w słoneczku. Do końca sierpnia ma być gorąco. Odpowiedz Link
xystos Re: Lato 2018... caly dzien z deszczem 13.08.18, 08:35 w tej chwilo 13*C a ma być 21*C pada deszcz,nareszcie. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Lato 2018... Zmiany na ziemi 12.08.18, 22:12 Woooooooooda !!! wtedy te niby zeschnięte i ukryte w skałach nasionka ożyją !!! i urośnie cokolwiek bo przecież lepsze COKOLWIEK niż NIC . Kendo ,a u nas ciągle skwar a nocą ściany "oddają" ciepło . W kraju pada a w Szczecinie susza jak na Saharze albo Gobi . Uściski serdeczne !!! Odpowiedz Link
kendo Re: Lato 2018... Zmiany na ziemi 13.08.18, 08:35 *Pia zima mam welniane kapciuszki nakladam i nie marzne, Alfredko mam nadzieje,ze po deszczach tam tez trawki odzyja, *Jaga mam miec "sachare" do konca sierpnoa zobaczymy moze nastepny tydzien bedzie lepsza pogoda Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Lato 2018... Zmiany na ziemi 13.08.18, 08:39 Wiatry przygnaly oczekiwane chmury deszczowe i pada z przerwami od wczoraj, na razie deszcz mi nie przeszkadza. Natura odzyje, jakos drobnych ptaszkow nie widze, i nie slusze chyba jeszcze za wczesnie zeby odfruwalu na poludnie, Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Lato 2018... Zmiany na ziemi 15.08.18, 09:37 >> Gdy na Wniebowzięcie Panny ciepło dopisuje, to ciepły i pogodny koniec lata obiecuje. << >> Od Wniebowzięcia miej w stodole połowę żęcia.<< >> We Wniebowzięcie Panny Marii słońce jasne, będzie wino godnie kwaśne. << >> Gdy Zielna Matka deszcz przynosi, to zwykle na Narodzenie Matki (8.09) rosi. << >> Na Wniebowzięcie słota, w jesieni dużo błota. << Odpowiedz Link
kendo Re: Lato 2018... Zmiany na ziemi 15.08.18, 09:50 ..cyt...>> Na Wniebowzięcie słota, w jesieni dużo błota. << LUsia oby tak nie bylo,na razie slonecznie i sucho udanego dzionka zycze Odpowiedz Link
pia.ed Lato 2018... Pogoda w czwartek 15.08.18, 22:41 Den långa rekordsommaren tog slut i förra veckan. Sedan dess har vädret varit mer som vi är vana vid kring 20 grader, molniga och regniga dagar. Men under torsdagen får vi alltså en liten repris på sommarvärmen. – Dagen kan börja molnigt eller kanske till och med bjuda på lite morgondimma. Men det klarnar upp västerifrån under dagen. Framåt kvällen kan det vara soligt i hela Sydsverige. Hela området får uppemot 25 grader – i nordöstra Skåne kan det stiga till 27. Kanske lite svalare längs kusterna. Varmast väntas det bli runt Kristianstad. Men den som vill njuta av sista riktigt varma sommardagen i sikte bör nog söka sig till ett ställe i lä. För torsdagen kommer även att bli blåsig. www.expressen.se/kvallsposten/det-blir-27-grader-varmt-pa-torsdagen/ . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Lato 2018... Pogoda w czwartek 16.08.18, 17:22 *Pia, jest cieplo, ale wieje, chyba sama to odczulas jak tutaj dojechalas?. Pranie na balkonie b.szybko mi wyschlo. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Lato 2018... 20.08.18, 11:59 >> Jeśli na Bernarda ziemia twarda, to będzie zima harda, a jak miękka to lekka.<< U mnie w nocy padalo teraz wiatr osusza kaluze, slonca nie widac w pelnej krasie. Odpowiedz Link
xystos Re: Lato 2018... 20.08.18, 14:25 w tej chwili naprzemian chmurki i sloneczko i zaczoł się wicherek i 21*C Odpowiedz Link
xystos Re: Lato 2018... 21.08.18, 12:41 zmianynaziemi.pl/wiadomosc/anomalia-ornitologiczna-w-polsce-bociany-rekordowo-szybko-odlatuja-do-afryki czeka nas nagła zmiana klimatu? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Lato 2018...24.VIII piatek 24.08.18, 06:40 >> Bartłomiej ukazuje, jaka jesień następuje.<< >> Gdy Bartłomiej z grzmotami, śnieżna zima przed nami. << >> Od świętego Bartłomieja lepsza w stodole nadzieja. << >> Święty Bartłomiej gdy jasny, pogodny, da piękną jesień i zbiór winogron dorodny.<< Odpowiedz Link
pia.ed Lato 2018... 24.VIII piatek 24.08.18, 10:15 lusia_janusia napisała: > >> Bartłomiej ukazuje, jaka jesień następuje.<< > >> Święty Bartłomiej gdy jasny, pogodny, da piękną jesien...<< > > W takim razie " Na dwoje babka wrozyla" ... bo rano padal deszcz, a w tej chwili jest slonecznie i temperatura 23 stopni C ... *** Odpowiedz Link
kendo Re: Lato 2018... 24.VIII piatek 24.08.18, 10:19 nie raz nie wiadomo ,jak tlumaczyc przyslowia pogodowe, nieraz sie sprawdzaja, wolala bym lagodna zime Odpowiedz Link
xystos Re: Lato 2018... 24.VIII piatek 25.08.18, 09:08 teraz w całym kraju sezon grzybowy,tylko grzybiarzy brak. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Lato 2018... sobota 25.08.18, 10:53 >> Na Ludwika zboże z pola umyka. << >> Gdy na Luizy ładnie, śnieg późno spadnie <<. Wczoraj sie utrzyala ogoda bezdeszczowa mimo zapowiedzi,' Od rana slonce na niebie, jak zwykle bez wiatru(lekki) by sie nie obylo. Przjemnego dnia Nam zycze. Odpowiedz Link
kendo Re: Lato 2018... sobota 25.08.18, 11:23 *Lusia, wiaterek sie wzmogl do tej pory, oby snieg pozno zawital tej zimy i na krotko Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Lato 2018... sroda 29 29.08.18, 09:56 >> Dużo grzybów sierpniowych, dużo zawiei śniegowych. << No nie wiem ile w lesie grzybow w tym miesiacu bylo, bo nie odwiedzam ostatnio lasow w poszukiwaniu grzybow. Odpowiedz Link
kendo Re: Lato 2018... sroda 29 29.08.18, 10:10 lusia_janusia napisała: > >> Dużo grzybów sierpniowych, dużo zawiei śniegowych. << > > No nie wiem ile w lesie grzybow w tym miesiacu bylo, bo nie odwiedzam > ostatnio lasow w poszukiwaniu grzybow. a ja sie przejde do lasu na grzyby juz w kraju, moze cos znajde, ta trasa przy asfalcie ,kiedys glebiej w lesie widzialam kurki, warto sie przejsc i zobaczyc,moze sasiadke wyciagne.. Odpowiedz Link
kendo Re: pogodowe pogaduchy 30.08.18, 10:00 oj,oj,po poludniu, ostzegaja przed ulewami cala dobe, 1 stopien ostzezenia Odpowiedz Link
xystos Re: Lato 2018... sroda 29 30.08.18, 10:56 Lusia,poszłabyś do lasa i kurek mi przyniosła,mogą być w zaprawie octowej,opieńki też przyjmę. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Lato 2018... 31.08.18, 20:31 Prawie jesiennie a tu jeszcze kalendarzowe lato?. mrzawka popaduje caly dzien i jest zimno, to zwiastun pogody na m-c wrzesien? >> Ostatni sierpnia zapowiada, jaka pogoda na wrzesień wypada. << *Xystos, jak z Toba to nawet moge sie wybrac do lasu na kurki jutro, tam gdzie z Kendo chodzilysmy. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Lato 2018... 31.08.18, 22:04 lusia_janusia napisała: >> Ostatni sierpnia zapowiada, jaka pogoda na wrzesień wypada. < > > To ja nie bede narzekac we wrzesniu, bo pogoda byla jak w sam raz: sloneczko czesto przebijalo sie przez chmurki... i nie padalo ani nie mzylo... . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Lato 2018... IX. 01.09.18, 09:12 u mnie wczoraj (ostatni sierpnia)przez caly dzien nie bylo slonca i po poludniu mzylo deszczykiem jak odprowadzalam Kendo w podroz. >> Dzień świętego Idziego, gdy się wypogodzi, cztery niedziele potem pogodą dogodzi.<< >> Gdy na święty Idzi ładnie, śnieg na pewno późno spadnie.<< >> Gdy święty Idzi burzliwie się poda, przez cały wrzesień niestała pogoda.<< >> Gdy wrzesień z pogodą zaczyna, zwykle przez miesiąc pogoda trzyma.<< Odpowiedz Link
pia.ed Lato 2018 ... wrzesien 01.09.18, 12:54 lusia_janusia napisała: > u mnie wczoraj (ostatni sierpnia)przez caly dzien nie bylo slonca i po poludniu > mzylo deszczykiem jak odprowadzalam Kendo w podroz. > U mnie pewnie bedzie tak jak wczoraj... W kazdym razie jest w tej chwili slonecznie. Kiedy wychylilam sie z okna stolowego pokoju, mialam wrazenie, ze jestem na plazy, bo okno wychodzi na poludnie, a slonce dalej nie stracilo swej mocy... Rozumiem jednak, ze za pare godzin pogoda moze sie krancowo zmienic, choc deszczu na dzis nie zapowiadali... PS. Znalazlam artykul na temat Polki ktora wyjechala do Szwecji... Nie jest pewne, czy histori jest prawdziwa, ale celem jest pokazanie, jak matka po rozwodzie z pierwszym mezem rozlaczyla corke z z ojcem. Chcialam to wkleic w inne miejsce, gdzie? weekend.gazeta.pl/weekend/1,152121,23836953,mama-rozlaczyla-sie-kiedy-uslyszala-ze-gosia-spotkala-sie.html#Z_TRwknd . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Lato 2018 ... wrzesien 01.09.18, 15:01 Pia, Twoj wpis z watkiem jak Polka wyjechala do Szwej i rozdzielila corka z ojcem wkleilam-przenioslam do watku O wszystkim Odpowiedz Link
pia.ed Re: Lato 2018 ... wrzesien 01.09.18, 21:08 Dzien byl naprawde piekny i cieply. Zadzwonil Patrik, bym przyjechala na Triangeln, bo Hyresgästföreningen zaprasza na kawe i smothie, a om jest tam ze znajoma dziewczyna. Nie mialam nic do roboty, wiec pojechalam i nie zaluje, bo kawe serwowali przed St. Johanneskyrka, a tam jak zwykle w soboty byl jeden slub za drugim ....Siedzialam wiec w sloncu na laweczce i obserwowalam stroje gosci weselnych ... a rzeczywiscie bylo na co popatrzec. Panowie oczywiscie w ciemnych garniturach, nowo ostrzyzeni, a panie? Wszystko od "mini" odslaniajacych niemal pupe, do dlugich sukni, czasem z golymi plecami... no w kazdym razie roznosci ... Gdyby nie ta atrakcja, to bym pieciu minut na lawce nie wytrzymala - a tak to przyjemnie spedzilam na sloncu prawie dwie godziny! Dzis bylo 20 stopni C, tak cieplo bylo tylko w Göteborgu. . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Lato 2018 ... wrzesien 02.09.18, 16:31 *Pia, mialas swietna rozrywke, a stroje byly na miare kazdej pani w portfelu. U mnie dzisiaj jest piekny dzien, zaliczylam juz rower i runde gdzie jak przyszlam do domu to bylam troche zgrzana, kwa capucino i wlasna rultorta zaspokoilam swoje pragnienie. Teraz bede odpoczywala z krzyzowka na kanapie, moze jeszcze wieczorkiem krotki wypad zrobie. Przyjemnego popoludnia Nam zycze. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Lato 2018 ... wrzesien 02.09.18, 17:28 Stroje nie byly na miare portfela, choc niektore panie byly skromnie ubrane i widac, ze nic specjalnego nie kupily na slub ... Chodzi mi o panie czy dziewczyny modnie ubrane, ale calkiem nieodpowiednio na slub w kosciele... jak ta w mini spodniczce na bielusienkich nogach (!) w niebotycznycznie wysokich skorzanych sandalach oplecionych wokol lydek, tez bielusienkich skorzana sznurowka ... I wlasnie ten kontrast miedzy ubiorami byl najciekawszy bo mialo sie wrazenie, ze grupa czekajaca pod kosciolem nalezala do trzech roznych orszakow slubnych ... W innej grupie bylo wielu tatuowanych dziewczat, ostrzyzonych tylko z jednej strony jak to maja zwyczaj miec feministki i lesbijki ... ale okazalo sie, ze panna mloda, ca 40 lat, tradycyjnie ubrana w biala suknie z "ogonem" , z waziutkim welonem, tez byla wytatuowana... lusia_janusia napisała: > *Pia, mialas swietna rozrywke, a stroje byly na miare kazdej pani > w portfelu. > Odpowiedz Link
xystos Re: Lato 2018 ... wrzesien 04.09.18, 10:10 szwedki niepotrafią się gustownie ubrać to z moich 42 letnich obserwacji. gustownie ubrana kobieta to przeważnie immigrantka. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Lato 2018 ... wrzesien 04.09.18, 15:49 xystos napisał: > szwedki nie potrafią się gustownie ubrać > to z moich 42 letnich obserwacji. > > gustownie ubrana kobieta to przeważnie immigrantka. Oczywiscie najgustowniej ubieraja sie Somalijki lub wioskowe Turczynki, szarawary, spodnica 3/4 fartuch i obowiazkowa chusta po wiejsku zawiazana. Widzialam juz takie w Malmö ... a Somalijki w Kristianstad > Odpowiedz Link
xystos Re: Lato 2018 ... wrzesien 04.09.18, 16:08 eej niedrwij,poczytaj Biblie tam stoi że kobiety w spodniach odsyła Bóg do Piekła i w tym problem gdyż Lucifer kobiet do Piekła niewpuszcza więc bezdomne czeka reinkarnacja i życie bez spodni. Pia,ty się nawróć powiadam ci ja. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Lato 2018 ... wrzesien 04.09.18, 18:44 xystos 04.09.18, 10:10 szwedki niepotrafią się gustownie ubrać to z moich 42 letnich obserwacji. gustownie ubrana kobieta to przeważnie immigrantka. To prawda Xystos, co zaobserwowales, a jak juz ma mocny makijaz to musi byc ?Natasza??... Odpowiedz Link
pia.ed Re: Lato 2018 ... wrzesien 05.09.18, 14:40 lusia_janusia napisała: > To prawda Xystos, co zaobserwowales, a jak juz ma mocny makijazto musi byc ?Natasza??... W Malmö jak mocno umalowana to Polka ... Patrik rozpoznaje takie z odleglosci 100 metrow . Odpowiedz Link
xystos Re: Lato 2018 ... wrzesien 05.09.18, 15:54 dziwne,u nas takich polek nigdy niewidziałem,ale czasami szwedki chcące się upodobnić do europejek przesadzaja z makijażem idąc na jakieś przyjęcie lub do kościoła na koncert organowy Bacha i innych twórców epoki baroque,niezwyczajne bidule ...za czasów przedimmigranckich tylko Tshirt,jeans,i białe skarpety w czarnych drewniakach,czasami dużo kremu NIVEA aż się błyszczały. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Lato 2018 ... wrzesien 07.09.18, 09:15 >> Święta Regina mgły rozpina. >> >>W dzień świętej Reginy wabią chłopaków dziewczyny.>> >>Święta Regina gałęzie ugina>>. Mgly juz sa wczesnymi porankami i wieczorem tez sie sciela na polach za miastem. O drzewach owocowych nic nie powiem tego roku, papierowka w hacjendzie miala tylko chyba z 5 jablek, moze na nastepny rok bedzie wiecej?. Odpowiedz Link
pia.ed Lato 2018 ... wrzesien ... dawno temu 07.09.18, 15:52 xystos napisał: za czasów przed- immigranckich tylko Tshirt, jeans, i białe skarpety w czarnych drewniakach,czasami dużo kremu NIVEA aż się błyszczały. A od kiedy liczysz czasy przedimigranckie? Bo imigracja zaczela sie juz w koncu lat 50-tych... czyli prawie 70 lat temu. Zgadza sie, ze na pocztku Szwedki chodzily skromnie ubrane, bo nie mialy warunkow na nic innego. Byla wtedy bieda i tragiczne warunki mieszkaniowe... np. w Malmö na robotniczym Möllevång budynki z lat 20-tych nie mialy lazienek, a wspolne ubikacje znajdowaly sie na kazdym pol-pietrze ... Jak wtedy chcialo sie byc eleganckim, kiedy w ciasnych mieszkaniach nie bylo warunkow na kapiel, tylko trzeba bylo isc do lazni, a pranie robic w reku albo pralnich w miescie? Wiele Szwedek tak chodzilo jak piszesz w swojej krytyce, ze wzgledow praktycznych, ale takze dlatego, ze religia protestancka nakazuje prostote i umiarkowanie we wszystkim. Zreszta byly tez pewne nakazy pracodawcow: w biurze obowiazywaly wylacznie biale bluzko i czarne spodnice... Jezdzilam do Szwecji na poczatku lat 60-tych do cioci Broni w Linköping, to spore miasto uniwersyteckiei wracalam do Polski z atrakcyjnemu ciuchami, wiec jednak nie bylo tak zle, jak sie Tobie wydaje... Zreszta ja jestem minimalistka i bardziej podobaly mi sie skromnie ubrane Szwedki, niz np. "elegantki", ktore widzialam w poludnie na ulicy Marszalkowskiej, podczas 30-stopniowego upalu w czarnych siatkowych ponczochach i lakierowanych czarnych czolenkach na wysokim obcasie . Odpowiedz Link
xystos Re: Lato 2018 ... wrzesien ... dawno temu 07.09.18, 18:07 noo widzisz,są smaki i smaczki mnie podobają się kobiety w sukienkach,jeżeli spódniczka to urzędniczka lub nauczycielka podczas pracy. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Lato 2018 ... wrzesien ... 11.09.18, 09:53 >> Jeśli na Jacka nie panuje plucha, to pewnie zima będzie sucha. << Wczoraj nie padalo i na dzisiaj tez nie zapowiedzieli deszczu. Przyjemnego wtorku dla Nas zycze. Odpowiedz Link
kendo Re: Lato 2018 ... wrzesien ... 13.09.18, 09:03 tu duzo chlodniej, dobrze ze skafander do kufra zapakowalam a cieplejszy zakiet mialam na grzbiecie i nie zmarzlam w drodze powrotnej z promu do domu. pogoda w kraju jeszcze iscie letnia , w krotkich rekawkach mozna chodzic, tu juz cos z dlugim rekawem, poranki duzo chlodniejsze. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Lato 2018 ... wrzesien ... 13.09.18, 09:19 >> Czym dłużej jaskółki we wrześniu zostają, tym dłużej piękne i jasne dni bywają <<<. Wczoraj maszerowalam przez Natururm i nie widzialam juz fruwajacych jaskolek, ktore przez cale lato fruwaly na rzeka Helgå. Za plecami slonce zaglada mi do salonu, bedzie chyba sloneczny dzien, Odpowiedz Link
kendo Re: Lato 2018 ... wrzesien ... 13.09.18, 09:35 lusia_janusia napisała: > >> Czym dłużej jaskółki we wrześniu zostają, tym dłużej piękne i jas > ne dni bywają <<<. > > Wczoraj maszerowalam przez Natururm i nie widzialam juz fruwajacych > jaskolek, ktore przez cale lato fruwaly na rzeka Helgå. > > Za plecami slonce zaglada mi do salonu, bedzie chyba sloneczny dzien, > ciekawe przyslowie, tu ich tez nie widac, moze blizej gospodarstw Odpowiedz Link
pia.ed Afrykanskie upaly w drodze do Szwecji 14.09.18, 22:51 lusia_janusia napisała: >> Czym dłużej jaskółki we wrześniu zostają, tym dłużej piękne i jasne dni bywają <<. Ostatni raz widzialam jaskółki kiedy bylam dzieckiem www.expressen.se/gt/afrika-varmen-ar-pa-vag-till-sverige/ . Odpowiedz Link
pia.ed Od wtorku bedzie co raz cieplej 15.09.18, 19:12 Ale najpierw moga byc opady ... Två regnområden är på väg in över Sverige men sedan kommer den – Afrikavärmen. Den varma luften kommer från norra Afrika och Spanien och börjar kännas i sydöstra delen av landet redan på tisdag. www.expressen.se/nyheter/varmt-redan-pa-tisdag-nu-atervander-sommarvarmen-for-sista-gangen/ . Odpowiedz Link
kendo Re: Od wtorku bedzie co raz cieplej 16.09.18, 09:48 niech pogrzeje jeszcze slonce, lubie takie dni sloneczne z chlodnymi porankami, gdzie pachnie rosa a na Rynku warzywami i kwiataami. Odpowiedz Link
xystos Re: Od wtorku bedzie co raz cieplej 16.09.18, 09:52 noo,i może grzybki leśne na ryneczku sprzedają?,niam niam. Odpowiedz Link
kendo Re: Od wtorku bedzie co raz cieplej 16.09.18, 10:10 xystos napisał: > noo,i może grzybki leśne na ryneczku sprzedają?,niam niam. > sprzedaja, kurki, jak bede na miescie w poniedzialek to kupie, inaczej ze sloika dostaniesz ,bo chyba pare ssloiczkow zostalo Odpowiedz Link
pia.ed Re: Od wtorku bedzie co raz cieplej 16.09.18, 15:21 Wszystkie kurki ktore widzialam na targu i na rynku sa pokruszone ... nie wiem dlaczego. Na rynku widzialam tez borowki z Norrland. > > sprzedaja, kurki, > jak bede na miescie w poniedzialek to kupie, > > Odpowiedz Link
kendo Re: Od wtorku bedzie co raz cieplej 18.09.18, 09:23 *Pia pogniecione grzyby, zle transportowane.. zakupie tez jak bede w miescie i blisko ryneczku, borowki mozna zakupic i zrobic nalewke lub marmelade po szwedzku.. Odpowiedz Link
kendo Re: Od wtorku bedzie co raz cieplej 18.09.18, 09:24 ma az byc do 26 stoni w niektorych obszarach w Skane.. a niech grzeje..mozna zmagazynowac sloneczne promienie na zime Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Od wtorku bedzie co raz cieplej 18.09.18, 09:35 Tak dlugo ciepla to nie bedzie, chyba pare dni tylko. >> Kiedy Irena z mrozem przybywa, babie lato krótkie bywa.<< Wg przyslowia bedzie chyba dlugie babie lato, bardzo lubie ten okres jesieni wlasnie jak jest cieplo. Odpowiedz Link
pia.ed Bedzie co raz cieplej ... 18.09.18, 14:15 > a niech grzeje..mozna zmagazynowac sloneczne promienie na zime > > Mozna zmagazynowac? Czy myslisz o naladowaniu sie witamina "D"? A czy wystawienie twarzy wystarczy, czy trzeba "rozbierac sie jak do rosolu"? A jak sie ma na sobie ciemne okulary to slonce i tak wpada? . Odpowiedz Link
pia.ed W PIATEK MOZE BYC SZTORMOWA POGODA 18.09.18, 17:07 www.expressen.se/gt/varningen-nu-slar-forsta-hoststormen-mot-sverige/ Najgorzej moze byc w okolicacg Götebotga ... u nas spokojniej. . Odpowiedz Link
xystos Re: Bedzie co raz cieplej ... 18.09.18, 19:09 "A czy wystawienie twarzy wystarczy, czy trzeba "rozbierac sie jak do rosolu"?" Pia vitaminy _D_ nigdy zadużo, czerp ile możesz,zima długa będzie. Odpowiedz Link
kendo Re: Bedzie co raz cieplej ... 18.09.18, 19:55 xystos napisał: > "A czy wystawienie twarzy wystarczy, czy trzeba "rozbierac sie jak do rosolu"?" > > > Pia vitaminy _D_ nigdy zadużo, > czerp ile możesz,zima długa będzie. > wystarczy twarz i dlonie wystawic na 15 min na slonce by "nalapac vit.D, oczywiscie nie uzywamy kremow z faktorem ochronnym przeciw promieniom slonecznym Odpowiedz Link
pia.ed Re: Bedzie co raz cieplej ... 18.09.18, 23:52 > wystarczy twarz i dlonie wystawic na 15 min na slonce by "nalapac" vit.D, > oczywiscie nie uzywamy kremow z faktorem ochronnym przeciw promieniom slonecznym > To mi pasuje, bo ja nigdy nie uzywalam kremow z faktorem, a ostatnio nie uzywam nawet kremow do twarzy... . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Bedzie co raz cieplej ... 20.09.18, 10:49 .>> Gdy we wrześniu grzybów brak, niezawodny zimy znak.<< U mnie w sklepach widze duzo kurek sprzedaja, ale w transporcie widac sie zmeczyly bo nie wygladaja na cale. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Bedzie co raz cieplej ... 21.09.18, 08:23 >> Pogoda na świętego Mateusza cztery niedziele się nie rusza. << >> Święty Mateusz dodaje chłodu i raz ostatni podbiera miodu <<. Stormen Knud på väg – tågtrafik ställs in. Ostrzegaja przed sztormem 2 stopien, zawieszone pociagi od dzisiaj godz.16 do jutra do godz.14 na zachod w kierunku Pia. Odpowiedz Link
pia.ed Sztorm przechodzi bokiem ... 21.09.18, 19:50 Duza ulica przed moimi oknami, wysadzona kasztanowcami, wyglada calkiem normalnie... Brzoza na podworku tylko lekko sie wygina ... Nie pada ... Sztorm z okolic Göteborga przenosi sie na wschod w strone Borås i Jönköping. Okolica w ktorej mieszkam, choc lezy wprawdzie na zachodzie Szwecji, ale nie nazywa sie Väskusten ... bo ten konczy sie w okolicach Falköping. www.expressen.se/gt/stormen-knud-pa-vag-vastsverige-rustar/ . Odpowiedz Link
pia.ed Re: Sztorm przechodzi bokiem ... 21.09.18, 20:11 Tu podaja jakie regiony sa objete sztormem Knud ... Naszych miast na tej liscie nie ma. Zdjecie przed dworcem Centralnym w Malmö jest pewnie zrobione kiedy wracalam miedzy 16 00 i 17 00 rowerem ... ale ja wiatru tak nie odczuwalam, bo bylam dalej od morza, jechalam miedzy wysokimi budynkami i dla pewnosci chodnikiem, bo widocznosc byla bardzo slaba ... www.sydsvenskan.se/2018-09-21/storm-faller-trad-och-vallar-stromavbrott . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Jesien 2018.IX.. 22.09.18, 11:29 Nie jestesmy w stanie uniknac tej pory roku; >> Joachima boską mocą dzionek już się równa z nocą. << >> Jeśli jasny Maurycy, to rad w zimie wiatr ryczy.<< >> Jeśli Maurycy ma jasne lice, to przyprowadzi wnet nawałnicę.<< >> Maurycy jak się śmieje, wiater rychło powieje.<< Odpowiedz Link
pia.ed Re: Jesien 2018.IX.. 22.09.18, 13:35 lusia_janusia napisała: > Nie jestesmy w stanie uniknac tej pory roku Ale nie musimy pisac o jesieni z wyprzedzeniem! Chyba niedlugo zacziemy pisac o zimie ... jak sie tak bedziemy spieszyc. Dzis pojechalam rowerem do Patrika u ktorego zostawilam wczoraj komorke, chyba nawet tego nie zauwazyl ... W poludnie kiedy slonce wyszlo zza chmurek zrobilo sie cieplutko, musialam zdjac sweterek... a przeiez przwidywano najwyzej 15 stopni C w dzien... Zreszta jestem pewna, ze w Skåne jest dalej astronomiczne lato ! . Odpowiedz Link
kendo Re: Jesien 2018.IX.. 23.09.18, 08:55 *Pia wlasnie dzis jest Pierwszy Dzien Jesieni a konczy sie 21 grudnia i zaczyna Zima przed wczoraj bylo az +20 stopni wczoraj tylko +10, wieje w dalszym ciagu i juz jesiennie sie oddycha wilgotnym powietrzem z zapachem lisci Odpowiedz Link
kendo Re: Jesien 2018.IX.. 29.09.18, 11:09 dzis noca zanotowano na polnocy cwocyfrowy mrozil -11 stonia, chlodniej juz fktycznie o porankach i wieczorach, podczas dnia sloneczko co nieco pgrzewa. w naszej krainie nie bylo przymrozkow Odpowiedz Link
pia.ed Re: Jesien 2018.IX.. 29.09.18, 15:12 kendo napisała: > wlasnie dzis jest Pierwszy Dzien Jesieni > a konczy sie 21 grudnia i zaczyna Zima > Meteorologicznie mamy u nas jeszcze LATO ... bo zeby byla jesien, to dobowa temperatura przez siedem dni musi byc ponizej 10 stopni Celsiusza, a taka w Malmö jeszcze nie byla > Odpowiedz Link
kendo Re: Jesien 2018.IX.. 29.09.18, 21:21 pia.ed napisała: > > kendo napisała: > > > wlasnie dzis jest Pierwszy Dzien Jesieni > > a konczy sie 21 grudnia i zaczyna Zima > > > > Meteorologicznie mamy u nas jeszcze LATO ... > bo zeby byla jesien, to dobowa temperatura > przez siedem dni musi byc ponizej 10 stopni Celsiusza, > a taka w Malmö jeszcze nie byla > > > dzis wspomnieli na porannym programie., w Skane jeszcze lato trwa Odpowiedz Link
pia.ed Re: Jesien 2018.IX.. 29.09.18, 23:26 > > > kendo napisała: > dzis wspomnieli na porannym programie., > w Skane jeszcze lato trwa > Porannych programow nigdy nie ogladam ani nie slucham, bo wtedy jeszcze smacznie spie, ale ciesze sie, ze sie nie pomylilam ... . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Jesien 2018.IX.. 30.09.18, 11:03 >> Wiele ostu we wrzesień wróży pogodną jesień << Od samego rana slonce zaglada mi w okna i jest wesolo na pokojach, chlodzikiem jednak powiewa z otwartego balkonu. Przyjemnej ostatniej niedzieli i ostatniego dnia wrzesnia Nam zycze. Odpowiedz Link
kendo Re: Jesien 2018.IX.. 02.10.18, 09:37 zapowiadaja deszcze, wiec sie spiesze do spraw z samochodem by sucha do domu i garazu wjecha, ma tez mocno wiac Odpowiedz Link
pia.ed Re: Jesien 2018.IX.02 02.10.18, 14:50 Wczoraj na Telegazecie patrzylam tylko na przepowiednie dzisiejszej temperatury ... i tak zle nie mialo byc. Dlatego bylam zdziwiona kiedy obudzilam sie dzisiaj (pozniej niz zwykle) i zobaczylam, ze leje deszcz i niesamowicie wieje ... a temperatura nie przekracza 10 C ... Teraz jednak przestalo padac i rozjasnia sie... Odpowiedz Link
kendo Re: Jesien 2018.IX.02 02.10.18, 17:37 pia.ed napisała: > > Wczoraj na Telegazecie patrzylam tylko na przepowiednie dzisiejszej temp > eratury ... > i tak zle nie mialo byc. > Dlatego bylam zdziwiona kiedy obudzilam sie dzisiaj (pozniej niz zwykle) i z > obaczylam, > ze leje deszcz i niesamowicie wieje ... a temperatura nie przekracza > 10 C ... > Teraz jednak przestalo padac i rozjasnia sie... > dlugo sobie pospalas dzis.. ja wyruszylam w sprawach i zdazylam przed wielkim deszczem, okolo 12 godz.z wiatrem ,ktory sie wzmogl krople deszczu straszyly, bedac juz w domu popadalo z kaluzami.. zimno i wieje mocniej Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Jesien 2018-pazdziernik 02.10.18, 20:48 Zmarzlam dzisiaj okrutnie, wracajac z II sniadania do domu, tak okolo 13,oo, sie przedluzylo bo jeszcze zaliczylysmy kilka sklepow, kolegowna chciala sobie jakas kurtke zakupic. Padalo juz pozniej po poludniu przelotnie i wieje, wieje. Odpowiedz Link
kendo Re: Jesien 2018-pazdziernik 03.10.18, 10:38 *Lusia, ja tez zmarzlam wczoraj w bialym skafanderku, dzis puchate czerwona nakladm i na spacer w sloncu pojde, bo ma znowu padac, od piatku do niedzieli zapowiedzieli az +15 stopnia to moze nad morze sie wybierzemy?? dzis ladnie brzoza wyglada, sloneczko ja ozlaca. Odpowiedz Link
pia.ed Jesien 2018 - pazdziernik 03.10.18, 11:04 Obudzilam sie o 8 30 ... i lalo jak z cebra W tej chwili od zachodu przejasnia sie, widac blekitne niebo i biale chmurki, a czarne deszczowe chmury wiatr gna na wschod ... . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Jesien 2018 - pazdziernik 03.10.18, 12:20 >> Na Gerarda gdy sucho lato będzie z pluchą. << Widze przez okno jak wiatr przykladnie dzisiaj pracuje, drzewa w ciaglym ruchu, tez wybieram sie w jakis marsz. Odpowiedz Link
xystos Re: Jesien 2018 - pazdziernik 03.10.18, 12:57 pia.ed 03.10.18, 11:04 Obudzilam sie o 8 30 ... i lalo jak z cebra. obudziłaś się w środku nocy? Odpowiedz Link
pia.ed Jesien 2018 - pazdziernik 05.10.18, 22:16 Dzis mozna bylo poczuc, ze mimo braku slonca bylo cieplo na dworze... ale w niedziele bedzie jeszcze cieplej! www.aftonbladet.se/nyheter/a/oRbXzV/fortsatt-varmt-vader--kan-bli-sista-grillhelgen . . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Jesien 2018 - pazdziernik 06.10.18, 08:51 *Pia, u mnie tez bylo cieplo wczoraj, czulo sie w powietrzu duzo wilgodci. >> W październiku kawek gromada, słotne dni nam zapowiada.<< Kawki sie zbieraja w duze gromaduy i przylatuja do miasta z pol, grzac sie w koronach drzew przy lampach, rano widac na chodnikach pod nogami obecnosc. Odpowiedz Link
kendo Re: Jesien 2018 - pazdziernik 06.10.18, 11:01 tu tez zauwazylam cale sdadka w powierzu przelatuja.. cieplutko i slonecznie, bedzie udany spacer tam gdzie wybierzemy Odpowiedz Link
pia.ed Re: Jesien 2018 - pazdziernik 08.10.18, 22:57 Wczoraj i dzisiaj brakowalo mi slonca ... a temperatura tylko 12 C. Jutro, czyli w srode w Danii przewidywano 14 C i slonecznie... Cieplej bedzie chyba tylko w glebi Skanii. www.sydsvenskan.se/2018-10-08/upp-mot-20-grader-i-veckan . Odpowiedz Link
kendo Re: Jesien 2018 - pazdziernik 09.10.18, 09:53 *Pia tu bylo anemiczne slonce, zajeta bylam roznymi obowiazkami, wiec nie za bardzo sie nim upajalam, moze dzis bede miec okazje,cho na razie sie nie zanosi,raczej zadymione chmury Odpowiedz Link
pia.ed Jesien 2018 - pazdziernik 15.10.18, 00:26 Rekordowe cieplo na polnocy Szwecji ... www.expressen.se/nyheter/vader/rekordvarme-pa-flera-hall-aldrig-varit-sa-varmt-forut/ . Odpowiedz Link
kendo Re: Jesien 2018 - pazdziernik 15.10.18, 08:51 w 2001 roku tez bylo tak cieplo w pazdzierniku, nawet w kraju, bylam wtedy z ubraniami typowo jesiennymi a chodzilam niemal na letnio ubrana tu od srody bedzie "zalamanie pogodowe" i zegnajcie dni sloneczne i cieple, typowo jesienne odzienie bedzie dotyczyc Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Jesien 2018 - pazdziernik 17.10.18, 10:30 >> Gdy październik mokro trzyma, zwykle potem ostra zima. << Cieszylismy sie pieknym Babim Latem, a to juz dzisiaj ostatni jego dzien. Jutro radykalnie spada temperatura i prawdziwa szaruga jesienna? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Jesien 2018 -listopad 10.11.18, 10:33 >> Gdy łagodna jesień trzyma, będzie krótka, ostra zima << . Odpowiedz Link
kendo Re: Jesien 2018 -listopad 10.11.18, 10:35 *Lusia koniki przesliczne, zima ,oby byla ktorta i lagodna, tak sobie pragne Odpowiedz Link
maria88 Re: Jesien 2018 -listopad 10.11.18, 14:52 Piękne koniki Lusi. U nas tez zapowiadaja załamanie pogody ale za kilka dni znow ma być ciepło.Oby.....bo znowu wyprawa w środę do weta. Dzisiaj ładnie , słonecznie. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Jesien 2018 -listopad 17.11.18, 09:57 >> Od świętej Salomei zima jest w nadziei. << Wcale na zime nie czekam, zimno jakos na mnie zle wplywa ostanimi laty. Odpowiedz Link
kendo Re: Jesien 2018 -listopad 17.11.18, 17:31 lusia_janusia napisała: > >> Od świętej Salomei zima jest w nadziei. << > > Wcale na zime nie czekam, zimno jakos na mnie zle wplywa ostanimi laty. > > tez ostanio jakos za zima a wlasciwie za zimowym zimnem nie bardzo tesknie.. no moze -2 lub -3 stopnie to wystarczy. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Jesien 2018 -listopad 19.11.18, 10:23 >> Zjawia to Elżbieta święta, czy ta zima będzie cięta. << Odpowiedz Link
kendo Re: Jesien 2018 -listopad 19.11.18, 19:55 lusia_janusia napisała: > [b]>> Zjawia to Elżbieta święta, czy ta zima będzie cięta. <<[/ > b] > > oby nie,choc na polnocy juz sa pierwsze oznaki zimowe.. Odpowiedz Link
pia.ed Co to jest meteorologiczna zima? 25.11.18, 01:18 Om minusgraderna biter sig kvar, kommer större delen av Sverige att ha meteorologisk vinter från och med tisdag-onsdag den kommande veckan. Det innebär att dygnsmedeltemperaturen varit under 0°C i minst 5 dygn. www.sydsvenskan.se/2018-11-24/smhi-meteorologisk-vinter-i-nastan-hela-landet Odpowiedz Link
kendo Re: Co to jest meteorologiczna zima? 25.11.18, 09:45 pia.ed napisała: > > [i]Om minusgraderna biter sig kvar, kommer större delen av Sverige att ha > meteorologisk vinter från och med tisdag-onsdag den kommande veckan. > > Det innebär att dygnsmedeltemperaturen varit under 0°C i minst 5 dygn. [ > /i] > > > www.sydsvenskan.se/2018-11-24/smhi-meteorologisk-vinter-i-nastan-hela-landet googel tlumaczy Jeśli utrzymają się ujemne temperatura, w większość Szwecji , będzie zima meteorologiczna od wtorku do środy w następnym tygodniu. Oznacza to, że średnia dzienna temperatura wynosi poniżej 0 ° C przez co najmniej 5 dni. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Co to jest meteorologiczna zima? 25.11.18, 12:39 kendo napisała: > > www.sydsvenskan.se/2018-11-24/smhi-meteorologisk-vinter-i-nastan-hela-landet > > googel tlumaczy > Jeśli utrzymają się ujemne temperatura, w większość Szwecji , będzie zima meteorologiczna od wtorku do środy w następnym tygodniu. Oznacza to, że średnia dzienna temperatura wynosi poniżej 0 ° C przez co najmniej 5 dni. A JA TAK PRZETLUMACZYLAM: "Jesli utrzymaja sie obecne minusowe temperatury, to od wtorku-środy nastepnego tygodnia w duzej czesci Szwecji nastapi meteorologiczna zima. Dzieje sie to wtedy, gdy średnia dobowa temperatura byla poniżej 0 ° C przez co najmniej 5 dób. . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Co to jest meteorologiczna zima? 28.11.18, 10:24 >> Kiedy Zdzisiek rano szroni zima jest w zasięgu dłoni << No i Zdzisiek pokazal dzisiaj zime, wczoraj caly dzien bylo na minusie i w nocy i przyproszylo sniegiem ogodz 9,30. Wcale nie jestem taka etuzjastyczn z tej pogody jak to robia balwany. Odpowiedz Link
kendo Re: Co to jest meteorologiczna zima? 28.11.18, 12:19 *Pia no skladniejsze Twe tlumaczenie niz z googla *Lusia fakt, przyslowie zaczyna sie sprawdzac, nie zdazylam zrobic zdjecia kiedy sypalo duzymi platkami sniegu,bylo to tylko moment, pozniej tak tylko sobie pruszylo Odpowiedz Link
lusia_janusia Re; bialo... 28.11.18, 15:53 Przysypalo rano sniegiem na przymrozona ziemie i biel utrzymywala sie przez caly dzien w zacienionych miejscach. Slonce ktore przywiecalo czesc sniegu roztopilo na chodnikach i ulicach. Poszlam przez Naturum do sklepu, szlo sie przyjkemnie bez wiatru, slonce oslepialo, popadalo jakas kaszka z nieba i wyszla olbrzymia tecza na niebie. W drodze powrotnej juz po godz,15,oo slonca nie bylo i temperatura spada, zrobilo sie slisko, na nie posypanym chodniu w miescie widzialam juz jedna wywrotke, kobieta sie poslizgnela i upadla prawie przed kolami auta, ktore w momencie zahamowalo az wszyscy na ulicy staneli i czekali co bedzie dalej. Kobieta sie pozbierala i weszla na chodnik, inna kobieta do niej podeszla i chyba sie pytala czy potrzebuje pomocy, ale nie zrobil to ten kierowca z auta. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Re; bialo... 29.11.18, 00:35 "Kobieta sie pozbierala i weszla na chodnik, inna kobieta do niej podeszla i chyba > sie pytala czy potrzebuje pomocy, ale nie zrobil to ten kierowca z auta". Kierowca nie mial zadnego obowiazku podchodzic do kobiety ktora sie przewrocila ... bo przeciez to gololedz spowodowala jej wywrotke, a nie kierowca samochodu ... Widzial zreszta, ze bylo kilka osob na chodnik , ktore obserwowaly jej upadek, wiec mogl smialo odjechac! W Malmö, w jedynym miescie w Szwecji, byla w dzien temperatura plusowa ... + 3 stopni Celsiusza, a o godz. 23 00 w Falsterbo kolo Malmö bylo nawet 3,5 C ... Zrobilam duzo kilometrow rowerem po Malmö i zimna nie czulam. Jutro bedzie chyba jeszcze cieplej, bo ma byc wiatr z poludnia .... Odpowiedz Link
pia.ed W nocy padal deszcz ... 29.11.18, 11:13 bo widze wielkie kaluze ... jeszcze troche kropi ... wieje silny wiatr z poludnia, temperatura 3,5 C. Jesli pogoda nie poprawi sie po poludniu to spedze dzien w domu na porzadkach... Odpowiedz Link
pia.ed Re: W nocy padal deszcz ... 29.11.18, 11:25 Wyglada na to, ze mamy taka sama pogode ... w sobote wyrazne ocieplenie wieczorem i w nocy! www.vackertvader.se/kristianstad/tv%C3%A5-dygn Odpowiedz Link
pia.ed Prognoza pogody na piatek i sobote 29.11.18, 16:41 W sobote wyrazne ocieplenie wieczorem i w nocy ... > > www.vackertvader.se/kristianstad/tv%C3%A5-dygn . Odpowiedz Link
kendo Re: Prognoza pogody na piatek i sobote 30.11.18, 10:35 cyt..PIa ..Kierowca nie mial zadnego obowiazku podchodzic do kobiety ktora sie przewrocila ... bo przeciez to gololedz spowodowala jej wywrotke, a nie kierowca samochodu ... Widzial zreszta, ze bylo kilka osob na chodnik , ktore obserwowaly jej upadek, wiec mogl smialo odjechac!.. oczywiscie,ze nie mial obowiazku, ale powinien miec wspolczucie i zainteresowanie,czy kobiecie sie nic nie stalo, moze trzeba bylo by ja do szpitala podiesc czy do domu bi sie potlukla, ja bym wyszla z samochodu i zapytala sie czy podszebuje by ja gdzies podwiesc, na pewno potluka sie mocno. wczoraj rez bylo cieplej+2 stopnie i bez deszczu z wiatrem dzis deszczylo mocno i lekki wiaterek.,na + Odpowiedz Link
jaga_22 Re: niebo o wschodzie 30.11.18, 11:20 Ojej! a co to za kurczak wisi? a niebo piękne ,gwiazdeczki tyż Odpowiedz Link
pia.ed Widok z balkonu ... 30.11.18, 16:53 jaga_22 napisała: > Ojej! a co to za kurczak wisi? Mnie to raczej wyglada na gęs ... bo ma dluga szyję ... . Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Widok z balkonu ... 30.11.18, 17:02 Na gęś to za małe,a może jaka kuropatwa? Odpowiedz Link
kendo Re: Widok z balkonu ... 01.12.18, 01:06 hi,hiiii no tak akurat gwiazdka sie przekrecila, to gwiazdka ,ktora pokazalam w watku "sprytnych raczkach ",stojaca po lwej stronie na zdjeciu Odpowiedz Link
pia.ed Re: Widok z balkonu ... 01.12.18, 01:27 kendo napisała: hi,hiiii no tak akurat gwiazdka sie przekrecila, to gwiazdka ,ktora pokazalam w watku "sprytnych raczkach ", stojaca po lwej stronie na zdjeciu. Nie moge uwierzyc! Przeciez wyraznie widac szyje, korpus, skrzydla, a nawet slady po oskubaniu... Jedno co mi nie pasowalo to ze sznurek na ktorym ten ptak wisial wydawal mi sie za cienki, ale pomyslalam, ze to moze byc drucik z metalu ... . Odpowiedz Link
kendo Re: Widok z balkonu ... 01.12.18, 09:39 tak Lusia, te co od Ciebie dostalam, ale jedna z nich sama szydelkowalam pod "Twoim okiem"te najmniejsza. Odpowiedz Link
pia.ed Wywrotka podczas slizgawicy ... 30.11.18, 11:35 lusia_janusia 28.11.18 ... na nie posypanym chodniu w miescie kobieta sie poslizgnela i upadla prawie przed kolami auta, ktore w momencie zahamowalo az wszyscy na ulicy staneli i czekali co bedzie dalej. Kobieta sie pozbierala i weszla na chodnik, inna kobieta do niej podeszla i chyba sie pytala czy potrzebuje pomocy, ale nie zrobil to ten kierowca z auta. Gdyby kobieta przechodzila przez przejscie dla pieszych i nie podniosla sie po upadku, to oczywiscie kierowca powinien wysiasc z samochodu i zabezpieczyc ja od przejechania przez inne samochody, a potem pomoc wstac. Poniewaz "kobieta sie pozbierala i weszla na chodnik" to widocznie dobrze sie czula, a na chodniku czekali juz "gapie" ktorzy w razie czego zadzwoniliby po karetke czy po rodzine. Co innego gdyby wywrotka wydarzyla sie na pustej szosie, to moralnym obowiazkiem kierowcy bylo zatrzymanie sie i sprawdzenie, czy upadek nie nastapil z powodu jakiejs choroby! . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Wywrotka podczas slizgawicy ... 01.12.18, 09:32 lusia_janusia 28.11.18 > > ... na nie posypanym chodniu w miescie kobieta sie poslizgnela i upadla prawi > e przed kolami auta, ktore w momencie zahamowalo az wszyscy na ulicy staneli i > czekali co bedzie dalej. Kobieta sie pozbierala i weszla na chodnik, inn > a kobieta do niej podeszla i chyba > sie pytala czy potrzebuje pomocy, ale nie zrobil to ten kierowca z auta. > Gdybym byla blizej to bym sie zainteresowala, ale obserwowalam to z dalszej odleglosci, pozniej ja mijalam na chodniku i spytalam czy bardzo sie uderzyla w kolana?, powiedziala ze chyba przezyje. *Kendo, niebo z gwiazdami b,dobrze sie komponuja ze soba na zdjeciu, ja mieszkam naparterze wiec omija mnie te widoki nieba. A te gwiazdki ..nota bene... to chyba co ja dziergalam? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Grudzien 2018 01.12.18, 09:43 >>Gdy zamarznie pierwszego grudnia wyschnie niejedna studnia , gdy pierwszego pogoda służy to wczesną wiosnę i pogodną wróży <<. To u mnie pogoda nijaka, to pewnie zima bedzie nijaka i lato rowniez. Jest mokro i siapi z nieba mzawka. Odpowiedz Link
kendo Re: Grudzien 2018 04.12.18, 09:40 wczoraj bylo iscie wiosennie +10 stopni,z bardzo lekkim wiaterkiem dzis +6 stopni i wieje.. masz racje Lusia, ze zmiany klimatyczne zaczynaja nie pasowac do przyslowi, dzis bez deszczu i mrozu, wiec ciekawe jaka bedzie Wigilja-swieta Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Grudzien 2018 05.12.18, 09:03 >> Piąty grudzień stycznia czyni znaki, szósty grudzień luty przepowiada, siódmy grudzień o marcu gada.<< Takich przepowiedni to nie slyszalam, a wg starej obserwacji mojej, to licze tez od Andrzejkow do 13 XII(Lucyji,) kazdy dzien pokazuje pogode na nastepne miesiace. Slonecznie juz od rana z rozowymi hmurami na horyzoncie +2.oC Odpowiedz Link
kendo Re: Grudzien 2018 05.12.18, 10:26 *LUsia tez nie slyszalam tych przepowiedni, tu pogode "odliczaja" od LUcji . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Grudzien 2018 II N.Adwentu 09.12.18, 14:34 >> Grudzień to miesiąc zawiły, czasem srogi, czasem miły<<. Moge przyklasnac przyslowiowi, ze sie pogoda wyklarowala na sloneczna. Zrobilysmy runde z Kendo po miescie, w domku zjadly obiad i Kendo pojechala do swojego domku. Przyjemnej niedzielnej popoludniowki Nam zycze. Odpowiedz Link
kendo Re: Grudzien 2018 II N.Adwentu 09.12.18, 17:57 lusia_janusia napisała: > [b]>> Grudzień to miesiąc zawiły, czasem srogi, czasem miły<<.[ > /b] > > > Moge przyklasnac przyslowiowi, ze sie pogoda wyklarowala na sloneczna. > > Zrobilysmy runde z Kendo po miescie, w domku zjadly obiad i Kendo > pojechala do swojego domku. > > Przyjemnej niedzielnej popoludniowki Nam zycze. dziekuje Lusia za lusekatty,smakowaly pod herbatke, pancio na pozniejszy wieczor swe zostawil, babbeczke juz powiesilam wraz z gwiazdkami, moze kiedys sprobuje swych sil szydelkowych.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Grudzien 2018 III N.Adwentu 16.12.18, 09:01 >> Jak w zimie piecze, to w lecie ciecze. << Poki co to jeszcze kalendarzowa jesien mamy, i deszczu prawie co drugi dzien nam pada. Odpowiedz Link
kendo Re: Grudzien 2018 III N.Adwentu 16.12.18, 10:05 *Lusia wczoraj poznym wieczorem padalo, dzis na razie pol slonecznie bez wiatru. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Grudzien 2018 III N.Adwentu 20.12.18, 06:15 >> Dzień świętego Makarego pewnie przepowiada, czy we wrześniu pogoda, czy też ciągle pada. << Od wczoraj 19.XII, wieczorem padalo i cala noc rowniez. Czyzby styczen zanosil z ciepla aura bez mrozow? Odpowiedz Link
kendo Re: Grudzien 2018 III N.Adwentu 20.12.18, 10:30 zobaczymy,jaki bedzie styczen, nie zapisywalam w kalendarzu aury pogodowej, ale sprawdze w dziendoberkach, zaczne zapisywac od Wigilji do Trzech Kroli , ciekawe czy sie ktorac zapiska sprawdzi pogodowo. Odpowiedz Link
kendo Re: Grudzien 2018 IV N.Adwentu 23.12.18, 20:42 slonecznie i -2 --3 stopnia, jutro ma byc podobnie... Odpowiedz Link
kendo Re:I dzien swiwiat-do Trzech Kroli-pogoda 25.12.18, 09:52 bedziemy zapisywac aure pogodowa, co powinna sie sprawdzic na kazdy miesiac od nowego roku dzis odwilzowo,pochmurnie/z wiaterkiem-czyli pogoda na styczen Odpowiedz Link
kendo Re:II dzien swiat-do Trzech Kroli-pogoda 26.12.18, 10:06 poprawka na Idzien swiat, pogoda sie wyklarowala i bylo slonecznie i + 8,6 stopnia II dzien swiat zapowiada sie na piekny dzien ze sloncem i leciutkim woaterkiem +3 stopnie na razie Odpowiedz Link
kendo Re:pogodowo do Trzech Kroli -czwartek 27.12.18, 10:16 za oknem pochmurnie,na plusie, nocka bylo podobnie Odpowiedz Link
kendo Re:pogodowo do Trzech Kroli -piatek 28.12.18, 11:52 ciepla noc, obecnie slonecznie i cieplo Odpowiedz Link
kendo Re:pogodowo do Trzech Kroli -sobota 29.12.18, 09:24 na razie jakos nijako bez slnca.. Odpowiedz Link
kendo Re:pogodowo do Trzech Kroli/niedziela 31.12.18, 12:39 bylo wzglednie ale bez slonca,na plusie poniedzialek dzis tez bez slonca i na plusie Odpowiedz Link
kendo Re:pogodowo do Trzech Kroli/ 01.01.19, 23:27 1 styczen 2019 zapowiedziany sztorm Alfrida od czwartku fala sztormowa przesunie sie nad Finladie i przejdzie nad Baltykiem www.aftonbladet.se/nyheter/a/gPmg75/trafikverket-varnar-for-alfrida-stanna-hemma Odpowiedz Link
pia.ed Pogodowo do Trzech Kroli 02.01.19, 02:50 Niektore rejony Danii przygotowuja sie do ochrony przed powodzia ukladajac worki napelnione piaskiem ... . Odpowiedz Link
pia.ed Pogodowo do Trzech Kroli 02.01.19, 02:53 Niektore rejony Danii przygotowuja sie do ochrony przed powodzia ratownicy i ludnosc miejscowa ukladaja worki napelnione piaskiem ... . . Odpowiedz Link
kendo Re: Pogodowo do Trzech Kroli-sroda 02.01.19, 10:50 pia.ed napisała: > Niektore rejony Danii przygotowuja sie do ochrony przed powodzia > ratownicy i ludnosc miejscowa ukladaja worki napelnione piaskiem ... > > . > > .most dzis rano otworzyli, ciekawie,jak bedzie wieczorem.. wiele domostw bez pradu/drzwea zalegaja na drogach... tu slonecznie i z"zdrowo wieje"+2 stopnie Odpowiedz Link
pia.ed Pogodowo... DANIA 02.01.19, 11:41 Dzis rano na moscie kolejowym nad ciesnina Stora Bälten wydarzyla sie katastrofa Na moście Storebaeltsbroen leżącym około 100 kilometrów od Kopenhagi około godziny 7:30 doszło do wypadku kolejowego. Według mediów, huraganowy wiatr zerwał z wagonu towarowego dach, który uderzył w pociąg osobowy jadący w przeciwnym kierunku. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,24325038,wypadek-na-moscie-kolejowym-w-danii-wielu-rannych-i-ofiary.html#s=BoxOpMT Odpowiedz Link
pia.ed Pogodowo... DANIA Zdjecia z katastrofy 02.01.19, 13:19 Podaja nowe szczegoly katastrofy ... Sex personer har omkommit i en tågolycka på Stora Bältbron i Danmark på onsdagsmorgonen. 16 personer har skadats. Enligt Haverikommissionen körde passagerartåget på en tom lastbilstrailer, som blåste av från ett mötande godståg. – Tåget var helt trasigt. Det blåser som bara den här, säger Robert Kennås som såg olycksplatsen. www.expressen.se/kvallsposten/tagolycka-i-danmark-atta-personer-skadade/ Odpowiedz Link
pia.ed Re: Pogodowo... DANIA Zdjecia z katastrofy 03.01.19, 14:02 Pociag zostal wczoraj wieczorem przyholowany z mostu na lad staly i w zniszczonym pierwszym wagonie znaleziono jeszcze dwie martwe osoby. Cztery osoby sa zidentyfikowane. www.sydsvenskan.se/2019-01-03/ytterligare-tva-personer-konstaterat-doda-efter-dansk Odpowiedz Link
maria88 Re: Pogodowo... DANIA Zdjecia z katastrofy 03.01.19, 20:29 Sypie, sypie i sypie...... Odpowiedz Link
kendo Re: Pogodowo... DANIA Zdjecia z katastrofy 04.01.19, 20:30 *Pia czyli juz 8-siem osob nie zyje...alez tragednia.. *Maria a my tu slonecznie mielismy z -1 stopien... Odpowiedz Link
kendo Re: Pogodowo do Trzech Kroli-sobota 05.01.19, 11:05 slonecznie bez wiatru i na plusie4 stopnie Odpowiedz Link
maria88 Re: Pogodowo do Trzech Kroli-sobota 05.01.19, 13:53 Brakuje mi słonka ale wiatr sniegiem drobnym cały czas zacina +-0 Jest go w miescie już sporo. Wyobrażam sobie co za miastem. Odpowiedz Link
kendo Re: Pogodowo do Trzech Kroli-niedziela 6-I -2019 06.01.19, 10:00 -1,1 za oknem slonecznie/bez wiatru wczoraj wracajac od tesciowej okolo 17 godz.wieczorem , bylo niemal wiosennie na dworze i bez wiatru, czyli wedlug liczenia pogodowego, grudzien powinien byc sloneczny i z mrozikiem *Mario za miastem pewnie urokliwie z lezacym sniegiem i zaspami Odpowiedz Link
pia.ed Pogodowo do Trzech Kroli ... 09.01.19, 23:15 Dzis (sroda) czulo sie lekki mrozik w powietrzu ... jutro tez ma byc wiatr polnocny. Widzialam w dunskiej telewizji pogode w Austrii. Snieg caly czas pada, domy w gorach zasypane po dachy... a do tego nadmiar sniegu swoim ciezarem powoduje lawiny... . . Odpowiedz Link
pia.ed Pogodowo ... przyczyna katastrofy 09.01.19, 23:35 Znaleziono juz przyczyne wypadniecia z pociagu towarowego trailera ciezarowki... Okazuje sie, ze winny byl mechanizm zamka ktorym przymocowano przewozony trailer do wagonu towarowego. Poza tym podjeto decyzje, ze przy takiej sile wiatru ktora wtedy panowala, 20 m/sek pociagi towarowe beda jezdzic z szybkoscia najwyzej 80 km na godzine ... Låsmekanismen, som håller fast ett lastbilssläp på tågvagnen, lossnade redan vid första försöket . www.sydsvenskan.se/2019-01-08/tagolyckan-fel-pa-godsvagnens-lasmekanism Odpowiedz Link
pia.ed Super Krwawy Księżyc 21 stycznia 13.01.19, 22:57 zmianynaziemi.pl/wiadomosc/w-styczniu-czeka-nas-niecodziennie-zacmienie-ksiezyca-super-krwawy-ksiezyc-wilka Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Super Krwawy Księżyc 21 stycznia 14.01.19, 07:11 zmianynaziemi.pl/wiadomosc/w-styczniu-czeka-nas-niecodziennie-zacmienie-ksiezyca-super-krwawy-ksiezyc-wilka Chyba bede go mogla ogladac ze swojego okna jak bedzie wschodzil, albo ze rano sie wybore pare ulic za miasto i bez przeszkod dachow i koron drzew go poogladam?. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: >>pogodowo o maju << 14.01.19, 07:16 >> Kiedy ptaki w styczniu śpiewają to im w maju dzioby zamarzają. << Odpowiedz Link
kendo Re: >>pogodowo o maju << 14.01.19, 11:34 lusia_janusia napisała: > > >> Kiedy ptaki w styczniu śpiewają > to im w maju dzioby zamarzają. << > > > o jejku, musze chyba posluchac,czy spiewaja, przez to przeziebienie to pol glocha sie zrobilam... ale pamietam z dziecinstwa,jak ptaki zima cwiergolily a lata i wiosny byly OK. Odpowiedz Link
kendo Re: Super Krwawy Księżyc 21 stycznia 14.01.19, 11:32 oby nie bylo zachmurzenia to i moze sie go zobaczy.. Odpowiedz Link
kendo Re: mrozy i sniezyce 17.01.19, 09:43 jakos omijaja nasz region, na polnocy ponad -25 stomi,jak miejscami w srodkowej szwecji, otzezenia przed gololedziami... u nas zapowiedziany deszczyk i tylko nocka na minusie ma byc, oby jak najdluzej taka zima tu byla. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: mrozy i sniezyce 2019.I. 18.01.19, 08:21 I przymrozilo dzisiaj, wyrucalam smieci do kontainow i tuny na papier nie moglam otworzyc, wieko przymarzlo- >> Gdy na Małgorzaty mróz, jeszcze długo nie pojedzie wóz<< To chyba dopiero sie moze zima u nas zaczyna. Wieczorem wczoraj na parkingu przed blokiem byly samochody ze sniegiem na dachu, czyli gdzies blisko po drodze padal snieg a u mnie deszcz. Odpowiedz Link
pia.ed Re: mrozy i sniezyce 2019 21.01.19, 12:44 Okolo jedenastej przed poludniem zaczal padac gesty snieg! Padal przez niemal 2 godziny... w efekcie podworko z ogrodkiem wyglada jak z zimowej bajki... Od strony ulicy tez jest bialo, bo przed oknami mam duzy trawnik i zasypane sniegiem kasztanowce... ale na jezdni od przejezdzajacych samochodow zrobila sie juz "gegamoja", bo jest + 2 C ... Odpowiedz Link
xystos Re: mrozy i sniezyce 2019 21.01.19, 13:37 u nas teraz pruszy z przerwami, zima ma być na przełomie stycznia i lutego,a więc wkrótce. Odpowiedz Link
kendo Re: mrozy i sniezyce 2019 21.01.19, 16:36 xystos napisał: > u nas teraz pruszy z przerwami, > zima ma być na przełomie stycznia > i lutego,a więc wkrótce. > zblizaja sie ferie zimowe, przewaznie wtedy jest snieg, slisko jednak bylo na chodnikach/na jezdni, jest na plusie, zobaczymy noca co bedzie...po mieszanych opadach podczas dnia begzie gololedz jutro Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: mrozy i sniezyce 2019 27.01.19, 10:10 >> Kiedy styczeń najostrzejszy tedy roczek najpłodniejszy. << I u nas w krainie sa oady sniegu, na ktorego wszystkie dzieci czekaly. Ale od wczoraj sniezy i na chodnicha juz chlapa a ulice jeszcze nie odsniezone plogiem. Odpowiedz Link
kendo Re: mrozy i sniezyce 2019 27.01.19, 18:31 tak dzis u dzieciecia bylo ze sniegowaniem, pozniej deszcz sie rospadal, straszne kalurze wszedzie ,plog jeszcze tam nie dotarl odsniezyc i bylo slicznie, w miescie faktycznie ciapa, buty sobie podmoczylam.. noca byl lekki mrozik,pozniej temperatura do +2 stopni doszla Odpowiedz Link
pia.ed Re: mrozy i sniezyce 2019 27.01.19, 19:27 Tak duzego sniegu od wielu lat w Malmö nie bylo ... przeciez nie moglabym chodzic w polbutach. A czy to widok na pole i te nieszczesne czeresnie z robakami? > > tak dzis u dzieciecia bylo ze sniegowaniem, > plog jeszcze tam nie dotarl odsniezyc i bylo slicznie, > Odpowiedz Link
kendo Re: mrozy i sniezyce 2019 27.01.19, 19:38 pia.ed napisała: > > Tak duzego sniegu od wielu lat w Malmö nie bylo ... przeciez nie moglabym > chodzic w polbutach. > A czy to widok na pole i te nieszczesne czeresnie z robakami? ********************************************* tak,to ten widoczek, bedzie chyba ziarno w tym roku na polu... by posial kukurydze,to bym sobie "uszczknela z pare kolb"..hi.hi... ************************************************* > > > > > > tak dzis u dzieciecia bylo ze sniegowaniem, > > plog jeszcze tam nie dotarl odsniezyc i bylo slicznie, > > Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: mrozy i sniezyce 2019.I. 28.01.19, 09:39 i63.tinypic.com/2r2nk15.jpg *Kendo, takiego widoku zimy dawno nie widzialam. A pozniej zaczal padac deszcz i po pieknym widoku. Cos tak pusto mi sie wydaje, ze drzewo sliwowe syn wykarczowal?, widze tylko jablonke. >> Na Świetego Karola wyjrzy spod śniegu rola. << >> Urodzaje da rola gdy deszcz leje w Karola. << To trzeba zapamietac sobie to przyslowie i obserwowac przyrode. Odpowiedz Link
pia.ed Dzis imieniny krola Szwecji ... Karl 28.01.19, 11:59 W kalendarzu napisali: "Konungens namnsdag" i zamiescili szwedzka flage... tylko ze obecny krol ma na imie Carl, a nie Karl - a tak jest w kalendarzu ... lusia_janusia napisała: *Kendo, takiego widoku zimy dawno nie widzialam*. > i63.tinypic.com/2r2nk15.jpg Czy te spodnie beda pasowac na taka pogode??? www.expressen.se/nyheter/burbyxor-senaste-modet-far-kunderna-att-haja-till/ . Odpowiedz Link
kendo Re: Dzis imieniny krola Szwecji ... Karl 28.01.19, 12:08 wedlug dzisiejszych opadow, to beda obfite plony po lecie, fak Lusia, deszcz zmyl uroki wczorajsze zimy jablonke scia,a to sliwa co zostala,daje duzo cienia na trawnik *Pia takie spodnie to na jakis "wystep reprezantacyjny dla elity chyba pasowac beda" Odpowiedz Link
kendo Re: spacer z akcentem wiosennym 31.01.19, 18:13 wczorajszy spacer ,juz zaczynaja rozkwitac bazie Odpowiedz Link
pia.ed Atak zimy na polnocy USA 31.01.19, 22:35 podroze.gazeta.pl/podroze/56,114158,24417691,atak-zimy-w-usa-najnowsze-zdjecia-i-nagrania-robia-wrazenie.html#s=BoxOpLink Podpalanie torów Pod wpływem mrozów tory kolejowe kurczą się, a zwrotnice zamarzają. W związku z tym pracownicy kolei podpalają je, aby pod wpływem ciepła rozszerzyły się. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Atak zimy na polnocy USA 01.02.19, 20:54 Rekordy zmina w USA, a i u nas w kraju rowniez od polowy kraju na ponoc mrozy nawet rekordowo dzisiaj 35,oC i66.tinypic.com/2vngl8m.jpg Kendo zwiastuny bukiet zwiastuje rychla wiosne w nasej krainie? >> Chmury w lutym ku północy, to są ciepła prorocy.<< >> Luty ciepły obiecuje, wiosny zimnej nie daruje. << >> Kiedy w lutym wiatr z zachodu bywa, płonny rok rolnikom obiecywa. << Odpowiedz Link
pia.ed Atak zimy na polnocy USA 01.02.19, 21:44 lusia_janusia napisała: > Rekordy zmina w USA, a i u nas w kraju rowniez > od polowy kraju na ponoc mrozy nawet rekordowo dzisiaj 35,oC Mrozy - 35 C na polnocy Szwecji sa normalne o tej porze... bo to juz za Kolem Polarnym, na wysokosci Grenlandii, ale zobacz na mapie swiata gdzie lezy Chicago ... na wysokosci Bulgarii i tam jest w wiekszosci temperatura plusowa... Czy ogladalas na linku ktory przyslalam o USA eksperymenty z gotujaca sie woda? Woda "rzucona w powietrze" (som man kastar upp i luften) w ciagu 1 -2 sekund zamarza i opada na ziemie jako ... snieg! . . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: luty-sniezno-deszczowy na + 02.02.19, 19:19 >> Jak na Matkę Gromniczną, tak na Święty Józef << (19.03). >> Jak suche i jasne Gromnice, przyjdą jeszcze śnieżyce. << Odpowiedz Link
pia.ed Luty-sniezno-deszczowy na + 03.02.19, 14:11 Porownalam Malmö z K. ... i mimo ze miasta dzieli tylko 100 km, to w Malmö jest cieplej ... caly czas temperatura plusowa, a wiosna przyjdzie juz za 21 dni ... nie za 26 dn jak w Kristianstad, gdzie jeszcze utrzymuja sie resztki sniegu... www.vackertvader.se/kristianstad . Odpowiedz Link
kendo Re: Luty-sniezno-deszczowy na + 03.02.19, 20:11 dzis relatywnie cieplo bylo spacer udany w jedna strone, a pozniej wszystko bylo do "bani", le przezylam i powiedzialam tesciowej coby chorowala w tygodniu, a nie w sobote /niedziele,gdzie chce miec tylko te dni dla siebie... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Luty-2019 na + 07.02.19, 07:39 [b<< ]Gdy luty ciepły i o wodzie, wiosna późna i o chłodzie. <<[/b] Jak zyje nie pamietam takiej pogody tutaj w lutym zeby bylo prawie w kazdy dzien na plusie. Odpowiedz Link
kendo Re: Luty-2019 na + 07.02.19, 09:32 lusia_janusia napisała: > > [b<< ]Gdy luty ciepły i o wodzie, wiosna późna i o chłodzie. << > [/b] > > Jak zyje nie pamietam takiej pogody tutaj w lutym zeby bylo > prawie w kazdy dzien na plusie. tez nie pamietam takiej aury, oby nie byla wiosna chlodna.. obecnie leje a do sklepu musze,bo cgleb trza zakupic i mleko i jakas wedlina Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Luty-2019 na + 18.02.19, 08:11 >> Gdy ciepło w lutym, zimno w marcu bywa, paszy trzeba zachować, by jej potem nie kupować <<. Mgliscie i wilgotno za oknem poranek wyglada. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Luty-2019 22.02.19, 08:29 Piatek... >> Gdy mróz w lutym dwudziestym drugim, dzień straszy nas mrozem długim <<. Wczoraj padal deszcz caly dzien, bylo na plusie, Wieczor byl juz bez deszczu, w nocy przymrozek, na samochodach wisza sopelki lodu, Slonce od rana przyswieca, ma byc +11,oC wg zapowiedzi prognozy pogody w Tv. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Luty-2019 Niedz.24. 24.02.19, 08:20 >> Jeżeli w św. Piotra w lutym ciepło służy, do Wielkanocy zima czasy swe przedłuży. << >> Na świętego Maciej lody, wrócą długie chłody. << Od rana slonce wesolo przyswieca do salonu. Odpowiedz Link
kendo Re: Luty-2019 Niedz.24. 24.02.19, 10:42 no zobaczymy,jakie przyslowie sie sprawdzi, spacerek byl przyjemny, teraz relaksik do lunchu... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:-- marzec-2019 -- 01.03.19, 08:12 To juz marzec miesiac tego roku, dni uciekaja szybko do przodu a mi czasu brakuje na wszystko. >> Jaka w zapustną niedzielę pogoda, taką też Wielkanoc poda. << Odpowiedz Link
pia.ed Re:-- marzec-2019 -- 01.03.19, 10:09 lusia_janusia napisała: ... a mi czasu brakuje na wszystko. Czyzby wnuki zwalily Ci sie na glowe, ze jestes taka zajeta? . Odpowiedz Link
xystos Re:-- marzec-2019 -- 05.03.19, 13:06 w tej chwili pada drobny śnieg pod kątem 45*,jak w garncu. Odpowiedz Link
pia.ed Re:-- marzec-2019 -- 05.03.19, 17:57 W Malmö "tylko" leje jak z cebra ... czekalam do godziny 15 00 na poprawe pogody w koncu pojechalam rowerem do centrum. Wrocilam do domu zmoczona jak pies, ale poniewaz nie zmarzlam, to uwazam ze pogoda byla OK ... bo deszcz jest dobry na cere. . Odpowiedz Link
xystos Re:-- marzec-2019 -- 06.03.19, 16:39 " ... bo deszcz jest dobry na cere." .. ale stawy mogą zardzewieć,oliw się. Odpowiedz Link
xystos Re:-- marzec-2019 -- 07.03.19, 01:34 nirpoge spoc mimo espomagania w tej chwili 5* a w srodku dnia ma bhyc stopi,,,11*'jeje z malymi przerwami,żeby do auta dobiec?, calą sobotę ma snieżyć-diobrze że masie słuzbę-niech one mokna. Miego Dnia Wa Zyczę Odpowiedz Link
kendo Re:-- marzec-2019 -- 07.03.19, 10:57 nie zapowiadaj Xystos sniegu na sobote, chcialabym do miasta sie wybrac, bo nie znalazlam tego w Gallerii C4. Odpowiedz Link
xystos Re:-- marzec-2019 -- 07.03.19, 11:43 noo dobra mogę śnieg odwołać, cena za usługe flaszka dobrego czerwonego wina. Odpowiedz Link
kendo Re:-- marzec-2019 -- 08.03.19, 10:14 zapowiedzieli sztorm, juz zaczelo padac i brzoza sie kolysze, wieczorem cos mowili,ze maja zamknac most do Dani.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:-- marzec-2019 -- 23.03.19, 09:14 >> Jeżeli w pierwszy dzień po przesileniu marcowym burza się zdarzy, zima już nie przydarzy. << Ja tam tak bardzo nie ufam tym przyslowiom, bo ostatnio sie nie pokrywaja z przepowiedniami?. Odpowiedz Link
kendo Re:-- marzec-2019 -- 23.03.19, 09:27 zmiany klimatyczne poprzestawialy przyslowia.. mugl by deszczyk popadac i zmyc reszte soli, jadac samochodem czuje sie ja w ustach... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:-- kwiecien -2019 -- 01.04.19, 00:47 Pierwszy kwietnia - bajów pletnia. W prima aprilis się omylisz, gdzie postąpisz, gdzie się schylisz. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:-- kwiecien -2019 -- 02.04.19, 08:21 >> Na świętego Franciszka szuka ziarnek w polu myszka. << >> Po świętym Franciszku pasą na owsisku. << Byl w nocy przymrozek, poranne slonce szybko roztapia szron na trawie. Odpowiedz Link
kendo Re:-- kwiecien -2019 -- 02.04.19, 08:26 *Lusia za skowronka dzis robi 1 kwietnia jakos nikt mnie nie "oszukal" tu w TV,na programach co rusz o tym wspominali.. Odpowiedz Link
kendo Re:-- kwiecien -2019 -- 04.04.19, 09:14 coraz cieplej za oknem, nawet noca zapowiedzieli,ze ma byc +10 stopni, a na jutro lokalnie nawet +18, ale co w porownaniu z Dolnym Slaskiem, , ma byc + 20,tak zapowiedzieli na wiadomosciach,chyba tez lokalnie.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:-- kwiecien -2019 -- 11.04.19, 10:25 >> Grzmot w kwietniu dobra nowina, już szron roślin nie pościna. << >> W kwietniu po brzegach wody niosą jęczmienia urody. << Za oknem slonecznie w porownaniu do wczorajszej kaprysnej i z przelotymi opadami sniegu pogody. Wieczorem bylo nie ciekawie. Odpowiedz Link
kendo Re:-- kwiecien -2019 -- 11.04.19, 10:52 *lusia dzis bardzo chlodno tylko +3 za oknem mimo slonca grzmotow jeszcze nie slyszalam--- Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:-- kwiecien -2019 -- 17.04.19, 07:39 We środę po kołaczach, gdy żaba zakuka, już nas zima mrozami pewnie nie oszuka Tutaj u mnie jeszcze za zimno na wyjscie zab z kryjowek. Odpowiedz Link
kendo Re:-- kwiecien -2019 -- 17.04.19, 07:57 fajne przyslowie Lusia, moze podczas swiat cos sie "zazabi" bo temperatura ma sie podnies do + 15 stopni, to bysmy nad stawik moze podjechaly i sprawdzily?.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:-- kwiecien -2019 -- 17.04.19, 08:04 Chetnie, bo prawie zesmy zapomnialy o wycieczkach w tamte strony, moze jakies koniki tez sa na lakach?. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: kwiecien 2019 wielkanoc 21.04.19, 09:15 >> W Wielką Niedzielę pogoda - duża w polu uroda. << >> Gdy mokro w Wielką Niedzielę, rok się sucho ściele. << Odpowiedz Link
kendo Re: kwiecien 2019 wielkanoc 21.04.19, 11:44 zapowiada sie zatem urodzajny rok, wedlug przyslowia, marsz uskutecznilam spocilam sie bo tepo nalozylam,coby puls podniec, 0:30 min,akuratny , zdziebko powiewa,ale w zaciszu to bardzo goraco. Odpowiedz Link
kendo Re: kwiecien 2019 wielkanoc 23.04.19, 17:41 ma zwyczaj wiac w kiwetniu, ale tak mocno jak teraz to chyba nie wialo,jak pamietam swoj tu pobyt.. na jutro zapowiedzieli +13 stopni a na piatek az +20, lato podczas wiosny. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: kwiecien 2019 wielkanoc 25.04.19, 08:11 >> Jeśli na Święty Marek deszcz wzejdzie, to i na kamieniu owies wzejdzie. << >> Kiedy Marek skwarem zieje, w maju kożuch nie dogrzeje.<< >> Kiedy Marek przypieka, człek jeszcze na ziąb ponarzeka.<< >> Na Marka człek bez koszuli, a w Ogrodników przy piecu się tuli.<< >> Na św. Marka deszcz, to suchego lata wieszcz.<< Od paru dni wieja wiatry b.zimne. Odpowiedz Link
kendo Re: kwiecien 2019 wielkanoc 25.04.19, 16:57 ostanimi czasy tu bylo zimno az do czerwca, pare dni co slonce dobrze przygrzewalo... dzis cieplutko, po marszu i po obiedzie na balkonie sie usadowilam i usnelam... przyjemnie bylo... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: kwiecien 2019 25.04.19, 18:40 Kendo, mam nadzieje, ze Cie nie przewialo??. Odpowiedz Link
kendo Re: kwiecien 2019 26.04.19, 09:00 lusia_janusia napisała: > Kendo, mam nadzieje, ze Cie nie przewialo??. > > nie,nie przewialo, a nawialo mase alergenow, caly wieczor bylam "pociagajaca nsem" dzis chyba tez pomaszeruje, ale mam pranie w planie,wiec zobacze na co sily bede miec.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: kwiecien 2019 26.04.19, 10:57 Zrobilo sie b.goraco, ja planuje rowerkowanie tylko rozwiesze pranie. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: kwiecien 2019 28.04.19, 09:56 >> Jeśli w św. Paweł śnieg albo deszcz pada, dobrych się urodzajów spodziewać wypada. << Odpowiedz Link
kendo Re: kwiecien 2019 28.04.19, 10:06 o,moze i bedzie urodzaj tego lata... na razie pada od wczoraj, golabek schronil sie na poreczy balkonowej i spala cala noc, Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: kwiecien 2019 03.05.19, 06:18 Kendo, to mialas mile towarzystwo na balkonie z golabkiem. Dzisiaj na kolorowo wschod slonca, chyba bedzie tez wialo i temperatura ma byc tylko do +10,oC >> Maj zieleni łąki, drzewa, już i ptaszek w polu śpiewa. << >> Rok wtedy dobry będzie, jak w maju zawiążą się żołędzie.<< >> Gdy żaba rano wrzeszczy, spodziewaj się deszczy <<. Odpowiedz Link
kendo Re: kwiecien 2019 03.05.19, 08:59 *Lusia, golabek wiecej odwiedzin nie zrobil w bloku na przeciw nas golab w skrzynce na kwiaty wysiaduje jajka, juz drugi tydzien siedzi,kobieta go jakos nie przegonola do tej pory, co dzien obserwuje, 18 dni najdluzej trwa wysiadywanie, wiec juz niedlugo beda maluszki,jak mewy i wrony ich nie porwa... a pogodowo dzis wzglednie, ma byc +10 stopni Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: --MAJ .2019 27.05.19, 20:21 >> Jeśli deszcze w maju, wszystko rośnie jak w gaju. << >> W maju zbiera pszczółka, zbierajże tez i ty ziółka.<< U nas zimno, wprawdzie kasztany, bzy i polne ziolka kwitna,moze pszcolki przyzwyczaily sie do zimna i naniosa troche nektaru do ula, Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: --Juni -- .2019 03.06.19, 08:01 >> Czerwiec po deszczowym maju, często dżdżysty w naszym kraju. << W nocy burzowo bylo i tylko chwilke deszczu b.duzo napadalo, poranek sloneczny od switu i po deszczu ani sladu. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: --Juni -- .2019 04.06.19, 09:46 >> Czerwiec gdy zagrzmi, gdzie zorze zachodzą, ryby się obficie urodzą. << Odpowiedz Link
alfredka1 Re: --Juni -- .2019 04.06.19, 10:33 Wczoraj przekroczyło 34 a dzisiaj też zapowia się podobnie . Pan Meteo zapowiada burze po południu . Rybki tak sympatyczne, że na patelnę nie nadają się !!!! )) Odpowiedz Link
kendo Re: --Juni -- .2019 04.06.19, 15:41 *Alfredko, dziekuje,ze jestes na forum,pozdrawiam Was, tak goraco mieliscie?? w Indiach padl rekord goraczkowy 50,7 stopnia.. wczoraj slyszalam grzmoty , gdzie slonce zachodzi.. troszke tez wlalo kropelek, dzis bardzo wilgotno w powietrzu sie czuje i jest cieplutkoooooo, Odpowiedz Link
kendo Re: --Juni -- .2019 06.06.19, 10:42 na razie nie nazekam na aure pogodowa, fakt jest bardzo goraco, ale od piatku ma byc juz tylko 17-18 stopni i ma popadywac.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: --Juni -- .2019 07.06.19, 08:03 >> W czerwcu pełnia sprowadza burze, ostatnia kwadra zaś deszcze duże <<. Prognoza pogodowa sie prawdzila, w nocy spadlo pare kropli deszczu, slonca nie widac. Odpowiedz Link
kendo Re: --Juni -- .2019 07.06.19, 16:50 lusia_janusia napisała: > >> W czerwcu pełnia sprowadza burze, > ostatnia kwadra zaś deszcze duże <<. > > Prognoza pogodowa sie prawdzila, w nocy spadlo pare kropli > deszczu, slonca nie widac. > slonce wystawilo lapcieta okolo 16 godz,odprowadzalam Lusie do domu...zaliczylam fajny spacer Odpowiedz Link
kendo Re: --Juni -- .2019 08.06.19, 11:05 pozniej wpadne, wracajac od tesciowej ulewa mnie zmoczyla troszke teraz pioruny i blyskawice...brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: --Juni -- .2019 08.06.19, 12:30 *Kendo, to ta wielka burze mialas po swojej stronie miasta, u mnie tylko bylo slychaz grzmoty lekkie. Teraz swieci slonce. Odpowiedz Link
kendo Re: --Juni -- .2019 08.06.19, 12:39 lusia_janusia napisała: > *Kendo, to ta wielka burze mialas po swojej stronie miasta, u mnie tylko > bylo slychaz grzmoty lekkie. > Teraz swieci slonce. > > dokladnie tak bylo, mialam do sklepu po drodze wpas,ale gnalam do domu a i tak musialam sie przebrac bo zmoczylo wszystko.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: --Juni -- .2019 09.06.19, 07:48 *kENDO, to teraz jestes ... swiezutka po oplukaniu wczorajszym wiosennym deszczem.... hhhiihhii.... >> Jeśli w Świątki deszcz pada, wielką biedę zapowiada <<. >> Na Zielone Świątki robimy porządki. << Poki co to od switu przyswieca slonce u mnie, i ptaki jeszcze pieknie swiergola lacznie ze slowikiem. Odpowiedz Link
kendo Re: --Juni -- .2019 09.06.19, 08:37 *Lusia, hi.hi...swiezutka to juz nie bede hiihiiii, ale czysciejsza i wloski moze lepsze po takim deszczyku... tu tez slonce w okna zaglada, zaluzje skrecilam na zacienie a balkon otwarty ze swiezym powietrzem chlodniejszym.. cos pod wiecozor zapowiadali deszcz?? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: --Juni -- .2019 10.06.19, 07:19 >>Ze świętą Małgorzatą zaczyna się lato. << Jakos tak dziwnie bez slonca porankiem, chmury deszczowe na niebie, moze pozniej wiatr sie obudzi i rozwieje deszcz w inne strony. Odpowiedz Link
kendo Re: --Juni -- .2019 10.06.19, 08:19 tez mam nadzieje Lusia, ze padac nie bedzie, chcialam na ryneczek wpasc i moze coz zakupic?? na jutro ulewe wielka zapowiedzieli.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: --Juni -- .2019 11.06.19, 10:53 >> W czerwcu się pokaże, co nam Bóg da w darze. << Odpowiedz Link
kendo Re: --Juni -- .2019 12.06.19, 08:49 Bog daje ulewy z bylyskawicami i grzmotami, dzis nocka byla koszmarna pod tym wzgledem, wiele ulic/piwnic/laka i park zalane deszczowka, busy nie moga miec stalej trasy ze wzgledu na stojaca wode, wieczorem zapowiedzieli powtorke z dzisiejszej nocki... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: --Juni -- .2019 12.06.19, 08:59 Kendo wlasnie w gazecie przeczytalam o burzach, ja nic nie slyszalam, na oknie tylko mam krople deszczu i parapety mokre, spalam do godz.8,oo pewnie, chyba tak dlugo przez deszczowa aure. Teraz widze slonce za plecami swieci, ciekawe jak na dlugo?. Odpowiedz Link
kendo Re: --Juni -- .2019 30.06.19, 09:15 najwieksza tem.zanotowano w srode w Lund 32,3 stopnia na dzis zapowiedzieli 30 a na jutro 23 i opady, bedzie moze chlodniej i mury kamienc ostygna. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: --Juni -- .2019 30.06.19, 11:08 >> Czerwiec grudniową pogodę głosi, lipiec dla stycznia wróżbę przynosi. << Goraco, upalllnniiieee...., przymusowe trzymanie sie w cieniu lub w mieszkaniu. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: --Juli -- .2019 lipiec 10.07.19, 07:25 >> Gdy Amelia pogodna, będzie jesień dorodna. << >> Filip przepowiada, ile tygodni popada. << Wg zapowiedzi ma dzisiaj nie padac, poki co slonce na niebosklonie od switu. Odpowiedz Link
kendo Re: --Juli -- .2019 lipiec 10.07.19, 11:04 LUsia oby Amelia sie sprawdzila, a Filip chyba sie sprawdzi bo pod wieczor deszcz znowu zapowiedzieli... na razie przyjemnie jest Odpowiedz Link
kendo Re: --Juli -- .2019 lipiec 11.07.19, 11:27 strasznosci z pogoda, w Grecji zginelo wielu turystow od spadajacego gradu i wichory, do USA zbliza sie tornado bardzo rozlegle... dzieci zyja na wyspach,ktore powoli pacyfik zabiera... www.expressen.se/nyheter/qs/barnen-lever-pa-oarna-som-forsvinner-i-havet-/ ..cyt..Wyspa Han to mały atol na wyspach Carteret - grupa pół tuzina atoli, które tworzą wyrzuconą podkowę na silnych prądach Pacyfiku i dnie wulkanicznym. Archipelag przypomina garść kruchego konfetti wśród dużych mas lądowych, które poruszają się w morzu, które powoli, ale pewnie zaczęło rosnąć milimetry na milimetr. Znajduje się w środku kociołka wiedźmy o zmianach klimatu, tajfunach, erozji i płytach kontynentalnych w ruchu. tu tlumacz do reszty artykulu-ciekawe... translate.google.se/?hl=sv Odpowiedz Link
kendo Re: grad jak pomarancze 12.07.19, 08:57 spadl we Wloszech.. anomalje pogodowe coraz drastyczniejsze sa, jakos nie podali na wiadomosciach o zblizajacym sie tornadzie do ameryki... tu kolejki samochodowe do firm naprawczych po duzo mniejszym gradzie sprzed dwoch tygodni Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: grad jak pomarancze 12.07.19, 10:26 >> Lipiec - ostatek chleba wypiec. >> To zniwa sie juz zblizaja. Chyba dawniej tez byly takie anomalje pogodowe, tylko moze nie naglasniali ich w takim tempie jak teraz. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: --Juli -VII2019 13.07.19, 08:24 >> W lipcu się kłosek korzy, że niesie dar boży, a najpierwsza Małgorzata, sierp w zboże założy. << Tutaj beda opoznione zniwa, co drugi dzien deszcz pada, rowniez disiaj. Odpowiedz Link
kendo Re: --Juli -VII2019 13.07.19, 08:59 czerwiec byl ladny to lipiec deszczowy i co drugi dzien niemal chlodny... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: --Juli -VII2019 27.07.19, 14:08 >> Gdy w lipcu słońce dopieka, burza niedaleka << Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Augusti. VIII.2019 01.08.19, 09:31 >> Jaki pierwszy, drugi, trzeci, taki cały sierpień leci. << >> Na świętego Polikopy grom popali kopy <<. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Augusti. VIII.2019 05.08.19, 07:57 >> W pierwszym tygodniu sierpnia spieka, zima ciężka, śnieżna i długa nas czeka. << >> W pierwszym tygodniu sierpnia pogoda stała, będzie zima długo biała <<. Pierwszy tydzien seirpnia juz minal, pogoda byla u mnie rozna. Odpowiedz Link
kendo Re: Augusti. VIII.2019 05.08.19, 08:51 lusia_janusia napisała: > >> W pierwszym tygodniu sierpnia spieka, > zima ciężka, śnieżna i długa nas czeka. << > > >> W pierwszym tygodniu sierpnia pogoda stała, > będzie zima długo biała <<. > > Pierwszy tydzien seirpnia juz minal, pogoda byla u mnie > rozna. no wlasnie byly dni deszczowe, wiec i moze zima bedzie lagodna ? Odpowiedz Link
kendo Re: w Islandi stopila sie glacier 18.08.19, 10:14 www.expressen.se/nyheter/klimat/se-bilderna-islands-forsta-glaciar-ar-dod/ najwieksza glacier w Islandi na wulkanie Ok liczyla sobie 700 lat gammal.,juz tylko wspomnienie, postawiono pamiatkowa tablice na jej istnienie, klimat jednak sie zmienia na grace dni,temperatura wzrasta, wody w morzach/oceanach robia sie cieplejsze.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: "Babie lato" 08.10.19, 09:37 Po świętej Brygidzie babie lato przyjdzie.? encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQLBD2XSTEhZ3u8HN1l0nGzvpxx0dHdAjcB6SOeMOUYv-p3neaU Odpowiedz Link
kendo Re: "Babie lato" 08.10.19, 19:09 a kiedy ta Brygida?? po dzisiejszym deszczu nawet cieplej sie zrobilo na dworze, to moze i babie lato sie pojawi.. Odpowiedz Link
kendo Re: przyszlosc dla narodu za 50 lat 08.10.19, 20:58 www.expressen.se/nyheter/qs/extremvader-nya-sjukdomar-sa-ser-sverige-ut-om-50-ar/ ze zmiana klimatyczna a bedzie ich coraz czesciej i wiecej, bedza nowe choroby/brak wody ..cyt.. W ciągu 50 lat oczekuje się, że nawet przerażająca gorączka denga, bardzo poważna i czasami śmiertelna choroba zakaźna rozprzestrzeniana przez komary, pojawiła się w Europie. Najpierw w południowej Europie, ale w sprzyjającym klimacie może przemieszczać się na północ...cyt ..cyt.. Wpływ klimatu wpływa nie tylko na ludzi, ale także na rośliny i zwierzęta. W ciągu 50–100 lat flora i fauna Szwecji mogła ulec radykalnym zmianom..cyt.. cyt.. Konsekwencje będą również ogromne dla infrastruktury technicznej kraju. Drogi, koleje, systemy VA i budownictwo są już testowane. Za 50 lat presja będzie jeszcze większa. Najbardziej zauważalnym efektem klimatycznym w Szwecji jest gwałtowny wzrost poziomu mórz. Oczekuje się, że wzrost ten wyniesie około jednego metra w południowej Szwecji do przełomu wieków. I może mieć do trzech metrów w połączeniu z burzami, co oznacza, że wysokie fale pędzą nad wybrzeżami Skanii, Hallandu, Blekinge i południowej Smanii z wielką siłą. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: przyszlosc dla narodu za 50 lat 13.10.19, 19:20 Co roku po zimie widac jal plazy piaszczystej ubywa, niedlugo domki letnie beda zalewane falami morskimi, ktore blisko sa zbudowane. >> W Edwarda jesień twarda. << Dzisiaj byla taka jesienna pogoda, rano troche slonca, ze wybralam sie na marsz w Naturrum, a po przyjsciu do domu sie rozpadalo. Zapowiadaja duze wiatry i opady deszczu. Odpowiedz Link
kendo Re: przyszlosc dla narodu za 50 lat 13.10.19, 19:32 tak,dzis do poludnia bylo wzglednie, obecnie popaduje.. jesien tu zapowiada sie deszczowa- Odpowiedz Link
kendo Re: alez ulewa z blyskawicami 14.10.19, 09:00 obalonymi drzewami, zerwanymi przewodami energetycznymi... nawiedzila nas okolo 23 godz, usnelam kiedy krople ulewy dzwoniac o szyby mnie obudzily... wiele domow nie ma pradu/drogi nie przejezdne przez lezace drzewa,paciagi stoja,bo znowu jakis sygalbespiecznik nie dziala obecnie gdzie niegdzie kalurze tylko sa, wietrznie/slonecznie Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: alez ulewa z blyskawicami 14.10.19, 09:03 Jednym slowem sztorm, ostrzezenie I stopnia. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 16.10.19, 09:24 >> Kiedy w święty Gaweł słota, będzie w lecie dużo błota << To juz chyba prognoza na nastepny rok latem? Odpowiedz Link
kendo Re: 16.10.19, 21:47 lusia_janusia napisała: > > >> Kiedy w święty Gaweł słota, > będzie w lecie dużo błota << > > To juz chyba prognoza na nastepny rok latem? > pewnikiem tak Lusia.... dziesiejsza mlga niemal caly dzionek sie utrzymywala miejscami, dziwnie jakos sie to zajwisko odczuwalo.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:... Oktober...-pazdziernik 2019 17.10.19, 06:27 >> Gdy październik mokro trzyma, zwykle potem ostra zima << Ostatnie lata to zima byla lagodna i nie bylo duzo sniegu w moim regionie. Prawie sie juz zapomnialo jak wyglada prawdziwa zima. Odpowiedz Link
dorka556 Re:... Oktober...-pazdziernik 2019 17.10.19, 13:43 Wcale nie tęsknię do śnieżnej i mroźnej zimy. Wolę te łagodne, by po nieoblodzonych i śliskich chodnikach, można było chodzić, przez całą zimę, w adidasach i lekkiej kurtce. Taka tu była ostatnia. Jest nadzieja, że ta nadchodząca, będzie taka sama. Październik wyjątkowo suchy. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:... Oktober...-pazdziernik 2019 18.10.19, 09:15 Dorka to chyba beda dwie rozne zimy bo u nas caly pazdiernik prawie pada deszcz rowniez i dzisiaj. >> Październik chodzi po kraju, wygania ptactwo z gaju. <<< Po godzinie 16 widac jak stado wron przylatuje do miasta z okolicznych lak i lasow, zeby grzac sie na drzewach przy lampach. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:... Oktober...-pazdziernik 2019 19.10.19, 09:01 Październik ciepły, będzie luty skrzepły. Mimo opadow deszczu jest relatywnie cieplo. Ale dzisiaj slonce od rana, zapowiedzieli w prognozie pogody do 14,o C Odpowiedz Link
dorka556 Re:... Oktober...-pazdziernik 2019 19.10.19, 09:08 No i tak powinno być. Dzięki Lusiu za optymistyczny luty. Tu wyjątkowo ciepły i słoneczny luty. Odpowiedz Link
kendo Re:... Oktober...-pazdziernik 2019 19.10.19, 11:49 o,luty, czyli ma byc mrozny, oby nie za duzo minusow bylo, tak do -3 stonie to jestem zadowolona z zimy Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:... Oktober...-pazdziernik 2019 19.10.19, 16:43 Stare przyslowia sprawdzaly sie dawnymi czasy, teraz w dobie ocieplenia klimatu, bedzie pogoda z ktorej strony wiatry powieja, byle nie od wschodu? hhhiii,hhhii. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:... Oktober...-pazdziernik 2019 07.11.19, 10:30 >> Gdy w listopadzie liść na szczytach drzew się trzyma, to w maju na nowe liście spadnie jeszcze zima <<. U nas od polnocy do srodkowej czesci kraju sa juz minusowe morozy nawet byly do -25.oC na dzisiaj -12,oC, opady sniegu rowniez. U mnie na poludniu zapowiedzieli opady deszczu i plusowe temperatury. musze uzupelnic zakupy, zeby w deszczu nie wychodzic z domu. Odpowiedz Link
pia.ed November - Listopad 2019 07.11.19, 15:02 lusia_janusia napisała: > U nas od polnocy do srodkowej czesci kraju sa juz minusowe temperatury > nawet byly do -25.oC na dzisiaj -12,oC, opady sniegu rowniez. > U mnie na poludniu zapowiedzieli opady deszczu i plusowe temperatury. > musze uzupelnic zakupy, zeby w deszczu nie wychodzic z domu. U mnie na termometrze jest w tej chwili 7,4 C, troche pada, widze ludzi w pelerynach na rowerach... ale wczesniej swiecilo slonce ... Zaluje, ze wtedy nie wyszlam na zakupy, a musze koniecznie wyjsc! > Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: November - Listopad 2019 07.11.19, 16:57 Pia, jestem ciekawa czy u ciebie tez obnizyli temperature w pokojach do 21,oC,?? bo tam gdzie jestem w odwiedzinach u tych ludzi to wszedzie narzekaja, ze zimno i u mnie tez jest tylko przy oknach nieszczelnych 20,o C, jak jest "Kruszynka" to dostaje czkawki z zimna. Odpowiedz Link
kendo Re: November - Listopad 2019 07.11.19, 17:42 ja z rana na zakupy sie wybralam, tak najlepiej,mniej ludziskow po sklepach mniejszy ruch samochodowy.. musze jezcze odwiedzic sklepy z "pierdolkami swiatecznymi" i chyba cos zmienie w "starym wystroju BN" kupie chyba gwiazdy stojace by po drabinie nie wchodzic i wieszac,swieczniki sie mi juz znudzily-bardzo dlugo je mam-antyki mozna by bylo powiedziec. w mieszkaniu mamy na razie cieplo, jak zmienie fierany na "grubsze",bedzie cieplej... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: November - Listopad 2019 14.11.19, 07:02 Listopad marcowi za rodzica służy i marcowe psoty wróży. Odpowiedz Link
kendo Re: November - Listopad 2019 15.11.19, 11:17 uffff Lusi, jak marzec ma byc takie jak listoad, to bedzie wiecej deszczowy i ponury, a moze sie inaczej stanie. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: November - Listopad 2019 17.11.19, 10:00 >> Od świętej Salomei zima jest w nadziei. << www.youtube.com/watch?v=7XrYqMtchdA W Finlandi juz iekna zima. Odpowiedz Link
kendo Re: November - Listopad 2019 17.11.19, 17:04 lusia_janusia napisała: > >> Od świętej Salomei zima jest w nadziei. << > > www.youtube.com/watch?v=7XrYqMtchdA > W Finlandi juz iekna zima. > oby tu jak najpozniej przybyla, tak troszke niech przypudruje na Boze Narodzenie z -3 stopnie mroziku i bedzie OK Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: November - Listopad 2019 21.11.19, 09:08 >> Jaka pogoda w Ofiarowanie służy, taka się na całą zimę wróży <<. To u mnie bedzie sniezna? albo ciepla i deszczowa? od samego rana pada deszcz. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: November - Listopad 2019 24.11.19, 08:39 >> Deszcz w połowie listopada, tęgi mróz w połowie stycznia zapowiada. << Odpowiedz Link
kendo Re: November - Listopad 2019 24.11.19, 15:19 przeiez tu niemal co drugi dzien popaduje i tak bedzie do konca listopada-tak pogodynka zapowiedziala... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: November - Listopad 2019 25.11.19, 16:24 >> Po świętej Katarzynie pomyśl o pierzynie. << >> Święta Katarzyna śmiechem, święty Andrzej grzechem. << >> Na Katarzynę gęś po wodzie, Boże Narodzenie po lodzie. << >> Święta Katarzyna pokazuje, jaką pogodę nam styczeń zgotuje <<. Odpowiedz Link
kendo Re: November - Listopad 2019 25.11.19, 20:06 ..cyt..>> Święta Katarzyna śmiechem, święty Andrzej grzechem. <<.. a to fajne przyslowie... Adrzej bedzie mial radoche... Odpowiedz Link
kendo Re: November - Listopad 2019 30.11.19, 07:47 ostani dzien listopada mrozem przywital z rana i gololedzia na drogach, w ciagu dnia ma byc na plusie, ale wiatr zrobi swoje wiec bedzie "zimno po zimowemu" Odpowiedz Link
jaga_22 Re: November - Listopad 2019 30.11.19, 13:03 U mnie było na zerze,a tak było 2 lata temu,to już nie narzekam Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: November - Listopad 2019 30.11.19, 23:58 Jaga, to juz macie zime?... ciekawe czy przyslowie sie sprawdzi? >> Gdy święty Andrzej ze śniegiem przybieży sto dni śnieg w polu leży .<< >> Gdy w Andrzeja deszcz lub słota, w grudniu drogi bez błota << Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: November - Listopad 2019 01.12.19, 10:22 *******GRUDZIEN********* >> Gdy zamarznie pierwszego grudnia wyschnie niejedna studnia << , >> gdy pierwszego pogoda służy to wczesną wiosnę i pogodną wróży <<. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: GRUDZIEN -december 2019 06.12.19, 10:58 >> Jeśli w grudniu często dmucha, to w marcu i kwietniu plucha <<. U mnie akurat dzisiaj mocno wieje, konserwator zaklada listwy uszczelniajace na drzwi balkonowe i zimno we wszystkich pokojach. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: GRUDZIEN -december 2019 17.12.19, 11:59 >> Grudzień zimny, śniegiem przykryty, daje rok w zboże obfity <<. Takiego mokrego i cieplego grudnia w naszym regionie dawno nie bylo. Odpowiedz Link
kendo Re: GRUDZIEN -december 2019 19.12.19, 09:24 to prawda Lusia, ma byc dzis + 7 stopni i slonecznie,jak wczoraj, Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: GRUDZIEN -december 2019 20.12.19, 14:41 [b>> ]Dzień świętego Makarego pewnie przepowiada, czy we wrześniu pogoda, czy też ciągle pada. <<[/b] Dzisiaj za oknem pochmurno, w nocy padal deszcz i temperatura plusowa. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: GRUDZIEN -december 2019 21.12.19, 12:04 >> Jaka pogoda Tomaszowa, taka będzie i majowa. << >> Na święty Tomasz dzień się z nocą sili, mniej nocy, więcej dnia będzie po chwili.<< >> Gdy na Tomasza deszcz pada, zmienną zimę zapowiada.<< >> Gdy na Tomasza pogoda, styczeń silne wiatry poda. <<. Odpowiedz Link
kendo Re: GRUDZIEN -december 2019 21.12.19, 12:23 na razie nie pada, wiec styczen moze bedzie wietrzny, a maj sloneczny, bo jak by nawet slonko chcialo palki swe wystawic.. jest +6 stopnia Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: GRUDZIEN -december 2019 28.12.19, 09:18 Imieniny -------Antoniego, Teofili------------ Niewiniątek dzień pokaże, jaka pogoda w marcu się okaże. U mnie pogodnie jak na razie poranna pora. Odpowiedz Link
kendo Re: GRUDZIEN -december 2019 28.12.19, 09:22 o, i sloneczko wyszlo, a tak bywalo kiedys zima, dzis bylo -3,8 stopnia z samiuskiego rana Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: STYCZEN -januari 2020 01.01.20, 11:51 << Jak Nowy Rok jasny i chłodny, będzie roczek pogodny i płodny. << Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: STYCZEN -januari 2020 02.01.20, 09:39 >> Gdy Makary pogodny cały styczeń chłodny. << Dzisiaj w caluym kraju temp. na pusie, zimy nie wiadc, A tak by sie przydalo troche sniegu i mroziku. Odpowiedz Link
kendo Re: STYCZEN -januari 2020 02.01.20, 11:16 o tak, tesknimy za sniegiem nostalgia z dziecinstwa, mrozik pare dni pobyl, obednie na lusie,ale dobrze ze nic nie pada, Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: STYCZEN -januari 2020 08.01.20, 22:13 >> Gdy w zimie nie było śniegu to go wiele spadnie w Kwietniu. << Chyba sie tak zapowiada, ze nie bedzie sniegu. Dzisiaj mielismy +8,oC Odpowiedz Link
kendo Re: STYCZEN -januari 2020 08.01.20, 22:17 no przeciez pamietam Wielkanoc po sniegu... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: STYCZEN -januari 2020 09.01.20, 11:16 Ja tez pamietam jak w snieg sie przewrocilam z koszyczkiem do swiecenia i mama zbierala jego zawartosc. >> Styczeń, styczeń wszystko studzi – ziemię, bydło, ludzi <<. Jak do tej pory w moim regionie nie bylo mrozow i sniegu, tylko jedna noc co bylo -3,oC. Odpowiedz Link
kendo Re: STYCZEN -januari 2020 09.01.20, 11:23 aura pogodowa,az nie do pomyslenia by styczen byl na plusowej temperaturze.. miejmy nadzieje,ze luty zdzebko pomrozi. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: STYCZEN -januari 2020 18.01.20, 15:13 >> Gdy na Małgorzaty mróz, jeszcze długo nie pojedzie wóz. Mrozu w nocy nie bylo, chyba padal deszcz, jest na plusie +6,oC, ale mamy wiosenna zime?. Odpowiedz Link
kendo Re: STYCZEN -januari 2020 18.01.20, 18:11 teraz popaduje wiosna na calego w styczniu... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: STYCZEN -januari 2020 24.01.20, 12:30 >> Na Świetego Tymoteusza trzeba ci czapki nie kapelusza. << Coraz cieplej i cieplej zimowa pora, +6,oC dzisiaj Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: STYCZEN -januari 2020 25.01.20, 14:13 [b>> ]Na Świetego Pawła połowa zimy przepadła. <<[/b] Odpowiedz Link
kendo Re: STYCZEN -januari 2020 25.01.20, 17:10 lusia_janusia napisała: > [b>> ]Na Świetego Pawła > > połowa zimy przepadła. <<[/b] > mozna napisac, ..ze polowa wiosny przepadla.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: STYCZEN -januari 2020 25.01.20, 17:16 No wlasnie mialam tak napisac, moze w marciu albo w kwietniu sypnie sniegiem. Odpowiedz Link
kendo Re: STYCZEN -januari 2020 25.01.20, 17:46 lusia_janusia napisała: > No wlasnie mialam tak napisac, > moze w marciu albo w kwietniu sypnie sniegiem. > po sniegu pojdziemy jajca swiecic do kosciolka juz tak kiedys przeciez szlam w kraju, Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: STYCZEN -januari 2020 28.01.20, 10:23 >> Urodzaje da rola gdy deszcz leje w Karola. << U mnie w nocy padalo, a teraz jakas mzawka z nieba leci. Odpowiedz Link
kendo Re: STYCZEN -januari 2020 28.01.20, 15:22 zobaczymy czy bedzie urodzaj.. obecnie tez pada... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: STYCZEN -januari 2020 31.01.20, 10:22 >> Na Świętego Ludwika koń na grudzie utyka <<. Za oknem jasno, slonce miedzy chmurami wyglada, ale wieje jak w Kieleckim. jest na plusie +6,oC Odpowiedz Link
kendo Re: STYCZEN -januari 2020 31.01.20, 17:23 no wlasnie, konik utyka bo slisko czy jak to rozumiec?? mialysmy jednak bez deszczu do pasmanteri miedy ,kiedy ciasto z dziezy niemal na podloge nie wyroslo.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: STYCZEN -januari 2020 02.02.20, 12:39 >> Jak suche i jasne Gromnice, przyjdą jeszcze śnieżyce << To oczekujemy jeszcze niespodzianki w postaci zimy?, wiem ze czasem kolo 20 lutego sniegowalo. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: STYCZEN -januari 2020 08.02.20, 13:37 >> Luty miesiąc bardzo zmienny: pół zimowy, pół wiosenny <<. Jak na razie to caly czas wiosenny jest u mnie. Odpowiedz Link
kendo Re: LUTY - februari 2020 10.02.20, 11:54 lalez wczoraj po 14 godzinie rozsztormowalo sie u nas zaczelo lac okropnie i tak cala noc, dopiero dzi okolo 7 godziny sztorm zmalal i przestalo deszczyc, wiele domow nie ma pradu/pociagi na niektorych trasach wstrzymane/wiele zjazdow samochodowych do rowu /drzewa obalone w poprzek drog.. jednym slowem bylo prawdziwie "strasznie" Odpowiedz Link
alfredka1 Re: LUTY - februari 2020 10.02.20, 21:01 U nas paskudnie ale nie aż tak. Wieje, huczy, łamie drzewa stare. Najgorzej było w koszalińskiem . Oczywiście, że w porównaniu z Niemcami to nie było źle . Uważajcie na siebie . Uściski Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: LUTY - februari 2020 11.02.20, 10:04 >> W lutym śniegi i mróz stały czynią w lecie upały, gdy burze, deszcze panują, dobry plon nam obiecują << Drugi rok z rzedu nie mamy prawdziwej zimy i prognozy pogodowe raczej jej nie zapowiadaja w naszym regionie. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: LUTY - februari 2020 12.02.20, 10:39 >> Na świętego Ludwika na grudzie koń utyka << A dzisiaj jest na +4,oC i jak zwykle wieje zimnym wiatrem, Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: LUTY - februari 2020 13.02.20, 12:05 >> Gdy w lutym do połowy zima się wysili, to na koniec miesiąca już się nie wychyli. << Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: LUTY - februari 2020 20.02.20, 08:32 >> Gdy w Tłusty Czwartek człek w jedzeniu pofolguje, łaskawy Pan Bóg grzech obżarstwa daruje. << Od rana za oknem przyswieca pieknie slonce, az szkoda siedziec w domu. Odpowiedz Link
kendo Re: LUTY - februari 2020 20.02.20, 17:55 *Lusia, sloneczko do 2 godz.poswiecilo, akurat wrocilam do domu kiedy zaczelo popadywac , jutro ma byc slonecznie i oczywiscie wietrznie. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: LUTY - februari 2020 21.02.20, 17:13 >> Gdy nie wymrozi zima, sierpień zbierać co nie ma <<. Pogoda kratkowa w slonce, ale chociz jasniej i weselej bylo w kolo. Wiatr przewala ciezkimi oblokami na niebie, w miescie nie czulo sie duzego wiatru za wysokimi domami. Odpowiedz Link
kendo Re: LUTY - februari 2020 21.02.20, 17:51 wieje Lusia i juz, deszczy w porywach wiatrowych, ziemia rozmoknieta, akurat do drugiego bloku przywiozla ciezarowka material, bo remontuje mieszkanie, zaboksowala na trwniku ze hej.. dziury wielkie i glebokie, wyszlysmy z J. i spytaly czy to "zalataja" chlopkak powiedzial,ze do zarzadu wysle oferte z naprawa albo zapalci za naprawe trawnika.. dobrze ,ze sam sie zgodzil. Odpowiedz Link
kendo Re: LUTY - februari 2020 22.02.20, 20:16 ostanie opady ulewne przyczynily sie by misto umocnilo waly od strony Helge Å wody przybylo az 1 metr. pewnie bedziemy ludkami do sklepow wioslowac... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: LUTY - februari 2020 23.02.20, 21:45 Po wczorajszym huraganie i ulewie, drzewa powalone w naszym trakcie, Dzisiaj bylo wzglednie do poludnia - slonecnie, po godz.14,oo sie rozpadalo lekkim gradem ktory zmeinil sie w deszcz, caly czas temp, na plusie, a miesiac LUTY zimowy juz sie konczy w sobote. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: LUTY - februari 2020 24.02.20, 05:52 24 Pn Bogusza, Macieja, Piotra Jaka pogoda w nocy świętego Piotra i Macieja takiej czterdzieści dni i nocy nadzieja. Jeżeli ciepło w dzień świętego Piotra, to zima do Wielkiej Nocy potrwa. Jeżeli w św. Piotra w lutym ciepło służy, do Wielkanocy zima czasy swe przedłuży. Na świętego Maciej lody, wrócą długie chłody. Gdy święty Maciej zimę poprawia, to Oblubieniec (19.03) mrozy zostawia. Odpowiedz Link
kendo Re: LUTY - februari 2020 24.02.20, 11:19 chyba sie przyslowia sprawdza te ostanie, bedziemy jaja swiecic po sniegu... tu zapowiadaja dalesze ulewy, oj zaleje nam miasto. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: LUTY - februari 2020 28.02.20, 08:39 >> Gdy wiatr ostro w lutym wieje, chłop ma dobrą nadzieję.<< >> Czasem tak się luty rozklei, że się wół napije z kolei.<< >> Po lutym marzec śpieszy, koniec zimy wszystkich cieszy <<. Pierwszy snieg popadal w moim miescie tej zimy chyb 5 mm i b.slizko, pare wypadkow juz zanotowano na drogach. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: MARZEC - mars 2020 07.03.20, 10:38 >> Ruszaj w marcu w pole, by po trochu rzucic w ziemię owsa, grochu <<. W nocy padal deszcz, bylo na plusie, Rano slonce mnie obudziolo, teraz bawi sie w chowanego z chmurami. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: MARZEC - mars 2020 09.03.20, 05:11 Gdy Franciszka z wichrem po polu hasa, może sypnąć śniegiem powyżej pasa. Jeszcze ciemno za oknem, ale deszcz nie pada, podobno ma padac podczas dnia. Niemniej zycze Nam dobrego samopoczucia. Odpowiedz Link
kendo Re: MARZEC - mars 2020 12.03.20, 17:11 przy sztormowej aurze zaczelo lac, pozniej tecza sie pojawila, w ostaniej chwili ja zobaczylam... obecnie slonce swieci ,i osusza wielkie kalurze Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: MARZEC - mars 2020 19.03.20, 10:53 Jak na świętego Józefa chmurki, to sadź ziemniaki gdzie górki, a jak pogoda, to sadź gdzie woda Przyjdzie święty Józef z pomocą, porówna dzień z nocą. Święty Józef pogodny, będzie roczek wodny. W Józefa z zimy się śmiej i na grządce kapustę siej. Odpowiedz Link
kendo Re: MARZEC - mars 2020 19.03.20, 15:25 ..cyt..Święty Józef pogodny, będzie roczek wodny.. dzis wysmienita pogoda, slonecznie od samego rana ,ale i troche wietrznie, +7 stopnia, chyba nie bedzie deszczowego lata? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: MARZEC - mars 2020 20.03.20, 11:00 naforum.zapodaj.net/d475641b95ef.gif.html To chyba mamy juz wiosne, pieknie za oknem, ptaki spiewaja nawojujac swojej pary. Wszysko budzi sie radosnie ze zwieratek a my sie martwimy wirusem korona. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: MARZEC - mars 2020 20.03.20, 19:38 Jaga, dziekuje za przerobienie linka , spodobaly mi sie te zajace i nie moge tego przez zapodaj wkleic tym starym linkiem, bo nie pokazuje mi w tabelce kopiera.. Odpowiedz Link
kendo Re: MARZEC - mars 2020 20.03.20, 19:53 *Lusia, zabawne zajaczki, a Jadze dzieki za "objawnienie linka" sama nie wiem,ktory teraz trzeba link kliknac by bylo widoczne zdjecie.. dzis bylo iscie wiosennie, 3 865 krokow namaszerowalam, bo ilez mozna w domu siedziec... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: MARZEC - mars 2020 21.03.20, 07:03 Jak po Benedykcie ciepło, to i w lecie będzie piekło. Benedykta Bożą mocą, dzionek już się równa z nocą. W nocy byl przymrozek, samochody stoja oszronione w pieknym porannym sloncu. Odpowiedz Link
kendo Re: MARZEC - mars 2020 21.03.20, 10:39 *Lusia i tak ma byc latem-cieplutko, oby nie za goraco, bo jak przyjdzie jeszcze w domu koczowac?? bedzie "domowe piekielko" Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: MARZEC - mars 2020 21.03.20, 13:05 Mam nadzieje Kendo, ze do tej pory chyba cos nowego wynajda na tego wirusa i nie bedzie takie straszne. Zaraz sie ubiore i wyjde na chwile na balkon, przestawie lavende zeby miala wiecej slonca i lampke wloze zeby sie ladowana na swiecenie w nocy. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: MARZEC - mars 2020 24.03.20, 09:41 >> Na Świętego Szymona nie wdziewaj już kaftana. << Od samitkiego rana slonce zaglada w okna, byl mrozik w nocy lekki, przez wirusa sie zastanawiam czy mam wyjsc na jakis marsz, bo jestem pod specjalna ochrona?. Podobno wirus ginie w cieplej temperaturze?. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: MARZEC - mars 2020 26.03.20, 08:18 >> Gust kobiety, łaska pańska i marcowa pogoda zawsze niestałe. << >> Czego nie dokaże marzec, dokaże kwiecień. << Od tygodnia mamy piekna sloneczna pogode z nocnymi przymrozkami, do niedzieli taka zapowiedzieli, pewnie w kwietniu bedzie wiecej deszczu? Odpowiedz Link
kendo Re: MARZEC - mars 2020 26.03.20, 10:03 o jejku, oby kwiecien byl tez ladny pod wzgledem pogody, nocka moze popadac a w dzien slonecznie .. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: MARZEC - mars 2020 27.03.20, 09:32 >> Gdy w Ruperta niebo jasne będzie, w lipcu takiż czas pogody wszędzie << Od rana nie wydawalo sie ze slonce wyjdzie, a teraz radosnie zaglada w moje okna, w radio upominaja ludzi starszych zeby pozostali w domach przed groznym korona virusem, i sama nie wiem czy mam wyjsc na swoj rutynowy marsz.? Odpowiedz Link
kallisto Re: MARZEC - mars 2020 27.03.20, 12:17 Lusia czy u Was nie ma zakazow na wyjscia? Sama pracuje bardzo roznie, od kwietnia mam nowy grafik, raz tak, raz śmak, rozne ilosci dni. Musze na domowych drzwiach powiesic kartke zeby nie zapomniec kiedy pracuje w szkole,a kiedy zdalnie w domu. Najbardziej mi żal, ze nie moge zobaczyc sie z wnukami. Widze ich tylko na kamerze z telefonu i gdy sa rozbrykani to ni jak nie moge z nimi porozmawiac ..... Odpowiedz Link
kendo Re: MARZEC - mars 2020 27.03.20, 14:59 slonce nareszcie wypelzlo zza chur.. przyjemnie na dworze, *Kalisto, no tak ,teskni sie za wnukami, ale moze odpusci w koncu virus i nacieszycie sie soba.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: MARZEC - mars 2020 29.03.20, 08:26 >> W marcu, kto siać nie zaczyna, swego dobra zapomina, spiesz więc w pole, by po trochu, rzucić w ziemię owsa, grochu <<. Obudzilam sie w nowym czasie, w nocy przesunelismy wskazowki zegarow o jedna godzine do przodu, padal deszcz, slonce wychodzi zza chmur na pocieszenie pogody. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: MARZEC - mars 2020 31.03.20, 10:28 >> Co marzec wypiecze, to kwiecień wyciecze. << Miesiac marzec w porownaniu z lutym byl wiecej sloneczny niz deszczowy. Dzisiaj po nocnym przymrozku slonce intensywnie od rana ogrzewa, az sie chce wyjsc na spacer, ale wewnetrzne hamulce zatrzymuja pozostania w domu w obawie przed korona wirusem. Odpowiedz Link
kendo Re: MARZEC - mars 2020 31.03.20, 11:15 *Lusia raz w tygodniu mozesz wyjsc, nic nie "skoczy" na Ciebie, akurat sposobnosc spacerowa z Elsa, faktycznie, w marcu bylo wiecej dni slonecznych.. iscie wiosennie juz Odpowiedz Link