kendo 10.06.24, 11:52 przegladajac zalegla prase, przeczytalam taki wiersz.. nadaje sie do zapomnianego watka forum.gazeta.pl/forum/w,11086,8629269,8629269,ErotyK_KrotkI.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kendo Re: ** ErotyK KrotkI ** Chce ! ** 10.06.24, 12:21 napisany przez Ryszarda Tokarskiego ,Szczecin Chce byc swiatlem w Twoich oczach wiatrem w wlosow - Twych nieladzie jasna gwiazda w Twoich nocach winnym krzewem w Twoim sadzie Lza w Twym oku chce rozblysnac wplesc Cie w strofy moich wierszy warga zadzy chce zawisnac w krynicy Twoich piersi Chce Cie w moich snach rozesnic rozmotylic,rozbiedronczyc rozjablonic,rozczeresnic rozslowiczyc ,rozskowronczyc Chce Cie w lozu rozposcielic nim noc switem sie rozwidni rozdemonic,rozanielic rozcalowac,rozbezwstydzic Srebrnym dzwonem Cie rozdzwonic smakowac jak wino mlode pragne usta swe roztrwonic na rozdrozach Twoich bioder wsluchac w Twego ciala dreszcze bialym Cie rozkwiecic bzem by zapragnac znowu jeszcze i rozszeptac: Chce! Chce!! Chce !!! ************************************** hmmmm,wiersz napisany chyba przez starszego Pana a Wy jak myslicie?? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** ErotyK KrotkI ** Chce ! ** 10.06.24, 12:40 Moze jakies wspomnienia ruszyly podstarzalym gosciem i marzy na nowo o spelnieniu swojej wyobrazni?. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** ErotyK KrotkI ** Chce ! ** 10.06.24, 13:22 Myślałam,że coś fajnego,a tego nie da się czytać Odpowiedz Link
kendo Re: ** ErotyK KrotkI ** Chce ! ** 10.06.24, 14:03 za duzo metafor, a moze mial takie juz uniesienia w sadzie? Odpowiedz Link
kallisto Re: ** ErotyK KrotkI ** Chce ! ** 10.06.24, 19:21 Jak to mówią bajarz erotoman 😂 Odpowiedz Link
kendo Re: ** ErotyK KrotkI ** Chce ! ** 11.06.24, 08:57 a to Wam napisze, ze ten wiersz zostal opublikowany w tygodniku Agora 8 maja 2022 roku Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** Leopold Staf- przelozyl ** 11.06.24, 09:14 "Piersi, oczy i wlosy" Bielsze i bardziej skarbami wezbrane, nizli namioty emira, twe piersi, o ukochana moja, sa namiotami milosci mojej. Gdy kryje w poludnie, twarz moja w twych wlosach i szukam twojego spojrzenia, oczy twoje sa dwiema gwiazdami, co oswiecaja noc woniejaca, w ktorej omdlewam. Jesli ktorego dnia, o ukochana moja, dowiem sie, ze inny spal we wlosach twoich, i ze twe oczy oswiecaly twarz Przekletnika tego, nie chwyce za puginal swoj, nie kupie trucizny, lecz gwizdne na charty moje i pojde na gosciniec wiodacy z Grenady, na miejsce naszego pierwszeto spotkania. Tam zakopie, na wiecznosc, chustke jedwabna, ktora otrze me lzy. Poezje te pisane w Hiszpani w wiekuX, przez nieznanego Araba zostaly odkryte niedawno w Tombuktu, w archiwach starodawnego Uniwersytetu Sankore. Odpowiedz Link