Dodaj do ulubionych

Kulturalnie

23.08.26, 09:54
Na wernisazu byłam.\, pogoda dopisała. Ludzi bylo multum. Jak będą informacje i fotki z prasy to wkleję.
A to podaje link o artyście malarzu tego wernisażu.To syn mojej długoletniej przjaciółki.Ludzi było multum.
roztocze.net/pl/14_kultura/374761_jerzy-kubina-wrocil-z-malarstwem-do-zamoscia-wernisaz-22-sierpnia.html
Obserwuj wątek
    • kendo Re: Kulturalnie 23.08.26, 11:33
      dziekuje Mario,
      troche znalazlam w necie tez.

ciekawe ma te obrazy,
      trzeba dobrze sie przyjzec kilkakrotnie by np dopasowac
      obraz "pozegnanie lata" i "witaj wiosno"
      www.artbrokerage.com/Jerzy-Kubina

albo ten zatytulowany "Pyl Zycia "
      www.invaluable.com/artist/kubina-jerzy-nwuzm9gw4f/sold-at-auction-prices/
      • lusia_janusia Re: Kulturalnie 24.08.26, 17:41
        maria88, spedzilas ciekawie czas, zastanawiam sie czy skusilabys sie na
        kuno jego obrazu?.
        Abstakcyjne malowidla maja to do siebie, ze ile ludzi je oglada, to tyle jest
        wlasnych wizji tego obrazu.
        Ja osobiscie nie przepadam za abstrakcjami.
        • wedrowiec2 Re: Kulturalnie 24.08.26, 18:37
          Bardzo interesująca twórczość. Nie znałam tego artysty.
          Tu www.jerzykubina.art/#/recent-works/ jest więcej jego prac. Bardzo pobudzają wyobraźnię.
          Pododba mi się “Beyond the screen” i “Flying memories”, choć w każdym mozna dostrzec coś interesującego.
          • kendo Re: Kulturalnie 24.08.26, 22:07
            "Dust of Life", 2012. Mixed media on silk. Verso: signed, dated, and titled. From a Manhattan, NY estate.
            translate tlumaczy
            - „Pył życia”, 2012. Technika mieszana na jedwabiu. Rewers: sygnowany, datowany i zatytułowany. Z posiadłości na Manhattanie w stanie Nowy Jork.-

moze na ten bym sie zdecydowala
            i moze na ten?
            “Magic window”,

Beyond the screen”-poza ekranem-tez super....
            mozna kila razy ogladac jego tworczosc i za kazdym razem miec inne faworyty...
            • kallisto Re: Kulturalnie 25.08.26, 11:22
              To mnie jednak taka sztuka nie porywa, moja wyobraźnia nie umie się rozwinąć i staje w miejscu 😅
              Nie wiem czy trzeba mieć talent żeby malować takie nieokreślony obrazy bez tematu. Pomieszane kolory nic nie mówiące. Nie ma to jak obraz z widokiem, martwa natura, portret, pejzaż, coś na czym można chwilę przystanąć wzrokiem, przyjrzeć się szczegółom, podziwiać wyrazistość i najdrobniejsze doskonale ujęte detale. Z tym bowiem nie wyczytuję nic, a szkoda 😀
              • kendo Re: Kulturalnie 25.08.26, 13:30
                Kallisto,tu przewaznie podobne obrazy sa zakupowane do przychodni by sciany w korytarzach zapelnic,
                czy na poczekalniach,jak sorwaja auto czy innych publicznych miejscach,
                na niektore moge patrze i tez nic nie widze w nim co by przedstawial,

kiedys malowano wspaniale obrazy ktore mozemy ogladac w slynnych muzeach,
                choc patrzac na Salwatore Dalli tez mial dziwny styl malowania.
                • kallisto Re: Kulturalnie 25.08.26, 13:55
                  U nas też na ścianach wiszą obrazy z nowoczesną „ kreską „. W przychodniach może być ale nie kupiłabym czegoś podobnego do domu. Choć mam u siebie dwa z taką nieokreśloną ryciną ale coś na nich można wypatrzeć 😀

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka