kendo 03.06.09, 15:58 pomyslalam sobie, ze tu mozemy chowac swoje ulubione zdjecia/linki/wspomnienia pomijajac nasz Kreonike Vistulowa, wybor nalezy do Was Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jaga_22 Re: nasz kuferek pelen skarbow 03.06.09, 17:29 Czemu nie ? może być kufer pełen pomysłów,to może nam również dobrze służyć do przechowania co cenniejszych wydarzeń,czy zdjęć. Odpowiedz Link
kendo Re: nasz kuferek pelen skarbow 04.06.09, 16:11 ale sliczny kuferek Jagus znalazlas to moje kwitnace kwiatki teraz, zauwazylam,ze robiac zdjecie irysowi,widzi sie go za kazdym razem inaczej. Odpowiedz Link
greis52 Re: nasz kuferek pelen skarbow 04.06.09, 18:35 dorodny ten Twoj irys, a te kwiatki na ostanim zdjeciu to jaka maja nazwe? co do tinypic to jest mozliwosc stworzenia albumu, jak klikiesz w odpowiednie miejsce na pasku z albumem to z reszta sobie poradzisz Odpowiedz Link
kendo Re: irysowo 12.06.09, 13:39 udalo mi sie w koncu lepsze zdjecie z kropelkami deszczu zrobic Odpowiedz Link
jaga_22 Re: irysowo 12.06.09, 15:33 Kendo.......bardzo ładne zdjęcie Ci wyszło....to z kropelkami deszczu. A ja dzisiaj mam swoje niebo,chociaż nie ma słonka,ale niebo ładne. Odpowiedz Link
kendo Re: i niebo deszczowe 12.06.09, 17:36 *Jagus, oj,groznie wyglada,choc gdzies odblysk sloneczka za chmurkami sie czai, u mnie calusienkie szare,zadnego niebiesciutkiego koloru. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: i niebo deszczowe 12.06.09, 18:41 Kenduś rozjaśniło się,ale tylko na razie,bo już zapowiadają jutro dalsze chłody i deszcz. Odpowiedz Link
kendo Re: i niebo deszczowe 12.06.09, 19:20 i jak widac,ze slicznie sie rospogodzilo, tez nam zapowiadaja na jutro deszcz a od nastepnego tygodnia ma byc troszke lepsza pogoda, obecnie niebo u mnie wyglada,jak na pierwszym Twoim zdjeciu,przestalo na rzie padac. Odpowiedz Link
greis52 Re: nasz kuferek pelen skarbow 12.06.09, 19:54 pl.tinypic.com/useralbum.php?ua=7xzWAck%2B6XyKXcMDSOZ8yQ%3D%3D 4 mosty w moim miescie Odpowiedz Link
kendo Re: nasz kuferek pelen skarbow 12.06.09, 20:32 *greis zawsze przejezdzam przez jakis most,jak do Mamy jade. Odpowiedz Link
greis52 Re: nasz kuferek pelen skarbow 12.06.09, 20:43 teraz to juz jest objazd miasta, dawniej jezdzilo sie tym wyremonowanym czerwonym mostem Sataromiejskim z centum miasta Odpowiedz Link
kendo Re: kuferek z laweda 06.07.09, 22:10 no i musialam zrobic na probe, tak wyszedl mi ten"woreczek zapachowy" to lniana szmatka,z obcietych spodni koronke doszydelkowalam, czy to mam wykrochmalic?? czy nie trzeba?,bo jutro przepiore wor Odpowiedz Link
jaga_22 Re: kuferek z laweda 06.07.09, 22:26 Ale cacy woreczek. Kenduś,ja bym woreczka nie krochmaliła,bo się pozatykaja dziureczki,którymi będzie ulatniał się zapach. Ja tak mówię tylko na babski rozum. Odpowiedz Link
kendo Re: kuferek z laweda 06.07.09, 22:39 dziekuje Jagus, no masz racje...ze ja nie pomyslalam o tym zapchaniu? ale mysle,ze ta koroneczke jednak podkrochmale tak leciutko,coby ladnie sie ukladala....nie pokazalam drugiej strony,,tam monogram bialymi nicmi zrobilam ale drugi bede robic,dopracuje lepiej i wtedy pochwale sie caloscia Odpowiedz Link
jaga_22 Re: kuferek z laweda 07.07.09, 06:47 Podziwiam Twoją zapalczywość Kenduś na te artystyczne sprawy. a koronki jak najbardziej wykrochmal. Odpowiedz Link
kendo Re: kuferek z laweda 07.07.09, 08:57 *Jagus, lubie robic cos takiego,ladnie w szafie pachnie i mily akcent do patrzenia,kiedy ja otworzymy a jeszcze mam jeden projetk do wyprobowania, chce cos z masy solnej lub zaparawy cemetowej zrobic)i ustawic w ogrodzie. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: kuferek z laweda 07.07.09, 09:06 Cement?,a nie lepiej coś naturalnego? coś z drewna...nieraz są ciekawe kształty gałęzi.Trzeba by poszukać inspiracji w necie,ale może przyjść samemu do głowy,tylko trzeba poczekać na rozjaśniającą myśł. Odpowiedz Link
kendo Re: kuferek z laweda 07.07.09, 09:20 Jagus, tez myslalam o tym,ale jakos zadna wizja mnie nie nawiedza by coz wyrzezbic, natomiast bedac w lesie szukam "obalonych galezi/konarow" cos przedstawiajace,ale jakos wszystko kojarzy mi sie ze zmijami,a na to mam FOBIE straszna i nieche miec w ogrodzie,kiedys znalazlam cus podobnego do Meduzy,zostawilam w lesie) Odpowiedz Link
jaga_22 Re: kuferek z e słomą 10.07.09, 18:30 Przygotowujemy słomę ************************* Najbardziej przydatna jest słoma żytnia. Trzeba ze źdźbła wyciąć kolanka. Najlepsze do ułożenia są pierwsze, drugie i trzecie części źdźbła. Tak przygotowaną słomę należy wybielić, spreparować gotując w roztworze perhydrolu 30% - 8 godz. gotowania w proporcjach 1:5. Uwaga! Słoma musi być zanurzona w całości. Zapach podczas gotowania może być nieprzyjemny, gdy roztwór wykipi. Prasowanie słomy ********************** Przycięte słomki zamoczyć i przeprasować dobrze nagrzanym żelazkiem na miękkim podkładzie. Po wyschnięciu paski słomiane nabiorą połysku. Spreparowana słoma jest również bardzo plastyczna. Można ją np. rozciągnąć wzdłuż i rozprasować. Uzyskujemy wtedy dość szerokie płaty. Słomę można również farbować w barwnikach do tkanin, ale tylko spreparowaną. Gwiazdki ze słomy ********************* Na początek (dopóki nie nabierzemy wprawy) przygotowujemy sobie pewien "przyrząd" pomocniczy, który ułatwi nam układanie słomek. Będzie nim szpilka zwrócona ostrzem do góry i wbita w sztywny podkład, którym może być pudełko zapałek. Przygotowujemy słomki - 8 szt. Powinny być one jednakowej długości. Nakładamy na szpilkę po dwie słomki ale zawsze tak, aby były skrzyżowane pod kątem prostym. Uwaga! Należy przy nakładaniu uważać, aby słomki się nie przesuwały. Następnym etapem jest przeplatanie ułożonych słomek bardzo mocną nicią, rozpoczynając od drugiej od dołu słomki - nitkę prowadzimy pod drugą słomkę. Na koniec przeplatania ściągamy nić i związujemy na stabilny supeł. Teraz trzeba już tylko wszystko zdjąć ze szpilki i wyrównać układ słomek. Można przycinać ozdobnie końce słomek. Dwie w ten sposób przygotowane gwiazdy składamy tak, aby słomki z jednego zestawu przedzielały słomki z drugiego i znów łączymy przeplatając nitką. Oczywiście jeżeli gwiazda ma małą średnicę to wystarczy osiem słomek. Przy większych średnicach im gęściej ułożone są promienie, tym ciekawszy efekt. Ciekawy efekt kolorystyczny daje w gwiazdach łączenie słomy prasowanej i nie prasowanej. Gwiazdki można też wykonać w inny sposób. Potrzebujemy do tego 4 paski z rozciętej i rozprasowanej słomy, które układamy na dłoni przyciskając w środku kciukiem. Następnie kładziemy uprzednio przecięte słomki nie prasowe pamiętając o zasadzie układania pod kątem prostym. Przewiązujemy całość mocną nitką tak, aby biegła górą poprzez cieńsze słomki. Ściągamy nić. Przycinamy ozdobnie końce słomek. Na szerszych płatach słomki można układać wycinane paseczki ozdobniejsze, w innych kolorach, wsuwając je pod warstwę cieńszych słomek. Odpowiedz Link
kendo Re: kuferek z e słomą 10.07.09, 19:31 *Jagus, no dzieki, sprobuje na grubszym papierku pociety w te "slomki" jestem ciekawa co mi wyjdzie woreczki juz wyprane/wyprasowane/koroneczki podkrochmalone,czekam na wyschniecie lawedy i pochwale sie,choc moglabym byle czym je teraz wypelnic,ale szkoda mi robic zalamani i powiem,ze jestem zadowolona z efektu Odpowiedz Link
kendo Re: kombinacje z e słomą 11.07.09, 21:30 takie cus mi wyszlo probnie trza bardziej dopracowac,ale moje paluszki jakies sztywne sa, zobacze jeszcze . jakby ktos mial watliwosci to mowie ze to ma przedstawiac gwiazdke kazda krytyke z godnoscia przyjme Odpowiedz Link
jaga_22 Re: kombinacje z e słomą 11.07.09, 21:35 Kenduś...początek dobry,ale będzie mało widoczne.Kombinu...kombinuj. Odpowiedz Link
kendo Re: woreczek zapachowy-lawendowy 23.07.09, 08:37 w odcieniach bieli sobie zrobilam, a tak druga strona wyglada pozostaje tylko wypelnic sucha laweda. Odpowiedz Link