greis52 12.06.09, 21:37 Lato -22 czerwca do -23 września zaczynam od pierwszego dnia lata dwuygodniowy urlop Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kendo Re: lato na smykach gra... 12.06.09, 21:42 tu mamy w tym roku 20 czerwca, zycze zatem milego urlopowania(cobym pozniej zapomniala) oczywiscie,wiesz co i gdzie bedziesz? Odpowiedz Link
greis52 Re: lato na smykach gra... 12.06.09, 21:47 w zapadlej dziurze nad jeziorem musze sie porzadnie wynudzic zeby odpoczac ale jezioro jest sliczne i postaram sie nie zapomniec aparatu ciesze sie na lato bo w miescie zaczyna dzialac teatralna scena letnia, teatry uliczne i mnostwo koncertow pod chmurka, noc swietojanska i amfiteatr dudni trzeba sie naladowac do kolejnego lata Odpowiedz Link
kendo Re: lato na smykach gra... 12.06.09, 21:52 o jeja, ale bedziesz miec "owocny" urlop, oby tylko pogoda dopisala,na pewno nudzic sie nie bedziesz przy takich atrakcjach. oczywiscie aparat fotograficzny obowoazkowo zabrac, juz teraz na drzwiach wyjsciowych nalepic duza kartke z napisem aparat zabrac Odpowiedz Link
jaga_22 Re: lato na smykach gra... 13.06.09, 17:51 Greis,a gdzie jest to jezioro,w jakiej miejscowości jeśli wolno spytać Odpowiedz Link
greis52 Re: lato na smykach gra... 13.06.09, 21:28 w miejscowosci Długie a nazywa sie Osiek woda czysciutka choc ja nawet nog nie mocze tylko z rowerka lub kajaku ja ogladam Odpowiedz Link
kendo Re: lato na smykach gra... 14.06.09, 08:15 nad jeziorkami zawsze sa komary i z tego powodu nie lubie nad nimi byc, wole brzeg morski i szum fal, chociaz jeziorka maja tez swe urokliwe miejsca i robia wrazenie na turyscie,obdarzajac go spokojem, i cisza,i pieknem roslinnosci. Greis,niech urlopik sie uda. Odpowiedz Link
kendo Re: lato na smykach gra... 14.06.09, 11:51 ide na trawke,co nieco do kwiatkow sie poprzychylac,moze nie wymiecie mnie z posiadlosci) Odpowiedz Link
jaga_22 Re: lato na smykach gra... 14.06.09, 12:25 A u mnie coraz lepiej słonko świeci.Dzięki Greis,myślałam,że będę znała Komary nie lubią olejku waniliowego,mąż bierze na ryby. Odpowiedz Link
kendo Re: lato na smykach gra... 14.06.09, 15:32 taaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..myslalam,ze dluzej na altanie/dworze pobede, oc<y zaczely mi lazawic i do domciu musialam wejsc....ale kanciki trawkowe trosze obcielam,podczas gdy pancio trawe maszyna kosil,zaraz "uwale sie na kanapke z ksiazeczka Odpowiedz Link
kendo Re: lato na smykach gra... 22.06.09, 11:25 z mydelkiem FA akurat w polskim radio sluchalam tej pisenki, zawsze mnie milo nastraja, tyle w niej humoru) o jest wiele "fragmetow letnich",ktore kojarza sie tylko z ta pora, sianokosy -wieczorem slicznie juz pachnie siankiem,od razu Polska mi sie przypomina. maki przy drodze,czerwonym kolorem rozweselaja codzienny spacer z psiunem. macie takie skojarzenia letnie? Odpowiedz Link
jaga_22 Re: lato na smykach gra... 22.06.09, 11:42 Hihi...no tego mydełka Fa i tej melodii się nie zapomni.Uwielbiałam sianokosy,łąki tak mocno pachną.Parę dni temu kosili nam skarpę i tak się delektowałam tym zapachem. Dzisiaj sianokosy są nieudane.Rolnicy mają zmartwienie,pada i pada i jeszcze się zanosi z tydzień tego dobrego,co go teraz za dużo jest. Odpowiedz Link
kendo Re: lato na smykach gra... 22.06.09, 21:27 lubie lato za jego zapachy, w upalne dni bedac w lesie czuje sie niesamowity balsamiczny zapach zywicy,pomieszany z zapachem poziomek, po deszczu idac lesna sciezka,mozna rozdeptac zabke, krople deszczu na paprociach skrza sie jak nanizane na nic perelki, a przy tym parujaca ziemia upaja nas zapachem opadlych igielek i zasuszonych lisci,do pelnosci szczescia jest prawdziwe uniesienie,kiedy zobaczymy przelatujaca sarne z dziecieciem,albo wyploszonego wielkiego zajaca umykajacego spod naszych nog.... a gdy "zaiarno"na polach dojzewa tez sie czuje cieply zapach,jakby juz chlebek sie piekl w piecu,-tak tu odczuwam zapachy, mieszkalam troche u tesciow,mieli chatke w srodku lasu,do najblizszego sasiada bylo 1,5 km, slicznie,bylo/ groznie jesienia,gdy drzewa zlowrogo klylysaly sie a zima bajecznie od sniegu. zapach siana ,to zapach dziecinstwa. moze pogoda odwrocia sie i bedzie pochmurnie bez deszczow. Odpowiedz Link
nana_c Re: lato na smykach gra... 22.06.09, 22:14 Greis... zycze milego leniuchowania! Odpowiedz Link
jaga_22 Re: lato na smykach gra... 22.06.09, 22:19 Tak ładnie opisałaś Kenduś,że ja wszystko to ujrzałam.Mogłabyś dzieciom pisać bajki.Ja też bardzo lubiłam las. Odpowiedz Link
kendo Re: lato na smykach gra... 22.06.09, 22:27 Jagus, ja to doswiadczylam na sobie i podzililam sie wrazeniem, no,ale powiedzmy,ze nieraz mnie najdzie cus takiego i cos "sklece") a myslalam,zes juz w lozeczku) podobnie jak Nana buszujecie sobie po necie,no ja tez zacczytalam sie w wierszach,ale czlapie juz do wyrka, Doranoc Wam i snijcie o pachnacych lakach. Odpowiedz Link
kendo Re: lato na smykach gra... 23.06.09, 19:46 o jeja,Nano, takie duze czeresnie masz.....? a buraczki czerwone jakie duze.... faktycznie,jakos u Ciebie juz lato. miej sobie mily wieczor. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: lato na smykach gra... 24.06.09, 21:46 Zaczynają kwitnąć lilie....widzę goździki pierzaste pachnące,ale to fioletowe,to znów nie wiem co to za kwiatuszek. Odpowiedz Link
kendo Re: lato na smykach gra... 24.06.09, 21:54 Jagus fioletowa to -zimowa lewkonia- wczoraj poprawilam ta rabatke, obok gozdzikow kwitnie na bialo "roza swiateczna"(wolne tlumaczenie na polski),kwitnie tez i zima. Odpowiedz Link
kendo Re: na plaze w kapelusiku;) 13.07.09, 17:14 z tym niebieskim fotelikiem maszeruje zawsze * * to wyglada jak slomkowy ale chyba cos sztucznego,trudno okreslic. *Nana jak mnie pamiec nie myli to gdzies czytalam,ze rowniez udziergalas sobie kapelusz, moglabys sie pochwalic rezultatem?, chce sobie jeszcze jeden zrobic by miec w ogrodzie. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: na plaze w kapelusiku;) 13.07.09, 21:06 Ważne,że kapelusik ma dziurki,to główka się nie spoci. Odpowiedz Link
kendo Re: na plaze w kapelusiku;) 13.07.09, 21:12 Jagus, ma "wntylatorki" na calosci,niemniej jednak grzywcie zawsze mam mokaale za to glowizna ocalona od udaru. Odpowiedz Link
kendo Re: lato chmurki przestawia 14.07.09, 16:06 ha... powiesilam upiora,za pol godziny czarne niebo i pioruny z burza sie rozpetalo...pranko juz niemal w domciu doschlo a teraz istna parowa, na ulicach parowalo strasznie... uroki skandynawskiego lata. a tyle sobie w ogrodzie zaplanowalam..... moze porowerkuje zobaczyc czy koniki z mamusiami sa przy drodze, jeden z nich musial sie chyba dzis urodzic,bo tak niezgrabnie sie poruszalstalm dobra chwile i przygladalam sie im Odpowiedz Link
nana_c Re: lato gorace... 14.07.09, 16:11 Jak temperatura przekracza 25°, zaczyna sie moje osobiste cierpienie Lubie cieplo, takie umiarkowane, ale nie upaly... Odpowiedz Link
jaga_22 Re: lato gorace... 14.07.09, 17:32 Dzisiaj mam za oknem 28st.i jestem spocona,ale jutro zapowiadają 32st.to już trochę za dużo. Odpowiedz Link
kendo Re: lato gorace... 14.07.09, 20:41 *Nano ja tam lubie ciepelko, najwyzej w cien sie chowam po wielkiej ulewie prno,jutro zapowiadali 22 stopnie, moze nie bedzie padac. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: lato gorace... 14.07.09, 20:58 Ja też bardzo lubię słoneczko,ale unikam bezpośredniego kontaktu, chowam się w cieniu.Dzisiaj jednak byle trochę wysiłku i już byłam spocona. Odpowiedz Link
kendo Re: lato gorace... 14.07.09, 21:04 wlasnie, mnie poty tez zalewaja,jak zlapie sie za prcke w taki upal, najlepiej w cienu jakiegos drzewa na foteliku z ksiazeczka odplynac w swiat powiesci. Odpowiedz Link
kendo Re: lato na smykach gra 26.07.09, 19:50 to zdjecie ciutke ciemne, ale poziomki widac mam takie "poziomkowe" miejsce w lesie,gdzie sa :kurki/jagody/a dzis nawet borowki czerwone widzialam,/malnek tez pojadalm,nie oplacalo sie zbierac do domu,bo male,ale pachnace sloncem i latem. Odpowiedz Link
kendo Re: lato na smykach gra 20.09.09, 17:49 jutro ostani dzien lata, chyba dobrze mysle co? podsumowujac calos to bylo cieple, choc niektorzy twierdza,ze goraco bylo obdarowalo nas kwiatami/zapachami/wycieczkami czekamy do nastepnego,oby rownie bylo takie jak tego roku Odpowiedz Link
jaga_22 Re: lato na smykach gra 20.09.09, 18:07 Oj.... chyba 23 września zaczyna się jesień. Odpowiedz Link
kendo Re: lato na smykach gra 16.06.10, 13:06 piekny tytul watka, postanowilam go odswiezyc, tu 20 czerwca zaczyna sie lato. wtargnelam do garderoby i wyciagnelam "kufer" z letnimi ciuszkami, czas najwyzszy, choc czynilam to zawsze w maju. przejzalam /podumalam/co nieco obetne/skroce i nic nie dokupuje...musi starczyc to co jest Odpowiedz Link
greis52 Re: lato na smykach gra 16.06.10, 20:03 bardzo pracowita jesteś a mi lato kojarzy się z wakacjami i urlopem, odliczam już dni... Odpowiedz Link
kendo Re: lato na smykach gra 16.06.10, 20:05 *Greis podobne mamy skojarzenia, niemniej jednak zawsze mysle, by "lato poupychac w sloiki"/zamrazarke/posuszyc=koperke juz ususzylam czekam z uteskniem na prawdziwe ciepelko by nad morze pojechac. Odpowiedz Link
greis52 Re: lato na smykach gra 16.06.10, 20:08 u nas plaga mszycy, na wszystkim nawet na koperku, trzepalam nim dlugo i mamietnie ale nie wiem czy nie zjem jednej Odpowiedz Link
kendo Re: lato na smykach gra 14.06.13, 19:24 *Greis wyjelam watek z "niemal czelusci" bo bardzo tytul mi sie podoba zdjecie tez pasujace ,niemal do zblizajacego sie lata, maki choc krotki zywot maja to pieknie wygladaja , czesto rozsiewaja sie i coraz wiecej.... Odpowiedz Link
greis52 Re: lato na smykach gra 14.06.13, 22:41 to nie są moje maki, ale takie same mam w ogrodzie same mi się zasiały, pewnie ptaszyny przyniosły ziarenka i są chyba ładniejsze od tradycyjnych czerwonych a lato tuż tuż za plecami Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: lato na smykach gra 14.06.13, 23:27 Greis rzadko spotkac taki kolor dziko rosnacych makow, oczy sie przyzwyczaily do tych pospolitych czerwonych, ktore uchwycilam w obiektyw na spacerze z Kendo. Odpowiedz Link
kendo Re: lato na smykach gra 15.06.13, 10:27 *Lusia, no sliczne maczki przy drodze do konkow.... Odpowiedz Link
kendo Re: lato na smykach gra 15.06.13, 10:27 *Greis orginalne te maki, to specyjalny sort ogrodowych, tesciowa tez miala i pozasiewaly sie wszedzie do sasiadow....sliczne sa, a tu moje naparstnice juz zakwitly Odpowiedz Link