aniouek1 20.05.04, 20:11 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11087&w=6423822&a=7250800 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kendo Re: EGOCENTRYZM !!! 21.05.04, 15:05 a tu bym jednak sie co nieco niezgodzila, nie zawsze jest wada uciazliwa/negatywna czasami nawet przyjemna... ale zalezy na jakiej plaszczyznie) Odpowiedz Link
aniouek1 Re: EGOCENTRYZM !!! 21.05.04, 18:42 kendo napisała: > a tu bym jednak sie co nieco niezgodzila, > nie zawsze jest wada uciazliwa/negatywna > czasami nawet przyjemna... > ale zalezy na jakiej plaszczyznie) Bardzo prosze - spróbuj... pokaż to "co nieco" jako ZALETE - sprobuj. Moze Ci sie uda? Psychologia "Egocentryzm" Egocentryzm, skłonność lub nastawienie do skupiania przeżyć i poczynań dookoła własnego "ja", własnych życzeń i potrzeb. Egocentryzm jest spokrewniony z egotyzmem, egoizmem, autyzmem i myśleniem prymitywnym, z magiczną postawą wobec rzeczywistości. Im bardziej egocentryczne (przeważnie u dzieci) jest nastawienie człowieka, tym bardziej wydaje się mu, że świat kręci się wokół niego, że jest osobą wyjątkowo ważną, i tym mniejsza jest możliwość wczuwania się w cudze sytuacje, poglądy itp. Odpowiedz Link
kendo Re: EGOCENTRYZM !!! 21.05.04, 20:23 beda uczenica i dojezdzaja do szkoly poznalam chlopaka z innej szkoly, ktory dojezdzal tym samym pociagiem. Z kolezankami zawsze mialysmy wesolo bo ubieral sie inaczej, po blizszym poznaniu,byl bardzo mily ale jak na moj styl lekko "szurniety" hihi, okazalo sie ,ze przez swoj ubior wzbudzal zainteresowanie ogol spoleczenstwa, pasja jego bylo miec zawsze cos "wydziwionego"z garderoby a rano oczekujacego od calego pociagu na uwagi "jak wyglada" o malo nie zostalismy"para" nie ze wzgledu ,ze ja tez tak chodzilam ubrana ale czesto chodzilismy wszedzie razem..) Odpowiedz Link
kasikk Re: EGOCENTRYZM !!! 22.05.04, 07:35 nie jestem psychologiem i dla mnie, jak i większości ludzi egocentryzm, egoizm to to samo (a niektórzy dokładaja tu asertywność, jeśli sami są egocentrykami) w każdym razie asertywność jest pewnie tą odmiana egoizmu tzw. "zdrowego", którą szanuję i jestem w stanie akceptować a poza tym, to co to znaczy egoizm?? jeśli uważam, że nic mi się od nikogo NIE NALEŻY, to też nie muszę nic nikomu DAWAĆ - to egocentryzmi innych mnie nie dotyka inna sprawa, że czasem chcę cos dać i daję z przyjemnością ) Odpowiedz Link
aniouek1 niesłowność 23.05.04, 18:45 Kendo zwróciła na tą wadę uwagę, a, że ja się w tej kwestii z Kendo zgadzam bez szemrania, więc puzel do obrazu CZŁOWIECZYCH WAD z "niesłowności" dokładam i już! Mówią, że CZŁWIEK TYLE WART CO JEGO SŁOWO... Podoba mi się i to bardzo takie właŚnie określenie człowieczej WARTOŚCI Odpowiedz Link
aniouek1 chorobliwa ambicja 23.05.04, 22:10 Istnieje pojęcie tak zwanej chorobliwej ambicji, która zaciera swe szlachetne cele, a człowiek, który taki jest postępuje źle, jest zaślepiony w swym dążeniu i niejednokrotnie pnie się tzw. „po trupach do celu”. I tutaj owa cecha jest wadą po prostu została przekroczona pewna granica dobrego smaku, wychowania czy uczciwości. Taki człowiek nie będzie lubiany, bo niszczy swoich konkurentów w brzydki sposób. Jego ambicja, być może na początku chwalebna przeradza się w cechę bardzo przykrą i uciążliwą dla otoczenia wadę. Odpowiedz Link
kendo Re: chorobliwa ambicja 23.05.04, 22:56 to pasuje do szweda.... ambicja osiagniecia czegos lepszego niz jego sasiad posiada.... bidaki nieraz niewydalaja i na psychitrii laduja. a tak mysle,ze lezy to na pograniczu zazdrosci/rywalizacji moze sie i myle... Odpowiedz Link
kendo Re: zazdrosc 23.05.04, 23:05 o tu tez mozna wiele( na roznych podlozach, -zazdrosc w malzenstwie brrrrrrrrrrrrrrr... - // - // - miedzy ludzimi ogolnie(sasiadami np.) - // - // - pracy(kopanie dolkow pod soba wzajemnie) - // - // - miedzy dziecmi(moze byc straszna w skutkach) Odpowiedz Link
kendo Re: chciwosc..... 23.05.04, 23:09 pamietacie bajke o zlotej rybce??? rybak dostal trzy zyczenia spelnione chcial za duzo i zostal znow biedakiem.... Odpowiedz Link
aniouek1 pamięć 09.05.05, 09:52 ...choć brzmi to paradoksalnie ale...dobra pamięć...i dobre pamiętanie może też być ...niczym przekleństwo...choć...brzmi to jak bluźnierstwo... Pamiętanie...podobne do szlifierki diamentów... Odpowiedz Link
kendo Re: pamięć 09.05.05, 10:00 czasami sie chce cos wymazac z pamieci( a tu mimo wieku jest nieosiagalne,trwa to w naszych schowkach na dobre i na zle. Odpowiedz Link
majenka3 Re: pamięć 11.05.05, 16:13 pamięć..to słowo ma wiele odcieni..negatywnie zdecydowanie brzmi "pmiętliwość"...taka jestem..nie lubie tego u siebie..jesli coś mnie dotknie.."coś.. przez kogoś..." to często dobrze by było to szybko zapomnieć..a pamiętliwośc w takich razach bardzo komplikuje zycie...walczę z tym u siebie..wada. Odpowiedz Link
mala20033 Re: pamięć 19.05.05, 15:20 Szczescie czlowieka to krotka pamiec i dobre zdrowie. Me wady to moj najwiekszy wrog Odpowiedz Link
kendo Re: tchórzostwo 06.06.05, 09:51 rzulw napisał: > ... ja do odwaznych sie zaliczam) Odpowiedz Link
aniouek1 ...hmmm... 07.06.05, 12:46 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11087&w=7260750&a=23805719 Odpowiedz Link
kendo Re: ..czlowiecze wady... 16.12.05, 21:38 no dobra...stalam sie ostanio strasznie leniwa i co mam zrobic? Odpowiedz Link
aniouek1 hmmm... 17.12.05, 10:51 chyba nie ma lepszej rady.... mus się odleniwić O! i już! Odpowiedz Link
kendo Re: hmmm... 17.12.05, 11:48 usch...i znow te musiki) robi sie niemal wszystko automatycznie od reki,by nie zostawalo nic na potem, bo wtedy naprawde katastrofa Odpowiedz Link
aniouek1 wścibstwo 22.12.05, 12:09 ...choć nie wiem czy tak można nazwać coś jakby niepohamowaną skłonność do zadawania pytań ...nawet bez zastanawiania się po co, na co ewentualna odpowiedź jest potrzebna, prócz jednego powodu - "by wiedzieć" Okrutnie mnie TO denerwuje. Obiecuję SOBIE SAMEJ pilnować się, by nie być okrutnie denerwująca... i to na dodatek całkiem bez sensu okrutnie denerwująca. Obiecuje to sobie i już! O! Odpowiedz Link
rzulw Re: wścibstwo 22.12.05, 12:12 chyba, ze dotyczy to ciekawości świata. Ale na takie "wścibstwo" (by wiedzieć) najlepsza jest encyklopedia Odpowiedz Link
mala20033 Re: wścibstwo 22.12.05, 15:47 ..a ja sobie obiecuje byc bardziej stanowcza, twardsza w Nowym Roku.. Odpowiedz Link
kendo Re: lenstwo moje 11.03.06, 11:23 niema granic....ale to taki blogi "stan duchowy") nieraz sobie zafunduje szczypte tej blogosci) Odpowiedz Link
marucha1 Re: lenstwo moje 22.02.07, 10:22 Kendus.....lenistwo samo w sobie nie jest niczym zlym.Przeciez wszelkie wynalazki powstaly wylacznie dlatego,ze czlowiek jest leniwy.Inaczej nie byloby tych wszystkich rzeczy ulatwiajacych nam zycie.A wiec.....poleniuszkujmy sobie troszku.Moze......bedzie z tego kolejny wynalazek? Odpowiedz Link
kendo Re: lenstwo moje 22.02.07, 11:35 a wiesz Marucho ile sie pracki przez to leniuchowanie nagromadzi??, rece opadywaja i nastepna niechec do niego sie wykluwa) Odpowiedz Link
krak-it Re: lenstwo moje 04.03.08, 11:23 to, co masz zrobic dzisiaj, zrob pojutrze - bedziesz mial dwa dni wolnego :o) Odpowiedz Link
marucha1 Re: ********* obraz PUZLE CZŁOWIECZYCH WAD 02.03.08, 22:34 Najwieksza wada czlowieka jest brak czlowieka w czlowieku. Odpowiedz Link
krak-it Re: ********* obraz PUZLE CZŁOWIECZYCH WAD 04.03.08, 11:18 Ojej, jaka prawda! Chociaz w kazdym mozna krztne zobaczyc, a czasem nawet pomoc rozwinac "czlowieczosc" w czlowieku. Odpowiedz Link
kendo Re: ********* obraz PUZLE CZŁOWIECZYCH WAD 05.03.08, 12:09 a to racja,niektorzy tacy sa(,niema idealow,niemniej kazdy powinien sie starac by miec ich ,jak najmniej. Odpowiedz Link
aniouek1 ...gadulstwo 02.05.08, 11:21 potrafi mnie doprowadzić do etapu "uciekać gdzie oczy poniosą" Odpowiedz Link
kendo Re: ...gadulstwo 02.05.08, 16:21 czyli jak??,uciekasz od gadulskich ludzi?? ja jestem straszna gadula,tak slubny i siostra mowia o mnie))))) Odpowiedz Link
aniouek1 Re: ********* obraz PUZLE CZŁOWIECZYCH WAD 14.03.09, 23:00 zdecydowanie przeceniam swoje możliwości planując, że w danym czasie zrobię więcej niż jestem w stanie zrobić Odpowiedz Link
aniouek1 Re: ********* obraz PUZLE CZŁOWIECZYCH WAD 26.03.09, 09:03 bezustanne oczekiwanie na COŚ co MA SIĘ STAĆ, co ma się WYDARZYĆ, a poprzez to niezauważanie, że mijają bezcenne minuty życia w chwili każdej, które powinny być wypełniane radością z JEST... Odpowiedz Link
marucha1 Re: ********* obraz PUZLE CZŁOWIECZYCH WAD 04.02.12, 07:46 Brak czasu na znalezienie chwilki wolnego czasu. Odpowiedz Link