aniouek1 wolna wola 09.03.09, 21:46 kiedys juz snulismy w szufladzie rozmowe na ten temat, ale...w czasie jaki mija zmieniamy się my sami i niektore nasze poglady też. Może warto wrócić do rozważań na ten temat? Odpowiedz Link
aniouek1 znow została wywołana 17.03.09, 08:58 trzeba ją chyba wypełnić naszym rozumieniem - pojmowaniem istoty. Czy jest bezgraniczna, czy jednak określono jej granice w ziemskim bycie? Odpowiedz Link
aniouek1 i co? 26.03.09, 08:56 nikto nico nie ma do powiedzenia w tym temacie? Czy tzn., że jej nie czujecie w sobie, a może radzi nie jesteście temu, że ją macie? Odpowiedz Link
aniouek1 mam kolejną "zagwozdkę" taką jedną 07.03.10, 18:06 a mianowicie dotyczącą krzyża jako symbolu religii. Szaleństwo dyskusji co jakiś czas przetacza się przez nasz kraj, a rzecz się tyczy w szczególności zagadnienia, czy "ma wisieć" czy "wisieć nie ma" w obiektach użyteczności publicznej. Jakie jest Wasze zdanie na tak postawione pytanie? Odpowiedz Link
marucha1 Re: SALONIK FILOZOFICZNY na otwarte dysputy 04.02.12, 07:31 Filozofia.....Szukanie sensu w tym, co nas otacza. Tworzenie odpowiedzi na pytania proste, zwykle, ponadczasowe i takie, na ktore jest tyle odpowiedzi ilu ludzi na swiecie. Pofilozofujmy wiec sobie. Moze znajdziemy odpowiedz uniwersalna? Odpowiedz Link
aniouek1 rentetete 17.05.12, 21:33 i tu też...pajęczarnia się zrobiła nie wiadomo kiedy Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: zwycięża w nas to co podkarmiamy wg własnej w 18.05.12, 00:02 Madra odpowiedz, bo to od nas zalezy. Odpowiedz Link
aniouek1 niestety ale...nie wszyscy do siebie dopuszczają 18.05.12, 00:09 tę PRAWDĘ i...wszystko we wszystkim/we wszystkich im wadzi owocując...stressami, depresjami, itd.itp.itd. i...nie zauważają,ile tracą z uroków świata poprzez zatapianie się w...rozmaitych niezadowoleniach. Każdy jest kowalem własnego losu i...jak sobie pościeli tak się wyśpi. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: niestety ale...nie wszyscy do siebie dopuszcz 18.05.12, 00:11 Ja mam zwyczaj mowic; ze z kazdej sytuacji jest droga wyjscia, krotsza lub dluzsa, Odpowiedz Link
aniouek1 i masz słuszność po swojej stronie 18.05.12, 00:22 Przyznaję,że ja...zdążyłam się już przekonać życiowymi lekcjami doświadczona,iż...ilekroć zatrzaskują się jedne drzwi to w tym samym momencie przynajmniej dwoje kolejnych się otwiera i...tylko trzeba ...chcieć je dostrzec, a nie ...zapominać się w szlochach nad ..."rozlanym mlekiem". Odpowiedz Link
marucha1 Re: i masz słuszność po swojej stronie 18.05.12, 18:29 Ja wlasnie potknalem sie i rozlalem mleko. Nie plakalem nad nim, tylko wytarlem mleczna plame i dolalem sobie, mleczka uzupelniajac to co sie wylalo. Problem zniknal. Ale moze w zyciu nie jest tak latwo wytrzec po prostu scierka jakac plame i napelnic oproznione naczynie? Odpowiedz Link
aniouek1 a widziałeś TO??? 18.05.12, 18:36 forum.gazeta.pl/forum/w,11087,4955955,135963494,zwycieza_w_nas_to_co_podkarmiamy_wg_wlasnej_woli.html Odpowiedz Link
marucha1 Re: a widziałeś TO??? 19.05.12, 20:36 Nie, w tej formie tego nie widzialem. Ale ucze sie tego cale zycie. Ciekawe jak wypadne na egzaminie? Odpowiedz Link
aniouek1 Re: SALONIK FILOZOFICZNY na otwarte dysputy 28.10.13, 02:45 miło móc wrócić w czasie do ludzi, zdarzeń, marzeń, słów... Odpowiedz Link
babaja.ga Re: SALONIK FILOZOFICZNY na otwarte dysputy 08.02.14, 00:23 Odkąd zaczęłam trochę rozumieć świat, zastanawiam się nad sensem życia i nad tym jakie zdanie dla mnie wyznaczył los. Skoro żyję, to zyję po coś, a może dla kogoś. Są takie chwile w zyciu, kiedy człowieka dopada smętek i można poczuć się niepotrzebny, ale kogoś spotykamy idąc ulicą, kogoś kogo znamy. Stajemy, witamy się i płynie rozmowa, rozmowa o niczym i o wszystkim jednocześnie, niby takie ble, ble, ble, a jednak, chyba była potrzebna ta rozmowa, bo gdyby nie była, to ten ktoś by nie zatrzymał się i nie zaczął rozmowy. Może temu komuś dokucza samotność, brak uwagi ze strony bliskich, a ja stanęłam i wysluchałam tej opowiści o wszystkim i o niczym, okazałam zainteresowanie i ten ktoś chociaż przez chwilę poczuł się szczęśliwszy, ważny ? Moze zyję po to, żeby zbuntować się, kiedy mówią, że ludzie o innym kolorze skóry albo ludzie, którzy wierzą w innego Boga, są gorsi, a ja krzyczę głośno NIE, NIE, NIEEEEEEEEEEEE. Każdy czlowiek jest ważny i ma prawo do chwili szcześcia, do stąpania po tej samej ziemi po ktorej my stąpamy, do przeczytania ksiażki ktora jest mądra, do patrzenia na niebo pełne gwiazd i czekania na wiosnę która nadejdzie. Mogę wykrzyczeć, że wszyscy mają prawo żyć i czerpać z życia całe piękno. Maja do tego prawo, mamy do tego prawo. Moze zyję po to, by dziecku wytrzeć łzę plynącą po twarzy, starcowi podać rękę, kiedy nie może wejść po schodach do swojego domu, albo żeby pokazać komuś, jaka piękna jest niezapominajka, taka mała, skromna i piękna, mająca tyle wdzięku. Niezapominajki to są kwiaty z bajki, śpiewa jakiś dzieciak, który idzie drogą, podskauje radośnie trzymając mamę za rękę. Żyję po to żeby widzieć radość i czerpać z tej radości. Pleciesz coś kobieto . Być może plote, ale gadanie tak trzy po trzy sprawia mi radość i dla tej chwili radości też wart żyć. Gdzieś za plecami snuje się muzyka, chór spiewa va pensiero. Dla takiego piękna też warto żyć. Warto żyć, bo w każdej chwili możemy być potrzebni innemu człowiekowi ...... Baba Jaga z jaskini Raj Odpowiedz Link