mala200333 Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 31.07.11, 03:07 Slonecznej, ale nie goracej niedzieli Wam zycze. Odpowiedz Link
marucha1 Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 31.07.11, 08:44 Dziekuje za sloneczkowe zyczenia. Nie ma sloneczka. Ale to nic. Ja sobie znajde sloneczko w sercu. Jest tyle rzeczy ktorymi mozna sie cieszyc, ze nie zawsze slonko jest niezbedne aby miec w sercu radosc. Zycze Wam wlasnie radosci w sercu. Zawsze i wszedzie. Odpowiedz Link
kendo Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 31.07.11, 08:56 dzieki Marucho za promienie sloneczne nieraz uda mi sie takie promyczki uchwycic... udanego odpoczynku zycze. Odpowiedz Link
kendo Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :)sierpniowe 07.08.11, 09:38 noca strasznie lalo/grzmialo/blyskalo obecnie bardzo wilgotno w powietrzu z wycieczki do lasu nic nie bedzie,za mokro, mam niskie sniegowce,a nie lubie miec mokre nogi milego odpoczynku. Odpowiedz Link
marucha1 Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :)sierpniowe 07.08.11, 10:34 Witajcie. Przykro mi Kendo, ze nie mozesz pojsc na spacer do lasu. Bylyby grzybki na obiadek. Moze jutr bedzie bardziej sucho? Zycze Tobie tego a wszystkim szufludkom takiej pogody jaka lubia. Odpowiedz Link
marucha1 Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :)sierpniowe 14.08.11, 07:17 Mysle, ze w tej sytuacji jedno slowo wystarczy. LEJE! Odpowiedz Link
marucha1 Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :)sierpniowe 21.08.11, 08:23 Fajnie Kendo, ze wpadlas. Ucieszylem sie. Masz racje. Istnieje inny swiat niewidoczny naszymi oczami. Medrcy nazywaja go "olam haba". Tyle, ze w tym przyszlym swiecie nie ma juz dla nas nic wielkiego do roboty.Tam juz nie ma co naprawiac. Naszym celem jest naprawa tego swiata. Tu mozemy cos zrobic. Jak by bylo wiecej takich ludkow jak Ty, mala, nasz aniouek( ktorego juz wieki nie widzialem ),to pewnie udaloby sie naprawic ten nasz swiat. Do roboty wiec! Naprawiajmy! Ja juz usmiechnelem sie do Was wszystkich. Teraz Wasza kolej. Milej i radosnej niedzieli i udanej naprawy moje szufludki kochane. Odpowiedz Link
mala200333 Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :)sierpniowe 21.08.11, 16:20 Dopiero co wstalam. iDE SOBIE ZROBIC KAWUSIE, BO BEZ KAWUSI NIE BEDZIE SIL NA NAPRAWY SWIATA TEGO! Wam zycze tu wpadajacym Dobrej Niedzieli! Odpowiedz Link
marucha1 Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :)wrzesniowe 04.09.11, 09:51 Milej niedzieli kochane szufladkowe duszki. Witaj anioueczku. To wielka radosc miec Cie tu znow. Nie ma ludzi niezastapionych, ale sa tacy, ktorych nikt nie zastapi. Odpowiedz Link
mala200333 Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :)wrzesniowe 04.09.11, 15:58 Witajcie szufladeczki Kochane! dzis lece juz do Polski...Wam udanego Dzionka! Odpowiedz Link
kendo Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :)wrzesniowe 05.09.11, 10:32 milego startu i ladowania i urlopowania Mala Szefowa jakos nie skora do czestszych odwiedzin... no, ale forum jakos trwa milego poniedzialku i tygodnia zycze. Odpowiedz Link
marucha1 Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :)wrzesniowe 11.09.11, 23:18 Poobrazaliscie sie na niedziele? Nikt bidulinki nie przywital, a tu juz trzeba by ja do snu utulic. Niech wiec sni dobre sny. O cieplej, pachnacej ziemi. O promieniach slonca. O wietrze uganiajacym sie za chmurkami. Niech sni o dobrym chlebie ze starego chlebowego pieca. I o mamusiych spracowanych dloniach, ktore to dlonie ten chleb dla nas upiekly. Niech przyjda i do nas takie dobre sny, abysmy nowy tydzien powitali w nadziei, ze teraz wlasnie zaczyna sie nowy, dobry czas. Ktory "..bedzie jak drzewo zasadzone u strumieni wod, ktore wydaje owoc, kiedy jest jego czas i ktorego lisc nigdy nie usycha. A cokolwiek zacznie, powiedzie sie" Psalm1.3 Dobrego tygodnia kochane szufludki. Odpowiedz Link
marucha1 Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :)wrzesniowe 18.09.11, 12:42 Witam Was cieplutko. Pogoda sliczna, szarlotka wg. przepisu Kendo w piecu a w duszy jakis zal. Moze minie? A moze lepiej niech pozostanie? Swiat jest zbudowany na rownowadze. Wszystkiego musi byc po trochu i rowno. Milej niedzieli kochane szufludki. Odpowiedz Link
kendo Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :)wrzesniowe 18.09.11, 13:07 witaj Marucho tutaj dzisiaj deszczowo i plany sie pokicikaly najwazniejsze by nie zaglebiac sie w ponure sprawy,niech sobie bokiem jakos przejda obok nas.... zycze radosci ducha i milej niedzieli. dostawiam mufinki do szarlotki Odpowiedz Link
kendo Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :)pazdziernikowe 02.10.11, 10:46 pierwsza pazdziernikowa niedziela zaczeta wielka mgla, moze sloneczko da rade przedostac sie przez nia. wspanialego odpoczynku zycze. Odpowiedz Link
kendo Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :)pazdziernikowe 16.10.11, 09:46 *Marucho, super opisales kocie Coco,ladne imie, mysle ze to nalezy do kociego jezyka,taka forma proszenia sie by zwrocic na siebie uwage moje psie idzie przy nodze kiedy widzi ,ze mam dla niego lakocie w innych przypadkach chce byc caly czas w przodzie czy na przodzie,w kazdym badz razie na promenadzie jestem jak rekawica na drugim koncu smyczy milej niedzieli zycze. Odpowiedz Link
marucha1 Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :)pazdziernikowe 16.10.11, 10:55 Witam serduszkowo w piekny, niedzielny poranek. Kot mnie dzis nie uchlal ( w przeciwienstwie do przedstawiciela ludzkiego gatunku ) wiec moze bedzie dobry dzien. Pozdrowionka. Odpowiedz Link
kendo Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :)pazdziernikowe 23.10.11, 10:27 *Marucha, alez masz sie ze swoja kociataka gryzikowa z rana jest?? moze za pozno dostaje sniadanie? milego dnia zycze i duzo slonca takiego jak tutaj Odpowiedz Link
marucha1 Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :)pazdziernikowe 23.10.11, 10:54 Nie Kendo...Ona mniej gryzie niz "czlowieki" ktore tu ze mna mieszkaja. Dobrego dnia szufladkowe sloneczka. Tesknie za naszym Anioukiem. Moze pokaze sie kolo swiat? Pogody w duszy i na niebie Wam zycze. Odpowiedz Link
aniouek1 mówisz - masz 23.10.11, 13:01 nawet wcześniej niż święta Co się dzieje? Kto Cię gryzie, kto zjeść chce? Pamiętaj - nie daj się! Szufludki to bardzowato dzielne ludki i nie pękają z byle powodu. Łepek do góry! Uśmiechem ozdób buźkę i pamiętaj,że...na pochyłe drzewo nawet koza wlezie O! i JUŻ! Odpowiedz Link
kendo Re: mówisz - masz 06.11.11, 09:54 szkoda,ze nie wymyslono "szczopinki na czlowieka gryzikowego".... odpoczywajcie laduje sie w sily na nowy tydzien. Odpowiedz Link
kendo Re: 1-wsza niedziela Adwentu 27.11.11, 10:01 tu zapalaja pierwsza swieczke. milego odpoczynku zycze. Odpowiedz Link
kendo Re: 3 niedziela Adwentu 11.12.11, 10:51 miejcie sobie milo do swiat coraz blizej Odpowiedz Link
kendo Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 18.12.11, 11:18 nastepna niedziela juz bedzie Wigilijna. milych poczynan przedswiatecznych zycze. Odpowiedz Link
marucha1 Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 01.01.12, 13:14 Obudzilem sie. Spogladnalem przez okno. Nic sie nie zmienilo. Tylko smieci po wystrzelonych w powietrze setkach tysiecy(lub moze milionach?) euro walaja sie po ulicach. A wiec mamy juz nowy 2012 rok. Super. I co z tego? Co to zmienilo? Doprawdy nie wiem z czego mialbym sie cieszyc? Ale dobrze. Nie bede Wam psul zabawy. Ciesze sie. Cholernie sie ciesze z Nowego Roku! Naprawde! . Mam nadzieje, ze bylem przekonywujacy. Megxx....Ty masz skrzydla. Uwierz, ze je masz! Nie pozwol sobie nikomu przenigdy wmowic, ze nie potrafisz latac! Dolecisz do swojego marzenia. Dolecisz dalej. Dobrego lotu Megxx. Odpowiedz Link
megxx Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 01.01.12, 17:57 marucha1 napisał: Co to zmienilo? D > oprawdy nie wiem z czego mialbym sie cieszyc? Może właśnie z tego, że nic się nie zmieniło, oprócz numeru roku, jest kolejny dzień, za chwile będzie kolejny... A poza tym-mam uwierzyć, że mam skrzydła? Kiedyś miałam, podcięto je, kikuty nawet nie bolały, ale latać się już nie dało. Robię sobie jakieś protezy...ale czasem chciałabym być albo na tyle odważna, albo na tyle zaryzykować, by rzucić się bez kontroli-latam-nie latam....po prostu tak z wiary-że musi się udać. Najlepszych lotów w 2012 życzę wszystkim! (na zachętę dodam, że tam na górze...nad chmurami zawsze świeci słońce!). Odpowiedz Link
marucha1 Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 01.01.12, 18:27 Slowa maja moc sprawcza. Ja w to wierze. Bedziesz latac Megxx. Ja moze tez? Samego dobra. Odpowiedz Link
marucha1 Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 08.01.12, 16:18 Szufludki moje kochane...Nawet w niedziele nie macie czasu dla szufladki? Odpowiedz Link
mala200333 Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 08.01.12, 17:02 Cicho,szaro, cieplo. Ide zrobic sobie kawusie. Wam Milej niedzieli. Odpowiedz Link
marucha1 Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 15.01.12, 13:13 Pokazalo sie slonce. Jest ladnie na polu. 4 stopnie ciepla. A ja wciaz czekam. Moze to tak jest, ze wciaz sie na cos czeka? Wie to ktos z Was? Milej niedzieli. Odpowiedz Link
marucha1 Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 29.01.12, 14:37 Kolejna niedziela. Kolejne czekanie. Kolejne nadzieje. Tu nadal mokro i w miare cieplo. Milej niedzieli wszystkim nieobecnym. Odpowiedz Link
kendo Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 05.02.12, 11:41 zauwazcie, mamy "zbior niedziel" od 2007 roku, tu snieguje od nocy, moze nas nie zasypie, -11 stopni,ale ze sniegiem sie nie odczuwa mrozu. milego odpoczynku zyczcze. Odpowiedz Link
kendo Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 19.02.12, 10:33 deszcz zmyl snieg, moze sloneczko zdola lapki chocioazby wystawic milego odpoczynku. Odpowiedz Link
marucha1 Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 19.02.12, 11:02 Tu sniegu wcale nie bylo. Deszcz przestal padac. Slonko pokazalo swoj pyszczek. Kendo wystawila swoje lapki. Byloby jeszcze bardziej milo, gdyby bylo nas troche wiecej. Za 3 dni 10 rocznica szufladki. Ciekaw ilu z nas bedzie pamietac? Zagonieni codziennoscia i przekonaniem o waznosci rzeczy zbednych, pewnie nawet nie zuwaza mijajacego dnia i nadchodzacej wiosny. A moze sie myle? Moze nie jest jeszcze tak zle? Chcialbym sie mylic. Odpowiedz Link
marucha1 Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 26.02.12, 07:06 Ptaszki spiewaja juz o brzasku. To nieomylny znak, ze wiosna sie zbliza. Trenuja juz, aby ja powitac swoim spiewem. Bardzo sie ciesze i wysylam Wam swoja radosc na promyczku nadziei i slonca. Milego dnia. Odpowiedz Link
kendo Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 26.02.12, 10:45 pozdrawiam ze skandynawskim sloncem i spiewem ptasim, tu po nocnym przymrozku juz na plusie i wspaniale przez okno patrzec, milego spaceru z szalczkiem na szyjeczce i bereciku Odpowiedz Link
marucha1 Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 04.03.12, 07:34 Witam w pierwsza marcowaa niedziele. Jak narazie, niebo bez chmurek. Moze tak zostanie? Ale nie napewno. Milego dnia. Odpowiedz Link
kendo Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 04.03.12, 12:05 marzec miesiac niespodzianek pogodowych, moze byc bardzo pogodnie a za chwile sypnac sniegiem na razie + 4 stonie i slonecznie milego niedielnego odpoczynku. Odpowiedz Link
marucha1 Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 11.03.12, 08:05 Dobrej niedzieli szufludki kochane. Nie musi sie nic spektakularnego wydarzyc by byla dobra. Pomyslcie sami. Wystarczy przeciez jak pies pomerda ogonem, kot przytuli sie i zamruczy. Ktos bliski powie cieple slowo i zapyta: " Jak sie czujesz kochanie?" To tak niewiele, a jednoczesnie daje poczucie dobrego dnia. Nie jest tez bez znaczenia. Takie gesty maja swoj skutek. Istnieja dwa swiaty. Ten, ktory mozemy dotknac, zobaczyc, poczuc naszymi zmyslami. Swiat materialny. I ten, ktorego nie widac, a jednak istnieje. Wszystko co robimy w tym naszym materialnym swiecie, ma swoj skutek w swiecie duchowym. Dlatego jest tak wazne aby czynic dobro. Czasem to trudne. Szczegolnie gdy egoistyczna wola przyjmowania jest wieksza od altruistycznej woli dawania. Jednak przy odrobinie wysilku mozna wypracowac sobie sciezke "pomiedzy". Aby nie bylo za duzo z jednej, ani za duzo z drugiej strony. Tuptajmy sobie tak posrodku. Tak jest najlepiej. Znow sie rozgadalem. Wybaczcie . Milej niedzieli i dobrej wedrowki po srodku sciezki zycia. Odpowiedz Link
kendo Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 11.03.12, 11:13 swiat jest dzis pieknie skapany slncem cieplej nas wiatr dzis juz omiata wiosna/wiosna.... milego odpoczynku zyccze. Odpowiedz Link
kendo Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 18.03.12, 09:36 mgla nas dzis otula.... milego weekendowania Odpowiedz Link
marucha1 Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 18.03.12, 10:18 A mnie nie ma kto otulac....Nawet mgly nie ma . Wszystkim tym, ktorych ma kto lub co otulac, milej niedzieli zycze. A takim jak ja.....nadziei + milej ( mimo wszystko ) niedzieli. Odpowiedz Link
marucha1 Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 25.03.12, 10:57 Dobrego dnia ukochane szufludki. Jak Was nie ma kto otulac to zrobcie jak ja....Otulcie sie dobrymi myslami i nadzieja. Jak swieci sloneczko, spiewaja ptaszki i pokazuja sie pierwsze wiosenne kwiatki to i o nadzieje duzo latwiej. Milej niedzieli smoki. Odpowiedz Link
aniouek1 cmoki smoki na niedzielę :) 01.04.12, 04:11 ...palmową! No i coby nie było,że to żart ) Odpowiedz Link
marucha1 Re: cmoki smoki na niedzielę :) 01.04.12, 07:37 Mam nadzieje, ze to nie jest zart i odcmokuje z wielka radoscia Odpowiedz Link
marucha1 Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 01.04.12, 07:53 Przypomnialem sobie, ze dzis primaaprilis. Mam nadzieje, ze to nie byl zart prymaaprilisowy. Byloby mi wowczas bardzo, bardzo smutno. Odpowiedz Link
kendo Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 01.04.12, 09:28 witam,witam, jakos nic nie wiem, gdzie i kto komu "primaaprillisa zafundowal" zycze milego niedzielnego odpoczynku, moze przy ciescie pachnacym cynamonem. Odpowiedz Link
marucha1 Re: niezła zabawa 08.04.12, 23:10 Przypominaja sie dawne czasy . Fajnie bylo. Odpowiedz Link
marucha1 JEST....nastepna niedziela 15.04.12, 09:15 Milej niedzieli szufludki. Nie martwcie sie, ze za oknem szaro, zimno, smutno i leje. Tak juz jest. Cieszmy sie tym co mamy. Dobrego dnia. Odpowiedz Link
kendo Re: JEST....nastepna niedziela 15.04.12, 10:01 i dokladnie pol kwietnia "ucieklo" niedlugo maj i pelnia kwiecia na drzewach... milego /cieplego odpoczynku zycze. Odpowiedz Link
kendo Re: JEST....nastepna niedziela 22.04.12, 09:31 milego odpoczunku niedzielnego zycze.... Odpowiedz Link
marucha1 Re: JEST....nastepna niedziela 22.04.12, 10:49 Ja tez zycze milej niedzieli. Szkoda, ze znow tak malo ludkow i Kendo pisze tylko kilka slow. Tak jakos chcialbym troche wiecej literek. Ale trudno. Lepiej kilka slow niz nic. Aniouek pokazal sie i znikl byl. Megxx tez na momencik sie pojawila. Oj chyba moje nadzieje na gwarna szufladke byly daremne. Ale nic to....Tuptamy dalej. Milej niedzieli szufludki. Odpowiedz Link
aniouek1 radosnej *N*I*E*D*Z*I*E*L*I* :) 29.04.12, 04:18 ze słoneczkiem także w serduszkach serduszkowo Wam życzę przed świtem Odpowiedz Link
marucha1 Re: radosnej *N*I*E*D*Z*I*E*L*I* :) 29.04.12, 07:23 Dziekuje za sliczne slonko i za sliczne literki. Ja tez zycze Tobie Anioueczku i wszystkim moim szufludkom sloneczka tam gdzie tylko sobie zycza, a napewno w serduszkach, duszy i na niebie. Radosnego "super weekendu". Nie poobiadajcie sie grilowanym mieskiemi wszelakimi kielbaskami. Odpowiedz Link
kendo Re: radosnej *N*I*E*D*Z*I*E*L*I* :) 29.04.12, 10:30 witam i ciesze sie widzac Anioueczka tak,tak....dzis mam grillowanie rodzinne zycze milych chwilek Odpowiedz Link
marucha1 Re: radosnej *N*I*E*D*Z*I*E*L*I* :) 06.05.12, 08:22 Widze, ze Anioueczek juz powital nowego szufludka i sporzadzil Lusi-Janusi odpowiedni kacik, aby sie w szufladce czula tak jak my wszyscy, czyli - cieplutko i dobrze. Zagladaj wiec Lusia jak tylko bedziesz miala odrobinke czasu, lub chec na chwile wytchnienia od tego co nas otacza. To niestety nie zawsze jest "cieplutkie i dobre", w przeciwienstwie do szufladki. Tu zawsze znajdziesz kacik, gdzie bedziesz mogla, zaszyc sie w swoje mysli, marzenia, czasem smuteczki. A mam nadzieje, ze rowniez chwile radosci. Ksiezyca oczywiscie nie widzialem. Geste jak zlo chmury przyslonily azur nieba. Ale moze ktos z szufludkow widzial ten ogromny ksiezyc? Milej niedzieli moje kochane szufludki. Odpowiedz Link
aniouek1 Re: radosnej *N*I*E*D*Z*I*E*L*I* :) 06.05.12, 08:43 Witaj Marucho Niestety...nie widziałam bo ....spałam <stydniś> Ale...już nie śpię i za momencik potuptusiam do ...pracusiowa na dzionek cały. Takie życie - jedni się urlopują, a inni pracusiują Udanej niedzieli serduszkowo Wszystkim życzę i...zmykam... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: radosnej *N*I*E*D*Z*I*E*L*I* :) 06.05.12, 08:45 Witam po raz pierwszy niedzielnie Dziekuje za przyjecie do grona Szufladek, mam nadzieje,ze bede sie w niej czula dobrze, nie lubie sie rozpychac, a mala szufladka jest akurat. Niestety ja tez ksiezyc przespalam, co prawda w inne pogodne dni to go nawet widac i o godz.9 rano juz jest wowczas bialy na tle niebieskiego nieba, ale dzisiaj niebo bylo szaro-bure, ale mam nadzieje, ze jak dozyjemy to bedziemy mieli okazje do ogladania. Tymczasem zycze udanej niedzieli dla wszystkich do napisania...... -Lusia- Odpowiedz Link
kendo Re: radosnej *N*I*E*D*Z*I*E*L*I* :) 06.05.12, 11:16 alesta sie rospisali akurat jak czas mnie dzis pogania miejcie sobie milo ja zmukam bo bulki z maszyny mi ucieka....ale bedzie pachnialo swiezym pieczywem.... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: radosnej *N*I*E*D*Z*I*E*L*I* :) 06.05.12, 19:43 Moja niedziela minela b.milo na wyciecze poza moje miasto. Podgladalam przyrode w towarzystwie swojej siostry. Natura jednak jest twarda, nie wystarczy ja zrozumiec, rzadzi sie swoimi prawami. Tylko najsilniejsie i najsprytniejsi maja szanse przezycia. Trzeba nauczyc sie zyc z nia w zgodzie. Ogladalam konie ktore urodzily si w ubierglym roku, wyrosly przez okres zimy b.znakomicie. Laki zielone maja pod dostatniem pozywienia i dokarmiane sa jeszcze w stajniach. I dowiedzialam sie ze jest gatunek karpia, ktory zjada trawe w stawie, aby nie zamulala dna, i nie ma mocnych by tego karpia zplapac na wedkowa przynete-robaka. Milego wieczoru zycze. -Lusia- Odpowiedz Link
aniouek1 Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 07.05.12, 00:01 ufff...przydeptałam niedzielę poniedziałkową...minutką Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 07.05.12, 10:28 To witam w poniedzialek. -Lusia- Odpowiedz Link
marucha1 Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 13.05.12, 09:33 A ja nic nie przydeptuje, tylko jak trzeba witam niendiele w niedziele. Nareszcie troche sloneczka zawitalo na niebie. Noc byla okropnie zimna. Ale moze sloneczko troche popracuje i ogrzeje moje stare, zmurszale kosci. Zycze Wam szufludki milej, cieplej niedzieli. Usmiechajcie sie do wszystkiego co spotkacie na swojej drodze. Bo nie wolno sie smucic. Milego dnia. Odpowiedz Link
kendo Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 13.05.12, 11:23 i ja sie witam niedzielönie zyczac duzo radosci przy sloncu bo tu swieci cala gebusia i po deszczu cieplej sie zrobilo choc noce zimne. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ja ze słońcem ;-) 13.05.12, 14:15 Witam i Klaniam sie w pas wszystkim SZUFLADKOWICZOM Niestety sloneczko nas oszukuje, chmurzy sie jakby deszczyk mial sie rozpadac. To nie dobrze, bo corka ma przyjsc na obiad z maluszkiem, a on nie lubi byc mokry, za to lubi jak sie go suszy suszarka, to tylko nastawia boczek za boczkiem a pozniej glowke. -Udanej niedzieli zycze dla wszystkich. -Lusia- Odpowiedz Link
marucha1 Re: ja ze słońcem ;-) 20.05.12, 06:33 Witam szufludki w niedziele. Jakos wczoraj nie bylo chetnego na pogaduszki wieczorne. Trudno. Ja tez nie zawsze mam na to czas. Na przyklad dzis nie bede mogl. Od 19 do 22 mam swoje wyklady a potem musze predziutko do lozia bo w poniedzialek wstaje przed 4-ta rano. Zycze wszystkim szufludkom wspanialej niedzieli z maluszkami, coreczkami, synkami, mezami, zonami, kochankami, wnuczkami, prawnuczkami, psiuniami czy kotami (niepotrzebne skreslic ). Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ja ze słońcem ;-) 20.05.12, 09:20 Witam w progach. Chumorystycznie Ci wyszlo Marucha, moze i ja bym miala cos do skreslenia, ale dzisiaj to mi wszystko jedno, dopadl mnie wiosenny wirus i nie mam nastroju na zycie towarzyskie. dobrego zdrowka i milej niedzieli zycze. -Lusia- Odpowiedz Link
kendo Re: ja ze słońcem ;-) 20.05.12, 10:23 sloneczko jest ale mnie jakos nie grzeje.. musi byc ponad 20 stopni cobym byla ogrzana nim milego odpoczynku/zdrowka.... Odpowiedz Link
aniouek1 grzeje, nie grzeje najważniejsze,że jest :-) 20.05.12, 10:48 kendo napisała: > sloneczko jest > ale mnie jakos nie grzeje.. > musi byc ponad 20 stopni cobym byla ogrzana nim > > milego odpoczynku/zdrowka.... Wzajemnie Kendo Odpowiedz Link
marucha1 Re: grzeje, nie grzeje najważniejsze,że jest :-) 20.05.12, 11:34 No wlasnie.....Najwazniejsze, ze JEST! Odpowiedz Link
marucha1 Re: grzeje, nie grzeje najważniejsze,że jest :-) 27.05.12, 23:22 Nikt nie zagladnal w niedziele do szufladki. To chociaz powiem Wam szufladkowe dobranoc. Dobrych snow. Odpowiedz Link
marucha1 :-( 10.06.12, 07:12 Dzien dobry. Chyba wszyscy powyjezdzali na urlopy. Na szufladce znow zbiera sie kurz. Milego dnia i duzo usmiechu. Odpowiedz Link
marucha1 Re: :-( 17.06.12, 11:47 Oj tam,oj tam! Niech sie zbiera. Odkurzy sie przy okazji jakichs swiat. Milej niedzieli. Odpowiedz Link
aniouek1 upss...a co to takiego...wiosenny wirus? 20.05.12, 10:46 lusia_janusia napisała: > Witam w progach. > Chumorystycznie Ci wyszlo Marucha, moze i ja bym miala cos do > skreslenia, ale dzisiaj to mi wszystko jedno, dopadl mnie > wiosenny wirus i nie mam nastroju na zycie towarzyskie. > dobrego zdrowka i milej niedzieli zycze. > -Lusia- Na ten przykład znam grypowy ale....wiosenny? Jaki by nie był jeśli Cię złapał wbrew Twojej woli to mus się z niego wyswobodzić, a kiedy tak to...wszystkie chwyty dozwolone i...szybciutko zdrowiej Miłej niedzieli Lusiu Odpowiedz Link
aniouek1 Re: ja ze słońcem ;-) 20.05.12, 10:41 marucha1 napisał: > Witam szufludki w niedziele. Jakos wczoraj nie bylo chetnego na pogaduszki wieczorne Ech...różnie się splata a bywa,że się ktoś zapląta w rozmaitości i wskazówka po tarczy się kręci, za którą człowiek nadążyć nie może > Trudno. Ja tez nie zawsze mam na to czas. Na przykład dziś nie będę mógł Wiem, wiem,że...i tak się zdarza, a kiedy się zdarza to nie można do NIKOGO żalów mieć > . Od 19 do 22 mam swoje wyklady a potem musze predziutko do lozia bo w poniedziałek > wstaje przed 4-ta rano. O!....zwłaszcza kiedy się uczy i wyspać musi > Zycze wszystkim szufludkom wspanialej niedzieli z maluszkami, coreczkami, synkami, > mezami, zonami, kochankami, wnuczkami, prawnuczkami, psiuniami czy kotami > (niepotrzebne skreslic ). Wzajemności Marucho! Odpowiedz Link
megxx Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 17.06.12, 11:50 oj zakręcił się wątek niedzielny Odpoczywajmy-jak tylko możemy nie pracować, niedziela jest do błogiego odpoczynku od pracy. Od kilku tygodni mam taka możliwość, niedziela bez pracy-cudne uczucie. I tego Wam w słoneczna niedzielę...jeszcze niby wiosenną...życzę. Odpowiedz Link
mala200333 Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 17.06.12, 16:58 Upalnie, upalnie... Wspanialej Niedzieli. Odpowiedz Link
aniouek1 Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 25.06.12, 00:22 ech...niedziela się zmitrężyła i choć poniedziałkowo to ją wyciągnę coby się nie zgubiła; wszak pewnikiem jeszcze się nie jeden raz przyda Odpowiedz Link
marucha1 Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 01.07.12, 07:45 Przyda sie Anioueczku, przyda..... Przydalo by sie tez, aby Aniouek znalazl czasu kapke na szufladke. Bo szufludek przybyl nowy, Babaja.ga zwie sie owy duszek cieply i milutki, wiec z pewnoscia swej przegrodki oczekuje z serca drzeniem. Niech wiec czasu niedobory tak w poranki jak wieczory nie zasmuca nam jagusi. Wszak szufladke swa miec musi. I tym krotkim grafomanstwem, zegnam sie z szanownym panstwem, zyczac slonca na blekicie, ktore Wam rozjasni zycie . Odpowiedz Link
babaja.ga Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 01.07.12, 14:04 Witam pięknie i niedzielnie, uśmiechem radsnym Noc na jodełce spędziła. Niebo gwieździste nade mną było, księzyc piękny, prawie pełnia, świecił jasno, pięknąpogodę wróżąc. Jeszcz troche rymem, niemal częstochowskim ponudzę. Dziś niedziela, czas jest wolny Można więc pomyśleć chwile. Czy coś jeszcze dzisiaj znaczy, Zawołanie miłe? Pierś dla wroga, A serce przyjaciołom, daję. Może nazbyt filozofii, Ale myśleć (o tym), nie przestaje. Miłemu marusze, za dobre słowo dziękuje i jeślim godna o szufladke, prosze ... Baba Jaga z jaskini Raj. Odpowiedz Link
aniouek1 Maleńka...a u mnie...05:40 i co mam powiedzieć? 02.07.12, 05:42 mala200333 napisała: > 4:0 o rany! ...jeszcze się nie zdążyłam położyć, a już pora za poniedziałkowe obowiązki się brać ...ech...nie ma lekko Odpowiedz Link
marucha1 Niedziela.. 08.07.12, 08:36 Deszcz szemrze o szyby....Cisza....Nie slychac ani ptasich treli, ani glosu rozbawionych dzieci biegajcych na polu. Lubie takie poranki. Chcialbym miec zasluge umiejetnosci ubierania mysli w literki. Byc moze potrafilbym wowczas podzielic sie z Wami tym wszystkim co nie miesci sie we mnie. Nie potrafie. A moze to strach? Milego dnia. Deszcz szemrze o szyby....CDN. Odpowiedz Link
mala200333 Re: Niedziela.. 08.07.12, 17:58 Jestem w Calgary. Stampede. Setny juz. Pokazy ogni sztucznych wieczorem. Rozne imprezy... Wspomnienia tego co bylo przed laty mnie nawiedzaja. .. Odpowiedz Link
marucha1 Niedziela.. 15.07.12, 22:11 No i kolejna niedziela szykuje sie do snu. Nowy tydzien rozpoczety. Dzis wlasnie zdalem sobie sprawe, ze do Nowego roku nie tak daleko. Ziemia chyba kreci sie jakby szybciej. Dobrych snow. Spijce szybko....Niedlugo poranek. Odpowiedz Link
aniouek1 Baboja-go mówisz-masz :) 02.07.12, 05:39 Jeśli do SZUFLADY trafiłaś, to pewnikiem nie bezpowodnie, a skoro nie bezpowodnie to obyczajem Szuflandii zafasowałaś od razu dwie skrzyneczki ozdobne i wyposażone w cyfrowe zamki błyskawiczne o numerze "73". Jedna, przeznaczona jest na listy DO Ciebie od innych Szufludków i w tej skrzyneczce Ty nie piszesz ale jeśli chcesz odpowiedzieć konkretnemu Szufludkowi to odnajdujesz Jego skrzyneczkę i tam list do wybranego przez siebie Szufludka zostawiasz. Druga zaś jest wyłącznie zarezerwowana na Twoje słowa dla ...świata albo i...samej siebie jeśli będziesz w potrzebie. W tej też skrzyneczce umieszczasz SŁOWA które chcesz aby trafiły do wszystkich Szufludków albo...bezadresowego Adresata. Jesteś już...Szufludkiem więc...czuj się w SZUFLADZIE jak najlepiej O! i JUŻ! Odpowiedz Link
babaja.ga Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 22.07.12, 23:08 Za chwile niedziela kończy się i mówię już dobranoc, ale przed zaśnięciem proszę zapamiętajcie, że MARZENIE, TO NIEDZIELA MYŚLI. ..... Baba Jaga z jaskini Raj. Odpowiedz Link
marucha1 *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 29.07.12, 07:08 Milej i spokojnej niedzieli Wam zycze. Jakos nie mam nastroju aby wiecej pisac....Tak bywa. Dobrego dnia. Odpowiedz Link
marucha1 Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 26.08.12, 22:06 Piekne zdjecie mala 200333..... Naprawde piekne. Ja tez jestem troche zadumany. Moze nie w tak cudnej scenerii. Wkolo cztery sciany i dwa okna na niebo. Drzwi, ktore sa jakby metafora naszych wyborow. Mozna wyjsc albo wejsc. Babaja.ga mysli juz o jesieni i zastanawia sie nad nastepnym latem. Czy bedzie? Pewnie bedzie. Czy my bedziemy? Byc moze. Czy mamy na to jakis wplyw? Niezbyt wielki. Niech wiec drzwi spelnia swoja powinnosci i wpuszcza nas do srodka. Niech pozwola nam zobaczyc rozgwiezdzone niebo. Zasnijmy, pozwalajac naszym zmeczonym dusza na nocna wedrowke. Niech wroca do nas o swicie i opowiedza piekny sen. Nie zapomnijmy tylko podziekowac, ze znow mamy to, co w czlowieku najwazniejsze...... Dobrych snow Szufludki. Odpowiedz Link
babaja.ga Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 02.09.12, 13:36 Witajcie szufladkowicze mili w niedziele. Chociaż niebo pochmurne nad głowami, to w sercach i duszach miejcie słońce, wówczas wszelakie smutki, żale i tęskonoty odejdą daleko, pamiętajcie też, że zawsze lepiej dawać niż brać. Miłej niedzieli i uśmiechów wiele ..... Baba Jaga z jaskini Raj Odpowiedz Link
babaja.ga Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 16.09.12, 15:24 Witam w niedzielę. Niedziela, Dzień Pana, czas na zadaume i pożegnanie mijającego tygodnia, nie ważne jaki był. Za kilka godzin powitanie nowego tygodnia z nadzieją, że przyniesie coś dobrego z sobą, jakąś dobrą wieść i uśmiechów sporo szczerych. Dobrego popołudnia niedzielnego i wieczoru, też Odpowiedz Link
babaja.ga Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 23.09.12, 15:44 Witam. Kolejny dzień tygodnia, kolejna niedziela września. Dzień słoneczny chociaż chłodny. Marucho zadumałam się nad wczorajszym Twoim listem, wrociły wspomnienia, zapachy domu rodzinnego i smaki trochę zapomniane. Wspomnienia najpiękniejsze, najcieplejszej, coś w rodzaju nostagicznej podróży w przeszlość. Jacy szczęśliwi są ludzie, którzy mają takie wspomnienia smaków, zapachachów, buzującego ognia w piecu i wieczorów spędzonych przy okrąglym stole przykrytym koronkowym obrusem, a nad stolem żarzaca się lampa. Światło skupialo przy sobie ludzi kochających się, mających czas dla siebie i czas na pogwarki serdeczne. Na wspomnienie tych czasów łza się w oku kręci. Tak daleko zostaly za nami. Dzisiaj ludzie nie mają czasu dla siebie na rozmowy serdeczne, w ciągłym pędzie do pracy i gonitwie do świątyn konsumpcji, szukająch rzeczy często zbędnych, nijakich, walką o przetrwanie, nie znają starych dobrych tradycji, albo zapominają o nich, wyrzucają gdzieś na obrzeża życia. Tylko jakieś święto jeszcze czasami skupia nas przy stole pięknie nakryty pod światlem jasno swiecącym. "Gdzie te czasy co minęły. gdzie rodzinny dom". Wracam do rzeczywistości, wracam do niedzieli i zyczę miłego popołudnia niedzielnego z wspomnieniami po których serce cieplejszym się staje. ..... Baba Jaga z jaskini Raj. Odpowiedz Link
marucha1 Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 30.09.12, 10:35 Dzien dobry ludki szufladkowe. Babyja.gi serdecznoscia i biala magia przepelnione. Dzien dobry wszystkim cieplym i otwartym sercom, nawet jak nieobecnoscia swoja troski nam przysparzacie. Wszystkich witam Was sloncem i usmiechem. Radujcie sie promieniami ciepla z nieba i otulajcie sie bliskoscia serdecznego Wam czlowieka. Milego dnia. A dla niektorych....Chag Sukot Sameach! Odpowiedz Link
marucha1 Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 07.10.12, 12:36 Bardzo, bardzo milej niedzieli zycze wszystkim. Tym co zdolaja to przeczytac, jak i tym, ktorzy nigdy nie maja na nic czasu. Niech Wam wszystko sie uda. Odpowiedz Link
babaja.ga Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 14.10.12, 15:19 Witam w słoneczne niedzielne popołudnie Spokojnego popołudnia dla wszystkich i tych którzy tu zagladają i tych którzy są daleko od szufladkowych znajomych. Jedni siądą przy kawie, inni wezmą ksiązkę do ręki, a jeszcze inni wybiorą się na piękny spacer jesienny. Niech wszyscy spędzają swój czas wolny tak, jak lubią, ale niech wszystkim towarzyszy pogoda ducha i optymizm, mimo wszystko. Radosnego popołudnia ..... Baba Jaga z jaskini Raj. Odpowiedz Link
babaja.ga Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 21.10.12, 13:32 Dzisiaj również witam słonecznie i słonecznych niedzielnych spacerów zyczę To już chyba ostania taka słoneczna i ciepła niedziela, dlatego warto wykorzystać ten ciepły i słoneczny czas. Niedziela będzie jednak zmącona smutkiem, bo dotarła wiadomość o śmierci Przemysła Gintrowskiego. Szkoda, już nie napisze żadnej mądrej poezji, nic przy gitarze nie zaśpiewa, ale Jego "MODLITWA" zawsze będzie mi brzmiała w uszach i pozostanie w mojej pamięci i w moim sercu. Kto wierzący, niech zmówi za niego modlitwę, kto nie wierzy, niech pomyśli o nim ciepło i zapalmy świeczkę [*]. ..... Baba Jaga z jaskini Raj. Odpowiedz Link
babaja.ga Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 28.10.12, 00:22 Od kilku minut jest niedziela. Witam w niedzielę i dnia miłego życzę wszystkim i tym którzy tu stale zaglądają i tym którzy tylko przez przypadek w to sympatyczne miejsce zabłąkali się. Zima postraszyła, śnieg zaczyna padać w niektórych miejscach. Czas przeziebień razem z zimą przychodzi, dbajcie o siebie, przeziębień unikajcie i nie chorujcie. Zdrowia życzę i uśmiechów dużo, uśmiechu przez caly dzień ..... Baba Jaga z jaskini Raj. Odpowiedz Link
marucha1 Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 28.10.12, 10:17 Witam zimowo i cieplutko. Fakt....Postraszyla nas pani zima. Ale to jej prawo. Nie ma co sie zloscic tylko ubierac cieple ciuszki i juz. Ja przyznam, ze nie przyepadam za zima. Wole cieplejsze pory roku. Wyboru jednak nie mamy, wiec przyjmijmy to co otrzymujemy ze spokojem i nadzieja, ze zima nie trwa wiecznie. Pozdrawiam i zycze milej niedzieli. Odpowiedz Link
babaja.ga Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 11.11.12, 13:22 Witam wszystkich w nasze Święto Narodowe i życzę by ten dzień był dla wszystkich radosny. Niech w tym dniu wszyscy zapomną i kłotniach i swarach (może raz na zawsze). Cieszmy się pięknym, slonecznym dniem, cieszmy się wolnością, cieszmy się życiem. Życzenia składam z nadzieją, że może ktoś tu zaglądnie i przeczyta, a jeżeli jednak, to moze moje życzenia dotrą gdzieś w przestrzeń i dobre anioły zaniosą je wszystkim. Wszystkiego dobrego ..... Baba Jaga z jaskini Raj Odpowiedz Link
marucha1 Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 25.11.12, 08:53 Witam cieplutko. Zyczenia dotarly. Jak wiemy, nie do wszystkich. Sa niestety tacy, ktorzy kazda okazje wykorzystaja aby pokazac, ze sa "lepszymi Polakami". Nie bardzo rozumiem swoja droga te licytacje lepszy-gorszy. W czym niby jeden jest lepszy a drugi gorszy? Dlaczego patriota jest tylko ten co mysli jak ja, a ten co mysli jak kolega juz patriota nie jest? Co to wogole jest w obecnym czasie patriotyzm? Czy wogole ma sens? Czyz nie lepiej widziec swiat jako calosc i starac sie aby nam wszystkim bylo na tym swiecie dobrze? Bez wzgledu na to czy bywamy w Meczetach, Synagogach czy Kosciolach? Czy nienawisc do innnego czlowieka moze miec uzasadnienie religijne gdy Biblia uczy: "Weahawta lereacha kamocha ani Haszem"? Czyli "Kochaj blizniego swego ja jestem Bog"? Przy czym niewielu zdaje sobie sprawe, ze slowa "Ja jestem Bog", sa tzw. "Boska pieczecia". Znaczy to, ze slowa ta pieczec poprzedzajace sa najwazniejsze. Coz.....Sa tacy, ktorych wiara jest wylacznie instrumentem do zdobycia popularnosci (czytaj wladzy), a co za tym idzie....Pieniedzy. A wiec znow doszlismy w rozwoju ludzkosci do "zlotego cielca". Jak wiadomo poprzednia przygoda z tym zwierzeciem skonczyla sie "otwraciem ust ziemi" i pochlonieciem przez nia jego wyznawcow. Miejmy nadzieje, ze tym razem wystarczy jak ludzie beda otwierac swoje usta i glosno mowic: "Kochaj blizniego swego, Ja jestem Bog". Odpowiedz Link
babaja.ga Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 02.12.12, 17:44 Witam w niedzielny wieczór serdecznie i ciepło. Piszesz o "złotyn cielcu" i nienawiści. Jedno i dtugie bardzo często zyje z sobą w symbiozie. Jedno wyzwala drugie i potęguję, a ludzie zapominają, co mówią Święte Księgi. Mają często usta pełne Boga, ale ich serca pozostają zimnie, niewzruszone i obojętne, a wystarczy pamiętać "kochaj bliźniego wego jak siebie samego", albo "kochaj bliźniego swego, ja jestem Bóg". Tak niewiele trzeba, żeby te proste słowa zapamiętać i zrozumieć. Ten przekaz jest uniwersalny, jest i dla wierzącego i dla niewierzącego w Boga. To jest takie proste, wystarczy pamiętać i zastosować we własnym życiu. Tak jak jest to proste, tak często jest zapomimnane. Dlaczego, czy jesteśmy tacy źli ? Pokaz nienawisci był 11 listopada, a przecież Ci ludzie mówia, krzyczą niemal "ja wierzę w Boga jedynego". Kontynuację tego pokazu, tylko w wykonaniu trochę innych ludzi będziemy mieli 13 grudnia, pod pretekstem tego, że jesteśmy podobno zniewoleni, że bronią demokracji. Przez kogo zniewoleni ? Prawdziwą przyczyną tego dziwnego marszu, jest chęć zdobycia władzy, a po zdobyciu władzy, chęć zemsty, nienawiść. Zemsty za wyimaginowaną zbrodnię. Efektem nienawiści, produktem tej nienawiści jest z pozoru mądry i wykształcony człowiek, P.Brunon K. Szczęscie, ze plany nie zostały zrealizowane, ale czy wśród nas jest tylko jeden taki człowiek, czy gdzieś nie czai się kolejny nienawistnik ? A wystarczy tylko pamiętać, "kochaj bliźniego swego, ja jestem Bóg". Gdyby mieć taką moc, żeby słowo nienawiść wykreślić ze wszystkich slowników świata, wyrzucić z serc ludzkich. Marzenie ? Marzenia podobno czasami się spełniają Dobrego niedzielnego wieczoru, bez smutnych myśli. ..... Baba Jaga z jaskini Raj. Odpowiedz Link
marucha1 Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 02.12.12, 20:03 Baboja.go.....Pieknie piszesz. Ja dzis spotkalem sie osobiscie z nienawiscia ktorej wogole sie nie spodziewalem. Napisalem na portalu "Sadeczanin" pod artykulem o dyspensie od Biskupa z okazji Andrzejek, ze uwazam zla mowe, mowe nienawisci za wiekszy grzech niz zjedzenie w piatek kawalka miesa. No i otworzylem puszke pandory. Nawet podalem im wersety z Pisma Swietego gdzie o tym jest wyraznie mowa. To oberwalo mi sie od oszustow, klamcow itp. Pstanowilem wiec zakonczyc dyskusje. W "Madrosciach Ojcow" 2:6 uczymy sie, ze:"Prostak nie boi sie grzechu a nieuczony nie moze byc pobozny". Nie bede wiec z Nimi dyskutowal, bo nie zadali sobie nawet trudu aby otworzyc Biblie na tych wersetach i je przeczytac. Ale jest mi smutno. Dziekuje, ze sa jeszcze tacy ludzie jak Ty Baboja.go. Dodaje mi to wiary, ze moze nie jest tak zle? Dobrego wieczoru i dobrych snow. Odpowiedz Link
marucha1 Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 09.12.12, 10:26 Za oknem snieg. Wlasnie zaczal padac deszcz, wiec za chwilke bedzie okropna ciaparaja. Trudno....uroki pory roku zwanej zima. Najlepiej zrobic sobie dobra, goraca kawke lub czekolade. Moze byc tez herbata jak ktos lubi. Ubrac cos mieciutkiego i w bujanym fotelu zasiasc z dobra ksiazka. Mam wlasnie taki zamiar. jedyny problem to ten, ze nie mam bujanego fotela. Trudno...Sprobuje go sobie stworzyc w wyobrazni. Milej niedzieli Baboja.go. Milej niedzieli szufladkowe ludki. Odpowiedz Link
babaja.ga Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 09.12.12, 17:41 Dziękuję za miłe życzenia Niedziela minęła cicho i spokojnie. U nas zima, srogi mróz, a deszcz nie ma zamiaru padać. Leży śnieg, nie jest go wiele, ale ma poprószyć, już nocą. Żeby tylko śnieg nie przesadził z tym prószeniem Mam nadziieję, że i Tobie niedziela minęła przyjemnie z ciekawą książką w ręku. Na mnie też czeka książka, ale za czytanie zabiorę się dopiero późnym wieczorem. Mam nową ksiązke, która powinna być ciekawa. Moze znasz, Jarosława Makowskiego "Wariacje Tischnerowskie" ? Wieczór, zatem życzę miłego wieczoru Tobie i tym którzy może zaglądną do Szuflandii, życzę takze spokojnej nocy i pięknych snów ..... Baba Jaga z jaskini Raj Odpowiedz Link
babaja.ga Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 16.12.12, 13:56 Witam w niedzilę, do świąt już zostało niewiele dni. Ludzie wyruszyli do hipermarketow na zakupy, ja zostałam w domu. Już wiele lat temu przestałam z szalenstwem zakupowym, uważając, że to nie ma sensu. Taki owczy pęd, któremu staram się nie ulegać. Święta możma spędzić calkiem inaczej, a żołądek mam taki sam, jak przed świętami. Kolacja w Wigilię przy nakrytym białym obrusem stole , opłatek, kawałek ryby i jakieś drobne upomonki pod choinkę, żeby pokazać swoim bliskim, że kocham i pamiętam, a przy stole rozmowa przy płonących świecach i radość z powodu bliskści sedeczności, i ciepłych uczuć. Radość z powodu bycia z sobą. Dzisiaj rocznica śmierci prezydenta Narutowicza. Zabił Go skrajny prawicowiec, a wczoraj w bardzo wielu miastach odbyły się marsze młodych ONR-owców. Mass media i politycy, prawie nie mówili o tych marszach, bagatelizując je. To straszne, ze tak wielu godzi się na to, aby budziły się stare demony, podobne demony zawładnęły Niemcami w trzydziestych latch ubiegło wieku. Zeby otrzeźwienie nie przyszło, jak juz będzie za późno. Mimo smutnych przemyśleń, niech popołudnie niedzielne minie pogodnie i radośnie, Tobie Marucho i wszystkim, ktorzy tu zaglądając swoich śladów nie zostawiają. Usiądźmy przy pachnącej kawie z kawałkiem smacznej np. szarlotki, a do rąk weźmy dobrą książkę. ..... Baba Jaga z jaskini Raj Odpowiedz Link
marucha1 Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 16.12.12, 20:24 Tak sie ciesze Baboja.go, e Twoja miotla popsula sie na tyle skutecznie, ze nigdzie z szufladki Cie nie wywialo. Ja tez nie ulegam szalenstwu zakupow. Jak juz chyba pisalem, nie lubie tych swiat. Te swieta stracily dla mnie swoj urok, odkad nie mam mozliwosci spedzac je tak jak bym chcial. Wolalbym aby ich nie bylo. Ale z drugiej strony, ciesze sie, ze sa, bo daja radosc innym. Nie jestem przeciez sam na swiecie. Mysle, ze wiekszosc ludzi lubi swieta. Troche dziwie sie temu zakupowemu szalenstwu bo tak jak napisalas, mamy takie same zoladki w swieta i dni powszednie. Po swietach niestety mozna to stwierdzi widzac ogrom popsutego jedzenia wyrzuconego na smietnik. Juz nawet z tego powodu nie kupuje wiecej na swieta. Nie wyrzucam rowniez jedzenia. Czerstwy chlebek mozna odsmazyc na patelni i jest bardzo smaczny. Albo zrobic z niego grzanki do zupy. Piszesz o przebudzonych demonach.....To prawda. Ja doswiadczam tego bardzo czesto. Coz....zobaczymy kiedy przyjdzie otrzezwienie. Moglbym Ci zacytowac mnostwo wrednych, ordynarnych i glupich wpisow na roznych forach. Ale po co? Ty o tym wszystkim wiesz. Czasem staram sie tych ludzi w jakis sposob rozgrzeszyc. gdzie mieli sie nauczyc myslenia? Byly czasy, ze myslalo sie kolektywnie. Byly czasy, ze mozna bylo tylko milczec. Jednak myslenia nie zabraniano. Rowniez nauki. Ten kto chcial, zdobyl odpowiedni poglad na swiat. Ja tez dzis mam dzien czytania. Zycze Ci dobrego tygodnia Baboja.go i......nie naprawiaj swojej latajacej miotly Odpowiedz Link
babaja.ga Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 23.12.12, 17:18 Witam wszystkich i witam Ciebie Marucho Kolejny, ostatni tydzień przed świętami dobiega końca i mam nadzieje, że ten miniony tydzień nie był dla Was zły. Myślę, ze wielu z nas w tym tygodniu przeświątecznym, chociaż przez chwilę poswięciło czas na refleksję, na zastanowienie się nad sobą i pomyśleliśmy o tym czy byliśmy zawsze dobrzy, czy nie mamy sobie nic do zarzucenia, czy nikt nie cierpiał z naszego powodu ? Jeżeli rachunek wypadł dla nas na plus, to dobrze, jeżeli na minus, to musimy nad sobą zastanowić się ? Robiąc ten swoisty "rachunek sumienie", pamiętajmy teraz i zawsze o tym, że na tym świecie nie jesteśmy sami. Marucho odlatuję na chwile na swojej miotle, pojawię się dopiero po świętach i jeszcze raz wszystkiego dobrego Tobie i wszystkim, którzy do szufladki zaglądną. ..... Baba Jaga w jaskini Raj PS. Moja mama zawsze na Wigilię przygotowywała karpia po zydowsku, był pyszny, wierzę, ze i Twój jest tak samo pyszny Odpowiedz Link
babaja.ga Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 30.12.12, 16:07 Ostatnia niedziela 2012r. Jedni szykują stroje na bale, inni przygotowują się duchowo na przyjęcie Nowego Roku, a ja za Katheriną Elizabeth Goethe podaję przepis na cały rok. Bierzemy 12 miesięcy oczyszczamy je dokładnie z aresji, małostkowości, chciwości i lęku. Po czym dzielimy kazdy miesiąc na 30 lub 31 części, tak aby zapasu starczyło dokładnie na cały rok. Każdy dzień przyrządzamy osobno z jednego kawałka pracy i dwóch kawałków pogody ducha i humoru. Do tego dokladamy trzy duże łyżki nagromadzonego optymizmu, łyżkę tolrancji, ziarenko ironii i odrobinę taktu. Nstępnie całą masę polwamy dużą ilością miłości. Gotową potrawę przyozdabiamy lukrem uprzejości. podajemy codziennie z radością z filiżanką dobrej, orzeźwiającej herbaty. Wystarczy przepis zapamiętać i stosować, a rok cały będzie mily i szczęśliwy, mam taką nadzieję. ..... Baba Jaga z jaskini Raj Odpowiedz Link
marucha1 Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 30.12.12, 19:01 Dziekuje Baboja.go. Bardzo fajny przepis.Bede sie staral go urzywac jak najczesciej. Niech wszystkie Szufludki przepis Babyja.gi stosuja to bedzie dobrze. Tak mysle. Miotle powies juz na kolku i zostan sie w Szufladce, bo Ty Babaja.ga szufladkowa juz jestes. Bardzo byloby mi, a i pewnie innym Szufludkom przykro, gdybys odleciala od nas. Dobrego roku Baboja.go. Cos tak czuje, ze bedzie dla Ciebie bardzo dobrym rokiem Odpowiedz Link
babaja.ga Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 30.12.12, 20:29 Dziękuję i oby Twoje przeczucia ziściły się Zostaję, ale ze swoją miotłą nie rozstanę się. Duchem trochę niespokojnym jestem i stale czegoś nowego szukam. Zyczeń na Nowy Rok nie skladam jeszcze. Życzenia złożę, jak przyjdzie na to czas. Teraz dobrej nocy dla szufladkowiczów. Odpowiedz Link
marucha1 Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 06.01.13, 08:40 Baboja.go, ja tez mam marzenia. Z moimi jest niestety tak, ze z zasady sie nie spelniaja. Moze dlatego, ze najczesciej te moje marzenia dotycza spraw, na ktore w zaden sposob nie mam wplywu. Jesli postawie sobie jakis cel, to moge wplynac na jego realizacje. Stawianie sobie celow nierealnych mija sie z sensem. Z marzeniami ( moimi) jest troche inaczej. W marzeniach pozwalam sobie na okreslanie rzeczywistosci w jakiej chcialbym zyc, bez wzgledu na to, czy mam na to wplyw. Dlatego niewiele z nich ma szanse realizacji. Na przyklad, marze o tym aby w naszej szufladce bylo tak jak kiedys. Jak widac, jest jak jest . Czasem z okazji swiat pojawia sie paru szufludkow. Nawet Aniouek potrafi znalezc czas. I to w zasadzie wszystko. Jestesmy tu dwa samotne Katajewy. Oczywiscie mile bardzo jest mi Twoje towarzystwo. Jednak byloby fajnie czasem porozmawiac z wieksza grupa dobrych ludzi. Bo inni tu raczej nie zagladaja. Tak wiec, marzenia sa mi rowniez potrzebne i miewam marzenia. Nie traktuje ich jednak jak cos, co jestem w stanie osiagnac. Ktos kiedys powiedzial, nie wiem kto, ze "marzenia nie sa po to aby sie spelnialy. Marzenia sa po to aby byly". Chyba tak wlasnie jest. Przynajmniej u mnie. Milej niedzieli. Odpowiedz Link
marucha1 Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 13.01.13, 14:45 Masz racje Baboja.go.....Soboty sa Twoje . Nie unikam celowo pokazania sie w sobote. Tak jakos jest. Wczoraj akurat mialem wizyte kolegi. Wizyta troche sie przeciagnela i juz bylem spiacy . Ale w nastepna postaram sie nie zawiesc . Jeszcze ten miesiac bedzie taki troche trudny. Nastepny powinien byc lepszy. Juz nawet przez to, ze coraz blizej do wiosny. Ja jestem marcowy, wiec lubie wiosne. Zime to tylko wtedy,gdy moge byc w Saczu. Tam kazda pora roku jest cudowna. Milej niedzieli Baboja.go. Milej niedzieli szufludkowie. Odpowiedz Link
babaja.ga Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 20.01.13, 19:17 Kolejna niedziela Nowego Roku dobiega końca, kolejny szary dzień bez słońca, ale za to jesteśmy o jeden bliżej wiosny. Dzien byl trochę leniwy. Marucha zapewne powie, że marnowałam czas ale takie dni są także potrzebne. Przecież nie przesiedziałam dnia, gapiąc się bezmyślnie w telewizor. Trochę spacerowałam, trochę czytałam i krzątałam się po swojej jaskini, ale wszystko było robione na zwolnionych obrotach. Marucho piszesz, ze chciałyś zrobić zdęcie mgły. Takie zdjęcia są wspaniałe i wyglądają jak zdjęcia z nierzeczywistego świata. Kilka dni temu na Gazecie.pl były takie zdjęcia, zdjęcia niesamowite. Żeby zrobić takie zdjęcie trzeba mieć trochę szczęścia. Udało mi się zrobić takie zdjecie. Jest to zdjęcie jesiennych drzew, już bez lści. Drzewa wyglądają tak jekby były przesłonięte przezroczystą kurtuną, ale myslę że Tobie chodzi o zdjęcie mgły z której wyłaniają się jakieś dziwne kształty, budowle lub szczyty gór. Życze Tobie żebyś zrobił kiedyś takie zdjęcie, zdjęcia takie są przepiękne. Ja bardzo lubie to swoje zdjęcie zamglonych drzew. Powiem nieskromnie, że uważam to zdjęcie, za jedno z lepszych, które udało mi się zrobić. Miłego końca dnia życzę Tobie i jak zawsze wszystkim ..... Baba Jaga z askini Raj Odpowiedz Link
babaja.ga Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 27.01.13, 18:19 Niedziela dzień odpoczynku i wzajemnych odwiedzin i moja jaskinia zaludniła się na kilka godzin. Zrobilo się ludno i gwarno, ale teraz już jest cisza i spokój. Lubię odwiedziny bliskich mi ludzie, ale tez lubię spokój i ciszę swojej jaskini. Lubię chwile spokojne w których mogę zająć się tym, co mnie interesuje. Marucho także pomyślałam, zeby ten tekst przeczytać na ćwiczeniach, ale muszę jeszcze wiele razy przecztać ten fragment ksiazki, żeby dobrze wczytać się w tekst. Muszę na cwiczeniach zrobić to tak, by słuchaczy zainteresować i przykuć uwagę sluchaczy. Nie mogę złą intrpretacją zepsuć tekstu. Marucho cieszę się, ze wracasz do zdrowia. Napisz proszę, co powiedział lekarz w trakcie wizyty kontrolnej? Mam nadzieję, ze nie uznasz mnie za osobę nazbyt wścipską z powodu zadawanie tak szczegółowych pytań, odnośnie Twojego zdrowia. Dzisiaj nad jaskinią zaświeciło słońce i schyłek dnia zaraz zrobił się przyjemniejszy, bo przez tyle dni slońce chwalo się przed nami. Widzę słonce i natychmiast zycie nabiera nowych barw, chce się żyć i optymistyczne myśli przychodzą do głowy. Wiosna idzie Jeszcze tylko przeżyć luty. Marucho Tobie i wszystkim odwiedzajacym szufladkę, życzę spokojnego wieczoru, a zagrypionym szybkiego powrotu do zdrowia ...... Baba Jaga z jaskini Raj Odpowiedz Link
marucha1 Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 03.02.13, 08:08 No i prosze....Jeszcze oberwalo mi sie od aniouka . To prawda....Posprzatal aniouek przeslicznie. Lecz w zwyklej, szarej codziennosci nasza szufladka przypomina mi o tworczosci Gogola a szczegolnie "martwe dusze". Tak na codzien to bywa tu Babaja.ga i ja. Nie ma sie wiec co dziwic, ze czasem odwiedzaja mnie nie najlepsze mysli. Coz to zmieni, ze raz na jakis czas poodkurzamy stare posty, do ktorych pies z kulawa noga juz od lat nie zaglada? Zycie to co innego niz mniej lub bardziej regularna reanimacja. Dziekuje Ci aniouku za ratowanie szufladki. Bardziej jednak cieszylbym sie z Twojej tu czestrzej obecnosci. Dobrej niedzieli zycze. Odpowiedz Link
babaja.ga Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 03.02.13, 15:05 Marucho, melduję się po krotkiej nieobecności, ale grypa mnie zmogła. Gorączkę miałam przez dwa dni taką, że jak próbowałam pisać, to klawiatura spod palców mi uciekała, literki tańczyły, a oczy mgłą przeslonięte miałam. Dzisiaj już mam tylko stan podgorączkowy, a więc luksus. Marucho wczoraj, miałeś zły dzień, jakiś depresyjny, a dzisiej jesteś chyba trochę poirytowany. Wiem, za dawnymi szufladkowymi przyjaciółmi tęsknisz, ale tak przcież bywa, że przyjaciele odchodzą. Szkoda tylko, jak przyjaciek znika bez słowa, ale i tak tez bywa. Robi się smutno, przykro i wówczas można zadać pytanie, czy ten kto wydawał się być przyjacielem, był nim w istocie? Życzę żeby Twoi i Aniouka przyjaciele wrócili do szufladki i pozostali z Wami na długo, a może nawet tak długo, jak długo Szuflada Listopisów będzie istniała. Dobrej niedzieli dla Aniouka i dla Ciebie Marucho ..... Baba Jaga z jaskini Raj. Odpowiedz Link
aniouek1 cmoki-smoki ...Jago za każde dobre słowo oddzielni 03.02.13, 17:27 i cała chmara cmoków-smoków za wszystkie razem.i.........oby się stało jak mówisz. Odpowiedz Link
marucha1 Re: cmoki-smoki ...Jago za każde dobre słowo oddz 03.02.13, 18:44 Dziekuje....Mlody jestem, kiedys zrozumiem byc moze co jest w zyciu najwazniejsze. Przyjaciol Baboja.go nie stracilem. Nawet gdy milcza to moje serce uzycza Im glosu. Milego wieczorku szufludki Odpowiedz Link
marucha1 Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 17.02.13, 20:02 Nie wyruszylem Baboja.go w swiat. Mozesz byc pewna, ze o tym bym powiadomil. Mialem niestety paskudny czas pracy w poprzednim tygodniu. Przyznaje tez, ze nie wyzdrowialem do konca. Nie chce jednak nadal byc na zwolnieniu. Musze pracowac bo brak takiego stalego zajecia nie jest dobry dla podatnej na depresje duszy . Oczywiscie, ze mam rowniez w mieszkaniu co robic. Jednak to jest cos zupelnie innego gdy musisz, a zupelnie co innego gdy mozesz. Ja musze "musiec". Tak juz mam. Ten tydzien pracuje po poludniu wiec bede odwiedzal szufladke i Ciebie Baboja,go. Milego wieczorku zycze. ) Odpowiedz Link
babaja.ga Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 17.02.13, 21:17 Miło, ze nie wyjechałeś i także miło, że powiadomisz jak będziesz wyruszał w świat, ale przykro mi, że jeszcze nie jesteś całkiem zdrowy. Życzę Tobie żebyś szybko powrócił do zdrowia Tak między "muszę, a "mogę" jest ogromna różnica. Zawsze jednak lepiej mieć świadomość, że mogę coś zrobić, jeżeli tylko zechcę. Muszę - przymus, to jest coś czego nie bardzo lubimy, a jednak, to robimy. Czasem taki przymus jest nam potrzebny. Przed depresją broń się wszelkimi mozliwymi sposobami, tym bardziej, że pogoda jest ciągle szara, depresyjna, ale wiosna jest tuż, tuż. U mnie za oknem już kolejny dzień jakiś ptak śpiewa. Ten ptasi śpiew jest taki radosny. Marucho, wczoraj uslyszałam zdanie, które mnie poruszyło i dlatego chcę się tym zdaniem podzielić. "Sumienie ludzkie tak długo działa, jak długo drży" a ja od siebie dodam, że warto dbać o drżenie naszych sumień. I ja życzę miłego wieczoru i dobrego wypoczynku po pracy ..... Baba Jaga z jaskini Raj Odpowiedz Link
marucha1 Re: *N*I*E*D*Z*I*E*L*E* :) 03.03.13, 11:58 Cieszę się Baboja.go, że się odezwałaś . Oczywiście, że zauważyłem życzenia dla szufladki. Miało jednak być spotkanie urodzinowe wieczorkiem. No i nikogo nie było. A myślałem, żę wszyscy się nie pomieścimy . Wracaj do zdrowia Baboja.go. Zdrowie najważniejsze. Zawsze lepiej być bogatym i zdrowym niż chorym i biednym . Miłej niedzieli. Odpowiedz Link
aniouek1 a ja....nie tracę nadziei, że...KTOŚ poróci... 03.02.13, 17:23 może też być i tak,że....zaglądają do SZUFLADY duszki tylko...niemotki są takie i...ani szszszszszeptu nie zostawiają, ani...choćby wielokropka, który byłby śladem zaglądania... Ot...tak mi się myśli i....nie odbieraj mi tego O! i JUŻ! Odpowiedz Link
babaja.ga Re: a ja....nie tracę nadziei, że...KTOŚ poróci.. 10.02.13, 23:20 Godzina taka, że już tylko dobrej nocy można życzyć. Dobranoc Odpowiedz Link
babaja.ga Re: a ja....nie tracę nadziei, że...KTOŚ poróci.. 03.03.13, 22:47 Dziękuję za dobre zyczenia Marucho Diobrej nocy życzę i snów, które będą pełne słońca ..... Baba Jaga z jaskini Raj Odpowiedz Link
babaja.ga Re: a ja....nie tracę nadziei, że...KTOŚ poróci.. 10.03.13, 22:10 Niedziela szara, podobna do soboty. Brak słońca męczy i powoduje nastrój dość paskudny. Czekam, czekamy na słońce życiodajne, czekamy na burze wiosenną, a po burzy na tęczę kolorową, która kładzie się na błęktynym niebie. Siedziałam z rana popijając kawę i spoglądałam na kasztana, który stoi za moim oknem. Patrzałam na drzewo i szukałam malutkich pączków na drzewie, zapowiadająch przebudzenie drzewa. Jeszcze kilka dni i kasztan ożyje. Pączki kazdego dnia będą większe i większe aż w noc popękają i zobaczę małe zielone liski, które najpierw będą cieszły "nieśmiałą" zielenią. Z kazdm dniem zielen będzie stawała się zieleńsza, a póżniej gałęzie staną się ciężkie, obsypane białymi kwiatami. Kwiaty będą wolniutko zmieniać kolor, brązowieć aż gałęzie drzewa będą pełne zielonych kolczastych kuleczek i to juz będzie znak, ze wiosna w pełni, będzie wolno zmieniała się w lato. Biel kwiatów kasztanowca przypomni nam czasy młodości, czas w którym szykowaliśmy się do najwazniejszego egzaminu w życiu. Piękne czasy, piękne wspomnienia i tęsknota za młodością, która została za nami. Wspomnienia, marzenia, a noc zimna i wietrzna, mimo wszysto dająca nadzieję, że wiosna prawdziwa już blisko. Dobranoc Marucho, dobranoc przyjaciele jeszcze niepoznani ..... Baba Jaga z jaskini Raj Odpowiedz Link
babaja.ga NIEDZIELA 17.03.13, 18:58 Niedziela dość leniwa, ale ze swojej jaskini wyszłam, chciałam trochę zdjęć porobić. Niewiele z tego wyszło, bo dokuczliwe wietrzysko do cieplej jaskini mnie przegnało. Nic ciekawego się nie działo. Trochę czytania, trochę sluchania muzyki i juz koniec dnia bliski. Może u Maruchy coś ciekawego się wydarzyło i napisze nam o tym ? Marucho pozdrawiam sedecznie w niedzielny wieczór, Ciebie i tych którzy tu zaglądną chociaż na chwile ..... Baba Jaga z jaskini Rajs Odpowiedz Link
marucha1 Re: NIEDZIELA 31.03.13, 20:45 Pierwszy dzień świąt mija. Nikt nie zaglądnął. Pewnie wszyscy świętują. Szkoda, że pogoda tym razem się nie spisała. Mogło być cieplutko i słonecznie. No ale nie jest. Cieszmy się tym co mamy. Radosnej reszty Świąt Wam życzę. Jutro zaglądnę aby Was troszkę pokropić na szczęście Odpowiedz Link
marucha1 Re: NIEDZIELA 07.04.13, 21:05 Tydzień minął. Nikogo nie było. Trudno. Przywykłem jakoś do samotności. Można się naprawdę przyzwyczaić. Gdyby ktoś się jednak pokazał, to zostawiam moje "dobranoc". Słodkich snów. Odpowiedz Link
marucha1 Re: NIEDZIELA 14.04.13, 11:43 Ano nie było nikogo już dwa tygodnie. Smutne to . Zaczynam poważnie martwić sie o Babęja.gę. Zawsze była choć na słówko. Mędrcy mówią: " Nie otwieraj ust szatanowi". Co znaczy mniej więcej tyle, co zakaz czarnowidztwa. Trzeba myśleć pozytywnie. Myślę więc, że nasza Babaja.ga poleciała gdzieś na swojej miotle gdzie nie ma dostępu do komputera i internetu. Ale Baboja.go.....Jak tylko będzie ten dostęp to daj znać, że jesteś. Inne szufludki już mnie przyzwyczaiły do swojej nieobecności. A może po prostu muszę przyzwyczajać się do tego, że szufladka stała się teatrem jednego aktora? Miłej niedzieli. Odpowiedz Link
marucha1 Re: NIEDZIELA 21.04.13, 10:43 Minął kolejny tydzień. Kilka dni opuściłem. To i tak nie ma większego znaczenia bo nikt już do szufladki nie zagląda. Martwię się babąja.gą. Była prawie każdego dnia odkąd pojawiła się w szufladce. Wiec Jej milczenie jest inne niż tych szufludków którzy nie chcą tu zaglądać. Mam nadzieję, że wszystko jest w porządku. Może odezwie się w tym tygodniu? Oby. Miłej niedzieli. Odpowiedz Link
marucha1 Re: NIEDZIELA 28.04.13, 09:40 Sobota też przeszła niezauważona. Wygląda na to, że naprawdę zostałem ostatnim z użytkowników szufladki. Przyjdzie mi zgasić światło. Niech się jeszcze trochę poświeci. Może jak morska latarnia przyciągnie zbłąkanych w oceanach codzienności żeglarzy? Miłej niedzieli. Odpowiedz Link
marucha1 Re: NIEDZIELA 05.05.13, 11:34 Jakaś dziwna ta niedziela. Zwykle ludzie cieszą się z niedzieli. A ja mam dziś dołek . Pogoda śliczna. Słonko, nie za gorąco. A ja mam dołek. Wiem - Nikt nie jest 7 razy w tygodniu śliczny i mądry. Czasem ma się gorszy dzień. Mój wypadł akurat dziś. Tak bywa. Niech Wasz będzie piękny i radosny. Miłej niedzieli . Odpowiedz Link
marucha1 Re: NIEDZIELA 12.05.13, 10:29 Nie pisałem dokładnie tydzień. Myślałem, że ktoś się jednak pojawi. Nikogo nie było. Nie było kilka minut czasu aby podzielić się swoimi smutkami, radościami czy kłopotami. To smutne. Jak naprawić ten świat, gdy ludzie ze sobą nie rozmawiają? Nie rozmawiają już nie tylko w "realu". Nie rozmawiają nawet w tak dobrym i ciepłym miejscu jak szufladka. Martwię się bardzo o szufladkową Babęja.gę. Tak długo już milczy. Bardzo mnie to martwi. Odpowiedz Link
marucha1 Re: NIEDZIELA 20.05.13, 09:12 Uciekła mi niedziela. Witam ją w poniedziałek. Jakoś tak zupełnie zapomniałem cosik napisać. Nie szkodzi. I tak nie mam komu . Odpowiedz Link
marucha1 Re: NIEDZIELA 26.05.13, 06:48 No właśnie . Nie mam do kogo pisać. Zostawiam to na jakiś czas. Może ktoś się odezwie? Do zobaczenia . Odpowiedz Link
marucha1 Re: NIEDZIELA 16.02.14, 15:32 Witam szufladkowiczów w niedzielę . Niech Wam słoneczko świeci i humorki dopisują. Nie martwcie się, że jutro poniedziałek. To i tak już bliżej do następnego weekendu niż dziś . Miłego popołudnia i wieczorku . Odpowiedz Link
babaja.ga Re: NIEDZIELA 16.02.14, 22:49 Pięknych snów Znikam znowu na kilka dnia, ale dobrego, spokojnego tygodnia życze Dobranoc ..... Baba Jaga z jaskini Raj Odpowiedz Link
marucha1 Re: NIEDZIELA 23.02.14, 11:00 Dzień dobry. No cóż.....Szufladka przegrała konkurencję z facebookiem . Nikt wczoraj się nie zjawił na urodzinach szufladki . Trudno....Posprzątam po jednoosobowej imprezie i pójdę sobie poczytać. Myślę, że zrezygnuj e całkowicie z FB......Zabrał mi coś bardzo ważnego. Miłego dnia szufludki . Odpowiedz Link
babaja.ga Re: NIEDZIELA 23.02.14, 22:23 Witaj Marucho w niedzielny, piękny wieczór. Witam tylko Ciebie, bo jaki ma sens witanie wielu, jak tutaj nikt poza nami nie zagląda. Jeżeli chodzi o FB, to bylam na nim króciutko. Dziwi mnie, ze FB jest taki popularny, bo wg mnie jest to miejsce infantylne i jak dla mnie nie ciekawe. Niedziela była ciekawa, ponieważ wybrałam się do teatru na ''Lot nad kukułczym gniazdem''. Świetnie zagrana sztuka, aktor który grał główną rolę - doskonały i tutaj muszę się pochwalić, że znam osobiście, dość dobrze tego aktora. Kiedyś chodziłam na zajęcia teatralne, które prowadził ten aktor. Ważny jest wniosek jaki można wyciągnąć z tej sztuki, a minowicie, pojęcie choroby psychocznej, jest względne, ale manipulacja innym czlowiekiem porafi być bezwzględna, a tego który nie poddaje się manipulacji, można po prostu zniszczyć. Tyle mądrosci na dzisiaj. Miłego wieczoru i pogodnych snów, tak pogodnych jak pogodne jest dzisiaj niebo nad naszymi glowami. Dobranoc Odpowiedz Link
marucha1 Re: NIEDZIELA 02.03.14, 07:41 Dzień dobry . Życzę dobrej, słonecznej niedzieli. Wiem, że sytuacja jest trochę mało ciekawa, ale cóż.....My mali ludzie nic nie możemy oprócz czytania najnowszych wiadomości. Tak już ten świat jest urządzony, że decyzje wydają jednostki, które nie muszą ponosić tych decyzji konsekwencji. Łatwo takiemu durniowi wydać rozkaz na użycie wojska, bo sam nie weźmie w łapy karabinu i nie ruszy na wojnę z okrzykiem "uraaaaaaa!!!". Niestety. Ale miejmy nadzieję, że jednak zwycięży zdrowy rozsądek. W wojnie nie ma zwycięzców. Są tylko ci, którzy mają mniej zabitych i rannych. Odpowiedz Link
babaja.ga Re: NIEDZIELA 02.03.14, 21:02 Dalej smutek, niepokój, lęk, niepewność jutra. Jeden czlowiek uczynił to, że świat zawirował. Tydzień dobiega końca. Co przyniesie nowy tydzień? ..... Baba Jaga z jaskini Raj Odpowiedz Link
marucha1 Re: NIEDZIELA 09.03.14, 11:58 Dzień dobry . Śliczna pogoda. Dziś ma być tutaj (Essen) 22 stopnie ciepła. Myślę, że za dwa, trzy dni dotrze ciepełko do Was. Dobrego dnia wszystkim . Odpowiedz Link
babaja.ga Re: NIEDZIELA 09.03.14, 22:33 Dobry wieczór U nas już jest piękna pogoda, dzien był waspaniały, niebo bez chmurki, jutro ma być jeszcze cieplej, Wisna wróciła chyba już na dobre. Nie pisałam wcześniej o tym, ale w piątek była na nabożeństwie ekumenicznym, chociaż nie należe do osób zbyt gorliwie wierzących, poszłam na to nabożenstwo, trochę z ciekawości i warto było ze względów poznawczych, ale także z tego powodu, że mogłam posluchać dobrej muzyki i przepięknego śpiewu. To przeżycie duchowe zostanie mi w pamięci, ale najbardziej zdziwiło mnie to, że w języku hebrajskim studnia i widzeć, jest określane jedym slowem i po zastanowieniu się doszłam do wniosku, że w tym jest głęboka mądrość. Widzeć i studnia. Widzieć w studni, zajrzeć w coś głęboko i zobaczyć a także zrozumieć dogłębnie, przemyśleć coś patrząc ze wszystkich możliwych stron patrząc na całość, to wszystko zahacza o filozofię, a wlaściwie jest już filozofią. Takie skojarzenia można jeszcze pociągnąć dalej. Co Ty o tym myślisz i czy uważasz, że moje jeszcze dość powierzchowne przemyślenia są słuszne ? Nie wiedziałam, że piszesz z tak odległego miejsca. Sama nie wiem dlaczego, ale wydawało mi się, że mieszkasz, gdzieś w okolicach Suwałk. Dobrej nocy ..... Baba Jaga z jaskini Raj Odpowiedz Link
babaja.ga Re: NIEDZIELA 16.03.14, 18:21 Dobry wieczór Niedziela pochmurna, deszczowa i bardzo wieje wiatr i w dodatku dzisiaj jest pelnia księżyca. Nie lubię takiego silnego wietrzyska, zawsze źle się czuję w czasie takich wichur, wietrzystko powoduje u mnie jakiś rodzaj niepokoju, a pełnia nie pozwala spać. Aby do środy, w środe ma się poprawić pogoda, wiatr ma być spokojnieszy, jakoś wytrzymam do tego czasu. Tymczasem życzę, by wieczór niedzielny był przyjemny i spokojny. Dobrej nocy dla tych, którym pełnia nie przeszkadza w śnie. ..... Baba Jaga z jaskini Raj. Odpowiedz Link
marucha1 Re: NIEDZIELA 16.03.14, 18:38 Dzien dobry Baboja.go Ja nie zapomnialem o niedzieli tylko świętowalem Purim w mojej jesziwie i troche winka popiłem więc placzą mi się literki. Proszę o wybaczenie. Jutro będę już grzeczny i poukladany jak brukowa kostka na krakowskim przedmieściu Milego wieczorku Odpowiedz Link
marucha1 Re: NIEDZIELA 23.03.14, 11:36 Dzień dobry Oj Marucha, Marucha!!!! ładnie tak upijać się winem w niedzielę? No dobra....W Purim trzeba Ale dziś nie ma żadnego święta. Czyli tak zwana "niedziela zwykła". Określenie krzywdzące dla niedzieli moim skromnym zdaniem. Nie ma "zwykłych" dni. Każdy dzień jest czymś co zdarza się po raz pierwszy i jedyny. Nie będzie już nigdy niedzieli 23 marca 2014 roku! Jak więc można nazwać taką jedyną niedzielę "niedzielą zwykłą". To cudowny dzień!! Niech dla Was wszystkich będzie jedyny i niepowtarzalny. A więc taki jakim w istocie jest. Miłego jedynego takiego dnia Odpowiedz Link
babaja.ga Re: NIEDZIELA 23.03.14, 22:22 Nie przesadzaj, nie upileś się, literki wskoczyły w swoje miejsca tak, jak należy Niedziela minęła spokojnie, zbyt spokojnie. Miałam piękne plany, wiosna rozkwita. Wybierałam się z aparatem fotografocznym w ręku, żeby tropić wiosnę, ale jak zaczęło lać w poludnie, tak nie może przestać i z planów nic nie wyszło. Szkoda, bo wiosną swiat zmienia się w tak szybko, każdego dnia jest więcej barw na świecie, więcej zieleni i jest coraz piękniej. Może jutro będzie dzień bez deszczu i powędruję sobie trochę, oczywiście aparat fotograficzny będzie ze mną. Miłego wieczoru i forsycjowych snów ..... Baba Jaga z jaskini Raj Odpowiedz Link
marucha1 Re: NIEDZIELA 30.03.14, 13:36 Piękna niedziela. Jak lato. A ja nie czuję się najlepiej . Tak bywa. Miłej, słonecznej niedzieli.Pięknych, długich spacerów . Odpowiedz Link
babaja.ga Re: NIEDZIELA 30.03.14, 20:27 Mamy przesilenie wiosenne, które sprawia, że mamy złe samopoczucie. Marucho przykro, że nawet w tak piękny dzień źle się czujesz. Poprawy nastroju, poprawy złego samopoczucia i uśmiechu trochę w wiosenne dni, życzę Marucho. Za oknami zielenieją drzewa, niektóre już kwitnąć zaczynają, a z ziemi żonkile powychodziły i są takie piękne, słoneczne, ptaki szaleją i gniazda wiją, ulice stają się kolorowe, bo ludzie zrzucili z siebie szare i bure ubranie ziomowe, zakładają już wiosenne kolorowe ubrania, niedługo na ulicach będą kawiarenki letnie, w których będzie można przysiąść, odpocząć, pogapić się na przechodniów. Zaczyna rodzić się nowe życie, nowa nadzieja na coś lepszego. Usmiechajmy się tak sobie, bez powodu, uśmiechajmy się do siebie, uśmiechajmy się do znajomego i nieznajomego spotkanego na ulicy. Niech tej wiosny, mimo wszystko, uśmiech będze królem ..... Baba Jaga z jaskini Raj Odpowiedz Link
marucha1 Re: NIEDZIELA 06.04.14, 07:05 Dzień dobry Babaja.ga uświadomiła mi, że przegapiłem sobotę . Nic to....tak bywa. Dobrze, że nie jestem w szufladzie sam, bo byłaby "dziura" . Bardzo mnie to cieszy Baboja.go, że lubisz bluesa. To mój ukochany gatunek muzyki. Jakoś tak blues gra mi w duszy . Cieszę się razem z Tobą, że wkrótce będziesz miała odnowioną swoją "jaskinie". Ja mam to jeszcze przed sobą . Przyznaję.....nie jest to praca, którą wykonuję chętnie. Ale już trzeba. Zbyt długo odkładałem na potem. Potem właśnie nadeszło i pewnie zabiorę się za to zaraz po świętach. Przed już z pewnością nie dam rady. Miłej niedzieli przy kawce i bluesie . Odpowiedz Link
babaja.ga Re: NIEDZIELA 06.04.14, 22:03 Dobry wieczór Marucho, co się odwlecze to nie uciecze, odświeżysz swój dom, a, że to będzie po świętach, nie ma chyba większego znaczenia. Mnie jeszcze czeka ze dwa dni cięzkiej pracy, później odrobina odpoczynku,a w wielkim tygodniu przyjeżdża z zagranicy brat z żonę, ale na święta nie zostają. Na święta ja jadę pod Kraków i już cieszę się, bo w końcu będę mogła trochę odpocząć. Tak więc najbizsze dwa tygodnie mam zaplanowane. Cieszy mnie, że lubimy podobne klimaty muzyczne. Lubię także jazz tradycyjny, taki jaki grał i śpiewał Louis Armstrong. Spokojnej nocy. Doranoc Odpowiedz Link
marucha1 Re: NIEDZIELA 13.04.14, 09:08 Dzień dobry Baboja.go....Nie smuć się. MOże jeszcze zamieszka z Tobą jakieś miłe zwierzątko? Przyznam, że nie bardzo chciałem togo kotka w mieszkaniu. Ale gdyby go nagle zabrakło, z czym trzeba sie również liczyć. To było by mi go brak. Człowiek przyzwyczaja się do towarzyszy życia. Bez względu na ilość posiadanych przez nich nóg. Milutkiej niedzieli Odpowiedz Link
babaja.ga Re: NIEDZIELA 13.04.14, 22:20 Dobrego wieczoru niedzielnego Tak się składa Marucho, że juź żadnego zwierzaka w moim domu nie będzie, cóż nie zawsze można mieć wszystko to, czego się pragnie, ale zawsze witam się z psiakami spotkanymi na ulicy i jak dotychczas żaden psiak nie zrobił mi krzywdy. Psiaki chyba czują to, że je lubię i odwzajemniają mi się sympatią. Dbaj o swoją kotkę, bo miło jest jak ktoś nas wita, kiedywracmy do domy. Psy tak robią, myślę, że koty podobnie rawgują. Spokiojnej nocy z kocim murmurandem w tle Odpowiedz Link
marucha1 Re: NIEDZIELA 27.04.14, 07:23 Dzień dobry No tak.....wiem.....przegapiłem piątek i sobotę Dobrze, że Babaja.ga była na posterunku i wszystko jest OK. Dziś trochę pada deszczyk. W Polsce podobno też pada. Ale to dobrze bo jest sucho. Jak nie będzie deszczyku to będą drogie jarzynki i owocki i w ogóle wszystko będzie nie tak jak powinno. Deszczyk też jest bardzo potrzebny. Miłej deszczykowej niedzieli wszystkim życzę, a Babieja.dze aby nie zapomniała zamknąć swojego cabrio w miotle . Odpowiedz Link
babaja.ga Re: NIEDZIELA 27.04.14, 21:33 Dobry wieczór Dobrze, że o niedzieli pamiętaleś , Marucho Niedziela ciepła i słoneczna była. Miotłę o którą dbam ,w kąt postawiłam i na nogach wędrowałam po zakamarkach miasta, dziwiąc się jakie zmiany zaszły, dobre zmiany. Poodnawiane fasady domów, wyremontowane ulice tu i ówdzie. Tak chodząc po mieście zawędrowałam do ogrodu botanicznego, a w orodzie istne cuda. Kwitnie, pachnie i zachwyca spokój, piękne drzewa, kolorowe rabaty, oczka wodne nad którymi pochylają się wierzby placzące, w oczka dzikie kaczki, a nad głową w zieloności wiosennej ptaki śpiewają, kos gwizdał, pewno deszcz zapowiadał? Patrzę w niebo, chmurzy się, w nocy popada napewno. Kos jest najlepszym meteorologiem. Deszcz sprawi, że zieloność stanie się jeszcze bardziej zielona, bzy rozkwitną rozkwitną calkiem i kasztany także rozbielą się kwitnącymi kwiatami. Piwonie też juz chcą zakwitnąć, pączki mają jeszcze małe, ale kilka ciepłych dni i nocy cieplych, a zachwycą nas zapachem i kolorami. Jak dobrze jest cieszyć się wiosną, kolorami i zapachem kwitnących drzew i kwiatów. Dobrej nocy wiosennej ..... Baba Jaga z jaskini Raj Odpowiedz Link
babaja.ga Re: NIEDZIELA 04.05.14, 12:30 Witam niedzielnie Pierwsza niedziela majowa, zatem miłej niedzieli i miłego wypoczynku niedzielnego. ..... Baba Jaga z jaskini Raj Odpowiedz Link
marucha1 Re: NIEDZIELA 04.05.14, 12:54 Miłej niedzieli . Już trzeci raz piszę ten tekst. Za każdym razem jak jestem przy końcu to komputer mi kasuje. Sam od siebie . Czas już go zamienić na nowszy model. Sobotę przegapiłem . Trudno....Zrehabilituję się w następną. Słoneczka w serduszku i na niebie. Wysyłam zanim skasuje . Odpowiedz Link
babaja.ga Re: NIEDZIELA 11.05.14, 16:50 Dzień dobry Czy dobry dzień? Sama nie wiem, bo dzień jest taki szary, nijaki, chyba trochę smuny i nic mi się nie chce. Jakiś smenty leń mnie dopadł, ale życzę lepszego nastroju, od tego jaki mnie dopadł. ..... Baba Jaga z jaskini Raj Odpowiedz Link
marucha1 Re: NIEDZIELA 11.05.14, 20:44 Dobry wieczorek U mnie też zimno jak w psiarni! ( Choć uważam, że pieskom też powinno się zapewnić ciepło). Smętny nastrój zrozumiały pewnie brakiem widoku słońca skrytego za chmurami. Nie wiem czy to pocieszenie, ale u mnie też leje i jest szaro i ponuro. No nic....Jutro może będzie lepiej? Dobrej nocki Odpowiedz Link
marucha1 Re: NIEDZIELA 18.05.14, 22:31 No i już prawie po niedzieli. Ale piękna była. Słoneczna, ciepła. Taka wiosenna. Jutro nowy tydzień. Cóż nam przyniesie? Nie wiadomo. Może to i dobrze? Spokojnych snów Odpowiedz Link
babaja.ga Re: NIEDZIELA 25.05.14, 16:53 Niedziela jak niedziela, cicho, spokojnie i słonecznie. Byłam na wyborach, zagłosowałam, a teraz zastanawiam się, co mam zrobić z dalszą częścią dnia ? Chyba pójdę do ogrodu botanicznego i sprawdzę co się zmieniło w ciągu minionych dwóch tygodni. O tej porze roku można spodziewać się wielu zmian. Z pewnością zakwitło sporo nowych kwiatów, niektóre przekwitły. Wiosną świat zmienia się jak w kalejdoskopie. Każdy dzień przynosi coś nowego. Sobie i wszystkim, miłego popołudnia i wieczoru niedzielnego ..... Baba Jaga z jaskini Raj. Odpowiedz Link
babaja.ga Re: NIEDZIELA 01.06.14, 13:03 Niedziela, czeka mnie siedzenie w domu przez dwa dni. We wtorek rano mam mieć przykre badanie i muszę przez dwa dni przygotowywać się do tego badania. Jakoś muszę to wytrzymać. Dobrze, że jest chłodno i łatwiejsze będzie do zniesienia to siedzenie, no i zawsze pozostaje mi wyjście na balkon, żeby złapać łyk świeżego powietrza. Jednak dzisiaj jest Dzień Dziecka i dlatego życzę wszystkim dzieciakom, żeby ich święto było naprawdę szczęśliwe, syte i pełne uśmiechów oraz spełnionych marzeń. Wszystkiego dobrego Dorosłym też miłego dnia, życzę ..... Baba Jaga z jaskini Raj Odpowiedz Link
babaja.ga Re: NIEDZIELA 08.06.14, 20:19 Niedziela piękna i słoneczna była, podobnie jak sobota. Jeszcze kilka dni ma być tak pięknie, a później znowu deszcz i chłód, ale jak będzie , zobaczymy ? Miłego wieczoru Może jutro pojawi się Marucha, albo jeszcze dzisiaj? ..... Baba Jaga z jaskini Raj Odpowiedz Link
babaja.ga Re: NIEDZIELA 15.06.14, 15:43 Witam ciepło w chłodne popołudnie niedzielne a także życzę miłej dalszej części dnia. Bawcie się dobrze i cieszcie się ostatnimi godzinami wolnymi od pracy. Czy Marucha gdzieś zaginął ? ..... Baba Jaga z jaskini Raj Odpowiedz Link
marucha1 Re: NIEDZIELA 06.07.14, 12:22 Marucha nie zaginął tylko tak jakoś mu dziwnie pisać sam do siebie . Już chyba nigdy nie będzie w szufladce jak kiedyś bywało. Aniouka wciągnął bezpowrotnie facebook . Szufladka już należy do reliktów przeszłości. Smutne to. Mimo to miłej niedzieli życzę. Odpowiedz Link
marucha1 Re: NIEDZIELA 20.07.14, 14:31 No wlaśnie. To był mój ostatni wpis. Od tatego czasu nikt nic nie napisal. To bardzo przykre Odpowiedz Link