Dodaj do ulubionych

*S*O*B*O*T*Y* :)

• mala200333 Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 18.12.10, 16:34
      Swieta sa Cudowne, ale czemu tyle pracy przy nich???
      Wam Weekenda Milego!
    • aniouek1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 20.02.11, 20:15

• marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 26.02.11, 11:38
        Moze dzis ktos tu zagladnie? Sobota to taki fajny dzien na zagladanie.
        • kendo Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 19.03.11, 08:58
          milego weekendowania

juz niedlugo kalendarzowa wiosna
          • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 19.03.11, 11:35
            Witam Kendus. Ja tez ciesze sie na wiosne. Bardzo na nia juz czekem.
            Wiesz....Tak wlasnie wpadlo mi w oko to, co napisalas na dole: "Gram milosci jest wiecej wart niz tona luksusu".
            To piekne slowa....Zasanawiam sie tylko, dlaczego latwiej ludziom zrezygnowac z tony milosci niz z grama luksusu?
            • aniouek1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 26.03.11, 21:08
              Witam Was smile

Popatrzcie co się dzieję...kalendarzowo kilka dni wstecz przybyła Pani Wiosna, a za okno wróciła dzisiaj Pani Zima w sobie właściwej bieluchnej sukni, którą nakryła pierwsze, wiosenne kwiaty i co tylko posadzone drzewka i krzewinki.
              Bojam się,że je swą suknią udusi,że je ochłodzi zbytnio, i w efekcie nie rozwiną liści, nie zakwitną i nijakimi owocami świata nie ubogacą sad

Że też i nawet pory roku nie przestrzegają rozkładu jazdy i bałagan czynią wokół...a fee!

• marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 27.03.11, 07:53
                Witam Was a Aniouka szczegolnie. Juz stracilem nadzieje na anioukowa wizyte w szufladce. Jednak wiosna zdarzaja sie cuda. A snieg do nich nie nalezy. W marcu to chyba normalne zjawisko. Dobrego dnia.
    • megxx Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 09.04.11, 07:51
      Wyciągam wietrzną sobotę do porządku tygodniowego.
      Dlaczego czas tak śmiga? Ja nic nie robię, bo go poganiać. Na nic nie czekam. Jak żyć chwilą teraźniejszością, gdy teraźniejszość jest w takim pędzie, w takiej ulotności.
      Miłej soboty.
      • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 09.04.11, 22:38
        Megxx, zyj tymi ulotnosciami. One sa bardzo wazne.
        • kendo Re: *Wielka Sobota 23.04.11, 16:27
          https://i56.tinypic.com/fyprt5.jpg
          jajka poswiecone....czekaja do jutrzejszego sniadania.

milego odpoczynku lub krzatania przedwielkanocnego.
          • kendo Re: Sobota 30.04.11, 11:26
            ostania w kwietniu,
            maj od jutra.....

milego odpoczynku z choragiewka czy bez niejsmile
            • kendo Re: Majowa Sobota 07.05.11, 20:23
              tak,tak,
              to juz maj nareszcie,
              szkoda ze chlodnawo.
              • marucha1 Re: Majowa Sobota 09.07.11, 07:59
                9-ty lipca. Pada deszczyk. Deszczyk to takie malenkie kropelki wody w duzych ilosciach, ktore w pewnej zmiennej od siebie odleglosci spadaja z chmurek na ziemie, cieszac przy tym roslinki i zmeczone upalem stworzenia boskie; martwiac czasem odpoczywajacych na mniej lub bardziej zasluzonym urlopie wczasowiczow.
                Deszczyk, maly czy duzy ma jeszcze jedna wazna ceche: Nie da sie wplynac w zaden sposob na czas jego trwania jak i na jego obfitosc.
                Wynika z faktu tego wazna dla nas okolicznosc: Nie tracmy humoru i dobrego samopoczucia z powodu stanu, na ktory w zaden sposob wplynac nie jestesmy w mocy.

Pozdrawiam deszczykowo.
                • marucha1 Re: Majowa Sobota 16.07.11, 07:14
                  Oj Marucha, Marucha!...Tak latwo powiedziec:"Nie tracmy humoru i dobrego samopoczucia". Myslisz, ze to takie latwe?
                  - Wiem, ze nie latwe. Jak by bylo latwe, nie trzeba by o tym mowic.
                  - Moze wiec lepiej dajmy spokoj z dobrymi radami.
                  - Moge milczec. Ale czy to cokolwiek zmieni?
                  - Nie sadze.
                  - Tuptajmy wiec dalej nasza drozka przez czas.
                  - Tuptajmy...Trzymaj sie kupki. Moze jutro bede w lepszym nastroju. Pa.
                  - Papa. Do jutra.
                  • marucha1 lipcowa Sobota 23.07.11, 07:58
                    Wiecie jak bardzo wazne sa slowa? Tak niewiele uwagi poswieca sie wypowiadanym slowom. Czasem ktos tak "plecie" co mu do glowy przyjdzie, nie zdajac sobie kompletnie sprawy z wagi wypowiadanych slow.
                    Slowa nie sa tylko wydychanym powietrzem. Sa rzeczami. W jezyku hebrajskim slowo "dawar", odnosi sie do slowa i rzeczy. Slowa maja moc sprawcza. Sa rzeczami. Wypowiadajac je, wywolujemy konsekwencje w sferach swiatow wyzszych. Jesli wypowiadamy slowa dobre - ma to dobry wplyw na wyzsze swiaty. Jesli jednak wypowiadamy slowa zle, nasz duchowy wplyw na swiaty wyzsze jest negatywny.
                    Rowniez nie nalezy biadolic i wspominac o ewentualnych mozliwych nieszczesciach, gdyz moga sie wowczas przytrafic, jak uczymy sie z Traktatu Berachot 19a: " Nie otwieraj ust dla aniola oskarzajacego"
                    To tylko takje moje przemyslenia sobotnio-poranne. Kazdy robi co uwaza za sluszne. Po to dano nam wolna wole.
                    • kendo Re: lipcowa Sobota 23.07.11, 16:28
                      zgadzam sie w zupelnosci,
                      szkoda,
                      ze z samego rana Twego wpisu Marucho nie przeczytalam,....
                      no ale swiat sie nie zawalil....

tak mysle,ze chyba grzyby sa juz w tutejszym lasku
                      https://i51.tinypic.com/2cqz05w.jpg
                      wartaloby sie wybrac,moze i tyle nazbierac co na zdjeciu z zeszlego roku,
                      pancio obiecal tez podprowadzenie w laswink

milego weekendowania zycze.
                      • marucha1 Re: lipcowa Sobota 23.07.11, 16:43
                        Witam Cie Kendo. Ciesze sie,ze jestes. Tak sobie cos napisze czasem co mi po glowie chodzi...jesli komukolwiek sie przydaje to fajnie.
                        Zdjec juz chyba nie bede wysylal bo cos nie idzie. Pokazuje sie tylko link. Ale to zadna strata. Twoje i malej sa bardzo ladne. A na grzybki wybierz sie jak mozesz. Bardzo lubie grzybki. Takie na przyklad rydzyki ( to nie aluzja) w maselku...Pychotka. Poza tym, samo przebywanie w lesie dobrze robi duszy i cialu.
                        • mala200333 Re: lipcowa Sobota 23.07.11, 21:54
                          Spoznilam sie dzis tutaj...
                          Grzybki? Uwielbiam marynowane, w zupie tez...Dobrej Nocy!
    • mala200333 Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 30.07.11, 00:22
      https://s1.img.pl/v/1107/70433002a.jpg

Podziwiam tutejsze chmurzyska
      • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 30.07.11, 05:58
        Witam. Chmurki cudne. Jak bezy, bita smietana albo lody. A moze jak marzenia? W kazdym razie bardzo ladne. Milego dnia szufladkowe dobre duszki.
        • mala200333 Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 30.07.11, 18:46
          Wyglada na to, ze dzis w Calgary bedzie upalnie...Dobrego Wam...
          • mala200333 Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 06.08.11, 02:51
            Nie przepadalam za Lepperem, ale ta jego smierc mnie poruszyla.
            Wam Dobrej soboty!
            • kendo Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 06.08.11, 10:09
              oczywiscie
              kazdy spekulowac moze dlaczego??????
              jednak ,jako czlowiek to szkoda w taki sposob zakonczyc zyciesad
              zawsze zadajemy sobie takie pytanie
              co bylo powodem?????????????????????????

milego weekendu.
              • mala200333 Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 06.08.11, 16:31
                Milego weekenda..ide popracowac do ogrodu!
                • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 06.08.11, 17:49
                  Pewnie, ze szkoda czlowieka. Mimo wszystko smierc ma jedna dobra strone. Jest absolutnie nieprzekupna i nieunikniona. Ta wiedza czasem pomaga, gdy przychodzi czas zastanowienia nad swoim postepowaniem. Zal tylko, ze nie wszyscy chca sie zastanowic. Poza tym.....Milego weekendu.
                  • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 13.08.11, 07:21
                    Nie wiem jak u Was, ale tu jest mokro,szaro i tak jakos nieciekawie. Mam nadzieje, ze macie sloneczko. Jak nie na niebie to na wyciagniecie dloni. Milego dnia.
                    • mala200333 Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 13.08.11, 14:10
                      U mnie dopiero 8:11 rano. Jeszcze sloneczka nie widac.
                      • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 20.08.11, 05:52
                        Otwierac oczka kochane szufludki. Mala gimnastyka poranna. Umyc zabki, buzke i co tam kto uwaza i najwazniejsze....USMIECHNAC SIE do swiata. Jaki on by nie byl mamy go tylko jednego. A ze jest jaki jest, troche w tym naszej winy. Nie wszystko jednak stracone. Mozna go jeszcze naprawic. W kazdym razie trzeba probowac. Do dziela wiec. Witajmy kazdego z usmiechem i zyczliwoscia. Milego dnia szufludki.
                        • kendo Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 20.08.11, 20:34
                          oj to prawda,
                          mawiaja,ze jest tylko jeden swiat,
                          ale czasami mysle ze gdzies tam poza moim zasiegiem ocznym jest jakis podobny do tego obecnego...

• marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 27.08.11, 06:05
                            Znow leje. Ale moze to i dobrze? Zycze wszystkim przebywajacym na urlopach pieknej pogody a innym tez. Milego weekendu kochane szufludki.
                            • mala200333 Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 27.08.11, 18:42
                              U mnie znowu 35C..co za spiekota!
                              Wam mimo deszczu milej soboty!
                              • kendo Re: *S*O*B*O*T*Y* :)wrzesniowe 03.09.11, 13:31
                                jak na ten miesiac zapowiada sie na razie obiecujaco pod wzgledem pogody....

milego weekendowania
                                • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :)wrzesniowe 03.09.11, 18:41
                                  Oj tak kendo....U mnie jest obecnie 30 stopni....Dla mnie zbyt cieplo. Milego weekendu Wam wszystkim.
                                  • aniouek1 mógłbyś podesłać kapkę ciepełka 03.09.11, 23:33
                                    z wieczora na noc?

W dzień ujdzie, ujdzie ale wieczory i nocki i u mnie coraz chłodniejsze. Czy to znak,że...idzie jesień?

smile
                                    • kendo Re: sobotnio 10.09.11, 09:46
                                      Szefowa sie przywitala,
                                      szkoda,ze tak bardzo mala to robisad

zycze milego odpoczynku
                                      tu juz jesien.....
                                      • marucha1 Re: sobotnio 10.09.11, 21:03
                                        Ja tez zaluje.....Ale wiem jak wiele pracuje. Nie uwazam, ze to dobrze tylko nie mam prawa ani nawet mozliwosci zmieniac Anioukowych zwyczajow. Bardzo sie jednak uraduje moje serduszko jak bedzie tu tak czesto jak dawniej. Milego weekendu szufludki kochane.
                                        • aniouek1 Re: sobotnio 10.09.11, 22:42
                                          Padampadampadam ale..."usłyszałam",że gaduszycie o mnie i "wpadłam" coby nie było,że mnie nie było.
                                          Jestem,żyję choć...ledwo dycham po dzisiejszym maratonie pracusiowym i możecie wierzyć, bądź nie wierzyć ale nie jestem pewna czy zdołam się doturlać do łóziowa.
                                          Że też mnie akurat tak bardzo kocha pracusiowanie i odpuścić nijak nie chce, to zachodzę w głowę ale...NIC TO - tak widać być musi skoro jest - jedni mają w nadmiarze, inni mówią,że im źle.
                                          Lepiej już się na ten temat rozpisywać nie będę tylko Wam dobranockę zaszeleszczę i spróbuje się katapultować w łoziowe pielesze wink
                                          • kendo Re: sobotnio 17.09.11, 11:05
                                            milo poczytac Szefowa,
                                            a juz myslalam,ze pracusiowanie calkowicie ja pochlonelo nawet w weekendy?
                                            a tu prosze odwiedzila Nassmile
                                            https://i53.tinypic.com/10gmosw.jpg

• marucha1 Re: sobotnio 17.09.11, 20:53
                                              Witam w piekny sobotni wieczor.Juz czuc lekki chlod. Jesien puka do drzwi. Mnie jakos dzis rownie chlodno i jesiennie. Mimo,ze Pani Jesien piekna jest kobieta, to tak jakby zal tych rozgrzanych letnim sloncem lak. Zapachu lasu. Dlugich dni i wczesnych wschodow slonca. Najbardziej chyba jednak zal, minionych bezpowrotnie chwil i slow ktore nie padly a powinny. Lub tych ktore powinny pozostac w naszych sercach, zatrzymane przez straznikow wypelniajacych rozkaz "mysl serce co mowisz", a jednak je opuscily. Czesto, czasem zbyt czesto nie udaje nam sie zyc tak, aby pozostalo po nas dobre slowo. "Mysl serce co mowisz". Milego weekendu kochani przyjaciele.
    • megxx Pierwsza jesienna 2011 24.09.11, 18:36
      Witam ciepło wszystkich tuż po równonocy jesiennej. Życzę miłego weekendu (a ja pracuję buuucrying ) i wspaniałej złotej jesieni. Nie wiem skąd takie powiedzenie, że ona jest złota i polska...może to rodzaj pocieszenia przed zimą?
      Cieszmy się każdym błyskiem słońca.
      Przyszły tydzień ma być ponoć ciepły. Oby!
      • kendo Re: Pierwsza jesienna 2011 25.09.11, 18:56
        to moja nalepsza pora roku,
        uwielbiam jesien,
        obojetnie jaka ma aure,
        ta "zlota" co Megxx sie zastanawia dlaczego -zlota-?
        wydaje mi sie,ze kolory lisci skapane mgla/rosa o poranku jesiennym sie pieknie zloca,odbijajac w tych kroplach piekna game zlotych odcieni koloru.

milego wieczoru.
        • kendo Re: juz pazdziernik 2011 01.10.11, 12:10
          zapowiada sie na piekny dzien,
          po takim poranku

gesta mgla pole okryla jak kapa,
          z lisci slywaly krople mgly
          i wreszcie slonce promyczyki jak dlugie rece z za chmur wyciaga,
          zapowiada sie na sloneczny dzien.

milego weekendowania
          • kendo Re: juz pazdziernik 2011 15.10.11, 15:45
            Max
            czasami spotykam Maxa,
            super psiuneksmile

• marucha1 Re: juz pazdziernik 2011 15.10.11, 20:58
              Moja czarna kotka Coco tez jest super, choc dzis chciala mnie ugryzc. Ona tak biega jak pies i lapie za nogawki. Moze to jakis kotopies? A moze po prostu ma swoje kocie powody aby uzrec swojego zywiciela? To w koncu nie taki odosobniny przypadek wsrod innych gatunkow, ze gryzie sie tego, ktory daje jesc i zapewnia dach nad glowa. Samo zycie.
              Milego,nie pogryzionego weekendu.
              • kendo Re: juz pazdziernik 2011 22.10.11, 09:30
                swiat w daszym cigu istnieje i my z nim albo w nim,
                zalezy jak bedziemy myslecwink

lubie kotki,nawet w ddziecinstwie mialam,
                teraz uczulona jestemsad

milego wekendu
                • kendo Re: juz pazdziernik 2011 29.10.11, 09:21
                  dziekuje Marucho
                  na szczescie jeszcze nie widac za bardzo ubocznego "dzialania slodkiego"wink

co do slodkosci to zauwazylam,
                  ze ci co tego nie lubia, lubia wypic i to nawet niektorzy bardzo duzo,powiedzialbym,ze nalogowi sa...
                  ale nie mozna wszystkich pod "jeden grzebien" czesac,sa ludzie co nie posiadaja zadnych nalogow nie majac tego jednego "slodkiego""

milego odpoczynku zycze.
                  • kendo Re: juz listopad 2011 05.11.11, 09:44
                    bardzo mgliscie...
                    a dzis tutaj Wszystkich Swietych..
                    poczekam na odejscie mgly by poodwiedzac "bliskich"

milego dnia zycze.
                    • kendo Re: juz listopad 2011 12.11.11, 09:44
                      milego odpoczywania przy slonecznej pogodziesmile
                      • kendo Re: juz listopad 2011 19.11.11, 10:01
                        milego weekendowania
                        • kendo Re: juz listopad 2011 26.11.11, 10:56
                          ostatnia sobota listopadowa...
                          milego weekendowania.
                          • marucha1 Juz grudzien 2011 10.12.11, 10:45
                            Zimno,mokro,szaro i tak jakos nieladnie. Wlasnie wpadla mi w rece wymiana listow z roku 1897 pomiedzy Virgina O'Hanlon, osmioletnia dziewczynka, a redaktorem naczelnym dziennikaa "Sun", ktorym wowczas byl Francis P. Church. Przepiekny, cieply i bardzo madry tekst. Na razie mam go w jezyku niemieckim. Postaram sie predko przetlumaczyc i Wam wysle. Sprawa dotyczy Sw. Mikolaja. Istnieje, czy tez nie?
                            Milego dnia.
                            • kendo Re: Juz grudzien 2011 10.12.11, 10:54
                              *Marucho....
                              wiec czekamy na tlumaczenie...moze jednak jest sw.Mikolaj?smile

a ja zalanczam szwedzkiego poete,dzis nagrode Nobla odbiera...

Tomas Transtömer
                              Wieczór grudniowy – 72

Stigar, 1973, przekład Leonard Neuger

A oto ja niewidzialny człowiek zatrudniony może
                              przez jakąś wielką Pamięć by żyć właśnie teraz. No i mijam

zamknięty na czetry spusty biały kościół w którym stoi świątek
                              uśmiechnięty, bezradny, jakby mu odebrano okulary.

Samotny. Wszystko inne jest teraz, teraz, teraz. Prawo
                              ciążenia, które wtłacza nas
                              w pracę za dnia i w łóżko nocą. Wojna.

1972 r
                              Do przyjaciół za granicą

Stigar, 1973, przekład Leonard Neuger

Tak mało do Was pisałem. Lecz czego nie mogłem napisać
                              rosło jak dawny statek powietrzny
                              i w końcu wyślizgnęło się przez nocne niebo.

Oto list u cenzora. Cenzor zapala lampę.
                              Wszytko przywiera, co mi zbędne.
                              W świetle wyskakują moje słowa jak małpy na kratę:
                              miotają się, zamierają, pokazują zęby!

Czytajcie między wierszami. Sptokamy się za lat 200,
                              gdy zapomniane będą mikrofony w ścianach hotelu
                              i nareszcie zasną. Staną się skamielinami.

dzis siedze przyklejona do telewizorni i sledze Nobla

zycze cieplego dnia w serduchu.
                              • marucha1 Re: Juz grudzien 2011 10.12.11, 11:53
                                Jest Swiety Mikolaj. Tlumaczenie ponizej

Czy Swiety Mikolaj naprawdę istnieje?

Osmioletnia dziewczynka – Virginia O' Hanlon z Nowego Yorku bardzo chciala to wiedziec.
                                Dlatego napisala do dziennika „The Sun” list:

„Mam osiem lat, niektorzy z moich przyjaciol mowia, ze Swiety Mikolaj nie istnieje. Mój tatus mowi, ze wszystko co jest napisane w dzienniku „Sun”, to jest zawsze prawda.
                                Proszę więc mi napisac, czy Swiety Mikolaj istnieje?”

Pytanie osmioletniej Virginii, było dla redaktora naczelnego„The Sun” tak bardzo wazne, ze postanowil sam udzielic odpowiedzi i wydrukowal ja na stronie tytulowej dziennika.

Virginia,

Twoi mali przyjaciele nie maja racji. Oni wierza tylko w to , co potrafia zobaczyc.
                                Wierza, ze nie może isniec nic ponaddto, co są w stanie ogarnac swoim dzieciecym umyslem.
                                Umysl ludzki jest bardzo maly. Zarowno umysl ludzi doroslych jak i umysl dzieci.
                                W calym wszechswiecie wyglada jak mikroskopijny robaczek. Taki malenki umysl, nie jest w stanie ogarnac i zrozumiec calej prawdy.
                                Tak Virginio. Swiety Mikolaj istnieje. Istnieje z taka sama pewnoscia jak to, ze istnieje miłość, dobroc i wiernosc. Ponieważ to wszystko istnie, nasze życie może być piekne i jasne.
                                Jakze ciemny i smutny bylby nasz swiat gdyby nie było Swietego Mikolaja!
                                Nie byloby wówczas Virginii, nie byloby wiary, poezji. Nie byloby niczego, co czyni nasze życie radosnym, pieknym i szczesliwym.
                                Pozostalaby tylko malenka resztka: To, co można zobaczyc. Swiatlo radosnego dziecinstwa, które roswietla nasz swiat, zgasloby na zawsze.
                                Swiety Mikolaj istnieje, inaczej nie moglabys również wierzyc w piekne basnie.
                                Oczywiscie, mozesz poprosic Twojego tatusia aby w Wieczor Wigilijny wyslal ludzi, niech odszukaja Swietego Mikolaja. Żaden z nich z pewnoscia Go nie znajdzie. Ale czego to dowodzi?
                                Żaden czlowiek nie moze go tak sobie po prostu zobaczyc. To nie dowodzi niczego.
                                Najwazniejsze rzeczy są ukryte przed naszym wzrokiem. Na przykład Elfy tanczace na ksiezycowych polanach. Nie widac ich. Pomimo to, one istnieja. Wyjasnienia wszystkich cudow swiat, nie mowiac już o tym, aby je zobaczyc, nie podjaby się najwiekszy umysl na swiecie.
                                To co widzisz, to nie jest wszystko.
                                Mozesz rozlozyc na czesci kalejdoskop, aby poszukac tych przepieknych, kolorowych figur, które w nim ogladalas. Zobaczysz tylko kilkanascie kolorowych szkielek. Nic więcej. Dlaczego?
                                Dlatego, ze istnieje zaslona która zaslania przed naszym wzrokiem to, co prawdziwe. Zaslona, której nie można zniszczyc nawet przemoca. Tylko wiara, poezja i miłość może ja zdjac.
                                Tylko wtedy można zobaczyc prawdziwe piekno i wspanialosc tego swiata.
                                Pewnie zapytasz:” Czy jest tak naprawdę?”
                                Virginia. Nic na tym swiecie nie jest bardziej prawdziwe, i nic nie jest bardziej pewne. Swiety Mikolaj istnieje i będzie istnial wiecznie. Nawet za 10 razy 10000 lat będzie obecny, aby dzieciece serca jak twoje, i kazde inne otwarte serce nasycic radoscia i napelnic szczesciem.

Radosnych Swiat Virginio.

P.s.
                                Te listy, pomiedzy Virginia O'Hanlon a Francis P. Church pochodza z roku 1897. były przez pol wieku do zamkniecia dzienika „Sun” w 1950, kazdego roku w okresie Swiat drukowane na stronie tytulowej.

• mala200333 Re: Juz grudzien 2011 10.12.11, 16:37
                                  Piekny list.
                                  Milej soboty Wam...
                                  • kendo Re: Juz grudzien 2011 17.12.11, 09:57
                                    pogoda dzis na maj
                                    i bedzie wietrznie i mokro...

milego dnia zycze,

*Marucho,
                                    list naprawde ladny...
                                    • marucha1 Re: Juz grudzien 2011 17.12.11, 10:45
                                      To prawda. To bardzo piekny list. Ja Wam zycze abyscie potrafili patrzec na rzeczy, ktorych nie widac. Aby to, co ukryte zaslona, bylo dla Was widoczne. By taniec Elfow na ksiezycowych lakach byl dla Was rownie oczywisty jak oczywista jest bezwarunkowa i bezinteresowna milosc, i radosc z pierwszych promieni slonca kazdego poranka. Budzcie sie z usmiechem na ustach. Nawet wowczas, gdy wydaje sie Wam, ze swiat jest Wam nieprzyjazny. Tak nie jest. Swiat jest dokladnie taki, jakim chcemy aby byl. Zla jest dokladnie tyle co dobra. Pamietajcie o tym aby byc po tej stronie wagi, po ktorej znajduje sie dobro. To jest wazne. Dobrego dnia moje kochane szzufludki. Niech Wam bedzie dobrze i radosnie.smile
                                      • marucha1 Re: Jeszcze grudzien 2011 31.12.11, 16:12
                                        Milej zabawy szufludki. Niech radosc z Nowego Roku okaze sie radoscia nie przedwczesna. Niech Wam przyniesie to, czego pragniecie. O czym marzycie. Niech bedzie Waszym przyjacielem. Takim, jakim powinien byc przyjaciel - bezinteresownym, szczerym, nie oczekujacym niczego i obdarowujacym Was z miloscia i prawdziwym szczesciem. Zycze Wam samego dobra.
                                        • megxx Re: Jeszcze grudzien 2011 31.12.11, 20:12
                                          Mija kolejny rok. Był dla mnie taki dość intensywny. Trochę się działo, ale ogólnie w dobrych kierunkach. Poznałam wspaniałych ludzi.
                                          Najbardziej cieszę się z wykonania pewnych planów i z tego....że jak sama oceniam siebie-zmądrzałam w pewnych sprawachwink Trochę to trwało, dobrze, że mam to za sobą.

Przed nami Nowy Rok...nie wiem jaki będzie-na razie rysują się trudności w pracy. Próbuję się do tego przygotować, ale trochę zniechęcenia we mnie jest, a może żalu, albo tylko niepewności.

Kiedyś (nawet pisałam w Szufladzie) nie wiedziałam, co to mieć marzenia. Teraz mam takie jedno, tylko na razie ma ono postać wilka z kawału:
                                          znacie ?
                                          Na wysokiej skale orły zabawiają się rzucając się w przepaść. Wilk pyta, co robicie-a luzujemy się. To ja też tak chcę...i rzuca się w dół-rozbawiony..lecą..a orły pytają, a ty wilk umiesz w ogóle latać?

Dlaczego postać wilka? Bo to, co bym chciała na razie jest fajne, ale dopóki nie umiem latać....

Życzę spełnienia Waszych marzeń, zwłaszcza tych, które przy okazji-nauczą Was latać.
    • megxx Re: *S*O*B*O*T*Y* :)2012 07.01.12, 12:20
      Coś spowodowało, że jednak zaglądnęłam do Szuflady. Już wiem-to wołanie i nadzieja Maruchy mnie przywołała.
      Ostatnio w ogóle albo mam różne takie...dziwne zbiegi okoliczności, albo lepiej widzę te sygnały, albo po prostu śmielej idę za nimi. Jestem pewna-wszystko jest po coś.
      Dawniej częściej szłam do celu-czasem na siłę. Teraz widzę, że milej osiągam cel-poddając się niosącej mnie fali pomagającego mi wszechświata.
      Byście Ludkowie mili tego samego doświadczali-takie są moje życzenia na ten Nowy Rok dla Was.
      • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :)2012 07.01.12, 21:40
        Megxx...Ja Tobie zycze abys nadal szla ta sciezka naprzod bo:" Naprzod dazy czlowiek".(Psalm 1.1) Poza tym, ja nie wierze w tzw."zbiegi okolicznosci". Spotyka nas najczesciej to wlasnie, do czego mniej lub bardziej swiadomie dazymy.
        Milego weekendu.
        • megxx Re: *S*O*B*O*T*Y* :)2012 07.01.12, 23:14
          Pozostaje dobrze wybierać cele.
          • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :)2012 14.01.12, 19:01
            Milego weekendu.
            • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :)2012 28.01.12, 09:54
              Czekalem od srody az ktos sie odezwie. Nie doczekalem sie. Milego wekeendu niewidzialne duszki szufladkowe.
              • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :)2012 04.02.12, 08:43
                Troszke postow uratowalem. Moze ktos mi pomoze? Prosze. Szufladka nie moze zostac amknieta na zawsze.
                • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :)2012 11.02.12, 12:54
                  Juz nieaktualne.....Szufladka uratowana. Kendo bardzo pomogla. Milego wekeendu szufludki. Korzystajcie prosze z szufladki, bo nastepnym razem chyba trzeba bedzie zweryfikowac troche te posty. Nie widze zbyt wielkiego sensu w utrzymywaniu postow kogos, kto nie ma juz ochoty byc z nami od lat. A jak Wy to widzicie?
                  • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :)2012 18.02.12, 09:01
                    Sobota dzien kota........Tak mi sie jakos "rymnelo" smile . A kot lezy sobie wyciagniety na parapecie i oglada swiat ze swojej kociej perspektywy. Ciekawe co on sobie o tym swiecie za oknem mysli?
                    Milego dnia. (Nawet bez kota wyciagnietego na parapecie).
                    • kendo Re: *S*O*B*O*T*Y* :)2012 18.02.12, 10:16
                      *Marucho,
                      sluszna uwaga co do watkow,ktore od lat sa tylko odnawiane-tu mam na mysli "szufladki pocztowe"tyle nas bylo a teraz niemal nikogosad

ponuro/wietrznie,
                      https://i44.tinypic.com/2i088k1.jpg
                      koty uwielbiam,tego w necie znalazlam,
                      w dzicinstwie mialam calego czarnego,
                      teraz niestety mam na futrzaste wszelakie alergie,co nie wiedzac jeszcze o tym,
                      pewnej zimy przezimowalam na altanie dwa rude koty,
                      znalazlam im domy,jeden z nich zyje,drugi juz na druga strone teczy przeszedl,mial problem z nerkami po urazie kopniecia ,tak swierdzil weterynarzsad

duzo milosci dla kotow i wszystkich futrzakow.
                      • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :)2012 18.02.12, 13:00
                        Moj tez jest czarny. Jak opanuje wreszcie wysylanie zdjec to wysle jego( a wlasciwie jej) zdjecie.
                        • kendo Re: *S*O*B*O*T*Y* :)2012 25.02.12, 09:03
                          *Marucho,
                          cczekam cierpliwie na "czarne szczescie kocie"

a dzis tu wietrznie/wiosennie/+4 stopnie,

milego odpoczynku zycze.
                          • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :)2012 25.02.12, 10:08
                            Witam wiosennie. (Robie sobie nadzieje smile ). Potrenuje dzisiaj te zdjecia. W koncu uczylem sie juz trudniejszych rzeczy. Pewnie juz bym dawno umial, ale ja tak mam, ze szybko ucze sie tylko tego co mnie bardzo interesuje. Wysylanie zdjec internetem do tych spraw nie nalezy. Choc samo robienie zdjec owszem. Bardzo lubie fotografowac. Kiedys lubilem tez prace w ciemni. Ale to juz przeszlosc. Niestety. Swego czasu uparlem sie pozostac przy fotografii klasycznej. Niestety pokonala mnie nowoczesnosc. Obecnie cala fotochemia jest tak droga, ze z koniecznosci musialem przejsc na cyfrowe zdjecia. Mam jeszcze dwa aparaty na zwykle filmy. Jeden nawet sredni format 6x6. Niestety z wymienionych wczesniej powodow niezmiernie rzadko ich uzywam. Choc to wielka przyjemnosc miec w rekach klasyczny, mechaniczny aparat. Bez zadnej elektroniki. Ale coz....Czasu nie zatrzymam. Milego odpoczynku.
                            • kendo Re: *S*O*B*O*T*Y* :)2012 25.02.12, 12:02
                              *Marucho,
                              ja jakos nietechniczna i choc cyfroke musialam kupic z musu bo "stary poczciwy Chinon" czy jak on sie zwal wypadl mi na asfald i sie roztrzaskalsad
                              cyfrowka ma mnostow funkcji,
                              nieraz ustawie i nie umie wroci do "standartu",jade do syna po "ratunek"wink
                              zatem juz z niecierpliwoscia oczekuje chwili kiedy "pierwsze " zdjecia zanczna zalegac Szufladuniewink
                              bedzie milo ogladac twe zdjecia Marucho

milego dnia zycze i szybkiej naukiwink-bo z tym mialam problem tez na poczatkuwink
                              • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :)2012 03.03.12, 11:03
                                Witam cieplutko w mglisty marcowy poranek ( lekka przesada....To juz 11-ta wink ). Ciekawe czy Kendo wczoraj na rowerku nie spalila tego czego spalac nie trzeba smile ? Ja nadal jestem w "lesie" ze zdjeciami na forum. Po prostu od dawna nie probowalem ich wklejc. Ale w koncu jakos pewnie zmobilizuje bezbrzezne poklady dobrych checi i pokonam Himalaje lenistwa w sobie.
                                Dobrego weekendu zycze. Buziaczki dla wszystkich szufludkow.
                                • kendo Re: *S*O*B*O*T*Y* :)2012 10.03.12, 09:31
                                  milego odpoczynku zycze.
                                  • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :)2012 17.03.12, 22:01
                                    Jakos sie jeszcze "wyrobilem" przed koncem dnia, aby wpasc do szufladki. Nie powiem, ze nie mialem czasu. Jakos tak nie chcialo mi sie nic wlaczac. Siedzialem i myslalem o tzw."niebieskich migdalach". Jadl ktos z Was niebieskie migdaly?.....Ciekawe jak smakuja? A moze wiecie co zrobic z czarnuszka? Bylem w tureckim sklepie po przyprawy i kupilem tez czarnuszke. Teraz nie wiem do czego to dodac. Ponoc to bardzo zdrowe zielsko. Milego wieczoru.
                                    • kendo Re: *S*O*B*O*T*Y* :)2012 24.03.12, 10:28
                                      *Matucho...
                                      tez musze sobie zakupic czarnuszketo ziarenka,(nasionka)ktorymi arabka piekac buleczki posypuje je nimi,
                                      lub mozna posypac na "ofsianke" przy sniadnaiu...tu yogurt z flingami tym posypuja,
                                      a i do zupy tez mozna doac i do sosu....

pozatem strasznie mglisto,
                                      wszystko mgal otulone...
                                      moze slonce jednak wyjdzie...

milego odpoczynku sobotniego zycze.
                                      • kendo Re: *S*O*B*O*T*Y* :)2012 24.03.12, 11:01
                                        kendo napisała:

> *Marucho...
                                        > tez musze sobie zakupic czarnuszketo ziarenka,(nasionka)ktorymi
                                        > arabka piekac buleczki posypuje je nimi,
                                        > lub mozna posypac na "ofsianke" przy sniadnaiu...tu yogurt z flingami tym posyp
                                        > uja,
                                        > a i do zupy tez mozna doac i do sosu....
                                        >
                                        > pozatem strasznie mglisto,
                                        > wszystko mgal otulone...
                                        > moze slonce jednak wyjdzie...
                                        >
                                        > milego odpoczynku sobotniego zycze.
                                        www.wieszak.net/zdrowie/czarnuszka-lek-na-wszystko.html
                                        do poczytania,
                                        i widac,ze zrobiles trafny zakup dla zdrowia,
                                        musze tesz pobiec do sklepu i zakupic sobie,
                                        choc musze przynac,ze znalazlam ja rosnaca przy rowie i do ogrodu wsadzilam,bo podobaly mi sie kwiaty...
                                        ciekawe czy nie wyplewilam ja teraz...smile
                                        bardzo ladnie pachnie i to mnie przyciagnelo na trasie rowerowej.
                                        • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :)2012 24.03.12, 12:52
                                          Dzieki Kendo....Juz stracilem nadzieje, ze cos sie dowiem. Wiedzialem, ze daje sie do chleba i ze to ponoc bardzo zdrowe i leczy wszelakie chorobska za wyjatkiem smierci smile.
                                          Tu dzis jest cieplutko (18 stopni) i sloneczko. Chcialbym byc w Domu. Milutkiego weekendu.
                                          • kendo Re: *S*O*B*O*T*Y* :)2012 24.03.12, 16:55
                                            czeklaes az caly tydzien biedaku na czarnuszkowe odpowiedziwink
                                            jakos wczesniej nie zajzalam w sobotni watek....
                                            ale ciekawe nasionka,
                                            wiec warto na sobie wyeksperymentowac w granicach rozsadkuwink
                                            zycze powodzenia w testaniu Maruchosmile
                                            zakupie i pierwszy test wlasnie do chlebka uzyje,ale dodam do srodka(uwczesnie je namocze troche i ta "ciapaje") nie posypujac,bo nie lubie miec pozniej stolu/podlogi we wszelakich nasionkachwink
                                            • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :)2012 31.03.12, 07:14
                                              Zimno sie zrobilo. Tylko kilka stopni na polu. Chmurki zaslonily slonku buzke. Ale to moze tylko kilka dni. Zima juz napewno nie wroci. Przyslala tylko po swoje rzeczy, ktore zapomniala zabrac odchodzac. Milego cieplego dnia szufludki kochane. Kendo, ja tez czasem zagladam na te Twoje bocianki smile
                                              • kendo Re: *S*O*B*O*T*Y* :)2012 31.03.12, 09:37
                                                *Marucho
                                                to sie ciesze,
                                                ze bociusie podgladasz,
                                                teraz to i sokoly z miasta swojego podgladam,
                                                bo kamerke zamiescili,nawet nie wiedzailam,ze to taki "spartanski ptak"
                                                gniazdo besposrednio na kamieniach ma,
                                                niczym niewymoszczone.
                                                www.vattenriket.kristianstad.se/kamera/pilgrimsfalk.php
                                                po lewej stronie na tej stronce przy napise googlemozna klikna na jezyk danego krajau

ciepelka zycze,
                                                • kendo Re: *S*O*B*O*T*Y* :)2012 07.04.12, 09:06
                                                  i pada sobie snieg,
                                                  +1 wiec bedzie ciapcia..

milego dnia
                                                  • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :)2012 07.04.12, 13:22
                                                    Nie martw sie smile . Usmiechnij sie do swoich mysli i zrob sobie sloneczko w serduszku. Ja tez tak czasem robie. Bywa, ze pomaga. Milego dnia.
                                                  • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :)2012 14.04.12, 08:25
                                                    Poslucham swojej wlasnej rady. Usmiechne sie do swoich mysli i sprobuje zapalic swiatelko w serduszku. Moze sie uda? Pada deszcz. Jest szaro, zimno i tak smutno. Wiem, ze nie wolno byc smutnym. Wiem. Milego dnia szufludki.
                                                  • kendo Re: *S*O*B*O*T*Y* :)2012 14.04.12, 13:40
                                                    o jejaaaaaa??
                                                    Marucho,
                                                    juz dmucham mocno w Twoja strone
                                                    tutejszymi promykami slonca,
                                                    moze dotra jeszcze dzis i pozostana u Ciebie,
                                                    tez sie usmiecham....widzisz?smile

milego dnia mimo wszystko.
                                                  • kendo Re: *S*O*B*O*T*Y* :)2012 21.04.12, 12:24
                                                  • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :)2012 21.04.12, 12:48
                                                    Ja tez. Za oknem czasem leje, czasem sypie grad a czasem jest sloneczko. Jak w zyciu smile.
                                                    Milego dnia.
                                                  • kendo Re: *S*O*B*O*T*Y* :)2012 28.04.12, 09:19
                                                    kwiecien ku koncowi sie zbliza
                                                    nie rospieszczal pogodowo,
                                                    ale chociaz ostanie dni,
                                                    kolorowym kwieciem nas obdarowal...

milego weekendowania
                                                  • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :)2012 28.04.12, 14:01
                                                    A tu cieplutko. W moim ukochanym Saczu tez cieplutko 22 stopnie i sloneczko. Poprosze wszystkie mozliwe aniolki, aby postaraly sie tez o sloneczko dla Kendo i innych szufludkow. Milego weekendu. W Polsce to pewnie najdluzszy weekend w swiecie, bo to 1-szy i 3-ci wolne od pracy, wiec w pozostale 3 dni te nie warto pracowac. Te Polske "dlugie weekendy" sa juz slawne.
                                                  • kendo Re: *S*O*B*O*T*Y* :)2012 05.05.12, 10:28
                                                    pogodowo jakos chlodnawo i wietrznie mimo slonca,

miejmy nadzieje,ze po zoscie bedzie cieplej.

milego weekendowania
                                                  • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :)2012 05.05.12, 11:35
                                                    To i tak masz sie dobrze. Tu chlodno,wietrznie,deszczowo i chmurzasto. Sloneczka ani na lekarstwo sad . Chyba przyjdzie porzucic stan ogolnej trzezwosci.
                                                    Milego dzionka.
                                                  • aniouek1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :)2012 05.05.12, 13:34
                                                    czy Wy aby nie przesadzacie - nie kwiatków ale - ...nastrojeń?
                                                    Jakby nie było - zda się - nigdy dobrze : a to za zimno, a to za mokro, a to za gorąco, niedobrze ze słońcem i bez słońca też niedobrze.

Kendusiu...jak chłodnawo, to trzeba się ubrać, a nie latać w półnaguskowie po wietrze bo się i w głowie może przeciąg zrobić i jakowymś niezdrowym pociągiem zaowocować wink

Marucho - wkładaj kalosze, "jupkę" z kapiszonkiem i marsz na spacer do ...pobliskiego lasku - obejdziesz go w kółko z 10 razy to Ci się pewnikiem spodoba gajowanie smile
                                                  • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :)2012 05.05.12, 14:32
                                                    Juz sie rozpedzilem i biegne w ta ulewe na jakies spacerki. Ani mi sie sni. Niech sobie rozne dziwolagi biegusiaja po deszczu. Ja po deszczu moge lazic tylko w Domku. O I JUZ! Kazdy gajowy ma swoj rewir i ja tez go mam. Jeszcze troszku i policze te wszystkie zwierzaczki. Moze jakis nowy "stfur" sie gdzies po krzakorach szlaja?
                                                  • lusia_janusia Re: *S*O*B*O*T*Y* :)2012 05.05.12, 15:14
                                                    Hej!!!
                                                    To ja znowu zawitalam, .. witam pieknie...
                                                    Pogoda zawsze jest raz lepsza a raz gorsza, tylko my sie
                                                    juz przyzwyczaili zeby na nia narzekac, ale to jedydnie to
                                                    jedno co jest od nas nie zalezne.
                                                    Ja lubie latem spacerowac w deszczu po parku, ktory
                                                    przypomina mi maly lasek z dziecinstwa.
                                                    I wowczas mam wrazenie, ze tylko ja i deszcz, i mozemy
                                                    sobie rozmawiac.???...
                                                    -Lusia-
                                                  • kendo Re: *S*O*B*O*T*Y* :)2012 05.05.12, 16:32
                                                    no co Ty Lusia
                                                    tutejszy park wcale lasku z dziecinstwa nie przypomina ,
                                                    powiedzialabym ze partiami park,ktorym szlyslmy do szkoly....

*Marucho
                                                    dla poprawy nastroju do swego ogrodka zapraszam,
                                                    ale nie na polowaniewink

*Anioueczek dzis wolne od papierzysk..milo sie czyta....

wiec zapraszam szanowne Towarzystwo do mojego kwiatowego ogrodka,
                                                    skromnie z tulipankami,
                                                    latem bedzie weselej z innymi kwiatami
                                                    spacer w ogrodzie

zycze udanego popoludnia i wieczoru
                                                  • megxx Re: *S*O*B*O*T*Y* :)2012 05.05.12, 17:55
                                                    Witam
                                                    spacerek po ogrodzie....fajna sprawa
                                                    Lubię....u kogoś. Ja sama zajmowania się roślinami w sensie dotykania ziemi...nie trawię.
                                                    Ale teraz wiosna, piękne kwiaty, jak miło, że już jest ta zieloność.
                                                    Miłej soboty
                                                  • lusia_janusia Re: *S*O*B*O*T*Y* :)2012 05.05.12, 18:10
                                                    A propo lasku to mialam na mysli nasz brzozowy park.
                                                    -Lusia-
                                                  • kendo Re: *S*O*B*O*T*Y* :)2012 05.05.12, 19:11
                                                    *LUsia
                                                    masz na mysli ten tutaj??????,
                                                    myslalam,ze o krajowy chodzi.wink

*Megus
                                                    no witaj,fajnie ze zagladasz do szufladki ,
                                                    wiosenne przewietrzenie dobrze jej zrobiwink

milego wieczoru.
                                                  • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :)2012 05.05.12, 19:34
                                                    Ale zrobilo sie tloczno. Ciesze sie. Dawno juz tak nie bylo. Jednak bywa, ze cuda sie zdarzaja. Ladne te Twoje kwiatki Kendo. Ponoc dzis ma byc okropnie duzy ksiezyc bo jest najblizej ziemi w roku. Nie wiem jak Wy....U mnie zachmurane okropnie i pewnie go nie zobacze. Choc kto wie? To ma byc kolo 5-tej nad ranem. Moze sie przejasni?
                                                  • lusia_janusia Re: *S*O*B*O*T*Y* :)2012 05.05.12, 21:47
                                                    Dobry wieczor, choc sie jeszcze nie znamy,
                                                    pierwsza wiadomosc taka dzisiaj slysze, co
                                                    prawda nie sluchalam jeszcze zadnych wiadomosci
                                                    w tv. a na ostatnim spacerku z maluszkiem nie
                                                    zwrocilam uwagi na niebo, bo jest zimno i spieszylam
                                                    do domu.
                                                    -Lusia-
                                                  • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :)2012 05.05.12, 22:05
                                                    Nie wiem czy zechce Ci sie wstac tak rano aby to zobaczyc. Podobno najpiekniej bedzie ten wielki ksiezyc widoczny okolo 5:45. Ja z zasady juz o tej porze nie ,wiec to nie jest problem. Problemem moze byc tylko bardzo zachmurzone niebo. Z pewnoscia warto to zobaczyc. To zdarza sie tylko raz w roku. Ja w kazdym razie sprobuje wyczarowac sobie bezchmurne niebo.
                                                  • lusia_janusia Re: *S*O*B*O*T*Y* :)2012 05.05.12, 22:27
                                                    Bylam sprawdzic go teraz, na niebie nie ma za duzo
                                                    gwiazd i wydaje sie byc b.wysokie , co nie ma
                                                    byc w zwyczaju, a ksiezyc jakis taki duzy i wyrazniejszy-jaskrawszy,
                                                    czasami juz nie spie, ale sama boje sie wychodzic tak rano,
                                                    mimo ze mam pieska - ale to taka mala maskotka,
                                                    zobaczymy jutro rano.
                                                    -Lusia-
                                                  • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :)2012 05.05.12, 22:34
                                                    To milego polowania na ksiezyc smile . Gdyby nie udalo mi sie go zobaczyc w calej okazalosci, to moze opowiesz jutro jak wygladal? Slowa maja moc tworzenia obrazow w wyobrazni. Milych snow.
                                                  • lusia_janusia Re: *S*O*B*O*T*Y* :)2012 05.05.12, 22:40
                                                    Tak, mam w planie kupno kamery co w przszlosci
                                                    ulatwi pewne sprawy, ale jak bede obudzona, to
                                                    nie omieszkam go poszukac na niebie, bo to tutaj bedzie
                                                    prawie widno u nas.??
                                                    Spokojnej nocy
                                                    -Lusia-
    • aniouek1 nuuu...i poszli wszyscy spać 05.05.12, 23:37
      zanim ja przyszłam sad

Ech...NIC TO!

Śpijcie smacznie śnijcie pięknie O! i JUŻ!
    • aniouek1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 12.05.12, 10:06
      https://zdjecia.nurka.pl/images/tmp2.glitery.pl-obrazki-316-37-2-witam-cieplutkomiego-dn-0-431.jpg
      • kendo Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 12.05.12, 10:55
        wieje starsznie...

ciepelka spokojnego zycze.
        • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 12.05.12, 11:14
          Ja tez witam cieplusio. Wpedzacie mnie w rozpacz tymi zdjeciami. Ja wciaz tego sie nie naumialem sad
          • aniouek1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 12.05.12, 12:47
            Odpowiedz na pytania:

Czy jeśli odpowiadasz na post, to widzisz pojawiające się "lecąc" od góry:
            1) nazwę forum (np. :: SZUFLADA LISTOPISÓW:: )?
            2) Autor: marucha1@gazeta.pl i....td?
            3) Temat
            4) Treść i "przyciski": (1) B (2) i (3) U (4) IMG (5) WIDEO (6) URL
            4) "okienko na wpis?
            • lusia_janusia Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 12.05.12, 19:08
              Witam witam,
              Dziekuje za kawke, akurat pod moj smak
              Bylam na spacerze ale pogoda nie dopisala.

Kendo pokazywala mi jak sie zamieszcza zdjecia,
              ale jeszcze sama nie probowalam, natomiast
              linki juz potrafie sama zamiesci.
              Jakos na stare lata, czlowiek tak szybko nie
              lapie nowosci, potrzebuje na siebie dluzej
              czasu zeby sie oswoich i przyzwyczaic,
              a potem zdac sobie sprawe, ze trzeba nadazyc
              za wszystkimi???...
              -Lusia-
              • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 19.05.12, 10:12
                Ale byly tlumy wczoraj wieczorem w szufladce! Az mne palce bola od pisania. Musze zrobic mala przerwe na regeneracje. Milej soboty. Sloneczka i dystansu do siebie i bliznich.
                • kendo Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 19.05.12, 11:09
                  byly tlumy?????????
                  jakos tak szybko wpadam i wypadam,
                  zem nic nie zauwazyla.....
                  • marucha1 *S*O*B*O*T*Y* :) 26.05.12, 09:22
                    Milego weekendu szufludki. Jakos w tej sytuacji nie bardzo mi cos weselszego do glowy przychodzi.
                    • aniouek1 jabłonie kwitną! :) 26.05.12, 16:41
                      W każdej sytuacji trzeba szukać ...pożytku aż ....do pozytywnego skutku smile

Uśmiechnij się, a sam zobaczysz,że ....

Świat nie jest taki zły
                      Świat nie jest wcale mdły
                      Niech no tylko zakwitną jabłonie
                      To i miljon z nieba kapnie
                      I dziewczyna kocha łatwiej
                      Jabłonie kwitnące jabłonie

Wszyskim manna pada z nieba
                      Ludzie mają co potrzeba
                      Darmo światło , gaz, lokaje
                      Śpią od rana do wieczora
                      Czasem drepczą do kościoła
                      I nocą zmęczeni śpiewają

Świat nie jest taki zły
                      Babcie wnuczkom bajki klecą
                      Złote zęby z nieba leca

Oto kurka na niebiesie
                      Zgadujemy co nam niesie
                      Biały śnieg czy srebrne złotówki
                      Wszyscy klniemy toż to skandal
                      Dzisiaj z nieba wstyd i granda
                      Lecą - gorące parówki

Świat nie jest taki zły
                      Tak kończymy tę naszą melodię
                      Wiosną ludzie umierają
                      Wiosną ludzie się kochają
                      I dziewczyna z ulicy i złodziej
                      Policjanci i poeci ,chuligani - złote dzieci
                      Wszyscy tańczą do świtu kankana
                      Śpią od rana do wieczora
                      Czasem drepczą do kościoła
                      A w nocy zmęczeni śpiewają

Świat nie jest taki zły
                      To i miljon z nieba kapnie
                      I dziewczyna kocha łatwiej

Aaaa...trzeba Ci wiedzieć,że jabłonie kwitną! wink
                      • marucha1 Re: jabłonie kwitną! :) 09.06.12, 05:55
                        Witam szufladkowe duszki. Ciesze sie, ze kwitna jablonie. Nie ciesze sie, ze nie moge tego zobaczys na wlasne oczka. Ciesze sie, ze jest szufladka. Nie ciesze sie, ze zapomniana. Ciesze sie, ze Polska zremisowala. Nie ciesze sie, ze nie wygrala. Itd, itp. A tak wogole to ja wcale nie jestem fanem pilki noznej. Pewnie trudno to zrozumiec ale ja bym chcial aby wygrywali zawsze ci, co lepiej graja. To jest sprawiedliwe. Tak mysle. Ciesze sie oczywiscie, jak Polska wygrywa, ale uwazam, ze bardziej w porzadku jest zawsze, gdy wygrywa ten, kto na to zasluzyl lepsza gra. Milego dnia.
                        • marucha1 Re: jabłonie kwitną! :) 16.06.12, 07:08
                          Tu chyba nic juz nie kwitnie bo utopilo sie w deszczu. Znow lalo cala noc i leje nadal. Z kad tyle wody w niebie? Pewnie z tad, ze jak ziemia sie kreci to czasem jest "do gory noami". Wtedy ta woda z oceanow i wszelakich morz leci do nieba, ktore jest chwilowo w dole.....smile .Ale wymyslilem. Chyba zrobie sobie kawy bo glupoty wypisuje. Milego dnia.
                          • aniouek1 Re: jabłonie kwitną! :) 16.06.12, 22:40
                            a ja chyba coś mocniejszego sobie zrobię bo....nerwowo już nie wytrzymuję sad
                            • marucha1 Re: jabłonie kwitną! :) 16.06.12, 22:50
                              A coz sie stalo Anioueczku?
    • mala200333 Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 16.06.12, 22:49
      No i zesmy przegrali!

Koniec meczu. Koniec Polaków na Euro 2012!

Ech!
      • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 16.06.12, 22:52
        Mala200333.....To tylko gra. Wygrali ci, co grali lepiej. Glowa do gory.
        • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 23.06.12, 07:15
          Witam moje sloneczka. Mam nadzieje, ze podniesliscie sie juz z kleski spowodowanej kopana pilka. Lato juz do nas przyszlo i naprawde jest czym sie cieszyc. Wakacje, urlopy, podroze, czy co tez kazdy z Was ma w planach. Zycze Wam sloneczka w serduszkach i uwazajcie na siebie. Ja jestem uwiazany przez swoja chora noge w jednym miejscu, i bardzo mi z tym zle. Wiem wiec co pisze, piszac "uwazajcie na siebie". Radosnego weekendu.
          • babaja.ga Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 23.06.12, 21:12
            Dzień dobry.
            Wprosiłam się, to napiszę, że zgadzam się z tym, iż gram miłości znaczy więcej niz tona luksusu.
            Jestem Baba Jaga i szukam grama miłości.
            Czary dobre, dobrym ludziom czynię, od złych uciekam daleko.
            Czynię czary innym, a sobie tego grama jednego, malutkiego, wyczarować nie potrafię.
            Może dzisiaj w noc św. Jana wyczaruję sobie, chociaż gram.
            List piszę sobotni do św. Jana.
            Św. Janie, daj mi gram,
            daj gram szczęścia i radości,
            Przegoń smutek samotności
            Daj gram ludzkiej milości.
            O maleńko Ciebie proszę.
            Ręce w góre z wiarą wznoszę.
            Daj ten gram.
            Cóz Ci zalezy
            Dasz mi gram,
            A ja gram radośnie
            Wezmę sobie
            I zaniosę
            Do świątyni Raj.
            W ostatnich słowach listu mojego
            Pozdrawiam serdecznie,
            Bo wiem dlaczego
            Dasz wyproszony gram.
            Czekam w jaskini Raj.
            Świętkrzyska Baba Jaga.
            • aniouek1 ło! jako Gość! :) 25.06.12, 00:09
              a...Wojtuś gdzie i Jaś z Małgosią?
              Tylko czekać aż do Szuflady przyjdzie Królewna Śnieżka i siedmiu krasnoludków.

Chyba faktycznie świat na głowie staje kiedy Baba Jaga okruszków miłości po świecie szuka.

Nie wiem gdzie byłaś, co robiłaś, co przeżyłaś albo nie przeżyłaś ale wiem,że jeśli o miłość chodzi - dobrze trafiłaś.

Kupała Jan Twoją sprawę polecił mojej uwadze więc ...póki co ...daj się przytulić nowomodna Jarucho i...śpij słodko - właśnie co tylko północką zaczął się nowy dzień i pewnikiem dla Ciebie nagotowane będzie przeróżnych okazji moc, by spełniły się jawą piękne sny smile
              • babaja.ga Re: ło! jako Gość! :) 25.06.12, 10:54
                Jakie miłe powitanie wink
                Takie słodkie przytulanie.
                Baba Jaga z jaskini Raj
                Dobrym ludziom życzy naj.....
                I niech Twoje dobre słowa,
                Uczuć pięknych dadzą moc
                Mnie i Tobie oraz wszystkim,
                Których dopadła smutku noc.
                Baba Jaga się uśmicha.
                Czar już dobry uczyniła dla człowieka.
                Lecz Aniołem jesteś Ty.
                Anioł w Niebie gdzieś ulata.
                Też dobro czyni dla świata smile

Pozdrawia smile
                Baba Jaga z jaskini Raj

• marucha1 Re: ło! jako Gość! :) 30.06.12, 08:39
                  Witam w sloneczna sobote. Slonka tu sporo, wiec rozsylam po swiecie dla kochanych szufludkow po kropelce sloneczka i dodaje jeszcze po kawaleczku blekitu nieba. Usmiechajcie sie do swiata to i swiat sie do Was usmiechnie smile smile smile smile . Milego dnia.
                  • mala200333 Re: ło! jako Gość! :) 30.06.12, 15:13
                    Oby..oby..
                    Dobrego Dzionka..
                    • babaja.ga Re: ło! jako Gość! :) 30.06.12, 16:12
                      Miłego popołudnia sobotniego.
                      Siedzę sobie na śwętokrzyskiej jodełce, łapie kropelki słońca i spoglądam na błękitne niebo.
                      Jest cudnie i chce się zyć.
                      Starajcie się chwytać wszelką radość, która płynie z życia, nie puszczajcie radości z rąk, mimo chwilowych niepowodzeń, zawsze cieszcie się zyciem, bo życie, to tylko chwila.
                      Nawet Baba Jaga nie rzuci czaru najlepszego i zycia dzięlki temu przedłużyć nie zdoła.
                      Radości, radości, radości................niekończenie wiele.

Baba Jaga z jaskini Raj.
                      • marucha1 Sobota dzien kota 07.07.12, 06:44
                        Dzis sobota, wiec dzien kota. Jesli tak juz jest, to dzis poglaszcze swoja czarna kotke Coco trzy razy wiecej. Nawet wybacze jej, ze czasem jest na mnie zla, goni za mna jak pies i lapie zebami za noge. Taka juz jej kocia natura. Ale tak ogolnie to mily kotek jest. Przytula sie i mruczy. Grzeje tylko niemilosiernie, co w upaly przyjemne nie jest. Wyglada wiec na to, ze jest to kot zimowy. Z tym kocim akcentem zycze wszystkim szufladkowym ludkom aby nikt Was nie podgryzal, ale aby zawsze byl ktos, kto sie czasem przytuli. Juz nawet mruczec nie musi. No i nie koniecznie musi byc to kot smile . Milego weekendu.
                        • babaja.ga Re: Sobota dzien kota 14.07.12, 17:45
                          Sobota, wczieczór za kilka godzin, czas na odpoczynku chwilę.
                          Odpoczywajcie, słuchajcie muzyki, weźcie do ręki dobrą książkę, poczytajcie i pomyślcie przez chwilę o tym, co czytaliście. Spędźcie sobotnie popołudnie i wieczór tak, by dał Wam chwilę radości i odrobine spokojnego wypoczynku. Niech Wasze domy staną się w ten wieczór spokojnym, bezpiecznym Rajem, Dzisiaj i zawsze.
                          .....
                          Baba Jaga z jaskini Raj.
                          • babaja.ga Re: Sobota dzien kota 21.07.12, 17:49
                            Sobota, kolejny tydzień bliski końca. Tak szybko tydzień mija. Pędzący tydzień, skłonił mnie do rozmyślań o przemijaniu.
                            Myślicie też o przemijaniu?
                            Ale rozmyślania o przemijaniu, niech nie zepsują Wam soboty, spędzicie sobotę grzejąc się ciepłem człowieka, który być może jest koło Was, grzejcie się ciepłem swoich rodzin.
                            Bądzcie dobrzy dla swoich bliskich, otoczcie ich ciepłem, wzajemnym zrozumieniem i miłością.
                            Dobrej soboty smile
                            • babaja.ga Re: Sobota dzien kota 28.07.12, 00:21
                              Tuż po północy, witam sobotnie i miłego dnia życzę szufladkowiczom.
                              Pogody ducha na cały dzień, dla wszystkich smile
                              .....
                              Baba Jaga z jaskini Raj.
                              • marucha1 Sobota 28.07.12, 06:41
                                Witam babaja.go! Myslalem, ze babyjagi chodza spac nieco wczesniejsmile . Mnie obudzil dzis deszczyk stukajacy o szyby. Bardzo mnie to ucieszylo po ostatnim tygodniu upalow. Nareszcie jest czym oddychac. Temperatury okolo 30 stopni nie sa dla mnie radoscia. Ale teraz jest dobrze. Zycze Wam wszystkim Radosnego dnia i milego weekendu.
                                • marucha1 Re: Sobota 11.08.12, 18:05
                                  Nadal zycze Wam nmilego weekendu. Niech kazdy znajdzie w nim to, czego oczekuje i co przyjmie z radoscia. Bo radosc jest obowiazkiem czlowieka. Jest oznaka ufnosci i wiary. Czlowiek przygnebiony, to czlowiek ktory stracil wiare, ze wszystko co nas sptyka na naszej drodze przez zycie jest po cos. Napewno jednak nie dla naszej zguby, lecz dla naszego dobra. Nawet wtedy, gdy naszymi malymi umyslami nie potrfimy tego jeszcze dostrzec. Wiem...To trudne. Czasem nawet bardzo trudne. A mialo byc latwo?
                                  Milego weekendu.
                                  • marucha1 Re: Sobota 15.09.12, 10:25
                                    No właśnie.....Nie jest łatwo. Czasem to już zastanawiam się, czy zaglądać do szufladki? Czy ona komukolwiek jest jeszcze potrzebna? Tyle przecież "ważnych" spraw niesie ze sobą nasza codzienność. Trzeba to załatwić....Jeszcze tamto i owo...Nie ma czasu na rozmowę. Nie ma czasu na myśli. Na nic nie ma czasu. Jesteśmy niewolnikami wskazówek zegara i klawiatury komputera czy telefonu komórkowego. Czasem tylko przystajemy zdziwieni, ze ktoś odszedł z tego świata. Dlaczego nas nie poinformował? Przecież mógł wysłać SMS-a lub maila? Smucimy się przez chwilkę, zanim kolejny sygnał nadesłanej właśnie wiadomości nie przerwie naszego zadumania. Staliśmy się jak zaprogramowane roboty. Dzień zaczynamy od włączenia telefonów, laptopów, I-padów czy jak to się tam wszystko nazywa. Niektórzy nawet wcale ich nie wyłączają. Czy tak powinien żyć człowiek? Czy rzeczywiście mamy nowego "złotego cielca" któremu oddajemy boska cześć? Obawiam się, ze tak. Śmierć człowieka robi na nas mniejsze wrażenie, i budzi o wiele mniej emocji niż premiera nowego smartphone. No tak.....Ludzie umierają każdego dnia...Każdej minuty, sekundy. Premiera nowych „złotych cielców” odbywa się mniej często. Pamiętam jak jeszcze nie tak całkiem dawno. Może kilkanaście lat temu. Można było wpaść na chwile do dobrego znajomego. Ot tak. Po prostu. Z ulicy. Przysiąść na chwilkę w kuchni. (W kuchni najbardziej lubię siedzieć). Napić się wspólnie herbaty czy kawy. Porozmawiać. Czy nawet wspólnie pomilczeć. Dziś, trzeba najpierw zadzwonić. Umówić się. Sprawdzić w notatniku komputera czy telefonu, czy mamy wolny czas. Odwiedziny bez zapowiedzi. Takie spontaniczne. Są w bardzo złym tonie. Bywa, ze spotykamy się z wyrzutem „zabierania czasu”. Wybaczcie mi to, ze zabrałem Wam czas. Wielu z Was zapewne, swój status w komunikatorach stale ma ustawiony na „niedostępny”, aby nikt nie zakłócił Wam Waszej prywatnosci. Jeżeli poświeciliście mi tyle, aby dotrzeć do tego miejsca, bardzo Wam za to dziękuje. Bardzo było mi to potrzebne. Już się wylogowuje. Staje się coraz mniej „dostępny” i coraz bardziej „off line”.
                                    • babaja.ga Re: Sobota 15.09.12, 13:41
                                      Witaj Marucho, może jeszcze zajrzysz tu dzisiaj. Dopiero włączyłam laptopa, telefon komórkowy ładuje się, a ja dzisiaj od rana również poświęciłam myśli podobnym rozważaniom.
                                      Nie rezygnuj za zaglądania do szufladki. Miło jest porozmawiać z kimś kogo się zna tylko ze
                                      słów, które napisze w miejscu przyjaznym, w miescu w którym nie zostanie się wyśmianym, wyszydzonym z tego powodu, że opisze swoje myśli, swoje uczucia, rozterki.
                                      Piszesz o smierci, a ja od rana myślę o przemijaniu ludzi o przemijaniu wszystkiego
                                      i odradzaniu się wszytkiego.
                                      Dzisiaj obchodzę smutną rocznicę i od wielu lat w tym dniu serce mi pęka.
                                      Wiem rodzimy się i umieramy, ten świat tak został stworzony i nic nie możemy, my ludzie poradzić na to. Myślimy o nieśmiertelności o wiecznej mlodości, ale chyba ani wieczne mlodość, ani nieśmiertelność nie są aż tak dobre. Trzeba mieć kiedyś czas na odpoczynek.
                                      Przyjaciele?
                                      Dla przyjaciół, których mam bardzo niewielu, zawsze znajduję czas, bo
                                      z przyjacielem nawet pomilczeć warto..............
                                      Dla przyjaciół w mojej jaskini, jest zawsze kawa lub herbata i staram się, żeby dobre slowo też czekało i miejsce przy stole.
                                      Smutno jest tylko, kiedy przyjaciel zawiedzie, ale tym wybaczam, nie chcę pielęgnować złości.
                                      Złość zatruwa serce i umysł.
                                      Ludzie gdzieś pędzą, za czymś gonią, chcą więcej i więcej.
                                      Na przekur wszystkim i wszystkiemu wyhamowałam i jest mi z tym dobrze, ale jestem Baba Jaga i mogę losem swoim kierować jak tego zapragnę, mogę dzięki temu mieć czas dla ludzi dla siebie i na to, by zadumać się nad życiem i przemijaniem.
                                      Teraz mam dwa powody do zadumy nad przemijaniem, to jesień i dzień smutnej rocznicy, ale i tak powiem za poetą.
                                      Kocham cię zycie
                                      kiedy sen konczy się, kończy się
                                      kończy się o świcie,
                                      a ja rzucam się z nadzieją
                                      na nowy budzący się dzień.
                                      Warto zapamiętać słowa, które niosą nadzieję.
                                      Pozdrawiam szufladkowiczów, może ktoś zaglądnie, pomyśli, napisze.
                                      .....
                                      Baba Jaga z jaskini Raj.

PS.
                                      Pisz Marucho, nie rezygnuj smile

• marucha1 Re: Sobota 22.09.12, 15:36
                                        No i mamy pierwszy dzień jesieni. Poranki już są chłodne. Dni krótkie. Wieczory za to długie, i skłaniające do zadumy. Nad wszystkim co dobre, złe, smutne i radosne. Taki koktajl "CODZIENNOSC" w barze "ZYCIE". Ja lubię "Panią Jesień". Nawet gdy czasem ciągnie po kościach chłodem, ma swoje uroki. Przepiękne barwy lasów. Zapach grzybów. Czas powideł i domowych przetworów. To ostatnie, to już tak bardziej wspomnienia z młodych lat. Teraz to mało kto robi przetwory. Wielka szkoda. Uwielbiam domowe przetwory. Nie ma nic lepszego jak domowe powidła śliwkowe. Rajskie jabłuszka smażone w cukrze. Konfitura z płatków róży. Zapachy dzieciństwa, beztroski, radości. Po prostu zapachy Domu. A my? Coz!.... Zagubieni w zgiełku ulic. Zapatrzeni w złudny, kolorowy świat wystaw w centrach handlowych. Zapominamy prawdziwą, człowieczą radość. Radość z ciepła ognia pod fajerką na kuchennym piecu. Radość ze smaku pieczonego na tych fajerkach chleba natartego czosnkiem. Posmarowanego masłem i posypanego odrobina soli. Cóż to był za wspaniały smak! Zacierają się nam już w pamięci radości z zapachów Domu i wzajemnej dobrej obecności. Zaciera się, przykryta warstwą niedorzecznych reklam. Umiejętność odnajdywania w wyobraźni obrazów tworzonych podczas wygładzania paznokciem „złotka” z opakowania czekoladek. Ach! Ileż to wspaniałych rzeczy tworzyła nasza wyobraźnia! Ileż pomysłów mieliśmy aby te skarby wykorzystać! Dziś....zgniatamy je w dłoniach. Nie poświęcając im nawet ułamka sekundy naszej uwagi. Ot....zwykły śmieć.
                                        Zbieraliśmy w parkach i lasach żołędzie, kasztany. Cieszyły nasze oczy śmiesznymi ludzikami i zwierzątkami na nóżkach z zapałek. Któż z nas nie zbierał przepięknych złocistoczerwonych liści? Układane pieczołowicie lisciane bukiety zanosiliśmy mamie w darze radosnego serca.
                                        Dziś liście zjadają mechaniczne odkurzacze. Złościmy się, że zaśmiecają nasz wypielęgnowany, odmierzony laserowo i równo przystrzyżony trawnik. A naszej mamusi możemy podarować płomyk oliwnej lampki. Kilka kamyczków. Okruchy pamięci.
                                        Przepraszam za te jesienne smuteczki.... Śnieg wkrótce je przysypie. Wiosna spłyną do wielkich oceanów. Połączą się z innymi smuteczkami. Będą się radować wspólna obecnością, opowiadając sobie baśnie z minionych, radosnych lat. Poszukajmy w pudlach na strychu ostatniego ludzika na zapałczanych nóżkach. Może trzeba mu nowego kapelusika? Może bucik z polówki żołędzia zaginał gdzieś podczas ostatniej przeprowadzki? Być może kasztanowa krówka ma złamaną nóżkę?
                                        Jeśli nawet, na odnaleziony w zakurzonym pudelku liść z mamusinego bukietu spadnie jedna łza. To prawo jesiennej zadumy. Znak, ze nie wszystko jeszcze stracone. Może zdążymy jeszcze nauczyć choć jedno dziecko wygładzać paznokciem „złotka” po czekoladkach i tworzyć świat najwspanialszej ludzkiej wyobraźni?
                                        • babaja.ga Re: Sobota 29.09.12, 17:05
                                          Dzień słoneczny smile
                                          Dobrym ludziom słońce świeci w taki dzień smile
                                          Pozdrowiam i odlatuję cieszyć się tym dniem.
                                          .....
                                          Baba Jaga z jaskini Raj
                                          • babaja.ga Re: Sobota 06.10.12, 20:32
                                            Witam jesiennie, sobotnie i wieczornie smile
                                            Dzień byl dość męczący, bardzo pracowity, ale wieczór będzie spokojny na wypoczynek
                                            i słuchanie muzyki poświęcę.
                                            Miłego wieczoru spędzonego tak, jak najlepiej lubicie, spokojnej nocy i snów ulgę przynoszących smile
                                            • marucha1 Re: Sobota 06.10.12, 20:56
                                              Bylo jesiennie, deszczowo, pracowicie i smutno. Ciesze sie juz na sen. Moze przysin mi sie moje miejsce na ziemi? Dobrych snow.
                                              • mala200333 Re: Sobota 07.10.12, 04:22
                                                Nie mogę spać...czytam, laze po Necie...jutro niedziela...
    • aniouek1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 13.10.12, 12:42
      Udanej, radosnej, cieplutkiej, pachnącej słońcem soboty WSZYSTKIM Szufludkom serduszkowo życzę smile
      • babaja.ga Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 13.10.12, 20:58
        Sobotni dzień był miły, słońcem pachnący, ale i pracowity.
        Życzę szufladkowym ludkom miłego wieczoru i spokojnego wypoczynku niedzielnego.
        Dobrej nocy i niech Was anioly strzegą smile
        .....
        Baba Jaga z jaskini Raj.
        • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 24.11.12, 15:28
          Witam w Szufladce. Musialem juz z Domku wyjechac. Znow jestem na obczyzniesad . Bede czesciej zagladal. Nie zapomnialem o szufladce, tylko nie zawsze mialem dostep do internetu. Dobrego weekendu wszystkim.
          • babaja.ga Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 01.12.12, 15:46
            Miło Mrucho, że zajrzałeś do Szuflandii, przykro, że jesteś tak bardzo zmęczony. Tydzień
            już bliski końca, może nowy tydzień przyniesie Tobie wypoczynek ?
            Tego życzę smile
            Miałam trudny piątek. Nie wiem, może to była taka aura dnia ? Dzień był pochmurny, ciężkie
            chmury na niebie, taki prawdziwy smutny listopadowy dzień, ale dzisiaj już słońce wyjrzało
            i wszystko stało się lepsze, nawet codzienne , trochę monotonne, obowiązki sprawiają przyjemność.
            Pierwszy dzień grudnia, czas świąt nadchodzi i czas oczekiwania, czas nadziei na coś lepszego.
            Czym będzie to lepsze ?
            Czy będzie lepsze ?
            Czy będzie lepsze dla wszystkich, czy tylko dla wybranych ?
            Żyjmy z nadzieją, że to coś lepszego będzie udziałem wszystkich albo prawie wszyskich.
            Pomyślmy wszyscy z nadzieją o przyszłości, myślmy o tej nadziei często. Myślenie miewa czarodziejską moc, moc sprawczą. Uwierzcie proszę.
            Spokojnego popołudnia i wieczoru.
            Zmęczonemu Marusze - wypoczynku.
            Smutnemu - powodów do uśmiechu.
            Wszyskim - szczęścia smile
            Dobrej soboty smile
            .....
            Baba Jaga z jaskini Raj
            • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 01.12.12, 16:05
              Dziekuje Baboja.go za dobre zyczenia. Napewno sie spelnia. Moze nie koniecznie natychmiast, ale dobre zyczenia zawsze sie spelniaja jesli sa szczere. Czasem tylko trzeba troszke na to poczekac. Ja przyznam, ze nie lubie tych swiat. Nie zrozum mnie Baboja.go zle.....Nie lubie tej komercji z tymi swietami zwiazanej juz chyba nieodlacznie. Sklepy obwieszone swiecidelkami. Okna z aniolkami. Ruch na ulicach ....To wszystko jakos mnie nie cieszy. Jakies to wszystko takie na pokaz. Najwazniejsze wydaja sie na te swieta zakupy i prezenty. A jak bedzie skromnie i bez prezentow kupionych w sklepie? To co? Nie bedzie czym sie cieszyc? Moze wlasnie obecnosc kogos bliskiego jest tym najwspanialszym prezentem? Coz znacza te wszystkie rzeczy gdy nie ma ciepla drugiego czlowieka? Nic....Zupelnie nic. Trzeba chyba uczyc ludzi radosci ze swiat calkiem od nowa. Moze nie tylko ze swiat? Moze wogole radosci? Jakos mi dzis zimno.......Milego wieczoru Baboja.go.....Nikt pewnie oprocz Ciebie tu juz nie zagladnie.
              • babaja.ga Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 08.12.12, 15:56
                Marucho, miłe życzenia wczoraj złożyłeś. Masz rację, nikt tu już nie zagląda, dlatego sama
                za nie dziękuję.
                Piękne marzenia masz, ale czy się kiedyś spełnią ?
                Świat i nasza Ojczyzna, bez złych słów, nienawiści, wojen, ludzie szczęśliwi, syci, uśmiechnięci. Wszyscy, dzieci, starcy i dojrzali.
                Czy taki świat jest możliwy ? Ze smutkiem stwierdzam, że taki świat nie jest możliwy, ale
                jeżeli bardzo wielu z nas będzile pragnęło takiego świata, to może być o wiele lepiej, może
                lepsze i radośniejsze będzie życie, będzie mniej ludzi nieszczęśliwy i samotnych.
                Zacznijmy od samych siebie, a może wielu ludzi pójdzie za nami. Przy tym wszyskim potrzebna
                jest mocna wiara, a czasami niemożliwe chociaż w części staje się możliwe.
                Tymczasem niech sobotnie popołudnie i wieczór mijają spokojnie i z odrobiną radości w sercach. Tego zyczę i niech dobre marzenia spwłniają się i stają się rzeczywistością.
                Gdyby cała Ziemia była szczęśliwą Atlantydą, Atlantydą która nigdy nie zatonie smile
                .....
                Baba Jaga z jaskini Raj
                • babaja.ga Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 16.12.12, 00:00
                  Sobota już dobiega końca, a ja zastanawiałam się nad tym, co stało się wczoraj w Ameryce.
                  Podobno najswspanialszy kraj na Ziemi, a w tym wspaniałym kraju co jakiś czas, zabijani
                  są ludzie, całkiem bez sensu, bez przyczyny. W imię wolności Amerykanie mają wolny dostęp
                  do broni i nie ma sposobu na to, żeby zmienić ten stan rzeczy, bo jedna z poprawek do konstytucji uniemozliwia to, a poza tym lobby producentów broni ma tak ogromne wplywy, że
                  może zablokować zmiany zabranające trzymania broni w domu w zasięgu ręki.
                  Straszne jak giną dzieci, straszne jak giną ludzie, którzy przychodzą do kina, zeby odpocząć,
                  żeby milo spędzić czas. Przychodzą po naukę do szkoły, przychodzą po zabawę do kina,
                  a otrzymują śmierć.
                  Pomyśleć, że były minister sprawiedliwość Pan Czuma już miał gotową ustawę, która kopiował
                  prawodawsto amerykańskie i chciał żeby u nas też broń była dostępna dla niemal każdego.
                  U nas wolny dostęp do broni, strach pomyśleć. Polacy są tak straszliwie skłóceni z sobą, że takie masakry jak w Ameryce byłyby codziennością i szczęście, że większa część polityków
                  zachowała zdrowy rozsądek i u nas nie moze mieć broni każdy, który ma na to ochotę.
                  A mnie się marzy świat bez jakiejkolwiek broni, ale wiem, że takie marzenie, taki świat to utopia.
                  Spokojnych snów i niech dobre anioły mają Ciebie w opiece, Ciebie i nas wszystkich smile
                  .....
                  Baba Jaga z jaskini Raj
                  • babaja.ga Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 29.12.12, 23:08
                    Witam w wieczór sobotni smile

Wędrowałam sobotnim miastem, wieczornym.
                    Jest zima, ale zima miasta śniegim nam nie ośnieżyła,
                    Lekki mrozik powietrze rzeźkim czyni.
                    Spojrzałam w niebo.
                    Na czystym niebie, gwiazd widok mnie oniesmielił.
                    Gwiazdy dalekie, jak dalekie niespełnione marzenia potrafią onieśmielać
                    I zachwycać.
                    Zachwycają swoim pięknem marzenia, bo marzenia muszą być piękne.
                    Zachwycają gwiazdy, bo dalekie i nieosiągalne, jak marzenia niespełnione.
                    Miasto zasypiało, a ja ze swoimi gwiaździstymi marzeniami niespelnionymi
                    Wróciłam do swojej jaskini Raj z marzeniami dalekimi jak gwiazdy na niebie ciemnym
                    Gwiazdy i marzenia nie przestają błyszczeć blaskiem nadziei.
                    Nadziei na dotknięcie gwiazd, na spełninie marzeń.

Dobrej nocy, marzenia czasem spełniają się.
                    Niech spełnią się Wasze wszystkie marzenia, mamy wszyscy cały Nowy Rok na spełninie
                    swoich marzeń najtajniejszych, najpiękniejszych.
                    .....
                    Baba Jaga z jaskini Raj
                    • babaja.ga Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 05.01.13, 22:17
                      Sobotni wieczór. Dzien mialam dość aktywny. Gościlam w swojej jaskini, ludzi bliskich mojemu
                      sercu. Dzień minął szybko.
                      Dlaczego jak dzieje się coś miłego czas pędzi tak szybko ?
                      Lubię spokój i ciszę swojej jaskini, ale też lubię, jak od czasu do czasu ktoś zapuka do moich
                      drzwi, ktoś kogo lubię. Cenie sobie taką chwilową odmianę, taką odmianę codzienności.
                      Teraz myślę o tym, co napisałeś wczoraj o marzeniach i celach.
                      Marzenie jest określeniem mniej precyzyjnym, niż precyzyjne określenie celu. Tu zgadzam się
                      z tym, co napisaleś wczoraj.
                      Ja jednak lubię, to określenie, bo u mnie to określenie ma związek z wyobraźnią.
                      Mam marzenie, które wiąze się z jakimś celem. Wiem czego chcę marząc, mając w marzeniach cel, lubię sobie wyobrażać, jak to będzie, kiedy marzienie które jest jednocześnie
                      celem do osiągnięcia, zostanie osiągnięte, kiedy dotrę do chwili w której stanie się to, co sobie wymarzłam, idąc uparcie do przodu.
                      Cóż warte jest zycie bez marzeń i wyoraźni ?
                      Nie wiem, czy nie jest to wszystko, co napisałam zbyt zagmatwane, mam jednak nadzieję,
                      że zrozumiałeś co chciałam powiedzieć ?

Marzenie i wyobraźnia, dodajmy do tego wrazliwość, też w moim odczuciu mają związek
                      z sobą, ale tak rozszerzona myśl, jest już chyba temate m na inną rozmowę?

Pozdrawiam Ciebie Marucho smilei takze żałuję, że nikt do Szufladki nie zagląda, a jak już zaglądne, to jest tylko przez bardzo krótką chwilę. Więcej odwiedzających, więcej rozmwiających z sobą, równaloby się z ciekawszymi rozmowami, nawet przy różnicy zdań,
                      nie kłócąc się z sobą, tylko przekonując wzajemnie do swojego zdania i czasami dochodząc do
                      ciekawych wniosków.
                      Dobrej nocy i dobrej niedzieli smile
                      .....
                      Baba Jaga z jaskini Raj

• babaja.ga Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 12.01.13, 18:41
                        Soboty chyba nalezą do mnie, bo od kilku sobót widać tylko moje wpisy.
                        Zameldowałam się i pójdę czytać książkę, a Maruchę jak zawsze, pozdrawiam serdeczniesmile
                        Miłego i spokojnego wieczoru wszystkim życzę smile
                        .....
                        Babaja,ga z jaskini Raj
                        • babaja.ga Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 19.01.13, 16:26
                          Witaj Maruchosmile
                          Kolejna sobota jest mojawink
                          Przepraszam, że wczoraj nie odpowiedziałam, ale zdrowie wieczorem pokazało mi "fige"
                          i położyłam się wcześniej spać. Ziółka i napary trochę pomogły. Dobrze jest znać ich działanie
                          i czasami pomóc sobie, jak zachodzi taka potrzeba. Czarownice znają się na ziołach, a takze
                          potrafią z ich cudownej mocy korzystać.
                          Marucho przepraszamsmile
                          Żle się wyraziłam, a Ty pomyślałeś, źe sądzę iż chwalisz się. Wcale ani przech chwilę tak nie
                          pomyślałam. Podziwiam Ciebie naprawdę, ze masz takie zaintereswanie, które wymagają
                          duzo cierpliwości, dokładności i sumienności. Wnioskując z wcześniejszych listów, lubisz
                          także czytać i uczyć się nowych rzeczy.
                          Jeszcze raz powtarzam, podziwiam Ciebie, bo ilu ludzi w dzisiejszym świecie nastawionym
                          na konsumpcje, interesuje się takimi rzeczami, jak Ty się interesujesz, a poza tym jest bardzo
                          przyjemnie porozmawiać z osobą, która ma chociaż kilka podobnych zainteresowań.
                          Mam nadzieję, że sprawę wyjaśniłam. Nie chciałam zrobić Tobie najmniejszej przyjrości, nie
                          bylo to moja intencją !smile
                          Przepeaszam smile Miłego popołudnia sobotniego smile
                          .....
                          Baba Jaga z jaskini Raj

• marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 19.01.13, 18:56
                            To ja przepraszam Baboja.go. To rzeczywiscie moglo tak zabrzmiec. Ciesze sie, ze tak nie pomyslalas, bo jestem bardzo daleki od chwalenia sie czymkolwiek. Ciesze sie, ze mamy tez wspolne zainteresowania smile . Byc moze bedziemy mogli sobie wspolnie czasem pomoc? Ja na przyklad jeszcze nigdy nie zrobilem ladnego zdjecia mgly. To nie jest latwe. A widzielem duzo bardzo pieknych zdjec z mgla. Milego wieczorka.
                            • babaja.ga Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 26.01.13, 18:45
                              Witaj Maruchosmile
                              Jestem pod wrazeniem fragmentu książki. Autor w tym fragmencie stawia wiele pytań, ale
                              odpowiedź na pytanie jest chyba jedynie możliwa, taka właśnie jaką daje autor.
                              Jesteśmy cząstką całości, ale ta odpowiedź rodzi kolejne pytania. Jacy powinniśmy być
                              będąc cząstką tej calości? Jak mamy się zachwywywacać będąc czastką tej czałości?
                              Jak postrzegać te cząstki, które nas otoczają ? I wreszcie czy wszystkie cząstki mają takie same prawa i obowiązki?
                              Czy autor wysuwa podobne pytanie w wyniku przeprowadzonego rozumowania i czy znajduje ospowiedzi na nie ? Myślę, ze stawiając pytania, daje odpowiedzi.
                              Książka musi być istotnie, bardzo ciekawa. Już ten fragmenta zachęca do przeczytania i zapewne do zastanowienia się, zgadzam się z autorem czy nie?
                              Może ja idąc tokiem myślenia autora, dochodzę jednak do innych wniosków ?
                              Ksiązke muszę przezytać i dziękuję za możliwość przeczytania fragmentu książki.
                              Szukałam w internecie, bo chciałam się dowiedzieć czegoś więcej o ksiązce i autorze, ale
                              informacji nie znalazłam za wiele.

Cieszę się, ze nie zanudzam pisaniną o swoich sprawach, cieszę się także, ze lubisz teatr smile
                              Teatr i żywe słowo, to cudowna sprawa. Tak jak napisałeś, teatr jest magicznym miejscem.
                              Przekraczając próg teatru czuję się tak, jakbym znalazła się w całkiem innym świecie, właśnie
                              w magicznym świecie.
                              Niedługo będę miała okazje być na sztuce, która jest wystawiana na postwie prozy Kzimierza
                              Kutza. Tytuł sztuki i książki "Piąta strona świata". Sztuka mówi o trudnych problemach Śląska
                              i Ślązaków. Ponieważ interesuje mnie trudna historia Śląska i Ślązaków, problemy tego regiionu Polski, mentalność ludzi, to co dzieje się w duszach Ślązaków, wiele obiecuje sobie
                              po tej sztuce.Przecież autorem jest Ślązak z krwi i kości. Lubię Śląsk widziany oczyma Kutza,
                              dlatego, ze Kutz pokazuje nam Śląski prawdziwy, bez upiększanie, bez przeinaczania. Nie boi
                              się podejmować trudnych problemów, potrafi "walnąć między oczy", nie wszystkim moze się
                              to podobać, ale ważne jest, że w tym co pisze, pokazuje i mówi, jest szczery.
                              Tym razem rozpsałam się ja.
                              Miłego wieczoru z dobrą ksiazką w ręku, a jak jeszcze mozna będzie rozpalić kominek, to wieczór moze być całkiem przyjemny smile
                              .....
                              Baba Jaga z jaskini Raj
    • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 26.01.13, 19:42
      Ciesze sie Baboja.go, ze podobal sie Tobie ten fragment. To jest mala ksiazeczka formatu "kieszonkowego". Ma tylko 140 stron. Mozliwe, ze jest trudno ja dostac. To wydalo wydawnictwo "REBIS" z Poznania. Nie wiem nawet czy jeszcze istnieje. Ksiazka jest z 1994 roku. Bardzo mi sie ten fragment spodobal i chcialem sie nim podzielic. Wiesz co? Przyszlo mi teraz do glowy, ze moze sprobowalabys go wyrecytowac na scenie? To bardzo dobry tekst do recytacji. Ma wiele mozliwosci przekazania napiecia amocjonalnego. Pomysl o tym. Ja jeszcze nadal nie jestem zdrowy. Pomalutku dochodze do siebie. We wtorek ide na kontrole i zobaczymy dalej. Milego wieczoru przy kominku.
      • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 02.02.13, 17:50
        Sobota....Cisza w szufladce. Brak czasu, brak checi, brak tematu, brak czarnego koloru w komputerze, brak klawiatur, brak internetu. Czasem chyba tez brak potrzeby rozmowy z drugim czlowiekiem. Dobrego wieczoru. Moze jutro bede mial lepszy nastroj.
        • aniouek1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 02.02.13, 22:31
          marucha1 napisał:

> Sobota....Cisza w szufladce. Brak czasu, brak checi, brak tematu, brak czarnego
          > koloru w komputerze, brak klawiatur, brak internetu. Czasem chyba tez brak potrzeby
          > rozmowy z drugim czlowiekiem. Dobrego wieczoru. Moze jutro bede mial lepszy nastroj.

Nu masz...
          Co z Tobą?
          Czy aby wyciszacze z uszków wyjęte były kiedyś do szuflady wchodził?
          A słowackich trunków Ty aby napewno nie próbował skoro coś z oczkami Ci się najwyraźniej porobiło niedobrego?

Jakie cicho? Jakie pusto?
          Ja w szufladzie od 17:18 do teraz bezustannie wywracam listy, skrytki, i wszystko do góry nogami broniąc "ręcami i nogima" co się tylko da coby tylko do archiwum nie smykło, a Ty tu zajrzał o 17:50 i mówisz....pusto? brak chęci? tematu? potrzeby?

Ejże Waszmość - wrzuć na luz i się sprężaj kiedy możesz coby - kiedy ja nie mogę - strzec wszystkiego w szufladzie tak, aby nic nie ginęło w przepastnych archiwach gazetowych, bo jak przepadnie to...ni ma O! i JUŻ! a przeca szkoda i żal i przykro i...ech...

Niedługo ma szuflada jubileusz więc...dobrze byłoby gdyby się Szufladków udało skrzyknąć choć na ten jeden wieczór w tym samym czasie i miejscu no i...oczywiście - zwazywszy porę roku - najlepiej przy...dobrym grzańcu smile

Jako,że to Ty właśnie pierwszy wątek założyłeś w szufladzie - masz obowiązki gospodarza szuflady pełnić i...bez dyskusji! bez sprzeciwu - GOSPODARZ JESTEŚ O! I JUŻ! smile
          • babaja.ga Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 09.02.13, 11:22
            Marucho, dziękuję za wczorajsze dobre słowa. Dzisiaj już czuję się o wiele lepiej smile
            Mikstury moje tajemne i dobre słowa uczyniły, co miały uczynić.
            Mam nadzieję, że i Ty do zdrowia wracasz, czego z całego serca Tobie życzę.
            Wszystkim szufladkowiczom życzą, zeby dwa dni wypoczynku minęły w dobrym zdrowiu,
            miłym nastroju, w towarzystwie ludzi przyjaźnie nastowionych do wszystkiego, co dobre.
            Miłego dnia Marucho, miłego dnia wszystkim smile
            .....
            Baba Jaga z jaskini Raj
            • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 16.02.13, 12:57
              No dobrze.....Nie pisalem kilka dni. Niestety bylem zmuszony pracowac w nocy. Ja nie umiem spac w dzien i tak drzemie kilka razy aby jednak troche wypoczac. Naprawde nie mialem sily ani nastroju na pisanie. Mam nadzieje, ze zostanie mi to wybaczone tak " jak i ja wybaczam moim winowajcom" smile smile. Milej soboty szufludki.
              • babaja.ga Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 16.02.13, 19:25
                Witaj Marucho smile
                Miło Ciebie widzieć w szufladce.
                Nie masz za co przepraszać szufladkowiczów. Nawał pracytłumaczy wszystko.
                Wspominałeś w jednym z listów, ze jak dojdziesz do zdrowia, to wyruszasz w świat.
                Myślałam, że gdzieś w świat wyruszyłeś. Było mi smutno, że zostałam sama.
                Aniuek przemknął przez szufladkę jak wiosenna burza, Ty przestałeś pisać.
                Mnie natomiast nie opuszcza myśl o wiośnie, mam już dość ponurych depresyjnych dni,
                braku słońca, tylko dluższy dzień przyomina, ze wiosna nadejdzie niedługo.
                Wziełam w ręce tomik wierszy J.Tuwima. Wiersze Tuwima są dobre na takie szare dni,
                a wiersz "Ptak" potrafi wprowadzić w dobry nastrój. Tak niewiele słów, a tyle radości potrafi
                dać czytającemu, pobudzić wyobraźnię i obrazy wiosny przywołać.

"Ptak"

Na gałązce usiadł ptak;
                Zaszczebiotał, zatrzepotał,
                Ostry dzióbek w piórka otarł,
                Rozkołysał cały krzak.
                Potem z świrem frunął w lot!
                A gałązka rozhuśtana
                Jeszcze drży rozradowana,
                Że ją tak rozpląsał trzpiot.
                Prawda, że Tuwim jest niezrównany, wspaniały ?

Marucho Tobie i szufladkowiczom, życzę miłej soboty i wypoczynku po pracowitym tygodniu smile
                Wszystkiego miłego smile
                .....
                Baba Jaga z jaskini Raj
                • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 23.02.13, 06:52
                  Dzien dobry w nastepnym szufladkowum dziesiecioleciu. Torcik i szampan jeszcze zostal. Wlasciwie to bardzo niewiele poszlo, bo i gosci malenko sad . Nawet Aniouek nie zagladnal wieczorkiem. Smutno mi troszke. Milego dnia.
                  • babaja.ga Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 02.03.13, 22:58
                    Wpadłam na chwilę, żeby dobrej nocy zyczyć smile
                    Dobranoc Marucho, dobranoc wszyscy smile
                    .....
                    Baba Jaga z jaskini Raj
                    • babaja.ga Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 09.03.13, 16:31
                      Witajcie w szarą sobotę smile Niebo ciężkie od chmur. Wiosna bawi się z nami w chowanego,
                      ale przyjdzie, napewno przyjdzie. Obserwowałam rano ptaki. Ptaki krzątają się wokół starych
                      gniazd,coś poprawiają, uwijały się pilnie. Ruch taki, że aż miło było patrzeć, bo jest nadzieja, że zimno na krótko zagościło.
                      Obserwowanie ptaków, jest bardzo ciekawym zajęciem i nigdy nie nudnym. Ptaki tak zabawnie
                      potrafią kłócić się z sobą, walczyć o źdżbło trawki o każdy okruszek, a jak już są pisklęta, bronią gniazda przed prawdziwym lub wyimaginowanym wrogiem. Zdumiewające jak dzielne
                      są małe ptasie serduszka.
                      Szybkiego powrotu wiosny zyczę wszystkim i sobie teżsmile
                      Tęsknię za świeżą, soczystą wiosenną zielenią, tęsknię za pierwszymi kwiatamismilewzro
                      Tęsknię za kwiatami magnolii, które wcześnie pojawiają się na gałęziach drzew. Kwiaty magnolii są piękne białorózowe, pachnące i mają w sobie jakiś zdumiewający urok. Trudno od nich oderwać wzrok, przyciągają swoją urodą, delikatnością, pięknem.
                      Miłego popoludnia sobotniego. Zmęczonym wypoczynku, wypoczętym miłych spotkań ze znajomymi lub spędzenia czasu na zajęciach, które sprawiają przyjemność.
                      .....
                      Baba Jaga z jaskini Raj
                      • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 09.03.13, 22:27
                        Baboja.go...Tak pięknie namalowałaś słowami początek wiosny, że aż cieplej zrobiło się w swerduszku smile . Tu też dziś od rana leje.... Szaro, smutno i zimno. Ten tydzień ma taki być. Pod koniec ma wrocić do nas wiosna. Tak pięknie piszesz.....Bardzo lubię te Twoje opowieści z jaskini Raj....Proszę o więcej smile . Dobrej nocki Baboja.go....Dobrej nocki szufludki.
                        • babaja.ga Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 16.03.13, 20:24
                          Marucho, mam nadzieję, że uczulenie bez zastrzyku odejdzie od Ciebie. Zdrowia życzę smile
                          i pogody ducha. Dla alergików czas trudny nadszedł, mimo zimna zaczynają już pylić niektóre
                          rośliny.
                          Dzisiaj dzien był piękny, słońce świeciło. Szłam ulicą a słońce lekko w płecy grzało.
                          Pamiętam 16 marca z przed roku.Wiosna już była w pełni, na wierzbach leciutko zieleniły się
                          listki, brzozy tez już były pełne pękających pąków, złocienie zaczynały budzić się do życia. Pamiętam tem dzień też z innegio powodu. Spotkałam interesującego człowieka, była ciekawa rozmawa, killa godzin na tej rozmowie minęło jak chwila. Jedno spotkanie, jedna rozmowa, a została zapamiętana i zachowana w pamięci na zawsze.
                          Zdumiewające ,że niektórych ludzi, niektóre rozmowy zapaminamy po kilku dniach, inne rozmowy i ludzi, chociaż spotyka się tylko raz w życiu, zapamiętuje się na zawsze.
                          Spokojnego wieczoru i dobrej nocy dla Maruchy i szufladkowiczów z nadzieją, ze tutaj zaglądną wink
                          .....
                          Baba Jaga z jaskini Raj
                          • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 23.03.13, 20:54
                            Sobota dzień kota....A moja wstrętna czarna kotka podrapała mnie znów! I to bez żadnego powodu! Ja ją głaszczę a ona mnie...drap! No i jak tu rozumieć kobiety? Alergia mi dała w kość Baboja.go. Poszedłem w końcu na ten zastrzyki jest mi lepiej. Okropnie tu dziś wieje. Mówią, że jak tak wieje to ktoś się powiesił. Jeśli to prawda, to powiesiło się dziś wielu ludzi. Oby nie. Miłej niedzieli Wam życzę.
                            • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 06.04.13, 11:17
                              Kot już nie drapie (przynajmniej na razie). Data i dzień tygodnia też się zgadza. A więc wszystko jest w porządku. Tylko pustki jakieś takie w szufladce? Może ludkowie jeszcze z urlopów świątecznych nie powrócili? Aniouek to wiem......Pewnie jak zawsze nie ma czasu podrapać się za uchem. Kendo.....Już dawno nas opuściła z niewiadomego dla mnie powodu sad . Inni też właściwie się nie pokazują. Nawet Babaja.ga....Tak bardzo ostatnio dotrzymująca mi towarzystwa gdzieś się zapodziała sad . No cóż.....Przyjdzie mi znów wieźć żywot pustelnika sad .
                              Miłej soboty w samotności Wam życzę.
                              • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 13.04.13, 16:03
                                No tak.....Dwa dni mnie nie było. Miałem okropny katar i nie moglem na oczka patrzeć. No i stało się....brakuje czwartku i piątku sad . Trudno. Bedą nowe. Stera już nigdy do nas nie wrócą. Miłej soboty dla wszystkich. Baboja.go....Co z Tobą? Martwię się sad. Inni to wiem, że zapomnieli szufladkę, ale Ty byłaś ostatnio każdego dnia. Odezwij się proszę.
                                • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 04.05.13, 18:34
                                  Nie odezwała się Babaja.ga sad . Martwi mnie to bardzo. Przyznaję. Jednocześnie nie mogę mieć złych myśli aby "nie otwierać ust szatanowi". Czyli w pojęciu mniej kabalistycznym "nie wywoływać wilka z lasu". Wciąż mam nadzieję, że Babaja.ga gdzieś sobie na swojej miotle poleciała i jest Jej tam tak dobrze, że nie spieszno Jej do Jaskini Raj ani do szufladki. Miłego wieczorka smile
                                  • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 18.05.13, 17:56
                                    Kolejna sobota bez Babyja.gi sad. Nie będę ukrywał, że bardzo mnie to martwi. Tak długo jeszcze nie milczała. Aniouek to ogólnie zaszczyca nas swoją obecnością od wielkiego święta. Inni....sad prawie wcale. Ale Babaja.ga odkąd zamieszkała w szufladce była stałym jej mieszkańcem. Będę nadal czekał na jakieś słowo. Miłego weekendu.
                                    • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 15.02.14, 08:50
                                      Dzień dobry szufludki smile No i widzisz Baboja.go jak bardzo się o Ciebie martwiłem? W maju 2013 wcale się nie odzywałaś, a ja bardzo się martwiłem. Ale już jesteś i wszystko jest OK smile Życzę Tobie i wszystkim duszkom szufladkowym radosnej, spokojnej i pełnej odpoczynku soboty. Niech Wam Niebo sprzyja we wszystkich (dobrych) zamierzeniach smile
                                      • babaja.ga Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 15.02.14, 20:34
                                        Dobry wieczór smile
                                        Widzę, że martwiłeś się, ale żyję, jestem i obiecałam poprawę.
                                        Słowa dotrzymuję.
                                        Pogoda wiosenna, ptaki śpiewają w parku jak zwarionwane, chyba można już ogłosić koniec
                                        zimy, tymczasem życzę miłego wieczoru weekendowego smile
                                        .....
                                        Baba Jaga z jaskini Raj
                                        • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 22.02.14, 06:35
                                          Dzień dobry wszystkim smile Dziś szufladkowe święto. Musze wszystko przygotować na przyjęcie gości. Radosnego i szczęśliwego dnia dobre, szufladkowe ludki smile
                                          • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 01.03.14, 10:12
                                            Dzień dobry smile Święto minęło bez echa. Narobiłem się i nikt nie przyszedł. Nie szkodzi. przynajmniej wiem jak jest. Miłego słonecznego dnia smile.
                                            • babaja.ga Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 01.03.14, 17:40
                                              Smutna sobota sad
                                              Czy koniec pokoju w Europie ?
                                              Niech stanie się cud i politycy znajdą wspólny język.
                                              .....
                                              Baba Jaga z jaskini Raj
                                              • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 01.03.14, 20:57
                                                Baboja.go.....W Europie zawsze coś się dzieje. Ten pokój jest bardzo złudny. Starczy przypomnieć sobie byłą Jugosławię. Ilu ludzi zginęło. Sąsiedzi mordowali się nawzajem po tylu latach życia w zgodzie. Rosja nie może za bardzo podskakiwać bo jest w wielkich gospodarczych kłopotach i bez Europy nie poradzi sobie. Bądźmy dobrej myśli. Dobrej nocy Baboja.go smile
                                                • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 08.03.14, 11:00
                                                  Dzień dobry smile No i mamy już 8-mego marca. Aby nikt nie poczuł się urażony, to składam wszystkim Paniom najszczersze życzenia zdrowia z okazji Waszego Święta smile. Musze się jednocześnie przyznać, że nie jestem zwolennikiem tych wszystkich "dni". Kobietom należy się uznanie i nasza miłość każdego dnia. Tak samo jak mamusiom, tatusiom czy wszystkim innym solenizantom "dni" wszelakich. Miłego świętowania smile.
                                                  • babaja.ga Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 09.03.14, 00:02
                                                    Dziękuję za życzenia, chociaż szczerze mówiąc mam podobne zdanie do Twojego na temat
                                                    tych wszystkich ''dni''.
                                                    Świąteczny dzień dobiega końca. Pora spać, a tu jeszcze ksiązka czeka na to, żeby była
                                                    przeczytana.
                                                    Dobrej nocy i miłego wypoczynku niedzielnego smile
                                                    .....
                                                    Baba Jaga z jaskini Raj
                                                  • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 15.03.14, 07:01
                                                    Nareszcie sobota smile. Nie był to łatwy tydzień. No, ale nikt łatwych tygodni nam nie obiecywał. Wiosnę już czuć w powietrzu. To może choć trochę daje nadzieję na optymizm smile. Dobrego, spokojnego weekendu. Idę piec ciasteczka (uszy hamana smile ). Powinienem wcześniej, ale jakoś czasu zabrakło. A może bardziej chęci po trudnych dniach? Miecie się cieplutko smile.
                                                  • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 22.03.14, 07:54
                                                    Dzień dobry smile No i proszę.....Znów sobota. A dopiero co marudziłem, że znów zaczyna się kolejny tydzień pełen pracy i przeróżnych mniej lub bardziej poważnych obowiązków. Chyba trochę za bardzo narzekamy. Cieszmy się więc z soboty. Niedzieli. Cieszmy się też z nadchodzącego tygodnia. Przecież nie wiadomo co nam przyniesie? Może samo cuda? Tego Wam życzę całym sercem smile
                                                  • babaja.ga Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 23.03.14, 00:01
                                                    Pięknych sobotnich snów i spokojnego, niedzielnego wypoczynku smile
                                                    .....
                                                    Baba Jaga z jaskini Raj
                                                  • babaja.ga Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 29.03.14, 20:34
                                                    Dobry wieczórsmile
                                                    Piękny pogodny wieczór, po słonecznym dniu, a ja jestem zmęczona, bo w mieszkaniu malowanie. Kilka dni cięzkiej pracy i mieszkanie będzie jak nowe, odświeżone, czyste
                                                    i pachnące, a później odpoczynek i święta.
                                                    Już się cieszę z tego powodu, a jak jeszcze święta będą pogodne i pełne słońca, to czego
                                                    jeszcze chcieć ?
                                                    Marucho, pogody ducha i dobrego wypoczynku niedzielnego życzę smile

.....
                                                    Baba Jaga z jaskini Raj.

• marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 29.03.14, 21:01
                                                    Może też czas odświeżyć swoją jaskinię ? Czemu większość ludzi robi to wiosną ? Czy to ma jakiś związek z nadzieją? Z przebudzeniem się przyrody do życia? Czy może raczej jest to chęć pozbycia się przylepionych do starych tapet i ścian wspomnień? A może po prostu nie ma w tym żadnej wielkiej filozofii. Ludzie po prostu chcą mieć czysto smile Tak chyba właśnie jest. Najprostsze rozwiązania są najlepsze. Miłego wieczorku smile
                                                  • babaja.ga Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 05.04.14, 22:25
                                                    Dobrt wieczór smile
                                                    Odswieżanie mojej jaskini już dobiega końca, ale jeszcze kilka dni pracy mnie czeka.
                                                    Cieszę się, że wszystko, co stare i niepotrzebne powyrzucane. Wiosna i budzi się nowe
                                                    życie za oknem, ale i w moim domu wraz z wiosną też przyszło nowe, pachnące świeżością.
                                                    Jeszcze dzien lub dwa i nakryję stół starodawną koronkową serwetą, postawię na nim wiosenne kwiaty, do filizanki naleję kawy, cichutko będzie grał blues, a ja będę odpoczywała.
                                                    Ej, rozmarzyłam się, ale to marzenie jest z gatunku tych marzeń, które się spełniają.
                                                    Niech spełniają się marzenia ludzi, nasze marzenia smile
                                                    Dobrej nocy smile
                                                    .....
                                                    Baba Jaga z jaskini Raj
                                                  • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 12.04.14, 10:11
                                                    Sobota dzień kota smile. Mój kot ( a właściwie kotka) ma każdego dnia swój dzień smile. Leży sobie i mruczy. Czasem coś przekąsi i dalej oddaje się ulubionemu zajęciu - spaniu. No i taki pożytek z kota smile. Ale miłe zwierzątko. Czasem jak człekowi smutno to wskoczy na kolana i mruczy smile. Miłego dnia i aby Wam nie było smutno smile
                                                  • babaja.ga Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 13.04.14, 00:15
                                                    Dobry wieczórsmile
                                                    Kotka głoszczę po grzbiecia, a właścicielowi życzę miłej niedzieli smile
                                                    Dobranoc smile

P.S. W mojej jaskini zawsze żył jakiś pies, teraz nie mieszka ze mną żadna psina sad
                                                    .....
                                                    Baba Jaga z jaskini Raj
                                                  • babaja.ga Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 26.04.14, 23:38
                                                    Byłam, pozdrawiam i znikamsmile
                                                    .....
                                                    Baba Jaga z jaskini Raj
                                                  • babaja.ga Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 10.05.14, 14:55
                                                    Witamsmile
                                                    Sobota i jak zwykle jestem sama na forum.
                                                    Marucha pewno gdzieś wędruje, moze coś zwiedza?
                                                    Jezeli tak, to miłego zwiedzania i wypoczynku smile
                                                    Zaraz się zbieram i wychodzę szukać ładnego pleneru.
                                                    Może uda mi się złapać coś ciekawego w obietyw. Słońce dobre, a więc i zdjęcia może się
                                                    udadzą.
                                                    Milego popołudnia smile
                                                    .....
                                                    Baba Jaga z jaskini Raj
                                                  • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 10.05.14, 22:19
                                                    Dobry wieczór smile Nie wędruję tylko "liżę rany" po tygodniu pracy. W sobotę najczęściej wszystko mam powyłączane (nawet komórkę smile ). Po prostu odpoczywam w ciszy. To naprawdę dobrze robi. Trzeba mieć jeden dzień w tygodniu bez wojen, kryzysów, stresów i problemów. Miłego wieczorka smile
                                                  • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 17.05.14, 12:18
                                                    Dzień dobry w sobotę. Mam nadzieję, że deszcze w Polsce skończą się lada moment. Przykro patrzeć jak ludkom woda zalewa wszystko, na co tak ciężko pracowali sad. Bądźmy dobrej myśli. Tak sobie też myślę, że pomimo tych ludzkich nieszczęść, takie chwile mają też dobre strony. Pokazują, że można sobie pomagać i wtedy łatwiej jest znosić takie nieszczęścia. A może to właśnie po to jest? Aby razem z wodą spłynęła ludzka pycha i pewność siebie, że możemy wszystko? Dobrego, słonecznego weekendu i tygodnia. Deszcze i powodzie mijają. Postarajmy się aby pozostało w nas po nich jak najwięcej dobra smile
                                                  • babaja.ga Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 24.05.14, 15:03
                                                    Piątek gdzieś mi zginął, ale cały dzień wędrowałam, wróciłam do domu zmęczona i padłam.
                                                    Upał zrobił swoje. Byłam w Niepołomicach. Bardzo stare, urokliwe miasteczko z bogatą historią. Zwiedzałam zamek królewski i prawdę mówiąc byłam trochę zawiedziona, bo zamek po kilku pożarach, kilku przebudowach, nie ma w sobie duszy. Ze starego zamku pozostały oryginalne tylko mury, ale mimo tego, że jestem zawiedziona trochę, jestem zadowolona
                                                    z wyjazdu.
                                                    Marucha pewno już od dawna jedzie do Polski i cieszy się tym, że zobaczy Sącz do którego tęsknił. Miłego pobytu i solidnego wypoczynku na urlopie smile
                                                    .....
                                                    Baba Jaga jaskini Raj
                                                  • babaja.ga Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 31.05.14, 22:27
                                                    Smutna sobota. Dwie wiadomości, które przypominają nam o kruchości życia.
                                                    W Bielsku spadła awionetka, zginęło dwoje ludzi, a w okolicach Piły zderzyły się z sobą dwa
                                                    szybowce, dwoje ludzi przeżyło, ale prawdopodobnie czeka ich długie leczenie.
                                                    Wychodzimy z domu z nadzieją, że wrócimy do niego, a tu chwila dzieje się coś nagłego, coś niespodziewanego i życie kończy się, albo człowiek staje się kaleką na resztę swojego
                                                    życia. Chyba prawdą jest, że Bóg uśmiecha się, kiedy człowiek planuje.
                                                    Spokojniejszej niedzieli, bez trosk i smutku, życzę wszystkim.

.....
                                                    Baba Jaga z jaskini Raj

• babaja.ga Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 07.06.14, 23:28
                                                    Sobota słoneczna, wieczór piękny, gwiezdny i księżycowysmile
                                                    Dobranocsmile

.....
                                                    Baba Jaga z jaskini Raj
                                                  • babaja.ga Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 14.06.14, 16:57
                                                    Piątek uciekł mi, ale Marucha czuwa i nie ma pustki między czwartkiem a sobotą.
                                                    Marucho przykro jak człowiek nie lubi swojej pracy i musi się do niej zmuszać, żeby mieć
                                                    na utrzymanie. Cudownie jest kiedy praca może być również pasją. Mieszkasz w tej części
                                                    Europy, w której łatwiej zmienić pracę niż u nas. Nie pomyślałeś o tym, żeby coś zmienić,
                                                    żeby poszukać pracy która da Tobie zadowolenie. Tak męcząc się w pracy, marnujesz kawał
                                                    swojego życie.
                                                    Czy warto?
                                                    Mimo wszystko życzę miłego wypoczynku w dwa wolne dni od pracy smile

.....
                                                    Baba Jaga z jaskini Raj
                                                  • marucha1 Re: *S*O*B*O*T*Y* :) 09.08.14, 07:51
                                                    To już prawie miesiąc jak nikt nic nie napisał w szufladce sad . Chyba szufladka nam zniknie sad. Teraz ważny jest Facebook sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka