Dodaj do ulubionych

Uwaga na ofertę UPC w SMB Osiedle Kabaty

28.12.06, 13:27
Proponuję dokładnie zapoznać się z tym co piszą a co naprawdę oferują. Na
ulotce, którą zostawiono w naszej skrzynce reklamują 3 pakiety promocyjne. Jak
się okazuje, ceny które są podane na ulotce, to "średnie" opłaty w czasie
trwania promocji, więc różnica między tym co oferuje obecnie Aster a tym czym
kusi UPC nie jest tak znacząca. "Sympatyczny" sprzedawca nie informuje, że
cena miesięcznej opłaty jest inna niż ta na ulotce aż do momentu podpisania
umowy, więc można się naciąć jak się nie sprawdzi.
Obserwuj wątek
    • getin Re: Uwaga na ofertę UPC w SMB Osiedle Kabaty 28.12.06, 18:49
      To prawda. Mechanizm tej manipulacji jest prosty: niezależnie od tego ile prawdy
      o ofercie przekaże nam przedstawiciel handlowy UPC, od momentu podpisania umowy
      (zamówienia) stajemy się klientem UPC, a przedstawiciel otrzymuje prowizję za
      sprzedaż.

UPC już kilka razy zostało ukarane przez UOKiK, URTiP i sądy powszechne za
      stosowanie niedozwolonych klauzul w umowach ze swoimi klientami. Ta firma
      posługuje się nawet tak prostackimi metodami manipulowania klientem, jak np.
      celowe drukowanie regulaminów usług i treści umów bardzo małą czcionką, żeby
      utrudnić (potencjalnemu) klientowi szczegółowe zapoznanie się z ofertą.

Szczególnie w takich sytuacjach jesteśmy zdani na przedstawicieli handlowych (z
      Bożej łaski), którzy z łatwością wmówią nam SWOJĄ wersję oferty. A konsekwencje
      ponosimy już my sami...
      • facefinder Re: Uwaga na ofertę UPC w SMB Osiedle Kabaty 23.01.07, 18:53
        Pisalem o tym wczesniej na forum Ursynow.
        Naprawde nie chce sie juz wypowiadac na temat Aster czy UPS.
        Widze ze umiejetnie podzielili strefy wplywow i smieja nam
        sie prosto w twarz.
        Co to TV Trwam...nie rozumiem naprawde kto to podpial pod platny
        abonament. Jak rozumiem UPC oplaca sie rydzykowi z naszego abonamentu.
        Jeszcze slowko do uzytkownikow lacza z UPC. Jesli potraficie to zrobic
        to dokonajcie testu lacza i zareczam ze bedziecie zaskoczeni wynikami.
        Podam swoj przyklad. Korzystam z ofery chello plus i szybkosci realne
        nawet nie sa zblizone do rzeczywistych

chello plus - do 6 Mb/s - 512 Mb/s - predkosc oferowana
        do 2.50 Mb/s - 246 Mb/s - predkosc rzeczywista

naprawde scyzoryk sie sam w kieszeni otwiera a monopolisci i oszusci zacieraja
        rece. Dodam rowniez ze na ostatniej fakturze jaka otrzymalem nastapilo cudowne
        rozmnozenie kasy i zamiast 249 otrzymalem rachunek na 429. Nic dodatkowo nie
        zamawialem, nie mialem zadluzenia. Po prostu do normalnej ceny jaka place byla
        dodana suma 180 zl za cos co nazwali "czastkowa oplata manipulacyjna". To chore
        i tak jak wczesniej zastanawialem sie nad zleceniem automatycznego przelewu z
        mojego konta tak teraz mam watpliwosci poniewaz ci zlodzieje wyczyszcza mi konto
        zanim sie obejrze, a odkrecenie tej sprawy moze pozniej ciagnac sie miesiacami.

Pozdrawiam
        • getin Re: Uwaga na ofertę UPC w SMB Osiedle Kabaty 24.01.07, 09:32
          U mnie ineternet z UPC (chello) tez faluje (raz szybciej, raz wolniej.
          Neostarda była jednak stabilniejsza.

Co do rachunków, to stanowczo odradzam stosowanie "polecenia zapłaty" w
          rozliczeniach z UPC. Tak jak napisałeś, po zapłaceniu rachunku trudno będzie od
          nich odzyskać niesłucznie naliczona część rachunku.

A tak w ogóle to UPC (i Aster) jest znane z takiego konstruowania treści umowy
          z klientem, żeby go wmanewrować albo w koniecznośc przedłużenia umowy na długie
          miesiące, albo w dodatkowe opłaty. Warto przypomnieć, że za inny "brudny
          numer", tzn. pisanie regulaminów usług wyjątkowo małą czcionką (i to bez
          możliwości powiększenia, bo wa stronie www.upc.pl nie ma wszystkich
          regulaminów, a te które sa zapiasano jako plik pdf) UPC została ukarana przez
          UOKiK.
          • facefinder Re: Uwaga na ofertę UPC w SMB Osiedle Kabaty 24.01.07, 09:39
            Nie wspomne juz o modemie ktory wymienili mi miesiac temu
            na Motorolle i ktory zawiesza sie 2-3 razy dziennie.
            Oczywiscie dzwonilem na suport ale...powiem krotko - totalna
            zenada nie wspominajac juz o czasie oczekiwania na polaczenie
            z niekompetentnym "konsultantem".
            • katja22 Re: Uwaga na ofertę UPC w SMB Osiedle Kabaty 24.01.07, 10:20
              A Ja jestem zdania, że każda firma usługowa ma swoje wady i zalety. Jezeli
              korzystamy z usług długoterminowo tak jak właśnie w tym przypadku (TV, internet)
              to zawsze się przy współpracy pokażą jakieś problemy. W każdym razie nie należy
              pewnych problemów wyolbrzymiać. Korzystam z usług UPC już od paru ładnych lat i
              generalnie jestem zadowolona. Internet owszem czasem zwalnia albo sie zawiesza
              ale tak jest u każdego nawet najlepszego dostawcy. Z Neostrady korzystam w pracy
              więc mam porównanie i twierdze że jest gorsza od UPC. Dla mnie właśnie usługi
              TPSA są jedną wielką żenadą, wykorzystując to że są monopolistą robią co chcą,
              ale całe szczęście już nie długo.
              Zanim zaczniemy narzekać na wszystko dookoła to może znajdźmy pare dobrych
              rzeczy,chodź podobno naturą Polaka jest wieczne psioczeniesmile
              • getin Re: Uwaga na ofertę UPC w SMB Osiedle Kabaty 24.01.07, 10:28
                Tylko że TP SA jest pod ciągłą presja UKE (Prezes Strożyńska) i wie że z
                klientem zadzierac nie warto. Przykładowo jestem pod wrazeniem predkości z jaka
                TEPSA odpowiedziała pozytywnie na mój wniosek o rozwiaznie umów (neo+telefon) -
                trwało to raptem 5 dni, wobec ustawowo wymaganych 14.

UKE może skutecznie wpływać na TePsę, bo wobec dominujacego operatora stosuje
                sie zaostrzony kodeks obowiazków wobec klientów. A UPC jest tylko jednym z
                wielu mniejszych graczy i nie zalazł (jeszcze) UKE tak za skórę.
                • facefinder Re: Uwaga na ofertę UPC w SMB Osiedle Kabaty 24.01.07, 10:52
                  Zgodze sie ze usluga chello jest lepsza niz nestrada jesli chodzi o paramerty
                  techniczne. Nie wiem jak jest z suportem w "tepsie" poniewaz nigdy nie moglem
                  sie do nich przekonac. Chello ma duza przewage nad neostrada ze wzgledu na
                  nieograniczony transfer danych ale chodzi mi tylko i wylacznie o podejscie do
                  usera.
                  Katia - przyznam Ci racje i doskonale rozumiem fakt ze kazda firma ma wady ale
                  nie zrozumiem nigdy lekcewazacego podejscia do uzytkownika. Wyobraz sobie ze
                  powiedzmy
                  laduje do siebie na serwer kilka GB i w polowie tranfery zawiesza mi sie modem.
                  I nie raz ale 2-3 razy dziennie. Co robie? Dzwonie oczywiscie. I co sie dzieje?
                  Coz...totalna olewka.
                  Pozdrawiam
                  • getin Re: Uwaga na ofertę UPC w SMB Osiedle Kabaty 24.01.07, 12:09
                    Mnie poraża poziom obsługi telefonicznej w UPC, i to nawet w porównaniu z
                    TePsą, z która niedawno zerwałem.
                    Przykład: w sobotę (20 I) zamówiłem właczenie dodatkowej usługi telefonicznej,
                    która zgodnie z umowa jest włączana po max. 24 godzinach.
                    - 22 I usłyszałem od panienki z UPC, ze usługi nie włączyli ... bo obowiązuje
                    ich termin 24 godz. ROBOCZE; na moja uwagę, że w regulamianie mowa o 24
                    godzinach (a nie jakichś roboczych), panienka powiedziała, że "nie bedziemy o
                    tym DELIBEROWAC!", ale obiecała właczyć usługe do południa tego samego dnia
                    - 23 II usłyszałem od pana z UPC, ze usługi nie właczyli ... bo zmieniaja system
                    - zadzwonię jutro, ... bo usługa wciąż nie działa (upłynęło 4 x 24 godz) i
                    ciekawi jakie będzie kolejne (wykrętne) usprawiedliwienie UPC.
          • garden2005 Re: Uwaga na ofertę UPC w SMB Osiedle Kabaty 06.02.07, 16:15
            getin napisał:

> Co do rachunków, to stanowczo odradzam stosowanie "polecenia zapłaty" w
            > rozliczeniach z UPC. Tak jak napisałeś, po zapłaceniu rachunku trudno będzie
            > od nich odzyskać niesłucznie naliczona część rachunku.
            >

Konkretna i rzeczywista sytuacja i przestroga, która potwierdza tezę nie
            płać "poleceniem zapłaty" w UPC.

11.12.2006 rozwiązałem umowę na dostawę Internetu, Canal+, HBO itp.
            Uwaga! Zrobiłem to biurze klienta na Jana Pawła i osobiście.

Zostałem obciążony dodatkowym rachunkiem za okres od 19.12 do 20.01 w wysokości
            ok. 273zł (tyle płaciłem zawsze). Zgoda, jest to w umowie, więc opłaciłem.
            17.01 zapakowałem dekoder Canal+, Motorolkę od Internetu, piloty i zwróciłem do
            serwisu UPC. Dopelniłem wszelkich formalności. Mówię sobie no i wreszcie mam z
            głowy, bezsensowne koszty, bo nie korzystałem z tych usług a na dodatek
            mieszkanie oczekuje na drobny remoncik.

Jakimż to zdziwieniem był następny rachunek w lutym za okres od 19.02 do 20.03
            na tyleż samo, czyli 273zł smile
            Zadzwoniłem do UPC i po trzech łączeniach i po odsłuchaniu "tony" muzyki
            wyjaśniłem sprawę. Pani prosiła nie opłacać. Wyślą korektę za pakiet podstawowy
            na który w rzeczywistości podpisałem nową umowę(od 20.01).(28zł??)nie pamiętam.
            Gdyby było polecenie zapłaty to! .............smile byłoby już szczuplej na kocie
            i nieprzyjemne dochodzenie swoich roszczeń.

Pozdrawiam
            • facefinder Re: Uwaga na ofertę UPC w SMB Osiedle Kabaty 20.02.07, 18:59
              nie wiem czy zauwazyliscie ale serwer UPC znow zawisl na godzinke i wlasnie sie
              uruchomil. Ladowalem wlasnie 4 GB danych przez ftp i musze qrcze zaczac od nowa

ja rozumiem ze awarie sie zdarzaja ale 1-2 razy w tygodniu to juz lekka przesada.
              • agawa888 Re: Uwaga na ofertę UPC w SMB Osiedle Kabaty 21.02.07, 19:35
                Zauważyliśmy.

Od 20 stycznia (raptem jeden miesiąc) jest to już TRZECIA awaria telefonów i netu.

To skandal.
                • facefinder Re: Uwaga na ofertę UPC w SMB Osiedle Kabaty 21.02.07, 22:55
                  To mi teraz przyslali:
                  ------------------------------------------------------------------------

Szanowni Państwo!

W ostatnim czasie mogli Państwo zauważyć przerwy w działaniu usługi
                  internetowej. Pragnę wyjaśnić, że ich przyczyną była awaria jednego z ważnych
                  elementów naszej sieci. Natychmiast podjęliśmy wszelkie możliwe działania w celu
                  jak najszybszego przywrócenia prawidłowego działania usługi.

W imieniu UPC serdecznie przepraszam Państwa za wszelkie niedogodności. Usługa
                  internetowa UPC jest znana na rynku z wysokiej jakości, zapewniam, że zależy nam
                  na utrzymaniu tej renomy. Pragnę poinformować, że podjęliśmy kroki w celu
                  uniknięcia podobnych sytuacji w przyszłości.

Z wyrazami szacunku

Ewa Kowalska
                  Dyrektor ds. Obsługi Klienta

--------------------------------------------
                  wszystko cacy, mile gesty a ja place za ich bledy bo za takie
                  utrudnianie zycia userom rabatow przy abonamencie niestety nie dajasmile

• agawa888 Re: Uwaga na ofertę UPC w SMB Osiedle Kabaty 22.02.07, 09:52
                    UPC a piekarnia:

Szanowni Państwo!

W ostatnich tygodniach z pewnością stwierdziliście wielokrotnie, że pieczywo z
                    naszej piekarni jest z zaklacem, niedopieczone lub spalone.

Pragnę wyjaśnić, że przyczyną niskiej jakości pieczywa jest:
                    - awaria jednego z głównych pieców w naszej piekarni*,
                    - roztargnienie piekarza*,
                    - zła receptura chleba*,
                    - kiepski humor personelu piekarni po całonocnych imieninach*
                    (niepotrzebne skreślić)

Natychmiast podjęlismy wszelkie mozliwe (i niemożliwe również) działania w celu
                    jak najszybszego przywrócenia naszemu pieczywu wysokiej jakości, z którego
                    słynęło ono od lat.

Zapewniemy Państwa, że nadal zalezy nam na utrzymaniu pozytywnego wizerunku
                    naszych wypieków w Państwa oczach.

Z wyrazami,

Dyrektor
    • facefinder Re: Uwaga na ofertę UPC w SMB Osiedle Kabaty 24.01.07, 12:41
      Przy nastepnej rozmowie panienka konsultantka powie ze nie bardzo wie
      o co chodzi i ze pewnie ta sprawe prowadzila jej kolezanka i powie zeby chwile
      poczekac. Uslyszysz relaksujaca muzyczkie i po 15 - 20 minutach dojdziesz do
      wniosku ze znow wpuscili cie w kanalsmile
      Radze zapisywac dane konsultantki przed rozpoczeciem rozmowy, a "grubsze" sprawy
      zalatwiac na pismie na Jana Pawla w siedzibie UPC. Zastanawia mnie tylko jeden
      fakt. Korzystalem z uslug UPC przez 8 lat w Holandii i kazda sprawe zalatwiali
      "na biegu". A u nas niestety sprawy wygladaja tak jak wygladajasmile
      pozdrawiam i zycze cierpliwosci
      • getin Re: Uwaga na ofertę UPC w SMB Osiedle Kabaty 24.01.07, 14:55
        Dziękuje za rady. Nistety wycieczka na JPII przy moich godzinach pracy i trybie
        życia raczej odpada, ale faktycznie to jedyny skuteczny sposób na nich.
        Co do cierpliwości w oczekiwaniu na odebranie telefonu przez konsultanta UPC,
        to jest w UPC jeszcze jedno kuriozum. Mianowicie połączenie z Telefonicznym
        Biurem Obsługi UPC, przez telefon UPC - tu uwaga! - JEST PŁATNE (0,11 zł/min)!

Nawet TePsa i komórczaki nie robią czegoś takiego swoim klientom abonamentowym.
        • facefinder Re: Uwaga na ofertę UPC w SMB Osiedle Kabaty 24.01.07, 15:42
          Dodaj jeszcze (dla niezorientowanych) ze zalatwienie prostej niekiedy sprawy
          trwa do pol godziny i czesto jestes przelaczany z dlugimi przerwami muzycznymi
          od konsultantki do konsultantki i w 90% przypadkow konczy sie to porazka. I
          pomyslec ze tak wielkiej firmy nie stac na bezplatna infolinie. Mam jednak
          nadzieje biorac pod uwage rozwoj tego rynku ze konkurencja zmusi UPC do
          traktowania swoich "userow" jak ludzi a nie jak natretow.
    • rubeus Re: UPC 24.01.07, 18:57
      UPC w ogóle nie informuje swoich klientów o promocjach -
      ja przypadkowo dowiedziałem się o tym, że mieli kilkuprocentową zniżkę
      na abonament TV.
      Co do modemów Motoroli - nie należy ich podłączać przez USB, bo się
      net wiesza ! Odkąd podłączyłem modem do kompa zwykłą siecówką, padów
      i zwisów nie notuję.
      • facefinder Re: UPC 24.01.07, 22:50
        Co do USB juz to odkrylem ale wiesza mi sie niestety i na sieciowce. Na razie
        jak mi powiedzial guru z technicznego monitoruja ten serwer i jesli nadal beda
        problemy bedzie on wymieniony. Ale to jedno. Bylem lekko zdziwiony kiedy
        dzwoniac na suport i oswiadczjac ze internet pracuje na "pol gwizdka"
        dowiedzialem sie ze wystarczy wypelnic formularz i internet przyspieszy w ciagu
        dwoch tygodnismile
        Monty Pyton to melodramat w porownaniu z tym co dzieje sie w UPCsmile
        • agawa888 Re: UPC - dlaczego NA PRAWDĘ usunięto BBC Prime? 25.01.07, 11:28
          Jak się okazuje, powodem usunięcia kanału BBC Prime z oferty UPC nie było wcale
          wycofanie się BBC z Poslki (jak twierdziła rzecznik UPC), ale była to WYŁĄCZNIE
          decyzja UPC (cytat z dzisiejszego wydania " Gazety Wyborczej", link do
          artkułu: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,61085,3871086.html )

"Louise Hollely, biuro prasowe BBC: - Standardową praktyką telewizji BBC jest
          renegocjacja warunków umowy co 3 lata. Istniejemy na rynku w Polsce od 12 lat,
          dotychczas rozmowy z UPC kończyły się przedłużeniem umowy. W tym roku
          pozytywnego finału negocjacji z UPC nie było. Ale to wcale nie oznacza, że
          znikamy z Polski. Nasz kanał jest dostępny na innych platformach telewizyjnych,
          takich jak np. Cyfra+, Multimedia czy Aster."

Petycję przeciw arogancji UPC mozna podpisać tu (jest juz przeszło 500
          podpisów!):
          www.petycje.pl/petycjePodpisyLista.php?petycjeid=2008&podpis_rodzaj=1
          • facefinder Re: UPC - dlaczego NA PRAWDĘ usunięto BBC Prime? 25.01.07, 11:48
            dzieki wielke za artykul...nie dosc ze balaganiarze
            to jeszcze kretacze
            • agawa888 Re: UPC - dlaczego NA PRAWDĘ usunięto BBC Prime? 25.01.07, 15:12
              Jakims dziwnym trafem, po zebraniu ponad 550 podpisów pod petycją, strona z tą
              petycją ULEGŁA TAJEMNICZEJ AWARII, co uniemożliwi składanie podpisów kolejnym
              osobom.
              Ciekawe dlaczego akurat teraz następiła ta awaria? Macie jakies sugestie?
          • jan-w Re: UPC - dlaczego NA PRAWDĘ usunięto BBC Prime? 25.01.07, 15:32
            Oczywiście BBC nie wycofało się z Polski. Byłby to absurd. W aster jest nadal.
            • agawa888 Re: UPC - dlaczego NA PRAWDĘ usunięto BBC Prime? 25.01.07, 15:46
              ... i w CYFRZE+, i w Multimediach, i u paru innych operatorów TV.

A w UPC nie. Bo nie!
              • getin Re: UPC - dlaczego NA PRAWDĘ usunięto BBC Prime? 05.02.07, 09:20
                Własnie w takich sytuacjach można się dowiedzieć, jaki FAKTYCZNIE jest stosunek
                firmy do jej klienta.
                • agawa888 Re: UPC - dlaczego NA PRAWDĘ usunięto BBC Prime? 22.02.07, 09:56
                  To mi teraz przyslali:
                  ------------------------------------------------------------------------

Szanowni Państwo!

W ostatnim czasie mogli Państwo zauważyć przerwy w działaniu usługi
                  internetowej. Pragnę wyjaśnić, że ich przyczyną była awaria jednego z ważnych
                  elementów naszej sieci. Natychmiast podjęliśmy wszelkie możliwe działania w celu
                  jak najszybszego przywrócenia prawidłowego działania usługi.

W imieniu UPC serdecznie przepraszam Państwa za wszelkie niedogodności. Usługa
                  internetowa UPC jest znana na rynku z wysokiej jakości, zapewniam, że zależy nam
                  na utrzymaniu tej renomy. Pragnę poinformować, że podjęliśmy kroki w celu
                  uniknięcia podobnych sytuacji w przyszłości.

Z wyrazami szacunku

Ewa Kowalska
                  Dyrektor ds. Obsługi Klienta
                  ..........................................................

WERSJA ALTERNATYWNA LISTU MOGŁABY BRZMIEĆ TAK:
                  Szanowni Państwo!

W ostatnich tygodniach z pewnością stwierdziliście wielokrotnie, że pieczywo z
                  naszej piekarni jest z zaklacem, niedopieczone lub spalone.

Pragnę wyjaśnić, że przyczyną niskiej jakości pieczywa jest:
                  - awaria jednego z głównych pieców w naszej piekarni*,
                  - roztargnienie piekarza*,
                  - zła receptura chleba*,
                  - kiepski humor personelu piekarni po całonocnych imieninach*
                  (niepotrzebne skreślić)

Natychmiast podjęlismy wszelkie mozliwe (i niemożliwe również) działania w celu
                  jak najszybszego przywrócenia naszemu pieczywu wysokiej jakości, z którego
                  słynęło ono od lat.

Zapewniamy Państwa, że nadal zależy nam na utrzymaniu pozytywnego wizerunku
                  naszych wypieków w Państwa oczach.

Z wyrazami,

Dyrektor ds. Samozadowolenia

• facefinder Re: UPC - dlaczego NA PRAWDĘ usunięto BBC Prime? 27.02.07, 13:59
                    Pewnie spaliscie ale znow podnioslo mi sie cisnienie kiedy pomiedzy 3 a 5 am.
                    Kablowka tez nie dzialala. Naprawde czasem mam wrazenie ze placac za Ferrari
                    otrzymalem Malucha ktory wiecznie sie psujesmile
                    • garden2005 Re: UPC - dlaczego NA PRAWDĘ usunięto BBC Prime? 27.02.07, 14:31
                      Opisałem niedawno, jak miła pani z UPC przyjęła telefonicznie moją reklamację,
                      iż dostałem wadliwy rachunek za ubiegły miesiąc styczeń - za wyskoki(był na
                      273,89zł zamiast na ok.28zł). Sprawa miała być natychmiast wyjaśniona, prosiła
                      nie płacić i że przyśle właściwy, ten na 28zł. Polikwidowałem Internet i Canal+
                      HBO już w listopadzie spisując odpowiednią nową umowę, oddałem sprzęt do UPC
                      itp..
                      Otóż informuję szanownych odbiorców UPC iż właśnie dzisiaj dostałem:
                      abonament za okres 20/02/07 - 19/03/07 na kwotę 273,89zł !!! smile)))))))))))
                      Niezwykła to firma....naprawdę. Postanowiłem ich olać totalnie i rachunek
                      wylądował w koszu.
                      Jaki to fart, że nie podpisałem "polecenia zapłaty"? smile))))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka