Dodaj do ulubionych

Kabacki Dukt 1

11.06.07, 21:10
Witam,
otrzymałem dzisiaj zawiadomienie ze spółdzielni w sprawie zapłaty za budowę
drogi, oświetlenia i zieleni. Jest też informacja o planowanej budowie bramy
wjazdowej. Chciałbym poznać opinię sąsiadów na ten temat. Czy także
dostaliście takie zawiadomienia - 32,59 zł netto za m2 powierzchni mieszkania
do zapłaty ? Czy można się z tego wywinąć i jak ? Nie mam zamiaru płacić za
miejską drogę oraz za to , że naszym sąsiadom z naprzeciwka wybudowali
ogrodzenie i wstawili ławki. Mam szereg wątpliwości natury prawnej - czy
powinniśmy płacić za modernizcję miejskiej drogi ? Czy po wpłacie zostanę jej
współwłaścicielem ? Obawiam się , że następną decyzją zarządu spółdzielni
będzie wezwanie do modernizacji Marszałkowskiej, bo dlaczego nie ? Zapłacimy
za Kabacki Dukt to i za Marszałkowską też możemy . Proszę o Wasze opinie ,
może wspólnie coś wymyślimy ?
sweden73
Obserwuj wątek
    • lidiaa Re: Kabacki Dukt 1 12.06.07, 08:41
      Też jestem z Kabackiego Duktu 1 i dostałam identyczne zawiadomienie.
      Nie zgadzam się na zapłatę za budowę infrastruktury.
      Czy jest ktoś jeszcze ?
    • a-n-i-k-a Re: Kabacki Dukt 1 13.06.07, 10:59
      witam,

tez mieszkamy przy KD 1
      na ostatnim zebraniu byla ta sprawa omawiana - i drogi, i zrobienia bram wjazdowych
      droga nie jest miejska tylko osiedlowa - i tak, po wplacie bedziesz jej
      wlascicielem i bedziesz mogl wreszcie starac sie o notarialny akt wlasnosci -
      bez uregulowania tej wplaty otrzymanie aktu notarialnego nie jest mozliwe
      zreszta sprawa drogi byla wyjasniania kilka razy i glosowana - albo nadal bysmy
      wjezdzali do garazu po dziurawych plytach albo mamy droge za wlasna kase -
      wiekszosc jednak wolala miec droge i zaakceptowala doplate

zaakceptowano tez zrobienie bram wjazdowej przy KD 3 i wyjazdowej przy KD 1 - by
      tylko mieszkancy tych dwoch budynkow i Na Przyzbie mogli wjezdzac - moze dzieki
      temu zakonczy sie wreszcie parkowanie pod naszymi oknami i na chodnikach

mysle, ze nie musisz obawiac sie modernizacji Marszalkowskiej... wink
      a i prawnie raczej wszystko jest ok - ale jak masz czas i checi to powodzenia w
      dzialaniach smile

pozdrawiam!
      • biljana Re: Kabacki Dukt 1 13.06.07, 14:21
        kurcze, nie jestem fanem bram, grodzenia kazdego bloku i ogolnych zasiekow, ale
        parkowanie wokol Kabackiego Duktu 3 (z obu stron) juz mi dziala na nerwy.
        Szczegolnie, jak widze ciagle te same samochody i osoby, ktore sobie podjezdzaja
        i nastepne ida do domu hen, hen od parkingu. No i luz, nie przeszkadzalo by mi
        to tak bardzo (nie jestem pies ogrodnika, swoje miejsce parkingowe wykupilam)
        ale normalnie nie ma gdzie stanac. Jak ktokolwiek mnie odwiedza, zawsze jest
        problem z parkowaniem.
        Tak wiec chyba wole zaplacic za ta droge, brame i psuc sobie krwi.
        • polkagris Re: Kabacki Dukt 1 13.06.07, 15:08
          A czy przypadkiem spółdzielnia nie sprzedała mieszkania gospodarza bloku KD3 w
          celu pokrycia kosztów drogi? Co się stało z tymi pieniędzmi skoro teraz każą
          płacić za drogę?
          • mayi Re: Kabacki Dukt 1 13.06.07, 15:59
            Ogłoszenia wiszą, więc zapewne sprzedaż jest w trakcie.
            Jak już się sprzeda, to pieniądze pokryją koszty budowy drogi w części
            przypadającej na KD3. Jeśli starczy. Plan jest chyba taki, że ma starczyć.
        • shnupke Re: Kabacki Dukt 1 17.06.07, 18:26
          > Tak wiec chyba wole zaplacic za ta droge, brame i psuc sobie krwi.

Tyle, że to nie jest jednorazowa inwestycja, dojdzie konserwacja, remonty,
          awarie. Na przykład elektroniczny zamek do furtki do budynku Na Przyzbie 3 już
          wymaga serwisu. Wiele wskazuje na to, że część użytkowników nie rozumie czym
          różni się włącznik dotykowy od mechanicznego i po roku użytkowania mamy
          niepotrzebny aczkolwiek konieczny koszt. Z bramą/szlabanami będzie podobnie, do
          tego dojdzie kolejne spowolnienie w ruchu. Bramy/szlabany, bramy do garażu,
          zamki, zameczki, emeryci i renciści w roli ochroniarzy, to zaczyna przypominać
          paranoję. A co z dojazdem do chorego czy pożaru? Służby mają czekać aż znajdzie
          się ktoś, kto im otworzy? Nie podoba mi się ten pomysł. Chodniki można grodzić
          czymkolwiek - słupkami, donicami, płotem. Gromadzenie pustego miejsca na
          parkingach, po to by raz w miesiącu mógł zaparkować czyjś znajomy, kosztem
          inwestycji w rozwiązania typu brama i szlaban z moich środków uważam za
          absurdalne. Jeśli do każdej rodziny przyjedzie znajomy, to mimo szlabanów,
          bramek, i innych dupereli nadal będzie problem z parkowaniem dla "mojego
          znajomego". Problem z parkowaniem występuje w każdej dużej aglomeracji i każdy
          rozumny "znajomy" zdaje sobie z tego sprawę i stan ten akceptuje. Nie chcę
          biegać 200m z pilotem do bramy żeby wpuścić karetkę pogotowia, bo ktoś miał
          kaprys hodowania wolnych miejsc.

--
          Czasem, od niektórych pomysłów, lepszy jest zimny drink.
          • vegas74 Re: Kabacki Dukt 1 18.06.07, 13:16
            shnupke - wyluzuj się, odpręż, napij sie czegoś zimnego i na spokojnie
            przeanalizuj treść swojego postu - - - <a widzisz, jakie bzdury napisałeś>

"Tyle, że to nie jest jednorazowa inwestycja, dojdzie konserwacja, remonty,
            awarie. Na przykład elektroniczny zamek do furtki do budynku Na Przyzbie 3 już
            wymaga serwisu. Wiele wskazuje na to, że część użytkowników nie rozumie czym
            różni się włącznik dotykowy od mechanicznego i po roku użytkowania mamy
            niepotrzebny aczkolwiek konieczny koszt. Z bramą/szlabanami będzie podobnie, do
            tego dojdzie kolejne spowolnienie w ruchu. Bramy/szlabany, bramy do garażu,
            zamki, zameczki, emeryci i renciści w roli ochroniarzy, to zaczyna przypominać
            paranoję. A co z dojazdem do chorego czy pożaru? Służby mają czekać aż znajdzie
            się ktoś, kto im otworzy? Nie podoba mi się ten pomysł. Chodniki można grodzić
            czymkolwiek - słupkami, donicami, płotem. Gromadzenie pustego miejsca na
            parkingach, po to by raz w miesiącu mógł zaparkować czyjś znajomy, kosztem
            inwestycji w rozwiązania typu brama i szlaban z moich środków uważam za
            absurdalne. Jeśli do każdej rodziny przyjedzie znajomy, to mimo szlabanów,
            bramek, i innych dupereli nadal będzie problem z parkowaniem dla "mojego
            znajomego". Problem z parkowaniem występuje w każdej dużej aglomeracji i każdy
            rozumny "znajomy" zdaje sobie z tego sprawę i stan ten akceptuje. Nie chcę
            biegać 200m z pilotem do bramy żeby wpuścić karetkę pogotowia, bo ktoś miał
            kaprys hodowania wolnych miejsc."
            • mc_marecki Re: Kabacki Dukt 1 18.06.07, 13:43
              Z tego co mi wiadomo to przy wjeździe na teren ma stać budka z ochroniarzem,
              który będzie wpuszczał pogotowie, straż pożarną itp.
              • shnupke Re: Kabacki Dukt 1 18.06.07, 20:01
                Oprócz tych, którzy są, czy dodatkowo? Na spotkaniach nikt nie wspominał o takim
                rozwiązaniu, być może nie byłem na wszystkich.
              • shnupke Re: Kabacki Dukt 1 27.06.07, 18:45
                Cóż... budki póki co nie widać, jest za to furtka...
                Autorstwa "myślącego inaczej" bo w sumie jak nazwać pomysł, który nakazuje
                osobom idącym do metra (w lewo) cofać się w stronę furtki (w prawo)?
                Osiedle coraz bardziej zaczyna przypominać spacerniak z filmu Prison Break. Jest
                super!
                • vegas74 Re: Kabacki Dukt 1 28.06.07, 14:37
                  "Autorstwa "myślącego inaczej" bo w sumie jak nazwać pomysł, który nakazuje
                  osobom idącym do metra (w lewo) cofać się w stronę furtki (w prawo)?"

shnupke - smile))) - przecież pomiędzy budynkiem KD3 i KD1 także będzie brama z
                  FURTKĄ, identyczna jak przed KD3 (od strony sklepu Pod Lasem) - będziesz mógł
                  sobie biegać do metra którą będziesz chciał stroną lewą / prawą, a nawet
                  środkiem - jak sobie kupisz pilota wink

• shnupke Re: Kabacki Dukt 1 28.06.07, 19:00
                    Tyle, że mi ta druga brama nie po drodze a poza tym nie lubię obu wink)
      • a-n-i-k-a Re: Kabacki Dukt 1 13.06.07, 18:13
        jednak małe sprostowanie, co do własnosci drogi - po konsultacji z mężem, ktory
        chadzał na zebrania i jest bardziej biegły w tych sprawach okazuje sie, ze
        jednak nie bedzie ona naszą wlasnoscia, jest jednak czescia inwestycji KD 1 i
        dopiero po rozliczeniu sie z calkowitych kosztów budowy - w tym także z tej
        drogi - możemy ubiegać sie o akty własności naszych mieszkań
        mimo to prawnie to podobno i tak jest wszystko ok
    • mc_marecki Re: Kabacki Dukt 1 13.06.07, 15:31
      O ile dobrze pamiętam to wasz budynek nie zgodził się na sprzedaż mieszkania
      dozorcy, z którego pieniądze miały pójść na budowę drogi.
      • a-n-i-k-a Re: Kabacki Dukt 1 13.06.07, 18:20
        ano dokladnie - to faktycznie wiekszosc naszych mieszkancow nie wyrazila zgody
        na sprzedaz mieszkania gospodarza, a wlasciwie gospodyni (na marginesie - my z
        mężem sie zgodzilismy) i dlatego teraz KD 1 doplaca do drogi i calej reszty, a
        pozostale bloki maja lub beda mialy tak jak KD 3 to sfinansowane z pieniedzy
        otrzymanych ze sprzedaży (w tym tez wspomniane wyzej laweczki i zielone
        krzaczki) - przynajmniej takie byly zalozenia

choc wlasciwie nie wiem, bo moze sie myle, że tak jest?
        czy mieszkancy KD 3 takze otrzymali wezwania do zaplaty?
        • mayi Re: Kabacki Dukt 1 14.06.07, 11:05
          Do nas (na KD3) żadne wezwanie nie przyszło. Jak na razie.
          • a-n-i-k-a Re: Kabacki Dukt 1 14.06.07, 15:45
            aha, czyli wygląda na to, że KD 1 na własne zyczenie teraz musi płacić...
            • vegas74 Re: Kabacki Dukt 1 15.06.07, 11:02
              niooo
    • sweden73 Re: Kabacki Dukt 1 14.06.07, 08:50
      Dziękuję za Wasze opinie. Zgadzam się z głosami, które są za modernizacją ,
      gdyż ja też się z tym identyfikuję. Także chcę mieszkać w miłym i przyjaznym
      otoczeniu, jednak nie mogę się pogodzić z faktem, że za nieudolność zarządczą
      obciąża się lokatorów. Jeśli inwestor zniszczy zieleń to musi ją naprawić,
      oświetlenie ulic także musi być zapewnione przez inwestora , podobnie jak droga
      dojazdowa. Byłem na zebraniach , słuchałem różnych racji i zawsze stałem na
      stanowisku , że nie powinniśmy płacić z własnej kieszeni za coś , co było
      zawarte w umowach o budowę lokali, stąd moje pytanie o konieczność dodatkowej
      zapłaty. Pamiętam także , że spółdzielnia miała wystąpić do Urzędu Dzielnicy o
      zwrot kosztów modernizacji terenu, czy może ktoś wie na jakim etapie jest ta
      sprawa ? Prezes mówił wtedy, że spółdzielnia - po wygraniu sprawy - będzie
      zwracała pieniądze lokatorom. Zastanawiam się czy nie zapłacić kwoty, którą
      otrzymałem w zawiadomieniu a następnie odliczać ją od czynszu ?
      • lidiaa Re: Kabacki Dukt 1 14.06.07, 09:01
        Hm, a ja mam dziwne wrażenie, że spółdzielnia szuka pieniędzy gdzie się tylko
        da.
        Pamiętacie zeszłoroczną przygodę z brakiem wody ? Przecież spowodowana była
        gigantycznym długiem SAM-81 wobec dostawcy wody. Wtedy zresztą dowiedzieliśmy
        się, że spóldzielnia ma kłopoty finansowe...
        Poza tym nie podoba mi się, że zapłata ma nastąpić w tak krótkim czasie - a
        kwota wcale nie jest banalna....
        Będziecie płacić w terminie (20 czerwca) ?
        --
        bd.lilypie.com/qF3-p1.png
        • wpi05500 Re: Kabacki Dukt 1 18.06.07, 14:27
          W Piasecznie był taki przypadek - inwestor za zgodą gminy na swój koszt
          utwardził drogę gminną, która prowadziła obok jego działki (na której wybudował
          szeregowce). W następnym roku dostał wezwanie do zapłaty "opłaty adiacenckiej",
          którą gmina motywowała utwardzeniem drogi gminnej i tym samym zwiększeniem
          wartości przylegającej działki inwestora. Sprawa się chyba toczyła z 5 lat w
          sądzie...
          Żeby tylko Dzielnica nie wpadła na taki sam szatański pomyśl - mieszkańcy na
          swój koszt utwardzili drogę, cena działki wzrosła więc domiar...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka