Dodaj do ulubionych

TO JEST PLAC ZABAW DLA DZIECI!!!

14.03.09, 18:59
Przy wejściu na plac przy Pala Telekiego wisi regulamin, tam jak wół
napisane, że prosi się osoby dorosłe, aby nie korzystały z urządzeń
na placu. I co? Dzisiaj musiałam pogonić wielką grubą babę i faceta
ważącego na oko około 100 kg, bo się z dziećmi na huśtawce bujali.
Ludzie! Ten plac za nasze pieniądze zrobili a przy takim
postępowaniu za rok będzie przypominał to, co w tym miejscu było
jeszcze kilka miesięcy temu. Dlatego wielka prośba do wszystkich -
będąc tam zwracajcie uwagę dorosłym, żeby byli łaskawi nie korzystać
z zabawek a ograniczyli się jedynie do pilnowania dzieci.
Obserwuj wątek
    • marek.dumle Re: TO JEST PLAC ZABAW DLA DZIECI!!! 14.03.09, 19:13
      Duże dzieci smile
    • malgoszac Re: TO JEST PLAC ZABAW DLA DZIECI!!! 17.03.09, 13:06
      no rzeczywiscie straszne przestepstwo...
      • isa1001 Re: TO JEST PLAC ZABAW DLA DZIECI!!! 17.03.09, 13:37
        Nie przestępstwo tylko głupota. Choć, jakby się dobrze zastanowić,
        to głupota też jest przestępstwem i to ciężkim. Zabawki mają
        określoną wytrzymałość i jak stukilowy facet wsiądzie na zabawkę,
        która ma sprężyny to sprężyny szlag trafi i za dwa miesiące jego
        dziecko też się nie pobawi. Wystarczy pomyśleć - no chyba, że ktoś
        nie ma wprawy i "myślenie go boli".
        • malgoszac Re: TO JEST PLAC ZABAW DLA DZIECI!!! 17.03.09, 15:01
          nie wiem - nie widzialam, ale sama czasami posiaduje na hustawkach i
          nie uwazam, zebym je szczegolnie niszczyla i zabierala tym samym
          radosc zycia okolicznym dzieciom...
          uwazam, ze przesadzasz, a ten watek przywoluje we mnie obrazy
          flustracji mlodych przewrazliwionych matek (bez urazy)
          pozdrawiam smile
          • fonula Re: TO JEST PLAC ZABAW DLA DZIECI!!! 17.03.09, 15:55
            jasne a regulamin jest po to, zeby był. Urzadzenia są dla dzieci, a
            nie dla "posiadujących" wyluzowanych mam i ojców. Skoro huśtawki
            zostały skonstruowane z przeznaczeniem dla dzieci, to chyba
            oczywiste, ze "posiadywanie" dorosłej, swoje ważacej osoby nie robi
            tym urządzeniom dobrze. Moje dziecko jest juz prawie za duże na ten
            plac, ale fajnie, ze w końcu cos jest dla naszych kabackich dzieci i
            postarajmy się, zeby było jak najdłużej.
            aha i trudno nazwać mnie młodą czy sfrustrowaną mamąsmile
            • malgoszac Re: TO JEST PLAC ZABAW DLA DZIECI!!! 17.03.09, 16:33
              naprawde nie wiem po o co taki raban
              wiekszosc zewnetrznych hustawek ma udzwig min 80-100kg
              • isa1001 Re: TO JEST PLAC ZABAW DLA DZIECI!!! 17.03.09, 19:22
                Ale może te akurat nie mają aż takiej wytrzymałości, bo i po co?
                Znasz dziecko, które waży 100 kg? Ja nie!
                • mami7 Re: TO JEST PLAC ZABAW DLA DZIECI!!! 17.03.09, 19:51
                  są huśtawaki dla starszych i młodszych dzieci.
                  na kazdym placu zabaw w Warszawie widuję rodziców hustających sie z dziecmi,
                  tymi najmłodszymi. widuje nastolatki na hustawkach i sama tez czasami z nich
                  korzystam, nie wiem czy jestem "grubą babą" waże 52 kg, wolno mi?
                  mój syn ma 7,5 roku jest chudy, wazy jakie 22 kg, ale juz kilkoro jego kolegów
                  (normalnie zbudowanych, nie grubasków) jest z 10 cm wyższych i wazą ponad 30 kg.
                  rozumiem, ze 7,8 latek o takiej wadze nie moze juz uczeszczac na ten plac zabaw?
                  pogonisz tez starsze dzieci?

Twój post jest obrzydliwy.
                  zgadzam sie z kims kto pisał wyżej...przewrazliwiona mamuska.
                  zwróc choćby uwagę na sposób, w jaki opisałas te osoby dorosłe.
                  • rubeus Re: TO JEST PLAC ZABAW DLA DZIECI!!! 17.03.09, 21:38
                    Jako osoba nie posiadająca dzieci - więc trudno mnie nazwać przewraźliwioną mamuskią czy tatuśkiem - w pełni podpisuję się pod
                    apelem isy1010.
                    • jotka001 Re: TO JEST PLAC ZABAW DLA DZIECI!!! 17.03.09, 22:22
                      rubeus napisał:
                      > Jako osoba nie posiadająca dzieci - więc trudno mnie nazwać
                      przewraźliwioną mamuskią czy tatuśkiem - w pełni podpisuję się pod
                      apelem isy1010.

Ja również. I ciekawa jestem do kogo będą pretensje, gdy dzieci
                      tych 'tolerancyjnych' spadnie z takiej 'wymęczonej' (czytaj:
                      rozregulowanej) zbyt dużym obciążeniem karuzeli / huśtawki czy
                      czegoś w tym stylu i rozwali sobie głowę lub połamie inne części
                      ciała. Będziesz, mamusiu, leciała z pretensjami do administratora
                      czy do siebie i sąsiadek? Nie życzę wam takich przygód, ale wypadki
                      typu przywalenie dziecka bramką czy oberwanie łańcucha w huśtawce
                      zdarzają się wcale nie tak rzadko. Trochę wyobraźni.
                      • mami7 Re: TO JEST PLAC ZABAW DLA DZIECI!!! 17.03.09, 22:34
                        dyskusja tyczyła sie hustawek. po co idiotycznie dopowiadać?
                        szukac nie wiadomo jakich ewentualnych scenariuszy.

zawsze nie podobało mi się, jak rodzice włazili za dziećmi na wszelkie sprzęty,
                        łącznie ze zjeżdżalniami, pajęczynami, itd.
                        nie podpisałabym jednak tak chamsko sformułowanego wniosku.
                        pewne rzeczy mozna powiedziec, mozna nawet sie oburzyc, zdenerowac, ale
                        dorosłych cywilizowanych ludzi obowiazuja pewne zsaady.
                        albo to ja jestem tylko takim dinozaurem.
                        • jotka001 Re: TO JEST PLAC ZABAW DLA DZIECI!!! 18.03.09, 23:08
                          mami7 napisała:
                          > dyskusja tyczyła sie hustawek. po co idiotycznie dopowiadać?
                          szukac nie wiadomo jakich ewentualnych scenariuszy.

Są to scenariusze całkiem realne - taki 'ewentualny' scenariusz
                          zdarzył się już na placu zabaw na moim osiedlu oraz zdarzają się co
                          jakiś czas w innych miejscach. I co w moim poście było idiotycznego?
                          Proszę o konkret, bo raczej staram się myśleć co piszę.

mami7 napisała:
                          > nie podpisałabym jednak tak chamsko sformułowanego wniosku.

Ale który wniosek masz na myśli? Jeśli ten z pierwszego postu isy,
                          to nie jest on szczególnie chamski - cytuję: 'Dlatego wielka prośba
                          do wszystkich - będąc tam zwracajcie uwagę dorosłym, żeby byli
                          łaskawi nie korzystać z zabawek a ograniczyli się jedynie do
                          pilnowania dzieci.' Znam bardziej chamskie sposoby proszenia o coś.
                          • mami7 Re: TO JEST PLAC ZABAW DLA DZIECI!!! 19.03.09, 13:18
                            nie chce mi się ciągnąc tej dyskusji.

tak masz rację.
                            • jotka001 Re: TO JEST PLAC ZABAW DLA DZIECI!!! 19.03.09, 23:28
                              Wiem. Ale myślałam, że masz jakieś bardziej konkretne odpowiedzi.
                              • mami7 Re: TO JEST PLAC ZABAW DLA DZIECI!!! 20.03.09, 08:07
                                mam, ale czasu mi brak.

pozdrawiam
                  • isa1001 Re: TO JEST PLAC ZABAW DLA DZIECI!!! 17.03.09, 22:13
                    Ale może w regulaminach innych placów zabaw nie ma zapisu, że
                    rodzice nie powinni korzystać z zabawek. W końcu co się stanie
                    starej zardzewiałej zjeżdżalni, nawet jakby słoń na nią wlazł? Ale
                    na naszym kabackim placu ograniczenie wagowo-wiekowe jest i powinno
                    być przestrzegane. Dlaczego my Polacy zawsze wiemy wszystko lepiej i
                    wszelkie przepisy, regulaminy, zakazy, nakazy etc. mamy w głębokim
                    poważaniu? A wspólna właśność to dla nas coś, co spokojnie można
                    zniszczyć, no bo za to nie zapłaciliśmy. Otóż za plac zabaw na
                    Kabatach zapłaciliśmy wszyscy i to duuuuże pieniądze. Naprawdę tak
                    trudno się opanować i czterech liter nie sadzać na tej huśtawce? A
                    osoby podobno dorosłe, które tego nie rozumieją, niech nie wymagają
                    ode mnie, że będę o nich pisać miło i subtelnie.
                    • mami7 Re: TO JEST PLAC ZABAW DLA DZIECI!!! 17.03.09, 22:26
                      moze przewrazliwiona mamuska nawet nie jesteś, ale pieniaczką z całą pewnością wink
                      wszystko można powiedzieć i "powiedzieć".

ale po co być subtelnym, lepiej kogos od razu zjechac, niech wie z kim ma do
                      czynienia.
                      • isa1001 Re: TO JEST PLAC ZABAW DLA DZIECI!!! 17.03.09, 22:40
                        Rozgryzłaś mnie! Jestem pieniaczką oraz wredną zołzowatą babą, co
                        dzisiaj pluje jadem na forum a w najbliższą sobotę wpadnie z
                        bejsbolem na plac zabaw i spuści łomot każdemu, kto naruszy
                        regulamin. Nie żartuję!
                        • mami7 Re: TO JEST PLAC ZABAW DLA DZIECI!!! 17.03.09, 22:48
                          powodzenia! nie żartuję wink

• malgoszac Re: TO JEST PLAC ZABAW DLA DZIECI!!! 18.03.09, 15:20
                          to brzmi ciekawie wink
                          chyba sie tam niedlugo wybiore i poczekam na rozwoj sytuacji big_grin
                        • aletka1 Re: TO JEST PLAC ZABAW DLA DZIECI!!! 18.03.09, 15:26
                          Ostatnio zwróciłam kilku młodzieńcom (mysle, że końcówka gimnazjum)
                          uwagę że jest to plac zabaw dla dzieci. Powiedzieli, że dokładnie
                          przestudiowali regulamin i nie ma tam ograniczeń wiekowych.
                          Sprawdziłam, faktycznie, nie ma ograniczeń wiekowych.
                          • wsamrazek Re: TO JEST PLAC ZABAW DLA DZIECI!!! 18.03.09, 23:15
                            Regulamin:
                            fotoforum.gazeta.pl/3,0,1689755,2,6.html
                            • jan-w Re: TO JEST PLAC ZABAW DLA DZIECI!!! 18.03.09, 23:21
                              Punkt 3 widoczny na fotografii rozstrzyga wątpliwości co do osób dorosłych. Ale
                              czy wszystkie panie z dziećmi zauważa także punkt na temat używania szpilek w
                              niektórych częściach placu? wink
                              • malgoszac Re: TO JEST PLAC ZABAW DLA DZIECI!!! 18.03.09, 23:27
                                zapewne prawdziwe matki w szpilkach nie chodza wink
                                • isa1001 Re: TO JEST PLAC ZABAW DLA DZIECI!!! 19.03.09, 10:39
                                  Ja na plac zabaw szpilek nie zakładam. Raczej trudno byłoby mi w
                                  nich biegać za dzieckiem. On nie z tych, co siedzą w jednym miejscu.
    • gale Re: TO JEST PLAC ZABAW DLA DZIECI!!! 20.03.09, 22:22
      Słuszna uwaga, jednakowoż - jak daje się zauważyć na Forum - nie do wszystkich
      trafia prosta i logiczna argumentacja. Sprzęty przewidziane są dla dzieci, a
      nie dla dorosłych, więc korzystanie z nich przez duże osoby (np. mnie) może
      wkrótce doprowadzić plac do ruiny. A szkoda by było bowiem Gmina włożyła w to
      dużo pieniędzy, a dzieci bawią się pysznie.

Oczywiście, znajdują się osoby dorosłe, które wiedzą lepiej, a dzięki temu mogą
      ignorować regulamin... ale to - jak ufam - margines bo głupich nie sieją.

Bądźmy dobrej myśli, dbajmy o wspólne dobro.

Pozdrawiam,
      g.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka