14.05.08, 19:53
mam pytanie moj synek 28maja ukonczy rok.od 1 kwietnia jestesmy na
wyspach.Moj problem jest nastepujacy;po pierwszym miesiacu zycia
okazalo sie ze synek jest alergikiem.obecnie pije mleko
isomi2,obawiam sie ze to juz jest dla niego nie
wystarczajace,oczywiscie oprocz mleka jada normalne dania i nie ma z
tym problemu.Lecz gdy ma nadmiar bialka wysypuje go w szczegolnosci
na policzkach.Tutejsi lekarze przkonuja mnie ze powinnam wprowadzac
dziecku krowie mleko. pomozcie mi ja naprawde nie wiem co robic
Obserwuj wątek
    • arwen8 Re: alergia 14.05.08, 20:23
      Krowie mleko nie jest dziecku wcale potrzebne. Obecnie alergolodzy
      odradzają jego spożywanie. Poczytaj trochę więcej na temat
      szkodliwości mleka.

Na przykład:

integra.xtr.pl/teksty/Reid_mleko.htm
      • monika27511 Re: alergia 14.05.08, 21:09
        dziekuje za informacje wiec jakim mlekiem juz teraz zastapic mu ten
        isomil,albo do kiedy moze on je pic.na puszce nie jest dokladnie
        podane jak dlugo mozna je podawac i do ktorego miesiaca?
    • katarzyna.okreglicka Re: alergia 14.05.08, 23:48
      Alergia może dotyczyć różnych produktów, jeśli w diecie dziecka nie pojawiają się produkty mleczne lub zawierające mleko krowie a mimo tego pojawia się wysypka to może znaczyć, że Pani dziecko nie jest uczulone na białka mleka krowiego tylko na inny produkt, który powoduje te niekorzystne objawy. Wskazane by było wykonać testy alergiczne aby sprawdzić na co dziecko jest rzeczywiście uczulone. Jeśli jest to niemożliwe zapisywać samemu produkty jakie dziecko zjadło i sprawdzać po których występuje wysypka.
      Lekarz zaproponował wprowadzenie dziecku mleka krowiego, ponieważ po 1 roku życia przewód pokarmowy jest już odpowiednio rozwinięty, czyli jelita dziecka są już "szczelne" i nie przepuszczają dużych fragmentów białka, które to powodują alergię pokarmową, tylko małe cząsteczki, z których zbudowane jest białko alergizujące. Proponowałabym przeprowadzić taką próbę w czasie gdy dziecko nie ma żadnych objawów alergii, czyli np. wysypki, od pół łyżeczki jogurtu naturalnego, niesłodzonego. Jeśli przez 2-3 dni nie wystąpią objawy niekorzystne ponowić próbę zwiększając porcję do 1-2 łyżeczek. Powtórzyć próby kilkakrotnie zwiększając stopniowo ilość produktu mlecznego (jogurt, kefir, maślanka, najlepiej w wersji naturalnej, niesłodzonej, bez dodatków smakowych). Jeśli nie będzie żadnych objawów, to znaczy, że dziecko nie jest uczulone na białko mleka krowiego i należy poszukać innej przyczyny wysypki.
      Jeśli jednaj objawy będą nasilone można przeprowadzić po 2-3 tygodniach taką próbę z mlekiem kozim, które jest znacznie mniej alergizujące.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka