Dodaj do ulubionych

Do członków PSA i PTA

15.11.09, 19:03
Witam

Chciałbym się czegoś więcej dowiedzieć na temat tych organizacji. Mam dwa pytania:

1. Czy wiecie może coś o tym, czy można zwrócić się do którejś z nich z prośbą o wydanie opinii w jakiejś sprawie związanej z astrologią, czy praktyką astrologiczną?

Nie chodzi mi o to, by to były jakieś sądy nad kimś, ale raczej oficjalne ustosunkowanie się do jakiejś sprawy – choćby ostatni „List otwarty w obronie rozumu”, który został napisany przez naukowców, którzy zarzucają Ministerstwu pracy to, że w rejestrze zawodów jest zawód astrolog.

2.Czy w którejś z tych organizacji istnieje coś w rodzaju „sądu koleżeńskiego”, do którego można się zwrócić z prośbą o opinię w danej sprawie? Zakładam, że dana instytucja nie ma mocy sprawczej poza nią samą, ale załóżmy, że ktoś wewnątrz niej publicznie kogoś obraził i zbiera się sąd koleżeński, który rozstrzyga, kto miał rację nakazuje stronom sporu jakieś działanie pod karą wykreślenia z listy członków.

Czy ktoś z tych instytucji może mi na te pytania odpowiedzieć? Moją intencją jest zbadanie, czy organy te są placówkami edukacyjnymi, czy jest tam też jakiś element badawczy. Zakładam, że jeżeli są edukacyjne, to organizują szkolenia. Jeżeli badawcze, to zajmują jakieś stanowisko.

Pozdrawiam
Tomasz
Obserwuj wątek
    • mii.krogulska O Polskim Stowarzyszeniu Astrologicznym (PSA) 15.11.09, 19:41
      Witam,
      Tomek... no błagam... telefonu do mnie nie masz czy chcesz zrobić nowy szoł lub
      rozpętać jakąś aferę żeby rozproszyć listopadową nudę??? Przecież się
      widzieliśmy po I Konferencji PSA na imprezie i o to wszystko już się pytałeś!

Ale wyjaśnię jeszcze raz:
      Polskie Stowarzyszenie Astrologiczne jest stowarzyszeniem zwykłym, nie ma w nim
      żadnego sądu w kapturach lub bez, nikt nie jest wyrzucany - przeciwnie,
      serdecznie wszystkich zapraszamy!
      PSA może się wypowiadać oficjalnie, wydawać opinie i zajmować stanowisko - jak
      każde stowarzyszenie w Polsce, ale my raczej koncentrujemy się na realnej
      społecznej pracy - spotkaniach, wydawaniu kwartalnika Trygon i organizacji II
      Konferencji. PSA nie prowadzi płatnych szkoleń, nie możemy nikogo zatrudniać ani
      mu płacić - wszystko robione jest całkowicie charytatywnie. Nie jesteśmy cechem,
      a więc nie wydajemy żadnych certyfikatów, stopni, tytułów. Nie o to w naszej
      pracy chodzi.

Wielu Twoich przyjaciół jest w PSA, więc zawsze możesz się ich o wszystko pytać.
      Mój numer telefonu to 0-600-218-588. W środę od 18.00 jesteśmy na Radnej 13,
      Sylwek bandura ma wykład - zapraszamy wszystkich zainteresowanych, wstęp jest
      oczywiście bezpłatny - na wszystkie pytania chętnie odpowiemy.

A strona wraz z mailem jest tu:
      www.polskaastrologia.pl
      Pozdrawiam serdecznie,
      Mii
      • mii.krogulska Re: O Polskim Stowarzyszeniu Astrologicznym (PSA) 15.11.09, 19:45
        Sylwek Bandura, oczywiście, przepraszam!
        Może i dobrze, że tego sądu nie mamy, bo mógłby mnie jeszcze podać wink
      • astrolabium.pl Re: O Polskim Stowarzyszeniu Astrologicznym (PSA) 15.11.09, 19:58
        mii.krogulska napisała:
        > Tomek... no błagam... telefonu do mnie nie masz czy chcesz zrobić nowy szoł lub
        > rozpętać jakąś aferę żeby rozproszyć listopadową nudę??? Przecież się
        > widzieliśmy po I Konferencji PSA na imprezie i o to wszystko już się pytałeś!

Mi, proszę - nie rób ze mnie jakiegoś raroga, który aferę chce rozpętać, nie takie są moje intencje. To normalne pytanie teoretyczne - prowadzę firmę, między innymi robię horoskopy, za które odprowadzam podatki i jestem ciekaw, która z tych dwóch organizacji może lepiej odpowiedzieć na moje potrzeby i jak istnienie tych organizacji może wpłynąć na działalność mojej firmy. Poza tym być może chcę gdzieś przylgnąć i badam to, gdzie będę się czuł lepiej.

Pozdrawiam i gratuluję rozmachu z jakim to wszystko zrobiłyście. Życzę powodzenia!

Tomasz
        • astrolabium.pl Re: O Polskim Stowarzyszeniu Astrologicznym (PSA) 15.11.09, 20:05
          A i jeszcze jedno, wydaje mi się, że pytanie o stosunek PSA do 'Listu otwartego w obronie rozumu' jest jak najbardziej na miejscu. Oni tam piszą, list do Minister Pracy, żeby zlikwidowała zawód astrologa. Ciekaw jestem, czy Wasza organizacja zajęła jakieś stanowisko w tej sprawie.

Pozdrawiam
          Tomasz
          • princesswhitewolf Re: O Polskim Stowarzyszeniu Astrologicznym (PSA) 15.11.09, 20:11
            wiesz astrolabium, moje zdanie jest takie, ze gdyby Minister zdecydowala sie zlikwidowac zawod astrologa i mialby stac sie nielegalny i astrologowie dzialac by mieli w "podziemiu" to wtedy faktycznie list do Ministerstwa bylby stosowny.
            Ale jako ze mamy wolny rynek, astrolog to nie przestepca, ministerstwo sie cieszy ze astrologowie placa podatki zamiast w szarej nielegalnej strefie maja dzialac =to nie widze powodu do wdawania sie w jakies "bitwy na listy" z jajoglowymi. Szkoda czasu, to i tak ich nie zmieni.
        • mii.krogulska Re: O Polskim Stowarzyszeniu Astrologicznym (PSA) 15.11.09, 20:07
          Tomek, no co ja Ci mogę jeszcze napisać, są jakieś granice autoreklamy smile
          przynależność do stowarzyszeń jest dobrowolna, możesz być i tu, i tam, i siam!
          My zapraszamy i Ciebie i innych nieśmiałych, bo każda para rąk i dobre pióra do
          Trygonu się nam wszystkim w PSA bardzo przydadzą smile

Pozdrawiam serdecznie, Mii
          • astrolabium.pl Re: O Polskim Stowarzyszeniu Astrologicznym (PSA) 15.11.09, 20:17
            Dzięki za zaproszenie. Już zacząłem się wypowiadać na Waszym forum. Na pytanie odpowiedziałaś mi konkretnie za co dziękuję.

Pozdrawiam
            Tomasz

PS. Lepiej popatrz na to, co tu poprzez tranzyty tego forum - i tyle... Oboje jesteśmy narzędziem w rękach przeznaczenia. Pa smile
            • mii.krogulska Re: O Polskim Stowarzyszeniu Astrologicznym (PSA) 16.11.09, 09:48
              astrolabium.pl napisał:

> Oboje jesteśmy narzędziem w rękach przeznaczenia. Pa smile

Witam, w kwestii narzędzi to obyśmy tylko nie byli młotkiem wink

Pozdrawiam serdecznie, Mii
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka