astrolabium.pl
15.11.09, 19:03
Witam
Chciałbym się czegoś więcej dowiedzieć na temat tych organizacji. Mam dwa pytania:
1. Czy wiecie może coś o tym, czy można zwrócić się do którejś z nich z prośbą o wydanie opinii w jakiejś sprawie związanej z astrologią, czy praktyką astrologiczną?
Nie chodzi mi o to, by to były jakieś sądy nad kimś, ale raczej oficjalne ustosunkowanie się do jakiejś sprawy – choćby ostatni „List otwarty w obronie rozumu”, który został napisany przez naukowców, którzy zarzucają Ministerstwu pracy to, że w rejestrze zawodów jest zawód astrolog.
2.Czy w którejś z tych organizacji istnieje coś w rodzaju „sądu koleżeńskiego”, do którego można się zwrócić z prośbą o opinię w danej sprawie? Zakładam, że dana instytucja nie ma mocy sprawczej poza nią samą, ale załóżmy, że ktoś wewnątrz niej publicznie kogoś obraził i zbiera się sąd koleżeński, który rozstrzyga, kto miał rację nakazuje stronom sporu jakieś działanie pod karą wykreślenia z listy członków.
Czy ktoś z tych instytucji może mi na te pytania odpowiedzieć? Moją intencją jest zbadanie, czy organy te są placówkami edukacyjnymi, czy jest tam też jakiś element badawczy. Zakładam, że jeżeli są edukacyjne, to organizują szkolenia. Jeżeli badawcze, to zajmują jakieś stanowisko.
Pozdrawiam
Tomasz