Dodaj do ulubionych

Mars i Saturn

19.04.05, 09:20
Chciałabym Was prosić o opinie na temat takiego układu. Ja wiem, jak on
wpływa na życie właścicielki horoskopu - ale ciekawa jestem, czy Wy traficie.
Mars w domu XII w kwadraturze z Saturnem w domu IV, do tego (to ważne!) dom
VII i VIII w Koziorożcu ze wspomnianym Saturnem jako władcą. Na czym polega
tutaj główny problem?
Obserwuj wątek
    • jz2004 Re: Mars i Saturn 19.04.05, 17:15
      Bardzo ciekawy aspekt przezwyciezania oporow. Pamietam jak onegdaj mowilo sie ze
      on jest wskazany dla kierowcow ze wzgledu na koncentracje i szybkosc reagowania.
      Mnie sie kojarzy z wysilkiem fizycznym az do wyczerpania energii. Wiadomo
      mezczyzna moze z tym aspektem byc pakerem (uszkodzone ego), a moze tez jak w tym
      wypadku np. wybudowac dom, robic remonty i niedo konczyc, jesli juz brac pod
      uwage te domy. Dla kobiety pewnie mniej szkodliwe. Jezeli rzeczywiscie tak jest
      ze z tym aspektem trudnosci rosna w miare pracy to uczy on planowania progresywnego.

Jakie sa powiazania srodowiskowe? Brak autorytetu, ojca ?

jz.
      • mmk7 Re: Mars i Saturn 19.04.05, 18:19
        > Jakie sa powiazania srodowiskowe? Brak autorytetu, ojca ?
        >

Zgadza się. Ojciec jest, ale nie jest żadnym autorytetem... Ale chodziło mi
        raczej o kwestię związków - o to, jak dom VII i VIII w Koziorożcu ma się do tej
        kwadratury i co o tym mówią pozycie tych planet w domach.
        • jz2004 Re: Mars i Saturn 19.04.05, 23:43
          Ahoj,

Na umiejetnosc tworzenia zwiazkow wplywaja: srodowisko we wczesnych etapach
          rozwoju, cechy psychiczne. To powinno wystarczyc. Poza 3 punktami
          konstrukcyjnymi (strefami Guaquelin i wezlem) reszta wydaje sie zbedna czyli
          domy, znaki zodiaku. Nie wchodzac w dyskusje jest to tylko moje zdanie. Jestem
          za tym zeby zwiekszac mozliwosc manifestacji np. tego marsa i saturna anizeli
          szukac 500 znakow i przyczyn.

Pani ktora posiada tego marsa z saturnem ma rozbudowany id. 7 planet modyfikuje
          ksiezyc. Sa to kolejno:

Wenus-Merkury: id wplywa na mysli i uczucia a zatem pobudki instynku sa silne i
          tematyka uczuc stale aktualna zaleznie od nastroju WH.

Jowisz-Neptun: podswiadoma potrzeba pozytywnego odbioru w sferze emocjonalnej,
          pozytywnego kontaktu, uznania i potwierdzenia zalet. Emocjonalne inspiracje.

MC-Wezel-Saturn: emocjonalne problemy (i wplyw na innych, wiezy z kobietami) we
          wczesnym etapie rozwoju moga byc zwiazane z Matka i maja wplyw na ambicje i
          zyciowe plany. Cykliczne okresy melancholii lub depresji - konczy sie na
          eksresji Saturna. Podloze do rozwoju psychoz. In plus - cechy saturniczne:
          praktycyzm zyciowy, potrzeba poczucia osobistego bezpieczenstwa.

Natomiast sfera ego ma 5 planet:

Jowisz-Saturn-Wezel: cechy racze - potrzeba posiadania domu jako obiektu
          komfortu, bazy sluzacej do rozwoju ktory wymaga kontaktow osobistych przy
          ciagatach do ludzi na stanowiskach i/lub z osiagnieciami. W sfrze swiadomosci
          jest konsekwencja, sprawiedliwosc, obowiazek.

Uran-Mars: szukamy sposobow rozladowania stresu bo mamy problemy z wypoczynkiem,
          relaksem. Stalosc napiecia. Zle zarzadzane to wyczerpanie fizyczne, nieuwaga i
          wypadek mozliwy szczegolnie w tranzycie.

Uwaga na temat orby: 5 stopni w diagramie 360° to juz na granicy przyjetej normy
          tolerancji 2% dlatego ten aspket przechodzi do duzo wczesniejszych etapow
          rozwoju i odnajdujemy go do okresu przed dojrzewaniem lub na poczatku jego
          trwania. Marsa modyfikuja Uran-Saturn-Ksiezyc co oznacza samokontrole, rezerwe,
          stawarzanie sobie trudnosci, gniew, wew. niepokoj, lek przed wysilkiem,
          ucieczke, a jednoczesnie sila do inicjowania akcji i pochopnych decyzji.

A podlaczenie ze swiatem modyfikuja:

Ksiezyc-Pluton-Wezel-Saturn: uczucie samotnosci bo jestem niepweny i mam
          poczucie brakow. Brak mi wiary w siebie. Znowoz tendencja do dpresji
          emocjonalnej. To wszystko w ramach uzaleznienia od otoczenia (ale i odwrotnie
          moze byc ze wzgledu na konczacym proces plutonem o czym dalej), a moze i wplyw
          innej kobiety niz Matka na rozwoj. Ida w parze ze tym negatywne obrazy ojca i ma
          to podloze w id - ksiezyc z plutonem to bomba z opoznionym zaplonem. Musi co
          jakis czas wybuchac. Poniewaz na ekspresji plutona sie koncza aspekty
          srodowiskowe to wlasnie bardziej ograniczenia saturnowe maja wplyw na zaplon bomby.

Merkury-MC: moje doswiadczenia wyrazaja sie w moich opiniach.

Jowisz-Uran: tworze rzeczywistosc wedlug wlasnych nieszablonowych pomyslow i
          sprawia mi to takze przyjemnosc jesli jest udzialem mojego partnera. Potrafie
          funkcjonowac w stresie i podnieceniu o ile jestem juz czlowiekiem w pelni
          uksztaltowanym.

A wiec osoba taka musi rozwiazac sprawy ascendentu (powyzej) i uniezaleznic sie
          od wplywu id.
          • potrek Re: Mars i Saturn 20.04.05, 07:56
            Czy ten cały referat jz2004 nie pochodzi z kursu WJ ?Bo z pytaniem Mars w XII w
            kwadraturze do Saturna w IV mi się nie kojarzy ? Znaków ja znam 12 nie 500 i
            temat był odnośnie domu korzeni,rodziny a także domu naszego Ojca tym bardzej
            że Saturn się tam znajduje ( dom IV ) w konflikcie do Marsa który jest w domu
            XII odosobnienia ,więzienia a także naszej karmy i jej spłacania jako domu
            ostatniego.Z tym układem człowiek rzeczywiście może być w konflikcie ze swym
            ojcem i moze on u niego nie mieć autorytetu.Tak że człowiek by chetnie wyrwał
            się od swego domu rodzinnego w którym czuje się przytłoczony ( Saturn ) w
            kwadracie do Marsa który jest w domu naszego takze więżienia i władcy Neptuna
            często się miota gdyz trudno mu podjąć decyzje o wyrwaniu się z własnego
            więzienia które może być także jego własnym domem rodzinnym.Czasmi taki Mars-
            Młodośc i energia w XII domu dopiero gdy Ojciec-Saturn umiera i mija wiele lat
            zdaje sobie sprawe że ojciec-Saturn miał racje i nabiera w oczach byłego
            dziecka-Księżyc i zadziorności i przekory- Mars autorytet i szacunek jemu
            należny - Saturn.
            Pozdrawiam potrek smile
    • allija Re: Mars i Saturn 20.04.05, 11:42
      Troche mało danych, w zasadzie nie powinno rozpatrywac sie takich wyizolowanych
      aspektów.
      Układ mars kwadratura saturn jest jednym z najtrudniejszych aspektów, może
      wskazywac na nadmierna samodyscyplinę, złe wyczucie czasu, frustracje,
      niezdecydowanie.
      Mars w XII domu nie jest dobrym dla niego miejscem bo mars musi sie wyżyć a
      przy złym aspektowaniu to może być prowokowanie awantur, manipulowanie ludźmi,
      po cichu, z poza sceny, okrucieństwo nawet.
      • mmk7 Re: Mars i Saturn 20.04.05, 12:19
        JZ: Rzeczywiście trudno mi znaleźć związek Twojej odpowiedzi z moim pytaniem.
        Potrek: Trafiony zatopiony smile Z jednym zastrzeżeniem - w tej konkretnej
        sytuacji widać od razu, że ojciec nie ma racji i nie będzie jej miał ( w zyciu,
        nie po aspekcie )
        Alija: co do tego manipulowania i prowokowania - a nie może być tak, że to nie
        tyle właścicielka horoskopu jest do tego skłonna, co raczej jest narażona na
        takie zachowania ze strony innych?
        • mmk7 Re: Mars i Saturn 20.04.05, 12:25
          A co powiedzielibyście na temat podejścia tej pani do partnerstwa i seksu? Dom
          VII i VIII sa w Koziorozcu, bez planet. Władcą obyu jest wspomniany Saturn w IV
          domu w Pannie.
          • allija Re: Mars i Saturn 20.04.05, 15:06
            Mars jest raczej energia personalną czyli w zasadzie dotyczy właściciela
            horoskopu. Jednak jego działanie moze byc jak najbardziej odpowiedzią na
            restrykcyje saturna w domu rodzinnym (IV).
            Co do seksu to trzeba by jeszcze popatrzec, moim zdaniem, na dom V, na wenus,
            czy saturn odbiera inne aspekty? jakie? Ale tak na teraz to raczej
            konserwatywna w poglądach na temat partnerstwa i seksu. Bardziej chyba szuka
            czułości i męża niż kochanka i przygód. Rodziny i ojca dzieciom niz romansu.
            Goracego temperamentu też chyba nie ma. Stawia duże wymagania ew. partnerom
            przez co mogą być opóźnienia w tych sprawach.
        • jz2004 Re: Mars i Saturn 20.04.05, 15:44
          mmk7: brak zwiazku bezposredniego. Jak spotkamy sie kiedys na czacie wytlumacze
          co mialem na mysli.

Potrek: patrz na drzewko postow - mmk przeniosla ciezar dyskusji na zwiazki, a
          nie na marsa i saturna tylko. W kursie WJ nie uczestnicze(ylem), a bylem raz na
          spotkaniu kursantow na zaproszenie. Interpretacje to zbitka z zaczytanych
          pozycji literaturowych. Zastanawiam sie czy do Twoich konkluzji mozna dojsc bez
          stosowania domow.

Uklony
          • potrek Do jz 2004 20.04.05, 17:47
            Rzeczywiście mk odniosła się takze do zwiazków. Mam tranzyt Marsa do Marsa i
            jestem może zbyt zadziorny i roztargniony smile . Nie chciałem cię urazić ale tak
            już wyszło sad Za co Cię szczerze przepraszam jz2004
            Pozdrawiam potrek
    • astrei Re: Mars i Saturn 20.04.05, 15:55
      Saturn w 4 domu kojarzy mi się z surowym domem rodzinnym albo w pewnym momencie
      ten dom jest niepełny..
      Przytłumienie w sferze w uczuciwo-rodzinnej.
      • cont66 Re: Mars i Saturn 21.04.05, 11:10
        A jak będzie się manifestować energia koniunkcji Marsa i Saturna w horoskopie męskim ( w Byku). Czy oznaczacza to zachamowania, niepewność siebie jako mężczyzny, czy może "nosi" takiego osobnika i rodzi frustrację no i czy Byk, żywioł ziemski ma dodatkowe znaczenie?? Pozdrawiam
    • janina62 Re: Mars i Saturn 22.04.05, 21:06
      Mars z XII poprzez ASC, sąsiaduje z marsowym domem I...w osobowości tej zawarte
      jest prowokowanie życia. wystawianie się na ostrzał, bycie niebezpiecznym dla
      samego siebie poprzez swoje własne uczynki/nawet zagrożenie zycia,
      odosobnienie, samounicestwianie się, lekceważenie niebezpieczeństw/
      pozycję Saturna w kwadracie uznałabym za czynnik mobilizujący a w każdym razie
      dyscyplinujący, może to procentować odpowiedzialnym podejściem do spraw,
      pracy, kariery/XD. OPOZYCJA /...kontakty saturna z księzycowym d.IV mogą
      promieniować nieco oschłą, kostryczną aurą domową: biedą, smutkiem.../osoba
      napewno nie będzie należała do leniwych, środowisko rodzinne swoimi wymaganiami
      i surowością, wzmocni osobowość, może nieco usztywni ale przecież po kwadracie
      jest zaraz tyrgon...dlatego uważam że jest to korzystana kwadratura
      a i pytanie ważne....gdzie jest księżyc i jakie ma kontakty z saturnem?
      • janina62 Re: Mars i Saturn 22.04.05, 21:08
        jesli Mars bliski ASC , to MĘSTWO wpisane w osobowość...ODWAGA
        • mmk7 Re: Mars i Saturn 22.04.05, 21:15
          Nie, Mars jest akurat daleko od asc, mniej więcej w połowie XII domu, który
          jest bardzo obszerny. Księżyc nie ma żadnego głównego aspektu z Saturnem
          (małych nie badałam) i znajduje się w V domu w Wadze w koniunkcji z Plutonem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka