Dodaj do ulubionych

Uran kwadrat Słońce

07.10.06, 14:45
W przyszlym roku czeka mnie kwadratura tranzytujacego Urana do mojego
strzelcowego Słońca. Czy fakt, ze te planety w moim radiksie sa w sekstylu
wplynie w jakis sposob na charakter manifestacji tego tranzytu? No i
tranzytujacy Jowisz, ktory przez caly przyszly rok bedzie w znaku mojego
slonca...
Pewnie macie jakies swoje doswiadczenia z takiego tranzytu. Napiszcie,
prosze, co o tym myslicie.
Obserwuj wątek
    • anahella Re: Uran kwadrat Słońce 20.10.06, 01:08
      Slusznie zauwazylas: jesli w horoskopie natalnym planety tworza aspekt, to potem
      w tranzytach dziala to mocniej.
      Sekstyl to aspekt slaby. Kwadratura mocny. Poniewaz energie Slonca i Urana juz
      sie u Ciebie znaja z natalnego, to na pewno cos tu zadziala, tym bardziej ze
      sektyl lapie okazje (albo i nie), a kwadratura zawsze cos musi.

Tranzyty Urana mowia nam o zdarzeniach pochodzenia zewnetrznego: cos, co od
      Ciebie nie zalezy nagle przyjdzie i zazyczy sobie kawalka Ciebie. Jaka bedzie
      Twoja reakcja? O tym opowie znak i domifikacja Slonca. Strzelec chetnie zgodzi
      sie na zmiany, zatem pewnie nie bedziesz sie bronic rekami i nogami. Uran
      zaproponuje atrakcje, a Strzelec sie podejmie udzialu w nich. Poniewaz to jest
      kwadratura, to niekoniecznie beda to atrakcje do konca przyjemne, bo Uran lubi
      zaskakiwac, niekoniecznie pozytywnie.
      Ogolnie mowiac ten tranzyt moze uplynac pod haslem "zmieniam siebie".
      • meg_01 Re: Uran kwadrat Słońce 20.10.06, 16:55
        Dzieki Anahello za odpowiedz (i Neptus tez, oczywiscie) smile
        Obserwuje, ze moj organizm juz zaczyna odczuwac ten uraniczny niepokoj, ale na
        razie to jest taka wewnetrzna potrzeba zmiany. brakuje jeszcze kierunku,
        sposobu, no i bodzca...wink Oby nie byl zbyt nieprzyjemny w zwiazku z ta
        kwadratura. Slonce mam urodzeniowo w XI domu, a Uran w Rybach w tej chwili
        tranzytuje moj dom II. Nie wiem, czy to scisle musi sie wiazac ze sprawami
        finansowymi czy to moze byc np generalnie system wartosci (nie tylko kasa jako
        taka)? Moj Uran w radixie jest na granicy domu VIII z IX. Pewnie stad moje
        astrologiczne zainteresowania.
        Troche jest tak, ze jako Strzelec nie mam jakichs szczegolnie silnych lekow
        przed takimi tranzytami, zwlaszcza, ze czuje, ze zmiany sa potrzebne i chce sie
        na nie otworzyc. Czy Jowisz w znaku Strzelca w 2007 roku moze jakos wesprzec
        ten uklad? Bedzie trzykrotnie dotykal koniunkcja mojego slonca. Poza tym, w
        przyszlym roku, zadnych trudnych i blokujacych ukladow raczej nie ma. A, jest
        jeszcze progresja wenus na sloncu - nie wiem, czy jakos to mozna z tym uranem
        zestawiac?
    • neptus Re: Uran kwadrat Słońce 20.10.06, 13:36
      Na pewniaka bedzie to silniejsze, bo kwadratura tranzytowa wzmocni układ
      natalny i zmusi, aby go realizować. Jak się to bedzie przejawiać, w znacznym
      stopniu bedzie zależało od połozenia tych planet w domach. Skoro natalnie masz
      sekstyl, to bedziesz przechodzić rownocześnie kwinkunks Uran/Uran. Sytuacja
      może wymagać od Ciebie podejmowania trudnych decyzji, samookreślenia, wyboru, w
      jaki sposób chcesz realizowac swoją indywidualność, wolność, idee. Powinien to
      byc okres bardzo twórczy dla Ciebie, jesli nie zablokuja tego inne tranzyty.
      • am98 Re: Uran kwadrat Słońce 21.10.06, 00:04
        Queenmaya napisała kiedyś tutaj, że celem tranzytów Urana jest rozwój i ja się
        do tego przychylam (z własnego doświadczenia). Jeżeli ktoś ma
        nieustabilizowane, poszarpane życie to każdy następny zwrot akcji robi już na
        nim mniejsze wrażenie. Uran owszem zaskakuje, ale też - jak długo może
        zaskakiwać? Można przywyknąć do Urana (ja sobie teraz tak racjonalizuję
        hehehe wink).
        Wracając do pytania. Kwadrat Urana do Słońca przeżywały, przeżywają i będą
        przeżywać również Bliźnięta - opozycyjne do Strzelca, ale bardzo podobne.
        Ten tranzyt od dłuższego czasu i mnie się udziela, tyle że ja mam kon. Słońca z
        Merkurym i Saturnem w II domu i umnie leci to po całości wink. Rządzi mi to
        stellum domami: II, III, V, VI i X i podpina się pod Wielki Trygon wespół z
        Uranem właśnie i Księżycem. Uran włada Księżycem, Uranem Merkury itd. Kamienny
        krąg wink

Nie wiem co mówi tradycja na temat tranzytów do stellum, ale mnie uderzyło
        najmocniej przy pierwszym podejściu Urana do Merkurego i Saturna, bo mam je w
        jednym stopniu (Słońce mam dwa stopnie dalej). Czy może energia tranzytu
        rozkłada się i oszczędza wink ostatnią planetę? I widzę, że pomógł Uranowi Mars,
        bo wtedy była właśnie koniunckja tranzytującego Urana z Marsem, a w natalu mam
        między nimi kwadrat. Miałam wówczas serię niezbyt przyjemnych wydarzeń, tak
        mniej więcej co trzy tygodnie.
        Z perspektywy roku, bo działo się to ponad rok temu, powiem, że gdyby nie Uran -
        zapleśniałabym. I tak się teraz zastanawiam, czy są to wydarzenia z zewnątrz?
        Bo twierdzę, że to wszystko było i jest we mnie.

Jeśli idzie o kwadrat tranzytującego Urana do samego Słońca (włada mi ono V
        domem), który właśnie bacznie obserwuję to ja życzę każdemu takich tranzytów.
        Pojechał mi po ego, bardzo pozytywnie, a powiem nawet, że doznałam kilka
        miesięcy temu pewnego rodzaju olśnienia. Powiem tak, że moja podświadomość
        stała się bardziej świadoma. Jest to dla mnie bardzo ważne, bo mam znaczną
        przewagę powietrza, a sam Uran jest u mnie najsilniej aspektowaną planetą.
        Na tym tranzycie zapisałam się też na kurs astrologiczny (a piszę to dlatego,
        aby było bardziej namacalnie).
        • neptus Re: Uran kwadrat Słońce 21.10.06, 01:06
          Tranzyt Urana do słonca to czesto przebłysk geniuszu (na skale człowieka),
          nagłe zrozumienie czegoś, w sumie fajny tranzyt. Tylko dla osob, które natalnie
          maja "niewygodnego" Urana moze byc dokuczliwy. To jest takze potrzeba okazania
          swojej indywidualności, zerwania niepotrzebnych wiezow i uleznienień,
          usamodzielnienia sie itd. Ja tranzyty Urana do Słońca bardzo sobie chwalę,
          czekam na sekstyl ale to jeszcze trochę. W zaleznosci od domu, moze to byc
          takze tranzyt bardzo towarzyski, nowe przyjaźnie vczy nowi koledzy/kolezanki.
          Jezeli chodzi o stellum, to wazna jest kolejność planet tranzytowanych. To jest
          jeden ciąg tranzytów i odbierane są jako cały cykl.Przykladowo, jezeli uran
          tranzytuje kolejno swiatła, to w przypadku Ksiezyca "doganiającego" Słońce moze
          być szarpanina na Ksiezycu i radosne uwolnienie na Słońcu. Przy odwrotnym
          ułożeniu po szaleństwie na Słońcu przychodzi okres niepewności, jakie będa tego
          skutki. Warto popatrzeć, jak tranzytowane planety działaja w radiksie i jak
          moze sie taki ciąg realizować.
    • aarvedui Re: Uran kwadrat Słońce 20.10.06, 20:08
      z zakończonego dopiero cyklu kiedy uran aspektował po
      kolei,ascendent,słońce,merkurego,urana,wenus i ksieżyc mogę tylko powiedzieć -
      mam teraz ochotę na nudę wink
      może za rok lub dwa ogarnę umysłowo transformację,jak na razie mogę jedynie
      powiedzieć,ze "robiłem duzo,a nawet mnóstwo różnych reczy" - ponieważ większośc
      planet wypada mi w domu kątowym (VII)

sam aspekt do słońca można troszkę odnieść do pierwszego większego aspektu urana
      do swojej natalnej pozycji - kwadratury wieku młodzieńczego (ok 21 lat)
      uran i słońce są troszkę podobne,bo wiążą sie z ekspresją ego.
      niby energie archetypów lwa i wodnika są różne,ale maja ze sobą wiele
      wspólnego,jak to w opozycji - coś jak Alicja po drugiej stronie lustra.

jeśli uran aspektował już wyraźnie urana - przypomnij sobie co działo sie na tym
      tranzycie,zwłaszcza,ze są w natalu połączone aspektem - więc podczas tranzytu
      obie odczuwały duzy aspekt (wielokrotnosc 30st).posprawdzaj tez domy.
      • meg_01 Re: Uran kwadrat Słońce 20.10.06, 22:25
        Moj sekstyl Urana ze Sloncem w radiksie nie jest scisly, ma orbe 3 stopnie.
        Przy tranzytach Urana ma to chyba jakies znaczenie, bo on potrafi dlugo
        wahadlowac. Ale sprawdzilam, ze przy tzw. kwadraturze wieku
        mlodzienczego...wyszlam za maz. Nie bylo wtedy scislego polsekstylu z moim
        sloncem, ale byl Uran na moim ascendencie (w Koziorozcu - maz byl
        Koziorozcem wink ) i potem Uran kwadrat do mojego natalnego Urana. Malzenstwo
        trwalo 10 lat, jestem po rozwodzie. Teraz Uran jest juz po sekstylu z moim
        ascendentem, ale jeszcze przed kwadratura ze Sloncem, ktore w jest w radiksie w
        domu XI. I jeszcze ten Jowisz w Strzelcu....
        • neptus Re: Uran kwadrat Słońce 21.10.06, 01:07
          10 lat... sprawdź, czy nie był to półkwadrat Urana do Słońca.
          • vestalinka Re: Uran kwadrat Słońce 21.10.06, 11:08
            Od wielu miesięcy Uran tworzy koniunkcję po kolei z moim Słońcem,Merkurym i
            Wenus,aktualnie znów jest bliżej Słońca i Merkurego.W momencie gdy był w
            koniunkcji z Wenus(16 stopień Ryb),przeżyłam dość duże zauroczenie.Nie mam
            właściwie pewności czy działa teraz mocno na te planety(Słońce i Merkury jest w
            8 stopniu Ryb),bo jest od nich trzy stopnie dalej.W każdym razie pod koniec
            października zaczynam studia w innym mieście,wiąże się to z wyjazdami,może to
            właśnie sprawka Urana?Natalnie mam go w 16 stopniu Skorpiona,przy MC w 9
            domu,więc gdy ponownie utworzy koniunkcję z Wenus będzie jednocześnie z moim
            Uranem w trygonie.Tak sobie myślę-to chyba ten natalny Uran tak posadowiony daje
            mi zainteresowanie astrologią...
            • eevvaa Re: Uran kwadrat Słońce 21.10.06, 11:44
              Podczas kwadratury ze Słońcem pamiętam pierwszy raz podróżowałam sama( mając
              16lat)do mojej ukochanej Babci mieszkającej 400km dalej.Poznałam wtedy sporo
              nowych ludzi
              -Ciekawe co mnie przyniesie trygon Urana do Słońca W IX Domu?
              Słońce jest w XII domu.
              Na razie mam koniunkcję Księżyca z Uranem w VIII Domu. Poznaję różne dziwne
              osoby, moje sprawy uczuciowe niejasne...Trochę podróżuję, ale nieczęsto i niedaleko.

< Uśmiech wędruje daleko...>

ewa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka