Dodaj do ulubionych

Rewelacyjna Baza Ascendentów!!

14.02.07, 13:51
Miłośnicy Astrologii,

Być może pamiętacie bazę zdjęć, którą kiedyś posortowałem według ascendentów,
były też opisy osób, które zgodziły się przesłać zdjęcie. Nie znam się tak
dobrze na projektowaniu stron, więc po prostu wklejałem tam te zdjęcia.
Możliwości ich badania były ograniczone a dodawanie zdjęć bardzo pochłaniało
mi dużo czasu.

Dzięki fachowcom z Pro Astro, teraz pojawiła się możliwość badania według
rozmaitych kryteriów: można sortować zdjęcia według Ascendentu (i/lub) Słońca,
Księżyca, wybranych planet a nawet STOPNI Ascendentu. Mam też nadzieję, że Pro
Astro uda się zgromadzić więcej zdjęć niż mnie, bo mają większe możliwości
marketingowe.

www.proastro.pl
Czy to nie jest wspaniałe?

Próbowałem znaleźć wątek o bazie ascendentów na Forum, ale już pewnie jest
zarchiwizowany, dlatego założyłem nowy wątek. Przy okazji: na Pro Astro
znajduje się m.in. kilka artykułów o astrologii finansowej.
Obserwuj wątek
    • pani.jazz Re: Rewelacyjna Baza Ascendentów!! 14.02.07, 14:19
      Wyglada fantastycznie! Tylko jakos malo buziek sie zrobilo, wydaje mi sie, ze bylo wiecej... Mam nadzieje, ze nowy wyglad strony i ten watek zacheci ludzi do wysylania swoich zdjec smile.

Mam jeden postulat: moze nie pisac o planecie "na ascendencie", ale "w I domu"? Wszak caly pierwszy dom ma znaczenie jesli chodzi o wyglad i autoprezentacje. Taka drobna panniasta uwaga smile.

Pozdrawiam,
      pani.jazz
      • undyna Re: Rewelacyjna Baza Ascendentów!! 14.02.07, 15:02
        chyba tak, szczególnie, że 2* koniunkcja z AC jakby się nie liczy wg. tej stronki
        • jerry.uk Re: Rewelacyjna Baza Ascendentów!! 15.02.07, 00:49
          Dzisiaj dyskutowałem na ten temat z Pro Astro. Ja po prostu NIE WIEM, czy
          wazniejsze są planety w I domu, czy może koniunkcja z Ascendentem. Jeśli
          koniunkcja ma znaczenie - TO JAKI ORB? 2 stopnie, czy może 5 stopni.
          Jest to wlasnie sprawa ktora BADAMY, ja nie mam zadnych gotowych wnioskow, zanim
          bedzie przynajmniej 1000 zdjec w bazie.
          Dlatego namawiam wszystkich do zamieszczania tam zdjec i opisow. Caly proces
          jest anonimowy.
    • proastro Re: Rewelacyjna Baza Ascendentów!! 14.02.07, 21:20
      Witam i dziękuję za przesłane zgłoszenia. Zapraszam do przesyłania kolejnych.
      Wkrótce pojawią się już nowe, ale także i pozostałe zdjęcia ze starej Bazy.
      Wymaga to niestety skrupulatnej pracy przy przenoszeniu danych do nowych
      formularzy. Proszę o cierpliwość i wyrozumiałość. Dużym ułatwieniem będzie
      wskazanie konkretnych błędów, które niestety jeszcze się pojawiają, najlepiej na
      skrzynkę gazety, żeby nie mnożyć tu niepotrzebnie postów. Załączę na stronie
      link do tego postu, bo mam nadzieje, ze wkrótce pojawia się pierwsze spostrzeżenia.

Pozdrawiam
      Olga Gieraga
      www.proastro.pl/
      • anahella Re: Rewelacyjna Baza Ascendentów!! 14.02.07, 22:16
        Witaj Olgo,
        Mam nadzieje ze zagoscisz na naszym forum i czasem Cie poczytamy. Zapraszam do
        czytania i pisania.
    • aarvedui Re: Rewelacyjna Baza Ascendentów!! 14.02.07, 21:33
      niezła strona.jakby to powiedziec...chyba pierwsza profesjonalna łacząca HR z
      astrologią.
      zazdrosze ze nie bylem pierwszy ;]
    • descanting czy to sa buzki z forum? 18.02.07, 20:56
      uran na ascendencie, piekna twarz, zadziorne oczy (skorpion)
      Jowisz na asc - buzka jowiszowa, pyzata, wykarmiona i optymistyczna (lew)
      wenus na asc tak sie zapatrzyla w komorke ze az sobie oko uciela smile(rak)
      ASC bliznieta wszystkie 3 panie zaskakujaco podobne oczy!

ha, asc byk iscie byczy krajobraz, glowa wsparta na jakims mchu, cieply
      sweterek, uszka zakryte "taaak mi dooobrze" zdaje sie mowic
      Asc baran troszke do toma cruise podobobienstwo. zauwazylem po swoich znajomych
      ze ASC baran daje czesto uwypuklone kosci policzkowe i dosyc ostre rysy wokol
      szczeki
    • proastro Re: Rewelacyjna Baza Ascendentów!! 18.02.07, 21:04
      Witam
      Dzięki Waszym uwagom Baza wciąż się przeobraża. Dlatego proszę Was gorąco o
      dalsze uwagi. Założeniem Wojtka jest wspólny udział w tworzeniu Bazy. Dlatego
      reagujemy na wszelkie sugestie i podpowiedzi oraz czekamy na kolejne.

Pracujemy nad tym, aby w Bazie dodać możliwość:
      - wpisania aspektów do ascendentu jako dodatkowego opisu w profilu już
      konkretnego zdjęcia
      - dopisania planet w I domu
      - dodania obecności na Asc. więcej niż 1 planety

Kryteria wyświetlania przez Użytkowników zostaną takie jak są, ale w przypadku
      wystąpienia więcej niż 1 planety na Asc wyświetli się uwaga: Na Ascendencie
      znajdują się również: i tu wymienione pozostałe planety lub inne obiekty. Osoba
      zostanie zatem znaleziona przez wszystkie planety na Asc.
      Pozostałe punkty wyświetlą się po prostu w opisie profilu do zdjęcia.

Na razie wpisujemy u nowo dodanych osób te dane w uwagach, by następnie po
      zmodernizowaniu przenieść we wlaściwe miejsce. Zamysł widać najlepiej przy
      przedostatnio (Asc 19 stopni Bliźniąt) i ostatnio dodanym zdjęciu (Asc 6 Skorpiona).

Posegregowałam dzisiaj 35 kolejnych zdjęć ze starej Bazy, które wkrótce zostaną
      zamieszczone. Dlaczego przesyłacie tak mało zdjęć? Najlepiej żeby to były 2
      zdjęcia: twarzy i sylwetki. Mogą być nie wykadrowane - poradzimy sobie (zdjęcie
      twarzy 150/201px).

Baza nie będzie publikować zdjęć obcokrajowców. Pomimo wielu ulepszeń będzie to
      wciąż nasza rodzima Baza. Myślę, że dzięki takiemu zawężeniu poszukiwań łatwiej
      dojdziemy do wspólnych wniosków. To nie jest projekt międzynarodowy wink

Co o tym sądzicie? Czy macie jeszcze jakieś sugestie co zmienić (oczywiście w
      granicach przyzwoitości)?

Pozdrawiam
      Olga Gieraga
      www.proastro.pl
      • neptus Re: Rewelacyjna Baza Ascendentów!! 18.02.07, 21:17
        proastro napisała:

> Baza nie będzie publikować zdjęć obcokrajowców. Pomimo wielu ulepszeń będzie
        to
        > wciąż nasza rodzima Baza. Myślę, że dzięki takiemu zawężeniu poszukiwań
        łatwiej
        > dojdziemy do wspólnych wniosków. To nie jest projekt międzynarodowy wink

Myslę, ze dzięki takiemu zawęzeniu baza nie jest w stanie niczemu sensownemu
        służyć. Krajowe typy też są mieszanka rożnych ras i te cechy genetyczne zostaną
        wzięte za cechy związane z ascendentem.
        Bawcie się ale dla mnie to jest jako badania diabła warte.
        • jerry.uk Tylko typ neo-danubian! 18.02.07, 21:33
          Ze wszystkich narodów, Polacy są najbardziej jednolitym genetycznie narodem,
          dominuje typ zwany neo-danubian. Inne narodowości to jednak inny rozstaw oczu,
          budowa kości policzkowych, płatki nosa, obudowa oczu i różne inne szczegóły
          różnią się. Poza tym kto zapłaci za przetłumaczenie tej bazy na język angielski?
          Czy polscy astrologowie mają klientów z zagranicy? A zresztą jak na razie
          dostałem tylko jedno zdjęcie od osoby z zagranicy, więc gra jest po prostu nie
          warta świeczki.
          Tu, w Anglii, zawsze rozpoznaję na ulicy Polaków. Po prostu patrzę i wiem, że to
          są Polacy. Więc wiem, że pewne drobne szczegóły powodują różnicę u różnych
          podtypów rasy kaukaskiej (białej).
          • iokepine Re: Tylko typ neo-danubian! 18.02.07, 22:58
            jerry.uk napisał:

> Ze wszystkich narodów, Polacy są najbardziej jednolitym genetycznie narodem,

Jasne, jesteśmy jednorodni, że hooo - nie było bitwy pod Legnicą i zagonów
            mongolskich , ani Niemców, Duńczyków, Czechów, Węgrów, Szwedów, Francuzów,
            Rosjan, Gruzinów, Zydów (jeszcze przed chrztem Polski nota bene), nie było
            Tatarów ani Ukraińców ani Litwinów ani Estończyków ani Białorusinów,a zdiś nie
            ma Wietnamczyków, Koreańczyków, Turków i Chińczyków. Ostatnio dziewczyna mojego
            brata odkryła, ze jej rodzina pochodzi ze Szkocji, a powiedział jej to Szkot, bo
            okazało się, ze mają to samo nazwisko i ze do jej rodzinnych stron w XVI wieku
            sprowadziło się kilkanaście szkockich rodzin.

Ta nasza jednolitość narodowa to stalinowski mit, rozporowadzany usilnie przez
            50 lat z wiadomych względów.
            • anahella Re: Tylko typ neo-danubian! 19.02.07, 06:11
              Z ksiazki, ktora sobie ostatnio kupilam dowiedzialam sie, ze w naszych
              (polskich) zylach plynie rowniez krew Wandalow. Slowianie jako tacy wyksztalcili
              sie na terenach dzisiejszej Ukrainy i Bialorusi, a potem poszli na zachod
              przenikajac kulutre narodu o nienajlepszej slawie. I tak powstalismy my - Polacy.
            • queenmaya Re: Tylko typ neo-danubian! 20.02.07, 15:54
              iokepine napisała:

> jerry.uk napisał:
              >
              > > Ze wszystkich narodów, Polacy są najbardziej jednolitym genetycznie narod
              > em,
              >
              > Jasne, jesteśmy jednorodni, że hooo - nie było bitwy pod Legnicą i zagonów
              > mongolskich , ani Niemców, Duńczyków, Czechów, Węgrów, Szwedów, Francuzów,
              > Rosjan, Gruzinów, Zydów (jeszcze przed chrztem Polski nota bene), nie było
              > Tatarów ani Ukraińców ani Litwinów ani Estończyków ani Białorusinów,a zdiś nie
              > ma Wietnamczyków, Koreańczyków, Turków i Chińczyków.
              (...)
              > Ta nasza jednolitość narodowa to stalinowski mit, rozporowadzany usilnie przez
              > 50 lat z wiadomych względów.

To nie jest stalinowski mit!!! To jest fakt naukowy.
              Powiem szczerze, że mnie to odkrycie wprawiło w stan wręcz osłupienia, ponieważ
              tak jak iokepine byłam pewna, że na naszych terenach szalały hordy najeźdźców i
              przybyszy, tymczasem okazało się, że my naprawdę mamy jednorodne geny.
              Wykazały to badania genetyczne, które teraz wszyscy z pasją przeprowadzają na
              całym świecie!
              Czytałam o tym artykuł, tylko że teraz nie pamiętam gdzie. Bardzo ciekawy tekst
              na ten temat jest (był?) na Tarace u Jóźwiaka. Proszę wybaczyć, że nie chce mi
              się go szukać, ale warto to wiedzieć.
          • iokepine Re: Tylko typ neo-danubian! 18.02.07, 23:01
            jerry.uk napisał:

> dominuje typ zwany neo-danubian.

Dominuje?

37% to dominacja??
            pl.wikipedia.org/wiki/Podtyp_Neo-Danubian
            • jerry.uk Re: Tylko typ neo-danubian! 18.02.07, 23:12
              jeśli czegoś jest najwięcej w danym zbiorze, to w nim dominuje. Ciekawe, bo
              kilka lat temu czytałem opracowanie że wśród Polaków 55% populacji to
              neo-danubian a tu Wikipedia mówi o 37%
              Jak pisałem kiedyś ciekawie byłoby jakby się wypowiedział tu jakiś antropolog. Z
              całym szacunkiem, mozemy sobie tu porozmawiać, ale ani ja ani Ty nie mamy
              rozległej wiedzy na temat astrologii.
              Baza Ascendentów powstała, ponieważ wielu astrologów uważa że "Ascendent
              decyduje o wyglądzie człowieka". Jeśli naprawdę tak jest, to nieobsadzone
              planetami 10 stopni Lwa powinno dać sobowtórów.
              Przyznam się, że zgubiłem się trochę, bo nie wiem o co chodzi dyskutantom w tym
              wątku. Mamy zamknąć tę bazę, zlikwidować, wyrzucić? Tak żeby nie było zdjęć,
              opisów, ascendentów, żeby nic nie było?
              • jerry.uk antropologii oczywiście! 19.02.07, 00:35
                miało być "nie mamy wiedzy na temat antropologii" a przez pomyłke napisałem
                "astrologii". Całe zdanie powinno brzmieć:

"Jak pisałem kiedyś ciekawie byłoby jakby się wypowiedział tu jakiś antropolog.
                Z całym szacunkiem, mozemy sobie tu porozmawiać, ale ani ja ani Ty nie mamy
                rozległej wiedzy na temat antropologii."
          • am98 Re: Tylko typ neo-danubian! 18.02.07, 23:51
            jerry.uk napisał:

Tu, w Anglii, zawsze rozpoznaję na ulicy Polaków. Po prostu patrzę i wiem, że to
            są Polacy. Więc wiem, że pewne drobne szczegóły powodują różnicę u różnych
            podtypów rasy kaukaskiej (białej).

Tak właśnie jest. Mieszkam w Irlandii Północnej i niekoniecznie po sumiastych
            wąsach czy białych skarpetach, ale zawsze rozpoznaję Polaków.
            Gdy mieszkałam w Toronto, gdzie przecież zróżnicowanie kultur i ras jest
            ogromne- również rozpoznawałam Polaków.
            Jest coś charakterystycznego, wspólnego w polskich twarzach.
            • all2 Re: Tylko typ neo-danubian! 19.02.07, 00:15
              Potwierdzam te zagramaniczne obserwacje. Za granicą zdarzało mi się pomylić
              Polaka z Czechem albo Jugosłowianinem, ale nigdy na przykład z Niemcem, chociaż
              genetycznie to powinno być prawie to samo. I myślę, że tu może mieć wpływ
              jeszcze jeden czynnik - język, którym się mówi od urodzenia. Dźwięki występujące
              w różnych językach wymagają innego układu ust, języka, są artykułowane przy
              użyciu innych grup mięśni i przez to wpływają na ukształtowanie twarzy. Powstaje
              to "coś" charakterystycznego. I dlatego łatwiej pomylić Polaka z Czechem niż z
              Niemcem. A na przykład dzieci Polaków urodzone i wychowane za granicą,
              dwujęzycznie, już tego "czegoś" nie mają. To taka moja hipoteza.

A co do samej bazy, nie przejmuj się Wojtek marudzeniem. Statystycznie może nic
              z niej nie wynikać, bo jak ująć w statystykę takie "coś" wspólnego w twarzy co
              daje na przykład ascendent w Raku, skoro nawet nazwać to trudno. Taka baza jest
              bardzo dobra do ćwiczenia i potwierdzania wyczucia. Wprowadzanie ludzi o innym
              kolorze skóry może ma mało sensu, bo za mało takich twarzy widzimy na co dzień
              (mówię o tych z nas, którzy mieszkają w Polsce), żeby nauczyć się wychwytywać w
              nich subtelności. Ale biała twarz innej narodowości, szczególnie gdy bliskiej
              geograficznie - czemu nie.
              Swoją drogą, znalazłam tam osobę o takim samym położeniu w znakach wszystkich
              trzech wyznaczników - Słońca, Księżyca i Asc - jak u mnie, i MOIM ZDANIEM ta
              twarz zupełnie nie jest podobna do mojej tongue_out
              • jerry.uk To nie jest statystyka! 19.02.07, 00:32
                Ten zbiór zdjęć nie jest statystyką. Ale skoro to słowo padło obawiam się że już
                na zawsze Bazie będzie przypięta łatka "robienia statystyk" a na to słowo polscy
                astrologowie są wręcz uczuleni. TEN ZBIÓR JEST POMOCĄ DO PROWADZENIA BADAŃ PRZEZ
                KAŻDEGO ASTROLOGA! A badania to nie statystyka.
                Widzisz - dokonałaś ważnej obserwacji, że w Twoim przypadku taki sam Ascendent,
                Slonce i Ksiezyc nie powodują podobieństwa fizycznego. Dlatego będziesz teraz z
                większą ostrożnością podchodziła do podręcznikowej definicji ascendentu. Być
                może należałoby wprowadzić jeszcze jakieś inne czynniki, ale nie jestem pewny
                czy większość astrologów je uwzględnia.
                • all2 Re: To nie jest statystyka! 20.02.07, 03:22
                  jerry.uk napisał:

> Widzisz - dokonałaś ważnej obserwacji, że w Twoim przypadku taki sam Ascendent,
                  > Slonce i Ksiezyc nie powodują podobieństwa fizycznego. Dlatego będziesz teraz z
                  > większą ostrożnością podchodziła do podręcznikowej definicji ascendentu. Być
                  > może należałoby wprowadzić jeszcze jakieś inne czynniki, ale nie jestem pewny
                  > czy większość astrologów je uwzględnia.

Oczywiście, przecież te punkty mają jakieś aspekty, leżą w jakichś władztwach,
                  domach itpm to wszystko wpływa na wygląd. W gruncie rzeczy wygląd to też cały
                  horoskop. Ale w tego typu bazie chyba nie ma co dalej się rozdrabniać, inaczej
                  dojdziemy do miliona przypadków indywidualnych, których nie da się nijak pogrupować.
                  Druga sprawa - wygląd to też ruchy, mimika, sposób zachowania, rzeczy których
                  nie widać na zdjęciu, te osoby na zdjęciach różne mogą jednak na żywo sprawiać
                  podobne wrażenie.
              • anahella Re: Tylko typ neo-danubian! 19.02.07, 06:14
                all2 napisała:

> Dźwięki występujące
                > w różnych językach wymagają innego układu ust, języka, są artykułowane przy
                > użyciu innych grup mięśni i przez to wpływają na ukształtowanie twarzy.

A to ciekawe, co piszesz: bo ja od dawna twierdze, ze Francuzi maja usmiech
                rekina. Mowienie po francusku to gimnastyka warg: od szerokiego "e" oraz "i" az
                do sciagnietego "o". Pewnie dlatego maja takie szerokie usta.
                • dori7 Re: Tylko typ neo-danubian! 20.02.07, 00:59
                  anahella napisała:

> A to ciekawe, co piszesz: bo ja od dawna twierdze, ze Francuzi maja usmiech
                  > rekina. Mowienie po francusku to gimnastyka warg: od szerokiego "e" oraz "i"
                  > az do sciagnietego "o". Pewnie dlatego maja takie szerokie usta.

Prawda? Ja to widze glownie u Francuzek, zwlaszcza gdy zaczyna im sie tworzyc
                  siateczka zmarszczek - bardzo charakterystycznie wtedy sie ukladaja od tego
                  rozdziawiania paszczy w szerokim "e" smile)
              • queenmaya Re: Tylko typ neo-danubian! 20.02.07, 16:12
                all2 napisała:
                > Swoją drogą, znalazłam tam osobę o takim samym położeniu w znakach wszystkich
                > trzech wyznaczników - Słońca, Księżyca i Asc - jak u mnie, i MOIM ZDANIEM ta
                > twarz zupełnie nie jest podobna do mojej tongue_out

No bo niby czemu miałaby być podobna?
                Każdy znak i każda planeta może dawać kilka różnych typów urody. I stąd bierze
                się taka zmienność.
                Na przykład zwykło się sądzić (tak przynajmniej podają niektóre podręczniki), że
                osoba z Wenus na asc. jest piękna. Owszem, znam kilka takich przypadków, ale
                znam i zupełnie odwrotne. Spotkałam kilku ludzi z taką Wenus i byli bardzo
                nieatrakcyjni. Żeby chociaż interesująco brzydcy, ale nie, to były typy
                kompletnie bez wyrazu.
                Spotkałam też dwie dziewczyny bardzo do siebie podobne, okazało się, że obie
                mają Słońce w Bliźniętach, ale chyba ważniejszym czynnikiem okazał się Pluton, u
                obu blisko descendentu.
                Z kolei neptuniczni za każdym razem wyglądają inaczej, prawie każde ich zdjęcie
                to jakby nie ta sama osoba.
                • hypokaimenon Re: Tylko typ neo-danubian! 20.02.07, 16:59
                  queenmaya napisała:
                  Z kolei neptuniczni za każdym razem wyglądają inaczej, prawie każde ich zdjęcie
                  to jakby nie ta sama osoba.

Faktycznie. Neptun wyraźnie wpływa na proces odzwierciedlania się kształtów i
                  postaci na fotografii. Zwłaszcza Neptun w pobliżu Asc.
                  Daje o wiele więcej zdjęć typu "zamknięte oczy", głupawe miny, rozmazane rysy
                  twarzy, niż np. przy harmonijnym Asc w Pannie, który daje z kolei doskonałą
                  fotogeniczność(dobre odzwierciedlanie się drobnych szczegółów w materii
                  fotograficznej).
          • dori7 Re: Tylko typ neo-danubian! 20.02.07, 01:22
            jerry.uk napisał:

> Tu, w Anglii, zawsze rozpoznaję na ulicy Polaków. Po prostu patrzę i wiem, że > to
            > są Polacy. Więc wiem, że pewne drobne szczegóły powodują różnicę u różnych
            > podtypów rasy kaukaskiej (białej).

Tu, w Europie, moja narodowosc tez jest zawsze jednakowo rozpoznawana. Anglicy i
            Hiszpanie biora mnie za Hiszpanke, a Francuzi za Francuzke :] A w mojej
            calkowicie polskiej rodzinie nie ma od co najmniej 5 pokolen zadnej domieszki
            obcej krwi. Zycie nie jest takie proste i oczywiste suspicious
          • arcoiris1 Re: Tylko typ neo-danubian! 20.02.07, 22:57
            coś w tym jest! ja też wyczuwam rodaka będąc na obczyznie! A w bazie, są jak na
            mój gust przynajmniej 2 osoby, jesli nie 4 takie, że strzelasz bez pudła!
            Podobnie rozpoznam Holendra i Holenderkę, ha. wszyscy mają coś z Donalda
            Sutherlanda.
            • princesswhitewolf Re: Aspekt separacyjno-emigracyjno- zakompleksialy 23.02.07, 01:04
              arcoiris1 napisała:

> coś w tym jest! ja też wyczuwam rodaka będąc na obczyznie! A w bazie, są jak na
              > mój gust przynajmniej 2 osoby, jesli nie 4 takie, że strzelasz bez pudła!
              > Podobnie rozpoznam Holendra i Holenderkę, ha. wszyscy mają coś z Donalda
              > Sutherlanda.

oh to jakies stereotypy... wyczulenie na ubranie, fryzure.
              Ja rozpoznaje Polakow po akcencie, sposobie ubierania albo bardzo krotko
              scietych wlosach i costam wojskowego w ubraniu.
              Nie pojmuje tylko dlaczego ta czesc watku nazywa sie "Tylko typ neo-danubian!"
              Czyzby bycie Polakiem to wstyd? Przyznam ze takie stwierdzenia spotykam tylko
              wsrod Polakow.Jakies postkomunistyczne kompleksy. W krajach multikulturowych
              gdzie sa uchodzcy z Afryki, Azji i innych krajow naprawde Polacy wypadaja
              pracowitoscia i inteligencja calkiem niezle. Znam tepych Polakow i tepych
              Anglikow czy Francuzow. Dziala tez to w pozytywna strone. Kazda nacja ma + i -

Ale... w sumie to cecha emigrantow bo pewien moj... ex-boyfriend... powiedzmy
              ktory od 25 lat mieszka w USA tez ma jakies takie wtrety gdy sie z nim jest w
              sklepie ze "English stiff upper lip is next to us"tzn wyczuje na odleglosc i tak
              samo sie krzywi na rysy angielskie i odczuwa jakas nigdy nie zrozumiala dla mnie
              pogarde do Anglikow. Czyzby to jakies na sile odcinanie pepowiny?

Ha ha ciekawe jaki to aspekt takie nastawienie tworzy....Hmm zle aspekt Urana i
              Ksiezyca gdzies w 9 domu czy co by to bylo?
              • jerry.uk Główny wątek zagubił się 23.02.07, 01:28
                Główny wątek jak zwykle zniknął w ogniu dyskusji. Otóż część wątku nazywa się
                "tylko neo-danubian" bo jeśli dodamy do Bazy Ascendentów inne narodowości, to
                powstaną mylne rozpoznania co do wyglądu.
                Cenię wszystkich Polaków, chętnie nawiązuję kontakty towarzyskie z rodakami na
                obczyźnie. To że łatwo nas rozpoznać za granicą to raczej coś miłego, niż
                dyskryminującego. Nie rozumiem kto wprowadził takie podejrzenia!?
                Ta dyskusja już mnie zaczyna męczyć, ciągle ktoś doszukuje się złych intencji,
                padają podejrzenia, różne dziwne domysły. Dalej już nie biorę uwagi w tym wątku,
                musze się zająć innymi sprawami. Dobranoc.
          • princesswhitewolf Re: Tylko typ neo-danubian! 23.02.07, 00:52

jerry.uk napisał:

> dominuje typ zwany neo-danubian.

ahahah a to ci smiale stwierdzenie. Zapewniam ze kazda nacja ktora nie ma
            wielkiej emigracji przez stulecia ma jeszcze bardziej podobne do siebie
            osobniki: W Polsce to mimo wszystko przeglad od brunetow do blondynow. Ot
            niskich do wysokich lol.Cechy tatarskie ukrainskie tez na nasz wyglad wplynely.
            Koreanczycy Eskimosi... czyz nie sa oni podobni?
            A to ze rozpoznajesz na ulicy Polakow. Hmm... widocznie nie rozmawiasz z
            przyjaciolmi z innych nacji bo moja znajoma Szwedka mowi to samo: zawsze wyweszy
            kto Szwed.Taka aura... To normalne i nie dotyczy tylko Polakow.

• jerry.uk Re: Tylko typ neo-danubian! 23.02.07, 01:31
              W swoim twierdzeniu opieram się na badaniach, których wyniki podał 3 miesiące
              temu Newsweek (polskie wydanie), że Polacy są jednym z najbardziej jednorodnych
              genetycznie narodów. Może to jest cecha kulturowa, że jesteśmy gościnni, ale
              małżeństwa zawierane są tylko z osobą z tego samego kraju? a może niechęć do
              migracji (60% Polaków żyje w miejscu, w którym się urodziło?)
              Nie czuję się kompetentny w dyskusjach antropologicznych czy etnograficznych.
              Wiem na ten temat tylko tyle, co wyczytam w gazetach.
              • princesswhitewolf Re: Tylko typ neo-danubian! 23.02.07, 11:41
                >a może niechęć do
                > migracji (60% Polaków żyje w miejscu, w którym się urodziło?)

Francuzi to poza Francje naprawde z trudem sie ruszaja lol....
                Ha ha Polakow jest w Polsce 38 mln + 15 mln na emigracji. Chicago jest
                najwiekszym Polskim miastem. Naprawde Polacy sa po Zydach chyba najbardziej
                emigrujacym narodem.

Ten Newsweek ( polskie wydanie ) pisali pewno Polacy zrzedzacy na swoj kraj.
                Ja swego czasu w pewnej ksiazce statystycznej stworzonejna poczatku lat 90tych
                przez amerykanska emigracje wyczytalam ze 35% Polakow w Polsce to analfabeci
                lol... WIec trzeba zawsze czytac z odrobina dystansu takie rewelacje...
        • szeltie Re: Rewelacyjna Baza Ascendentów!! 18.02.07, 21:39
          Zarejestrowałam się, zalogowałam, wpisuje kilkakrotnie różne wersje znaków z
          różnymi ascendentami itd i za każdym razem wyskakuje,ze baza jest pusta- brak
          zdjęć. O co chodzi ?
        • zocha.w Re: Rewelacyjna Baza Ascendentów!! 18.02.07, 21:50
          Popieram Neptusa. Gdyby astrologia, którą się zajmujemy, była systemem
          stworzonym tylko dla Polaków, używanym tylko przez Polaków, i sprawdzającym się
          tylko na Polakach, to takie badania może by coś dały.
          Ale pooglądać różne buźki można, czemu nie.
          • rigel79 Życzę jak najwięcej twarzy ! 19.02.07, 04:12

Dobra robota i nie ma co z niej rezygnować.

Swoją drogą, można poszerzyć bazę o kilkadziesiąt przykładów z astrotheme.fr,
            albo z czegoś innego. Myślę, że znane twarze mogą wywoływać nawet
            lepszą "skojarzeniówkę", bo wiele z nich widzimy po kilkadziesiąt, kilkaset
            razy.

Natomiast pojedyncze zdjęcie nieznajomej osoby jakby nie posiadało "duszy",
            trudniej w to wniknąć. Na stu różnych zdjęciach wyglądam przynajmniej
            dwadzieścia razy inaczej - raz jak ascendentalny Skorpion, raz jak Wodnik,
            innym razem jak Rak, a znowu czasem jak Bliźniak. Myślę, że z "intuicyjnego"
            punktu widzenia, jedno zdjęcie mówi nam trochę za mało.

Nie wiem czy głupi pomysł z tymi aktorami, ale dlaczego nie ?

rigel_79
            • descanting "Polskie twarze" 19.02.07, 11:24
              kilka osob pod rzad potwierdzilo to zjawisko. wiecie, mysle ze daje sie
              rozpoznac "wibracja" bedaca suma rysow twarzy, wzroku, zachowania, sposobu
              bycia, jezyka.

Kiedys dawniej rzeczywiste sumiaste wasy, lokalny ubior, siaty z zakupami itp
              ale to sie zmienilo. Jednak jest cos takiego po czym sie wlasnie Polaka
              zagranica poznaje....to jakis rodzaj cwaniactwa w oczach i zachowaniu, Polak to
              nie jest naiwnie rozlazlym i wypietych na swiat niemcem, szkotem czy anglikiem.
              Jest cos w tej naszej mimice, sposobie chodzenia, gestach, jakies
              kombinatorstwo, rozgladanie, cwaniakowanie, szukanie okazji, pracy,
              lokum...cokolwiek.
              Polak to gosc "czujny" kazdy z nas ma swoje zlote zasady i wszystko wie
              najlepiej. W efekcie oslawione "polskie piekielko" i kopanie dolkow pod soba na
              emigracji to narodowa specjalnosc. Bo jest to cos co pozwala sie nawzajem "wyweszyc"
              • lwi2 Re: ascendent - wygląd 20.02.07, 16:34
                Chciałabym zobaczyć twarze ludzi z Eris na Ascendencie, jak coś takiego widać,
                bardzo jestem ciekawa. Czyli poszukuję ascendentalnych Baranów.
                Poza tym pisałam kiedyś o ciekawej obserwacji, osobie z ascendentem w
                Koziorożcu zrobiłam zdjęcie, wyszło "racze" bardzo, miękkie, miłe, wręcz
                wilgotne, a następnie wręczyłam aparat żeby zrobiła sobie zdjęcie sama -
                wyszła "królowa" zimna jak skała, w oczach suchość, powaga i chłód.
                Może przypadek tylko i sugestia, a może uchwyciłam jej descendent, a ona
                sfotografowała swój ascendent, czyli ważne kto robi zdjęcie.
                Lwi
                • queenmaya Re: ascendent - wygląd 20.02.07, 17:43
                  lwi2 napisała:

> Może przypadek tylko i sugestia, a może uchwyciłam jej descendent, a ona
                  > sfotografowała swój ascendent, czyli ważne kto robi zdjęcie.

No, coś w tym jest, ja najlepiej wychodzę na zdjęciach, które sama sobie robię.
                  Może zmuszam aparat do posłuszeństwa swoim Plutonem? A może "czaruję" go
                  pierwszodomowym Neptunem?
                • bw1971 Re: ascendent - wygląd 22.02.07, 10:34
                  >Czyli poszukuję ascendentalnych Baranów.
                  jeśli mogę w czymś pomóc to służę, jestem ascendentalną Baranicąsmile
              • anahella Re: "Polskie twarze" 22.02.07, 02:19
                Gratuluje srodowiska, w jakim sie obracasz.
              • janina62 Re: "Polskie twarze" /do descanting 22.02.07, 10:54
                cała wypowiedż wydaje mi się nieprzychylna;
                dlaczego Polacy na obczyżnie wstydzą się swoich rodaków, dlaczego to co polskie
                ich irytuje, dlaczego w końcu chcą ukryć to że są Polakami?nigdy tego nie
                zrozumiem...w takiej postawie dostrzegam prowincjonalizm,zaściankowość,
                kompleksy i szybką chęć pozbycia się rysów charakterystycznych dla naszej
                nacji;
                ja co prawda pamiętam emogrację lat 80-tych ale jak sądzę z w/w opisu
                nastawienie, emocje i niechęć towarzyszą pewnej grupie rodaków uważających się
                może za ...no właśnie...za kogo?/przydałby się papier ścierny co by te polskie
                rysy twarzy zetrzeć na pył/...wiem że Polacy wnoszą do codzienności innych
                państw swoisty folklor który cieszy się uznaniem i jest dla Anglików czy
                Niemców intrygujący; kobiety- kochają się w Polakach i dostrzegają w nich
                fantastycznych facetów którzy potrafią swoim dzentelmeńskim stylem zauroczyć
                najbardziej nawet twarde serca; polskie dziewczyny są piękne i zawsze
                wyróżniały się urodą, stylem i pracowitością w Europie; ten pozytywny stan
                Polaka na obczyżnie zawsze mnie podbudowywał; oczywiście że margines jest
                wszędzie...lokalny również/ale o tym wolę nie wspominać bo i po co/
                do tego potrzebny jest jeszcze wzajemny szacunek i wspieranie sie w trudnych
                sytuacjach; ale nad tym pracujmy zarówno w Polsce jak i na obczyżnie/N.

• bw1971 Re: Rewelacyjna Baza Ascendentów!! 22.02.07, 11:22
      bardzo chciałabym pomóc, ale nie mogę się zarejestrować (nie "przyszedł" mi
      mail z hasłem), drugą próbę podjęłam i okazuje się, że istnieje, ale wejść do
      konta nie mogę, ponieważ nie znam swojego hasła, może ja coś źle robię?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka