Dodaj do ulubionych

O co chodzi?

06.05.03, 17:26
Witam
Mam takie pytanie. Jaka jest różnica pomiędzy horoskopem porównawczym i
kontaktowym? Przyznaję ,że dopiero tutaj na forum zetknęłam się z takim
rozróżnieniem i trochę mi to namieszało.
Pozdrawionka
Nightbird
Obserwuj wątek
    • anahella Re: O co chodzi? 07.05.03, 02:20
      Horoskp porownawczy:

Rysujesz zodiak, wewnatrz kolka rysujesz horoskop osoby A (nanosisz planety i
      domy) a na zewnatrz podobnie z planetami osoby B. Obliczasz aspekty miedzy
      punktami horoskpu osoby A do punktow horoskopu osoby B.

Horoskop kontaktowy (zwany tez wektorowym a i spotkalam sie ze slowem
      kompozytowy):

Wyliczas midpunkty poszczegolnych par planet obu osob.

Przyklad: Slonce osoby A - 10 Barana, Slonce osoby B - 16 Blizniat. LIczymy to
      tak. Zodiak to kolo, czyli = 360 stopni. Zero Barana to poczatek kola, a kazdy
      znak ma po 30 stopni. Zatem 10 Barana = 10, a 16 Blizniat = 76. Odejmujemy
      jedna wartosc od drugiej.

76 - 10 = 66.

Wynik dzielimy przez 2

66 / 2 = 33

Wracamy do przeliczenia tych wartosci na zodiak. POniewaz 1 znak = 30 stopni to
      odejmujemy od tej wartosci maksymalna wielokrotnosc 30

33 - 30 = 3

Poniewaz tylko raz odjelismy 1 x 30 stopni to znaczy ze odjelismy Barana. Czyli
      to co zostalo jest w znaku nastepnym czyli Byku.

Zatem kontaktowe Slonce osoby A i B ma wartosc 3 stopnie Byka.

podobnie postepujesz z oboma Ksiezycami itd.

Co do domow sa dwie szkoly: albo robimy to tak jak z planetami - midpunkty
      kazdego wierzcholka albo wyliczamy tzw. Ascendent derywowany:

Wyliczamy midpunktowe MC. Sprawdzamy w tablicach domow Ascendent do tego MC i
      pozostale wierzcholki domow.

Przy pierwszej metodzie oczywiscie dla obu horoskopow powinien byc uzyty ten
      sam system domow.

Przy drugiej wybieramy swoj system, jako ze osie horoskopu w kazdym systemie sa
      takie same.

Do robienia porownawczych i kontaktowych z roznych stron docieraja do mnie
      sugestie, zeby uzywac Kocha lub Regiomontanusa (tego systemu uzywa paru moich
      znajomych astroogow tylko do porownawczych).

I jeszcze o planetach w kontaktowym: sa tez dwie szkoly dotyczace polozenia
      Wenus i Merkurego w wektorach. Normalnie na niebie obie te planety nie oddalaja
      sie zbytnio od Slonca. Najdalszy aspekt miedzy Sloncem a Wenus to
      polkwadratura. W kontakcie moze wyjsc o wiele wiekszy. Na kursie mnie uczono,
      ze jezeli Wenus i Merkury sa w drugiej polowce horoskpou to przepisujemy je
      tak, aby byly blizej Slonca.

Kontakty mozna robic nie tylko miedzy dwoma osobami ale miedzy osoba a chwila
      wydarzenia - o ile sa znane dokladne godziny. Czasem to daje fajny obraz
      sytuacji.

Od mojego znajomego astrologa slyszalam ze on nie lubi kontaktow, bo to
      horoskop calkowicie nierzeczywisty. On woli robic horoskopy relacyjne (zwane
      tez kombinowanymi): wyliczasz srednia z dat urodzin takiej osoby, srednia z
      miejsca urodzenia i na ten nowy czas i miejsce robi sie horoskop.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka