zeta23 28.07.07, 17:06 Jak uwazacie czy I dom to to samo co ASC? i czy jak ktos robi ci koniunkcje do twojej planety w 1 domu to rownie silnie dziala jak na ASC. np czyjs ksiezyc w twoim 1 domu? Macie jakies spostrzezenia z praktyki? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
all2 Nie to samo 29.07.07, 16:35 moim zdaniem nie. Z teorii: dom może być duży i sięgać nawet przez 3 znaki. Najczęściej zawiera dwa. A znaki kolejne, jak wiadomo, mają się do siebie nie bardzo. Więc wpływ planety cudzej położonej w moim 1 domu, ale w znaku innym niż asc, nie będzie już taki sam. Jeśli będzie poza zasięgiem koniunkcji z asc, to traktowałabym tę informację jako ogólną, tworzącą tło. W końcu każda czyjaś planeta znajdzie się w którymś domu mojego horoskopu, ale nie każda utworzy koniunkcję czy inny aspekt z czymkolwiek. Z praktyki: o Księżycu wspomniałaś. Akurat koniunkcja synastryczna Asc z Księżycem daje się łatwo zauważyć. Od ręki mogę wyliczyć parę osób, które mają Księżyc na moim asc i wszystkie te osoby lubią mnie, cenią i chwalą, nawet jak moim zdaniem nie ma za co. To taka sympatia z automatu, odruchowa. Ale to działa tylko w granicach ścisłego aspektu, do ok. 4-5 stopni, i bardziej, gdy te Księżyce są po stronie 1 domu. Kompletnie natomiast nie działa już z kolejnego znaku, choć mam asc w ostatniej dekadzie, więc pierwsze stopnie tego następnego nie są wcale tak bardzo oddalone. W drugą stronę - nie wiem, bo nie znam chyba nikogo, kto miałby asc na moim Księżycu. I jeszcze trochę teorii: jeśli czyjś Księżyc znajduje się w moim 1 domu, ale nie w znaku ascendentu, tylko w następnym, to mój asc leży w znaku, który dla tego Księżyca jest 12 domem. Zawsze to niewygodnie mieć kogoś za plecami, więc taki Księżyc będzie już reagował na mnie zupełnie inaczej, może czuć odruchowy opór i niechęć do moich sposobów ekspresji. POjawia się tu niezbyt wygodny układ półsekstylowy. Tak myślę, ale muszę się zastanowić i poszukać przykładów. Odpowiedz Link
zocha.w Re: I dom i ASC 29.07.07, 16:33 zeta23 napisała: > Jak uwazacie czy I dom to to samo co ASC? Najprościej - Asc to punkt, a każdy dom to pewnego rodzaju przestrzeń. Nie mogą być tym samym. Odpowiedz Link
zeta23 Re: I dom i ASC 29.07.07, 16:39 Rozumiem. Ale jesli ktos robi mi koniunkcje do mojej planety w 1 domu to oddziałowuje na mają cała osobowosc czyli wpływa na mnie jako osobe wiec w przyblizeniu oddziałowywanie energii jest podobne jak do ASC. Dzieki Odpowiedz Link
all2 Re: I dom i ASC 29.07.07, 16:48 Ja bym tu też rozróżniła, czy ta planeta leży w pierwszym, czy w drugim znaku 1 domu (tzn. czy jest w tym samym znaku co asc). Planeta w 1 domu współtworzy Twój wizerunek. Wtedy jest to nie tylko Asc, ale asc plus ta planeta - dwoje autorów. Przez koniunkcję do takiej planety ktoś ma dojście do samej góry, do jednego z szefów Twojego okazywanego "ja". Czyli, rzecz jasna, może wpływać na Twoje zachowanie, ekspresję. Natomiast "osoba" to dla mnie całość horoskopu. Odpowiedz Link
zeta23 Re: I dom i ASC 29.07.07, 17:02 Jestw tym samym znaku co ASC i chyba sie lubią, bo ten sam żywiol wody. Dzieki all2 za sprecyzowanie) Odpowiedz Link
neptus Re: I dom i ASC 29.07.07, 17:17 Cos wymyslasz. Jest koniunkcja z Twoją planetą - zależy jakiej z jaką. Jest w 1 domu, wiec jakos tam wpływa na sprawy 1-domowe. Jakby była w 11 domu, działałaby na sprawy 11-domowe. Oś to oś, dom, to dom. 1 dom ma pewne pokrewieństwo znaczeniowe z ascendentem ale to nie jest rozmazany ascendent, tylko dom, któego wierzchołkiem jest ascendent. Jak napisała Zocha, ascendent to punkt. Wyobraź sobie, ze masz planetę na wierzchłku domu np. szostego. Czy czyjaś planeta jest w Twoim szóstym domu, czy robi koniunkcję z planetą na jego wierzchołku, to jest to spora różnica. Odpowiedz Link