Dodaj do ulubionych

I dom i ASC

28.07.07, 17:06
Jak uwazacie czy I dom to to samo co ASC? i czy jak ktos robi ci koniunkcje
do twojej planety w 1 domu to rownie silnie dziala jak na ASC. np czyjs
ksiezyc w twoim 1 domu?
Macie jakies spostrzezenia z praktyki?
Obserwuj wątek
    • zeta23 Re: I dom i ASC 29.07.07, 14:03
      żadnych przemyślen na ten temat nie macie?
      • all2 Nie to samo 29.07.07, 16:35
        moim zdaniem nie.
        Z teorii: dom może być duży i sięgać nawet przez 3 znaki. Najczęściej zawiera
        dwa. A znaki kolejne, jak wiadomo, mają się do siebie nie bardzo. Więc wpływ
        planety cudzej położonej w moim 1 domu, ale w znaku innym niż asc, nie będzie
        już taki sam. Jeśli będzie poza zasięgiem koniunkcji z asc, to traktowałabym tę
        informację jako ogólną, tworzącą tło. W końcu każda czyjaś planeta znajdzie się
        w którymś domu mojego horoskopu, ale nie każda utworzy koniunkcję czy inny
        aspekt z czymkolwiek.
        Z praktyki: o Księżycu wspomniałaś. Akurat koniunkcja synastryczna Asc z
        Księżycem daje się łatwo zauważyć. Od ręki mogę wyliczyć parę osób, które mają
        Księżyc na moim asc i wszystkie te osoby lubią mnie, cenią i chwalą, nawet jak
        moim zdaniem nie ma za co. To taka sympatia z automatu, odruchowa. Ale to działa
        tylko w granicach ścisłego aspektu, do ok. 4-5 stopni, i bardziej, gdy te
        Księżyce są po stronie 1 domu. Kompletnie natomiast nie działa już z kolejnego
        znaku, choć mam asc w ostatniej dekadzie, więc pierwsze stopnie tego następnego
        nie są wcale tak bardzo oddalone.
        W drugą stronę - nie wiem, bo nie znam chyba nikogo, kto miałby asc na moim
        Księżycu.
        I jeszcze trochę teorii: jeśli czyjś Księżyc znajduje się w moim 1 domu, ale nie
        w znaku ascendentu, tylko w następnym, to mój asc leży w znaku, który dla tego
        Księżyca jest 12 domem. Zawsze to niewygodnie mieć kogoś za plecami, więc taki
        Księżyc będzie już reagował na mnie zupełnie inaczej, może czuć odruchowy opór i
        niechęć do moich sposobów ekspresji. POjawia się tu niezbyt wygodny układ
        półsekstylowy. Tak myślę, ale muszę się zastanowić i poszukać przykładów.
    • zocha.w Re: I dom i ASC 29.07.07, 16:33
      zeta23 napisała:

> Jak uwazacie czy I dom to to samo co ASC?

Najprościej - Asc to punkt, a każdy dom to pewnego rodzaju przestrzeń. Nie mogą
      być tym samym.
      • zeta23 Re: I dom i ASC 29.07.07, 16:39
        Rozumiem. Ale jesli ktos robi mi koniunkcje do mojej planety w 1 domu to
        oddziałowuje na mają cała osobowosc czyli wpływa na mnie jako osobe wiec w
        przyblizeniu oddziałowywanie energii jest podobne jak do ASC.
        Dziekismile
        • all2 Re: I dom i ASC 29.07.07, 16:48
          Ja bym tu też rozróżniła, czy ta planeta leży w pierwszym, czy w drugim znaku 1
          domu (tzn. czy jest w tym samym znaku co asc).
          Planeta w 1 domu współtworzy Twój wizerunek. Wtedy jest to nie tylko Asc, ale
          asc plus ta planeta - dwoje autorów.
          Przez koniunkcję do takiej planety ktoś ma dojście do samej góry, do jednego z
          szefów Twojego okazywanego "ja". Czyli, rzecz jasna, może wpływać na Twoje
          zachowanie, ekspresję.
          Natomiast "osoba" to dla mnie całość horoskopu.
          • zeta23 Re: I dom i ASC 29.07.07, 17:02
            Jestw tym samym znaku co ASC i chyba sie lubią, bo ten sam żywiol wody.
            Dzieki all2 za sprecyzowaniesmile)
        • neptus Re: I dom i ASC 29.07.07, 17:17
          Cos wymyslasz. wink Jest koniunkcja z Twoją planetą - zależy jakiej z jaką. Jest
          w 1 domu, wiec jakos tam wpływa na sprawy 1-domowe. Jakby była w 11 domu,
          działałaby na sprawy 11-domowe. Oś to oś, dom, to dom. 1 dom ma pewne
          pokrewieństwo znaczeniowe z ascendentem ale to nie jest rozmazany ascendent,
          tylko dom, któego wierzchołkiem jest ascendent. Jak napisała Zocha, ascendent
          to punkt. Wyobraź sobie, ze masz planetę na wierzchłku domu np. szostego. Czy
          czyjaś planeta jest w Twoim szóstym domu, czy robi koniunkcję z planetą na jego
          wierzchołku, to jest to spora różnica.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka