jaga39 06.01.04, 21:25 Planujemy ślub kościelny i chrzest naszego dziecka. Czy ktoś brał ślub lub chrzcił dziecko w Katedrze? Jakie są koszty? Co łaska, czy sugerowana kwota? Jesli tak to jaka? Dziękuję i pozdrawiam. Jaga Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olus_stad Re: Ile za ślub? 06.01.04, 21:36 Zeby nie bylo, ze cham jestem i nie odpowiem, ale tutaj to ja chyba etetowy kawaler jestem i takie rzeczy dopiero przede mna:) Udanego poszukiwania! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
swek1 Re: Ile za ślub? 06.01.04, 22:07 Z moich doświadczeń wynika, że jest co łaska. Ale życie jest ciekawe nawet w kościele. Jak dasz za mało to Ci wypomną. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
aska_lca Re: Ile za ślub? 06.01.04, 22:13 Ja takowych doświadczeń jak Swek nie posiadam i niestety Ci nie pomoge :( Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
swek1 Re: Ile za ślub? 06.01.04, 22:30 Tu nie trzeba mieć doswiadczeń, wystarczy porozmawiać ze znajomymi. To nie jest zasada, ale życie jest ciężkie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
goska35 Re: Ile za ślub? 08.01.04, 16:42 Ja tych "naście" lat temu dawałam co łaska. Myslę, że w tym wzgledzie nic się nie zmieniło, ale ile to ma być "mniej więcej" to napiszę Ci jutro - jak się wywiem u koleżanki, która wydawała dwa miesiące temu córkę za mąz, w Katedrze właśnie.... Więc jeśli jeszcze będziesz zainteresowana to zerknij jutro. Pozdrawiam Małgośka Odpowiedz Link Zgłoś
goska35 Re: Ile za ślub? 09.01.04, 19:13 No i się dowiedziałam. Koszt wynosi około 300 złotych, z tym, że wisi CENNIK - więc nie ma problemu :) Poza tym w Katedrze dochodzi dodatkowa opłata: 1) dla organisty 2) dla zakonnicy. Jak masz zamiar oprócz organisty wziąć np. skrzypka to wartośc organisty wzrasta (bo musi się przygotować, tak powiedział) i z początkowych 20 złotych wywindował się do 100 :) A jak nie umówisz się z zakonnicą i jej nie zapłacisz, to Ci nie postawi klęcznika... :) Poza tym księża nie owijają niczego w bawełnę i pokierowują :)) Pozdrawiam Małgośka Odpowiedz Link Zgłoś
swek1 Re: Ile za ślub? 10.01.04, 21:34 Biznes to biznes. Nigdzie nie jest napisane, że za sakramenty święte trzeba płacić. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
aska_lca Re: Ile za ślub? 11.01.04, 09:29 Niby nigdzie nie jest napisane, że trzeba płacić za sakramenty ?więte ale czy znasz jakie? miejsce gdzie jest to przestrzegane ;)? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
swek1 Re: Ile za ślub? 11.01.04, 13:42 Nie. Jedni nauczyli się brać a inni dawać. Po latach wyszło, że tak jest i być musi. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jaga39 Re: Ile za ślub? 11.01.04, 21:29 Dzięki za pomoc. Teraz wiem mniej więcej na czym stoję. Slub będzie razem z chrztem, mam nadzieję, że nie będziemy płacić x 2. A co do uwagi, że nie jest nigdie napisane, że trzeba płacić za sakramenty, to jest przyjete, że wierni utrzymują swój kościół, a od niedawna nawet napisane chyba w przykazaniach kościelnych, że wierni mają obowiązek łożyć na kościół. W innych krajach, ludzie płacą jeśli chcą chodzić do kościoła. Ja nie widzę w tym nic dziwnego, okazało by się ilu tych "Polaków-katolików" jest naprawdę... Natomiast chciałabym zauważyć, że podczas sakramentów mamy światło, ogrzewanie itd. No i praca ludzi, przecież Państwo im nie daje pensji. A ludzie biorąc np. slub wydają kupę kasy na żarcie, wódkę, suknia za dwa koła, garnitur pana młodego drugie tyle, a kościół na szarym końcu, dają 50 zł albo wcale bo nie mają pieniędzy a poza tym się należy! Więc należało by się zastanowić kto tak naprawdę bierze a kto daje... Dzięki i pozdrawiam. JAGA Odpowiedz Link Zgłoś
swek1 Re: Ile za ślub? 12.01.04, 09:53 Z tego, co wiem to Kościół finansowany jest w dużej części z budżetu państwa. Dodatkowo każdy ma prawo przekazać 1 % swoich podatków na różne instytucje w tym na Kościół. Policz proszę ile dajesz na tacę, która tylko w jednej trzeciej zostaje w parafii. Dodaj do tego 1% podatku, który możesz przekazać i pomnóż przez ilość parafian. Nie wiem czy wiesz, ale Kościół działa na podobnych zasadach jak przedsiębiorstwa, rozliczają się z fiskusem, płacą podatki. Jak będziesz płaciła to poproś o rachunek. Nie mniej mnie tylko za jakiegoś przeciwnika Kościoła, ale ja może inaczej patrzę. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
aska_lca Re: Ile za ślub? 12.01.04, 14:07 jaga39 napisała: > "...W innych krajach, > ludzie płacą jeśli chcą chodzić do kościoła. Ja nie widzę w tym nic dziwnego, > okazało by się ilu tych "Polaków-katolików" jest naprawdę... " Ja byłabym za tym aby płacić za "chodzenie do kościoła", przynajmniej wiedziałabym za co płace. Znam jeden kościół gdzie ksiądz przez kilka lat mówił, że zbiera pieniądze na budowę kościoła. Ludzie dawali datki i ... tego kościoła nie bylo widać przez kilka lat a za to powstała bardzoooo okazała plebania :( Odpowiedz Link Zgłoś
servus_lca Re: Ile za ślub? 18.01.04, 00:12 O ciekawe tematy na forum: Ile za slub:). Brakuje jeszcze temetu ile za pogrzeb:) Na szczęście (nieszczęscie) wszystko przedemną. Odpowiedz Link Zgłoś
swek1 Re: Ile za ślub? 18.01.04, 19:30 No właśnie, czy ktoś liczył ile może kosztować pokaźny pogrzeb? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
olus_stad Re: Ile za ślub? 18.01.04, 22:12 Czyzbys mowila o takim kosciele na Piekarach C? Odpowiedz Link Zgłoś
aska_lca Re: Ile za ślub? 18.01.04, 22:17 olus_stad napisał: > Czyzbys mowila o takim kosciele na Piekarach C? Nie. Chodziło mi o jeden kosciol w Głogowie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
swek1 Re: Ile za ślub? 18.01.04, 22:19 Pewnie ten, co stoi koło mostu na Odrze? Widziałem i potwierdzam. Plebania jest większa od kościoła. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
aska_lca Re: Ile za ślub? 18.01.04, 22:26 Hehehe. Nie, nie o ten kosciol chodzi, ale ten tez ma niezla plebanie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
swek1 Re: Ile za ślub? 18.01.04, 22:30 aska_lca napisała: > Hehehe. Nie, nie o ten kosciol chodzi, ale ten tez ma niezla plebanie ;) Nie złą to mało powiedziane. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
tommz Re: Ile za ślub? 27.01.04, 12:11 witam. wszystkiego najlepszego z tej okazji :) ja żenie się w lutym. My dajemy 300 zł za ślub, ale nie w Legnicy. we Wrocławiu ceny 400-500 zł. Tak naprawdę to daje się na ile kogo stać. Myślę że te 300 zł to w sam raz :) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
swek1 Re: Ile za ślub? 27.01.04, 13:01 tommz napisał: > witam. > wszystkiego najlepszego z tej okazji :) > ja żenie się w lutym. My dajemy 300 zł za ślub, ale nie w Legnicy. we > Wrocławiu ceny 400-500 zł. Tak naprawdę to daje się na ile kogo stać. I oczywiście tyle ile uważa ;) Pozdrawiam. Myślę że > te 300 zł to w sam raz :) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś