skawa1 21.07.04, 09:57 gliwice pytają lubinian czy i z jakiego powodu są dumni ze swojego miasta - czekamy na odpowiedzi i opinie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szkodnik Re: miasto lubin 21.07.04, 10:01 Gliwice pytają....???? Nie zauważyłem na forum gliwice loginu skawa1. Co to znowu za prowokacja ??? Odpowiedz Link Zgłoś
magda.saracen Szkodnik, nie przesadzaj! 21.07.04, 11:54 Dlaczego ma to być prowokacja? Ot, po prostu ktoś pyta, czy jesteśmy dumni ze swojego miasta. Nawet gdyby pytał Pcim Dolny albo Roman Giertych, dobrze powiedzieć, z czego jest się dumnym :-) Nie daj się ponieść fantazji! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
polo161 Re: Szkodnik, nie przesadzaj! 03.12.04, 19:54 Masz rację magdo że szkodnjk tylko przeszkadza oraz mocno przesadza Odpowiedz Link Zgłoś
impostor Re: Szkodnik, nie przesadzaj! 03.12.04, 20:24 hmm uderz w stol a szkodnik sie odezwie...:)) czyzby pan widzial na okolo wylacznie kolegow po fachu?:) Odpowiedz Link Zgłoś
if_ona Re: Szkodnik, nie przesadzaj! 04.12.04, 00:05 polo161 napisał: > Masz rację magdo że szkodnjk tylko przeszkadza oraz mocno przesadza szkodnik od szkód jest, więc nie rozumiem w czym problem??? LOL Odpowiedz Link Zgłoś
skawa10 Re: miasto lubin 05.12.04, 16:23 W Polityce nr 26/2004r. ukazał się ranking miast gdzie żyje się najlepiej.Na zamieszczonej liście 66 miast-gdzie jest najwyższa jakość życia-niestety nie ma Lubina.Na tej liście są miasta większe i mniejsze od waszego.Czyżby Lubin był tak mało atrakcyjny ?. Pełny wykaz miast ; 1-Sopot 2-Warszawa 3-Opole 4-Poznań 5-Olsztyn 6-Krosno 7-Rzeszów 8-Bielsko- Biała 9-Wrocław 10-Kraków 11Nowy Sącz 12-Rybnik 13-Siedlce 14-Gorzów Wlkp. 15- śzczecin 16-Zielona Góra 17- Koszalin 18- Katowice 19- Konin 20-Gdańsk 21- Białystok 22Świnoujście 23 Jelenia Góra 24-Ostrołęka, 25- Lublin, 26-Leszno, 27- Zamość,28-Gdynia, 29-Tarnów, 30-Płock, 31- Gliwice, 32-Kielce, 33 Tychy, 34- Tarnobrzeg,35- Bydgoszcz,36 Dąbrowa Górnicza,37 Suwałki, 38-Częstochowa, 39- Skierniewice, 40- Słupsk, 41-Toruń,42-Chełm, 43-Biała Podlaska, 44- Włocławek,45-Przemyśl,46- Kalisz,47-Elbląg, 48-Jastrzębie-Zdrój,49- Jaworzno, 50-Łomża,51-Legnica,52-Mysłowice, 53-Łódż, 54-Wałbrzych, 55-Piotrków Trybunalski, 56-Piekary Śląskie, 57-Radom,58-Sosnowiec, 59-Chorzów, 60-Żory, 61- Ruda Śląska, 62-Grudziądz,63-Zabrze, 54-Bytom,65-Siemianowice Śląskie, 66- Świętochłowice. Odpowiedz Link Zgłoś
marccel1 Re: miasto lubin 06.12.04, 22:18 legnica na 51 miejscu??? to chyba jakieś nieporozumienie zresztą tak jak warszawka na 2. z miast, które są na tej liście najbardziej lubie Wrocław, a następnym razem jak będą robić znów ten ranking to wcześniej niech ktoś da znać - wypełni się kupon na Lubin :) Odpowiedz Link Zgłoś
skawa10 Re: miasto lubin 20.12.04, 17:10 wasze forum zasypia/?? ? wasze forum usypia ?? pozdrawiam wszyskie panie z dzielnicy Podlesie. Odpowiedz Link Zgłoś
if_ona Re: miasto lubin 20.12.04, 17:59 skawa10 napisał: > > pozdrawiam wszyskie panie z dzielnicy Podlesie. > Nie ma w Lubinie czegos takiego jak Podlesie.. Fora Ci się pomyliły.. Zasypiasz? :P Odpowiedz Link Zgłoś
kael64 Re: miasto lubin 23.12.04, 07:10 W naszym Lubinie nie ma takiej dzielnicy, chyba chodziło o Przylesie. Pozdro!. Odpowiedz Link Zgłoś
skawa10 Re: miasto lubin 26.12.04, 13:59 kael 64- oczywiście masz rację chodziło mi o PRZYLESIE. dziękuję za poprawienie. if_ona nie bądż taki czepliwy. JESZCZE RAZ ŻYCZĘ WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO Z OKAZJI MIJAJĄCYCH ŚWIĄT I NADCHODZĄCEGO NOWEGO ROKU_DLA LUBINIAN> Odpowiedz Link Zgłoś
if_ona Re: miasto lubin 26.12.04, 14:15 skawa10 napisał: > > if_ona nie bądż taki > czepliwy. Nie zmieniaj mi płci :PP Kurcze, znowu się czepiam :))) Odpowiedz Link Zgłoś
chybil801 Re: miasto lubin 26.12.04, 21:43 Co prawda w rankingu nas nie ma, ale w innej kategori Lubin jest na pierwszym miejscu nawet przed Warszawą. Chodzi o najwyższe średnie dochody w powiecie gdzie Lubin ma coś koło 150% średniej krajowej, a Warszawa jest niewiele za nami ale jednak. A jak już sie ma wysokie dochody to samemu można zadbać o wysoką jakość życia. Odpowiedz Link Zgłoś
ametyst5 Re: miasto lubin 30.01.05, 15:53 chybil801 napisał: > Co prawda w rankingu nas nie ma, ale w innej kategori Lubin jest na pierwszym > miejscu nawet przed Warszawą. Chodzi o najwyższe średnie dochody w powiecie > gdzie Lubin ma coś koło 150% średniej krajowej, a Warszawa jest niewiele za nam > i > ale jednak. A jak już sie ma wysokie dochody to samemu można zadbać o wysoką > jakość życia. Rankingi powiatów czy miast są sporządzane w oparciu oróżnorodne dane np; -kategoria miast;wojewódzkie,grodzkie,powi atowe... -ilości mieszkańców, -dochód na mieszkańca, -ilości uczniów w szkołach czy studentów na uczelniach, -dostęp do instytucji kulturalnych, -atrakcyjności dla nowych inwestycji itd. W zależności jakie wskażniki bierze się pod uwagę te same miasta znajdują się na róznych pozycjach.To jest oczywiste. Lubin nie jest uwzględniony na liście zamieszczonej w POLITYCE z prostego powodu.POLITYKA oceniała poziom życia tylko w miastach grodzkich.Lubin nie jest miastem na prawach grodzkich.Sądzę że gdyby tak było to Lubin z tym potencjałem miałby szansę ulokować się w pierwszej połowie tabeli. Chociaż ostatnio większy od Lubina Wałbrzych utracił prawa miasta grodzkiego. Jak płynna może być skala oceny poziomu życia w rankingach widać po porównaniu podobno elitarnej Unii Metropolii Polskich do której należą: Białystok Gdańsk Gliwice Katowice Kraków Lublin Łódż Poznań Rzeszów Szczecin Sosnowiec Warszawa Wrocław Miasta te w znacznej części wcale nie znajdują się w ścisłej czołówce w ocenie POLITYKI. Kryteria zaproszenia do tego związku też są zagadką dla mnie. Wydaje że brakuje tam kilku znaczących miast. Tak to bywa z rankingami,każdy bywa subiektywny. Wydaje się że o atrakcyjności miasta świadczy m.innymi; -tradycje, -klimat w nim panujący, -sposób identyfikacji mieszkańców z miastem,... Czy jest ono traktowane jako chwilowe miejsce zamieszkania przez okres pracy. Takie miasta jak: Jastrzębie-Zdrój prawa miejskie 1963r.-6,5tyś.mieszkańców ,2001r-96 tys.mieszk. Tychy prawa miejskie 1951 r-8,4tyś. 2001r.-130 tys. Żory 1971r. -5,7 tys. 2002r.-64,0 tys, to ośrodki bez wielkich tradycji.Pozbudowały się wokół nowopowstałych kopalń.Stały się wielkimi osiedlami-sypialniami.Przez ostatnich kilka lat zaczeły się wyludniać.Dawni mieszkańcy po przejściu na emeryturę wyjeżdżają w swoje ...rodzinne strony.Nie trzyma ich tu nic ,brak tradycji.Młodzi też nie widzą tu swej przyszłości wśród blokowisk.Hipermarkety czy też multikina nikogo nie zatrzymają. Wydaje się że Lubinowi w przyszłości może również zagrażać podobne niebezpieczeństwo. Nie będzie to odkrywcze -stwierdzili to już ekonomiści że dopiero miasta minimum 200 - 250 tys.mieszkańców są mniej wrażliwe na wahania koniunktury (chociaż przykład Bytomia czy Radomia temu przeczy) w określonej gałęzi gospodarki z racji wymuszonej przez wielkość ośrodka ich różnorodność. Między innymi LUBIN jest miastem które zawdzięcza swój rozwój tylko i wyłącznie kopalni. Trzeba zrobić wiele w mieście aby nie było ono kojarzone z kopalnią rud miedzi i z niczym więcej.Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
skawa10 Re: miasto lubin 28.12.04, 14:13 if_ona,bez urazy-płci nie zamierzałem Ci zmieniać.Przyznasz jednak że było by to ciekawe doświadczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
if_ona Re: miasto lubin 28.12.04, 16:35 skawa10 napisał: > if_ona,bez urazy-płci nie zamierzałem Ci zmieniać.Przyznasz jednak że było by > to ciekawe doświadczenie. Bez urazy, ale myślę, że nie byłoby to ciekawe doświadczenie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
magda.saracen No właśnie 01.03.05, 19:00 skawa1 napisał: > gliwice pytają lubinian czy i z jakiego powodu są dumni ze swojego miasta - > czekamy na odpowiedzi i opinie. Chyba nie jestem dumna z mojego miasta, a może i nawet lubińskiego pochodzenia. :/ Odpowiedz Link Zgłoś