Gość: cap IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 08.08.03, 11:14 ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ivek1 Re: Czy bedzie w koncu to Tesco czy nie 08.08.03, 12:30 Na osiedlu Piekary mial powstac hipermarket Hit. Poniewaz Tesco przejal sklepy tej firmy na terenie Polski to jest duze prawdopodobienstwo ze "bedzie w koncu to Tesco". Czyzbys mial/a juz dosc Kauflandu? pozdrawiam Ivek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: Czy bedzie w koncu to Tesco czy nie IP: *.lubin.dialog.net.pl 12.08.03, 23:22 W Konkretach pisali,ze nie bedzie Tesco :( Szkoda,bylaby jakas powazniejsza konkurencja dla Kauflandu... Tak nawiasem mowiac,to ja nie chce tu zadnego sklepu,a park i jakis konkretny plac zabaw dla dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
ivek1 Re: Czy bedzie w koncu to Tesco czy nie 13.08.03, 07:54 Gość portalu: Iza napisał(a): > W Konkretach pisali,ze nie bedzie Tesco :( Szkoda,bylaby jakas powazniejsza > konkurencja dla Kauflandu... Mysle, ze bylaby to konkurencja dla wiekszych sklepow typu Real, czy Auchan. Kaufland ma swoich zwolennikow, ktorych tak do konca nie rozumiem, no i obsluguje tych mieszkancow Piekar, ktorzy nie sa zmotoryzowani. > Tak nawiasem mowiac,to ja nie chce tu zadnego sklepu,a park i jakis konkretny > plac zabaw dla dzieci. Pewnie, ze lepiej byloby te chaszcze zamienic na jakis fajny park i miejsca gdzie mozna byloby pojsc z latorosla. Ozywiloby ta betonowa pustynie. pozdrawiam Ivek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek01g Re: Czy bedzie w koncu to Tesco czy nie IP: *.chello.pl 17.08.03, 00:55 W Wałbrzychu już się buduje. Odpowiedz Link Zgłoś
jedynataka Re: Czy bedzie w koncu to Tesco czy nie 25.08.03, 14:48 przynajmniej raz do roku ktoś mówi mi, że ma powstać dokładnie na przeciw moich okien jakiś wielki hipermarket. Ilość plotek na ten temat jest zaskakująca. Niby syszałam, że ma być coś od zimy... ale kto by temu wierzył... słyszałam też, żer te tereny należą do innego hipermarketu tzn "real". (a'propos zawsze się zastanawiałąm się, co na to wszystko proboszcz ks. Gacek) ktokolwiek jest właścicielem tego kawałka terenu mógłby sie w końcu zdecydować!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: Czy bedzie w koncu to Tesco czy nie IP: *.lubin.dialog.net.pl 26.08.03, 09:21 Teren juz dawno nalezy do Tesco.Pomimo,ze jest on naprzeciwko Twoich okien to jednak jestes malo zorientowana(y) w tym temacie. Poza tym nielatwo jest rozpoczac jakakolwiek inwestycje majac watpliwosci co do jej powodzenia.Podobno Legnica jest dla inwestorow malo atrakcyjnym terenem.Niedaleko maja bogaty Wroclaw... Odpowiedz Link Zgłoś
goska35 Re: Czy bedzie w koncu to Tesco czy nie 26.08.03, 23:16 Tak mi się coś przypomnialo, że nie tak dawno czytałam, że inwestycje marketów ogromnyyyych na terenie Legnicy i Lubina są związane ze złożami węgla brunatnego, tylko że jego wydobycie jest jakoś odwlekane... ale perspektywy są !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ivek1 Re: Czy bedzie w koncu to Tesco czy nie 27.08.03, 08:27 goska35 napisała: > Tak mi się coś przypomnialo, że nie tak dawno czytałam, że inwestycje marketów > ogromnyyyych na terenie Legnicy i Lubina są związane ze złożami węgla > brunatnego, tylko że jego wydobycie jest jakoś odwlekane... ale perspektywy > są !!!! Osobiscie sadze, ze inwestorzy kieruja sie tez innymi przeslankami. Fakt, sa w naszym zaglebiu zloza wegla brunatnego, podobnie jak zlota (jedne z wiekszych na swiecie). Niestety polozone sa tak gleboko (zloto) ze przy obecnych cenach i technologii wydobycia jakimi dysponuje obecna inzynieria byloby to calkowicie nieoplacalne. Mysle, ze Ci ktorzy buduja tu sklepy wielkopowierzchniowe kieruja sie perspektywa wzbogacenia spoleczenstwa w ogole. Zreszta wystarczy popatrzec na tlumy przy kasach w Auchan/ Realu ostatnimi czasy. Nie mowiac o saunie i masazu gratis w okolicach Swiat. Polakam spoodbalo sie chyba robienie zakupow w takich miejscach. Calymi rodzinami szwedaja sie tam, jak kiedys po parkach, ubrani w najlepsze ciuchy. Czytalem kiedys, ze w Warszawie ludzie przestali myslec w kategoriach parafii i dzielnic tylko orientuja sie na poszczegolne hipermarkety. Typu "a oni mieszkaja przy Geant". pozdrawiam, Ivek Odpowiedz Link Zgłoś
jedynataka Re: Czy bedzie w koncu to Tesco czy nie 27.08.03, 12:08 studenci przyjezdni już teraz orientacyjnie się pytają: Mieszkasz za realem czy przed? jak za, to już koniec świata dla nich. Hmmm czy li wychiodzi, że mieszkam w dzilnicy "przy Tesco". Średnio mi to odpowiada Odpowiedz Link Zgłoś
ivek1 Re: Czy bedzie w koncu to Tesco czy nie 27.08.03, 12:58 jedynataka napisała: > studenci przyjezdni już teraz orientacyjnie się pytają: Mieszkasz za realem czy > > przed? Czyli nie trzeba tak daleko szukać przykładów :)) Mnie denerwuje to, że Real powstał praktycznie w centrum Legnicy. Na coś takiego nie zgodziłby się nikt w Europie Zachodniej. Zresztą ceny nieruchomości w takich miejscach są wystarczającymi czynnikami odstraszajacymi. Pozdrowienia, Ivek Odpowiedz Link Zgłoś
goska35 Re: Czy bedzie w koncu to Tesco czy nie 27.08.03, 16:12 > Hmmm czy li wychiodzi, że mieszkam w dzilnicy "przy Tesco". Średnio mi to > odpowiada Jedynataka... za to będziesz mieszkać w miejscu gdzie najłatwiej trafić - bo masz dwa punkty orientacyjne - między Tesco a Kauflandem - który też już urósł do niezłego punktu orientacyjnego :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek dzielnice warszawy IP: *.stereo.pl 10.09.03, 02:36 > Czytalem kiedys, ze w Warszawie ludzie przestali myslec w > kategoriach parafii i dzielnic tylko orientuja sie na > poszczegolne hipermarkety. Typu "a oni mieszkaja przy Geant". > pozdrawiam, > Ivek Przesadzasz, to nie do konca tak. Hipermarkety sa na ogol w czesciach mniej zaludnionych. Na Kabatach jest Tesco ale mowi sie po prostu "Kabaty". Na Bemowie Carrefour, ale mowi sie ze ktos mieszka kolo WATu {Wojskowa Akedemia Techniczna], przy Radiowej albo Wroclawskiej albo no ew. kolo Carrefoura. Ja np. pracowalem kiedys na Bemowie i jak ktos sie mnie pytal w ktorym miejscu odpowiadalem ze "na Bemowie blisko lotniska i Carrefoura". Bo Bemnowo jest spora dzielnica i to mniej wiecej okresla. Tak jak teraz mieszkam "przy metrze Sluzew" tzn ze mieszkam w dzielnicy Sluzew blisko stacji metra "Słuzew". I mniej wiecej kazdy tubylec wie gdzie to jest. Tak jak jest Słuzew, Słuzewiec, Słuzewiec Przemyslowy lub Wyścigi [Tor Służewiecki]. Ale nie wiem, gdzie dokladnie konczy sie jedno i zaczyna drugie. Jesli powiesz ze mieszkasz na Sluzewcu to niewiele to ludziom powie jak to ze mieszkasz kolo Galerii Mokotow albo przy Woloskiej albo Al. Lotników, co precyzuje bardziej lokjalizacje mieszkania/biura. Fakt, ze biurowce, sklepy czy pewne charakterystyczne punkty np. ulice czy stacje metra okreslaja teraz czesci miasta. Nie wiem czy ktos uzywa nazw "Wyględów". "Ksawerów" czy "Raków" ale jak ktos rzuci "Łopuszańska", "Metro Wilanowska", "Szpital Banacha", "Galeria Mokotów" czy "Bartycka" to mniej wiecej ktos wie o jaki teren miasta chodzi. Tak jak Wrocławiaki nazywają Wielką Wyspę "Biskupinem" choc formalnie jest tam i Sępolno i Bartoszowice i Dąbie... Nie wiem jak jest w innych miastach to sie nie wypowiadam. Odpowiedz Link Zgłoś
ivek1 Re: dzielnice warszawy 10.09.03, 07:45 Gość portalu: jacek napisał: > > Przesadzasz, to nie do konca tak. Dzieki za wyjasnienie, pragne jednak zwrocic uwage, ze podkreslilem, ze nie jest to moja teza tylko niedokladnie zacytowany fragement artykulu (chyba z Polityki jesli dobrze pamietam). Co sie stalo z 01g? i jak tam poszukiwania mieszkania w W-chu? Pozdrawiam, Ivek Odpowiedz Link Zgłoś
olus_stad Re: Czy bedzie w koncu to Tesco czy nie 10.09.03, 10:34 Gość portalu: Iza napisał(a): > Podobno Legnica jest dla inwestorow malo atrakcyjnym > terenem.Niedaleko maja bogaty Wroclaw... Ale przeciez w Legnicy jest mniejsza konkurencja niz we Wroclawiu. Mozna powiedziec, ze to rynek bardziej dziewiczy;) Odpowiedz Link Zgłoś
dethy Re: Czy bedzie w koncu to Tesco czy nie 13.09.03, 16:01 olus_stad napisał: > Gość portalu: Iza napisał(a): > > > Podobno Legnica jest dla inwestorow malo atrakcyjnym > > terenem.Niedaleko maja bogaty Wroclaw... > > Ale przeciez w Legnicy jest mniejsza konkurencja niz we Wroclawiu. Mozna powied > ziec, ze to rynek bardziej dziewiczy;) Mniejsza konkurencja,mniej ludzi i biedniejsi ludzie.Kilka supermarketow juz u nas jest,a powstaje rowniez Castorama.Mysle,ze to wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
card1 Re: Czy bedzie w koncu to Tesco czy nie 06.12.03, 21:07 to juz wiadomo na 1000% ze nie Odpowiedz Link Zgłoś
swek1 Re: Czy bedzie w koncu to Tesco czy nie 07.12.03, 12:58 Nie prawda, bo jak nie sprzedadzą terenu to bedą dalej budować.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
olus_stad Re: Czy bedzie w koncu to Tesco czy nie 07.12.03, 19:06 Moze wstrzymuja sie ze sprzedarza tych terenow za jakas lepsza cena?? Po co im pospiech? Tyle lat sie tam nic nie dzialo, wiec moga chyba jescze poczekac? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
swek1 Re: Czy bedzie w koncu to Tesco czy nie 07.12.03, 19:25 olus_stad napisał: > Moze wstrzymuja sie ze sprzedarza tych terenow za jakas lepsza cena?? Po co im > pospiech? Tyle lat sie tam nic nie dzialo, wiec moga chyba jescze poczekac? > > Pozdrawiam Ponoć lokalizacja kauflandu im nie odpowiada. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
olus_stad Re: Czy bedzie w koncu to Tesco czy nie 07.12.03, 19:31 No to w moim swiatopogladzie nie ma miejsca na poejdynek Tesco z Kauflandem, bo ten drugi wypadl by tak slabiutko, ze szkoda gadac! Nie wiem kogo przekonuje ta wieksza biedronka?? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
swek1 Re: Czy bedzie w koncu to Tesco czy nie 07.12.03, 19:35 olus_stad napisał: > No to w moim swiatopogladzie nie ma miejsca na poejdynek Tesco z Kauflandem, bo > ten drugi wypadl by tak slabiutko, ze szkoda gadac! Nie wiem kogo przekonuje t > a wieksza biedronka?? > > Pozdrawiam A ja myślę, że tesco jest jednak droższe tyle tylko, że ma więcej produktów. Pozdrawiam. He he ta biedronka to dobra ;)) Odpowiedz Link Zgłoś