Gość: ona IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 18.07.01, 12:54 Bolesławiec - miasto dla mnie znane ze słyszenia, ale tak naprawdę nie wiem z czego jest słynne. Pomóżcie mi proszę :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jaca Re: Z czego słynie Bolesławiec ? IP: *.*.*.* 27.09.01, 17:26 Z zakorkowanego przejazdu po drodze do Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daag Re: Z czego słynie Bolesławiec ? IP: *.*.*.* 28.09.01, 10:44 bolec od dzieciństwa był mi znany dzięki obiegowej opinii o istniejącym tam zakładowi dla psychicznie chorych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antosh Re: Z czego słynie Bolesławiec ? np: IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 05.10.01, 00:10 ceramiki stempelkowej miejsca śmierci Kutuzowa najdłuższego i malowniczego wiadkutu kolejowego nad Bobrem festivalu "Blus nad Bobrem" Odpowiedz Link Zgłoś
wolna_galicja Re: Z czego słynie Bolesławiec ? np: 17.07.02, 19:10 I z baaaaaaaaardzo ładnych dziewczyn :) Odpowiedz Link Zgłoś
naj_duch Re: Z czego słynie Bolesławiec ? 25.07.02, 08:27 ...no i oczywiście z narkobiznesu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszatek Re: Z czego słynie Bolesławiec ? np: IP: 5.2.* / 199.43.14.* 20.08.02, 19:42 ceramika stempelkowa - bardzo znana - sam mam w domu od groma kobitki na to leca - bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: Z czego słynie Bolesławiec ? np: 29.08.02, 22:34 z Bolesława Cienkodupskiego ? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rapacholin Re: Z czego s?ynie Boles?awiec ? np: IP: *.pm-studio.pl 25.09.02, 14:06 isoxazolidine napisa?: > z Boles?awa Cienkodupskiego ? > ;-) tak! :) i z Matki Teresy - podobno garnki lepi w bolcu i pracuje jako sprzataczka na drugiej zmianie w "pegazie" - nie wierzysz? marka zapytaj, kto qible sprzata... Odpowiedz Link Zgłoś
zoppoter Z buncloków 01.10.02, 14:02 Buncloki, czyli te słynne wymienione juz wyżej wroby ceramiczne. Znane już od XIX wieku, Bolesławiec nazywał się wtedy Bunzlau i stąd śląska nazwa boncloki. Są sliczne, a można je obejrzeć w uroczym muzeum w mieście. I rynek bardzo ładny jest w Bolesławcu, i ten wiadukt kolejowy... Pozdrowienia z Sopotu! Odpowiedz Link Zgłoś
mrumru Re: Z buncloków 04.10.02, 01:08 Hm, jestem z B-c, ale nigdy nie slyszalam nazwy buncloki. A miasto pieknieje.....:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynek Re: Z buncloków IP: *.tim.pl 04.10.02, 08:34 No pieknieje. A najpiękniejsze są te trzy, bardzo wygodne i szczególnie ułatwiające przejazd przez miasto TIRom ronda. buuuuuuuhahahahahahahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
zoppoter Re: Z buncloków 04.10.02, 09:18 mrumru napisała: > Hm, jestem z B-c, ale nigdy nie slyszalam nazwy buncloki. Ja tę nazwę usłyszałem od rodowitego Ślązaka z Rybnika. W samym Bolesławcu jak sądzę, rodowitych Ślązaków widziano ostatnio w latach czterdziestych XX wieku. A wcześniejsza nazwa miasta Bunzlau zapewne nie była przez ostatnie kilkadziesiąt lat propagowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fido Re: Z buncloków IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.12.02, 16:15 Ceramikę można oglądać nie tylko w muzeum!!! Wiele knajp w całym kraju serwuje na niej dania. Sam jadlem z bolesławieckiej ceramiki w Gdańsku, Zakopanym no i oczywiscie we Wrocławiu. Odpowiedz Link Zgłoś
mrumru Re: Z buncloków 16.12.02, 01:42 Gość portalu: Fido napisał(a): > Ceramikę można oglądać nie tylko w muzeum!!! Pewnie, ze nie tylko, widzialam boleslawiecka ceramike w sklepach w Usa i Kanadzie. > Wiele knajp w całym kraju serwuje na niej dania. Sam jadlem z bolesławieckiej > ceramiki w Gdańsku, Zakopanym no i oczywiscie we Wrocławiu. A ja jadlam w Szwecji u znajomych, rowniez w RPA (tyle, ze w domu prywatnym) zestaw mial kilkadziesiat sztuk:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fido Re: Z buncloków IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.12.02, 10:44 He he, no tak daleko to mnie jeszcze nie zaniosło! Ale miło słyszeć, że nawet w RPA znają naszą ceramikę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Z czego słynie Bolesławiec ? IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 18.12.02, 20:26 znany piłarz Buncol (grał w kadrze narodowej)przejeżdżał kiedyś przypadkiem przez Bunzlau. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Z czego słynie Bolesławiec ? IP: 217.75.2.* 19.12.02, 19:57 Musze przyznac iz nie jestem obywatelem Boleslawca, jednak wracam do niego co roku. Boleslawiec jest przeuroczy i mam stad tylko mile wspomnienia. Poczynajac od ratusza i przeknieknych fasad rynkowych kamiennic po tak znienawidzony cmentarz Kutuzowa. Mysle iz jak wszystko w tych czasach trzeba Boleslawiec wypromowac, gdyz miasto to nie ma sie czego wstydzic i w niedalekiej przyszlosci ozyje. Wszystko zalezy od nas samych, od naszej postawy i zaangazowania. Zdrowie Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynek Z największego w Polsce psychiatryka! IP: *.tim.pl 07.01.03, 12:27 Do którego powinna trafić przynajmniej połowa naszych posłów :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ste Re: Z największego w Polsce psychiatryka! IP: *.boleslawiec.sdi.tpnet.pl 12.02.03, 17:30 Gość portalu: Cynek napisał(a): > Do którego powinna trafić przynajmniej połowa naszych posłów :-) szpitali psychiatrycznych jest w polsce sporo dlaczego ludzie pamietaja tylko ten w Bolesławcu?????? mieszkam w Bolesławcu 25 lat i zawsze myslałem ze bolesławiec słynie z ceramiki a tu prosze... to chyba zależy kogo co interesuje widocznie Ciebie interesuja zakłady psychiatryczne... :) Pozdrawiam i zapraszam do Boleslawca! Odpowiedz Link Zgłoś