iuo Re: glupia wiosna 19.03.10, 11:13 bo musze isc do pracy a wlasnie w doniczce pietruszka wylazla. zielona jak skurwysyn. Odpowiedz Link
sibeliuss Re: glupia wiosna 19.03.10, 11:24 Aż taka zielona? Weź wolne i pilnuj pietruchy. Odpowiedz Link
pia.ed Re: glupia wiosna 19.03.10, 15:38 www.pfalzstorch.de/bilder/webcambild_sportplatz.htm Przy okazju zobacz, ze nie tylko Twoja pietrucha jest zielona, bo w Niemczech tez zielono, a lada chwila wykluja sie male bocianki sibeliuss napisał: > Weź wolne i pilnuj pietruchy. Odpowiedz Link
iuo Re: glupia wiosna 19.03.10, 19:52 ???na tym zdieciu jest noc. /pietruszka to pierwsze wlasne stworzenie przez mnie wyhodowane nie liczac psa ale pies to juz zyl jak go dostalem wiec sie nie liczy. glupio bedzie zjesc. Odpowiedz Link
pia.ed Re: glupia wiosna 19.03.10, 22:23 iuo napisał: ???na tym zdieciu jest noc. Noc nie trwa wiecznie A przy okazji chce poinformowac tych ktorzy tego nie zauwazyli, ze od godziny osiemnastej mamy juz WIOSNE ... Odpowiedz Link
iuo Re: glupia wiosna 19.03.10, 23:19 pia.ed napisała: > Noc nie trwa wiecznie nie wiadomo. Odpowiedz Link
sibeliuss Re: glupia wiosna 19.03.10, 23:53 iuo napisał: > niewazne Czy za zmianą nick coś jeszcze ulegnie zmianie? Odpowiedz Link
anoagata Re: glupia wiosna 20.03.10, 09:20 sibeliuss napisał: > Dlaczego zmieniłeś nick? Jaki był poprzedni? Odpowiedz Link
zteofilowa Re: glupia wiosna 19.03.10, 22:18 Tak więc ja po fajrancie pobiegłem do osiedlowego OBI, wskoczyłem z wózkiem kaucjowanym za zetę. Naładowałem doniczki narcyzów trabkowych, krokusików, hiacynta ( jednego bo odoru w mieszkaniu nie znoszę ), dwa bukszpaniki balkonowe, goździki o jakże swojsko brzmiącej nazwie "Indian pink", czternaście różnorakich tytek z nasionkami, zgrzewkę żółtych bratków, wór 20-sto litrowy ziemi, dwie butelczyny nawozu do roślin balkonowych i jutro po wypucowaniu okienek biorę się za ogrodnictwo wiosenne. Odpowiedz Link
sibeliuss Re: glupia wiosna 19.03.10, 22:40 A potem "prywatka w rabatkach, Kicia i ja". Odpowiedz Link
anoagata Re: glupia wiosna 19.03.10, 22:42 Ja ogrodnictwo wiosenne stosuje do kalendarza biodynamicznego.Te zgrzewki /przeczytałam browarków/ i inne pojedyncze egzemplarze jeżeli mają zakwitnąć to poczekałabym do poniedziałku,jutro jest -korzeń. Odpowiedz Link
zteofilowa Re: glupia wiosna 19.03.10, 22:42 i "Truskawki w Milanówku na talerzykach Rossenthal'a..." Odpowiedz Link
matt.j Re: glupia wiosna 20.03.10, 09:35 zteofilowa napisał: > hiacynta ( jednego bo odoru w mieszkaniu nie znoszę ), Pierwszy raz w życiu kupiłem hiacynta do mieszkania – a nawet w doniczce były 3. Przez 2 tygodnie w mieszkaniu intensywnie pachniało kwieciem. Cóż, nie jest to szczyt moich doznań zapachowych, ale jak ktoś lubi kwiatowe zapachy to takie hiacynty są znacznie skuteczniejsze od chemii. W końcu w sklepach takich sztucznych pachnideł do powietrza o zapachach kwiatowych jest sporo to i pewnie amatorów mają. Dla mnie jedyny kwiatowy zapach jaki jest do zaakceptowania w domu to lawendowy. Odpowiedz Link
skiela1 Re: glupia wiosna 20.03.10, 15:17 Dla mnie jedyny kwiatowy zapach jaki jest do zaakceptowania w domu to lawendowy." Wczoraj kupilam czekolade z lawenda. Troche w zeby wchodzi Odpowiedz Link
pia.ed Re: glupia wiosna 20.03.10, 15:47 A ja dostalam w prezencie od znajomych Niemcow herbate marcepanowa z Lubeck, ale wolalabym czekoladki marcepanowe ... Odpowiedz Link
skiela1 Re: glupia wiosna 20.03.10, 18:20 Herbata marcepanowa jest zwykle sztucznie aromatyzowana. Odpowiedz Link
pia.ed Re: glupia wiosna 20.03.10, 18:38 Krzakow marcepanowych nie ma w naturze, wiec pewnie jest sztuczna... Zreszta wcale mi nie smakuje, zapraszam na nia znajomych jako ciekawostke, bo nikt takiej nie pil. Odpowiedz Link
skiela1 Re: glupia wiosna 20.03.10, 18:53 pia.ed napisała: > > Krzakow marcepanowych nie ma w naturze, wiec pewnie jest sztuczna... Ale migdaly sa w naturze,a olejek migdalowy jest bardzo aromatyczny. Odpowiedz Link
anoagata Re: glupia wiosna 20.03.10, 09:18 zteofilowa napisał: > Korzeń to jest.... w portkach Dziś faza księżyca będzie sprzyjała mu gdziekolwiek *on* by był. Odpowiedz Link
iuo Re: glupia wiosna 20.03.10, 09:42 to zyje rzeczywiscie tam jest teraz dzien i bociany. Odpowiedz Link
pia.ed Re: glupia wiosna 20.03.10, 14:50 www.beleefdelente.nl/ooievaar Boiany holenderskie sa duzo ciekawsze, choc obraz nie tak dobry. Jak jest ciemno czy bocianow nie ma w gniezdzie, to zawsze mozna popatrzec na amory na filmiku W ostatnim z 19/1 trzy razy przylatuje obcy bocian, i ucieka kiedy zjawia sie ten wlasciwy samiec. Na koniec samiec pieczetuje swoja milosc: najpierw zalatwiajac potrzebe fizjologiczna na brzegu gniazda, a potem dajac dlugi dowod milosci swojej lubej ... Nie czekaj, klikaj! Odpowiedz Link
iuo Re: glupia wiosna 20.03.10, 19:06 u tamtych jeszcze dzien jest troche. a w drugim jeden siedzi. to jest zajebiste.mozna sobie codziennie sprawdzac co robia. tylko troche glupio ze nie maja intymnosci za bardzo bo je caly swiat widzi. Odpowiedz Link
pia.ed Re: glupia wiosna 20.03.10, 19:33 Zauwazylam to w zeszlym roku, ze w Niemczech poludniowych slonce zachodzi godzine pozniej. Kiedy w szwecji bylo juz ciemno, tam dalej swiecilo slonce. Natomiast u bocianow holenderskich szybko robi sie ciemno ... nie wiem gdzie to gniazdo lezy, nie moge doczytac sie miejscowosci W zeszlym roku gniazdo bylo w Haaga, na samej polnocy Holandii. Wlasnie weszlam na holenderska kamerke, ale chyba cos oszukuja ... Tam wyglada ze jest jeszcze jasno, a wczoraj o tej samej porze bylo ciemno jak u Murzyna ... www.beleefdelente.nl/ooievaar Odpowiedz Link
zteofilowa Re: glupia wiosna 20.03.10, 20:31 Byłem na weekendzie majowym w Antwerpii. O 22ej, było na tyle widno, że siedzieliśmy spokojnie w ogródku kawowym. Nie wiem czy na sw. Jana w Polsce o 22-ej jest chociaż podobnie. Wówczas zrozumiałem dlaczego na Zachodzie życie towarzyskie rozpoczyna się o tej godzinie, o której w Polsce należy rozchodzić się już do domów. Z drugiej strony, co mi w lecie po tym, że świta o 3 w nocy ???? Odpowiedz Link
pia.ed Re: glupia wiosna 21.03.10, 12:10 Na pewno na sw Jana jest w Polsce widno, bo jest widno w Mamö ... A w kilku zachodnich gniaazdach pojawily sie juz jajka ... Do bocianicy holenderskiej stale przylatuje obcy samiec. Zawsze odpedzal go jej malzonek. Przed chwila znow przylecial ten zalotnik, to sama bocianica na niego sie rzucila, pobila go i powyrywala mu piora www.beleefdelente.nl/ooievaar Odpowiedz Link
pia.ed Sa juz TRZY jajka w Bornheim ... 21.03.10, 12:29 www.martingrund.de/pfalzstorch/b3_sportplatz.php Odpowiedz Link
zteofilowa Re: glupia wiosna 20.03.10, 16:47 ale mam piękny wiosenny parapet !!!! szczególnie gdy w tle w końcu czyste okienka ))) i nawet wsadziłem żółte bratki w donice. Czy Ktoś wie czy aby nie powinienem ich na noc zabrać do mieszkania? Odpowiedz Link
skiela1 Re: glupia wiosna 20.03.10, 18:02 Troszke sie pospieszyles. Beda jeszcze przymrozki. Odpowiedz Link
zteofilowa Re: glupia wiosna 21.03.10, 12:32 a przy jakiej temperaturze je zabierać do mieszkania? dzisiejszą noc przeżyły.... przynajmniej tak mniemam po wyglądzie Sąsiedzi napewno mają mnie za idiotę hehehehe..... Odpowiedz Link
dorota-s2 Re: glupia wiosna 21.03.10, 20:06 No tak ,ja po odgarnięciu sniegu dopatrzyłam się wychodzących z ziemi kiełków,wiosna dotrze i do nas,nie odkrywam jeszcze roślin bo w gorach jak to w górach pogoda moze być różna jescze cały kwiecień.Bratki na balkonie możesz nakrywać na noc taką folią pęcherzykową,w doniczki wbić po 4 patyczki żeby miała się na czym oprzec bo w marcu noce mogą być jeszcze mrożne ale fajnie że masz już balkonowy ogród,ja mam 26 arów do obsadzenia wogóle do zagospodarowania,trzy lata już walczę z różnym skutkiem,mało co tu rośnie ale lubie ogród.Ja już chcę na działkę.... Odpowiedz Link
anoagata Re: glupia wiosna 21.03.10, 20:50 Może na wiosnę uda się zaliczyć numerek 347000.Dorotko to masz duży areał do obsiania. Odpowiedz Link