sloggi 07.04.04, 21:37 Temat był przeze mnie walkowany sto razy, ale gdzieś mi wątek wcięło. Ponieważ zjadam słoik konserwowych na raz, ale kiszeniaki też lubię - zatem, które są "te lepsze"? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
spyheart Re: Konserwowy czy kiszony? 07.04.04, 22:09 agablues napisała: > MAŁOSOLNE!!! To fakt ))))) dobrrze zrobione sa mniammmm ale jeszcze wole kiszone moge zrzerać kilogramami sorki za to mie salonowe okreslenie Odpowiedz Link
sasha_m Re: Konserwowy czy kiszony? 07.04.04, 22:11 Kiszone, zdecydowanie, ale tylko takie własnej roboty, broń Boże sklepowe. Konserwowe kiedyś lubiłam, teraz nie ten wiek, żeby tak bezkarnie objadać się octowymi przysmakami. Małosolne uwielbiam kilka godzin po zakiszeniu. Ale najlepsze są świeże ogóreczki od razu po zebraniu Odpowiedz Link
adhamah Re: Konserwowy czy kiszony? 07.04.04, 22:13 Ogórek pod każdą postacią jest pyszny, zresztą jakiś tydzień temu doszedłem do wniosku, że jestem w stanie zjeść wszystko poza selerem naciowym. Odpowiedz Link
zo_h Re: Konserwowy czy kiszony? 07.04.04, 22:22 Kiszone ... konserwy nie tykam ... wstrętne Odpowiedz Link
zo_h Re: Konserwowy czy kiszony? 07.04.04, 23:08 Nie ... musisz wybrac który lubisz bardziej ... wyboraź sobie że jedziesz na bezludną wyspę .. więc który słoik ogórków zabierasz? Odpowiedz Link
aankaa na bezludną wyspę to się 07.04.04, 23:18 chłopa/babę zabiera a nie słoik ogórków Odpowiedz Link
zo_h Re: na bezludną wyspę to się 07.04.04, 23:29 No dobra to powiedzmy, że jedziesz właśnie na bezludną wyspe jako osoba towarzysząca (baba)... wiesz ta o której wspomniałaś ze zabiera się ją ze sobą (no powiedzmy, że ja zabieram Ciebie z sobą ). I jako gośc masz prawo do zabrania jednego słoika ogórków ... masz jedynie okreslic ich rodzaj. I co wybierasz? PS. Jestem uparty i nie daję za wgraną. Odpowiedz Link
aankaa co wybieram ??? hmmm.. 07.04.04, 23:36 świeże ogórki, trochę czosnku, soli, kopru, kilka ziarenek gorczycy i pieprzu, może liście wiśni/dębu, duży gar, talerzyk (rozumiem, że na bezludnej wyspie znajdę kamień) i produkuję małosolne a jak jesteś uparty - i mimo wszystko mam zabrać gotowca - konserwowe Odpowiedz Link
zo_h Re: co wybieram ??? hmmm.. 07.04.04, 23:43 Znajdziesz ... znajdziesz do wyboru do koloru, ale na świeże ogórki to przyjdzie Ci jeszcze troszkę poczekać, więc na razie bezludnych tropików nie zobaczysz . A zresztą w naszej krainie piękna wiosna przed nami, wiec szkoda przeoczyć to kwieciste zjawisko ... . Odpowiedz Link
aankaa no to wiosennie 07.04.04, 23:46 słój konserwowych i ... oczy wbite w krzaczek forsycji przed domem, drzewo owocowe przed oknem pracusiowym Odpowiedz Link
zo_h Re: no to wiosennie 08.04.04, 00:04 A ja bez zmian ... jeśli już ogórek musi być ze słoika (bo najlepszy to i tak jest taki żywy) to tylko i wyłącznie kiszony. Do kanapek najlepszy (np: czysta poetycka kompozycja połączenia smaku żółtego sera i wyżej wspomnianego ogórka) a nie jakieś tam octowe przetwory ... hehehehe ... ale dobra już koniec żartów ... o gustach (również smakowych) nie dyskutuje się w końcu każdy ma prawo mieć swoje preferencję również i w tym względzie . Odpowiedz Link
aankaa ogórek ? tylko w tej kolejności 07.04.04, 22:37 małosolny świeży konserwowy kiszonego mogę pilnować - gwarancja nietykalności Odpowiedz Link
survey Re: Konserwowy czy kiszony? 07.04.04, 22:54 tzw "w occie" - smakują jak konserwowe ale są swojskie robi je moja mama - najlepsze na świecie Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Konserwowy czy kiszony? 07.04.04, 23:20 Zupy ogórkowej z konserwowanego ogórka nie ugotujemy, a kiszony nie pasuje do sosu tatarskiego. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: a co z małosolnym ??? 07.04.04, 23:31 Małosolny jest królem przetworzonych ogórków!!! Odpowiedz Link
aankaa brawa dla Tej Pani !!!!!!!!!! 07.04.04, 23:36 wedrowiec2 napisała: > Małosolny jest królem przetworzonych ogórków!!! Odpowiedz Link
wgfc Re: Konserwowy czy kiszony? 08.04.04, 06:19 Sloggi napisał: > Temat był przeze mnie walkowany sto razy, ale gdzieś mi wątek wcięło. Znalazł się wątek ogórkowy Konserwowy czy kiszony? , niestety jednak zarchiwizowały go już złośliwe buraki Odpowiedz Link
olga55 Pochwała ogorórka!!! 08.04.04, 13:54 ogorek to wspaniałe warzywko!!: -surowy jest zawsze wcieleniem świeżości smaku, zwiastuje (taj jak szczypiorek) nadchodżącą wisnę), -w postaci "octowej" też może mieć wiele smakow, zależnie co dodamy do zaprawy, i jak mocnego użyjemy octu, -no i małosolniak, niestety bardzo sezonowy, jest "mlodszynm bratem" kwaszonego, -kwaszony, jak zrobiony dobrze (nie jakiś przesolony i rozmiękły kapeć) też może być królem dodatków. Ja choć nie należę do "królowych spiżarni", zawsze robię w wakacje małosolniaki (takie wielkie wiadro),pełno kopru, czosnku co niemiara, chrzanik itp.potem woda z głębokiej studni (robię to na letnim obozie). No i ..znikają jak błyskawica.. Odpowiedz Link
vika411 Re: Konserwowy czy kiszony? 08.04.04, 15:08 Dlaczego ogorek nie spiewa? I to o zadnej porze? Bo chyba z woli nieba prawdopodobnie nie moze... Kto dopisze dalszy ciag przemyslen Kostka Galczynskiego? Wierszyk" ogorkowy" jest tak samo dobry jak ogorki! zachecam Odpowiedz Link
wedrowiec2 Dlaczego ogórek nie śpiewa? 08.04.04, 16:34 Pytanie to, w tytule postawione tak śmiało, choćby z największym bólem rozwiązać by należało. Jeśli ogórek nie śpiewa, i to o żadnej porze, to widać z woli nieba prawdopodobnie nie może. Lecz jeśli pragnie? Gorąco! Jak dotąd nikt. Jak skowronek. Jeżeli w słoju nocą łzy przelewa zielone? Mijają lata, zimy, raz słoneczko, raz chmurka; a my obojętnie przechodzimy koło niejednego ogórka. Odpowiedz Link