Dodaj do ulubionych

Podatek katastralny

03.02.11, 14:05
podatki.onet.pl/kataster-znow-na-horyzoncie,19923,4163082,1,prasa-detal
Zdaniem prof. Witolda Modzelewskiego obecna trudna sytuacja finansów publicznych w Polsce ułatwia powrót do idei wprowadzenia podatku katastralnego, czyli właśnie podatku zależnego od wartości nieruchomości.
...........
Jakie nieruchomości to obejmuje, czy tylko wieczyste użytkowanie czy tylko własności
Obserwuj wątek
    • skiela1 Re: Podatek katastralny 03.02.11, 14:34
      "Zdaniem prof. Witolda Modzelewskiego obecna trudna sytuacja finansów publicznych w Polsce ułatwia powrót do idei wprowadzenia podatku katastralnego, czyli właśnie podatku zależnego od wartości nieruchomości. "

Place rocznie 10% wartosci nieruchomosci.
      • dede43 Re: Podatek katastralny 04.02.11, 07:34
        Czyli co 10 lat "kupujesz od nowa" własna nieruchomość? To astronomiczne kwoty jakby nie patrzeć.
        • skiela1 Re: Podatek katastralny 04.02.11, 14:49
          dede43 napisała:

>To astronomiczne kwoty
          > jakby nie patrzeć.

Da sie zycwink
          Za to mamy porzadne drogi w miescie,jest czysto,sluzba zdrowia tez dziala sprawnie.
          Tych plusow jest duzo, no ale nie ma nic za darmo.
          • dede43 Re: Podatek katastralny 05.02.11, 07:14
            Skiela napisała:
            > Da sie zycwink

Mnie by się nie dało. Moje 40 metrowe mieszkanie jest warte jakieś 240 tys. 10 % z tego to 2 tys miesięcznie - to więcej niż otrzymuję emerytury.
            >
            • piotr_57 Re: Podatek katastralny 05.02.11, 09:48
              dede43 napisała:

> Skiela napisała:
              > > Da sie zycwink
              >

> Mnie by się nie dało. Moje 40 metrowe mieszkanie jest warte jakieś 240 tys. 10
              > % z tego to 2 tys miesięcznie - to więcej niż otrzymuję emerytury.
              > >
              To ewidentna pomyłka smile 1%=200pln/miesiąc. To i tak za dużo, my nie mieszkamy w Kanadzie. U nas myśli się o podatku katastralnym w wysokości od 0,3 do 0,6%. ( z ewentualną rezerwą na sukcesywny wzrost w miare bogacenia się społeczeństwa.)
      • kolczasty_nemo Re: Podatek katastralny 04.02.11, 08:04
        > Place rocznie 10% wartosci nieruchomosci.

gdzieś zagubił się przecinek..smile
        • matt.j Re: Podatek katastralny 04.02.11, 08:28
          syracuse.blox.pl/2009/09/Podatki-od-nieruchomosci-w-centralnym-Nowym-Jorku.html
          Co prawda dotyczy USA, ale widać, że podatek może wahać się od ~0,5 – 2,5% wartości nieruchomości.
          Jest jeden szerszy wpis nt. podatków od nieruchomości w Kanadzie.

Tak naprawdę nawet ten 1% to dużo w polskich warunkach.
          Wyobrażacie sobie jakby u nas takie stawki wprowadzili i nagle wszyscy przeciętni mieszkańcy dużych miast dostaliby do zapłacenia kwitki 3-5 tys. zł? Dla większości kwota nierealna do zapłacenia raz do roku. Ale wynika to chyba bardziej z tego, że przeciętna płaca czy emerytura nie ma dużo wspólnego z rynkowymi cenami mieszkań w dużych miastach. Przecież mało który emeryt kupił swoje mieszkanie, jeśli już to kiedyś dostał i teraz przekształcił własność.
          • kolczasty_nemo Re: Podatek katastralny 04.02.11, 09:40
            Dużo, mało..każdy podatek boli.

W obecnej sytuacji gospodarczej i politycznej wprowadzenie tego podatku = niebyt polityczny dla wprowadzającego.

Ale coś trzeba zrobić, może rozwiązaniem byłoby stopniowe podnoszenie dotychczasowych podatków np. o 50% rocznie.
            • matt.j Re: Podatek katastralny 04.02.11, 10:31
              kolczasty_nemo napisał:
              > Ale coś trzeba zrobić, może rozwiązaniem byłoby stopniowe podnoszenie dotychcza
              > sowych podatków np. o 50% rocznie.

Sprawdziłem, że np. podatek od mieszkania wynosił mnie w tym roku 65zł (chyba sporo, bo działka przy bloku jest też spora).
              Podwyższając co roku o 50% dostajemy:
              1 rok podwyżki – 97,5zł
              2 rok podwyżki – 146,25zł
              3 rok podwyżki - 219,37zł
              4 rok podwyżki - 329,06zł
              5 rok podwyżki - 493,59zł
              6 rok podwyżki - 740,39zł

Pierwsza czy druga podwyżka jeszcze do przejścia, nawet po trzecim podniesieniu jeszcze chyba ludzie nie burzyliby się tak strasznie. Ale kolejne? Zobacz, że w 6 roku wynosi już ponad połowę najniższego krajowego wynagrodzenia (!) i pewnie ponad połowę wielu emerytur. Jak myślisz, w którym momencie ludzie zaczną głośno się sprzeciwiać? A gdzie tu jeszcze do wartości 0,5 czy 1 %.

Pytanie czy na pewno trzeba coś z tym zrobić, czy koniecznie podnosić i o ile? Albo mamy państwo socjalne ale za to bardzo wysokie podatki, albo mniejsze podatki i mniejsze transfery publiczne co wydaje się być jakimś złotym środkiem.
              • kolczasty_nemo Re: Podatek katastralny 04.02.11, 10:57
                > Pytanie czy na pewno trzeba coś z tym zrobić, czy koniecznie podnosić i o ile?
                Tak ..trzeba bo samorządy zbankrutują, inwestycje sa przez wszystkich oczekiwane a na to potrzeba kasy,
                Granica podwyżek to sprawa umowna..podwyżki można bardziej spłaszczyć.

Ludzie zaczną krzyczeć od razu, nikt nie lubi płacić.

> Albo mamy państwo socjalne ale za to bardzo wysokie podatki, albo mniejsze podatki i mniejsze transfery publiczne co wydaje się być jakimś złotym środkiem.

Nie ma złotego środka.
                Polska póki co nie jest ani socjalna ani niesocjalna.
                Najwyższy czas na ważne decyzje albo pójdziemy śladem Szwecji/ wysokie podatki i prawo do wyciągania łapy do państwa/ albo... w znacznie większym stopniu każdy bierze odpowiedzialność za siebie a państwo skupia się tylko na porządku, obronności itp...
                Moim zdaniem na dziś nie ma odważnego/siły politycznej, która zaproponowałaby konkretny kierunek.
                Niestety burdel jaki mamy jeszcze długo będzie obowiązywał.
                • matt.j Re: Podatek katastralny 04.02.11, 17:55
                  kolczasty_nemo napisał:
                  > Niestety burdel jaki mamy jeszcze długo będzie obowiązywał.

Ee, nie jest tak strasznie wink
                  • kolczasty_nemo Re: Podatek katastralny 04.02.11, 21:11
                    Jest gorzej niż..strasznie..
                    • matt.j Re: Podatek katastralny 04.02.11, 21:33
                      > Moim zdaniem na dziś nie ma odważnego/siły politycznej, która zaproponowałaby
                      > konkretny kierunek.
                      > Niestety burdel jaki mamy jeszcze długo będzie obowiązywał.

> Jest gorzej niż..strasznie..

No dobra, ale co konkretnie? W jakim sensie jest strasznie? Że nie mamy wytyczonego konkretnego kierunku tj. wysokie podatki albo niskie i radźta sobie sami tylko takie coś po środku do tego niezdefiniowane? Czy coś innego uważasz za straszne?
                      • kolczasty_nemo Re: Podatek katastralny 04.02.11, 21:41
                        > Czy coś innego uważasz za straszne?
                        Stan finansów na dziś i problemy do rozwiązania np....
                        ZUS,KRUS, reprywatyzacja, służba zdrowia ... tylko to wystarczy by się martwić.
                        Jeżeli do tego dodamy brak realnej siły politycznej, która lepiej lub gorzej ale przynajmniej spróbowałaby jakoś te sprawy rozwiązać to ..... mówię, że jest gorzej niż strasznie.
                        • matt.j Re: Podatek katastralny 04.02.11, 22:16
                          kolczasty_nemo napisał:
                          > Stan finansów na dziś i problemy do rozwiązania np....
                          > ZUS,KRUS, reprywatyzacja, służba zdrowia ... tylko to wystarczy by się martwić.
                          > Jeżeli do tego dodamy brak realnej siły politycznej, która lepiej lub gorzej al
                          > e przynajmniej spróbowałaby jakoś te sprawy rozwiązać to ..... mówię, że jest g
                          > orzej niż strasznie.

Chyba niektórym to za dobrze w życiu i nie wiedzą co to oznacza, gdy w państwie strasznie się dzieje. Wojny nie mamy, nasze wsie nie wyglądają jak wsie na zapadłych dziurach np. na Ukrainie, nie ma na ulicach miast tylu bezdomnych dzieci co w Meksyku, tegorocznej powodzi daleko było do tej jaka była również w tym roku w Bangladeszu, dzieci nie puchną z głodu jak dzieci w Somalii, komuna skończyła się 20 lat temu… itp.
                          Nikt nie twierdzi, że jest idealnie, że wszyscy w luksusy opływamy ale kurcze nie dramatyzujmy w drugą stronę.

Nemo, wymieniłeś faktycznie istotne problemy ale od upadku zeszłego systemu nasz kraj się z nimi boryka i pomału jest coraz lepiej. Przypomnijmy sobie opiekę zdrowotną sprzed 15-20 lat, przypomnijmy sobie wysokość przeciętnych emerytur w tamtym okresie i na co one starczały. Przypomnijmy sobie jak się w tym kraju żyło w dekadzie lat 90’ a jak w tej, która właśnie minęła. Myślę, że pomału się zmienia i będzie zmieniało, na lepsze. Nie jedna reforma czy korekta reformy służby zdrowia czy emerytur w tym czasie już była i nie jedna zmiana na tych polach jeszcze będzie.

Mam nadzieję, że kiedyś ktoś się weźmie za likwidację KRUS’u, choć chętnych chyba brak.
                          Na reprywatyzację to jak widać na razie nas nie stać bo z za dużą nawiązką oddano dobra kościelne... i już nic nie zostało dla reszty wink Ale czy to ma aż tak odczuwalne przełożenie na nasze życie żeby nam aż strasznie było? Osobiście mi nie jest smile
                          • kolczasty_nemo Re: Podatek katastralny 04.02.11, 22:50
                            Może ciut przesadziłem z tym strasznie.
                            Ale ja wolę patrzeć i gonić np. Szwajcarię niż Somalię.
                            Problemy o których wspomniałem to sprawy, które do rozwiązania/ bo od tego zbyt długo nie da się uciekać i udawać, że ich nie ma/ dostanie w "spadku" moje pokolenie.

I chciałbym aby to stało się jak najszybciej ale to tylko marzenie.
                            Scena polityczna wygląda jak wygląda, politycy już przez rok zajmują się sztuczną mgłą i bijatyką co niestety przekłada się na polaryzację społeczeństwa.

Patrzę na to co się dzieje i czasami szlag mnie trafia jak można tak marnotrawić ...moje podatki.
                            Ja wykorzystałem szansę jaką był 89r. i to co po nim i po prostu chciałbym żyć w normalnym kraju.
                            W kraju odpowiedzialnych polityków i odpowiedzialnych wyborców.
                            Chciałbym aby nie uciekał Nam czas na jałowych dyskusjach.
                            Mogę płacić wyższe podatki, zapłacę katastralny gdy zostanie uchwalony ale niech te pieniądze zostaną dobrze zainwestowane a nie przeżarte, przepierdzielone przez ludzi, którym tak łatwo dajemy władzę.
                            I to pomimo tego, że nie raz pokazali, że nie potrafią rządzić....

Wkrótce kolejne wybory, tyle jeszcze poczekam, zobaczę kto tym razem dostanie władzę i wówczas zdecyduję.
                            Zostanę i będę tutaj zapierdzielał albo powiem papa....

• piotr_57 Re: Podatek katastralny 04.02.11, 18:48
              kolczasty_nemo napisał:

> Ale coś trzeba zrobić, może rozwiązaniem byłoby stopniowe podnoszenie dotychcza
              > sowych podatków np. o 50% rocznie.

Ja bym się tak nie bawił. Wprowadzić normalny podatek katastralny, a bezrobotny, rencistom i emerytom, niezapłacone sumy wpisywać na hipotekę i corocznie zadłużenie waloryzować o średnią stopę kredytu gotówkowego.
              Im prostsze przepisy tym lepsze.
              • chaladia Re: Podatek katastralny 04.02.11, 19:18
                Popieram.
                Ceny nieruchmości spadłyby w Polsce o połowę. Bo każdy "trzymałby" tylko to, co jest mu potrzebne do życia, pracy lub rekreacji, a nie "lokował w grunt". Znikłyby nieużytki zasiewające chwasty u sąsiadów.
                To jest paranoja, że 1 m2 działki budowlanej w Traiskirchen / Tribuswinkel kosztuje taniej niż 1 m2 działki w Komorowie...
                • piotr_57 Re: Podatek katastralny 04.02.11, 19:31
                  chaladia napisał:

> Popieram.
                  > Ceny nieruchmości spadłyby w Polsce o połowę. Bo każdy "trzymałby" tylko to, co
                  > jest mu potrzebne do życia, pracy lub rekreacji, a nie "lokował w grunt". Znik
                  > łyby nieużytki zasiewające chwasty u sąsiadów.
                  > To jest paranoja, że 1 m2 działki budowlanej w Traiskirchen / Tribuswinkel kosz
                  > tuje taniej niż 1 m2 działki w Komorowie...

.... a dwa lata temu za kawalerkę na warszawski Mokotowie mogłeś kupić 150m dom na Florydzie czy w Kalifornii big_grinbig_grinbig_grin
                  Stare dziady podostawały lokale komunalne na własność i siedzą we dwójkę na 60 czy 80m2.
                  A po ich śmierci, kochane dzieci dostają zupełnie nieobciążone hipoteka i podatkami darmowe lokum. Można więc powiedzieć, że nie pobierając podatku katastralnego od ludzi starych, będziemy bezpośrednio dotowali ich zstępnych. Absurd.
                  >
                • kolczasty_nemo Re: Podatek katastralny 04.02.11, 21:04

chaladia napisał:

> Popieram.
                  > Ceny nieruchmości spadłyby w Polsce o połowę.

Ciekawe, bardzo ciekawe..big_grin

> Bo każdy "trzymałby" tylko to, co jest mu potrzebne do życia, pracy lub rekreacji, a nie "lokował w grunt". Znik łyby nieużytki zasiewające chwasty u sąsiadów.

Nooo, wręcz nie wiem co powiedzieć..big_grin

> To jest paranoja, że 1 m2 działki budowlanej w Traiskirchen / Tribuswinkel kosz
                  > tuje taniej niż 1 m2 działki w Komorowie...

Taaa, ..."prawie" ,,, zostałem przekonany..smilebig_grin
              • kolczasty_nemo Re: Podatek katastralny 04.02.11, 21:11
                > Ja bym się tak nie bawił.

No cóż, ja nadal mam pewne plany..polityczne..smile

>Wprowadzić normalny podatek katastralny, a bezrobotny
                > , rencistom i emerytom, niezapłacone sumy wpisywać na hipotekę i corocznie zadł
                > użenie waloryzować o średnią stopę kredytu gotówkowego.

No dobrze ale...
                Jesteś Prezydentem Wawki i co wybierasz...
                50% więcej "żywej" gotówki w przyszłym roku i kolejnych latach czy 1000% "wirtualnej" ...

> Im prostsze przepisy tym lepsze.

Co do zasady się zgadzam ale różne drogi prowadzą do celu...niektóre bez rewolucji/utraty władzy..smile
                • piotr_57 Re: Podatek katastralny 05.02.11, 09:32
                  kolczasty_nemo napisał:

> No dobrze ale...
                  > Jesteś Prezydentem Wawki i co wybierasz...
                  > 50% więcej "żywej" gotówki w przyszłym roku i kolejnych latach czy 1000% "wirtu
                  > alnej" ...
                  >
                  Ale ja nie musiałbym wybierać. smile
                  Po pierwsze tych staruchów jest nie tak znowu wielu, i co roku mniej.
                  Po drugie to jestem pewien, że kochane dzieciaczki natychmiast pójdą po rozumek do główki, policzą ile to kosztuje i szybciutko zapłacą za tatusia i mamusię.
                  A po trzecie to pod wymagalną hipotekę miasto bez trudu dostanie kredyt i to dużo taniej niz bieżąca stopa kredytu gotówkowego smile
                  Uważaj jestem obkuty bo pisałem komuś magisterkę na ten temat big_grinbig_grinbig_grin, ze dwa lata temu i nawet chyba mi coś doradzałeś big_grinbig_grinbig_grin

> > Im prostsze przepisy tym lepsze.
                  >
                  > Co do zasady się zgadzam ale różne drogi prowadzą do celu...niektóre bez rewol
                  > ucji/utraty władzy..smile

Aaa, tu mogę się zgodzić. smile jeżeli mówimy o oglądzie z punktu widzenia polityka.
      • matya Re: Podatek katastralny 04.02.11, 21:52
        skiela1 napisała:

> Place rocznie 10% wartosci nieruchomosci.

nigdzie w Kanadzie nie ma tak wysokiego podatku od nieruchomosci.
        • skiela1 Re: Podatek katastralny 04.02.11, 22:50
          Ktos juz zauwazyl moja pomylke-JEDen procent.
          forum.gazeta.pl/forum/w,11207,121721161,121748730,Re_Podatek_katastralny.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka