Dodaj do ulubionych

Oburzająca okładka & & #35 8216;Super Expressu& & #35 8217

08.05.04, 19:41
Oburzająca okładka ‘Super Expressu’
PAP 08-05-2004, ostatnia aktualizacja 08-05-2004 17:57

Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich uważa opublikowanie przez sobotni "Super
Express" zdjęć martwego Waldemara Milewicza za oburzające naruszenie zasad
etyki dziennikarskiej i norm obyczajowych

Sobotni "Super Express" zamieścił na pierwszej stronie duże zdjęcie
przedstawiające w zbliżeniu zabitego w piątek w Iraku Waldemara Milewicza

"Na rozpowszechnienie zdjęć pokazujących w zbliżeniu twarz dziennikarza -
ofiary terrorystycznego zamachu pod Bagdadem zdecydowała się tylko jedna
ogólnopolska gazeta, mimo interwencji prezesa TVP, by zrezygnowała z tego
zamiaru" - napisano w oświadczeniu SDP

Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich wezwało kolegów do zaprzestania "pogoni
za sensacją, która czyni z nich dziennikarskie hieny"

Z oświadczenia wynika, że do SDP i Centrum Monitoringu Wolności Prasy dotarły
protesty oburzonych tą publikacją czytelników "Super Expressu"

Wszystkie ogólnopolskie gazety w swych sobotnich wydaniach zamieściły na
pierwszych stronach informacje o śmierci Waldemara Milewicza

Oprócz "Super Expressu", jedynie "Rzeczpospolita" oraz "Nasz Dziennik"
zdecydowały się opublikować zdjęcie, na którym widać m.in. ostrzelany
samochód oraz głowę martwego dziennikarza Zdjęcia te są jednak mniej
drastyczne - Milewicz jest widoczny od tyłu i z daleka

"Fakt" zamieścił zdjęcia żyjącego dziennikarza oraz przodu samochodu, którym
jechali polscy dziennikarze, Milewicz nie jest na nim widoczny. "Gazeta
Wyborcza" publikuje zdjęcie żyjącego Milewicza.
Obserwuj wątek
    • very_famous Re: Oburzająca okładka & & & #35 35 8216;Super E 08.05.04, 20:12
      Właśnie jechałam autobusem i facet przede mną miał ten SE. Zdjęcie jest
      wstrząsające. SE nie po raz pierwszy złamał zasady w pogoni za sensacją, ale to
      co zrobiono teraz jest niedopuszczalne. I ten tytuł przy zdjęciu "To miała być
      jego wojna"...
      Straszne wrażenie.
    • zo_h Re: Oburzająca okładka & & & #35 35 8216;Super E 08.05.04, 20:25
      Poziom dna ... ale w sumie czemu tu się dziwić przecież SE to nic innego jak
      papier toaletowy przypadkowo zwany gazetą. Mam nadzieję tylko, że ktoś dobierze
      się do czterech liter wydawnów tej gazety i ludzi odpowiedzialnych za materiały
      w niej drukowane.
    • very_famous Protest dziennikarzy 08.05.04, 21:03
      Dziennikarze są oburzeni publikacją na pierwszej stronie sobotniego "Super
      Expressu" szokującego zdjęcia ciała Waldemara Milewicza. Pod listem w tej
      sprawie podpisało się kilkudziesięciu dziennikarzy z różnych redakcji.

M.in. Wojciech Jagielski z "Gazety Wyborczej", Monika Olejnik z Radia "Zet",
      Jacek Żakowski z "Polityki", Jarosłw Gugała z TV4, Katarzyna Kolenda-Zalewska z
      TVN 24 oraz Lena Bretes z TVP. Dziennikarz Telewizji Polskiej, Waldemar
      Milewicz został zabity przez zamachowców w piątek w Iraku. "Uważamy, że
      wykorzystywanie przez wszelkie media ludzkiej tragedii w celach marketingowych,
      promocyjnych czy politycznych jest obrzydliwe i poniżające, niegodne naszego
      zawodu" - czytamy w liście.

Podpisani dziennikarze nie chcą ponadto, żeby ich czy kolegów "pośmiertne
      zdjęcia służyły komuś do podnoszenia nakładu pism i brutalnego zarabiania
      pieniędzy". Grzegorz Miecugow, dziennikarz TVN 24 powiedział w sobotę PAP, że
      jeżeli stoi za tym pan Ziomecki (redaktor naczelny "Super Expressu") to dla
      niego "absolutnie stracił twarz".

"Mam ochotę przeprosić w jego imieniu wszystkich czytelników, bo myślę że
      komunikat, jaki poszedł w tym wypadku jest taki, że dziennikarze to straszne
      sukinkoty, a nie wszyscy są tacy" - oświadczył. "Żal mi kolegów, którzy pracują
      w tej gazecie" - dodał. Redaktor naczelny "Faktu" Grzegorz Jankowski powiedział
      PAP, że Waldemar Milewicz był ważną, szanowaną i lubianą w Polsce postacią,
      jedną z osób bardzo wiarygodnych, szczególnie dla telewizji publicznej.

Według niego "Fakt" nie zdecydował się na opublikowanie drastycznego zdjęcia
      przedstawiającego twarz zabitego dziennikarza, ze względu na szacunek dla samej
      osoby Milewicza, dla jego rodziny i dla czytelników. "W takich wypadkach, a
      jest to wypadek nadzwyczajny, nie chcieliśmy epatować zdjęciem znanej i
      powszechnie lubianej osoby, to nie jest w naszym styl" - oświadczył
      Jankowski. "Nie chcieliśmy tego robić również ze względu na nie tworzenie
      atmosfery sensacji" - dodał. Podkreślił, że "Fakt" nie "walczy za wszelką cenę
      o zysk i sprzedaż". Radosław Kietliński, dziennikarz Polsatu, który niedawno
      wrócił z Iraku, powiedział PAP, że "tego typu żenady nie da się usprawiedliwić".

"Jeżeli Bóg chce kogoś ukarać, to odbiera mu rozum, a pana Ziomeckiego ukarał
      surowo" - powiedział. Podkreślił jednocześnie, że była to zapewne decyzja nie
      tylko Ziomeckiego, ale całej redakcji "SE". Komentarz Kietlińskiego dotyczący
      sytuacji w Iraku jest zamieszczony w sobotnim "Super Expressie" obok zdjęcia
      Waldemara Milewicza.

"Jest mi wstyd, że znalazł się obok tego zdjęcia" - powiedział Kietliński.
      Mariusz Ziomecki, redaktor naczelny "Super Expressu" powiedział PAP, że zdjęcie
      zmarłego Milewicza jest bardzo drastyczne i wykracza poza standard zdjęć
      publikowanych przyjęty w naszej prasie, "ale nie tak dalece". Oświadczył, że
      nie widzi konieczności tworzenia specjalnego standardu dla dziennikarzy,
      bo "media publikują wiele zdjęć ofiar, niektóre bardzo drastyczne". "Uważam, że
      mam obowiązek opublikować to zdjęcie, ono odpowiada na pytanie z czym mamy do
      czynienia w Iraku i w czym tam tkwimy jako kraj" - zaznaczył.

"Miałem poczucie, że przez tak wstrząsające zdjęcie jednej z ofiar mocniej
      dotrzemy do wyobraźni i serc ludzi z komunikatem, co się tam (w Iraku - PAP)
      dzieje" - powiedział Ziomecki. "Nie widzę innej możliwości niż opublikowanie" -
      dodał. Na pytanie dlaczego nie zrezygnowali z publikacji po apelu prezesa
      telewizji, Ziomecki odparł, że sam fakt, że Jan Dworak (prezes TVP) dzwonił,
      uświadomił redakcji "SE" jak wielki dramat rozgrywał się wśród kolegów z
      telewizji.

W sobotę Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich oświadczyło, że uważa
      opublikowanie przez "Super Express" zdjęć martwego Waldemara Milewicza za
      oburzające naruszenie zasad etyki dziennikarskiej i norm obyczajowych. Wezwało
      kolegów do zaprzestania "pogoni za sensacją, która czyni z nich dziennikarskie
      hieny".

Oto treść listu dziennikarzy:

"My dziennikarze podpisani pod tym listem jesteśmy oburzeni publikacją "Super
      Expressu", który zamieścił, na pierwszej stronie, szokujące zdjęcie ciała
      naszego kolegi Waldemara Milewicza, zabitego przez zamachowców w Iraku.

Uważamy, że wykorzystywanie przez wszelkie media ludzkiej tragedii w celach
      marketingowych, promocyjnych czy politycznych jest obrzydliwe i poniżające,
      niegodne naszego zawodu.

Nikt z nas nie chce, by nasze, czy naszych kolegów pośmiertne zdjęcia, służyły
      komuś do podnoszenia nakładu pism i brutalnego zarabiania pieniędzy:

Wojciech Jagielski, Monika Olejnik, Jacek Żakowski, Hanna Smoktunowicz, Dorota
      Wellman, Szymon Majewski, Kamila Ceran, Jarosław Gugała, Piotr Radziszewski,
      Radosław Kietliński, Krzysztof Łapacz, Jan Mikruta, Jacek Czarnecki, Marcin
      Firlej, Robert Szegda, Mirosław Majeran, Jerzy Kamiński, Grzegorz Miecugow,
      Katarzyna Kolenda-Zaleska, Paweł Płuska, Małgorzata Łaszcz, Agnieszka Sopińska,
      Jolanta Pieńkowska, Lena Bretes, Tomasz Płuciennik, Dominika Długosz, Jarosław
      Kuś, Michał Adamczyk, Jarosław Oleś, Mariusz Rudnik, Bogdan Ulka, Joanna Wajda,
      Przemysław Orcholski.
    • sloggi Re: Oburzająca okładka "Super Expressu" 09.05.04, 14:21
      A czego sie można spodziewać po SE poza tania sensacją i zarabianiu na krwawych
      jatkach? Zginął człowiek, na którym można zarobic jeszcze trochę kasy.
      Obrzydliwe.
      • to.ya Błagam, nie mówmy już o tym, bo 09.05.04, 14:24
        na samo wspomnienie (widziałem tę okładkę), to mnie ciężka cholerrrrrrrrra
        ciska!
        SE proces winien mieć proces jak nic!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        Grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
      • geograf Re: Oburzająca okładka "Super Expressu" 09.05.04, 14:29
        hmmmm...swoją drogą
        "Przekrój" po przejęciu sterów przez Najsztuba umieścił zdjęcie masakry z Iraku (?), w marcowym numerze (z Wiśniewskim) umieścił zdjęie spalonego Ahmeda Jassina (duchowego przywódcy Palestyńczyków), wczesniej chyba Fakt, czy SE umieścili też zdjęcie jakiejś masakry..(kto wydrukował zdjęcie martwych synów Husajna?).
        Jakoś nie słyszałem tak wielkich słów oburzenia i takiego solidarnego potępienia danych gazet- jak teraz.
        Oczywiście odnosze się z szacunkiem do śmierci pana Waldemara Milewicza- gdyż był naprawdę wielkim dziennikarzem i na pewno będzie brakowało go w polskich mediach, jednakże zastanawiam się ile w tym oburzeniu i oświadczeniu jest etyki, a ile solidarności zawodowej (wraz z etyką)....
        • to.ya Re: Oburzająca okładka "Super Expressu" 09.05.04, 14:33
          Tylko nie wiem czy wiesz, ale szef SE zawsze bardzo się deklarował, że "etyka"
          przede wszystkim...
          Tylko nie wiem, czy sprawdził i rozumie znaczenie słowa "etyka" ...
    • feminna Z innej beczki... 09.05.04, 16:40
      ...okazało się, że na te zdjęcia był ogromny popyt, bo wczorajszy nakład SE
      został całkowicie wykupiony przez...no właśnie też hieny, czyli czytelników. SE
      nie zrobił nic innego, jak tylko zaspokoił potrzeby czytelników. Sama kupiłam
      SE żeby zobaczyć te zdjęcia, ciekawe czy ci wszyscy oburzeni nie byli choć
      trochę ciekawi tych zdjęć... Jakoś nie wierzę, że nie. Założę się, że nawet ci
      protestujący i oburzeni, cichaczem zajrzeli na strone www SE żeby rzucić okiem
      na zdjęcia Milewicza.

Poza tym świętej pamięci Waldemar Milewicz był mistrzem w pokazywaniu
      okrucieństw tego świata bez zakładania pończochy na obiektyw i szczerze mówiąc
      pewnie tam w zaświatach nie ma do SE pretensji. Może wręcz przeciwnie. W końcu
      Milewicz sam wszędzie szukał sensacji, a SE po prostu dokończył jego dzieło.

Podobna sytuacja była ostatnio z opublikowaniem w "Washington Post"
      drastycznych zdjęć, na których widać dręczenie irackich więźniów. Jakoś nikt do
      gazety nie miał pretensji, wręcz przeciwnie. Bardzo dobrze, że te zdjęcia
      zostały opublikowane. Te zdjęcia po prostu trzeba było zobaczyć, ja również
      oczywiście je obejrzałam.

Co do etyki dziennikarskiej, to już oczywiście odrębna sprawa i zgadzam się z
      przedmówcami.

Piszę szczerze i jeśli posypią się na mnie gromy, zniosę to spokojnie.
      • wgfc Re: Z innej beczki... 09.05.04, 17:02
        Feminna napisała:

> protestujący i oburzeni, cichaczem zajrzeli na strone www SE żeby rzucić
        > okiem na zdjęcia Milewicza.

Nie ukrywam, że po informacjach w mediach, zajrzałem na www.se.com.pl.
        Nie dlatego, że jestem hieną, tylko dlatego by zobaczyć co zrobił SE.
        Gdy zobaczyłem te zdjęcia i formę w jakiej zostały opublikowane - poczułem
        uczucie, którego nie potrafię opisać.
        Uważam, że redakcja SE naprawdę posunęła się zbyt daleko.
        • feminna Re: Z innej beczki... 09.05.04, 17:06
          Jasne, politycznie poprawnie jest potępić to, co zrobił SE, a jednak zwykła,
          ludzka ciekawość zwyciężyła. A nie mówiłam? Po prostu człowiek jest stworzeniem
          dość prymitywnym.
          • wgfc Re: Z innej beczki... 09.05.04, 17:33
            Feminna napisała:

> Jasne, politycznie poprawnie jest potępić to, co zrobił SE, a jednak zwykła,
            > ludzka ciekawość zwyciężyła. A nie mówiłam? Po prostu człowiek jest
            > stworzeniem dość prymitywnym.

Chyba nie zrozumiałaś. Nie zaglądałem tam w żadnym wypadku po to, by oglądać
            zwłoki Milewicza, ani żeby zobaczyć w co go trafili i jak ścieka krew. Nie
            kierowałem się "zwykłą ludzką ciekawością" ani chęcią zobaczenia jak wygląda
            śmierć.
            Zajrzałem na stronę Super Expressu, jedynie żeby zobaczyć w okół czego jest ten
            szum i żeby mieć na ten temat własne zdanie. Zdjęcia mnie przeraziły i tak jak
            napisałem wg mnie nie powinny być opublikowane, zwłaszcza w takiej formie (na
            całej stronie i z krzyczącymi tytułami).
            • feminna Re: Z innej beczki... 09.05.04, 17:43
              OK, więc źle zrozumiałam Twoje intencje. Wykluczam Cię więc z zastępów
              czytelników-hienwink Ja kupiłam SE, bo po prostu zrobił najlepszą relację z
              tragedii, nie była ona tak sucha i politycznie poprawna jak np. ta w GW.
        • sloggi Re: Z innej beczki... 09.05.04, 17:06
          Alez redakcji SE dokładnie o to chodziło.
          Szkoda tylko, że tak skrzętnie ukrywają prawdziwe źródło pochodzenia tych
          fotografii.
          • feminna Re: Z innej beczki... 09.05.04, 17:13
            Jasne, że redakcji SE o to chodziło. Inne gazety opublikowały wczoraj zdjęcia
            żywego Milewicza. Ale właściwie po co? Żywego wszyscy doskonale pamiętamy.
            • sloggi Re: Z innej beczki... 09.05.04, 17:25
              Ktos nie tak dawno powiedział, że nadal lubimy patrzec jak czarownice pala sie
              na stosie. Tak to prawda, bo ciekawość jest zawsze silniejsza od bon tonu,
              etykiety i dobrego smaku. Przeciążenie strony SE jest tego najlepszym
              przykładem. Chyba też dawno nie zszedł im cały nakład, bo dzis zwroty będą
              tylko z nieczynnych punktów.
              • feminna Re: Z innej beczki... 09.05.04, 17:39
                SE nigdy nie aspirował do roli takiej, jaką ma np. GW. SE z założenia jest
                brukowcem, a brukowce żyją z sensacji. Brukowiec pt. SE zrobił wyłącznie to, co
                do niego nalezy.
    • owca Nie tylko SE i Fakt 09.05.04, 18:20

GW również publikuje szokujące zdjęcia po to by zwiększyć nakład
      może nie w tym przypadku śmierci Milewicza, ale np. w artykule o śmierci synów
      Husajna
      irytuje mnie hipokryzja niektórych dziennikarzy

owca

_,,,٢ة إ ة٦,,,_
    • adhamah Re: Oburzająca okładka & & & #35 35 8216;Super E 09.05.04, 22:49
      Jak zwykle Super Express, nigdy nie kupię tej gazety. Oni nie znają granic, dla
      kasy zrobią wszystko. Ciekawe czy pomyśleli o rodzinie p.Milewicza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka