Dodaj do ulubionych

Tiry na tory

29.06.11, 08:24
Dziś w Warszawie odbywa się zorganizowana przez Instytut Spraw Obywatelskich konferencja „Użytkownik płaci – polityka transportowa przyjazna ludziom i środowisku”. Konferencja jest ważnym elementem ogólnopolskiej kampanii społecznej „Tiry na tory”
www.rynek-kolejowy.pl/25223/Tiry_na_tory__konferencja_w_Warszawie.htm
www.rynek-kolejowy.pl/25231/Czy_tiry_pojawia_sie_na_polskich_torach.htm
www.rynek-kolejowy.pl/25229/Czy_Polacy_chca_tirow_na_torach.htm
www.rynek-kolejowy.pl/25225/Tiry_na_tory__jak_poradzili_sobie_Szwajcarzy.htm
Obserwuj wątek
    • voxave Re: Tiry na tory 29.06.11, 15:23
      Jestem za przeniesieniem transportu tirowego na tory.Tiry niszcza nawierzchnie i robia dużo huku pod oknami domow na trasie.Zwiększaja zagrozenie wypadkami dajac male szanse mniejszym pojazdom.
      Precz z tirami.
      • projek Re: Tiry na tory 03.07.11, 20:19
        Jestem za - zwłaszcza że w innych krajach taki system się sprawdza. Mam jednak obawy że ego typu inicjatywy skończą się kilkoma/kilkunastoma konferencjami a tiry będą nadal po drogach jeździć. Kibicuję projektowi ale mam pewne obawy.
      • skiela1 Re: Tiry na tory 03.07.11, 21:18
        voxave napisała:

> Jestem za przeniesieniem transportu tirowego na tory.Tiry niszcza nawierzchnie
        > i robia dużo huku pod oknami domow na trasie.Zwiększaja zagrozenie wypadkami da
        > jac male szanse mniejszym pojazdom.
        > Precz z tirami.

No tak tylko ze na zamowiony towar (np.sklepy) bedziemy czekali nie tydzien a przynajmniej miesiac i to pod warunkiem ze przewoznik bedzie mial swoja wlasna lokomotywe i sklad.
    • skiela1 Re: Tiry na tory 03.07.11, 21:15
      Najpierw trzeba zaorac i wybudowac od poczatku.
      Podobno srednia predkosc handlowa kolei to 23 km/hr.
      • ba-7 Re: Tiry na tory 04.07.11, 14:19
        Tiry na torach rozruszałyby śpiących kolejarzy, więcej kasy więc może i zarządzającym byłby ktoś z głową na karku, a nie..... Jednak kasa na początek koniecznie z budżetu, a ten co? Ano wiadomo.
        Piękna inicjatywa jak większość pożytecznych akcji umrze śmiercią naturalną, a drogi będą zawalone coraz bardziej. Kiedyś się zakorkują i to będzie piękne.
        • skiela1 Re: Tiry na tory 04.07.11, 15:07
          ba-7 napisała:

> Tiry na torach rozruszałyby śpiących kolejarzy, więcej kasy więc może i zarządz
          > ającym byłby ktoś z głową na karku, a nie..... Jednak kasa na początek konieczn
          > ie z budżetu, a ten co? Ano wiadomo.
          > Piękna inicjatywa jak większość pożytecznych akcji umrze śmiercią naturalną, a
          > drogi będą zawalone coraz bardziej. Kiedyś się zakorkują i to będzie piękne.

Przy malych ilosciach to sie nie oplaca,tylko masowka a do tego nie ma zaplecza i odpowiedniego taboru.
          Budowac trzeba nowe drogi,autostrady wtedy sie nic nie zapcha.Przynajmniej to jest realne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka