Dodaj do ulubionych

Telewizor w domu - tak czy nie?

15.07.04, 20:45
Niedawno wyrzucilam tv z sypialni a teraz zastanawiam sie nad pozbyciem sie
go calkowicie.
Natknelam sie tu wypowiedzi ludzi, ktorzy nie maja w domu tv i sa zadowoleni.
Podzielcie sie doswiadczeniami. Czy postanowiliscie sie wyzwolic?
Obserwuj wątek
    • sloggi Re: Telewizor w domu - tak czy nie? 15.07.04, 20:50
      Mam, czasami jest przydatny.
      Ogladam minimalnie, ale nie pozbyłbym się. Jest malutki, 14' zatem nikomu nie
      zawadza. Widzisz Baranku - problem tkwi nie w posiadaniu telewizora, tylko w
      tym, że się ludzie do tego pudła przyzwyczajają.
      • narysuj.mi.baranka Re: Telewizor w domu - tak czy nie? 15.07.04, 20:54
        Nie zgodze sie z tym. Przywyczailam sie ewentualnie do przekazu (glownie filmow
        na Canal+) a nie do pudla. Pudlo to moge wyrzucic przez oknosmile
        • aankaa a Canal+ będziesz oglądać ... 15.07.04, 21:07
          no właśnie ... przez okno u sąsiada ?
          • narysuj.mi.baranka Re: a Canal+ będziesz oglądać ... 15.07.04, 21:11
            Zastanawiam sie nad tym, by pozbyc sie tv. Dlatego pytam o doswiadczenia osob,
            ktore maja to za soba.
            • ulalka Re: nie mam tv 15.07.04, 21:15
              ..ale nie z powodow ideologicznych smile mialam wybor - nowe okno, dzieki ktoremu
              nie bedzie hulal wiatr po domu (a wyprowadzalam sie do mojego domku w grudniu),
              czy tv? co bys wybrala? big_grin
              jak jest cos ciekawego ide do rodzicow. a ze z reguly nie ma, na tych kanalach,
              za ktore oni sobie placa kablowce, to odwyklam smile)
            • aankaa a po co Ci doświadczenie innych ? 15.07.04, 21:16
              (na początek) schowaj tv do szafy
              • narysuj.mi.baranka Re: a po co Ci doświadczenie innych ? 15.07.04, 21:27
                To sie nazywa grupa wsparcia smile
    • adhamah Re: Telewizor w domu - tak czy nie? 15.07.04, 22:16
      Mam TV w domu, a w Wawie kartę telewizyjną w kompie. Oglądałem tylko w sobotę i
      w niedzielę rano jakieś pierdoły oraz mecze polskich siatkarzy. Wcześniej gdy
      nie miałem kompa tj. do maja br. nie przeszkadzało mi to, że nie mam TV.
      Całkowicie się od niego odzwyczaiłem.
    • urtiko Re: Telewizor w domu - tak czy nie? 15.07.04, 23:46
      narysuj.mi.baranka napisała:

> Niedawno wyrzucilam tv z sypialni a teraz zastanawiam sie nad pozbyciem sie
      > go calkowicie.
      > Natknelam sie tu wypowiedzi ludzi, ktorzy nie maja w domu tv i sa zadowoleni.
      > Podzielcie sie doswiadczeniami. Czy postanowiliscie sie wyzwolic?

Od ok. 3 lat nie mam telewizora w domu. Na prawdę super sprawa, a do tego jeden klunkier mniej w domu. Leży w piwnicy - pewnie myszy go sporzywają. Dopiero po pozbyciu się pudła człowiek widzi ile ma dodatkowego czasu, choćby na czytanie książek.

Wiadomości czytam w internecie, czasem sobie jakiś ściągnę, czy obejrzę na żywo. Filmy oglądam te co chcę, a nie te co puszczają itd.
      Nie ma co się zastanawiać - wywal telewizor! smile
    • kris01 Wywal go !!!! 16.07.04, 00:38
      Po co ma zagracać Ci domek. Ja go od Ciebie wezmę. Będziesz miała problem z
      głowy.
    • agablues Re: Telewizor w domu - tak czy nie? 16.07.04, 00:50
      Przez pierwsze 5 lat małżeństwa, a także życia mojej starszej córki (;-P), nie
      mieliśmy telewizora. Przyznaję, dużo osób chciało nam go dać, bo trudno było im
      zrozumieć, że nie chcemy. Z wielkim rozrzewnieniem wspominam te czasy.
      Korzyści dla dziecka - ogromne. Głównym sposobem zabawiania jej były książki
      ( nikt nie musiał nam wkładać do głowy - cała Polska czyta dzieciom). Jak była
      starsza, wieczorami słuchała bajek w I programie PR - bywały genialne!
      Przyznaję, łatwiej byłoby posadzić przed tv i pozwolić oglądać bajki i reklamy.
      Ale chyba warto było. Ja nie żałuję tych 5 lat bez tv. Można żyć. Pozdrawiam aga
    • wgfc Re: Telewizor w domu - tak czy nie? 16.07.04, 07:42
      Tak, bo czasem bywa nawet przydatny.
      Oglądam rzadko, głównie programy informacyjne, nie oglądam jednak "najczęściej
      oglądanych ptogramów informacyjnych" czyli przepowiedni pogody, bo i tak z
      reguły się nie sprawdzają. Czasem oglądam jakiś film lub śmieszny program (Mamy
      cię, Usterka). Czasem telewizor spełnia funkcję radia smile
    • gagunia Re: Telewizor w domu - tak czy nie? 16.07.04, 08:01

mam telewizor, ale od kiedy mam dziecko (rok czyli) nie ogladam praktycznie
      nic. szkoda mi czasu. maz oglada mecze, jakies programy sportowe i wiadomosci.
      telewizor nie jest mi zbytnio potzrebny, ale nie pozbede sie go, bo od czasu do
      czasu zdarza sie, ze chce obejrzec jakis konkretny program dokumentalny, film,
      albo wiadomosci (ostatnio chyba jak zginal Milewicz ogladalam).

radio, net i gazeta codzienna skutecznie zastepuja mi tv.
    • bubster Re: Telewizor w domu - tak czy nie? 16.07.04, 08:26
      ja mam i nie mam czasu oglądać
      ale zdarzają się dni, że sie przydaje - przychodzi taki Bubster Wielki Stras,
      ogląda coś i zapomina o złych rzeczasz(przy książce też tak jest, ale czasami
      nie mam siły już czytać)
    • czarna33 Re: Telewizor w domu - tak czy nie? 16.07.04, 09:04
      Spokojnie bym mogła się bez niego obyć.Oglądam a właściwie zerkam wtedy kiedy
      go ktoś właczy.Kiedy jestem sama prawie wcale nie włączam,wyjatkiem jest
      sporadyczne nastawienie jakiegoś kanału muzycznego.
    • eulalija Re: Telewizor w domu - tak czy nie? 16.07.04, 09:36
      Mam dwa, jeden w sypialni, drugi w dużym pokoju. Głównie oglądam kanały
      Discovery, z przewagą Animala. Mój Lepsza Połowa czasem popatrzy na jakieś
      starocie w AleKinie. Oglądam trochę seriali ale rzadko na bieżąco, przeważnie
      je nagrywam i oglądam przy prasowaniu czy innej robocie, która da się pogodzić
      z zerkaniem w ekran. Raczej nie dam się "wyzwolić". Fakt posiadania dwóch
      telewizorów nie zmusza mnie do ich włączania. Zostawiam gdzie stoją smile)
    • kamea5 Re: Telewizor w domu - tak czy nie? 16.07.04, 10:10
      w sypialni słuzy do zasypiania,słuchania wiadomosci...w saloniku dekoracjasmile)
    • balkanski_czopek Re: Telewizor w domu - tak czy nie? 16.07.04, 10:53
      Stoi sobie 14 cali i się kurzy. Czasem obejrze niusy albo jakiś film w canal+.
      Jakby go nie było pewnie bym nie zauważył nawet, ale skoro jest to niech se
      stoi.
    • szpulkaa Re: Telewizor w domu - tak czy nie? 16.07.04, 10:53
      nie mam telewizora w domu i wcale nie daje mi to wiekszej swobody. komputer
      kusi skutecznie i spedzam przed nim sporo czasu uncertain
      w moim doroslym zyciu malo ogladalam tv /nawet, kiedy nie mialam komputera/.
      czasem brakuje mi wiadomosci, seriali, programow publicystycznych, etc... ale
      ciesze sie, ze mam zyczliwych znajomych, ktorzy zapraszaja "na tv" wink
      mozesz miec telewizor i z niego nie korzystac i odwrotnie. wszystko zalezy
      jakie formy spedzania czasu preferujesz. jesli teraz ogladasz duzo tv, to po co
      sobie odbierac przyjemnosc? jesli nie ogladasz, to co zmieni wyrzucenie tv?
      • jurek7 Re: Telewizor w domu - tak czy nie? 16.07.04, 11:15
        telewizora jako takiego w domu nie mam. Co prawda mam zainstalowaną kartę
        telewizyjną i kablówkę. Ale przez ostatnie pół roku włączyłem telewizję tylko
        na Euro 2004. Poza tym praktycznie nie korzystam. Jak by mi się coś zepsuło, w
        ogóle nie poczułbym różnicy.
        Informacje mogę przeczytać w necie, jak chcę obejrzeć film to go sobie ściągam,
        a nie muszę czekać aż ktoś łaskawie go wyemituje (zwykle w późnych godzinach).
        Jedynie ważne imprezy sportowe śledzę w telewizji.
    • ivy26 Re: Telewizor w domu - tak czy nie? 16.07.04, 11:31
      raczej pozbylabym sie telewizora niiz wymieniela na wiekszy i nowszy modelsmile
      odkad jest w domu
      mmniej sie slucha muzyki
      i rowniez mniej rozmawia na tematy wazne i bzurne

ale bez uzgodnienia nie odwazylabym siesmile
      zycie mi milesmile
    • darek1 Re: Telewizor w domu - tak czy nie? 16.07.04, 23:42
      Albo jestem uzależniony albo coś ze mną nie tak. Ja bez tv jestem chory.
      Oglądam tvn24 i jakiś film jeśli nie z satelity to dvd czy divix . Może ze mną
      nie jest tak żle bo nigdy nie oglądam żadnych seriali...hm a może to
      gorzej ? jak myślicie ?
      • zaciszanin Re: Telewizor w domu - tak czy nie? 17.07.04, 03:28
        Mam telewizory w domu i nie zamierzam się ich pozbyć, nawet gdybym chciał, to
        rodzinka chyba by mnie zabiła.
        • jackussi wywalić 17.07.04, 08:18
          albo kupić taki w którym mozna zaprogramowac czas oglądania - np 1 godzina
          średnio dziennie.
          Jak kiedys zbuduje dom to nie będzie w nim telewizora
          • eva09 Re: wywalić 17.07.04, 09:24
            Od dwóch lat nie mam telewizora.
            Najtrudniejsza chyba jest decyzja o pozbyciu się tego urządzenia.
            Wszyscy wychowywaliśmy się w domach, w których tvset jednak był, prawie wszyscy
            znajomi go mają - więc jak będzie bez - czy w ogóle można żyć bez - takie
            pytania krążyły po głowie.
            W moim przyp. chowanie telewizorka po kątach nic nie dawało - zawsze w jakimś
            momencie wyciągałam go sobie "tylko dla tego jednego programu" - a potem znowu
            stał przez długie tygodnie.
            Pozbyłam się więc radykalnie - oddałam znajomym i poczułam ulgę smile.
            To rzecz bez, której naprawdę można się obejść.
            Teraz jest dużo muzyki, radio - ciągle na szczęście są jeszcze ciekawe stacje,
            prasa, internet.
            Karty tv - w kompie też nie mam - z wyboru.
            Mam za to więcej czasu na rozmowy z domownikami.

Moje doświadczenie mówi mi - jeśli chcedsz się tego pozbyć - zrób to
            radykalnie smile.

A propos dyskusji na temat tv w domu - "III Rzesza Popkultury...." - kto czytał?
            Polecam
            Eva
    • geograf Re: Telewizor w domu - tak czy nie? 17.07.04, 16:38
      doskonale zdaję sobie sprawę ile czasu to pudło zżera,ile z tego czasu mógłbym poświęcić czemu innemu.
      jednocześnie wiem,że ludzie bez telewizorów w domach istnieją i mają się całkiem nieźle...
      ale całkowicie nie zrezygnowałbym.
      lepiej oduczyć się od ślęczenia i przyzwyczaic tylko do kilku pozycji w tygodniu,aniżeli całkowicie stracić to-nomen omen-najważniejsze medium obecnie...
      szkoda byłoby.
    • siwapp Re: Telewizor w domu - tak czy nie? 17.07.04, 21:24
      Mam telewizor 14 cali, ale go praktycznie nie oglądam - nie czuję takiej
      potrzeby. Czasem mi się znajomi dziwią, że nie wiem, kto występuje w jakimś tam
      serialu smile Ogólnie to pudło tylko zbiera kurz smile
    • xkropka Re: Telewizor w domu - tak czy nie? 19.07.04, 10:01
      Telewizora nie mam od 6 lat, czyli od czasu, gdy zamieszkałam na swoim.
      Najwieksze zdziwienie wywołuje to u rodziny - sakramentalne pytanie przy każdym
      spotkaniu - a ty dalej nie masz telewizora? Kiedy mieszkał ze mną brat, kupił
      komp z karta telewizyjna, tylko że w moim koncie uzytkownika jakoś o tv
      zapomniał. I tak sobie żyję bez. Mam duzo czasu na czytanie książek (a to moja
      właściwie ulubiona forma spędzania wolnego czasu), filmy oglądam na kompie albo
      w kinie, a radio gra od rana do wieczora. Zdecydowanie życie bez tv jest
      mozliwe.
    • urtiko Re: Telewizor w domu - tak czy nie? 20.07.04, 02:27
      narysuj.mi.baranka napisała:

> Niedawno wyrzucilam tv z sypialni a teraz zastanawiam sie nad pozbyciem sie
      > go calkowicie.
      > Natknelam sie tu wypowiedzi ludzi, ktorzy nie maja w domu tv i sa zadowoleni.
      > Podzielcie sie doswiadczeniami. Czy postanowiliscie sie wyzwolic?

Po prostu wywal - sama docenisz!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka